Calgary je najväčšie mesto kanadskej Alberty a zároveň štvrté najväčšie mesto celej Kanady. Slúži najmä ako hlavná vstupná brána do kanadského najstaršieho národného parku, Banff. Mesto Calgary má jedinečnú polohu v tom, že rovno po príchode na medzinárodné letisko je krásny výhľad na majestátne Canadian Rockies, ku ktorým sa dostanete už po hodine jazdy. Zároveň sa Calgary nachádza na prériách, ktoré tvoria väčšinu územia Kanady. Čím je ešte výnimočné?

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Calgary je nielen hlavným mestom kovbojov, ktoré si tento prívlastok vydobylo každoročným organizovaním najväčšieho festivalu pod holým nebom – Calgary Stampade, ale zároveň je aj hlavným mestom kanadského petro priemyslu, v ktorom sídlia všetky dôležité kanadské benzínové spoločnosti.

Vďaka tomu je Calgary jedno z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich miest v Kanade. Populácia mesta sa len za posledných 20 rokov zvýšila o 50 percent na 1,5 milióna obyvateľov. Mnohí tiež označujú Calgary za jedno z vôbec najlepších miest na život v Kanade a radia ho napríklad aj pred Vancouver či Quebec.

Ide o najväčšie mesto provincie Alberta (hlavným je Edmonton) a od prvého pohľadu najčistejšie mesto celej krajiny. Skutočne tu nenájdete v uliciach Calgary jediný odpadok a aj preto pôsobí nesmierne čisto. Pokojne by sme ho mohli prirovnať k Singapuru.

Calgary - živé, čisté a príjemné mesto. Skvelé na život.
Foto: Patrícia Mrázková — BUBO

Calgary, základné fakty

  • Založené: 1875
  • Pomenované po: škótskej usadlosti Calgary na Isle of Mull
  • Nadmorská výška: 1 045 m
  • Počet obyvateľov: 1,5 milióna
  • Poloha: Alberta (Kanada), 100 km od Canadian Rockies

Založenie Calgary, najslnečnejšieho mesta #

Mesto sa nachádza približne na rovnakej severnej rovnobežke (51 .) ako Londýn a Vancouver. Rozdiel je, že oproti týmto dvom mestám je podstatne chladnejšie. Najnižšie teploty v zime tu môžu dosiahnuť aj – 45 °C. V čom je však Calgary špecifické oproti ostatnej Kanade, je to, že je v priemere „najslnečnejšie“ mesto v Kanade.

Vďaka svojej príjemnej letnej klíme je to aj mesto festivalov a medzi najobľúbenejšie športy sa tu netradične radí cyklistika. V meste nájdeme až 800 km spevnených cyklistických ciest.

Calgary bolo založené v roku 1875 ako Fort Calgary. Kanadská jazdná polícia tu otvorila svoje kasárne. Rozvoj mesta však stagnoval, čo sa však zmenilo v roku 1883, kedy tu vybudovala Kanadská pacifická železnica strategickú stanicu predtým, ako pokračovala do Skalistých hôr.

Dopravná situácia v Calgary je vďaka +15 veľmi dobrá. O čom je tento systém? Čítajte náš blog ďalej.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Progres mesta, žiaľ, spomalil veľký požiar v roku 1886, kedy mestská rada prijala nariadenie, ktoré hovorilo o tom, že všetky nové budovy v centre mesta musia byť vybudované z kameňa, to je jeden z dôvodov, prečo sa v starom meste zachovalo množstvo budov zo začiatku 20. storočia.

Tak, ako sme v Banffe obdivovali malú riečku Bow River, tak v Calgary sa z nej už stala veľká rieka, ktorá slúži ako najobľúbenejšia zóna oddychu v meste a prakticky celý kultúrny život sa odohráva v jej tesnej blízkosti. Práve preto je Bow River tým najlepším miestom, na ktorom začneme našu prehliadku tohto moderného mesta, ktoré si stále zachováva povestnú kanadskú priateľskosť a je nesmierne príjemné na prechádzky.

Peace Bridge či Most mieru #

Najlepším a zároveň aj najkontroverznejším východiskovým bodom, kde začať prehliadku Calgary, je Peace Bridge alebo most mieru, ktorý spája severnú časť mesta s centrom mesta. Peace Bridge je dielom známeho španielskeho architekta Santiaga Calatravu a vidno jeho rukopis. Calatrava sa postaral aj o diela ako Turning Torso v Malmö, Múzeum WTC v New Yorku či Kultúrne centrum vo Valencii.

Most mieru otvorili v roku 2012 a v tomto čase ho zaradili medzi top 10 projektov roka určených pre širokú verejnosť. Most slúži výlučne pre peších a cyklistov, v priemere ním denne prejde okolo 6 000 ľudí. Prvá vec, ktorá na moste zaujme, je jeho asymetrickosť, čo je typickým znakom všetkých vymenovaných diel Santiaga Calatravu.

Most mieru. Podľa mnohých najkrajšia, no zároveň poriadne kontroverzná stavba.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Pre znalcov modernej architektúry je prekvapením farba mosta, ktorá je (na rozdiel od všetkých architektových počinov) červená. Prečo to tak je? Červená farba totiž znázorňuje národnú farbu Kanady, a takisto aj prezentačnú farbu mesta Calgary. Most, ktorý pôsobí naozaj elegantne, však od jeho výstavby sprevádzajú škandály. Medzi tie najväčšie patrí jeho cena 25 miliónov dolárov, čo pri rozmeroch mosta predstavuje 114 000 eur za meter výstavby. Radí ho tak medzi najdrahšie mosty na svete.

Prince's Island Park, najkrajší park Calgary #

Hneď za mostom odbočíme doľava a dostávame sa tak do obľúbeného mestského parku Prince's Island Park, ktorý ponúka tie najlepšie výhľady na Downtown Calgary. Park bol pomenovaný podľa Petra Anthonyho Princa - drevorubača, ktorý do Calgary prišiel v roku 1886, kedy zároveň založil spoločnosť „Eau Claire Lumber mill“, ktorá spoločne s „Bow River Lumber Company“ postavila základy novodobého mesta Calgary.

Prince's Island Park je umelo vybudovaný ostrov, ktorý slúžil vyššie spomenutým spoločnostiam, ako prekladisko dreva dopraveného do Calgary po rieke Bow zo Skalistých hôr.

V roku 1889 pán Prince vybudoval na ostrove prvú mestskú elektráreň, ktorá generovala energiu spaľovaním pilín, ktoré vznikali na mestskej píle. Táto elektráreň fungovala až do roku 1893, kedy bola prestavaná na prvú hydroelektráreň v Calgary. Elektráreň fungovala až do roku 1947, kedy mesto dostalo tento ostrov do daru s podmienkou, že na ňom vybuduje mestský park. Pomenovali ho po človeku, ktorý sa zaslúžil o vznik tohto miesta.

Most mieru vedúci cez rieku Bow v Calgary.

Most mieru vedúci cez rieku Bow v Calgary.

Od svojho otvorenia v roku 1948 si park získal veľkú obľubu medzi miestnymi obyvateľmi a každoročne sa tu usporadúva veľké množstvo festivalov a iných kultúrnych podujatí. Park zrenovovali v roku 1999. Vďaka renovácii na ostrove pribudli umelé močariská a bola tu znovu vysadená pôvodná vegetácia. Najznámejšou atrakciou parku je náučný chodník, ktorý vedie po obvode novovybudovaných močarísk, a tiež vysvetľuje, ako močariská fungujú a akým negatívnym spôsobom ich ovplyvňuje ľudská činnosť.

Po krátkej prechádzke v parku prekročíme opäť Bow River a vyberieme sa smerom do Downtownu. Na južnej strane rieky nás už víta najstaršia štvrť Calgary, ktorá vznikla v roku 1886 – Eau Claire. Z pôvodnej architektúry tu však toho priveľa nezostalo a táto mestská časť momentálne slúži najmä na zábavu a oddych.

Každoročne sa tu uskutočňuje folklórny hudobný festival alebo divadelné predstavenia, ktoré miestni volajú „Shakespeare v parku“. My pokračujeme po promenáde hore prúdom rieky, až kým neprídeme do parku „Sien Lok“, ktorý je venovaný početnej čínskej komunite, ktorá v Calgary žije.

Chinatown v Calgary #

Čínsky vplyv na Calgary, ale aj západnú Kanadu ako takú, je veľmi úzko spätý s výstavbou Kanadskej pacifickej železnice (CPR). Vláda sa zaviazala, že železnicu dokončí v rekordne krátkom časovom období 10 rokov. Na taký ambiciózny projekt bola, samozrejme, nutná obrovská pracovná sila, a preto kanadská vláda zorganizovala v Číne veľký nábor robotníkov, ktorí mali pomôcť doviesť železnicu z jednej strany krajiny na druhú.

V jednom momente na výstavbe železnice pracovalo až 10 000 čínskych robotníkov, ktorí dostávali plat 1 CAD za deň, čo bola aj vtedy mizivá čiastka, avšak všetkým, ktorí sa zúčastňovali na výstavbe železnice, prisľúbili vysoký finančný bonus. Mali ho dostať po skončení prác. Tieto peniaze mali slúžiť najmä na návrat naspäť do Číny. Avšak, ako to často býva, bonus vyplatený nebol.

Po skončení výstavby zostali čínski robotníci v cudzej krajine bez peňazí, rodiny a reálnej možnosti na návrat domov. Jediná šanca na ich prežitie bolo založenie miestnych komunít, ktoré tu pretrvali do dnešného dňa a čínska komunita tak tvorí do dnešného dňa až 5 % kanadskej populácie.

Park „Sien Lok“, do ktorého sa dostaneme po krátkej prechádzke popri rieke, je venovaný práve ľuďom, ktorí sa zaslúžili o výstavbu Kanadskej pacifickej železnice. Park bol vybudovaný komunitným centrom „Sien Lok“,  ktoré vzniklo v roku 1968 a jeho primárnym cieľom bolo ochrániť pozostatky čínskej kultúry v Calgary. Vďaka tomuto spoločenstvu je „Calgary Chinatown“ jedinou oficiálne uznanou čínskou štvrťou v celej Kanade.

V parku sa nachádzajú typicky čínske prvky – či už sú to dva levy, ktoré tvoria vstupnú bránu do parku, typická čínska pagoda alebo socha vytesaná do šesťtonovej žuly s názvom „hľadanie zlatej hory“, ktorá sem bola privezená z Číny, a ktorá má symbolizovať čínsku históriu pri budovaní Kanady.

V tesnej blízkosti parku sa nachádza budova čínskeho kultúrneho centra, ktoré bolo postavené v roku 1992. Centrum bolo svojou podobou inšpirované nebeským chrámom v Pekingu, kopula je vo výške 21 m a na jej stenách nájdeme 561 drakov a 40 fénixov. Kupola je podopretá 4 stĺpmi, ktoré sú zdobené zlatými ornamentmi znázorňujúcimi štyri ročné obdobia. V spodnej časti kultúrneho centra sa nachádza múzeum venované čínskej komunite v Kanade.

Ten, kto príde prvýkrát do mesta, prvé, čo si všimne, je neuveriteľné ticho na uliciach, ktoré sú takmer ľudoprázdne.

Systém +15, mesto v meste #

Tak, ako v Montreale nájdeme jedinečné podzemné mesto, v Calgary majú nadzemné mesto, tvorené unikátnym systémom nazývaným „Systém +15“. Pod označením +15 v Calgary rozumieme systém chodníkov pre peších, ktoré prepájajú jednotlivé budovy medzi sebou bez toho, aby ste museli vyjsť na ulicu a zostávate tak chránení aj počas šiestich mesiacov drsnej kanadskej zimy.

Táto spleť chodníkov má celkovú dĺžku 18 km a tvorí ju dokopy 62 mostov. Jednotlivé mosty sa nachádzajú priemerne vo výške 15 stôp (približne 4,5 m) nad zemou a umožňuje tak bezproblémový pohyb na cestách aj tým najväčším nákladným autám, resp. autobusom.

Mosty medzi budovami, to je systém +15.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Spleť jednotlivých pasáží sa začala budovať v rokoch 1966 až 1969. Slávnostne ju otvorili v roku 1970 a už vtedy spájala všetky najdôležitejšie budovy v centre mesta. Centrálnu časť budov tvorí jedno veľké nákupné centrum, kde sídlia všetky najdôležitejšie obchody v meste. Podľa urbanistického plánu mesta musí mať každá nová budova možnosť napojiť sa na sieť +15.

Ako motivácia pre developerov slúži bonus, ktorý zaručuje možnosť vybudovať viacposchodovú budovu (čím viac priestoru pre +15, tým môže byť budova vyššia). Pokiaľ nová budova nemá možnosť sa na systém +15 napojiť, developeri sú nútení prispievať do fondu opráv a rozvoja tohoto systému. V súčasnosti je touto sieťou prepojených viac ako 100 budov, ktoré sú rozmiestnené naprieč celým centrom mesta.

Systém +15 však čelí aj pomerne veľkej kritike zo strany domácich obyvateľov. Ten, kto príde prvýkrát do mesta, prvé, čo si všimne, je neuveriteľné ticho na uliciach, ktoré sú takmer ľudoprázdne. Drvivá väčšina ľudí sa v meste pohybuje buď systémom +15, alebo autom, čo spôsobilo masívny úpadok spoločenského života na uliciach.

Momentálne sa mesto Calgary snaží prinavrátiť život do ulíc najmä inštalovaním rôznych galérií pod holým nebom a budovaním nových parkov.

My do +15 vstúpime cez budovu Fifth Avenue Place, ktorá je len na skok od Čínskeho kultúrneho centra, stačí sa len držať ulice 1 St. SW a v priebehu zopár minút už vstupujete dovnútra. Treba dodať, že do +15 sa dá vstúpiť prakticky z ktorejkoľvek ulice a z ktorejkoľvek budovy, ktorá je na systém napojená. Z Fifth Avenue Place sa prejdeme po mostoch až po mrakodrap The Bow, čo je aktuálne druhá najvyššia budova v meste.

Calgary je plné zaujímavých mrakodrapov.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Tri najvyššie budovy Calgary:

  1. Brookfield Place East, 248 m (2017)
  2. The Bow, 236 m (2012)
  3. Telus Sky, 222 m (2020)

Wonderland či Family of Man, umenie v Calgary #

Hneď po tom, ako vyjdeme z +15 na čerstvý vzduch, nás pred budovou The Bow privíta supermoderná socha od známeho španielskeho umelca menom Jaume Plensu s názvom Wonderland.  Je to 12 m vysoká socha zhotovená z hrubého železného kábla znázorňujúca hlavu malého dievčaťa.

Dielo má za cieľ inšpirovať každého, kto ho vidí, ako prezentáciu architektúry ľudského tela, miesta našich snov. Celkový dojem z námestia, na ktorom socha stojí, je naozaj úžasný a socha so svojím vzhľadom zapôsobí určite na každého návštevníka. Či už pozitívnym alebo negatívnym dojmom.

4 fotografie

Čriepky umenia v Calgary

Od Bow Plaza je to k ďalšiemu unikátnemu súsošiu sôch len na skok, stačí sa vydať smerom na 1st Street SE a hneď za križovatkou uvidíte malý park patriaci budove vzdelávacieho centra. Sochy v parku sa volajú Rodina človeka či Family of Man.

Súsošie tvoria sedem metrov vysoké sochy ľudí, ktoré zhotovili pri príležitosti EXPO 67 a boli určené pre britskú časť výstavy. Sochy vytvorené umelcom Mariom Armengolom znázorňujú, akým spôsobom Británia zvláda svoju medzinárodnú zodpovednosť. Konkrétne to, ako čelí svetovým problémom. Sochy zobrazujú ženy aj mužov. Každá z nich má široko rozpažené ruky, čo má symbolizovať priateľstvo a dobrú vôľu.

Olympic Plaza #

Prehliadka mesta pokračuje po 1st Street SE smerom k radnici mesta, kadiaľ po krátkom čase prídeme k obľúbenému parku Olympic Plaza. Počas víkendov sa tu často organizujú mestské trhy a mnohokrát sa tu môžeme stretnúť s rôznymi umelcami.

Park postavili v roku 1988 pri príležitosti zimnej olympiády, ktorá sa konala v Calgary. Počas hier ho využívali na medailové ceremónie. Počas osláv víťazstva tímu Calgary Flames vo finále Stanley Cupu v roku 1989 sa tu zhromaždilo vyše 30 000 ľudí. V zime sa park mení na klzisko pod holým nebom. Z Olympic Plaza je pekný výhľad na mestskú radnicu, ktorej budova bola postavená v roku 1911 a v roku 1984 bola vyhlásená za národnú pamiatku.

Cestou z Olympic Plaza si ešte spravíme zastávku na nenápadnom rohu v parku, z ktorého sa už dostaneme na hlavnú cestu centra Calgary. Nájdeme tu súsošie sôch, ktoré znázorňujú kanadskú slávnu päťku. Slávna päťka bola skupina sufražetiek, ktoré v 20. rokoch 20. storočia bojovali za zrovnoprávnenie žien v krajine. Je to kópia diela, ktoré sa nachádza v Ottawe pred budovou parlamentu.

BUBO zážitok z Olympic Plaza

Prechádzame sa pri radnici s našou malou BUBO skupinou a keď sa pozrieme pod nohy, vidíme, že niektoré tehly sú popísané. Sú do nich vytesané mená či venovania. Jeden starší párik si ich obzerá intenzívne a vytešuje sa pri tom. „Prosím vás, čo majú tieto tehly znázorňovať?“ pýtame sa. Veľmi ochotne a s úsmevom (ako to vedia len Kanaďania) odpovedajú: „V roku 1988 tu bola zimná olympiáda. Pri tejto príležitosti dalo mesto možnosť verejnosti vryť do jednej z tehál v podlahe ľubovoľné posolstvo za poplatok 20 kanadských dolárov. Našli by ste tu napríklad aj žiadosť o ruku. Ja s manželom sme našu tehlu našli po dlhých 35 rokoch.“ Je to priam dojemné. Smutné však je, že koncom roka 2024 plánujú rekonštrukciu, ktorá už neráta ďalej s týmito tehlami, a tak bude čoskoro v Calgary o atrakciu menej. „Dúfam, že nám našu tehlu vrátia,“ usmeje sa Kanaďanka a popraje nám pekný zvyšok prehliadky.

  • píše Viktor Háber, BUBO

Centrum mesta a jeho Devonské záhrady #

Olympic Plaza mnohí považujú za miesto, kde začína hlavná cesta (8th Avenue), ktorá tvorí hlavnú časť starého mesta a je to prakticky jediná časť mesta, ktorá je plná ľudí a rôznych obchodíkov, ktoré sú orientované na ulicu. To, že sme v historickom centre mesta, pocítime hneď pri prvých krokoch na ôsmej Avenue.

Ulica je počas dňa zatvorená pre bežnú premávku, takže tvorí pešiu zónu, obdobne ako v mnohých európskych mestách. Veľmi pekné vidieť, že budovy, ktoré sa zachovali pri rozsiahlej prestavbe a modernizácii mesta, boli postavené z pieskovca.

8th Avenue je hlavnou tepnou Calgary.
Foto: Viktor Háber — BUBO

To bol dôležitý a povinný stavebný materiál používaný po veľkom mestskom požiari v roku 1886, pri ktorom zhorelo 18 budov v centre mesta. Vďaka použitému stavebnému materiálu sa v okolí ôsmej Avenue vyskytuje značné množstvo budov, ktoré boli zaradené medzi kanadské národné pamiatky.

Na druhom konci od Olympic Plaza, v obchodnom centre The Core, sa nachádza obrovský vnútorný park s botanickou záhradou, ktorý bol určitý čas najväčšou súkromnou zbierkou exotických rastlín na svete. Momentálne v parku nájdeme na rozlohe 10 000 m2   viac ako 550 stromov a 20 000 unikátnych exotických rastlín.

Výhľad z Calgary Tower #

Pokiaľ vás nákupy v The Core príliš neberú, zamierte si to na najvyššie poschodia Calgary Tower. Svojou výškou 190,8 m je jednou z najvyšších budov v meste (konkrétne ôsmou). Vežu postavili v roku 1967 pri príležitosti osláv stého výročia vzniku Kanadskej Konfederácie.

Uloveným zážitkom navyše je vychutnávať si výhľady z ikonickej veže, ktorá sa nedá prehliadnuť. Či už na mesto samotné alebo na 100 km vzdialené Skalisté hory. Takisto sa vo veži nachádzajú dve z najlepších reštaurácií v meste – SKY360 a Ruths Chris Steakhouse.

Cena lístka pre dospelú osobu je 19 CAD, seniori nad 65 rokov (viete však vybaviť aj nad 60) majú menšiu zľavu a platia 17 CAD. Neočakávajte od toho podobné výhľady ako napríklad zo CN Tower v Toronte, ktorá je jasne vyššia a máte pocit, akoby ste lietali nad oblakmi. Obrysy hôr počas slnečných dní sú však určite zážitkom.

Calgary Tower dopĺňa príjemný ráz mesta.

Calgary Tower dopĺňa príjemný ráz mesta.

Calgary Stampede – najväčšie rodeo sveta #

Písať o Calgary a nespomenúť Calgary Stampede by bolo niečo ako písať o Mníchove a nespomenúť Oktoberfest. Kanaďania hovoria hrdo o tejto šou ako o najväčšom predstavení na svete, ktoré trvá 10 dní a zaujme ročne vyše jeden milión návštevníkov.

Je to show, ktorá zaplní ulice Calgary vždy začiatkom júla najväčším svetovým rodeom, nonstop hudbou a rôznymi vystúpeniami, ktoré sa odohrávajú vo všetkých kútoch mesta. Festival sa koná takmer každoročne od roku 1886, kedy fungoval ako agro festival, ale postupom času sa premenil najmä na rodeo, ktoré dopĺňa hudobný festival.

Ak ste sa na Calgary Stampede zatiaľ nemali možnosť zúčastniť, prečítajte si zopár dôvodov prečo by ste si túto akciu mali zaradiť do svojho zoznamu.

4 fotografie

Stopy Stampede

  1. Pokiaľ ste nikdy nevideli rodeo, najlepšie miesto, kde si ho pozrieť, je práve Calgary Stampede. Rodeo nie je iba jazda na divokom býkovi alebo na neskrotenom koni, ale sú to aj závody kočov alebo jazda okolo sudov, kde kôň musí prejsť prekážkovou dráhou tak rýchlo, ako je to len možné.
  2. Desať dní festivalu je zároveň aj kulinárskym zážitkom, kde budete mať možnosť ochutnať tie najtypickejšie kanadské jedlá. Či už to bude národné jedlo poutine, čo sú hranolky poliate redukovaným hovädzím vývarom a posypané syrom, alebo si môžete pochutnať na pravom steaku z bizóna. Avšak typickým jedlom pre Calgary Stampede sú palacinky, ktoré tu dostanete na každom kroku a každý návštevník, ktorý príde hneď ráno, dostane rovno jednu na privítanie. Palacinky sú pre Calgary Stampede rovnako dôležité ako jahody so šľahačkou pre tenisový Wimbledon.
  3. Festival sa každoročne začína svojou typickou prehliadkou, ktorá sa koná v samotnom centre mesta už od roku 1912. Prehliadka je dlhá takmer 5 km a zameriava sa predovšetkým na život pôvodných obyvateľov a kanadskú kultúru ako takú.
  4. V neposlednom rade je Calgary Stampede festival, ktorý dokonale a na jednom mieste ukáže to, aká Kanada v skutočnosti bola a stále aj je.
  5. Nie je lepšie miesto, kde uvidíte Kanaďanov odviazať sa naplno. A nadšenie z uloveného zážitku tu badať u turistov z celého sveta. Každoročne ich sem príde vyše milión.

Výhľad na celú rodeo dráhu.
Foto: Viktor Háber — BUBO

BUBO zážitok z Calgary:

Boli sme tu v septembri a prišli sme k hlavnej rodeo dráhe pri najväčšej tribúne. Hovorili sme si o tom, akou významnou udalosťou je Stampede pre domácich a zrazu k nám na motorovom autíčku prišiel ochrankár menom Dean. Sprvu to vyzeralo, že nás ide vyhodiť. „Viete, čo sa tu teraz deje?“ pýta sa. Videli sme, že dráhu aktuálne upravujú a on nám vysvetlil, že je to kvôli Monster Truckom, ktoré tu budú mať svoju šou v najbližších dňoch. Vášnivo nám rozprával o tréningu koní, ktorých sa nazbiera v okolí Calgary aj 10 000 a najcennejšie z nich majú hodnotu aj pol milióna dolárov. Hovoril o tombole, ktorej hlavnou cenou je dom uprostred festivalu – ničím výnimočný, no je v centre diania a súťažiaci sa oň idú „zabiť“. Vyzbierané peniaze venujú charite. „Musíte sem niekedy prísť na Stampede. Nikdy v živote ste nič lepšie nezažili!“ rozpráva s takou vášňou, až nám je ľúto, že tohto roku sme už udalosť premeškali. No je to dobrý dôvod navštíviť západ Kanady už v najbližšom lete!

  • píše Viktor Háber, BUBO

Calgary Flames a Scotiabank Saddledome #

Pokiaľ už ste v areáli, ktorý každoročne hostí Stampede, bol by priam hriech aspoň si neodfotiť štadión Scotiabank Saddledome. Ide o domovský stánok Calgary Flames, ktorý sa môže pochváliť hneď niekoľkými skvelými číslami. S kapacitou pre bezmála 19 300 divákov ide o piaty najväčší štadión NHL, druhý najväčší v Kanade (po Bell Centre, Montreal) a šiesty najväčší na celom svete.

Mnohí ho však označujú za ten vôbec najkrajší, aký existuje. Hokejový stánok v Calgary je výnimočný svojím tvarom, najmä strechou. Na prvý pohľad pripomína tvar akéhosi plochejšieho elegantného písmena U. Možno však uhádnete, že má symbolizovať konské sedlo.

Hala, ktorá vyzerá ako konské sedlo.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Tento stánok je od roku 1980 domovom tímu Calgary Flames (predtým Atlanta Flames), ktorý oslávil svoj najväčší úspech v roku 1989. Vtedy získal svoj prvý (a dosiaľ aj jediný) Stanley Cup.

Flames majú veľkú fanúšikovskú základňu a ich úhlavným rivalom je Edmonton. Za „Plamene“ si obliekali dres mnohé hokejové legendy ako Jarome Iginla, Mike Giordano, Joe Nieuwendyk, Lanny McDonald, na istý čas dokonca aj Jaromír Jágr. Z aktuálnych hviezd napríklad aj Matthew Tkachuk, ktorý vyhral Stanleyho pohár už ako hráč Floridy.

V roku 2024 pri autonehode nešťastne zahynul bývalý hráč Calgary a obľúbenec fanklubu Johnny Gaudreau. Keď sme po jeho smrti v BUBO navštívili štadión, všade boli umiestnené dresy s jeho menom, šály, kvetiny a zapálené sviečky. Atmosféra tu bola priam mrazivá a dojemná.

Pri aréne sa zastavíme na každom našom zájazde.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Aj mimo sezóny môžete navštíviť fanšop Flames, kde si viete kúpiť originály dresov napríklad aj slovenského hokejistu Martina Pospíšila hrajúceho práve za Calgary.

Okrem NHL štadión Saddledome zohráva dôležitú funkciu ako kultúrne centrum mesta – na štadióne sa pravidelne uskutočňujú koncerty veľkých hudobných hviezd.

3 fotografie

Ešte niečo z výhľadov

BUBO tip na ubytovanie v Calgary

Hotel Fairmont Palliser – najstarší a zároveň najluxusnejší hotel v meste. Štvorhviezdičkový hotel postavili v roku 1914 a stál vtedy neuveriteľných 1,5 milióna dolárov. Kanadská pacifická železnica ho postavila s cieľom vybudovať svoj vlajkový hotel na kanadskom západe. Zaujímavosťou je, že hotel dostal ako prvé zriadenie v Alberte povolenie na predaj alkoholu.

BUBO tip na reštauráciu v Calgary

Mogouyan Hand Pulled Noodle – Najviac skvelých reštaurácií Calgary nájdete na 17 Ave SW. My však odporúčame Mogouyan, a teda ázijskú ochutnávku v meste, ktoré je s Čínou spojené veľmi úzko. Tu si môžete zostaviť jedlo podľa vlastných preferencií – hrúbku rezancov, mäso i level pikantnosti. Pre tých, ktorí nejedia štipľavé jedlá až tak často, odporúčame maximálne prvú úroveň. Dvojka a trojka sú len pre silnejšie žalúdky.

Päť tipov, čo vidieť v Calgary navyše #

  1. Fort Calgary – Národnú kultúrnu pamiatku nájdeme na mieste, kde kedysi stála pevnosť kanadskej jazdnej polície. V súčasnosti sa tu nachádza múzeum jazdnej polície, ktoré nám priblíži život kanadských „Mounties“ v drsných krajoch Západnej Kanady.
  2. Heritage Park Historical Village– Najväčšie otvorené múzeum v Kanade sa nachádza kúsok za mestom. Slúži ako živé múzeum a ukazuje nám kanadský spôsob života medzi rokmi 1860 - 1950.
  3. Big Rock Brewery – Najväčší pivovar v Kanade je situovaný 15 km od centra mesta. Pivovar bol založený v roku 1985 a je tak jedným z najstarších pivovarov v Kanade. Denne sa tu organizujú prehliadky pivovaru s možnosťou ochutnávky miestneho piva.
  4. WinSport (Canada Olympic Park) – Národný olympijský park po skončení olympijských hier v r. 1988 bol otvorený pre verejnosť po tom, ako sa v ňom uskutočnili súťaže v skokoch na lyžiach, boboch a sánkarských súťaží. Tieto športoviská sú aj v súčasnosti vo veľkom využívané kanadskými športovcami na tréningové účely. Park  môže využívať aj široká verejnosť, a to najmä cyklisti, ktorí tu majú k dispozícii veľké množstvo zjazdových cyklotratí.
  5. McMahon Stadium – Pokiaľ stále nemáte dosť športu, zamierte k štadiónu, ktorý bol domovom otváracieho ceremoniálu ZOH 1988. Následne prešiel do vlastníctva University of Calgary a dnes je stánok s kapacitou pre 35 000 divákov domovom klubu amerického futbalu Calgary Stampeders, viacnásobného majstra Canadian Football League (CFL).

3 fotografie

Bonusy Calgary

Calgary vás uchváti svojím jedinečným fungovaním, vrátane systému +15. Živá hlavná promenáda plná kvalitných barov vám vyčarí úsmev na tvári a budete mať chuť nakúpiť tu aj kanadské suveníry či dobré oblečenie. Stopy olympiády tu nájdete aj na nečakaných miestach. My ich tu pravidelne hľadáme od roku 1998, kedy sme Kanadu navštívili po prvý raz.

Avšak to, čo vás na Calgary ohúri najviac, je jeho celková nesmierne príjemná atmosféra a usmievaví ľudia všade navôkol. Energie na rozdávanie majú nielen počas hokejových zápasov či rodea Stampede. Dajte Calgary šancu a mesto, patriace k najlepším v Kanade (a aj na svete) na život, vás zaručene odmení.

Zájazdy do Kanady, počas ktorých uvidíte Calgary:

Profesionálni sprievodcovia vyškolení v BUBO Cestovateľskej Akadémii vám ukážu Kanadu ako nik iný na Slovensku. Sú to predsa najscestovanejší Slováci! Presvedčte sa o tom sami.

Tak čo, páčil sa Vám tento blog? Blogy v cestovateľskom magazíne BUBO píšu profesionáli, ktorí videli celý svet, v danej destinácii sú ako doma, opakovane sa sem vracajú a tak by mali byť naše blogy kvalitnejšie a zároveň aktuálnejšie. Zakladáme si na originálnych fotografiách a originálnych názoroch, nič nekopírujeme, čo je na Slovensku taktiež prevratný prístup.Blogy píšeme kvôli vám a rozvíjame slovenské cestovateľstvo. Môj hlas je hlasom umelej inteligencie, ale snažíme sa aby znel fajn. Čo poviete? Zároveň sa ospravedlňujem za chybičky, no sľubujem, že sa budem zdokonaľovať. Tak ako sa zdokonaľuje rok za rokom BUBO. Preto sme o triedu až dve lepší než akákoľvek konkurencia. Ďakujeme že ste s nami a počujeme sa o chvíľu! Nový cestovateľský blog v BUBO vydávame každý jeden deň!

Martin Zeman

Martin Zeman

Martin Zeman

Vyštudovaný právnik, srdcom dobrodruh. Miluje prírodu, lyžovanie, spoznávanie nových kultúr. Jeho obľúbenou krajinou je Kanada a jej nekonečná divočina. V Kanade pracoval ako člen horskej služby v Rocky Mountains a svoje skúsenosti z hôr využil ako sprievodca v legendárnom Chamonix vo Francúzsku. Voľný čas najradšej trávi na horách, na horskom alebo cestnom bicykli, či motorke, na ktorej prešiel takmer celú Európu. Rád si dopraje pravý argentínsky steak v spoločnosti ľudí so zmyslom pre humor.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Kanada - veľký okruh

Zo zájazdu:

Martin Zeman

Posledná úprava článku | Prečítané: 58

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ
Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024
Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 69 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady
Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Spojené štáty americké (USA), Kanada, Kajmanie ostrovy


náročnosť

12 dní

Trvanie

4015
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

3638 4850€
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

19 dní

Trvanie

4234 6320€
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3861

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.