Singapur a jeho deväť tvárí

Prehliadka

Singapur a jeho deväť tvárí

Juhovýchodná Ázia je svojou rozmanitosťou prírody, kultúry a tradícií bohatá na množstvo zážitkov pre každého cestovateľa. Ten, kto chce skutočne zažiť všetko, čo tento kút sveta ponúka, by v žiadnom prípade nemal vynechať jej najmenšiu časť - ostrov Singapur. Maličký ostrovný mestský štát ukrytý v najjužnejšom bode tejto oblasti je kombináciou toho najlepšieho z celého sveta. Singapur je synonymom bohatstva, luxusu, nadčasových technológií a ukážkou toho, čo všetko vie krajina dosiahnuť, keď v jej čele stoja neúnavní a ambiciózni ľudia. Odvážte sa vstúpiť do krajiny, ktorá vás nadchne, zvábi a neprestane prekvapovať na každom kroku, až si ju celkom zamilujete...

Singapur Počasie

takmer jasno

takmer jasno

32°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 07:09

Západ slnka 19:15

Jediný ostrovný mestský štát na svete, a zároveň jeden z troch súčasne existujúcich mestských štátov (okrem Vatikánu a Monaka) leží na rovnomennom ostrove Singapur. Do roku 1299 bol nazývaný ako ostrov Temasek, než ho sumatriansky princ Sang Nila Utama premenoval na Singapur. Podľa legendy vraj na tomto ostrove videl leva, preto ho podľa sanskritu premenoval na „Levie mesto” (Simha = lev, Pura= mesto). Mimo legendy sa dodáva, že s najväčšou pravdepodobnosťou videl tigra, ktoré boli po celom Malajskom polostrove veľmi rozšírené, ale kto by sa odvážil nesúhlasiť s princom?

So svojou rozlohou iba 720 km2 je Singapur veľký ako Hamburg v Nemecku, no s populáciou 5,8 milióna obyvateľov tvorí tretie najhustejšie zaľudnené mesto na svete. Nezanedbateľný je však aj počet turistov, ktorí kráčajú ulicami tohto mesta - až 10 miliónov ročne.

Bezpochyby je veľmi obľúbenou destináciou a dobrou správou je, že je ho čoraz viacej! Do roku 1960 mal ostrov Singapur rozlohu iba 581,5 km2. No keďže sa skladá z jedného hlavného a 63 malých ostrovov, jeho rozloha sa zasypávaním kanálov a vytváraním ďalších umelých plôch postupne zväčšuje. Do roku 2030 má byť podľa plánov väčší o ďalších 100 km2.

Singapur pôsobí napriek svojej zaľudnenosti a popularite medzi turistami veľmi upraveným a prívetivým dojmom. Keďže Singapur založil v roku 1819 Brit Sir Thomas Stamford Raffles ako novú britskú základňu a dlhé roky bol práve britskou kolóniou, budete tu mať pocit, že ste sa dostali do budúcnosti a obdivujete hypermoderné mesto niekde vo Veľkej Británii.

Panoramatický pohľad na Singapur.
Foto: BUBO archív

Zaujímavosťou je, že Singapur sa zasypávaním kanálov medzi jednotlivými ostrovmi stále zväčšuje, do roku 2030 má byť podľa plánov o 100 km2 väčší.

Všetko to začali Briti - koloniálna tvár Singapuru #

Prvým vizionárom Singapuru sa stal dodnes všadeprítomný Sir Thomas Stamford Raffles, ktorý si uvedomoval výnimočnú polohu ostrova Singapur a z malej časti zeme, porastenej džungľou, plnej riek, komárov a tigrov sa rozhodol vybudovať strategickú britskú základňu. Briti v tom čase súperili o moc v juhovýchodnej Ázii s Portugalcami, preto ich taktickým krokom bolo zriadiť slobodný prístav. V takom prístave neboli obchodníci zväzovaní prísnymi podmienkami a neplatili dane. Aj preto sa Singapur rozrastal veľmi rýchlym tempom a v roku 1825 už mal desaťtisíc obyvateľov.

Čínski obchodníci, ktorí sem prichádzali obchodovať pravidelne, sa začali usádzať v oblasti Boat Quay na južnom pobreží rieky Singapur. Prvé drevené obydlia nahradili malé murované domčeky, ktorých výška reprezentovala bohatstvo majiteľa. Preto dnes toto pobrežie lemujú rôznorodé stavby, kde každá akoby chcela dokázať svoju individualitu a jedinečnosť. Práve na tomto území sa začínal a rozkvital obchod. Bolo to akési srdce mesta, ktoré čoraz viacej pulzovalo a rozlievalo sa po blízkom okolí, kde dodnes stoja najstaršie budovy Singapuru.

Singapur je víťazom v našom BUBO rebríčku najkrajšie veľkomestá sveta.

Začíname prehliadku... #

Autobus nás doviezol priamo pred Padang - klasický symbol britského kolonializmu. Na tomto ihrisku sa kedysi hrával kriket, v okolí rástli kriketové kluby, Briti tu radi trávili svoj voľný čas. V priebehu rokov tu trénovali kone, organizovali sa spoločenské podujatia rôzneho druhu a od roku 2019 je toto miesto označené ako národný monument s historickou hodnotou.

Nad týmto upraveným kúskom zelene sa hrdo pýši Národná galéria Singapuru, ktorá akoby vypadla z oka Národnej galérii Londýna. Tieto dve budovy vyzerajú ako sestry a práve tu sa nechávame prvýkrát vtiahnuť do typickej britskej atmosféry ostrova...

Národná galéria Singapuru bola kedysi budovou najvyššieho súdu.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

O kúsok ďalej, pri rieke Singapur sa nám už otvára pohľad na spomínané Boat Quay. Míňame najstaršiu zachovalú budovu a bývalé sídlo parlamentu v Singapure, postavené v roku 1827. Na opačnej strane sa nachádza Viktóriine divadlo - ďalšia unikátna budova koloniálnej éry, ktorá v priebehu rokov slúžila na rôzne spoločenské udalosti, politické stretnutia a jeden čas aj ako nemocnica. Dnes sú obe budovy späté s umením.

Pri rieke Singapur nás víta zamyslená biela socha, pripomínajúca Sira Thomasa Rafflesa, ktorý sa v roku 1819 po prvýkrát vylodil na tomto mieste a možno s rovnakým postojom a výrazom v tvári uvažoval nad potenciálom tohto miesta - myslíte, že tušil kam to až Singapur dotiahne?

Koloniálna štvrť Singapuru a všadeprítomná britská atmosféra.

Pozdĺž rieky Singapur sa dostávame k tretiemu najstaršiemu mostu Singapuru - Cavenagh, ktorý bol postavený v Glasgowe a dopravený po častiach až sem. Ten nás jednoducho prevedie na druhú stranu rieky, kde už nás čaká jeden z najluxusnejších hotelov Singapuru. Fullerton Hotel bol zrekonštruovaný a otvorený v roku 2001, no do čias druhej svetovej vojny bola táto budova sídlom pošty. Celý jej príbeh aj s fotografiami nám rozpovie v jej útrobách, v starej podzemnej šachte, ktorá kedysi prepravovala zásielky priamo z lodí do budovy.

2 minúty o Singapure

Tri samostatne stojace veže Marina Bay Sands pripomínajú hracie karty.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Nadčasový luxus a technológie - moderná tvár Singapuru #

Na druhej strane podzemného tunela sa presúvame z koloniálnej éry rovno do budúcnosti. Nestihnete sa ani zorientovať, v ktorom okamihu sa to vlastne stalo a koľko storočí ste preskočili. Pred vami sa náhle v celej svojej kráse predstaví ikona Singapuru - Marina Bay Sands.

Nie je náhoda, že vám tri samostatne stojace veže budú pripomínať hracie karty. Majiteľom tohto komplexu je Las Vegas Sands Corporation, ktorá vlastní kasína aj v Las Vegas, či Macau. Kasína boli v Singapure povolené v roku 2005 a v roku 2010 otvorili obe existujúce kasína - v Marina Bay Sands a Resort World Sentosa. V Marina Bay Sand môžete pri päťsto hracích stoloch a tisícšesťsto automatoch pokojne míňať svoje celoživotné úspory.

No ak by vás tento šport” nelákal, nachádza sa tu tiež luxusné obchodné centrum, obrovská konferenčná hala, ľadové klzisko, múzeum vedy a umenia, dve divadlá, špičkové reštaurácie a samozrejme luxusný hotel s 2 561 izbami.

Vo výške dvesto metrov sa všetky tri hotelové veže spájajú 340-metrovou plošinou, na ktorej sa nachádza známy „nekonečný” bazén s dĺžkou stopäťdesiat metrov. Zaplávať si v ňom môžu iba hostia, no výhľad z Maríny si môžete vychutnať, nech ste ubytovaní kdekoľvek.

Skybar CÉ LA VI, nachádzajúci sa nad treťou vežou, otvára v noci dvere do úplne iného sveta. Pohľad na vysvietený nočný Singapur s tými najlepšími DJmi a pohárom 18-ročnej škótskej whisky si budete pamätať ešte veľmi dlho.

Výhľad z famózneho skybaru CÉ LA VI v najluxusnejšom hoteli Singapuru otvára v noci dvere do úplne iného sveta...

Hotel Marina Bay Sands

Odporúčané hotely v Singapure #

1. Marina Bay Sands - ikona modernej Ázie, ktorá je sama o sebe atrakciou mesta. Pár faktov, ktoré len podčiarkujú unikátnosť tejto stavby. Jeho výstavba stála 8 miliárd USD, prispieva 2 % k HDP Singapuru a čistý príjem v poslednom predcovidovom kvartále dosiahol neuveriteľných 800 miliónov USD. Hotel patrí k 50 najväčším hotelom planéty a v infinity bazéne plávate v 1,5 milióna litrov vody. Pracuje v ňom neuveriteľných 10 000 ľudí. Hotel má ultraexkluzívny VIP servis pre členov, ktorých mesačný obrat v hoteli presiahne 100 miliónov USD. V kasíne sa stávkuje za veľké peniaze. Pri VIP stole je najnižšia stávka 500 USD, najvyššia 750 000... A už sa plánuje štvrtá veža...

2. Swissôtel The Stamford - ak vám ide o najlepší výhľad na Singapur, ubytujte sa v jednej z prémiových izieb tohto hotela a budete mať mesto vrátane Marina Bay Sands ako na dlani. Domáci ho poznajú aj podľa niekdajšieho názvu siete Westin. Keď v roku 1986 otvorili, bol s 226 metrami najvyšší hotel na svete. Jeho architektom je Číňan Ieoh Ming Pei, ktorému Paríž vďačí za Grand Louvre v Paríži či Hongkong za ikonickú Bank of China.

3. Raffles Hotel - hotel pre milovníkov starého sveta. Otvorili ho s desiatimi izbami už v roku 1887 vo vtedy nesmierne exotickej britskej kolónii arménski bratia Sarkies. Priťahoval najmä vďaka svojej polohe na pláži (áno, tak sa odvtedy Singapur rozrástol do mora) a špičkovým servisom. K hotelovým hosťom patril, napríklad, Charlie Chaplin, kráľovná Alžbeta II. či Rudyard Kipling. A aj slávny koktejl Singapore Sling vymysleli práve tu. Ak ste boli v Rangúne, hotel Strand je tiež dielom týchto arménskych bratov. 

3 fotografie

Swissotel Stamford Singapore

Gardens by the Bay #

Stačí nahliadnuť za komplex Marina Bay Sands a dych vám vyrazí Gardens by the Bay - nadčasové záhrady s rozlohou 101 hektárov, ktoré si zaslúžia vašu maximálnu pozornosť. Okrem toho, že sú domovom najväčšieho skleníka na svete Flower Dome, druhého najvyššieho vnútorného vodopádu na svete Cloud Forest a slávnych „superstromov“, sú takmer sebestačné.

Okrem rastlín zo všetkých zemepisných šírok a výšok, či už ide o najstarší olivovník na svete, baobaby, alebo záhony sezónnych kvetov vás tieto záhrady budú na každom rohu prekvapovať svojou nádherou a genialitou.

Ekologický Singapur

Skleníky majú špeciálne sklá, ktoré minimalizujú nahrievanie okien a maximalizujú priepustnosť svetla. Podlaha vo vnútri je chladená (pokiaľ plánujete návštevu, vezmite si bundu), zatiaľ čo sa horúci vlhký vzduch vytláča trubicami von a vypúšťa práve cez superstromy. Tie sú pokryté solárnymi panelmi, vďaka ktorým v noci svietia. Systém jazierok slúži ako prírodný filter vody a pomáha zásobovať všetky fontány a vodopády.

Gardens by the Bay

Čínska štvrť #

Len desať minút cesty od záhrad sa nachádza čínska štvrť, kam už v roku 1822 umiestnil Sir Raffles Číňanov pri územnom plánovaní mesta. Vystupujeme hneď pri Chráme Buddhovho zubu, v ktorom je zároveň aj múzeum. Jedinečná atmosféra nás okamžite vtiahne do sveta mníchov, vonných tyčiniek a modlitieb. Na ulici nám všadeprítomné čínske suveníry a vôňa jedla pripomenú, že je najvyšší čas na obed a práve táto štvrť je tým vhodným miestom.

Na konci ulice Smith St sa nachádza slávny Liao Fan Hawker Chan - prvý pouličný stánok s jedlom, ktorý získal hviezdu Michelin. Na pohľad obyčajné kuracie mäso s ryžou za približne šesť singapurských dolárov (okolo 3,9 €) vám však zahrá symfóniu chutí na jazyku. Vyskúšate?

Chinatown alebo čínska štvrť

Metrom až do Indie #

Po spoločnej prehliadke máte celé poobedie pre seba a v tomto meste môže byť skutočne náročné vybrať si ten správny program, tak veľa toho ponúka. Spomedzi všetkých lákadiel je indická štvrť perfektným miestom lovenia autentických zážitkov, a nielen pre milovníkov Indie.

Metrom sa sem z čínskej štvrte dostanete bez prestupov za pár minút, a len čo ucítite vábivú vôňu kardamonu a naan placiek, budete vedieť, že ste na správnom mieste.

Táto farebná časť mesta je určite najčistejšou indickou štvrťou na svete a život tu zrazu plynie úplne iným tempom. Hinduistický chrám Sri Veeramakaliamman vám rozpovie príbeh indickej populácie Singapuru, ktorá sem prichádzala už od polovice 18. storočia manuálne pracovať a bola umiestnená” v tejto štvrti.

Úchvatne farebná časť mesta, rozvoniavajúca kardamonom, je určite najčistejšou indickou štvrťou vo svete.

Kampong Kapor - indická štvrť

Počuli ste niečo o oplánovanom rozmiestnení obyvateľstva?

Keď sa Sir Thomas Stamford Raffles vrátil v 1822 roku do Singapuru, našiel ho v chaose. Jedným zo spôsobov, ako nastolil poriadok v krajine bolo plánované rozmiestnenie obyvateľstva, ktoré sa zachovalo dodnes. Číňanom vyhradil veľkú časť na južnej strane rieky Singapur, oblasť Kampong Kapor dostali Indovia a neďaleko nich Kampong Glam zase Malajci a Arabi. Všetky vládne budovy sa nachádzali v blízkosti Fort Canning Hill a severne od tejto časti umiestnil Európanov. Jeho plán je tiež známy pod názvom Jackson Plan.

Pešo do moslimského sveta #

Ak sa vyberiete juhovýchodne pozdĺž riečky Rochor, asi po pätnástich minútach chôdze objavíte ďalší svet. Moslimská štvrť Kampong Glam ukrýva hneď niekoľko mešít, ale asi najkrajšia z nich - Masjid Sultan sa nachádza na Arab Street. Jej dnešná podoba prešla rekonštrukciou v roku 1924, no na výstavbu pôvodnej budovy dala peniaze ešte Britská východoindická spoločnosť v roku 1826.

Ulice plné arabských trhov a reštaurácií sú hlavnou tepnou tunajšej malajskej a arabskej populácie. Z tých náhlych zmien prostredia sa vám už bude točiť hlava.

Kampong Glam a moslimská časť Singapuru s nádhernou mešitou Masjid Sultan

Umelecké srdce mesta #

Tak, ako sa celkom iný svet Narnie schovával v nenápadnej skrini, tak sa vieme z moslimskej štvrti dostať do sveta, plného farebného street-artu, mexických rytmov, chutných drinkov a malých umeleckých obchodíkov.

Ulica Haji Lane je miestom stretnutí, oddychu a živých rozhovorov, ktoré prekvitá kreativitou a umeleckým vyjadrením. Umenie však k Singapuru neodmysliteľne patrí. Stačí sa poriadne dívať, keď budete kráčať ktoroukoľvek ulicou - všimli ste si tú úžasnú architektúru tunajších budov? Akoby tu všetci architekti zápasili o titul najkreatívnejšieho dizajnu!

Umelecká ulička Haji Lane

Centrum umenia Singapuru sa nachádza pri rieke Singapur vo veľmi známej budove, ktorú miestni nazývajú aj durian. Divadlo Esplanade, ktoré malo symbolizovať mikrofón, je po akustickej stránke jedno z piatich najlepších divadiel na svete.

Ročne má Esplanade 3 500 vystúpení, a keďže chce Singapur sprístupniť umenie čo najväčšiemu počtu obyvateľov, sedemdesiat percent vystúpení je zdarma! Nachádza sa v ňom koncertná sieň pre 1600 divákov, divadelná sála pre dvetisíc divákov, vonkajšie divadlo, dve menšie štúdiá, galéria miestnych i zahraničných umelcov, nákupné centrum, dve konferenčné miestnosti a jedinečná verejná knižnica, ktorá je celá venovaná iba umeniu a rozdelená na časti - kino, divadlo, hudba a tanec.

Divadlo Esplanade je významným strediskom umenia Singapuru

Kde sa točia peniaze, biznis a aj ľudia #

Kúsok od divadla Esplanade nájdeme moderné obchodné centrum Suntec City. V tejto štvrti sa schováva obrovské nákupné centrum ako aj množstvo kancelárskych priestorov a kongresové a výstavné centrum.

Určite vám však neunikne najväčšia fontána na svete (podľa Guinessovej knihy rekordov 1998), ktorá symbolizuje obrovskú dlaň - obzrite sa naokolo, budovy sú označené od jedna do päť - celý územný plán tohto miesta predstavuje ruku, ktorej sa do dlane neustále „vlieva” bohatstvo a prosperita. Možno nám na Slovensku iba chýba viac takýchto symbolov úspechu!

Biznis centrum Suntec City a jej fontána bohatstva

Ak si chcete splniť prianie a posilniť šťastie, mali by ste obísť fontánu v smere hodinových ručičiek trikrát.

Na opačnej strane rieky Singapur sa dvíha finančné centrum Singapuru - Raffles Place. Už sám Sir Raffles toto miesto vyhradil pre obchod, čo sa zachovalo dodnes, avšak na rozdiel od jednoduchých domov tu dnes stoja najvyššie budovy mesta a celé bankové a finančné centrum so sídlom vyše dvesto svetových bánk.

Štýl a umenie k Singapuru jednoznačne patria, architekti jednotlivých budov akoby sa predbiehali v súťaži o najkreatívnejší dizajn!

Architektúra budov po celom Singapure vyráža dych - akoby každá jedna musela byť jedinečná

Načerpať silu v prírode Singapuru #

Aj vy máte pocit, že sme už precestovali celý svet? Ak si potrebuje oddýchnuť a načerpať energiu mimo zhonu a impulzov mesta, schovajte sa v jednom z množstva parkov.

Singapur je jedno z najzelenších miest Ázie, viac ako 80 % tunajších obyvateľov žije maximálne desať minút pešo od parku. Až 50 % ostrova tvorí zeleň a toto číslo plánujú neustále zvyšovať.

Odbehnite si na prieskum Fort Canning Parku, kde v roku 1822 vznikla prvá botanická záhrada. Len čo vás objíme prvých pár stromov, úplne zabudnete na fakt, že sa stále nachádzate v samom centre mesta! 

Fort Canning Park sa nachádza v úzkom centre mesta

Najstaršia zachovalá botanická záhrada sa však nachádza len kúsok od nášho hotela. Otvorená bola v roku 1853 a je jedinou tropickou botanickou záhradou, zapísanou v UNESCO. Môžete sa strácať v objatí prírody medzi 1200 druhmi nádherných orchideí, a pritom vôbec nemusíte chodiť ďaleko!

Viete, že...

Sir Thomas Stamfor Raffles bol veľkým milovníkom prírody a vo svojom voľnom čase sa venoval štúdiám fauny i flóry? Najviac času na výskum mal až po roku 1820, keď sa začínal aktívne realizovať hlavne v oblasti botaniky, ktorú nazýval nádhernou vedou”. Rafflesia arnoldii - Raflézia Arnoldova, rastlina s najväčším kvetom na svete, je pomenovaná práve po ňom.

Nákupné šialenstvo k Singapuru skrátka patrí #

Naša nákupná horúčka sa zvyšuje spolu s blížiacim sa odchodom domov. K Singapuru luxusné nákupy jednoducho patria, neponoriť sa aspoň nachvíľu do toho ošiaľu by bolo ako nebyť v Singapure.

Na dnes už legendárnej Orchard Road, ceste dlhej 2,2 km od nášho hotela až k srdcu mesta, sa viete od toľkého tovaru, značiek, reklám a nápisov skutočne zapotiť. Obrovské nákupné centrá, butiky, luxusné značky ale aj trhy, reštaurácie a bary. To všetko na jednej dlhej ulici, ktorá je popretkávaná rôznymi podchodmi a tunelmi aj pod zemou. Opäť vám neunikne ani výnimočný dizajn týchto budov, ktoré pulzujú životom a obchodom.

Raj pre nákupných maniakov sa nachádza na Orchard Road

Singapur je bezpochyby miesto, ktoré človeka neunudí, ba práve naopak. Ak je to možné, odporúčam vám predĺžiť si dovolenku v Singapure o niekoľko dní - verte mi, že toto rozhodnutie neoľutujete! Objavíte unikátne mesto a štát v jednom, kde môžete obdivovať niekoľko kultúr, tvárí a podôb na relatívne malej ploche. Výklad toho najlepšieho z ázijskej precíznosti, štedrosti, pestrosti chutí, histórie, aj dravej súčasnosti...

Panoramatický pohľad na Singapur.

Panoramatický pohľad na Singapur.

Čo vidieť navyše #

Nočný život Singapuru si určite vychutnáte na jedinej klimatizovanej ulici sveta - Clarke Quay. V tejto časti, plnej reštaurácií, barov a nočných klubov v blízkosti rieky Singapur s krásnym výhľadom z každej strany sa viete zabaviť až do rána.

Pre rodiny s deťmi je určite zaujímavým centrom Resort World Sentosa - umelo vytvorený zábavný ostrov, ktorý slúži na oddych a zábavu. Nájdete tu nádherné morské akvárium, filmové štúdiá Universal Studios, vodný park, lanovku, zábavné múzeá a veľa ďalšieho.

Zážitkov nikdy nie je dosť a ak hľadáte unikátne romantické miesto na spoločnú večeru, alebo si chcete nostalgicky zaspomínať na časy, keď ste sa dokázali nadchnúť z kolotočov, Singapur ponúka Singapore Flyer - najväčšie ázijské koleso s výškou 165 metrov.

Ak sa chcete vydať dobrodružnejšou cestou, vylezte na najvyšší prírodný vrch Singapuru v prírodnej rezervácii Bukit Timah. Prírodná krása tejto rezervácie vás pohltí natoľko, až nebudete chcieť veriť, že jedno z najluxusnejších miest sveta máte priamo za chrbtom!

Vychutnávajte si ikonický pohľad na Marina Bay Sands a schlaďte sa dobrým pivom v Merlion Parku. Toto námestie s výhľadom na rôzne časti mesta ukrýva klasický symbol mesta - fontánu leva s rybím telom, čo spája legendu Levieho mesta” a fakt, že sa táto exkluzívna metropola vyvinula pôvodne z rybárskej usadlosti.

Garden by the Bay mali donedávna najvyšší vnútorný vodopád na svete, no to sa v roku 2019 zmenilo. Singapur predbehol Singapur a najvyšší vnútorný vodopád sa dnes nachádza na letisku Changi Airport. V budove JEWEL, ktorá sa nachádza medzi jednotlivými terminálmi (ešte pred letiskovou kontrolou!) vyrástol 40 metrov vysoký vodopád Rain Vortex, v ktorom môžete niekoľkokrát denne sledovať svetelnú laserovú show.

Laserová show na najkrajšom letisku sveta Changi Airport je dychberúci spôsob, akým sa s vami Singapur rozlúči a vryje sa vám do srdca už definitívne.

Clarke Quay a Changi Airport

TOP 10 Singapuru:

  1. Gardens by the Bay je rozhodne najlákavejšou destináciou Singapuru. Botanické záhrady s veľkosťou 101 hektárov priťahujú najzaujímavejšími skleníkmi na svete, superstromami a množstvom ďalších parkov, záhrad a výstav. Nezabudnuteľným zážitkom je večerná svetelná show Superstromov o 7:45 a 8:45 večer.
  2. Sinagapur je známy svojou intenzívnou starostlivosťou a zeleň a miestne parky. Najstaršia botanická záhrada Singapuru je jedinou tropickou záhradou, zapísanou v UNESCO.
  3. Pre milovníkov umenia je jedinečnou zastávkou Divadlo Esplanade, kde sa koná približne 3500 vystúpení ročne a ktoré obsahuje unikátnu verejnú knižnicu, venovanú iba umeniu.
  4. Miesto s najbohatšou históriou, odkiaľ sa rozbúchalo srdce celého dnešného Singapuru, sa nachádza v časti Colonial District. Zoznámte sa so zakladateľom Thomasom Stamfordom Rafflesom a preskúmajte koloniálne budovy, v ktorých sa dnes nachádzajú tie najkrajšie múzeá a galérie.
  5. Marina Bay Sands je symbolom Singapuru a okrem nákupov najluxusnejších značiek sveta sa vám ponúka i obrovské kasíno, či luxusné reštaurácie na 57. poschodí s výhľadom na celé mesto.
  6. Chinatown alebo čínska štvrť Singapuru je živou ulicou, plnou čínskych suvenírov a jedla. Kde inde si môžete dať michelinské jedlo za šesť dolárov?
  7. Obchodná tepna mesta sa nachádza na Orchard Road, kde na vás z každej strany budú číhať obrovské nákupné centrá, butiky, stánky, reštaurácie a bary.
  8. ArtScience Museum je jedinečné múzeum vedy a umenia, nachádzajúce sa v unikátnej budove, pripomínajúcej lotosový kvet priamo pred Marina Bay Sands. Výstava spája svetelné efekty, moderné technológie a interaktívne prvky v jedinečný zážitok.
  9. Nenechajte svoje šťastie na náhodu a obehnite si najväčšiu fontánu na svete s priemerom 66 metrov v Suntec City. A keď máte bohatstvo a prosperitu zaistenú, môžete preskúmať obrovské nákupné centrum v podzemí tohto komplexu.
  10. Kampong Glam je moslimskou štvrťou s nádhernou fotogenickou mešitou Masjid Sultan. Zablúdite v arabskom svete, plnom trhov, chutného jedla a geometrických tvarov?

 

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

Zo zájazdu:

Patrícia Mrázková

Posledná úprava článku | Prečítané: 2362

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie veľkomestá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie veľkomestá sveta

Čo robí mesto krásnym? Panoráma mrakodrapov, rozsiahle parky, historické budovy či moderné múzeá? Alebo, jednoducho, tá neopísateľná aura...? …

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Singapur a jeho deväť tvárí Singapur

Singapur Singapur a jeho deväť tvárí

Juhovýchodná Ázia je svojou rozmanitosťou prírody, kultúry a tradícií bohatá na množstvo zážitkov pre každého cestovateľa. Ten, kto chce skutočne…

Patrícia Mrázková 19 min. čítania
Singapur – drobný diamant na juhu Ázie Singapur

Singapur Singapur – drobný diamant na juhu Ázie

Singapur je malý ostrovný mestský štát v Juhovýchodnej Ázii. Napriek svojej zanedbateľnej rozlohe (710 km2) ide však o nesmierne čulú a…

Martin Lipinský 12 min. čítania
TOP 10 Singapuru Blog

Blog TOP 10 Singapuru

Singapur ponúka veľa a hneď toho najlepšieho z celého sveta. Pre viacerých je snom pre svoju modernosť a atmosféru. Vysoké mrakodrapy sa striedajú…

TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie Blog

Blog TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie

Juhovýchodná Ázia má v sebe obrovské množstvo lákadiel a my ju už roky milujeme a spoznávame. Vyberte sa teraz spoločne s nami za tými najkrajšími…

Tomáš Kubuš 19 min. čítania
Najkrajšia cesta okolo sveta za 24 dní Blog

Blog Najkrajšia cesta okolo sveta za 24 dní

Kto z nás by nepoznal legendárnu knihu od Julesa Verna – Cesta okolo sveta za 80 dní? Odvážny bádateľ Phileas Fogg v nej spolu s verným sluhom…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4353

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek