Chinatown – delikatesy ukryté v uličkách Singapuru

Chinatown – delikatesy ukryté v uličkách Singapuru

Vraví sa, že Singapur je najčistejším mestom a hlavným mestom s najväčším počtom milionárov na hlavu. No okrem bohatstva a úrovne ukrýva Singapur ešte jeden poklad, ktorý sa rozhodne oplatí navštíviť a kde si prídu na svoje predovšetkým vaše chuťové poháriky. Hotový gastroraj...

Poďte s nami do sveta najlepších chutí, vôní a lahôdok tohto mesta, resp. jednej svojskej štvrte: Singapurský Chinatown je jednou z jeho najznámejších častí. Je to však úplne iná tvár tejto vyhľadávanej metropoly juhovýchodnej Ázie, ako ponúkajú jej moderné stavby na pobreží, ktorým dominuje svetoznámy luxusný hotel Marina Bay Sands, či honosné koloniálne centrum pri rieke Singapur. Chinatown je živé srdce mesta, ktoré čulo bije medzi tunajšími malými domčekmi, pulzuje v desiatkach obchodov so suvenírmi a skvelých reštauráciách. Práve bistrá a reštaurácie jednoznačne najpríťažlivejšou atrakciou tohto svojského mesta v meste. 

Absolútna pohoda na streche slávneho hotela Marina Bay Sands.

Absolútna pohoda na streche slávneho hotela Marina Bay Sands.

​Lahôdky, na ktoré si posvietili hviezdy Michelinu #

Na to, že v prípade singapurského Chinatownu nejde o žiadne pokútne pouličné vyváranie, upozornili už aj hviezdy Michelinu. Najprestížnejší gastronomický sprievodca sveta v tunajšej lahodnej spleti chutí a vôní objavil neveľmi nápadný stánok Hawker Chan, ocenil ho jednou svojou hviezdou a spravil tak z neho senzáciu - najlacnejšiu michelinovskú reštauráciu na svete! Chef, ktorý zlákal svojou lahodnou kuracinkou na sójovej omáčke, si odvtedy získal obrovskú popularitu a otvára si svoju značku postupne na ďalších miestach sveta, medziiným aj v Londýne... No výborný Hawker Chan zďaleka nie je jediným zaujímavým miestom v tomto úchvatnom ľudskom mravenisku a raji chuťových pohárikov. Poďte s nami do ulíc Singapuru za neopakovateľnými gastronomickými zážitkami, často ponúkanými v tých najnenápadnejších zastrčených stánkoch.

V singapurskom Chinatowne nájdete najlacnejšiu michelinovskú reštauráciu sveta

Tým skutočným bijúcim srdcom celej štvrte je budova s neveľmi originálnym názvom - Chinatown complex. Tento vyslovene škaredý betónový obdĺžnik do inak elegantného Singapuru akoby ani nepatril. No keď si dáte tú námahu vkročiť, uznáte, že ste sa práve ocitli v hlavnom meste prvotriednych lahôdok... Na prízemí komplexu nájdeme desiatky obchodov, ktoré predávajú suveníry od výmyslu sveta, najrôznejšie domáce potreby, jednoducho čokoľvek, na čo si len spomeniete, že by ste doma potrebovali... Je to vlastne taká klasická čínska tržnica, ako si ju vybavujeme v tých menej lichotivých predstavách. Poschodie je čistý neomietnutý betón, okná bez rámov pôsobia ako nadrozmerné strieľne. Nedajte sa však oklamať vzhľadom, pre turistu je práve toto poschodie zaujímavé. Nájdete tu totiž najviac rýchlych občerstvení v Singapure, i niektoré z tých najslávnejších!

2 minúty o Singapure

Vypočujte si dvojminútový súhrn dôvodov pre návštevu Singapuru

V chráme skvelého jedla #

Práve tu začínal aj michelinovský Hawker Chan, tu jeho prevádzku objavili prísni gastro-inšpektori z Francúzska . Nie je tu však zďaleka jediný. Toto miesto je doslovachrámom skvelého jedla. Predstavte si najväčší food-court najväčšieho nákupného centra na Slovensku, vynásobte ho tromi, a ešte stále nemáte dostatočnú predstavu o tom, koľko malých rýchlych občerstvení sa tu tiesni na jednom mieste. Ak by mal človek aj desať žalúdkov, spoľahlivo ich tu všetky dokáže naplniť a zasýtiť.

V tunajšej tržnici by ste nasýtili aj desať svojich žalúdkov!

V michelinovskej reštaurácii Hawker Chan.

V michelinovskej reštaurácii Hawker Chan.

Ako vystupujeme hore schodmi k fascinujúcemu chrámu jedla, vychutnávame okrem vôní aj neopakovateľný ázijský ruch a hmýrenie. Všetci tu jedia pohromade, uťahaní robotníci vedľa vyžehlených biznismenoch v prvotriednych oblekoch. Pred týmto skvostným jedlom sú si všetci rovní... Užívame si pocit, že sme práve na mieste, ktoré je legendou. Pred niektorými stánkami sa hadia impozantne dlhé rady. Míňame beznádejne preplnený Hawker Chan s lákavou vôňou výborného kuracieho, čakanie je tu minimálne na hodinu. My tentokrát zamierime o pár stánkov vedľa. Tu sa skrýva ďalší poklad Chinatown komplexu – reštaurácia s tými najlepšími knedličkami a rezancami Xiao Long Bao. Aj túto nájdeme v Michelinovskej príručke ako vysoko odporúčanú, hoci /ešte/ nemá priamo hviezdu. No v kvalite aj popularite svojmu michelinovskému konkurentovi od vedľa úspešne konkuruje.  Aj tu je samozrejme dlhočizný rad. Miestni dobre vedia, ktoré reštaurácie sú tie najlepšie, a na naozaj kvalitný obed si v Singapure treba jednoducho počkať. A tak aj my poctivo stojíme v šóre. Našťastie, tentoraz sa čaká „iba“ nejakých 20 minút, a naša rozvoniavajúca manna je už pred nami! Po tom, čo sme tu ochutnali, všetkými desiatimi v BUBO odporúčame sečuánske rezance, či rôzne druhy knedličiek. Najznámejšie sú parené guľôčkyXio Long Bao, plnené mletým bravčovým mäsom, podľa ktorých je reštaurácia pomenovaná. No skvelé sú napríklad aj mäsové knedličky s pikantnou omáčkou.

Jedlo je tu prakticky všade skvelé, či už ´požehnané´ michelinovským leskom alebo nie. Po objavení tohto gastronomického raja si za BUBO trúfame povedať, že len na málo miestach mimo samotnej Číny nájdete takúto výbornú a autentickú čínsku kuchyňu. Ak aj nie ste priaznivcom knedlíkov a rezancov, nemusíte sa obávať, ponuka jedál v stánkoch tržnice je taká široká, že sa prakticky nedá nevybrať. Nájdete tu tie najchrumkavejšie pečené kurčatá,  či chutné kačacie, výbornú praženú ryžu s mäsom alebo morskými plodmi, množstvo druhov polievok, či už s rezancami alebo bez, jedlá s vajíčkom, zeleninou, dokonca aj vyprážané mäso, ak sa bez neho nezaobídete. Okrem výbornej kvality a pestrého výberu je čínska tržnica tou najlepšou voľbou v Singapure aj čo sa týka cien. Zatiaľ čo v reštaurácii v Singapure bežne necháte za jednu porciu v prepočte 15-20 eur, tu sa výborne najete už za 4-5 eur. Nehovoriac o tom, že jednoduché, svojské prostredie a autentický ázijský ruch naokolo dotvárajú doslova unikátny gastronomický zážitok.

Ulica sto a jednej chuti #

Ak ste sa do Chinatown Complexu vybrali práve kvôli slávnej, najlacnejšej michelinke Hawker Chan, no odradili vás obrovské rady, môžete to skúsiť aj mimo hlavného komplexu, na vedľajšej ulici Smith Street, kde má táto úspešná značka jednu zo svojich ďalších prevádzok. V prípade, že ste sa nechali zlákať na Chanovo slávne kurča so sójovou omáčkou (4 eurá), odporúčam uprednostniť práve túto novú prevádzku pred novým stánkom. Ponuka a kvalita jedla sú tu rovnaké, no nie je tu tak zúfalo plno,malá klimatizovaná reštaurácia jepredsa len lepšie uspôsobená na veľký nával klientov, ktorý momentálne zažíva. Okrem kuraťa so sójovou omáčkou a ryžou v Hawker Chan nájdete za veľmi rozumné ceny aj rôzne iné varianty kuraťa s rezancami, či lahodné pečené bravčové mäso.

Skvele a prvotriedne sa tu najete prakticky na každom rohu...

V prípade, že pred pouličnými stánkami preferujete tradičnejšie reštaurácie, viac miesta, kľudu a pohodlia, a radi oželiete autentický zážitok tržnice, aj pre vaše chuťové poháriky má Singapur skvelé riešenie. A vôbec za ním nemusíte ísť od Chinatown komplexu ďaleko. Hneď vedľa narazíte na Chinatown Food Street – ulicu plnú lákavého jedla. Aj tu nájdete pár stánkov s grilmi, no okrem nich aj tradičné kvalitné čínske reštaurácies príjemným sedením. Máme tu doslova celú Čínu na jednej ulici. Dali by ste si pečené kura z ostrova Hainan, alebo známe rezance z Lanzhou?... Tu si môžete vybrať, po čom sa vámslinky zbiehajú, tento gastro-bulvár určite splní akékoľvek vaše priania a chúťky. Celá ulica je vlastne jedna veľká terasa, rozdelená medzi reštaurácie. A aby ju uprostred častých singapurských dažďov nemuseli sťahovať, tak ju pre istotu celú zastrešili. Preto si tu vždy pohodlne posedíte a pochutnáte na nejakej delikatese, nezávisle od počasia. Chinatown Food Street je veľmi príjemné a zároveň aj vhodné miesto pre každého, kto si rád vyskúša tradičné spoločné čínske stolovanie a má tak možnosť ochutnať čo najviac dobrôt.

Takúto dobrú reštauráciu na spôsob spoločného stolovania nájdeme hneď oproti Chinatown komplexu. Fatty Weng je vyhľadávaným miestom gurmánov s tradičnými okrúhlymi stolmi s otočnými táckami na jedlo v strede. Za BUBO určite odporúčame v prípade, ak chcete zažiť typický čínsky spôsob stolovania. Vládne tu veľmi príjemná atmosféra, elegantne tu zvládnu obslúžiť a nasýtiť aj skupinu desiatich ľudí naraz. Asi sto metrov ďalej od Fatty Weng narazíte na ďalšiu výbornú reštauráciu Noodle Man, kde ponúkajú kvalitné poctivé rezance z Lanzhou (Meno im dalo mesto, preslávené touto lahôdkou s hovädzím mäsom). Rezance si tu robia sami ručne, a v ponuke sú varianty v polievke, či bez polievky, len s omáčkou. Za mňa osobne sú najlepšie rezance s marinovaným bravčovým mäsom, ktorých sa tu nikdy neviem dojesť... Na druhej strane ulice, len kúsok od Noodle Man je ďalšie vyhľadávané miesto gurmánov – reštaurácia Xie Laon Song, zameraná na morské plody. Tunajšou špecialitou sú lahodné kraby, no majú tu aj veľmi dobré krevety v pikantnej omáčke. Ak sa vyberieme ešte kúsok ďalej po tej istej strane ulice, narazíme na skvelú sečuanskú reštauráciu Chang Jiang Bian Shang. Majú tu bohatúponuku originálnych jedál z provincie Se-Čuan, ktorá preslávila čínsku kuchyňu svojou pikantnosťou a bohatosťou chutí. Môžete tu ochutnať napríklad originálne Kung pao s pórom a sušenými chilli papričkami, ktoré sa u nás vynechávajú, bravčové mäso Yuxiang s bambusom a zázvorom, prípadne jedno z najznámejších čínskych jedál, ktoré sa u nás úplne opomína - Ma Po tofu s pikantnou omáčkou s mletým bravčovým mäsom. Jednoducho, ponuka na Chinatown Food Street je nesmerne široká a každý si tu bez problémov vyberie.

Prejdete sa jednou ulicou a nájdete na nej celú Čínu

Budhov zub v malej Číne #

Singapur nie je starobylé mesto. Je to moderná metropola s koloniálnymi koreňmi, a tak pochopiteľne ani jej Chinatown nemá za sebou 500 rokov histórie, ako iné čínske mestečká v tomto regióne. Zato však má svoju dušu a autentickú atmosféru, a okrem výborného jedla tu určite nájdete aj iné zaujímavosti... Celej štvrti svojsky dominuje štvorposchodová budova, postavená v štýle tradičnej čínskej architektúry. Zdá sa, akoby ani nepatrila sem, do tohto sveta asfaltu a ulíc, plných áut. Keď však k nej podídete bližšie, zistíte že je to relatívne nová stavba, postavená v historizujúcom štýle. V skutočnosti je tonajslávnejší chrám Singapuru – Chrám Budhovho Zubu. Práve tu je na štvrtom poschodí strážená ako oko v hlave relikvia, o ktorej sa verí, že je skutočným pozostatkom Siddhárthu Gautamu – historického Budhu.

Samotný chrám bol postavený v roku 2007. To však nič nemení na tom, že je krásne zdobený, a jeho interiér vás očarí a prekvapí presným napodobnením čínskych chrámov starých tisíc rokov. Jeho architektúra je inšpirovaná zlatým obdobím Číny v 7. storočí, kedy tu vládla dynastia Tang . A hoci sa nejedná o historickú pamiatku v pravom slova zmysle, určite stojí za návštevu.

A to stále nie je všetko, čo tunajší Chinatown ponúka. Okrem prvotriedneho jedla a unikátneho chrámu tu nájdete aj najlepšie suveníry v celom Singapure. Preto my v BUBO odporúčame Chinatown aj ako ideálnu destináciu na nakupovanie práve suvenírov. 

Panoráme Singapuru

Panoráme Singapuru

Chinatown je jednou z mnohých tvárí Singapuru. Ja osobne ju považujem za najkrajšiu čínsku štvrť v rámci celého regiónu a jej návštevu každému vrelo odporúčam. Dá sa tu stráviť veľmi príjemné popoludnie, nasávať svojskú atmosféru malej Číny, prechádzať, nakúpiť originálne ´úlovky´, poobdivovať chrám, a predovšetkým sa výborne najesť! Dobré jedlo je neodmysliteľnou súčasťou čínskej kultúry po celom svete, a práve singapurský Chinatown je toho skvelým príkladom. Originálne, čulo bijúce čínske srdce mesta, plné pohybu, ruchu, prekvapení, voňajúce tými najvyberanejšími delikatesami, aké ste kedy jedli...

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

 

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 337

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie veľkomestá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie veľkomestá sveta

Čo robí mesto krásnym? Panoráma mrakodrapov, rozsiahle parky, historické budovy či moderné múzeá? Alebo, jednoducho, tá neopísateľná aura...? …

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Singapur a jeho deväť tvárí Singapur

Singapur Singapur a jeho deväť tvárí

Juhovýchodná Ázia je svojou rozmanitosťou prírody, kultúry a tradícií bohatá na množstvo zážitkov pre každého cestovateľa. Ten, kto chce skutočne…

Patrícia Mrázková 19 min. čítania
Singapur – drobný diamant na juhu Ázie Singapur

Singapur Singapur – drobný diamant na juhu Ázie

Singapur je malý ostrovný mestský štát v Juhovýchodnej Ázii. Napriek svojej zanedbateľnej rozlohe (710 km2) ide však o nesmierne čulú a…

Martin Lipinský 12 min. čítania
TOP 10 Singapuru Blog

Blog TOP 10 Singapuru

Singapur ponúka veľa a hneď toho najlepšieho z celého sveta. Pre viacerých je snom pre svoju modernosť a atmosféru. Vysoké mrakodrapy sa striedajú…

TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie Blog

Blog TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie

Juhovýchodná Ázia má v sebe obrovské množstvo lákadiel a my ju už roky milujeme a spoznávame. Vyberte sa teraz spoločne s nami za tými najkrajšími…

Tomáš Kubuš 19 min. čítania
Najkrajšia cesta okolo sveta za 24 dní Blog

Blog Najkrajšia cesta okolo sveta za 24 dní

Kto z nás by nepoznal legendárnu knihu od Julesa Verna – Cesta okolo sveta za 80 dní? Odvážny bádateľ Phileas Fogg v nej spolu s verným sluhom…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.