Brunej - sultanát budovaný z ropy

Brunej - sultanát budovaný z ropy

Kedysi krajina ktorá kontrolovala celé Borneo a všetky teritória až po Filipíny, dnes však redukovaná na plochu asi 5700 km štvorcových, kde žije ani nie 400 tisíc obyvateľov. Absolútna monarchia pod…

Kedysi krajina ktorá kontrolovala celé Borneo a všetky teritória až po Filipíny, dnes však redukovaná na plochu asi 5700 km štvorcových, kde žije ani nie 400 tisíc obyvateľov. Absolútna monarchia pod islamským právom, ktorá sa snaží zachovať si svoj milý konzervativizmus v tomto rýchlo sa meniacom svete. 

Pre mnoho cestovateľov je dnes Brunei len krátkou jednodňovou zastávkou pre extra pečiatku v ich pase. Dve veci robia Brunei známym ? peniaze a ropa, a nebyť ropy, možno by už tento malý štátik dávno neexistoval a bol by časťou malajského Bornea. A je tu ešte jedna vec ktorú treba spomenúť ? brunejský sultán už dávnejšie nie je najbohatším človekom na našej planéte, ale stále je ešte hlavou najdlhšie vládnucej dedičnej monarchie na svete, a to v poradí už jej 29ty sultán. Sultán Hassanal Bolkiah sa stal panovníkom Bruneia v roku 1967 a je zároveň hlavou štátu a vlády. V krajine samozrejme neexistujú žiadne parlamentné voľby, ale od roku 2005 je inštituovaný nefunkčný parlament, ktorý ma zatiaľ 29 menovaných členov ale do budúcna sa uvažuje aj s ďalšími 15 volenými zástupcami. 

Známejší ako sultán je možno jeho brat Jefri, s ktorým sa spája hneď niekoľko mega-škandálov. Bývalý finančný minister krajiny, rozhadzoval peniaze do rôznych súkromých projektov a na seba a svoju rodinu minul asi 4 miliardy dolárov. Údajne vlastnil viac ako 2000 luxusných aút, niekoľko privátnych lietadiel, residencií a napr. také bizardnosti ako sú zlaté toaletné kefy. Jefri žije od roku 2004 v Londýne na 500.000 dolárovej ročnej podpore, čo mu zrejme ledva postačuje pre jeho 5 manželiek a 35 detí. 

Malá ekonomika Bruneia si zatiaľ veĺmi dobre vystačí sama, a patrí medzi najvýkonnejšie v juhovýchodnej Ázii. Ropa a zemný plyn tvoria viac ako polovicu HDP a veľkým zdrojom príjmov sú aj príjmy zo zahraničných investícii, ktoré dokonale suplujú domácu produkciu. Vláda poskytuje svojim občanom bezplatné školstvo a zdravotnú starostlivosť, dotuje bývanie a bytovú výstavbu, ryžu a dokonca po niekoľkých odpracovaných rokoch aj púť do Mekky. Daň z príjmu neexistuje. Brunei si však dobre uvedomuje že ropné polia sú vyčerpateľné a tak sa snaží do budúcna zlepšiť bankový sektor, turizmus a zredukovať nezamestnanosť. 

Hlavné mesto krajiny, Bandar Seri Begawan - BSB, nie je žiadny mini Dubaj, ale veľmi pokojné, až zaspaté malé mestečko. Napriek bohatstvu krajiny tu nenájdete mega moderné stavby, skôr skromné budovy a dokonca veľmi jednoduché tradičné príbytky na rieke, kde žije takmer polovica obyvateľstva hlavného mesta. K najkrajším stavbám jednoznačne patria hlavná mešita a nákupné stredisko. V podvečerných hodinách tu skutočne nie je čo robiť, neexistuje tu nočný život, reštaurácie sú zavreté a bary vlastne neexistujú, keďže alkohol tu nie je dostupný. 

Promenáda pri mešite Omara
Foto: Marek Melúch

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1109

Mohlo by Vás zaujímať

Bandar Seri Begawan - Prekvapenie Bruneja Bandar Seri Begawan

Bandar Seri Begawan Bandar Seri Begawan - Prekvapenie Bruneja

Mesto, ktoré je ukryté pri pobreží na okraji džungle, je hlavným mestom malého sultanátu na severe Bornea. Brunej je známy vďaka obrovským zásobám…

Brunej - sultanát budovaný z ropy Blog

Blog Brunej - sultanát budovaný z ropy

Kedysi krajina ktorá kontrolovala celé Borneo a všetky teritória až po Filipíny, dnes však redukovaná na plochu asi 5700 km štvorcových, kde žije…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.