Isle of Skye – Škótsko

Prehliadka

Isle of Skye – Škótsko

Impozantné skalnaté útesy, zurčiace vodopády, neuveriteľná pobrežná scenéria a západy slnka ako z najromantickejších filmov – to všetko je ostrov Skye, dnes druhá najnavštevovanejšia destinácia Škótska po Edinburghu. Skye je najväčším ostrovom súostrovia Vnútorných Hebríd a druhý najväčší škótsky ostrov ležiaci bezprostredne pri západnom pobreží pevniny. Prezývajú ho aj "ostrov oblakov". Ide naozaj o fascinujúcu destináciu plnú magických zákutí, bohatej histórie, neskutočnej prírody a viacerých unikátov.

Pôvabné rybárske dedinky aj svetové reštaurácie, impozantné hrady a zákutia, kde sa nakrúcal slávny Harry Potter a ďalšie kinohity. Jedny z najstarších archeologických nálezov Škótska, túry po dych berúcom vnútrozemí, ale aj najlepšia whisky na svete! To všetko láka na nádherný ostrov stále viac turistov z celého sveta. Chystáte sa ho preskúmať aj vy?... Nič ľahšie!

Škótske cesty či kde leží Isle of Skye #

Tento nádherný kút škótskej krajiny sa nachádza asi 5-6 hodín autom smerom na západ od Edinburghu. S pevninou je spojený 2,4 km dlhým mostom dokončeným v roku 1995. Auto je zároveň najpraktickejším spôsobom dopravy po tomto ostrove, pretože pohybovanie sa autobusmi v týchto odľahlých končinách je asi tak porovnateľne zlé ako v odľahlých kútoch Slovenska. Zo šoférovania na opačnej strane si tiež veľmi hlavu lámať nemusíte - zvládli to aj iní, zvládnete aj vy! Ak si to však chcete uľahčiť, objednajte si auto s automatickou prevodovkou.

Na škótskych cestách si tiež treba uvedomiť, že všetky dopravné značky obmedzujúce rýchlosť sú uvedené v míľach za hodinu a vzdialenosti na návestiach tiež nie sú v kilometroch, ale v míľach. V obciach sa jazdí 30 míľ/h, mimo obce 60 a na diaľniciach 70. Skutočne sa to snažte dodržiavať, radarov majú naprieč touto krásnou krajinou požehnane. Všadeprítomné kruhové objazdy môžu pôsobiť nezorganizovane, ale nie je to úplne tak.

Treba sa správne zaradiť už pred vjazdom na kruhový objazd podľa toho, ktorým výjazdom z neho  budete vychádzať. Posledná rada pre vodičov - aj tu v premávke platí pravidlo pravej ruky! Áno, aj keď šoférujete vľavo, tak dávate na cestách s neoznačenou hlavnou cestou prednosť vozidlám prichádzajúcim z pravej strany. A teraz už hor sa objaviť nádherný kút Škótska!

3 fotografie

Krásy Škótska

Vedeli ste, že...

...ostrov bol údajne obývaný už počas mezolitu. Neskôr mu dlho vládli Kelti, ktorí tu zanechali výrazný vplyv na štýle života i architektúre. Čo sa týka obyvateľstva, ostrov dosiahol svoje maximum na čísle 20 000, dnes tu žije desať tisíc ľudí, z nich mnohí sa sem vracajú iba cez víkend, cez týždeň odchádzajú za prácou na pevninu.

Ostrov žije z turizmu, rybolovu- chýrny je najmä pre lososy, poľnohospodárstva a s ním spojenej aj výroby chýrnej whisky. Najvyšší vrch Cuillin Hills má 993 metrov, ostrov je 80 kilometrov dlhý a zo žiadneho jeho miesta nie je ďalej na pobrežie viac ako osem kilometrov. Zaujímavosťou je, že dodnes tu asi tretia ľudí ovláda starodávny jazyk - gaelčinu.

Ako a kedy sem prísť

Najideálnejší čas, kedy navštíviť Škótsko je jún. Dôvodov je hneď niekoľko. Dlhšie dni, teplejšie počasie, menej zrážok aj lepšie fungujúca infraštruktúra turistických služieb. V zimných mesiacoch, mimo hlavnej sezóny, sa častejšie môžete stretnúť s pozatváranými reštauráciami alebo niektorými turistickými atrakciami, napríklad aj hradmi, ktoré určite stoja za návštevu. Zimné mesiace majú zasa jednu nespornú výhodu v tom, že turistov je tu niekoľkonásobne menej než v lete. A príroda má vtedy unikátnu nezameniteľnú farbu vo fascinujúcich odtieňoch dohneda...

Dobre je tiež vedieť, že na ostrov vedú dve hlavné trasy. Keďže ostrov Skye je prepojený so Škótskom mostom pri mestečku Kyle of Lochalsh, vačšina návštevníkov využíva práve ten. Túto trasu si viete spojiť aj s návštevou mimoriadne fotogenického hradu Eilean Donan Castle, ktorý sa nie náhodou objavuje v katalógoch, filmoch, televízii...

Ostrov je navštevovaný pre svoju nádhernú prírodu, pobrežie, hrady, bohatú históriu aj jednu z najlepších whisky sveta!

3 fotografie

Ostrov Skye

Leží asi kilometer od dedinky Dornie na malom rovnomennom ostrove a je pomenovaný po keltskom svätcovi zo 7. storočia. Samotný hrad pochádza z 13. storočia, dnes je rekonštruovaný. Druhá trasa na ostrov vedie trajektom medzi mestečkami MallaigArmadale. Lístok si viete komfortne kúpiť už vopred a výhodou je, že nemusíte vopred uvádzať detaily o vozidle, ako sú ŠPZ alebo dĺžka vozidla. 

Ak pôjdete trajektom, tak si výlet môžete spojiť s návštevou mestečka Glenfinnan, kde sa nachádza legendárny most z Harryho Pottera, slávny glenfinnanský monument s rozhľadňou na brehu jazera, múzeum na vlakovej stanici a najznámejší škótsky viadukt - zobrazený aj na desaťlibrovke.

Od jazierok víl k najzápadnejšiemu bodu Británie

A čo všetko vlastne stojí za to vidieť na ostrove? V prvom rade je ostrov Skye o čarokrásnej prírode. Hlavnymi prírodnými dominantami sú Fairy Pools. Kúzelné kaskády s jazierkami či skôr bazénikmi na juhu ostrova majú rozprávkový už názov – jazerá víl. Vstup sem je bezplatný, spoplatnené je iba parkovisko. V krištáľovo čistej vode sa otužilejší môžu aj okúpať! Z Fairy Pools sa vám naskytnú nezabudnuteľné scenérie ako z krajiny Pána prsteňov.

Neďaleko Fairy Pools sa nachádza nenápadný vodopád, ktorý nie je ani na Google Maps, no stoj za návštevu. Jeho meno je Eas Mor a vedie k nemu asi 20-minútová pešia cesta z hlavnej cesty. Kombinácia výhľadu na vodopád a rozbúreného mora v zálive vás určite nesklame. Trochu náročnejšia na kondíciu je vychádzka na Old man of Storr, desať kilometrov od mestečka Portree. Ide o impozantný čadičový monolit na severe ostrova, ktorý sa týči do výšky 55 metrov. Legenda vraví, že to je prst obra a výlet sem je naozaj nezabudnuteľný.

Čarovný ostrov Skye.

Čarovný ostrov Skye.

Poodbne náročná, ale o niečo dlhšia je túra v okolí Quiraing – skalnej formácie, ktorá patrí medzi najfotografovanejšie scenérie Hebríd. Aj tu sa natáčalo niekoľko filmov, napríklad aj scény z Highlandera. V severovýchodnej časti nájdete vodopád Mealt Falls. Z 55-metrovej výšky sa z okraja útesu vylieva priamo do mora.

Rozhodne nevynechajte najzápadnejši bod celej Veľkej Británie, tzv. Neist Point. Výhľad na maják patrí medzi to najkrajšie na tomto ostrove. Pri všetkých aktivitách treba rátať s tým, že ak práve neprší, je veľmi pravdepodobne, že v ten deň buď nakoniec pršať bude, alebo aspoň trošku spŕchne.

Milovníci zvierat sa môžu pokúsiť o ulovenie záberu s puffinom. Puffin, po slovensky mníšik bielobradý, je veľmi fotogenický vták, na prvý pohľad niečo medzi papagájom a tučniakom. No typické pre ostrov sú aj orol skalný či sula biela, ktorá si stavia hniezda v skalách. Lákadlom by mali byť aj plavby, pri ktorých môžete pozorovať veľryby, delfíny alebo tulene. Najlepšie pozorovateľné sú v júni a júli, ale celkovo sezóna trvá od mája do septembra.

Ochutnať whisky a vyliezť na hrad

Po viac či menej náročných turistikách by ste mohli zvážiť návštevu destilérky Talisker. Tu vám podrobne vysvetlia proces výroby tohto vzácneho jantárového nápoja. Liehovar sa nachádza na brehu zálivu Harport, jeho história siaha do roku 1830, kedy ju založili bratia MacAskillovci.

Znalci určite vedia, že chuť whisky závisí od toho, na akom mieste sa vyrába. V tomto prípade sa o Taliskare poeticky hovorí, že: „Ak ostrov Skye je známy svojou bohatou a rozmanitou krajinou, od pokojných brehov až po tmavé vrcholy pohoria Cuillin, tak whisky Talisker je ódou na tieto príťažlivé kontrasty, s dymovou sladkosťou, príchuťou mora a štipľavým koncom...“ Ochutnáte?

Prečítajte si aj blog o hlavnom meste:

Edinburgh - čo vidieť, pamiatky a tipy

Z kuchyne Taliskeru #

Škótska whisky je svetoznámy nápoj. Originál sa musí vyrábať z tunajšej škótskej vody. Z obilnín sa na výrobu whisky dnes výlučne používa len jačmeň. Jačmeň sa namočí do vody a nechá sa naklíčiť. Po niekoľkých dňoch sa tento „zelený slad“ vysuší. Niektoré distilérky, medzi nimi aj Talisker, toto sušenie robia pomocou zapálenej rašeliny, a preto má ich whisky svoju nezameniteľnú dymovú chuť.

Vysušený slad sa pomelie na hrubú múku a v oceľových kadiach sa zaleje teplou vodou. Niektorí ho zalievajú studenou vodou a následne zahrievajú. Za neustáleho miešania pomaly vznikne cukornatá kvapalina. Ochladia ju, prečerpajú do veľkých kadí, kde sa pridajú kvasinky a prebehne fermentácia. Zhruba po dvoch dňoch vznikne wash s obsahom 6-8 % alkoholu. Wash sa 2-3x vydestiluje. Výsledná tekutina dozrieva v drevených sudoch, ktoré už boli použité, napr. po sherry, borbone či rume.

Pred uskladnením do sudu sa niekedy ešte riedi vodou. Originálna škótska whisky by mala dozrievať minimálne tri roky. Na fľaši finálneho produktu sa označuje, koľko a akých whisky bolo zmiešaných. Ja v Škótsku vyhľadávam zásadne iba single malt, čo znamená, že bola vyrobená v jednej várke a nemieša sa s inými whisky.

Poďme teraz ochutnať celkom iné stránky ostrova. Pre milovníkov histórie určite odporúčam hrad Armadale. Bývalé sídlo MacDonaldovcov má už svoje najlepšie časy za sebou, no stále tu je čo pozerať. Je tu dokonca aj možnosť prehliadky interiéru, ktorého súčasťou je múzeum dejín ostrova. K hradu patrí aj veľká záhrada a park. Ale to, čo naozaj stojí za to, sú priľahlé záhrady, z ktorých je dnes botanická záhrada. Ďalším hradom na ostrove Skye je Dunvegan patriaci rodu MacLeodovcom. Je to jedna z najstarších stavieb ostrova, má vyše 800 rokov a patrí k najtypickejším dominantám celého okolia.

Gastronómia alebo čo tu ochutnať...

Na ostrove Skye nájdete niekoľko obcí, ale asi najvačšie a najrozvinutejšie je mestečko Portree. Nejedná sa o žiadnu metropolu, takže obdlžníkové námestíčko v centre sa nedá minúť. A keďže my v BUBO sme známi labužníci, vieme, že tu nájdete niekoľko najlepšie hodnotených reštaurácií ostrova. A čo tu ochutnať?

Haggis je jedlo, o ktorom už asi počul každý. Zjednodušene, je to niečo podobné ako naša jaternicová fašírka. Pľúca, srdcia a pečeň sa zmiešajú s cibuľou a vločkami a táto okorenená zmes sa varí cca hodinu v ovčom žalúdku. Neznie to úplne lákavo, no chutí to lepšie než to znie.

Škótsko je krajina hovädzieho dobytka, a tak v žiadnej lepšej reštaurácii nesmie chýbať v ponuke steak. Najčastejšie je tu podávaný s rôznymi omáčkami, zeleninou a hranolčekmi. Z mletého hovädzieho vyrábajú fašírky do hamburgerov. Tie sú tiež bežné v jedálných lístkoch.

Milovníci morských plodov si tu tiež prídu na svoje, veď sme na ostrove. Ponuka rýb je naozaj neskutočne bohatá. Čerstvý losos, pstruh ani mušle nie sú vzácnosťou a vďaka rybím farmám sú aj cenovo dostupnejšie. Najtradičnejší pokrm je tu fish and chips. Jedná sa o rybu, veľmi často tresku, vypraženú s hranolčekmi. Na hranolčeky niekedy kvapnú trochu octu.

Škóti vo všeobecnosti radi vyprážajú, napríklad aj čokoládovú Mars tyčinku. Nie všade ju vedia pripraviť úplne najchutnejšie, ale údená treska patrí tiež medzi miestne delikatesy. Nezabudnite absolvovať aj tradičné raňajky, ktoré by mali pozostávať z toastu, slaninky, vajíčka, strukovín – najčastejšie fazule, niekedy pridávajú aj nejakú zeleninovú oblohu. 

Bolo by hriechom tieto jedlá nespláchnuť nejakým fajnovým pivkom, toho tu majú na výber naozaj viac ako dosť. Škóti vyrábajú rôzne pivá, ale tu treba ochutnať tie, ktoré sú vyrábané metódou vrchného kvasenia. Niečo podobné ako írsky Guiness, no je tu tých lokálnych značiek na výber podstatne viac.

Ak ste ochutnali to najlepšie z najlepšieho na ostrove Skye, verím, že aj pre vás sa stane tento kút sveta jedným z najčarovnejších cestovateľských zážitkov. Tak, ako učinil v mojom prípade.

Takže šťastnú cestu na nádherný škótsky ostrov a pozor na jelene na ceste!

Do Škótska sa s nami dostanete na zájazdoch:

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Lipi je telom i dušou čistokrvný cestovateľ. Prešiel celú Európu, dokonca aj Turecko dva dni po nepodarenom puči. Vždy sa snaží myslieť pozitívne so správnou mierou rozvahy a úsmevu na tvári. Svoj strach z výšok prekonáva kurzom lezenia, prekonávanie prekážok je pre Lipiho výzva. Medzi jeho obľúbené destinácie patria krajiny bývalého Sovietskeho zväzu či Juhovýchodná Ázia. Učaroval mu systém organizovaného chaosu, ktorý tam vládne a nikdy ho neprestane fascinovať.  Zastáva názor, že v každej krajine je niečo úžasné čo sa dá odfotiť, zažiť, alebo zjesť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Kyjev, Moskva, Petrohrad

Zo zájazdu:

Martin Lipinský

Posledná úprava článku | Prečítané: 453

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky?

Boli ste už niekedy v Edinburghu? Pokiaľ áno, nemali by vám naše otázky o hlavnom meste Škótska robiť problém. Zahrajte si náš desaťotázkový BUBO…

Viktor Háber 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Európa  

Veľká Británia, Írsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2153 2760€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1880 2685€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.