Cyprus si vybrala Afrodita, ťažko možno protestovať

Cyprus si vybrala Afrodita, ťažko možno protestovať

Pred mnohými a mnohými rokmi sa z mora na južnom pobreží magického ostrova zrodila Afrodita, bohyňa lásky a krásy. Dodnes ovplyvňuje životy žien a rodín stredomorských kultúr. Aj prekrásny ostrov Cyprus.

Vyšla z vĺn a kde prešla bosou nohou, začala rásť tráva. Či chcete, alebo nie, na pláži kde sa toto všetko odohralo to pocítite. Zvláštna atmosféra, tiché vlny vrážajú do skaly na ktorej vraj stála Afrodita a stromček opodiaľ ovešaný bielymi papierikmi, plnými tajných prianí žien a dievčat. (Chlapi sa zatiaľ k tajným želaniam nepriznali). Riešenie pre každú, ktorá má pocit, že pribúdajúce roky sa prejavujú aj navonok: O polnoci za splnu mesiaca trikrát nahá oboplávať skalu pri pláži, tento recept zaručuje večnú mladosť a krásu. A keď nie, aspoň v tej zime zmizne celulitída a trošku si zašportujete.

Cyprus ako ho poznáme dnes prešiel úžasnú cestu. Kultúry a civilizácie, ktoré sa cez ostrov prehnali každá zanechala svoj odtlačok, svoj odkaz a formovala ďalší smer vývoja. Najväčší rozmach ostrov postretol s príchodom Rímskej ríše. Jej správcovia na území Cypru milovali miestne podnebie a zveľaďovali svoje pridelené územia. Jedným z najkrajších príkladov je Paphos, mesto na juhozápade ostrova. Mozaiky z období 2.st. až 6.st. nl sú ukážkou zručnosti umelcov. Dom Dionýza (možno ho poznáte pod menom Bakchus), dom Theseusa alebo boha času Aeona (Chronos) Vás zabavia na dlhé hodiny a vy aj tak budete hľadieť na dokonalé 3D obrazy bežiacich tigrov, zabávajúcich sa bohov a krásne tváre žien s úžasom a úctou. Tu je každá grécka báj uveriteľná. Narcis, ktorý odmietol nymfu Echo. Tá to mala ťažké už len tým, že ju Héra zo žiarlivosti zbavila hlasu a mohla len opakovať posledné vety iných. Potom ju odmietol Narcis, tak plakala a plakala, až z nej zostal len jej hlas. Narcis to potom korunoval tým, že sa zaľúbil do vlastného odrazu vo vode a zjavne táto udalosť bola inšpiráciou pre bohov. Narcis sa pri pozorovaní samého seba utopil a stal sa kvetinou. Zvláštna vec je, že narcis je v Grécku považovaný za kvet smrti, u nás je symbolom kampane proti rakovine. Ikarios, ktorý sa naučil umeniu výroby vína od Dionýza, opil celú svoju dedinu a tí ho zabili, lebo ich vraj chcel otráviť. Môžeme pokračovať. V komplexe sa nachádza aj jedna z najstarších pamiatok helénskej éry, mozaika Skylle datovaná cca 6 st. pnl. Skylla bola krásne dievča, nymfa, do ktorej sa zamiloval aj boh Glaukos, syn samotného Poseidona. So svojou láskou sa zveril čarodejnici Kirké, ktorá mala zariadiť, aby sa aj Skylla zaľúbila doňho. Tá to však vymyslela inak a otrávila Skyllin kúpeľ. Odvtedy má Skylla šesť párov nôh, šesť dlhých krkov s hlavami, každá má tri rady zubov. Zo zlosti a nenávisti sa aj poďla Homérovho Oddysea Skylla usadila v Stredozemnom mori a tam ničila lode a zabíjala námorníkov. A pritom to všetko mohlo dopadnúť úplne inak.

Počet obyvateľov Cypru je zhruba 800 000, hovoríme však o gréckej časti. Na tureckej strane, za hranicou, ktorá prechádza cez hlavné mesto Nikózia (Lefkosia) bol zo začiatku počet obyvateľov len niečo okolo 19% z tohto čísla. Turecká vláda zahájila v 80-tych rokoch politiku zaľudňovania ich časti ostrova a tá zvýšila pomer na niečo okolo 30%. K tomu si pripočítajme ešte 40 000 vojakov, ktorí strážia tureckú hranicu. Prísun nových pracovných síl však nemal veľkú odozvu, keďže vzdelanejší obyvatelia z pevniny prebrali ostrovanom ich prácu a nový problém bol na svete. Gréci dodnes spomínajú na letovisko v okolí Famagusty v tureckej časti, ktoré bolo pred okupáciou najobľúbenejšou destináciou mladomanželov. Panenské pláže, malé rodinné hotely a služby ako stvorené pre zaľúbencov.

Od roku 2004 sa vraj situácia na Cypre zmenila. Keď sa však opýtate miestnych na ich názor, nečakajte mierne reakcie a už vôbec nie nestranný postoj. Je v podstate jedno, či sa pýtate Grékov alebo Turkov. Na jeseň roku 1974 sa začala okupácia severovýchodnej časti ostrova. Len niekoľko desaťročí dozadu sa tu odohrávali strašné popravy, rozdelili sa rodiny, ľudia utiekli od ešte teplých večerí na stole a zmizli zo svojich príbytkov, nechávajúc za sebou všetko, čo vlastnili. O tri mesiace neskôr, v januári 1975 sa k pobrežiu mesta Limasol nasťahovali vojská Spojených Národov a riešili situáciu. Škoda sa však už stala. Reálne čísla obetí nie sú známe, historky, ktoré sa šíria o zverstvách nie sú všetky podložené dôkazmi. Stella mi rozprávala o tom, ako jej celá rodina opustila svoj dom v Nikózii. Po otvorení hraníc sa rozhodli ísť späť, len sa pozrieť na svoje domy. Do jedného ich nový nemecký majiteľ nechcel ani pustiť. Do druhého starého domčeka ich obyvatelia pozvali. Ponúkli ich kávou a koláčmi. Stella, Grékyňa, mi vraví: „Moja sesternica bola dojatá. Aké je to od nich milé, že nás privítali a pohostili.“ A vtedy jej vraví jej príbuzná: „Počuj ty hlúpa, kávu ti podávala v tvojich šálkach, koláče piekla v tvojej peci, aké je to pohostenie?“ Stella chodí na druhú stranu často, kvôli práci. Vždy musí ukazovať pas a v momente, keď prekročí hranicu, je k nej pridelený turecký sprievodca a kontroluje, čo hovorí turistom. Raz sa už pohádali, dokonca pred ľuďmi. Stella rozprávala o krátkej jari na Cypre a rýchlom príchode leta a sucha. Vtedy jej Turecký sprievodca oznámil, že v jeho krajine sú jari dlhé a krásne, lebo jeho krajina je viac na severe. Stella sa rozčúlila a kričala (a ja jej verím),že neexistuje jeho a jej krajina, ale len jeden ostrov Cyprus.

Cyperský múr rozdelil Nikóziu na dve časti
Foto: Jozef Zelizňák

Hlavným zdrojom príjmov ostrova zostáva cestovný ruch a teda služby. Tieto tvoria až 70% príjmov hrubého domáceho produktu a zároveň zamestnávajú takmer 62% celkovej pracovnej sily ostrova. Nevýhodou Cypru je však nutnosť dovážať dôležité suroviny, palivo, ťažkú techniku a dopravnú techniku, ale čo je najhoršie vodu. Minulé leto bolo extrémne suché a Cyprus musel kupovať a dovážať vodu z Grécka. Táto jar zatiaľ sľubuje dostatočné zásoby vody na dlhé horúce leto, domáci sú zatiaľ pokojní.

Nikde v gréckej časti nezabúdajte, že Cyprus je bývalá anglická kolónia. Najviac je anglický vplyv cítiť práve v Paphose, ktoré celú svoju politiku cestovného ruchu vsadilo na túto kartu. Anglickí dôchodcovia si užívajú teplo a slnko. Mladí okupujú britské bary a diskotéky a všetci svorne obývajú plážové hotely, kde sa nemusia obávať žiadnych zmien oproti svojej domovskej krajine. Aj na raňajky majú svoje milované slaniny a fazuľky v paradajkovej omáčke.

Rodina je nesmierne dôležitá. Jedna tetuška mi pri prechádzke po „Hrobkách kráľov“ navrhla, aby som zostala a začala sa učiť po grécky. Bola by som vraj dobrá nevesta pre jedného z jej synov. Tak sa jej pýtam, akí sú. Jeden má 32 a druhý 37. Teraz ráno im nachystala jedlo na celý deň a cez víkendy im dovolí objednať si pizzu. Stále bývajú u nej a sú mimoriadne spokojní. Na otázku, či sa nechcú ženiť odpovedajú zásadne NIE! Dievčatá sú vraj v tejto dobe strašne nepodarené. Neupratujú, nevaria, len chodia po shoppingoch, skrátka nič ako ich mamička. Mladší (ale skutočne len v porovnaní s bratom) dokonca tvrdí, že slovo SVADBA nie je v jeho slovníku. Tak som zrazu nevedela, či sa mám tešiť, že mi teta vlastne zložila poklonu, alebo sa mám začať obávať, že si zo mňa robí žarty. Odkiaľ sa v nej zrodila myšlienka, že ja som „podarená“ pre jej synov neviem, ale slovenské ženy zjavne pôsobia ako vo všeobecnosti vhodné nevesty.
Čo robiť, keď už ste tam? Najkrajšie spomienky mám na výlety do hôr a viníc, návštevy pravoslávnych kláštorov a mytologických miest. Zbaliť sa na celý deň a vyraziť po cestách, ktorých kvalita na niektorých miestach korešponduje s približným dátumom príchodu Rimanov. Nedovolím si však povedať ani slovko výčitky na novučičké diaľnice spájajúce veľké mestá ostrova. Citrusovníky popri cestách rastú skoro ako naše čerešne medzi dedinkami južného Slovenska. Zastavte sa v kláštore Agios Neofytos, alebo Panagia Chryorrogiatissa a ochutnajte víno, ktoré vyrábajú mnísi dodnes. V ručne vydlabaných jaskyniach prvých mníchov z 12.st. obdivujte kresby a ikony a určite aj ich prešpekulované výklenky v skalách na rôzne praktické využitie v každodennom živote . Záhrady, ktoré v lete stratia farby, aby sa na jar rozzelenali dostatkom dažďov. Ihličnaté lesy a hory, ktoré môžu byť miestom vašej budúcej exotickej lyžovačky. Vinice, ktoré produkujú vínka, v ktorých je cítiť 360 slnečných dní ročne. Afrodita (správne, nezbavíte sa jej nikde na ostrove) sa kúpavala kúsok západne od mesta Polis. Mala tu vlastné jazierko s vodopádom a riečka ústi do jedného z najkrajších zákutí ostrova, na pláž s kamienkami, pieskom a skalnatými útvarmi v mori, ktoré Vašu chuť fotiť privedú do šialených dimenzií. Existuje jeden prameň, okolo ktorého je v podzemí vybudovaný kostolík. V prameni si namočte handričku a tou si ošetrite boľavé miesta na tele (a v prenesenom význame aj na duši). Látku potom zaveste na strom pred vchodom a bolesť zostane visieť na strome, rozhodne s vami nepoputuje domov. Strom musia pravidelne čistiť, čo sa však stane s toľkou bolesťou a kam ju vyhodia mi nebolo oznámené. Pre dobrodruhov mám skvelý tip. Off-road štvorkolky, na ktorých si môžete vychutnať krajinu z iného pohľadu. Dostanete sa na miesta, kam autíčko nevylezie a adrenalín vás premôže pri každom pohľade do roklín povedľa prašných ciest. 

Ak si plánujete niečo z Cypru priniesť na pamiatku domov, skúste olivový olej s rôznymi bylinkami. Miestne hrnčiarske výrobky môžu byť o niečo náročnejšie na prevoz, ale stoja za to. Vínom nepokazíte nič a čipkované slnečníky a vejáre tiež (čisto teoreticky) niekde využijete, minimálne na dekoráciu svojich domovov. Musím spomenúť aj mačky. Sú všade! A sú krásne, tučné a dotieravé. Tie si domov nenoste, iba ak plyšové mňaukajúce suveníry.

Nové daňové pravidlá pre cirkev menia zjav miest. Podľa nich sú totiž majetky cirkvi uložené na účtoch a v iných formách likvidných aktív zdaňované. Cirkev preto začala s investíciami a v každom meste rastú nové pravoslávne chrámy, stále krajšie a krajšie. Developerské spoločnosti okupujú Cyprus a menia jeho tvár z roka na rok. Takto na ostrove vyrastajú hyperluxusné dedinky, najlepšie hotely a apartmánové domy s výhľadom pre bohov. Podmienky kúpy, či prenájmu nie sú vôbec komplikované, vstupom do Európskej Únie sa pre turistov mnoho vecí zjednodušilo. Cyprus však patrí medzi drahšie krajiny a miestni obyvatelia zmenu silnej Cyperskej libry na Euro pociťujú stále. Keďže služby ich živia, nastáva mierny paradox. Povaha Grékov ich neženie k rýchlosti práce, ani k nadpriemernej aktivite. Doháňajú to však ochotou a snahou. Cyprus sa pokojne môže stať tým pravým miestom Vašej dovolenky, nasledujúceho stretnutia firmy, či väčšieho kongresu. Predpoklady, vybavenie a scenériu má na to ideálnu.

Paphos na západnom cípe ostrova
Foto: Jozef Zelizňák

Dovolenku na Cypre by som brala kedykoľvek. Nie som typ „ľahnem na pláž, uvidím kedy ma slnko oškvrčí“, spýtajte sa mojich známych, ja nevydržím nepohnuto na jednom mieste ani 10 minút, ale atmosféra ma dostala. Hluční domáci, prechádzky po pláži, za každým rohom nové výhľady a miesta, ktoré MUSÍM preskúmať. Návraty už mám naplánované na rok vopred, neuveriteľne sa teším, na každý kamienok na pláži, každý závan vône mora, na krikľavé západy slnka a posedávanie pri pohári vína v každej možnej dedine. Viete, v čo dúfam? Že sa znova vráti ten pocit, ktorý ma neopustil po celý čas môjho cestovania po ostrove. Pocit, že som v inej realite, kde je všetko možné a situácie, ktoré by ma vyvádzali doma z miery, som s nadšením prežívala do poslednej sekundy. A tento krát už nenechám nič na náhodu a na stromček na Afroditinej pláži pribudne niekoľko čerstvých želaní, jednoznačne musím stihnúť nejaký spln mesiaca a od zajtra začnem trénovať na plávanie na otvorenom mori.

Adela Karniš Kamenárová

Adela Karniš Kamenárová

Adela Karniš Kamenárová

Jednoznačne najväčší fanatik na Dubaj. Vyzná sa v každom jeho nákupnom centre, aj na trhovisku, kde originálny tovar od napodobenín rozozná aj potme. Prehliadku Vám naplánuje na minútu presne nielen v Dubaji, ale po celom svete. Spýtajte sa na Adelu aj v Ománe, Bahrajne alebo na Bahamách - na jej typický smiech dlho nikto nezabúda. Adela je živé striebro na cestách v Amerike, Európe aj Ázii.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Perzský záliv

Zo zájazdu:

Adela Karniš Kamenárová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1251

Mohlo by Vás zaujímať

Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.