Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov

Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov

Okúpali sme sa v jednom z najdivokejších prírodných bazénov na svete. Devil's pool alebo Diablov bazén je prírodný bazén na rieke Zambezi, ktorý sa nachádza na vrchole Viktóriiných vodopádov. Po rokoch erózie sa v blízkosti afrických vodopádov vytvorilo množstvo skalných jazierok a jedno z nich priamo na samotnom okraji spádu. Aké je to zaplávať si na tomto mieste?

Toto jazierko tak vytvorilo unikátnu turistickú atrakciu na okraji jedných z najkrajších vodopádov sveta. Návštevy boli zaznamenané už pred desiatkami rokov. Náš kolega a výkonný riaditeľ BUBO Tomáš Hušek navštívil Devil's pool so svojou rodinou už v roku 1989.

Množstvo výletov sa vtedy robilo len tak nadivoko, no dnes návšteva tohto miesta dnes už podlieha regulácii a je potrebné zarezervovať si oficiálny výlet so sprievodcom.

Victoria Falls - prírodný div sveta #

Jedny z najkrajších vodopádov sveta sa nachádzajú v Afrike na hranici Zimbabwe a Zambie. Na našich zájazdoch ich navštevujeme predovšetkým zo strany Zimbabwe, dívame sa na ne z vrtuľníka alebo ponúkame ubytovanie v luxusnom koloniálnom hoteli s výhľadom na most ponad rieku Zambezi, ktorý spája tieto dve krajiny.

Návšteva Zambie a Devil's pool bol pre mňa dlhoročným snom. Ideálna cesta krajinami južnej Afriky, ktorá spája hlavné mestá, odľahlé púšte, drsné pobrežie, pozorovanie zvierat na najlepšom safari a končí prírodným divom sveta, je BUBO zájazd JAR, Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Zambia.

S BUBO však môžete tieto vodopády navštíviť aj na iných zájazdoch, napríklad na najpopulárnejšom africkom 3x naj Afriky alebo Južná Afrika total. Všetky tieto cesty majú spoločného menovateľa - noc na Vic Falls (tak sa skrátene Viktóriine vodopády nazývajú).

Privátny transfer - ideme do Zambie #

Základňou pre náš výlet do Devil's pool je mestečko Victoria Falls v Zimbabwe. Celá aktivita trvá približne 2,5 h. Obvykle sa výlety realizujú od skorého rána do poobedia. Cena sa pohybuje od 180 do 250 eur a závisí od viacerých faktorov. Napríklad od toho, na aký čas sa objednávate alebo koľko účastníkov je v jednej skupine. Skoré rána môžu byť ešte chladné, preto bude cena nižšia.

Do hotela pre nás prišiel šofér, ktorý nás odviezol na hraničný prechod. Úvod výletu je preto formálny a musíte absolvovať prechod cez štátnu hranicu. Nezabudnite, že treba mať so sebou cestovný pas!

Ak počas vášho pobytu v Zimbabwe plánujete viacero výletov v susednej Zambii alebo Botswane (napr. rafting, bungee jumping, safari či kyvadlový zoskok z mosta), budete potrebovať tzv. KAZA víza. Sú to viacvstupové víza, ktoré vám umožnia pohyb medzi Zimbabwe a Zambiou (prípadne Botswanou). Platnosť týchto víz je 30 dní. O tie požiadate na hranici pri príchode do Zimbabwe.

Aktuálna cena za tieto víza je 50 USD. Platiť sa dá v hotovosti aj kartou. Odporúčame hotovosť, nakoľko na základe našich skúseností vieme, že platba terminálom nie vždy funguje.

Po imigračnej kontrole nás už na druhej strane čakalo auto s ďalším šoférom zo Zambie, ktorý nás doviezol ku brehu rieky Zambezi.

Úvodný brífing a plavba po Zambezi #

3 fotografie

Ešte pred plavbou

Sme na Dry Manzi. Je tu malý bar, v ktorom sa počas úvodného brífingu môžte osviežiť, ísť na toaletu či prezliecť sa do plaviek. Plavky majte vlastné, ale čistý uterák tu dostane každý, a tak ho nie je nutné ťahať už z hotela so sebou. Po bezpečnostných pokynoch je nevyhnutné podpísať súhlas s účasťou na vlastné riziko.

3 fotografie

Výbava a doprava

Obliekame si záchranné vesty a plavba po Zambezi sa môže začať. Motorový čln nás vezie po rieke a v diaľke už vidno dym z vodopádov. Pomaly sa približujeme a míňame hrochy a krokodíly. Tu sa budeme kúpať?

Livingstone Island #

Už vopred sme dostali do ruky certifikát s menom a dátumom, ktorý potvrdzuje, že sme sa vydali po stopách Davida Livingstona. Naša prvá zastávka je ostrov, odkiaľ britský misionár David Livingstone prvýkrát uvidel Viktóriine vodopády. Podľa neho je tento ostrov aj pomenovaný.

Na ostrove nás vítajú tradičným zambijským nápojom Munkoyo a vyzliekajú nám záchranné vesty. Aj toto je africký servis. Luxus na mieste, kde by ste ho nečakali.

Na výlet si môžete so sebou vziať všetky cennosti, tie si pred vstupom do vody zamknete v trezore. K dispozícii sú na ostrove ďalšie prezliekárne a toalety.

6 fotografií

Privítanie na Livingstone Island

Diablov bazén #

Aby ste sa dostali priamo k Devil's pool, musíte najprv prejsť cez skaly a preplávať krátku vzdialenosť v rieke, kam sa lodička nedostane. Najprv plávame popri lanách a potom sa dostávame k Diablovmu bazénu, kde znova vyjdeme na kamene a skáčeme do vody. A je to tu. Prvý skáče náš sprievodca.

My sme mali sprievodcov dvoch. Jeden má za úlohu ísť s nami do vody, druhý stráži kľúč od trezora a je náš hlavný fotograf. Fotky vám urobí na vašom mobile. Na súčasné trendy tradičných instagramových influencerov je zjavne zvyknutý. Robil videá, fotky, portréty na výšku, na šírku a z viacerých uhlov. Čistý profík.

3 fotografie

So sprievodcami k Diablovmu bazénu

On the edge #

Mnohým postačí sa na vrchu len okúpať, odvážnejší však môžu svoj zážitok umocniť a priblížiť sa až na hranu mohutného vodopádu. Toto domáci volajú "On the edge". Niektorí majú strach a v tomto bode váhajú.

Voda, ktorá sa valí, vás pritlačí k skalnému okraju, a tak ste v bezpečí. Ležať na bruchu, pozerať sa do spádu rokliny a cítiť silu rieky, ktorá okolo vás preteká a rúti sa dolu do hĺbky viac než 100 m - to je jeden z najlepších zážitkov, ktoré môžete v živote zažiť.

5 fotografií

Na hrane vodopádu

Po návrate na súš sa zabalíme do uterákov a prechádzame ešte na vyhliadku a k pamätníku Davida Livingstona. Ako už názov napovedá, je to ostrov, z ktorého David Livingstone v roku 1855 uvidel vodopády prvýkrát. Aby zmeral ich hĺbku z ostrova, spustil lano s guľkou pripevnenou ako závažie. 

3 fotografie

Po kúpaní sa

Viktóriine vodopády v období sucha (každoročne od júla do decembra, najsuchšie mesiace sú október a november) na zambijskej strane nemajú takmer žiadny tok vody. Naskytne sa vám tak nádherný pohľad do rokliny, ktorý v inom období nemáte šancu zažiť.

Gastrobonus na záver #

Po kúpaní sa presúvame do malej reštaurácie, kde nás už čaká päťčlenný tím s čerstvým občerstvením vo forme bufetu. Na výber máme viacero druhov vína a tvrdého alkoholu - teraz už môžeme. Na konzumáciu si môžeme vybrať z troch druhov mäsa, vegetariánske pochúťky a rôzne sladké dezerty.  

Program tohto výletu je premyslený do dokonalosti a prekvapenie na záver je presne to, čo hľadáme na našich cestách. 

Je Devil's pool nebezpečný? #

Z dostupných zdrojov nie je evidovaný žiadny prípad úmrtia z tejto turistickej atrakcie. V roku 2009 však došlo k incidentu, pri ktorom zomrel sprievodca, ktorý sa snažil zachrániť klienta, ktorý sa pošmykol. Išlo však o neoficiálny výlet v inej časti vodopádov, nie Devil's pool, ako sa pôvodne uvádzalo.

Kúpania sa v Diablovom bazéne sa teda nemusíte báť. Pod palcom vás majú najlepší miestni sprievodcovia, ktorí presne poznajú tunajšie pomery a opäť sú dôkazom toho, že zveriť sa do rúk odborníkom sa oplatí.

Kedy Devil's pool navštíviť? #

Devil's pool nie je celoročná aktivita. Ak sa chystáte na Devil's pool, je potrebné zvoliť si termín cesty v čase, kedy je možné túto aktivitu bezpečne absolvovať.

Bazén je prístupný iba v určitých obdobiach roka (v spomínaných suchých mesiacoch), a to vtedy, keď je vo vodopádoch nízka hladina vody. Je to približne od augusta do januára.

Viktóriiným vodopádom sme v BUBO venovali aj samostatný blog. Čítajte: Viktóriine vodopády - prírodné divadlo.

Angel's pool - Anjelsky bazén #

Tento prírodný bazén je otvorený v sezóne dažďov a je výbornou alternatívou pre obdobie, kedy nie je možné navštíviť slávny Devil's pool. Devil's aj Angel's pools sa nachádzajú v centre Viktóriiných vodopádov a sú dostupné z ostrova Livingstone. Devil's pool je populárnejší, no keď sú vodopády plné vody, nie je prístupný.

Devil's pool získal svoju popularitu najmä tým, že bol objavený ako prvý, približne 10 rokov pred Angel's pool. Angel's pool je síce menší a nie tak hlboký, ale vďaka nemu máte možnosť uloviť zážitok z kúpania sa vo Viktóriiných vodopádoch bez ohľadu na sezónu.

Informácie a tipy na záver

  • Výlet môžu absolvovať aj neplavci
  • Devil's pool je dostupný aj pre deti, avšak od 12 rokov. Livingstone Island pre deti od 8 rokov
  • Nezabudnite si so sebou vziať pas, plavky, peniaze na víza, opaľovací krém, slnečné okuliare, malý batoh 
  • Zísť sa vám môžu aj topánky do vody, nakoľko kamene, po ktorých kráčate k vode, sú ostré a špicaté
  • Pripravte sa na množstvo malých rýb, ktoré vás vo vode budú neustále kusať
  • Vezmite si so sebou peniaze navyše. Zopár dolárov venujete sprievodcom ako prepitné

Plávanie na okraji jedného z najväčších vodopádov na svete bol jednoznačne jeden z najbláznivejších zážitkov, ktoré sme na zájazde absolvovali.

Nikola Deckous

Nikola Deckous

Nikola Deckous

V našej kancelárii na Dunajskej vždy stretnete exotickú Nikol s pôvodom až z ďalekého Konga. Nikol má na starosti Front Office od prvého dojmu ako sa v BUBO cítite, keď nás navštívite osobne, až po zážitok z klientského servisu. Cestovanie má v krvi, sama už precestovala Európu, Áziu, dlhší čas strávila v Strednej Amerike či Afrike. Miluje dobrodružstvá a bude pre vás výborným poradcom pre nové zážitky. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Antarktída loďou

Zo zájazdu:

Nikola Deckous

Posledná úprava článku | Prečítané: 204

Mohlo by Vás zaujímať

Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody

Jeden z prírodných divov sveta, posvätné miesto pre domácich a ohromujúci zážitok pre návštevníka. Také sú Viktóriine vodopády, ktoré rozľahlé…

Jakub Kopča, Viktor Háber 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov Blog

Blog Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov

Okúpali sme sa v jednom z najdivokejších prírodných bazénov na svete. Devil's pool alebo Diablov bazén je prírodný bazén na rieke Zambezi, ktorý sa…

Nikola Deckous 7 min. čítania
Great Zimbabwe - africký unikát Blog

Blog Great Zimbabwe - africký unikát

Uprostred južnej Afriky, v málo navštevovanej krajine, sa nachádza historická pamiatka, ktorá by v Európe bola mimoriadne navštevovaná. Ruiny…

Martin Karniš 6 min. čítania
Rafting na Zambezi Blog

Blog Rafting na Zambezi

No a vytúžený deň prišiel! Rafting!! No myslím, že som nebola jediná, ktorá mala malú dušičku, ale každopádne som bola jediná, čo to vyslovila…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Angola, Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

16 dní

Trvanie

5588 6350€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4957
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.