Väčšina našincov počula o vietnamských mestách Hanoj alebo Saigon. Počuli ste niekedy ale o Hue? Bývalom hlavnom meste, administratívnom centre krajiny a sídle vietnamských cisárov? O meste tradície, budhizmu a gastronómie? Nie? Je čas sa zoznámiť!

Hue Počasie

jasná obloha

jasná obloha

35°C

Predpoveď 24.Apr

Východ slnka 05:28

Západ slnka 18:06

Hue je jedno z najhistorickejších miest v celom Vietname. Jeho korene síce nesiahajú tak hlboko ako korene Hanoja, ale na rozdiel od Hanoja sa až do druhej svetovej vojny spájalo s vietnamskou cisárskou líniou a nie s francúzskymi kolonialistami. Hue tiež po rozdelení Vietnamu nepatrilo do komunistickej severnej časti, ale zostalo na juhu. Na jednu stranu to mestu pomohlo zachovať si pamiatky, ale na druhú stranu mu to prinieslo nesmierne utrpenie počas vietnamskej vojny.

Keď sa bavíme o Hue nemôžeme nespomenúť meno Nguyen. Možno ste niekedy toto priezvisko počuli, je to najrozšírenejšie vietnamské rodové meno. Podľa niektorých výskumov je až tretina zo všetkých 94 miliónov Vietnamcov vzdialene spriaznených v rámci tejto mega rodiny. A predstavte si Nguyen je priezvisko práve z okolia Hue a Nguyen sa volala aj cisárska rodina, ktorá vládla krajine do roku 1945. Okrem toho je Hue centrum budhizmu v krajine a najznámejšie miesto ich učenia.

Vďaka týmto všetkým okolnostiam je pre mnohých Hue najväčšia bašta vietnamských tradícií v krajine. Pre návštevníka je toto mesto mimoriadne príjemné. Nie je podobné ani sivému a stiesnenému Hanoju, ani modernému a uponáhľanému Saigonu. Je to také malé osobité srdce Vietnamu, ktoré sa vďaka historickej architektúre a príjemnejšiemu tempu života zapáči každému.

Boj o pamiatky. Doslova. #

Keď prechádzate ulicami Hue nenájdete pamiatky na každom kroku ako by sme to možno očakávali v našich historických mestách. Na vine je hlavne Vietnamská vojna. Práve v Hue sa odohrávala najbrutálnejšia mestská bitka celej vojny v roku 1968 počas ofenzívy Tet. V historických domoch sa bojovalo na život a na smrť a paláce podliehali skaze ostreľovaním a bombardovaním. Obrovský kus histórie vtedy zmizol doslova za pár mesiacov. Výborne tieto okolnosti opísal vo svojej knihe Depeše Michael Herr.

Na naše veľké šťastie ale bolo Hue mimoriadne výstavné a historické mesto a tak aj keď o veľa nádhery prišlo, tak sa nám toho stále dosť zachovalo. Dnes prebiehajú intenzívne snahy zo strany vietnamskej vlády a UNESCO o obnovenie poškodených pamiatok a renováciu všetkého, čo sa len zrenovovať dá. Pamiatky tu totiž nečelia len vojne. Druhý nepriateľ ktorý ohrozuje historický odkaz mesta je počasie. Hue je totiž štatisticky jedno z najviac upršaných miest juhovýchodnej Ázie. Je tu vysoká vlhkosť a pršať tu môže prakticky kedykoľvek. Preto sa tu oplatí mať po ruke pršiplášť a preto tu pamiatky pod holým nebom rýchlo plesnivejú a zub času sa na nich podpisuje intenzívnejšie ako inde.

Niektoré budovy, ktoré tu vidíte a povedali by ste, že majú 5-6 storočí reálne majú len 130-140 rokov. Našťastie je teraz mesto v dobrých rukách a aktuálne je Hue v najlepšom stave od Vietnamskej vojny. Je tu čo robiť aj niekoľko dní, ale načrtnime si plán čo navštíviť za jeden deň, aby sme videli rôznorodé pamiatky a maximalizovali náš príjemný zážitok z cisárskeho mesta. Na záver Vám poskytneme aj nejaké tipy na doplnkové aktivity aby ste vedeli zmysluplne užiť si čas v krásnom strednom Vietname.

Tet - Vietnamský nový rok #

Tet je najväčší sviatok vo Vietname. Je to vietnamský nový rok a oslavuje sa v januári alebo februári podľa nášho kalendáru. Dátum nie je v presne stanovený nakoľko sa presúva podľa lunárneho kalendára a je vždy niekedy medzi 25 januárom a 25 februárom. Vpodstate je to ten istý sviatok ako známejší čínsky nový rok, ale vo Vietnamskej verzii.

Je to predovšetkým sviatok rodiny a celá krajina sa počas neho presúva aby sa postretávali príbuzní ktorí sú často po zvyšok roka odlúčení. Zároveň je to ideálny čas na návštevy chrámov a prinášanie obetín pre budúci úspech. Významom by sme Tet mohli prirovnať k európskym Vianociam. Vietnamci dokonca majú aj vlastné "novoročné stromčeky" čo sú malé stromy mandarinky, ktoré by mal mať doma počas Tetu každý aby mu priniesli šťastie a prosperitu v novom roku.

Oslavuje sa 7 dní, kedy je väčšina obchodov a reštaurácii zatvorených a kto môže tak má voľno. Niet sa preto čo diviť, že ofenzívou Tet predvečer tohto obrovského sviatku 30.1.1968 severovietnamská armáda dokonale zaskočila obrancov južného Vietnamu a za jeden deň sa dokázala vďaka tomu prebojovať až k najväčšiemu mestu v pohraničí - Hue.

Malé, polmiliónové mesto #

Hue je historickou metropolou stredného Vietnamu. Jeho metropolitný význam ale v posledných desaťročiach začal suplovať neďaleký Danang a Hue je dnes považované za mesto strednej veľkosti. Má asi 455 000 obyvateľov na rozlohe veľkej asi ako Trenčín. Na naše pomery by sme povedali, že je mesto nahustené, ale na vietnamské pomery je relatívne priestranné. Nie je tu ani rozsiahla výšková zástavba a veľká časť mesta je udržiavaná ako historická zóna.

Vzhľadom na veľkosť je v meste relatívne málo hromadnej dopravy. Väčšina miestneho transportu prebieha na motorkách, prípadne taxíkmi. Ak navštívite Hue tak je najlepšie používať súkromnú prenajatú dopravu alebo taxíky. Na cene sa určite dohodnite dopredu, aby Vás neobral podnikavý vodič o priveľa peňazí. Dá sa požičať aj motorka, ale pozor, musíte mať prilbu a vodičský preukaz, ktorý Vám vo Vietname uznajú. Motorky ale neodporúčam, lebo miestna doprava, aj keď pokojnejšia ako v Hanoji alebo Saigone, je aj tak na naše pomery krkolomná.

Ďalšou možnosťou dopravy je Parfémová rieka, ktorá tečie stredom mesta. Premávajú po nej člny a turistické lode a určite sa oplatí sa po nej zviezť. Výhoda Hue každopádne je, že je na vietnamské pomery relatívne malé a kompaktné a naozaj sa tu dá toho dosť stihnúť za jeden deň.

Nepriateľom, ktorý aktuálne ohrozuje historický odkaz mesta najviac je počasie.

Palác a hrobka v jednom #

Deň začneme na predmestiach Hue. Nájdeme tu niekoľko historických cisárskych hrobiek. Ak ste naozaj nadšencom imperiálnej architektúry, môžete navštíviť viaceré. Je ich dokopy 7, ale pre bežného návštevníka sú si veľmi podobné. Všetky majú podobný pôdorys a viac menej rovnaké dekorácie. Jedna je však výnimočná a ak si budete vyberať tak odporúčam práve tú. Je to hrobka tretieho cisára poslednej vietnamskej dynastie Nguyen, Tu Duc.

Ten vládol úctyhodných 36 rokov a je rozporuplnou postavou vietnamských dejín. Na jednu stranu je najdlhšie vládnucim monarchom celej dynastie Nguyen ale na druhú stranu počas jeho vlády výrazne stúpol vplyv Francúzska a po jeho smrti krajinu de facto ovládali cudzinci. Tento rozpor sa odráža aj na jeho hrobke, ktorá bola v Tu Ducovom prípade zároveň aj jeho letným palácom. Sem sa utiahol pred ambicióznymi Francúzmi, žil tu 20 rokov a nakoniec tu mal byť aj pochovaný. Opäť zaujímavosťou hrobky je, že Tu Duc tu neleží. Podľa tradície bolo jeho telo skryté aby jeho hrobku nezneuctili lupiči.

Zjavne boli jeho súčasníci dôkladní, lebo za takmer 140 rokov od jeho smrti sa jeho miesto posledného odpočinku nepodarilo nájsť. Ostáva nám preto navštíviť jeho prázdnu rituálnu hrobku a letné sídlo. Našťastie, aj keď tu neplánoval Tu Duc byť pochovaný, tak celý areál dal postaviť s takou pompou ako sa na cisára slušalo a v dnešnej dobe, aj vďaka rekonštrukcii UNESCO, je jeho hrobka pokladaná za najkrajšiu zo všetkých 7 cisárskych hrobiek okolo Hue.

Okolo Hue nájdeme 7 cisárskych hrobiek, najkrajšia ale patrí tretiemu cisárovi dynastie Nguyen, Tu Duc.

4 fotografie

Hrobka cisára Tu Duc je najkrajšou cisárskou hrobkou v okolí Hue

104 konkubín, 40 chodov #

Keď vojdeme do areálu, prvé čo upúta našu pozornosť je jazierko s ostrovom. Podľa miestnej tradície znamená voda v sídle, alebo aj hrobke pozitívnu energiu a preto je veľmi dôležité. Pre Tu Duca malo ale ešte aj druhý význam. Chodil sa sem člnkovať a keď sa nudil, tak na ostrovček mu vypustili zajace a Tu Duc ich z lode strieľal. Nezabúdajme, že tu žil 20 rokov a tak sa tejto kratochvíli venoval celkom pravidelne. Od jazierka sa pustíme hore schodmi po ľavej strane. Prechádzame okolo novšie vyzerajúceho pavilónu chrámu, ten bol nanovo dostavaný (miestni to volajú rekonštruovaný) v roku 2018.

Za ním ideme popri ruinách bývalého háremu a hore na schodmi vedúcimi do súkromnej rezidencie cisára. Vchádzame bočným vchodom, ktorý bol určený ako priamy prechod pre 104 Tu Ducových konkubín z háremu do jeho súkromných komnát. Keď vojdeme do paláca tak priamo pred sebou vidíme nádvorie. To je opäť architektonický prvok, ktorý spôsobuje pozitívne prúdenie energie. My sa dáme doľava a prídeme do bývalej cisárovej spálne. V tejto miestnosti nájdeme dnes oltár venovaný matke cisára Tu Duc. Podľa vietnamskej tradície totiž tieto sídla sú hneď po smrti zmenené na chrámy.

Rovnako aj Tu Ducova pracovňa na druhej strane nádvoria je dnes chrám. Ten je ale zasvätený priamo Tu Ducovi a jeho manželke. Po ľavej ruke máme rekonštruovanú budovu divadla. Prechádzame cez bývalú pracovňu a vychádzame z paláca na vonkajšie nádvorie. Toto je takzvané Nádvorie pozdravu, kde cisár rečnil k úradníkom. Keď ním prejdeme tak zastaneme pod bránou, odkiaľ máme opäť výhľad na jazierko s umelým ostrovom, kde cisár lovil zajace. Na jazierku odtiaľto okrem ostrova vidíme aj pavilón v klasickom slohu kde mal Tu Duc servírované svoje pompézne obedy so 40 chodmi.

3 fotografie

Spomienková budova je najkrajšou časťou hroky

Sklamanie krajiny a prázdny hrob #

Zídeme dole schodmi z Nádvoria pozdravu a dáme sa doľava. Čaká nás druhá časť areálu, samotná cisárska hrobka. Keď kráčame cestičkou pozdĺž kanála tak si dobre všimneme stromy po ľavej ruke. Sú to chlebovníky a keď je leto tak na nich niekedy uvidíme aj obrovské plody tohto exotického ovocia (jackfruit). Pred nami sa objavia schody a samotný hrobkový komplex. Ten pozostáva z troch častí. Prvé je nádvorie so sochami ľudí a zvierat. Toto sú posmrtní služobníci cisára, jeho úradníci a dopravné prostriedky. V skratke všetka infraštruktúra, ktorú by mohol potrebovať na druhom svete.

Potom nasleduje krásne zdobený pavilón s obrovskou kamennou tabuľou na ktorej je zápis cisárovej vlády vo vietnamských znakoch. Tento zápis má Tu Duc unikátny oproti ostatným cisárom, nakoľko si ho napísal sám a je mimoriadne sebakritický. Vyčíta si, že sklamal krajinu, neudržal opraty moci proti Francúzom a nedal ríši syna. Za pavilónom prechádzame okolo malého jazierka a prichádzame do tretej časti – samotnej rituálnej hrobky. Tá je napohľad až prekvapivo jednoduchá ak ju porovnáme so zvyškom areálu. Nezabúdajme ale, že je to len rituálna hrobka a samotný Tu Duc leží nevedno kde.

Aj tak na nej ale vidíme vonné tyčinky, ktoré sem niekedy prinášajú vietnamskí tradicionalisti, aby si uctili mŕtveho cisára. Tu Ducova hrobka a príbeh s ňou spojený je krásnym okienkom do romantického sveta vietnamského dvora, do ktorého inde vo Vietname už dnes nenazriete. Ani keď budeme o pár chvíľ v cisárskom meste, tak necítite históriu viac ako práve tu. Preto aj po rokoch my z BUBO preferujeme túto hrobku a prichádzame sem pri každej návšteve Hue. S týmto zážitkom venujeme hrobkovému komplexu posledné pohľady a rozlúčime sa s Tu Ducom a čarovným svetom vietnamského dvora.  Je čas vrátiť sa do reality a odobrať sa smerom k východu. Ten nájdeme na druhej strane jazierka pri ktorom sme vošli.

Tu Duc je vnímaný ako tragická postava vietnamskej imperiálnej histórie. Nielen počas jeho vlády krajinu de facto ovládli Francúzi, ale ríši ani nedal syna, ktorý by ju ďalej viedol.

Purpurové zakázané mesto #

Našou ďalšou zastávkou je bývalé cisárske mesto. Ak chcete nahliadnuť do sveta vietnamskej tradície, tak cestou medzi hrobkou a cisárskym mestom je niekoľko výrobní vonných tyčiniek a slamených vietnamských klobúkov. Dá sa tu zastaviť, pozrieť si proces výroby a prípadne nakupovať priamo pri zdroji. Máte predstavu o procese výroby? Môžete si ho tu dokonca aj vyskúšať. Naším hlavným cieľom je ale podstatne väčšia tradícia Vietnamu, a to tradícia cisárska.

Jej najlegendárnejším zastúpením v meste a v celej krajine je Purpurové zakázané mesto. Tak sa oficiálne volá palác, ktorý bol centrom moci dynastie Nguyen a zároveň oficiálnym sídlom jej cisárov. Je to areál široký 324 metrov a dlhý 290 metrov, umiestnený v rámci vnútorného opevnenia mesta známeho ako Citadela. Samotná citadela ma 2x2 kilometre. Zakázané mesto je preto také malé mesto v meste. Žila tu len cisárska rodina a služobníctvo, úradníci a šľachta žili v rámci Citadely. Ak je Vám pojem Zakázané mesto povedomý a spája sa Vám s Pekingom, tak sa nemýlite.

Tam je väčšie Zakázané mesto a tu vo Vietname je menšie. Úprimné povedané, vietnamskí cisári sa Čínou veľmi silno inšpirovali. Význam je ten istý – obe Zakázané mestá sú cisárskymi palácmi a oba sú zakázané, lebo do ich útrob mohol vojsť muž. Len na pozvanie cisára. Panovala totiž obava že nekontrolovaný prístup cudzích mužov by mohol ohroziť cisársky hárem. Rozdiel nie je len vo veľkosti Zakázaných miest, ale aj vo výzdobe. Toto menšie v Hue je viac zdobené a aj keď počas ofenzívy Tet v roku 1968 utrpelo ohromné škody (zo 160 budov stojí 28), tak svojím spôsobom môže pokojne konkurovať Pekingu a to viem posúdiť, nakoľko ako BUBO sprievodca som každé navštívil viac než 15 krát.

Viete ako sa vyrávajú vonné tyčinky a vietnamské klobúky? Môžete si to vyskúšať!

3 fotografie

Tradičné remeslá - výroba vonných tyčiniek a klobúkov

Spomienky na vietnamskú ríšu #

Zakázané mesto na nás zapôsobí ešte predtým ako do neho vojdeme. Už pred vstupom je veľké námestie na jednej strane ohraničené mohutnou pevnosťou s vietnamskou vlajkou a na druhej strane bránami mesta. Na tomto námestí sa robili verejné zhromaždenia a na tomto námestí adresoval cisár z brán Zakázaného mesta svojich poddaných. Práve na tomto mieste oficiálne aj abdikoval posledný Vietnamský cisár Bao Dai a odovzdal svoj meč, symbol imperiálnej moci, komunistickým partizánom v roku 1945.

Brána do Zakázaného mesta má 5 vstupov – dva po stranách pre kone a slony, dva vedľa nich pre civilných a vojenských úradníkov a stredný pre cisára. My vchádzame úradníckym vstupom a hneď sa pred nami otvára najkrajší pohľad v celom zakázanom meste. Po stranách vidíme jazierka s rybičkami a pred nami stojí trónna sála – najzachovalejšia budova mesta. Ako k nej prichádzame tak vidíme, že pred ňou je nádvorie ako sme videli aj v hrobke cisára Tu Duc, nádvorie pozdravu. Tu cisár dával inštrukcie svojím úradníkom ako viesť ríšu. Samotná trónna sieň je najdôležitejšou budovou cisárskeho mesta.

Skrýva v sebe okrem krásnej dekorácie aj pôvodný cisársky trón. Je takmer zázrak, že celá sieň ešte stojí po všetkom, čo mesto prežilo počas vojny a po desaťročiach čo bola nechaná na pospas živlom. Našťastie v 90. rokoch prišla renesancia klasickej Vietnamskej kultúry a sieň Tai Hoa, ako sa volá vietnamsky, šikovnou rekonštrukciou zachránili. Dnes vyzerá jej interiér podobne ako pred sto rokmi – s drevenými stĺpmi, drevorezbami a básňami na strope a pozláteným baldachýnom pod ktorým spočíva cisárov trón.

Z úcty k cisárskej rodine sem môžete vojsť len so zakrytými kolenami a ramenami a nesmie sa tu fotografovať. Ako prechádzame sieňou, tak si predstavujeme ako tu prebiehala každodenná správa ríše a opäť sme trochu vo svete vietnamských rozprávok. Dopomôže nám k tomu aj film s digitálnou rekonštrukciou Zakázaného mesta, ktorý premietajú v zadnej časti siene.

Najlegendárnejším zastúpením cisárskej tradície v celej krajine je Purpurové zakázané mesto - palác, ktorý bol centrom moci dynastie Nguyen.

3 fotografie

Purpurové Zakázané mesto v plnej kráse

Viera, rodina a umenie #

Keď vyjdeme na nádvorie za trónnou sálou, tak si uvedomíme ako veľmi bolo Zakázané mesto poškodené počas vojny. Nejednalo sa len o boje, ktoré sa tu odohrávali ale aj o delostrelectvo a bombardovanie, ktoré mesto zasiahlo. Vietnamci tvrdia, že sa to môžu Američania, Američania obviňujú Vietnamcov. Či už je to tak, alebo onak, rovno pred sebou vidíme prázdny pás základov budov, ktoré tu evidentne kedysi stáli a už nestoja.

Tu by sa kedysi začínali súkromné komnaty cisárskeho paláca, ale žiaľ práve táto časť nevydržala nápor vojny. Našťastie sa nám zachovali aspoň iné časti komplexu a tak sa dáme doľava a ideme navštíviť rodinný chrám dynastie Nguyen. Ten stojí asi 150 metrov od nás a nájdeme tu oltáre zasvätené hlavným cisárom dynastie. Dodnes je to živý chrám a každoročne sem prichádzajú členovia cisárskej rodiny pripomenúť si svojich predkov. Aj to, že im to štát dovolí a dokonca pre nich uzavrie celé Zakázané mesto na jeden deň v roku, je dôkazom, že dnešný režim už nie je úplne čistý komunizmus.

Od chrámu pokračujeme doprava a navštívime bývalý dom cisárovej matky. Cisárovná matka bola najdôležitejšou ženou ríše a mala vlastný oplotený malý komplex v zmiešanom európsko-vietnamskom štýle. Odtiaľto pokračujeme doprava k menej zachovalým a viac rekonštruovaným častiam mesta, ku knižnici a cisárskej pisárni, kde sa spisovali cisárove vyhlásenia. Prehliadku ukončíme pri divadle, pri východnom vchode do mesta. Táto budova je najstarším divadlom západného typu vo Vietname a stojí tu už takmer 200 rokov. Vnútri je malá výstavka divadelných masiek a hudobných nástrojov.

Dokopy chrám, dom cisárovnej matky a divadlo tvoria dôležitú kostru hodnôt cisárskej rodiny a zásadné body, ktorým sa venoval každý člen dynastie Nguyen – viera, rodina a umenie. Od divadla sa poberáme už smerom k východu a cestou míňame bývalú budovu cisárskej pokladnice, ktorá je v zlom stave. Zakázané mesto je krásne, ale vyžaduje si ešte veľa práce kým dosiahne úroveň, akú malo pred nešťastnými udalosťami vietnamskej vojny. Ak sa to vôbec podarí. Každopádne aj takto, v dnešnej podobe, je krásnym zážitkom a farebnou pripomienkou veľkoleposti, ktorou musel cisársky dvor oplývať na vrchole svojej moci.

4 fotografie

Zákutia Zakázaného mesta

Chrám, dom cisárovnej matky a divadlo tvoria dôležitú kostru hodnôt cisárskej rodiny a zásadné body ktorým sa venoval každý člen dynastie Nguyen – viera, rodina a umenie.

Bašta tradície a Budhizmu #

Čím ďalej tým viac sa nám formuje obraz Hue ako mesta nostalgie a spomienok. Je to koniec koncov historické mesto a aj keď život v ňom pulzuje intenzívne ako aj v iných vietnamských mestách tak predsalen imperiálne pamiatky mu dodávajú istú patinu, ktorú nenájdeme inde. V tomto duchu sa nesie aj naša tretia zastávka, pagoda Thien Mu. Podľa legendy je tento chrám vzdialený asi  4 kilometre od Zakázaného mesta úzko spätý s dynastiou Nguyen.

Tradícia vraví, že keď bola budúca cisárska rodina len miestnym šľachtickým rodom, tak jeden z jej členov stretol na brehoch Parfémovej rieky starú ženu. Tá mu dala vonnú tyčinku a povedala mu, že ak pôjde popri rieke a na mieste, kde tyčinka zhasne postaví pagodu, tak jeho rod ovládne Vietnam. Predok Nguyen tak spravil a o 200 rokov jeho potomkovia zasadli na trón. Pagoda Thien Mu preto v preklade znamená chrám alebo pagoda starej ženy. Nie je to ale len starobylé miesto. Ako vychádzame schodmi a míňame vstup do chrámu tak sa k nám nesú zvuky modlitieb a vôňa tyčiniek.

Je to totiž veľmi živý kláštor a keď máte šťastie, tak tu v popoludňajších hodinách môžete bežne stretnúť mníchov a zástupy veriacich. Okrem toho je tento kláštor aj jedným z centier budhistickej vzdelanosti vo Vietname. Práve odtiaľto pochádzal aj mních Thich Quang Duc, ktorý sa v slávnom akte odporu proti represiám juhovietnamskej vlády verejne upálil a bol pri tom aj odfotený. Iste ste videli tento slávny záber. Dokonca za hlavnou chrámovou sieňou je dodnes vystavené auto, ktoré za mníchom vidíme na fotografii.

Z chrámu Starej ženy pochádzal aj mních Thich Quang Duc, ktorý sa v slávnom akte odporu proti represiám juhovietnamskej vlády verejne upálil v Saigone. Za hlavnou chrámovou sieňou je dodnes vystavené auto, ktoré za mníchom vidíme na fotografii.

4 fotografie

Pagoda starej ženy - bašta budhistickej tradície vo Vietname

Parfémová rieka #

Pagoda starej ženy udržuje atmosféru nostalgie, ale so svojou pohnutou novou históriou nás zároveň vracia do reality. Je to svojské miesto, kde počujete o protestoch a upaľovaní a pri tom vás obklopuje budhistický pokoj a do uší vám doliehajú monotónne budhistické modlitby. Prejdeme sa chrámovou záhradou, obdivujeme bonsaje a vrátime sa späť k rieke. Čaká nás návrat späť do mesta. Ak si to chceme spestriť tak práve odtiaľto sa dá do mesta najlepšie doplaviť. Pred pagodou sú odstavené lode rôznych rozmerov s kapacitou od 5 do 50 pasažierov a ochotne Vás odvezú dole prúdom do centra Hue.

Sú to svojské loďky, ktoré opäť vzbudzujú pocit miešania starého a moderného. Sú to totiž celkom nové lode z moderných materiálov, ale majú dorobené dračie hlavy aby pripomínali staré časy a dopĺňali imperiálnu atmosféru mesta. Pre európske oko je to trocha gýčový pohľad, ale sme v Ázii a miestni to myslia evážne, tak to rovnako vážne môžeme brať a zviezť sa tých niekoľko kilometrov. Nečakajte žiadnu adrenalínovú jazdu. Sme predsa v imperiálnom meste a tak plavba musí mať pomalé tempo aby navodila pocit imperiálnej dôstojnosti. Je to ale príjemný pocit. Okolo Vás mohutná rieka a niekoľko miestnych rybárskych člnkov a vy sa plavíte pomaly ako prúd.

Ak je jar tak možno zažijete aj fenomén po ktorom má rieka svoj názov "parfémová". Traduje sa, že okolo je toľko kvitnúcich stromov, že ako ich kvety prúd splavuje do mesta tak celá rieka vonia. Ďalšia miestna legenda, ďalší príbeh. Aj to je Hue a vietnamská história, aj to je súčasťou zážitku z tohoto mesta. Je to predsa mesto imperiálnej citadely, cisárskej tradície a budhistického pokoja. Atmosféra je základ a práve tieto príbehy a legendy ju pomáhajú dotvárať do dokonalosti.

3 fotografie

Voňavá rieka a život pozdĺž jej prehov

Hue je mesto imperiálnej citadely, cisárskej tradície a budhistického pokoja. Atmosféra je základ a jeho príbehy a legendy ju pomáhajú dotvárať do dokonalosti.

Živé srdce mesta #

Po polhodine na loďke sa doplavíme do centra mesta a opúšťame brehy Parfémovej rieky. Prezreli sme si to najhlavnejšie z imperiálneho mesta Hue. Nadšenci histórie si môžu dať ešte prechádzku v uličkách mestskej citadely okolo zakázaného mesta, alebo navštíviť ďalšie cisárske hrobky. Je tu ešte čo robiť. Ak máte viac času môžete napríklad aj nasadnúť na džíp a odviezť sa do demilitarizovanej zóny a viac sa venovať hrôzam vietnamskej vojny.

Po dni plnom pamiatok a zážitkov ale dobre padne trochu oddychu a dobrá večera, prípadne pivo. Toto Vám Hue vie doručiť rovnako efektívne ako historickú atmosféru. Stačí sa prejsť na uliciach Pham Ngu Lao alebo Vo thi Sau a nájdete všetko čo Vám len hrdlo ráči. Či preferujete kvalitné jedlo v Le´s Garden alebo Le Carambole, alebo dobré drinky v DMZ bare tak Hue Vám vyhovie.

Pre fajnšmekrov je tu dokonca aj možnosť odviezť sa do citadely a vychutnať si večeru v tradičnom imperiálnom oblečení v sálach štylizovaných po vzore vietnamského cisárstva. Nie nadarmo trávi BUBO v Hue Silvestra už 15 rokov, okrem pamiatok sa tu dá aj výborne najesť, posedieť, dať si pivko a užiť si nielen geniálnu historickú atmosféru ale aj kvalitnú gastronómiu.

Pripomienka toho, aký Vietnam bol #

Hue je unikátne mesto. Je to spomienka, ale nie spomienka umelá alebo neživá. Práve naopak, je to veľmi živé a atmosférické miesto. Je to unikátne spojenie histórie so súčasnosťou. Je to miesto, kde zažijete Vietnam aký bývaval za starých čias. Nie počas vojny ani v čase kolonializmu, ale ešte predtým keď vládli imperiálne tradície a spoločnosti dominoval odkaz viery, rodiny a umenia. Niežeby dnes tieto piliere v spoločnosti nefungovali, ale už je to jednoducho iné.

Hue je pripomienka aký Vietnam bol stovky rokov predtým ako ho pretvorilo turbulentné 20. storočie. Zároveň nie je ale odtrhnuté od reality a aj keď udržuje svoju tradíciu a reputáciu centra vzdelanosti, histórie a gastronómie, tak ide s dobou. Je to v skratke jedna z mnohých tvárí Vietnamu, úplne iná ako rušný Hanoj alebo moderný Saigon, ale o nič menej príťažlivá. Ak Hue navštívite, tak mi iste dáte za pravdu, že je to v skratke mesto ktoré nemôže žiaden milovník cestovania vynechať!

Nie nadarmo trávi BUBO v Hue Silvestra už 15 rokov, okrem pamiatok sa tu dá aj výborne najesť, posedieť, dať si pivko a užiť si nielen geniálnu historickú atmosféru ale aj kvalitnú gastronómiu.

BUBO tipy pre gurmánov #

Gastronómia v Hue je tradične rozvinutá hlavne preto, že tu sídlil cisársky dvor, ktorému bolo nutné stále vymýšľať niečo nové. Spomeňte si na cisára Tu Duc a jeho jedlá s 4 chodmi. Dnes majú jedlá jeden chod, ale v Hue si viete objednať aj luxusnú cisársku večeru s 8 chodmi, ktorú si viete užiť dokonca v dobovom kostýme. Je to skôr zážitkové stolovanie a môže sa stať, že po ňom budete síce plní dojmov, ale nie úplne najedení. Viete to ale dobehnúť v početných podnikoch v meste - kuchyňa je tu totiž skutočne výborná.

Odporúčané jedlá:

  • Bun Bo Hue – korenistý vývar s hovädzím mäsom, mäsovými knedlíčkami a niťovými ryžovými rezancami
  • Ryžová palacinka – zapečená palacinka z ľahkého ryžového cesta plnená krevetami, bravčovým mäsom a fazuľovými klíčkami
  • Chrumkavé rezance – Fritované rezance s mäsom alebo morskými plodmi. Pozor, nie sú robené na woku ale doslova ľahko osmažené, že chrumkajú ako čipsy. Nemusíte sa báť, nie sú príliš mastné

Odporúčané reštaurácie a bary:

  • Le´s Garden – pekná reštaurácia v centre mesta s výbornou kuchyňou, skvelými fritovanými rezancami a čapovaným pivom
  • DMZ bar – najznámejší bar s reštauráciou v meste. Toto bolo jedno z vôbec prvých turistických miest v Hue, slušné jedlo a výborné nápoje. Majú aj tvrdé a miešané drinky.
  • Le Carambole – luxusnejšia reštaurácia v centre s veľmi dobrým vietnamsko-francúzskym menu a vínom v príjemnou prostredí

7 najlepších zážitkov v Hue #

  1. Priblížiť si život cisárov v letnom paláci cisára Tu Duc
  2. Vyskúšať si výrobu vonných tyčiniek v miestnych výrobniach pri cisárskych hrobkách
  3. Pokochať sa veľkoleposťou vietnamskej ríše pred trónnou sieňou Tai Hoa
  4. Poprechádzať sa po zákutiach Zakázaného mesta
  5. Nasať budhistickú atmosféru v Pagode Thien Mu
  6. Pozorovať ako plynie život pri plavbe po Perfémovej rieke
  7. Vychutnať si slávnu gastronómiu Hue

3 fotografie

BUBO tipy navyše

Čo vidieť navyše? #

  • Demilitarizovaná zóna – ak máte v Hue čas navyše môžete sa vybrať na výlet do demilitarizovanej zóny alebo DMZ. Tu Vám prestavia partizánsky štýl boja, uvidíte vojenskú techniku a dozviete sa viac o vojne a jej dôsledkoch na Vietnam a Vietnamcov. Ak sa zaujímate o vojenskú históriu tak určite odporúčame.
  • Hrobka cisára Khai Dinh – Ak ste nadšencom imperiálnej architektúry tak okrem hrobu cisára Tu Duc odporúčame hrobku cisára Khai Dinh. Tá je o 60 rokov mladšia a ponúka jedinečnú zmesku európskej a vietnamskej architektúry. Je to zaujímavý pohľad na to ako vietnamskí cisári fungovali ešte aj v 20. storočí.
  • Nábrežie Parfémovej rieky – ulica Le Loi a okolie sú živou tepnou mesta a nájdeme tu niekoľko zaujímavých vecí. Najnápadnejšia je umelecká zdobená stena z cisárskych čias. Okrem nej je tu napríklad aj Ho Chi Minhovo múzeum a jeho stredná škola. Strýko Ho bol totiž práve zo stredného Vietnamu a chodil sem do školy.

Zažite cisárske Hue na vlastnej koži a vyberte sa s nami na dovolenku do Vietnamu! Náš zájazd Vietnam zo severu na juh vám ukáže Vietnam od Hanoja až po Ho Či Minhove mesto. Ak si však chcete pozrieť aj exotickú Kambodžu, vyberte sa na zájazd Vietnam, Kambodža a neoľutujete!

Zaujal vás Vietnam? Prečítajte si aj naše ďalšie vietnamské články:

  • Hoi An - najkrajšie miesto Vietnamu posiate lampiónmi
  • Hanoj - nadýchnite sa chaosu a starobylosti fantastického Hanoja
  • Severný Vietnam - ako vyzerá krása severovietnamskej prírody?
  • Ho Či Minhove mesto - legendárny Saigon má čo ponúknuť!
  • Nha Trang - najkrajšie pláže Vietnamu a prímorská atmosféra Vietnamu
Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie. Do Vietnamu sa vracia každoročne už 5 rokov a hlboko si ctí jeho kultúru, históriu a gastronómiu. Podľa jeho vlastných slov je to jedna z dvoch krajín čo zatiaľ našiel, kam by bol ochotný sa odsťahovať.

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 822

Mohlo by Vás zaujímať

Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Vietnamská vojna (2. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (2. časť)

Vietnam je krajina so zaujímavou históriou, vrátane nedávnej vojenskej. Vďaka spletitým udalostiam v minulosti vietnamský národ nadobudol dnešnú…

Angelika Machová 13 min. čítania
Vietnamská vojna (1. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (1. časť)

Vietnamskú vojnu možno považovať za jednu z najdlhšie trvajúcich vojnových konfliktov, ktorá dlhé roky nemala víťazov ani porazených. Mala však…

Angelika Machová 16 min. čítania
Desať prekvapení na ceste Vietnamom Blog

Blog Desať prekvapení na ceste Vietnamom

Rok 2023 je pre Vietnamcov žijúcich na Slovensku prelomový. Boli totiž uznaní ako oficiálna menšina a veríme, že pôjde o udalosť, ktorá prinesie do…

Angelika Machová 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.