Budapešť - čo vidieť, prehliadka

Prehliadka

Budapešť - čo vidieť, prehliadka

Stredná Európa je plná architektonických skvostov a mnohé zaujímavé mestá sa spájajú s riekou Dunaj. Medzi najkrajšie poklady, ktoré vyrástli na jeho brehoch sa právom zaradí aj hlavné mesto našich južných susedov. Budapešť vie ako vytasiť svoje prednosti, aby zviedla návštevníka a dovolila ma stráviť niekoľko romantických dní na Dunaji.

Budapešť Počasie

slabý dážď

slabý dážď

12°C

Predpoveď 18.Apr

Východ slnka 05:49

Západ slnka 19:37

Dážď 0.39mm

Pre mnohých návštevníkov Budapešti sa bránou do mesta stane obrovitánska železničná stanica Keleti, ktorá sa môže pokojne porovnávať s najkrajšími stanicami v iných európskych veľkomestách. Perónmi sa mieša maďarčina s angličtinou, nemčinou a do tejto zmesi padne niekoľko ázijských jazykov. Budapešť sa mení na kozmopolitné mesto, ktoré si turisti radi pridávajú do svojich itinerárov. Z fasád stanice dýcha monumentalita 19.storočia. Jeden z hlavných bulvárov nesúci meno Rákoczyho vystreľuje priamo od stanice až do srdca mesta. Ulice zrána zaplnili ľudia ponáhľajúci sa do práce, autá, autobusy, električky, ale aj turisti tešiaci sa na známe či menej známe zákutia mesta. Kaviarne sa pomaličky, ale isto zapĺňajú, no mnohí len prídu, vypijú si kávu, niečo zahryznú a bežia ďalej.

V židovskej štvrti #

Štvrte starej Pešte prekvapia svojou príjemnosťou. Stará synagóga s dvomi vysokými vežami pripomína, že Budapešť bola kedysi veľmi živým mestom so židovskou komunitou. Tá sa síce scvrkla, no jej stopy tu badať dodnes a je mimoriadne príjemné túlať sa okolitými štvrťami a hľadať ich stopy. Kde tu natrafíte na košér obchod, inde pamätnú tabuľu a o kúsok ďalej zase na reštauráciu, kde si dáte dokonalý hummus. Vonku pri plote stojí rabín v tradičnom čiernom kabáte, klobúku s dlhou bradou akoby ho len pred chvíľkou preniesli z ortodoxných častí Jeruzalemu. Židovské pamiatky v Budapešti sú magnetom pre ľudí a krátko po otvorení ich tu stojí niekoľko desiatok.

Bazilika sv.Štefana #

Stačí pár krokov hlbšie do mesta a kulisy naokolo sa kompletne zmenia. Synagóga ustúpila do úzadia, aby nechala vyniknúť námestie s Bazilikou svätého Štefana. Je najväčším svätostánkom celého hlavného mesta a jej kupola sa týči do výšky až 96 metrov. Zaujímavosťou zostáva, že aj neďaleká budova Parlamentu má rovnakú výšku, akoby chceli Maďari povedať že obe budovy sú pre nich rovnako dôležité. Žiadna iná budova nesmie byť v Budapešti vyššia. Kto sa tu ocitne v čase, keď sa rozozvučia zvony má o zážitok navyše, pretože Bazilika ich do svojich útrob pohltila hneď šesť. Mnohí prichádzajú do Baziliky aj pre jej povesť svätého miesta, pretože sa vo vnútri nachádza relikvia sv.Štefana, prvého maďarského kráľa. Sadnite si na kávu na okraj námestia alebo do blízkej uličky, vypnite na chvíľku a užívajte si dokonalú atmosféru miesta.

Prechádzka k Dunaju #

Stará Pešť ponúka vo svojich uličkách viacero pekných a príjemných reštaurácii, no aj napriek tomu sa takmer všetci vyberú k nábrežiu Dunaja, aby sa dostali do starého Budína zasiatej na pahorku nad riekou. Dunajské nábrežie si žije pokojným životom, občas ho rozozvučí hlas električky či áut, no inak počuť plynúť rieku uháňajúcu k Čiernemu moru. Domáci sa sem veľmi radi chodia poprechádzať, posedieť si a hľadieť na mesto či prečítať noviny alebo knihu. Vysadené stromy na nábreží spríjemňujú celé prostredie svojim tieňom a tu takmer z hladiny rieky sa ponúka pohľad na historický breh Budapešti. Prvým mostom, ktorý preťal Dunaj a spojil Budín s Pešťou bol Szechéniyho reťazový most. Keď ho v 1839 navrhli, bol dokonca najväčším na svete a dodnes ľudí fascinuje.

Romantické nábrežie #

Človek kráča nad Dunajom, pozerá do jeho rýchlych vôd a na hladine sa zrkadlia veže kostolov, bazilík, zvonice, vysoké domy z 19.storočia, kde sa odohrávali tisíce ľudských príbehov a napokon nad tým všetkým tróni pahorok s hradom a Rybárskou baštou. Mnohí sa odfotia pri kamenných levoch, ktoré akoby strážili dôležitú tepnu mesta. Najkrajšie tu je večer, kedy sa svetlá Budapešti rozligotajú a celé mesto odrazu žiari romantickým leskom. Vtedy sa treba vydať na prechádzku nábrežím, stratiť sa v útulných uliciach starého mesta a vychutnať si skvelú exkurziu do miestnej kuchyne. Čašníci ponúkajú halászle, pörkölt, guláš či paprikáš a zdôraznia, že všetko sú to tradičné maďarské recepty. Stačí ochutnať a skutočne z nich cítiť lásku k miestnemu jedlu. Nielen k nemu, ale aj k skvelému tokajskému bielemu vínu či sladkému, 5-putňovému vínu Azsú. Odrazu splynú maďarské chute s vôňami, história s pamiatkami a človek vie, že spravil dobre, ak sa sem vybral na výlet.

Rybárska bašta a najkrajší výhľad #

Starý Budín zaberá pravú stranu Dunaja a dnes patrí k najhistorickejším častiam celej Budapešti. Za reťazovým mostom sa cesta bez váhania začne dvíhať a séria schodov vedie až nahor do starého Budína, kde sa dnes rozprestiera Budínsky hrad zapísaný na zozname UNESCO, ale aj obľúbená Rybárska bašta. Hrad bol dlhé roky sídlom uhorských kráľov a jeho objavovaním by tu človek vedel stráviť celé hodiny. Túlať sa záhradami, obdivovať a hľadať roztrúsené sochy, dýchať starobylý interiér honosných miestností, alebo sa stratiť pri stredovekých hradbách ozdobených bastiónmi. V 16. a 17.storočí sem dorazili osmanskí Turci a Budín ovládli. Hoci mesto podľahlo ich skaze, hrad zostal stáť a tak môže byť dnes jedno z najväčších lákadiel Budapešti. „Najobľúbenejšie miesto?“ zamyslí sa nad otázkou miestna sprievodkyňa a vzápätí povie „Rybárska bašta“. Pre mnohých sa stala symbolom Budapešti pre svoju polohu, panorámu mesta a pre svoju atmosféru. „Hoci sem už chodí veľa turistov, stále tu človek nájde svoj pokoj“ povie. Aj tu obsadili dláždené cestičky reštaurácie a návštevník má pocit, že Maďari nerobia nič iné len jedia. Predavači suvenírov vyšli von, rozložili stolíky, predáva sa zmrzlina, sladkosti a dokonca aj palacinky. Pod kostolnou vežou svätostánku pomenovaného podľa kráľa Mateja Korvína sa zišlo niekoľko umelcov. Niektorí predávajú svoje plátna, výtvory a obrazy, no iní hľadia pred seba a štetcom prenášajú kostol a jeho kontúry na papier. Podľa tradície vdýchli kostolu život už začiatkom 11.storočia, no o tri storočia neskôr ho obliekli do gotiky, ktorú vyžaruje aj dnes. Steny kostola si pamätajú niekoľko kráľovských korunovácii, čo mu len dodáva hrubšie pozlátko histórie.

Očarujúca Buda #

Bronzová socha kráľa Štefana I. je miestom stretnutí a kamenný múrik sa stal útočiskom pre niekoľko párov. Štefan sedí na svojom vyzdobenom koni, v ruke zviera žezlo ozdobené krížom, na hlave má kráľovskú korunu a bez žmurknutia hľadí na kontúry kostola a starý Budín. Keď na konci 19.storočia plánovali postaviť Rybársku baštu, určite netušili ako si ju ľudia za niekoľko desaťročí zamilujú. Stačí vojsť dnu do niektorej z brán a buď sa ocitnete v podniku na dobrom drinku, obede či len na panoramatickej vyhliadke. Celá Budapešť je odrazu pod nohami. Za Dunajom stojí ikona mesta v podobe Parlamentu. Niekde majú parlament len ako obyčajnú budovu, ale tu sa na ňom dokonale vyhrali až z neho spravili symbol hlavného mesta. Pod kupolou vyrástli desiatky vežičiek a za nimi sa rozbieha celé mesto. Krásny pohľad. Prísť sem na baštu a nechať mesto nech sa predvádza samé. Pohladiť zmysly sladkými šomló haluškami a užiť si návštevu neďalekej Budapešti.

Máte chuť na večerný drink alebo skvelé jedlo? #

Chcete si vychutnať romantický drink s krásnym výhľadom na podvečernú, večernú alebo nočnú Budapešť? Vyberte sa do centra mesta, kde na vás čaká zaujímavý St. Andrea Wine & Skybar. Príjemný bar ponúka skvelý výber miešaných drinkov, ale ak vám postačí lahodné prosecco či šampanské, ste tu vítaní. K drinku dostanete aj panorámu mesta!

Medzi najromantickejšie miesta na večerný drink je Rybárska bašta. Priamo v najvyššej veži nájdete Skybar s reštauráciou, kde si sadnete von a k drinku sa tu podáva najkrajší a najluxusnejší výhľad na Budapešť. Pod nohami vám tečie Dunaj, oči skáču z Parlamentu na slávne mosty a s drinkom je toto nočné divadlo nezabudnuteľné.

Zaujímavým podnikom so skvelým jedlom je v starej Bude miesto s názvom „21“. Za svoj základ si vzali maďarskú kuchyňu, ktorú sa snažia robiť novým, moderným štýlom, aby ju prispôsobili 21.storočiu. Po prechádzke a drinku na Rybárskej bašte je to skvelým miestom. Sadnete si von na terasu do starej, historickej uličky a necháte reštauráciu aby vám pripravila zážitok

Čo vidieť v Budapešti navyše: #

Navštívili sme kúpele Szécheny, kde sme si s domácimi zahrali v termánoch šachy, ale aj preslávené kúpele Gellért

Kúpele Gellert
Foto: Ľuboš Fellner

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 9325

Mohlo by Vás zaujímať

Budapešť - čo vidieť, prehliadka Budapešť

Budapešť Budapešť - čo vidieť, prehliadka

Stredná Európa je plná architektonických skvostov a mnohé zaujímavé mestá sa spájajú s riekou Dunaj. Medzi najkrajšie poklady, ktoré vyrástli na…

Tomáš Kubuš 6 min. čítania
Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.