Čo robí mesto krásnym? Panoráma mrakodrapov, rozsiahle parky, historické budovy či moderné múzeá? Alebo, jednoducho, tá neopísateľná aura...? Odpoveď je určite pre každého iná. Tu je môj zoznam najkrajších veľkomiest sveta.

Singapur Počasie

slabý dážď

slabý dážď

30°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 07:06

Západ slnka 19:13

Dážď 1.76mm

10. miesto: Istanbul, Turecko #

Na desiate miesto som usadil Istanbul na pomedzí Európy a Ázie, a to je najbližšie veľkomesto, ktoré v tejto tabuľke nájdete. Európske veľkomestá sú našim čitateľom známe. Ak ste už boli v Ríme, Paríži a Barcelone (asi aj viackrát), zvážte nabudúce let na východ do Istanbulu.

4 fotografie

Istanbul vás očarí

Mesto je prekrásne položené na Bospore a okolo zálivu Zlatého rohu, na hranici Európy a Ázie, ide o opojnú spleť kupolovitých mešít so zložitými, ale vkusnými mozaikami, palácmi z osmanskej éry, labyrintmi trhovísk...

No v kopcovitých dláždených uliciach viete naraziť na barovú párty, ktorá sa rozlieva z dverí až na ulice, pije sa výborné turecké víno a na streche mrakodrapu miešajú kokteily. Neuveriteľné reštaurácie, mezze a grilované morské plody sú ako z iného sveta a mestská kaviarenská kultúra funguje až do skorých ranných hodín.

Pokiaľ vás Istanbul zaujíma, napísal som rozsiahly blog o tom, čo v tomto nádhernom meste vidieť, zažiť i ochutnať. Zameral som sa na miesta, ktoré turisti často obchádzajú, no pravidelne tam zamieria tí, ktorí chodia do Istanbulu pravidelne: Istanbul pre pokročilých.

Napoleon raz povedal: „Ak by malo byť jedno hlavné mesto sveta, mal by ním byť Istanbul“. A aj mnohí moji sprievodcovia považujú Istanbul za to najkrajšie mesto, aké existuje. Istanbul kvalitou hotelov či históriou naozaj konkuruje akémukoľvek európskemu veľkomestu a keby sme Turkov zobrali do Európskej únie, Istanbul by sa razom stal naším najväčším mestom. Keď sa rozhodnete pre predlžený víkend v Istanbule, nebudete sklamaní!

Ak by malo byť jedno hlavné mesto sveta, mal by ním byť Istanbul Napoleon Bonaparte

San Francisco a jeho panoráma.

San Francisco a jeho panoráma.

9. miesto: San Francisco, USA #

Ide o vskutku nádherne situované mesto medzi Tichým oceánom a zálivom San Francisco Bay a ponúka nádherný výhľad na mrakodrapy, mosty a hory. Most Golden Gate Bridge, Painted Ladies - pomaľované Viktoriánske domčeky a historické električky (Cable car) sú okamžite rozpoznateľnými emblémami mesta.

San Francisco je však kúzelné aj vo vzdialenejších štvrtiach: zastavte sa v starých talianskych lahôdkach v štvrti The Bayview, poprechádzajte sa v dúhovej štvrti Castro, ochutnajte dim sum salóny v najstaršej čínskej štvrti severnej Ameriky a vychutnajte si piknik v novo revitalizovaných zelených plochách po celom meste.

Uškatce na Móle 39 a väznica Alcatraz sú taktiež ikonickými miestami. Ulica Lombard je jednou z najstrmších a najkľukatejších na svete. Ja osobne mám rád kníhkupectvo City Light book store, ktoré založil Lawrence Ferlinghetti. Vydalo napríklad zbierku Howl, Kvílenie Allenovi Ginsbergovi a s vášňou predávalo román Jacka Kerouaca On the road, ktorý bol jedným z dôvodov mojej vášne pre cestovanie.

3 fotografie

Poklady San Francisca

Odporúčam prejsť po moste Golden Gate Bridge zo San Francisca do Sausalito na bicykli – ja som to prešiel s rodinou a najmladšia dcéra sa viezla vo vozíku, lebo nemala ani rok.

San Francisco a malebné scenérie poznáte z množstva filmov. Najviac sa mi na San Franciscu páči to, že je to mesto s duchom slobody - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley, a tie peniaze, ktoré sa do mesta zo Silicon Valley lejú, tu cítiť z roka na rok viac.

8. miesto: Buenos Aires, Argentína #

Kozmopolitné, podmanivé Buenos Aires je spojením európskeho vkusu a latinskej chuti. Privoňajte k ružiam a hľadajte zelené a žlté papagáje v Bosques de Palermo, pozrite si balkón, z ktorého sa Eva Perón prihovárala svojim fanúšikom z výrazne ružovkastej Casa Rosada a posilnite sa perfektným silným cortadom a koláčom v známom bare Café Tortoni z 50. rokov 19. storočia.

3 fotografie

Slnečné Buenos Aires

Hlavné mesto Argentíny je mestom hrdých sídiel, za ktoré by sa nehanbil ani Paríž, no tiež gurmánskych podnikov a zábavných pouličných trhov a nákupných pasáží. Pred druhou svetovou vojnou patrilo Buenos Aires k najbohatším mestám sveta, vítalo ekonomických migrantov z chudobného Talianska či Španielska... Toto bohatstvo a pýchu tu dodnes cítiť.

Buenos Aires je rodiskom tanga a je nemysliteľné, aby ste ho navštívili bez toho, aby ste zachytili zvodnú šou so živou kapelou. Najlepší steak vášho života budete zapíjať silným Malbekom z najvyššie položených viníc sveta.

Ide o mesto futbalu a súčasných majstrov sveta, pred Messim tu bol kráľom Maradona a ďalší kráľ určite príde čoskoro. Mesto futbalom naozaj žije a my často oslavujeme s domácimi, ktorí sú oblečení v bielo-modrých tričkách, a tú atmosféru by som vám prial raz zažiť!

Dve slávne stavby ešte slávnejšieho mesta - Opera a Harbour Bridge.
Foto: Robert Taraba — BUBO

7. miesto: Sydney, Austrália #

Sydney je jedno z najkrajšie položených miest sveta a žiari svojím prístavom pre jachty, zlatými plážami, parkmi a záhradami, množstvom slnečného svitu a celkovou čistotou. Najstaršie a najväčšie mesto Austrálie si najlepšie vychutnáte od Opery s výhľadom na ikonický most Harbour Bridge.

Tu, kúsok v štvrti Rock, sa nachádza aj nastraší dom Austrálie.

3 fotografie

Sydney - krása na druhom konci sveta

Opera v Sydney ma množstvo prívlastkov - obria plachetnica kotviaca v prístave, veľký exotický vták, vlny, lastúry, milujúce sa korytnačky, poskladaný riad - niektoré prirovnania sú vtipné. Dánskemu architektovi Jörnovi Utzonovi sa dielo podarilo a ja sa v opere vždy s mojimi klientmi zastavím na balete. Nie je to Bolšoj teater, ale exotika to rozhodne je.

Sme najväčším organizátorom zájazdov do Austrálie. Sydney spájame s Melbourne s Ayers Rock (či Uluru) a Austráliu s Novým Zélandom. Pre milovníkov prírody odporúčam pridať si k Austrálii aj Tasmániu. Pre tých, čo si chcú oddýchnuť, plážové destinácie ako Bali, Fidži, Samoa, Tonga, Nová Kaledónia či exotické krajiny ako Vanuatu a Papua Nová Guinea - so všetkými týmto destináciami sa dajú naše zájazdy do Austrálie spojiť.

Socialistický duch Havany.

Socialistický duch Havany.

6. miesto: Havana, Kuba #

Milujem toto mesto. Keď som sem prišiel po prvý raz, Havana ma ohúrila a hovoril som o nej ako o exotickej Prahe. Havana je krajšia, než si dokážete predstaviť a množstvom krásnych luxusných starých budov sa na Prahu skutočne podobá. Namiesto nábrežia pri Vltave má promenádu Malecon.

To, čo má Havana od Prahy lepšie, je hudobná scéna, nezameniteľný temperament a celkový flair. Navštívte fabriku na cigary, fabriku rumu, zatancujte si v Casa de la Musica... Dajte si homára v najlepších reštauráciách Starej Havany, ktorá je pod patronátom UNESCO, pravé mojito v bare Bodegita del Medio a drink daiquiri v bare Floridita.

Povozte sa po Havane v staručkých oldtimeroch a večer skočte na tanečnú šou do Tropicany. Kedysi kvôli Tropicane z USA denne lietalo do Havany lietadlo – už dlhšie nelieta, ale šou je stále tak dobrá.

3 fotografie

Havana je čarodejnica medzi mestami

A potom vyrazte ďalej - do provincie Viňales, kde Vagueros pestujú najlepší tabak sveta, na karibskú stranu do prekrásneho mesta Trinidad, kde si viete zajazdiť na koňoch a na našom zájazde Kuba absolut total sa vydáte až na totálny východ, do Santiago de Cuba a prvého hlavného mesta Baracoa. Kuba, to nie je iba Varadero a Havanu určite nevynechajte!

Odporúčam zájazdy:

Kuba absolut total

Kuba all inclusive

Najslávnejší pohľad na Hong Kong nájdeme na preslávenej vyhliadke Victoria Peak.
Foto: Adam Záhorský — BUBO

5. miesto: Hongkong #

Je to energický ázijský tiger, jeden z najväčších prístavov sveta, hrdý mestský štát. Mesto s jednou z najvyšších cien nehnuteľností, obrovským počtom multimilionárov... Nedostatkom prívlastkov tento mestský štát rozhodne netrpí. Hongkong má toľko tvárí, že sa tu dá veľa vidieť, objavovať, ochutnávať a na prvý raz sa vám môže z neho zakrútiť hlava. A môže chvíľu trvať, kým sa vám toto večne rušné mravenisko dostane pod kožu.

Panoráma mesta je pravidelne hodnotená ako najkrajšia na svete – každý večer sa na nej koná obrovská laserová show. Určite sa odveziete strmým vláčikom za úžasnou vyhliadkou na Victoria Peak, preveziete sa staručkou Star Ferry, ktorá spája ostrov Hongkong s čínskou pevninou už od roku 1880 či doubledekerom ako v Londýne, až na to, že tu ide o električku.

Prevezte sa po najdlhšom krytom eskalátore na svete, ktorý ráno zváža obyvateľov Hongkongu z domov v kopcoch do kancelárií v meste, aby ich podvečer zasa vyviezol späť. A prevezte sa aj na okolité ostrovy. My sa na každej návšteve Hongkongu odvezieme po najdlhšom morskom moste na svete (dlhom 36 kilometrov) do portugalského Macaa, kam Číňania chodia prehrávať milióny yuanov do kasín a my zase obdivovať najkrajšie kresťanské pamiatky v Číne.

Mne sa ešte podarilo pristáť na starom letisku v Kowlone, a to bol zážitok. Krídla môjho Jumbojetu sa skoro dotýkali okien domov a ja som videl, čo práve ľudia varia. Následne som už pristával na novom letisku na ostrove Chek Lap Kok.

4 fotografie

Hongkong - jedno z top miest sveta

Najvyšším bodom ostrova Hongkong je Victoria Peak, kam sa vyveziete akousi zubačkou a je odtiaľ naozaj prekrásny výhľad. Hongkong je veľkým zážitkom a stále je to veľký rozdiel oproti materskej Číne.

Východ Slnka na Brooklynskom moste.

Východ Slnka na Brooklynskom moste.

4. miesto: New York, USA #

Hongkong je možno ázijským New Yorkom, ale pravý New York je iba jeden. Veľké jablko bolo vždy symbolom prosperity, doslova neobmedzených možností  a úspechu.

Mrakodrapy na Manhattane držia stratosféru až do 104-poschodového Svetového obchodného centra či staršieho, ale mohutnejšieho a známejšieho mrakodrapu Empire State Building. Mne sa páči mrakodrap Žehlička (Flatiron), ktorý je ešte starší.

Odporúčam prejsť všetkých päť mestských častí. Ak sa dáte nahovoriť na newyorský maratón ako ja, tak Five Boroughs prebehnete automaticky.

New York, prezývaný hlavné mesto sveta, je úžasný a ja som tu bol minulý rok a idem aj počas aktuálneho. A určite to nebude moja posledná návšteva. Do New Yorku chodíme na jar, v lete tu zase oslavujeme Deň nezávislosti, ale aj počas jesene na Halloween či v zime na Silvestra. Ide o celoročnú destináciu.

4 fotografie

Veľkolepý New York

Chodíme na zápasy NHL či NBA, Warholove plechovky s polievkou si pozrieme v galérii MoMA, strávime noc v múzeu či si prezrieme Guggenheimovo múzeum. Odporúčam predstavene na Brodwayi a super reštaurácie – Nusr-Et, Nobu či tú s tromi michelinskými hviezdami Per Se na Columbus Circle.

Pohľad na úžasné Kapské Mesto.
Foto: archív — BUBO

3. miesto: Kapské Mesto, JAR #

Kapské Mesto je prekrásne - posadené medzi ikonickou Stolovou horou s plochým vrcholom a Atlantikom - by si vystačilo len so svojím vzhľadom. V našom katalógu zájazdov ho nájdete pod názvom Kapské Mesto - najkrajšie mesto sveta a je to podobné ako so Sydney či New Yorkom - no poloha je ešte krajšia.

Kapské Mesto sa dá realizovať ako samostatná destinácia a určte sa na to pozrite. Žiadne choroby, totálny luxus a ja tu stretávam viac kabrioletov Rolls Royce, Porsche či Ferrari než v Monte Carlo – chcem povedať, že nie každý kút Afriky musí byť chudobný. So skúseným sprievodcom je Kapské Mesto bezpečné.

Pritom ide o exotiku s perfektnými vinicami v Stellenboschi a najstarším vinárstvom Afriky v Groot Constancia, kde víno párujeme s čokoládou. Spomínam to aj v blogu najlepšie víno na svete. Kúsok na juh sa odfotíte na Myse dobrej nádeje,  budete obdivovať veľryby a tučniaky v Simon‘s Town a ja milujem reštauráciu Baia s morskými plodmi v prístave a odporúčam abalone (morské slimáky) – úžasná špecialita.

Nezabudnite vyjsť hore na Stolovú horu, alebo, ak nemáte práve náladu, vyvezte sa hore otočnou lanovkou. Ste drsňák hľadajúci dobrodružstvo? Čo takto potápanie sa so žralokom bielym? Aj  to je tu možné.

5 fotografií

Kapské Mesto a jeho okolie

Ak chcete vyraziť ďalej, odporúčam okruh juhom Afriky: Juhoafrická republika, Namíbia, Botswana, Zimbabwe alebo skrátenú, ale veľmi populárnu verziu 3x naj Afriky, kde po prezretí Kapského Mesta odletíte k Viktóriiným vodopádom, pozriete si ich z vrtuľníka, z lodičky uvidíte naviac slonov a hrochov vo vašom živote a následne si oddýchnete na Mauríciu, Zanzibare či Seychelách.

Panoráma Rio de Janeiro.

Panoráma Rio de Janeiro.

2. miesto: Rio de Janeiro, Brazília #

Rio - nádherné, dramatické a vždy rušné. Rio de Janeiro zvádza svojimi úžasnými horami, legendárnymi plážami, pouličnými párty samby a krásnymi ľuďmi. Druhé najväčšie mesto Brazílie, bývalé hlavné mesto je domovom slávnych pláží Ipanema, Copacabana, Leblon, Botafogo...  A najväčšej sochy v štýle Art Deco na svete – 700-tonového Krista Spasiteľa stojaceho na vrchole hory Corcovado – prístupnej strmou železničnou traťou.

Okolo sochy Ježiša lietame na vrtuľníku a na ten pohľad spolu s nami nikdy nezabudnete. Je málo miest vo svete, ktoré v sebe majú takú magickú silu. Keď vyslovíte Rio, počujete hučanie Atlantiku a dýchate vôňu najkrajšie položeného veľkomesta našej planéty.

Mesto bohov, ako znie hrdý prívlastok tohto mesta, si vás podmaní okamžite, či už ho prvýkrát uvidíte cez okienko vášho lietadla alebo sa bude pred vami pomaličky odkrývať, ako do neho budete vchádzať z brazílskeho vnútrozemia – väčšina našich klientov prichádza takto z juhu z Argentíny.

Okrem svetoznámych pláží a vrcholov pokrytých džungľou sa krása Ria naplno prejavuje v parkoch a záhradách či hypermoderných múzeách. Kaviarne, butiky, churrascarie a caipirinha v rytme samby – to je Rio.

4 fotografie

Krásy Ria de Janeiro

Okrem svetoznámych pláží a vrcholov pokrytých džungľou sa krása Ria naplno prejavuje v parkoch a záhradách (chránený dažďový prales v Parque Nacional da Tijuca obsahuje vodopády, jaskyne a vyčnievajúce výhľady, zatiaľ čo Jardim Botânico do Rio de Janeiro je tropická oáza prekypujúca slnkom milujúcou flórou a faunou, vrátane 135 vznášajúcich sa cisárskych paliem).

Vydajte sa do pôvabnej a umeleckej Santa Teresy za životom v kaviarni a butikov a do Gamboa a Saúde za pouličným umením a rytmami samby.

Niekto raz povedal:

Prišiel som do Ria zomrieť. Keď som však videl tú krásu, rozhodol som sa žiť.

Do Ria jednoducho musíte prísť a ak ste tu boli určite, sa chcete vrátiť!

Panoráma najkrajšieho veľkomesta sveta.

Panoráma najkrajšieho veľkomesta sveta.

1. miesto: Singapur #

Možno je prvé miesto pre vás prekvapením, ale Singapur je najčistejšie, najpokrokovejšie a celkovo NAJ mesto v mojej tabuľke. A som si absolútne istý, že budete nadšení aj vy.

Ak som tu nebol 30 ráz, tak ani raz. Rio je krásne, prekrásne, jedna krásna mulatka - ale tu pri Singapure za tie roky pozorujem, ako mesto stále napreduje ako sa vyvíja - ako skrásnelo. To, čo nedostalo do vienka od Boha, dobieha systematickou prácou s cieľom byť najlepšie.

Mesto bolo čisté už v 90. rokoch minulého storočia, keď som sem začal chodiť, no extrémne úspešné mesto sa rozvíja a je vzorom pre všetky ostatné mestá sveta. Singapur je čistejší než Hongkong, má omnoho viac zelene, je ekologickejší a je celkovo dokonalejší. Singapur je taktiež veľmi bohatý, podobne ako Hongkong. Má vynikajúcu univerzitu, ktorá je z roka na rok lepšia. Dlhodobo najlepšie letisko sveta.

V porovnaní s Riom je bezpečnejšie s ohromnou multikulturalitou. Hongkong je čínsky, no Singapur, to je aj silný indický a malajský vplyv. To cítiť všade, ale najmarkantnejšie je to v jedle. To ešte nie je docenené, ako by malo byť. Singapur v gurmánstve predbieha Rio míľovými skokmi.

O tropickom Singapure, ostrove Sentosa s najjužnejšou plážou Ázie, by sa toho dalo popísať veľa. Vynikajúce nákupy a omnoho lacnejšie než v Dubaji, husté exotické rastlinstvo, ešte raz - vynikajúce reštaurácie - čínska štvrť, malá India či arabská štvrť - hovoria o rozmanitosti chutí v bývalej britskej kolónii.

3 fotografie

Veľkolepý Singapur

Nájdete tu aj najlacnejšiu reštauráciu sveta, ktorá dostala ako prvá Michelinskú hviezdičku  – kde za jedlo zaplatíte menej ako 10 eur. 

Spojte si Singapur so susednou Malajziou a Bali alebo sa vyberte na zájazd Thajsko-Malajzia-Singapur a na záver si doprajte ikonicky hotel Marina Bay Sands. Je to nádhera večer sa ovlažiť v nekonečnom bazéne, ktorý spája všetky tri budovy hotela a pozorovať hypermoderné záhrady so „superstromami“ dole pod hotelom.

Bazén na streche Marina Bay Sands.

Bazén na streche Marina Bay Sands.

Singapur má čo ponúknuť cez deň, ale aj keď sa nad bazénom v Marina Bay Sands zvečerieva a aj keď slnko zapadne. Singapur je mesto, ktoré si zaslúži našu pozornosť.

Bývalý premiér Lee Kuan You, právnik, absolvent Oxfordu, doviedol Singapur z mesta tretieho sveta na najvyššiu priečku za jednu jedinú generáciu! Lee Kuan You je mojím hrdinom a dokázal, že to ide. Vieme zmeniť svoje životy a svoje mestá. „Len“ musíme s veľkou víziou tvrdo na svojom sne pracovať. Singapur nám všetkým ukazuje smer.

Nočná plavba po rieke Singapur

Nočná plavba po rieke Singapur

Čo som vynechal? #

Vynechal som európske veľkomestá ako Paríž, Rím, Londýn, Viedeň, Budapešť, Barcelona, Lisabon - ktoré sú dostatočne veľké a sú prekrásne s bohatou históriou. Dôvod vynechania európskych veľkomiest je iba ten, že by to nemohla byť tabuľka TOP 10, ale TOP 20.

Do Dubaja chodím taktiež desaťročia, bol som tu nedávno a musím povedať, že sa lepší, no chýba mi tam práve história a z toho prameniacu, nazval by som to nekultúrnosť, citiť, preto sa Dubaj do tohoto výberu nedostal.

Presný opak, tisícročnú tradíciu, budete cítiť v Rangúne v Mjanmarsku. Už to nie je hlavné mesto, ako keď som sem začal v roku 1996 cestovať, no má neuveriteľný flair - pagoda Švedagon má 2 500 rokov.

Hanoj, hlavné mesto Vietnamu, ma taktiež veľmi prijemne prekvapil. Hanoj nie je iba Ho Či Minhovo mauzóleum, ale tisícročné mesto s krivolakými uličkami položené okolo jazier. Z ázijských veľkomiest mám rád Dillí, dlho som tu býval a Huamyunova hrobka, Qutab minar, Červená pevnosť, Jama Masjid, Conaught place - celkovo Dillí je extrémne staré a unikátne mesto.

Podobne Káhira – mnohí ju nemajú radi, ale iba preto, že ju nepoznajú. Najstaršia kaviareň Afriky či ulica Muizz (Al Moez Ldin Allah Al Fatmi), kresťanská či židovská štvrť... Tipy na Káhiru nájdte v tejto časti blogu. Mesto na brehu Nílu kúsok od pyramíd má niečo do seba. No medzi TOP 10 sa, bohužiaľ, nedostali. Dillí aj Káhira si musia ešte poupratovať.

Toto bolo mojich TOP 10. Verte mi, ťažko sa mi vyberalo, lebo viem, že mnohé topky sa sem nedostali. V tomto výbere som hovoril o veľkomestách a nabudúce vám poviem o tých menších a maličkých, ktoré sú však o to krajšie.

Každopádne, veľkomestá, ktoré som vám dnes spomenul, stoja za návštevu, aj za tú opakovanú. Verím, že som vás inšpiroval a vy si do svojho listu "čo v živote ešte treba stihnúť" - niektoré z týchto miest poznačíte.

Takže sa vidíme niekde v krásnom meste, priatelia! Šťastnú cestu prajem.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3611

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.