Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San Francisco a Golden Gate Bridge vynárajúci sa z hmly či zapadajúce slnko v Los Angeles...

Severná Amerika je však omnoho väčšia a rôznorodejšia než iba Spojené štáty. Je to úžasný kontinent a verím, že vám dodám zopár menej známych inšpirácií pre vaše ďalšie cesty.

10. miesto: Po stopách Vikingov - objaviteľov Ameriky (Newfoundland) #

Za objaviteľa Ameriky je vo všeobecnosti považovaný Krištof Kolumbus. Avšak je však vedecky, že pre Európanov objavili Ameriku už Vikingovia, a to o (takmer) 500 rokov skôr ako Kolumbus.

Ide o muža, ktorého považujem za nesmierne odvážneho a napísal som o ňom blog – Krištof Kolumbus, z hrdinu zločinec. Taktiež sme o ňom v BUBO nahrali podcast a považujem ho za odvážneho muža, ale dlho bolo mojím snom navštíviť aj miesto, kde pristál Leif Eriksson, syn Erika Červeného. Vedecky je dokázané, že to bolo presne v roku 1021.

Kanadská provincia Newfoundland & Labrador je značne od ruky a je 8x väčšia než Slovensko, plná prekrásnej prírody - lesov, losov a lososov.  Ide o najírskejši region mimo Írska a nájdete tu najvýchodneší bod severnej Ameriky a prekvapujúcu históriu.

Osada, kde Leif Eriksson prečkal v roku 1021 zimu, sa nachádza na najsevernejšom bode ostrova Newfoundland a dnes je pod patronátom UNESCO. Nazýva sa L’Anse aux Meadows (francúzsko-anglický názov by sa dal preložiť ako Trávnatá zátoka) a z tohto miesta srší neuveriteľná história. Príbytky Vikingov sú skvelou ukážkou toho, ako tu vyzerali pôvodné obydlia Severanov.

Podľa mňa je to dobrá inšpirácia na ďalšiu cestu, čo poviete?

Po stopách Vikingov alebo prechádzky Newfoundlandom.

Po stopách Vikingov alebo prechádzky Newfoundlandom.

9. miesto: Vrtuľníkom nad Havajom #

V predošlom blogu som ako top zážitok spomínal výstup na sopku Mauna Kea na Big Island of Hawaii – viď najvyššie vrchy, ktoré ľahko zdoláte. Medzi najlepšie lety vrtuľníkom som zase zaradil let nad ostrovom Kauai a tento zážitok sa dostal aj sem.

Na zájazdoch na Havaj navštevujeme mnohé havajské ostrovy – okrem spomenutého aj ikonické Oahu s letoviskom Honolulu a slávnym Pearl Harbour či krásny ostrov Maui – no najkrajším havajským ostrovom je pre mňa (a mnohých cestovateľov) Kauai.

Kauai - Napali, skutočná nádhera.

Kauai - Napali, skutočná nádhera.

Tu sa dá uloviť zážitok navyše – preletieť sa nad ostrovom vrtuľníkom. Ide o 50-minútový let ponad prírodný unikát Nāpali, čo v preklade znamená útesy. Takéto útesy nenájdete nikde inde na svete. Z okna vrtuľníka sa vám taktiež naskytnú dych berúce výhľady do "havajského Grand Canyonu".

Kaňon Waimea, tiež známy ako Veľký kaňon Pacifiku, je dlhý približne 16 km a až 900 m hlboký. Garantujeme vám, že vaše oči nevideli nič krajšie. Aj preto sa na ostrove Kauai natáčali už desiatky filmov - Avatar, Jurský park, Piráti z Karibiku, Jumanji a mnoho iných, známych tými najkrajšími prírodnými scenériami.

8. miesto: Potápanie sa na Bemudách #

Mnohí si o Bermudách myslia, že sú niekde v Karibiku. V tomto Bermudskom trojuholníku sa dá ľahko stratiť. Bermudy sú prezývané „Gibraltár Západu“, ale aj „Diablove ostrovy“ a nachádzajú sa bližšie k Newfoundlandu a Nova Scotia než ku Karibiku. Ide o 181 ostrovov, ktoré sú však pospájané mostami do celku. Ide o tropický raj, daňový raj ale aj potápačský raj.

Vybrali sme sa potápať malou lodičkou a bol to ohromný zážitok. Bermudy sú ďaleko od všetkého a moria sú tu neuveriteľne čisté. Na dne okolo ostrovov sa nachádza množstvo vrakov lodí a lietadiel, ktoré sa v Bermudskom trojuholníku kedysi stratili. Je to mystické a veľmi zaujímavé miesto, s ktorým sa spájajú paranormálne javy či prílety mimozemšťanov.

Každopádne, Bermudy aj nad hladinou pôsobia omnoho ahistorickejšie než Karibik – majú 5. najstarší parlament sveta a práve tu na Bermudách sa nachádza najstaršie anglické mesto v Novom svete – St. George.

3 fotografie

Bermudy - plavba

Vylodenie Angličanov na Bermudách v roku 1609 popisuje vo svojej hre Búrka William Shakespeare. Bermudy nie sú samostatným štátom, ale majú vlastnú vlajku, poštové známky, vlastnú menu a práve Bermudy mali prvé mince v Severnej Amerike. Bermudy dnes majú šieste najvyššie HDP na obyvateľa na svete. Tiež majú 8 golfových ihrísk, a tým pádom je tu najväčšia koncentrácia golfu na svete.

Ide o exkluzívnu ekologickú destináciu s luxusnými hotelmi a množstvom golfových ihrísk, plážami s ružovým pieskom, ktoré navštívilo minimum Slovákov. Ja som o Bermudách napísal dlhý blog s originálnymi fotografiami, a tak sa tu môžete inšpirovať.

3 fotografie

Potápanie sa v exotickom britskom zámorskom území

7. miesto: Safari za aljašskými grizly #

Pamätám si na moment, kedy som na Aljaške ryžoval zlato v rieke Klondike a bežal som tu svoj prvý maratón. Zablúdil som a moja žena si myslela, že ma zožral grizly...

Grizlyho sa však báť nemusíte, ak za ním vyrazíte na chladné safari s profesionálmi. My si prenajímame v Anchorage, najväčšom meste Aljašky, lietadielka, ktoré pristávajú na vode a chodíme pozorovať grizly, ako lovia lososy. Ale aj kodiaky, ktoré sú najväčšími medveďmi na svete.

4 fotografie

Na Aljašku za grizlym

Let z Anchorage trvá 50 minút a my zosadneme na pláži a a stopár nás dovedie k medveďom totálne blízko. V lietadle sú maximálne štyria pasažieri, a tak je tento zážitok exkluzívny. Pozorovanie tohto medveďa v divokej prírode za polárnym kruhom je dych berúce.

Zaujímavosti a fakty o grizlym:

  • Grizly je súhrnný názov viacerých poddruhov medveďa hnedého zo severnej Ameriky.
  • U  medveďov hnedých platí, že vo vnútrozemí žijú menšie jedince. Čím bližšie idete k moru alebo oceánu, tým sú mohutnejšie.
  • Grizly je všežravec, ale iba cca 40 % jeho potravy tvorí mäso. Loví všetko - od zajacov a hlodavcov po jelene, soby a bizóny. Pri riekach a moriach loví lososy a pstruhy.
  • Sú teritoriálne a mladé zvieratá sú vytláčané do iných oblastí.
  • Podľa miesta, kde žijú, hibernujú 5 až 7 mesiacov.
  • Samice rodia každý druhý rok 2-4 mláďatá, ktoré vážia približne 500 g. Ich gravidita trvá 180 až 250 dní a pôrod sa uskutočňuje počas zimy v brlohu.
  • Dospelý samec grizlyho váži do 360 kg, na pobreží 420 kg. Samice sú výrazne menšie, s priemernou váhou 150 kg.

Na Aljašku realizujeme 10 zájazdov v hlavnej sezóne, ale stále populárnejšie sú aj naše zájazdy na Aljašku na kľúč. Často spájame Aljašku s Yukonom a Dawson City, kde žil spisovateľ Jack London.

Toto už je baribal - medveď čierny. Taktiež ho môžete vzhliadnuť na Aljaške.

Toto už je baribal - medveď čierny. Taktiež ho môžete vzhliadnuť na Aljaške.

6. miesto: Steak v New Yorku #

New York je zážitkom sám o sebe. Navštívil som ho nespočetne ráz a viem, že New York nie je iba najväčším mestom USA, ale aj svetová kulinárska mekka. A tu by som vás chcel pozvať na najlepší steak sveta.

Prešiel som steak housy ako Dolmonicos na južnom Manhattane. Homestead Steakhouse, ktorý kúpil bývalý umývač riadu, ktorý sa prepracoval na majiteľa. A ako prvý v USA podával steak wagyu preslávený v japonskom Kobe.

Existujú však ešte zážitkovejšie steak housy - prvým je steak house instagramovej celebrity, Nusr-eta, ktorá ponúka zlaté steaky a tiež známe solenie cez lakeť. V reštaurácii bežne stretnete osobnosti ako Kim Kardashian, Jay Z či hercov a športovcov. No najlepším steak housom New Yorku je pôvodná reštaurácia Smith and Wollensky na 3rd Avenue a 49th Street.

Steak tu nie je najlacnejší a ja som platil tak 100 USD/osoba. No keď si predstavíte, že v tejto istej reštaurácii rovnaký steak, ktorý vám pripraví ten istý kuchár a servíruje ten istý čašník, zaplatil niekto 19 miliónov dolárov, tak tých 100 dolárov vôbec nie je veľa.

Smith and Wollensky oslavuje narodeniny investor Warren Buffet a raz ročne tu usporiada aj známy charitatívny obed.

A práve za obed s Warrenom Buffettom zaplatil jeden nadšenec 19 miliónov dolárov. Hovoril mi to čašník Bači, ktorý pravidelne obsluhuje Warena Buffetta, a teraz obsluhoval aj nás.

New York milujem a rád sa sem vraciam a neviem sa tohoto mesta prejesť, neviem sa ho nasýtiť. Na konci našich zájazdov sa klientov pýtame na ich najväčšie zážitky a často sa medzi tie najlepšie dostane „Prehliadka New Yorku tak, ako ju robí BUBO“ - vieme to, sústredíme sa na špeciality, všetko sedí, sme v správny čas na správnom mieste.

Za deň stihneme to, čo iní za týždeň. Sme inde než iní. V cestovnom ruchu vedia s overtourizmom bojovať iba profesionáli. Bežní turisti sú všetci na rovnakých miestach.

Zorientujte sa v (severo)amerických športoch v našom podcaste:

5. miesto: Plavba na nedostupný Saint Pierre et Miquelon #

Exotické ostrovy, ktoré navštevujú tí cestovatelia, ktorí už prešli všetky krajiny sveta. Ide o Saint Pierre et Miquelon a naozaj je to špecialita zhodná s Tristan da Cuna, ostrovom Ascension v Atlantiku či Pitcairn Islands v Pacifiku.

Plaviť sa na Saint Pierre a Miquelon je dobrodružstvo – lode chodia nepravidelne a pre zlé počasie ich často rušia. Musíte mať rok vopred zajednaný hotel, inak vás do „Európy“ nepustia.

Do poslednej bašty Francúzska - kedysi malo Francúzsko v Severnej Amerike obrovské državy - som vstúpil na občiansky preukaz, platil som eurom, nabíjal som pohodlne na 220 V a vychutnával si bagety, vína z Bordeaux a foie gras.

Priznám sa, neviem, či tu už nejaký Slovák predo mnou bol, no my dnes túto svetovú cestovateľskú pikošku ponúkame v zájazde a rátam, že do 5-10 rokov sem začnú Slováci chodiť tak, ako sme ešte v minulom tisícročí otvorili Machu Picchu, keď sme tam začali konať zájazdy ako prví...

Saint Pierre určite poznáte, mohli ste ich vidieť v poslednej sérii Peaky Blinders a bolo o nich počuť počas prohibície v USA. Na ostrovoch pobýval aj Al Capone, ktorý býval v tom istom hoteli, v akom som býval ja. Práve tadiaľto sa počas prohibície pašovala whisky, a to vraj až 4 milióny litrov.

St. Pierre et Miquelon je skvelý – čistý vzdych a vôňa koláčov. Všade mačky a prítulné milé psy. Ľudia tu žijú veľmi dlho a popri Okinawe a Sardínii ide tiež o akúsi Blue Zone - modrú zónu dlhovekosti.

Čo sa do blogu nedostalo:

Severná Amerika ťahaná obchodným duchom Spojených štátov amerických je expertom vo vytváraní zážitkov.

  • Štúdiá Disney v Orlande či Kalifornii očaria nielen deti.
  • Bicyklovanie cez Golden Gate Brigde vynárajúci sa z hmly je nezabudnuteľný zážitok.
  • Turistika pod najvyšší vodopád Yosemitov vás taktiež nadchne.
  • Púť za mayskými pamiatkami - či už Chichen Itzá a Palenque v Mexiku alebo Tikal v Guatemale sú úžasné diela.
  • Úchvatná je aj plavba po Panamskom kanáli, kde sa končí Severná Amerika. Po lodiach nám behajú opice, džungľa všade okolo a naše deti sú nadšené.

4. miesto: Indiánska sauna Zapotékov #

Do Severnej Ameriky patrí aj moje obľúbené Mexiko ktoré je celé plné zážitkov. Mexiko je úplne iné než Kanada a USA, omnoho kultúrnejšie, s prastarými pyramídami, na vrchol ktorých môžete vystúpiť.

Mexiko má aj úžasné mestá, a tým najkrajším v obrovskej krajine je Oaxaca - farebné, plné obrovských kostolov, kaviarní a luxusných reštaurácií.

Top zážitok, ktorý vám chcem dať do pozornosti je indiánska sauna. Vyskúšalo ju minimum turistov, ale keďže my sme desaťročia najväčším organizátorom zájazdov do Mexika, tak stovky našich klientov. Kedysi sa mohli rituálu zúčastniť iba zapotécki náčelníci, no dnes si Temazcal vieme vychutnať aj my.

Zapotékovia napísali ako prví lekársku knihu a vyryli ju do kameňa, a tak sa nám zachovala. V indiánskej „saune“, ktorá je akýmsi hlineným iglu pripomínajúcim lono matičky Zem, vypotíte nielen všetky toxíny, ale pod dohľadom šamana sa odstránia aj všetky duševné krivdy a neprávosti a vy vyjdete von ako znovuzrodení.

Ako novonarodené bábätká – je to naozaj zážitok, ktorý mnohým našim klientom pomohol prekonať ťažkú životnú situáciu a pomohol im prinavrátiť do ich života šťastie. Naša zapotécka sauna je čistá a desaťročia máme vlastného šamana – tá kontinuita je dôležitá, aby veci naozaj fungovali.

3. miesto: Najluxusnejšie ostrovy Karibiku #

Prešiel som všetky ostrovy Karibiku, teda stovky ostrovov a aj zámorské územia európskych krajín a na tretie miesto som dal zážitok pre tých, čo si na svojej dovolenke chcú dopriať ten najväčší luxus.

Priznávam, realizujeme sem na najluxusnejšie ostrovy zatiaľ minimum ciest, no možno to pre niekoho z vás – čitateľov – bude inšpirácia.

Turks and Caicos a Grace Bay beach (najkrajšia pláž sveta). Turks majú 6x menej turistov než susedné Bahamy, ale o to bohatších. No ani Bahamy, ani Turks and Caicos sa nenachádzajú v Karibiku, podobne ako Bermudy.

3 fotografie

Z ostrova Anguilla

Keď hovorím o najluxusnejších ostrovoch v srdci Karibiku, tak spomeniem dva.

Anguilla znamená po španielsky úhor a takto ju pomenoval Krištof Kolumbus a ja som prešiel všetky pláže a všetky najlepšie hotely tohto ostrova a spísal som v blogu pre vás ich recenziu – čosi prekrásne. Ide o najdrahší britský ostrov Karibiku s luxusnými hotelmi, kde sa vydávala napríklad Paris Hilton a Hiltonovci sa v hoteloch vcelku vyznajú.

Najluxusnejším ostrovom celého Karibiku je francúzska odpoveď na Anguillu – St. Barth alebo Svätý Bartolomej. Ostrov, do ktorého som sa zamiloval už pri pristávaní, kde sa váš privat jet kníše zo strany na stranu. Barth nepôsobí prehnane luxusne, je veľmi, veľmi príjemný.

Odporúčam mať vlastné autíčko a chodíte si z pláže na pláž a z reštaurácie do reštaurácie – no, pozor, často bývajú hotely vopred vypredané a reštaurácie zajednané dlhé mesiace vopred. Turks and Caicos, Anguilla a St. Barth sú dovolenkou pre tých, čo chcú v živote vždy to najlepšie.

3 fotografie

St. Barth alebo Svätý Bartolomej

2. miesto: Loďou pod Niagarské vodopády #

Už som pre vás spísal najväčšie zážitky z Afrikynajväčšie zážitky z Južnej Ameriky. Isto viete, že Viktóriine vodopády či Iguazu sa vo svojich rebríčkoch dostali poriadne vysoko. A inak to nie je ani pri Niagarských vodopádoch – najznámejších na svete.

Áno, vodopády sú takou silou, že sa budú páčiť každému. Niagarské vodopády sú pritom zadarmo, a tak sú prístupne všetkým. To, čo síce nie je zadarmo, ale poriadne stojí za to, je plavba loďou do bezprostrednej blízkosti padajúcej masy vody.

Tipy, kedy navštíviť Niagary a uloviť zážitok navyše:

  • Zimný festival svetiel - najväčší kanadský outdoorový festival, kedy zadarmo pozorujete dva milióny svetiel (najbližšie od 18.11.2023 do 7.1.2024)
  • Deň Kanady - každý rok 1. júla
  • Festival žatvy - každoročne koncom septembra

My do Niagara Falls prichádzame v čase, kedy naskočíme na loď, ktorá nás odvezie priamo pod vodopády. Každý dostane pršiplášť, ale aj tak sú všetci totálne mokrí.

Plavíme sa okolo American Falls, Nevestinho závoja (Bridal Veil) a nakoniec sa priblížime ku Canadian Falls, ktoré sa volajú Podkova (Horseshoe Falls). Tá sila vodopádov takto zblízka je neuveriteľná. Nočný ohňostroj je taktiež zdarma – stačí len vedieť, kedy a kde byť.

Niagarské vodopády sú ukážkou sily prírody.

Niagarské vodopády sú ukážkou sily prírody.

Pozn. BUBO: Každoročne s nami vidí Niagarské vodopády 1 000 klientov na množstve zájazdov od februára do novembra. Lety sú do Toronta a späť z New Yorku či Washingtonu veľmi lacné a aj prijateľná cena zájazdu je dôvodom vysokej popularity Niagarských vodopádov v spojení s New Yorkom.

My máme cestu naplánovanú tak, že vyrážame z najvyššej veže Toronta, po tom, čo sme si pozreli hokejovú sieň slávy s množstvom slovenských celebritných hokejistov a ochutnáme aj prekvapujúce kanadské ľadové vínko.

Viac si prečítajte v popise zájazdu Toronto, Niagara, New York.

1. miesto: Zážitky v Grand Canyone #

Prvé miesto patrí najväčšiemu klenotu západu USA – Grand Canyonu. Nejde o  „obyčajný“ Grand Canyon, ale o unikátne zážitky v najväčšom kaňone sveta. Uznávam, že už iba samotný kaňon je naozaj neuveriteľným zážitkom, ktorý sa pokojne pobije s Niagarskými vodopádmi. No my máme tento zážitok posunutý ďalej.

Naši BUBO klienti vojdú na takzvaný Skywalk, kde po sklenenom oblúku prechádzajú stovky metrov nad kaňonom so zatajeným dychom. Videl som tu ľudí plaziť sa, tak sa báli...

Grand Canyon - úžasné dielo prírody.

Grand Canyon - úžasné dielo prírody.

No to najlepšie nás v spojitosti s kaňonom ešte len čaká. Sme v krajine Indiánov a pozorujeme ich zvyky, a potom nasadneme na helikoptéru a letíme dole do kaňonu, kde pristaneme a nasadneme na lodičku, ktorá nás prevezie po rieke Colorado.

Na záhyboch tejto rieky, v Horseshoe Bend v blízkosti mesta Page, sa taktiež odfotia všetci naši klienti. A pri Page neobchádzame ani Antelope Canyon, tietiež úžasné farebné (tentoraz ružovkasté) dielo prírody. Takéto komplexné zážitky z Grand Canyonu nie je až tak ľahké zrealizovať, ale práve tieto vám dajú nielen najlepší zážitok v Severnej Amerike. Celkovo bude táto skúsenosť bojovať o titul najlepšieho cestovateľského zážitku v celom živote.

Pri Horseshoe Bend.

Pri Horseshoe Bend.

Pozn. BUBO: V USA máme založenú firmu, vlastníme tu naše autá s wi-fi zdarma a našu flotilu každoročne rozširujeme. Naši mladí sprievodcovia tu dlhé mesiace žijú a opakovane sa sem každoročne vracajú a náš okruh Západom USA máme vychytaný do dokonalosti. Všetko sedí a vy stíhate viac a, hlavne, zažijete viac. Spolu s Grand Canyonom aj hriešny Las Vegas, mŕtvu púšť Death Valley či Monument Valley, kde Forest Gump ukončil svoj beh. A omnoho viac.

Slovo na záver #

Snáď sa mi podarilo ukázať vám to, o čom som písal v úvode - že Severná Amerika je rôznorodejšia, než ste si mysleli doteraz. Po Ázii a Afrike je tretím najväčším kontinentom a vidíte, že tu je čo objavovať.

My v BUBO veríme, že cez zážitky si svet omnoho viac zapamätáme a ešte lepšie ho pochopíme. Preto vám prajem šťastné cesty plné ulovených zážitkov!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 386

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3968
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.