Desať prekvapení na ceste Vietnamom

Desať prekvapení na ceste Vietnamom

Rok 2023 je pre Vietnamcov žijúcich na Slovensku prelomový. Boli totiž uznaní ako oficiálna menšina a veríme, že pôjde o udalosť, ktorá prinesie do ich života iba pozitívne vplyvy na ich život v našej krajine. Vietnamci sú skutočne úžasní a zaujímaví ľudia. História krajiny donútila mnohých z nich hľadať si útočisko v zahraničí, avšak o Vietnamcoch vieme s istotou povedať, že sú stále hrdí na svoju krajinu. My v BUBO vieme potvrdiť, že skutočne majú byť na čo hrdí a ich krajina zaručene stojí za návštevu. Prekvapení, ktoré ukrýva, je skutočne mnoho.

Vietnam je krajina, ktorá nie je príliš poznačená turizmom a nepatrí práve k lokalitám, ktoré si bežný turista vyberie za účelom dovolenky v rezorte. A to je hlavným dôvodom, prečo v BUBO milujeme Vietnam. Dokáže nám ponúknuť oveľa viac, ako by ste čakali.

Mnohí ľudia si vyberajú túto destináciu s cieľom pozrieť sa na to, ako sa žije v socialistickej krajine. Následne však odchádzajú s niečím navyše - s pocitom, že od Vietnamcov sa môžeme naučiť, ako žiť a ako si vážiť každý moment nášho života - či už dobrý alebo zlý.

Náš zájazd Vietnam zo severu na juh vám dokonale ukáže život vo Vietname a počas celého pobytu máte nezameniteľnú príležitosť presvedčiť sa na vlastné oči o tom, že Vietnam skutočne nie je iba krajina poznačená režimom a minulosťou.

3 fotografie

Autentický Vietnam

Prečo navštíviť Vietnam? Ako vás vie ohúriť krajina, ktorá je považovaná za socialistickú a aký iný dôvod by sme našli na návštevu okrem zaspomínania si na minulý režim?  Spoločným názorom Vietnamcov je, že hoci sú hrdí na svoju ťažko vybojovanú nezávislosť, radšej by prosperovali v mieri. Tento (pre mnohých prekvapivý) pretrvávajúci optimizmus je len jedným z mnohých dôvodov, prečo ich milujeme – tu je desať ďalších prekvapení Vietnamu.

1. Vzdelanie ako základ morálky spoločnosti #

Vietnamské tradičné hodnoty a kultúra boli hlboko zasiahnuté tisícročnou inváziou Číňanov a ich konfuciánskou etikou. Verilo sa, že pre dosiahnutie ľudskej dokonalosti musíme dodržiavať zavedené kódexy správania sa, ktoré zahŕňajú úctu k predkom a úctu k starším. Konfucianizmus sa zameriava na to, ako by ľudia mali žiť a správať sa v spoločnosti.

Hlavnými cieľmi sú spoločenská harmónia, vzdelanie, morálne správanie a spravodlivosť. Podľa konfucianizmu by mali ľudia dodržiavať konkrétne zásady a správať sa tak, aby sa dosiahla harmónia a rovnováha v spoločnosti. Medzi tieto zásady patria úcta k starším, lojalita k rodine a spoločnosti, usilovanie o vzdelanie a dokonalosť, dodržiavanie etiky a morálneho správania sa a podpora vzájomnej pomoci a spolupráce.

Naša cesta začína práve v meste Hanoj, ktoré je tou časťou Vietnamu, kde môžete cítiť najväčší vplyv ich štátneho zriadenia. Práve tu sa presvedčíte o tom, že mnoho Vietnamcov žije vlasteneckým spôsobom života. Hanoj ako mesto, ktoré vymenilo bicykel za motorku, je živým príkladom hodnoty jedného Vietnamca.

Vietnamec je človek pohostinný a veľmi dobrosrdečný. Tento národ si je vedomý dôležitosti vzdelania. Práve v meste Hanoj si ukážeme, akým spôsobom si už v roku 1070 uctievali vzdelanie v prvej vietnamskej univerzite, dnes známej ako Chrám literatúry. Toto miesto je v školských osnovách a žiaci ho navštevujú aspoň raz za rok spoločne s mauzóleom strýčka Ho Chi Minha. Vzdelanie je najdôležitejším záujmom vietnamskej kultúry. Je to výsledok vplyvu konfuciánskeho učenia, ktoré kladie vzdelanie na prvé miesto, rodinu a starších na druhé miesto.

Keď hovoríte so žiakmi a študentmi, dozviete sa, koľko času trávia štúdiom. Ich snaha nám môže pripadať trochu skľučujúca, ale je tiež chvályhodné, ako tvrdo pracujú, aby sa dostali na špičkové univerzity. Vietnam čoraz viac venuje svoju pozornosť vzdelávaniu, pretože deti sú budúcnosť krajiny.

Vďaka narastajúcemu počtu vzdelaných ľudí má krajina možnosť rozvíjať sa a držať krok s modernou spoločnosťou. Turistický ruch, rovnako ako ekonomika v krajine, zaznamenala v posledných rokoch neskutočný nárast a rozmach, preto je dôležité, aby budúcnosť držali pevne v rukách vzdelaní ľudia.

Vzdelanie vo Vietname nie je úplne zadarmo a mnohí Vietnamci naozaj musia platiť svojim deťom nemalé peniaze, aby im a aj sebe zabezpečili lepšiu budúcnosť. Mohli by sme sa teda zamyslieť, či ľudia naozaj potrebujú za veci platiť, aby si ich vážili. Čo myslíte?

Práve v okolí námestia Ba Dinh, ktoré je pre Vietnamcov veľmi dôležitým miestom, máte možnosť načerpať dôležitosť vzdelávania na každom rohu aj z dôvodu, že na týchto miestach máte možnosť stretnúť množstvo Vietnamcov, ktorí si sem chodia uctievať ich národného hrdinu Ho Chi Minha. Napríklad na miesta, ako je jeho mauzóleum alebo jeho preslávený minimalistický dom na chodúľoch.

Návšteva týchto miest sa tiež nachádza v školských osnovách vietnamských škôl. Na tomto námestí Ho Chi Minh prehlásil Vietnam za ľudovo-demokratickú republiku, ktorá je nezávislá od kolonizácie Japoncov a Francúzov v roku 1945. Práve v okolí tohto námestia sa nachádza množstvo dôležitých budov, ktoré spoločne na zájazde Vietnam zo severu na juh navštívime.

Vedeli ste o tom, že strýček Ho v skutočnosti chcel byť spopolnený a rozprášený po vietnamskej zemi, aby ju zúrodnil? Aj napriek jeho želaniu je však dnes vystavený v mauzóleu, ktoré je postavené z mramoru a je schopné odolať aj najväčším prírodným katastrofám - napríklad zemetraseniu s magnitúdou 7

Na tomto námestí sa taktiež nachádza aj budova Ľudového národného zhromaždenia, ktorá je najväčšia administratívna budova postavená vo Vietname po zjednotení krajiny. Budova sa rozkladá na ploche 63 000 m2 a je vysoká 39 m. Budova pojme 80 samostatných stretnutí s viac ako 2 500 ľuďmi súčasne.

2. Rodinné hodnoty a úcta k starším #

Úcta je jedným zo základných pilierov rodinných hodnôt života Vietnamcov. Vietnamská rodinná kultúra sa vyhýba všetkým prejavom neúcty. Ľudia z Vietnamu sú naučení od skorého veku, že úcta je dôležitá pre spolunažívanie. Spoločenské zvyky a etiketa vietnamskej rodiny, ktorá vysoko uznáva zdvorilosť a úctivé správanie, za žiadnych okolností netoleruje otvorené prejavy negatívnych pocitov a neúcty.

Rovnako je to tak vo vzťahu detí voči ich rodičom. Vo Vietname sa očakáva, že deti budú svojich rodičov poslúchať a budú si ich ctiť. Pravdou je, že deti sú si s rodičmi natoľko blízke, že často práve u nich hľadajú rady, ktoré sú dôležité pre ich životné rozhodnutia.

Vietnamci sú rodinne založení. Vietnamská domácnosť sa tradične drží rozšíreného viacgeneračného vzoru, čo je hlavným dôvodom, prečo je úcta dôležitá pre vietnamskú rodinu. Domácnosť tvoria zvyčajne starí rodičia, rodičia, deti, slobodní súrodenci a ich blízkosť a dôležitosť je v rodine zdôrazňovaná po celý ich život. Pre Vietnamcov je rodina dôležitá počas celého života.

Počas nášho zájazdu najviac pociťujeme rodinnú súdržnosť na najmenej očakávanom mieste. Práve počas oddychu na pláži v Nha Trangu, ktoré je veľmi obľúbenou destináciou Vietnamcov počas prázdnin a hlavným letoviskom na trávenie dovolenky, máte možnosť stretnúť veľké množstvo viacgeneračných vietnamských rodín. Počas posedenia na pláži pri východe alebo západe slnka, čo je najobľúbenejší čas Vietnamcov na užívanie si mora, môžete vidieť ich súdržnosť.

Celé rodiny spoločne posedávajú na pláži, rozložia si deky, na ktorých spoločne jedia a užívajú si príjemný morský vánok. Vietnamci sa vyhýbajú slnku, preto ich často môžete vidieť v ranných alebo večerných hodinách. Okrem oddychu ich nájdete aj v rôznych vekových zloženiach, ako sa oddávajú vášni pohybu. Mnoho z nich behá po pláži alebo spoločne tancujú na rôzne typy hudby. Vietnamci milujú pohyb.

Aj keď sa Vietnam modernizuje neuveriteľným tempom, dva kľúčové aspekty vietnamskej rodinnej kultúry zostávajú - vzdelanie a úcta k starším.

Ďalším pozoruhodným kultúrnym zvykom medzi vietnamskými rodinami je uctievanie si predkov. To sa s obľubou praktizuje takmer vo všetkých vietnamských domoch. V každom dome vietnamskej rodiny je na špeciálnom mieste domu postavený oltár, kde uctievajú a vzdávajú vďaku svojim predkom - dobrá tradícia a spôsob, ako učiť ľudí o ich pôvode.

Počas akejkoľvek rodinnej udalosti, ako je svadba, stavba domu alebo oslavy Nového roka, prichádzajú členovia rodiny k oltárom predkov, aby ich pozvali domov, aby oslávili a boli svedkami týchto dôležitých udalostí s členmi rodiny.

Rodinná jednotka je vo Vietname neuveriteľne silná. Aj keď sa Vietnam modernizuje neuveriteľným tempom, rodiny sú stále neoddeliteľnou súčasťou tejto spoločnosti. Dva kľúčové aspekty vietnamskej rodinnej kultúry zostávajú - vzdelanie a úcta k starším.

Pokiaľ vám neprekáža dlhé čítanie s viac tipmi a fotografiami z Hanoja, prečítajte si náš rozsiahly BUBO blog o Hanoji.

3. Perlová farma v Dračej zátoke #

Prekvapením Vietnamu či dôvodom na jeho návštevu nie sú len kultúra a správanie sa ľudí, ale aj nádherné miesta a ich prekvapivé zákutia. Zátoka Halong Bay, známa ako jeden z novodobých divov sveta, je na našej ceste zástavkou, ktorú nesmieme vynechať.

Táto prírodná nádhera, známa aj ako Dračia zátoka, je obľúbeným miestom nielen turistov, ale aj samotných Vietnamcov, ktorí sem chodia tráviť čas so svojou rodinou počas voľných dní.

Čarovná zátoka Halong.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Do Halong Bay chodia mnohí na víkendové plavby, ale tiež oddýchnuť si na pláže a ochutnať výborné morské zázraky z útrob Juhočínskeho mora. Halong Bay pozná takmer každý, kto chce navštíviť Vietnam a neraz ide o vrchol zájazdu. Vedeli ste však, že sa tu nachádza aj perlová farma?

Táto farma využíva metódu z Japonska, ktorá bola vynájdená slávnym Kokichim Mikimotom v roku 1892, čím odštartoval módu umelo pestovaných perál po celom svete.

Na našom zájazde sa dozviete všetko o tom, ako takéto perly vznikajú priamo v útrobách Dračej zátoky.

3 fotografie

Halong Bay

4. Anjelské hory #

Nha Trang v provincii Khanh Hoa vo Vietname je známa svojimi skvostnými plážami, teplým morom a skvelými reštauráciami. Ale čo keby sme vás naviedli na jedno z miest, ktoré možno nepoznáte, ale určite by ste ho nemali vynechať pri návšteve tejto krásnej destinácie? Ide o Co Tien Mountain, miestne známemu aj ako Angels Mountain.

Co Tien Mountain, čo znamená v preklade "Hora anjelov", žije svojím menom naplno. Táto hora je ako klenot ukrytý v srdci prírodnej krásy Vietnamu. Svojím vzhľadom pripomína nádhernú divočinu plnú exotickej flóry a fauny. Na prvý pohľad sa zdá, že je neprístupná, ale v skutočnosti ponúka dobrodruhom a turistom možnosť objavovať jej tajomstvo.

Pri výstupe na Co Tien Mountain sa pripravte na niekoľko hodín pešej turistiky. Cesta vás zavedie cez pralesy, malé potoky a cez niekoľko strmých úsekov. Ale nebojte sa, to všetko stojí za to. Počas výstupu si budete môcť vychutnať nádherný výhľad na okolitú krajinu a modré more, čo je niečo, čo vás určite ohromí.

Krásnych výhľadov na pláže Nha Trangu je mnoho.
Foto: Klientka Gabriela Blesáková — BUBO

My sme sa s našou BUBO skupinou odvážlivcov vybrali hore už o 3.00 h ráno, aby sme stihli východ slnka, ale aj nočné výhľady. A akonáhle sme dosiahli vrchol, boli sme odmenení úžasným výhľadom. Mali sme možnosť pozorovať Nha Trang z vtáčej perspektívy a fotografovať nádherné scenérie. Výhľad na východ slnka z tohto miesta je na nezaplatenie, takže ak máte možnosť, zostaňte a pozorujte, ako slnko pomaly vychádza za horizont. Západ slnka je z tohto miesta tiež skvelý.

Co Tien Mountain je jedným z tajomných pokladov Nha Trangu. Je to miesto, kde môžete zabudnúť na každodenné starosti a ponoriť sa do prírody a pokoja. Táto cesta nie je pre každého, ale ak ste dobrodružne založení a máte radi prírodu, potom je toto miesto pre vás.

Ak plánujete návštevu Nha Trangu, nezabudnite zahrnúť Co Tien Mountain na svoj zoznam. Je to nielen miesto pre fyzickú aktivitu, ale aj pre duchovnú obnovu a objavovanie krás prírody. Či už ste nadšení turisti alebo iba cestovatelia hľadajúci nové zážitky, Co Tien Mountain vás nesklame.

Prechádzky po plážach v Nha Trangu.

Prechádzky po plážach v Nha Trangu.

Odporúčame aj blog: Nha Trang - top vietnamské pláže.

5. Usilovnosť a pracovitosť #

Spolu s krásnou krajinou Vietnamu, od mestských až po vidiecke oblasti, sa ľahko stretnete s obrázkami tvrdej práce Vietnamcov. Vietnam je krajina plná zhonu a ľudia mnohokrát pracujú vo viacerých zamestnaniach, kde trávia dlhé hodiny. Každý robí všetko pre to, aby mal lepšiu budúcnosť pre seba a aj pre svoje rodiny.

Tvrdo pracujú, aby mali šťastnejší a plnohodnotnejší život, snažia sa prekonať samých seba, aby našli radosť a užitočný dôvod žiť. Možno je to duch prekonávania ťažkostí, ktorý sprevádzal Vietnamcov od minulosti až do dnešných dní.

Krásnym príkladom ich usilovnosti a pracovitosti je mesto Hue a Hoi An. V týchto mestách počas nášho zájazdu môžete okúsiť okrem kultúry tvrdej práce a svedomitosti ich dlhú históriu vysokokvalitného remeselného cítenia. Tradične sa tento talent prejavil pri výrobe nástrojov, spracovaní dreva, výrobe hodvábu, maľbe, práci s porcelánom, ako aj veľmi ezoterickými umeleckými formami, ako je napríklad umenie vyšívania.

Napríklad v meste Hue, ktoré je známe zakázaným purpurovým mestom, budete mať možnosť vidieť ručnú výrobu typických klobúkov Non, ktoré slúžia nielen na ochranu proti slnku, ale aj na nosenie ovocia alebo vody. Rovnako si predstavíme výrobu vonných tyčiniek, ktoré slúžia na uctievanie predkov a ich vôňa vás bude sprevádzať počas celej cesty Vietnamom. Nielen pri oltároch, ktoré slúžia na uctievanie predkov.

Vietnam mal historicky veľa miest, ktoré boli jedinečne zasvätené konkrétnemu remeslu, ako sú „hodvábne dediny“. Mnohé existujú aj dnes a sú jednou z našich zastávok, napríklad v meste Hoi An. O týchto mestách si povieme ešte trochu viac.

Rovnako budete mať možnosť vidieť výrobu hodvábu, ručne šitých obrazov, lampiónov, ale aj spôsob, akým sa spracováva mramor v meste Da Nang, ktoré je známe Mramorovými horami. Vedeli ste, že už sa viac mramor z Mramorových hôr neťaží? Práve tieto hory sú živým dôkazom, že ťažba nerastných surovín nie je nekonečná. 

Každodenný život vo Vietname ide ďalej, obraz ťažko pracujúcich Vietnamcov vo vás zanechá krásne a vrúcne každodenné pocity.

Odporúčame aj blog: Hue - imperiálne srdce Vietnamu.

6. Hue ako historický i remeselný poklad #

Spomínané mesto Hue, ležiace na pobreží Severného Vietnamu, je ako živý kúsok histórie. Jeho nádherné impozantné budovy, starobylé chrámy a kráľovský palác svedčia o bohatej minulosti, keď bolo Hue hlavným mestom Vietnamu. Okrem toho však mesto Hue ponúka aj pestrý svet remesiel, ktoré sú živým svedkom minulých čias a pridávajú šarm a autenticitu tejto historické metropole.

Mesto Hue má hlboké historické korene. Bolo to miesto, kde sa nachádzalo kráľovstvo Nguyen, ktoré v 19. storočí vládlo nad Vietnamom. Hue bolo kráľovským sídlom a politickým centrom krajiny. V dôsledku toho bolo mesto dôkladne plánované a postavené s ohľadom na krásu a harmóniu. Dnes je Hue zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a jeho historické pamiatky sú nesmierne dôležité pre vietnamskú kultúru.

Remeselné tradície v Hue.

Remeselné tradície v Hue.

Medzi významné remeslá v meste Hue patrí sochárstvo, tkáčstvo, výroba vonných tyčiniek a typických kužeľovitých klobúkov. Miestni umelci vytvárajú nádherné sochy z dreva, kameňa a iných materiálov. Tieto sochy často zobrazujú tradičné vietnamské postavy alebo božstvá.

Ženy tu vyrábajú krásne textílie vrátane tradičných vietnamských ao dai (tradičné šaty). Tkanie je umenie a návštevníci môžu sledovať miestne ženy pri práci na ich tkacích strojoch. V Hue nájdete aj miestne obchody, kde sa predávajú ručne vyrobené náušnice, náramky a iná bižutéria. Tieto šperky sú často zdobené perličkami a kamienkami.

Mesto Hue nie je len historickým pokladom, ale aj miestom, kde môžete objavovať tradičné remeslá a autentické umenie. Urobte si čas na návštevu remeselníkov a umeleckých dielní v tomto nádhernom meste a zistite, ako tieto tradičné schopnosti ožívajú v súčasnom svete. Hue vám ponúka možnosť zažiť vietnamskú kultúru v jej najrôznejších prejavoch a odniesť si domov unikátne suveníry, ktoré vás budú nútiť stále spomínať na tento historický klenot v srdci Vietnamu.

3 fotografie

Vietnamské Hue

7. Hoi An bolo hlavným mestom obchodu #

Historicky išlo o obchodný prístav z 15. storočia, dôležitú zastávku na Hodvábnej ceste a najobľúbenejšie miesto na obchod v Ázii. Dnes sa zmenilo na maloobchodné centrum, ktoré vo veľkej miere čerpá z tradičného remeselného umenia minulosti, najmä s odevmi a koženým tovarom.

Väčšina budov bola postavená v 15. až 19. storočí. Staroveké mesto Hoi An je úžasným príkladom architektonických vplyvov, ktoré priniesli rybári, obchodníci a kolonialisti. Pri prechádzke po Starom Meste uvidíte v rôznych budovách čínske, japonské, portugalské, vietnamské a francúzske črty.

V období obchodu s Čínou sa mesto po vietnamsky nazývalo Hai Pho (Morské mesto). Pôvodne bolo Hai Pho rozdelené, pretože cez „Japonský most“ to bola japonská osada (16.-17. storočie). Potom bolo Francúzom a Španielom známe ako Faifo, hlavné medzinárodné prístavné mesto.

3 fotografie

Hoi An, Vietnam

Mesto sa skladá z dobre zachovaného komplexu 1 107 drevených budov s tehlovými alebo drevenými stenami, ktoré zahŕňajú architektonické pamiatky, obchodné a domáce stavby v ľudovom jazyku, najmä otvorený trh a prístavisko trajektov a náboženské budovy, ako sú pagody a rodinné kultové domy.

Domčeky sú dláždené a drevené komponenty vyrezávané s tradičnými motívmi. Sú usporiadané vedľa seba v tesných neprerušovaných radoch pozdĺž úzkych peších ulíc. To zahŕňa sieť ulíc s jednou osou rovnobežnou s riekou a druhou osou ulíc a uličiek, ktoré sú k nej kolmé.

Typicky slúžia budovy pred ulicami ako pohodlný prístup pre zákazníkov, zatiaľ čo zadné časti budov sa otvárajú k rieke, čo umožňovalo v minulosti ľahké nakladanie a vykladanie tovaru z lodí. Staré Mesto patrí do svetového dedičstva UNESCO od roku 1985.

Odporúčame dlhší blog: Hoi An - mesto lampiónov.

Nočný Hoi An. Video: Zuzana Hábeková - BUBO

Nočný Hoi An. Video: Zuzana Hábeková - BUBO

8. Výborné jedlo a šlofík #

Nie je žiadnym tajomstvom, že vietnamské jedlo je skvelé a jedným zo skutočných pôžitkov cestovania alebo života vo Vietname je ochutnať jedlá, ktoré ste nikdy predtým nejedli. Vietnamské jedlá majú skutočne pôsobivú rozmanitosť a šéfkuchári neustále vytvárajú nové variácie na klasiku. Takmer každé jedlo vo Vietname je ďalším dôvodom, prečo krajinu a jej gastronómiu milovať.

My v BUBO výborné jedlo naozaj milujeme a sme známi tým, že vždy nájdeme to najlepšie v krajine. Objavíte chute, ktoré nenájdete nikde na svete a tiež skryté kúzlo stolovania vo Vietname formou zdieľania jednotlivých chodov. Sušené mango či ovocie, ako je durian alebo mangosteen, liči a jeho mnohé formy. To všetko a oveľa viac sa tu dá ochutnať.

Obyvatelia Vietnamu majú tiež v obľube si medzi prácou dopriať chvíľu oddychu. Profesionáli to skrývajú tak, že si dajú dve hodiny na obed, zatiaľ čo pracovníci len zavesia hojdaciu sieť na strom – alebo si ľahnú kdekoľvek, kde nájdu tieň.

Vietnamci milujú driemanie, najmä keď je vonku príliš teplo, alebo keď sa blíži silný dážď, čo je v juhovýchodnej Ázii bežný jav - hlavne počas obdobia od júna do novembra.

Prečítajte si tiež (nielen o jedle): Thajsko vs. Vietnam - veľké porovnanie

9. Vnútený socializmus v Saigone #

Mesto Saigon, ktoré bolo v roku 1975 po zjednotení Severného a Južného Vietnamu premenované na Ho Chi Minh City, má už len naozaj len jemné náznaky socialistického režimu. Nájdete ich napríklad pred Ústredím ľudového výboru, kde sa týči socha samotného Ho Chi Minha, alebo jeho portrét v budove pošty, ktorá je tu hlavným orientačným bodom.

Názov Saigon je stále obľúbený medzi mnohými ľuďmi a aj my ho radšej nazývame takto - pre krátkosť. Mnohí však nepoznajú históriu názvu mesta, ale ani dôvod francúzskej koloniálnej architektúry, ktorá ovplyvňuje celý vzhľad mesta. Najväčšie mesto Vietnamu, ktoré má len niečo vyše 300 rokov, skutočne pripomína menej rozvinutú metropolu v Európe. Výškové budovy, metro, ale aj vysoká miera urbanizácie vás zaručene presvedčia o tom, že Vietnam nie je socialistická krajina, akú by ste očakávali.

Prekvapivo moderný Saigon.

Prekvapivo moderný Saigon.

Spoločne navštívime viaceré známe pamiatky Saigonu, ktoré sú zachované najmä z čias francúzskej kolonizácie. Jednou z nich je už spomínaná budova pošty, ktorá má stále 38 priehradok v prevádzke a je obľúbenou pamiatkou, pretože mnohí si mylne myslia, že bola navrhnutá známym francúzskym architektom Gustavom Eiffelom.

Skutočnosť je však inde. Táto budova síce bola postavená francúzskym architektom, ale jeho meno je Alfred Foulhoux. Rušnými ulicami Saigon neskôr prejdeme aj k mestskému divadlu, ktorá bola v roku 2012 vyhlásená za národnú pamiatku a v dnešných dňoch slúži ako všestranné divadlo a využíva sa na usporiadanie rôznych významných podujatí v meste.

Odporúčame ďalší BUBO blog: Ho Či Minovo mesto alebo Saigon

3 fotografie

Saigon či Ho Chi Minhovo mesto

10. Najznámejšia ulica pripomína Thajsko #

Ulice Saigonu sú rušné, plné motocyklov, rôznych moderných kaviarní a, v neposlednom rade, viete vo večerných hodinách objaviť skrytú tvár Saigonu na ulici Bui Vien, známej ako západná ulica. V neskorších hodinách objavíte miesto plné barov, Európanov, klubov, lacného piva, spoločenských hier a pouličných predstavení.

Ulica dlhá 1 400 metrov, často prirovnávaná k ulici Khao San v Bangkoku, vám ukáže, ako Západ počas vietnamskej vojny ovplyvnil vývoj tohto skrytého pokladu juhovýchodnej Ázie. 

Každému návštevníkovi však táto ulica vyvráti pocit socializmu vo Vietname. Nájdete tu totiž služby všetkého možného druhu od masáží cez tetovacie štúdiá po obchody s rôznym drobným tovarom. Budete mať možnosť vidieť pouličných umelcov, ale aj slečny tancujúce na stoloch a spoznáte veľké množstvo miestnych ľudí a zahraničných dobrodruhov.

Aj vďaka tomuto táto ulica dostala medzi BUBO cestovateľmi prezývku ,,Ulička lásky”.

Samozrejme, dôvodov navštíviť Vietnam je oveľa viac a každý si tu nájde to svoje prekvapenie. Neváhajte preto a vydajte sa na cestu, ktorá vás očarí a zmení vaše vnímanie spoločnosti. Tu si ľahko dotankujete ľudskosť a úctu k rodine.

Angelika Machová

Angelika Machová

Angelika Machová

Letecká inžinierka, ktorá má aj vďaka svojmu vzdelaniu neutíchajúcu túžbu lietať po svete. Napriek svojej útlej postave poskytne pocit bezpečia a bez problémov vymení aj defekt. Nebojí sa prijať žiadnu výzvu života, o čom svedčia aj cestovateľské príbehy z New Yorku, Grécka, rozprávkového Maroka, ale aj exotickej Brazílie, ktoré rada rozpráva. Ako školený somelier a milovník vína vám dokáže odporučiť to najlepšie víno ku každému gurmánskemu zážitku a naučí vás ako vnímať veci aj inými zmyslami ako očami. BUBO ju presvedčilo prijať prácu sprievodkyne nielen vďaka spoločnému zameraniu na lovenie zážitkov na cestách, ale aj exkluzivitou destinácií, ktorej sa ťažko odoláva.

Zo zájazdu:

Angelika Machová

Posledná úprava článku | Prečítané: 283

Mohlo by Vás zaujímať

Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Vietnamská vojna (2. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (2. časť)

Vietnam je krajina so zaujímavou históriou, vrátane nedávnej vojenskej. Vďaka spletitým udalostiam v minulosti vietnamský národ nadobudol dnešnú…

Angelika Machová 13 min. čítania
Vietnamská vojna (1. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (1. časť)

Vietnamskú vojnu možno považovať za jednu z najdlhšie trvajúcich vojnových konfliktov, ktorá dlhé roky nemala víťazov ani porazených. Mala však…

Angelika Machová 16 min. čítania
Desať prekvapení na ceste Vietnamom Blog

Blog Desať prekvapení na ceste Vietnamom

Rok 2023 je pre Vietnamcov žijúcich na Slovensku prelomový. Boli totiž uznaní ako oficiálna menšina a veríme, že pôjde o udalosť, ktorá prinesie do…

Angelika Machová 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

14 dní

Trvanie

6887
K

Ázia  

Vietnam, Thajsko, Kambodža


náročnosť

13 dní

Trvanie

1761 2709€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3071 4094€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2381 3968€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.