Edinburgh je hlavným mestom Škótska už po takmer 6 storočí. Nachádza sa na juhovýchode krajiny, v blízkosti zálivu Firth of Forth a Severného mora. Je prvým veľkým mestom, ktoré oddeľuje Anglicko od Škótska. Vďaka svojim veľkolepým skalám, rustikálnym budovám a obrovskej zbierke stredovekej a klasickej architektúry, vrátane početných kamenných dekorácií, je často považovaný za jedno z najkrajších miest v Európe. Škóti Edinburgh nazývajú skrátene Edinbra a často ho prezývajú Atény severu.

Pohľad na mesto s fantastickou polohou uteká na všetky strany - na zelené kopce, modré more, červené útesy a siluety budov, ktorých hlavnými farbami sú čierna, šedá a sýtozelená. Edinburgh je mesto, ktoré vás doslova volá preskúmať ho pešo - úzke uličky, chodby, schody a skryté kostolné dvory vás na každom kroku odlákajú od hlavných ulíc. Nechajte sa nimi bez výčitiek vtiahnuť.

Mesto Edinburgh je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií vo Veľkej Británii a domovom mnohých turistických atrakcií. Vzhľadom na množstvo vecí, ktoré tu môžete vidieť a zažiť, bude jeho návšteva nepochybne stáť za to.

Väčšina stavieb v Starom Meste si v priebehu rokov zachovala svoju pôvodnú podobu. Pri prechádzke touto časťou mesta narazíte na množstvo očarujúcich stredovekých relikvií.

Ulice Nového Mesta zas lemujú usporiadané terasy. Celková mestská scenéria je teda kombináciou starovekých pamiatok a modernej architektúry, ktorá dáva mestu jedinečný charakter.

V roku 1995 bolo Staré Mesto zapísané na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO. Vďaka celoročne prebiehajúcim festivalom, pulzujúcemu nočnému životu, umeleckej scéne a zábave Edinburgh sebavedomo drží krok s ostatnými európskymi veľkomestami.

Hlavná ulica Royal Mile. Martin Šimko - BUBO

Hlavná ulica Royal Mile. Martin Šimko - BUBO

Najkrajšie výhľady #

Prehliadku mesta začíname na vrchu hory Calton Hill vo výške 103 m. Na vrchu sa nachádza okrem známeho observatória s reštauráciou The Lookout by Gardener's Cottage, z ktorej je krásny výhľad na celé mesto Edinbra aj niekoľko dôležitých monumentov. 

Playfair Monument je venovaný Williamovi Henrymu Playfairovi, významnému škótskemu architektovi z 19. storočia, ktorý navrhol východné Nové Mesto a mnoho neoklasicistických pamiatok Edinburghu. Nelson Monument mestu venoval kráľ Jakub II v roku 1456.

National Monument of Scotland, ktorý svojou architektúrou pripomína antické stĺpy, je škótskym národným pamätníkom, venovaným škótskym vojakom a námorníkom, ktorí zahynuli pri bojoch v Napoleonských vojnách.

The Portuguese Cannon alebo „Portugalské delo“ rozpráva o niekoľkých kapitolách európskej expanzie. V roku 1885 padla Horná Barma britským silám a delo bolo vystavené na Edinburskom veľtrhu v roku 1886 a následne prevezené na Calton Hill. Kulisu vrchu Calton Hill dotvára najfotografovanejší monument, ktorý nájdete na každej fotografii z Edinburghu, a to Dugald Stewart Monument venovaný škótskemu filozofovi Dugaldovi Stewartovi, ktorý žil v rokoch 1753–1828. Ideálnym miestom na zaparkovanie auta na prehliadku mesta je podzemné parkovisko odkiaľ vedie na vrch Calton Hillu zhruba 15 minútová prechádzka hore strmými schodmi. 

Zo samotného vrchu si vychutnáme tie najkrajšie výhľady jednak na zátoku Firth of Forth na severe, a na pohorie Arthur's Seat tiahnuce sa na juhu. Arturove sedlo je staroveká sopka, ktorá sa týči nad mestom do výšky 250,5 m. A na východe nás čaká výhľad na celé dobové mesto Edinburgh. Už na vrchu Calton Hill budete mať pocit, akoby ste sa ocitli v 17. storočí.

8 fotografií

Calton Hill

BUBO tip

Ak preferujete luxusné ubytovanie, BUBO odporúča siahnuť po hoteli The Glasshouse Autograph Collection neďaleko Calton Hill. Prípadne hotel Waldorf Astoria Edinburgh - The Caledonian na začiatku známej Princes Street v srdci Edinbra.

4 fotografie

Luxus na edinburský spôsob

Otestujte si svoje vedomosti

KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky?

Kráľovský palác #

Z Calton Hillu pokračujete pešo 850 metrov dole až ku bránam kráľovského paláca Palace of Holyroodhouse. Hneď pod kopcom Calton Hill budete prechádzať okolo starého parlamentu, ktorého kancelárie dodnes slúžia pre administratívnych pracovníkov.

Holyrood je oficiálnym sídlom britského panovníka v Edinburghu. Nachádza na konci najdôležitejšej ulice s označením Royal Mile. Od 16. storočia slúžil ako hlavné sídlo škótskych kráľov, následne tu trávila Alžbeta II. (a dnes aj kráľ Karol III.) s jej rodinou tradične jeden týždeň na začiatku leta.

Niektoré miestnosti sú otvorené aj pre verejnosť, za prehliadku si ale musíte zaplatiť vstupné. My si Palace of Holyroodhouse poobzeráme zvonku, kde si tiež vysvetlíme, ako funguje škótsky parlament, ktorý sa nachádza hneď oproti cez cestu. Niekedy sa dá dostať aj priamo do samotného parlamentu a jeho rokovacej sály. Tu treba byť potichu a interiér je zakázané fotografovať. Dovnútra parlamentu prechádzate cez skener a nemôžete si zobrať žiadne zbrane ani ostré predmety. 

Škótsky parlament

  • Je autonómna jednokomorová zákonodarná inštitúcia Škótska, ktorá sídli v hlavnom meste Edinburgh.
  • Má 129 poslancov, ktorí sú volení na štvorročné obdobie.
  • Pôvodný Škótsky parlament bol zákonodarným zborom nezávislého Škótskeho kráľovstva od začiatku 13. storočia až do roku 1707, keď sa na základe zákonov prijatých parlamentmi oboch kráľovstiev zlúčilo s Anglickým kráľovstvom a vzniklo tak Kráľovstvo Veľkej Británie.
  • Dôsledkom zlúčenia bol zánik oboch pôvodných parlamentov a vytvorenie jednotného parlamentu Veľkej Británie.
  • Po referende v roku 1997, keď Škóti súhlasili so vznikom vlastného škótskeho parlamentu, zadefinoval britský parlament v roku 1998 jeho právomoci.

3 fotografie

Čo si pozrieť v Edinburghu?

Míľová ulica #

Pokračujeme ďalej smerom na východ po hlavnej ulici Royal Mile, ktorá má príznačný názov podľa dĺžky hlavnej ulice. Tiahne od Holyrood Palace až po Edinburgh Castle a je dlhá 1 míľu, alebo teda 1,6 km.

Od parlamentu budeme prechádzať krásnou dobovou ulicou, ktorá je z oboch strán lemovaná nízkymi, spravidla troj až štvorposchodovými bytovkami, kde na prízemí nájdete množstvo kaviarní, kníhkupectiev, maličkých galérií a suvenírových obchodíkov.

Po 1 km chôdze narazíme po pravej ruke na dom Johna Knoxa. John bol pôvodne škótskym katolíckym kňazom, z ktorého sa až neskôr stal cirkevný reformátor a v roku 1560 založil škótsku presbyteriánsku cirkev. Pred jeho domom sa dodnes nachádza aj studňa Wellhead at John Knox House, z ktorej kedysi domáci Edinburčania čerpali pitnú vodu.

Dom Johna Knoxa. John bol pôvodne škótskym katolíckym kňazom, z ktorého sa až neskôr stal cirkevný reformátor. Martin Šimko - BUBO

Dom Johna Knoxa. John bol pôvodne škótskym katolíckym kňazom, z ktorého sa až neskôr stal cirkevný reformátor. Martin Šimko - BUBO

Kúsok od domu Johna Knoxa sa nachádza reštaurácia Whiski Bar & Restaurant. Charakterizuje ju perfektná atmosféra s veľmi chutným fish and chips, ktoré musíte ochutnať. Podobný typ reštaurácie s názvom Royal Mile Tavern sa nachádza aj o pár metrov východnejšie. Tu sa už nachádzame v srdci centra mesta Edinburgh, kde to naozaj žije.

Na rozšírenej ulici Royal Mile, ktorá už v tejto časti mesta pôsobí skôr ako menšie námestie, nájdete typické červené telefónne búdky. Dnes v nich namiesto zvoniacieho telefónu nájdete bankomat na výber peňazí. 

3 fotografie

Kráľovská míľa alebo Royal mile

V tejto časti mesta už budete prechádzať okolo prvého odsväteného kostola s výstavou rôznych zaujímavostí o meste Edinburgh Our World Heritage Exhibition.

Stále pokračujete smerom na východ ku Edinburgskému hradu. Po ceste narazíte na prvú sochu, a to Adam Smith Statue. Adam Smith, škótsky filozof sociológ, bol zároveň aj zakladateľom modernej politickej ekonómie.

Po pravej ruke zbadáte menšie námestie pred budovou City Chambers, kde sa zvyknú domáci sobášiť. Na tomto mieste sa nachádza aj monument Mercat Cross. Ide o škótsky názov pre trhový kríž, ktorý sa často vyskytuje v škótskych mestách, obciach a dedinách, ktoré mali historicky právo organizovať pravidelné trhy.

Keď sa prejdete za Mercat Cross a na parkovisku sa pozriete pod nohy, narazíte na hrob Johna Knoxa, ktorý umrel v roku 1572. Na tomto zašitom námestíčku sa nachádza aj najvyšší súd Škótska a socha Statue of James Braidwood. James Braidwood bol britský hasič, priekopník nových technológií a postupov v požiarnej ochrane, prvý veliteľ Edinburgh Fire Engine Establishment (1824 – 1832), ktorý zomrel pri obrovskom protipožiarnom zásahu v meste, kde prišlo o domov vyše 400 rodín.

7 fotografií

Edinburgh je doslova nabitý pamiatkami

Najznámejšia edinburská katedrála #

Na námestí, kde sídli najvyšší súd, sa zároveň nachádza aj najznámejšia edinburská katedrála St Giles' Cathedral, do ktorej sa dostaneme z opačnej strany námestia. Ide o farský kostol Škótskej cirkvi v Starom Meste Edinburghu. Stavba zo 14. storočia sa v 19. a 20. storočí rozšírila a v zadnej časti od námestia s najvyšším súdom sa pristavala kaplnka Thistle Chapel.

Svätý Giles, po ktorom je pomenovaná, bol patrónom malomocných a aj napriek tomu, že bol spájaný predovšetkým s opátstvom Saint-Gilles v dnešnom Francúzsku, bol obľúbeným svätcom v stredovekej Veľkej Británii.

Ak bude katedrála otvorená, odporúčame sa ísť pozrieť aj dnu. Do katedrály vedie vstup zo strany, kde stojí socha Statue of Walter Francis Montagu Douglas Scott. Walter Francis Montagu Douglas Scott bol v rokoch 1812 až 1819 škótsky politik a veľmi uznávaný šľachtic.

Edinburská katedrála St Giles' Cathedral. Martin Šimko - BUBO

Edinburská katedrála St Giles' Cathedral. Martin Šimko - BUBO

Edinburské podzemie #

Napravo od katedrály St Giles' Cathedral sa nachádza vstup do uličky, kde nikdy neprší, The Real Mary King's Close. Takzvané „edinburské podzemie" je historická štvrť, ktorá sa nachádza pod dnešnými budovami na ulici Royal Mile.

Ide o tajomné miesto jedinej zachovanej ulice zo 17. storočia, kde sa budete túlať labyrintom uličiek Starého Mesta a objavovať príbehy ľudí, ktorí tu žili, pracovali a zomreli. Oblasť dodnes zahaľujú mýty a mestské legendy, príbehy o strašidlách a vraždách.

Vstup je ideálne zarezervovať vopred online, pretože na mieste môžu byť lístky na konkrétny čas vypredané, špeciálne keď vyzerá, že bude pršať. Vstup si platí každý fakultatívne.

3 fotografie

Pozriete sa do podzemia?

BUBO TIP

Pre milovníkov J. K. Rowlingovej a jej kníh o Harrym Potterovi odporúčame zísť z hlavnej ulice Royal Mile na ulicu George IV Bridge a vydať sa smerom na juh. Po 250 metroch narazíte po pravej ruke na maličkú červenú kaviareň s názvom The Elephant House. Táto kaviarnička sa etablovala ako jedna z najlepších čajovní a kaviarní v Edinburghu. Preslávila sa ako miesto inšpirácie pre viacerých spisovateľov, vrátane J. K. Rowlingovej, ktorá napísala väčšinu svojich raných románov v zadnej miestnosti s výhľadom na hrad Edinburgh.

Odsvätený kostol #

Aby sme sa ale dostali na začiatok Royal Mile, musíme sa vrátiť naspäť. Opäť pokračujeme smerom na východ miernym stúpaním hore, až prichádzame ku kruhovému objazdu. Po ľavej strane vidíme kostol St Columba's Free Church of Scotland.

Za kruhovým objazdom sa nachádza najznámejší odsvätený kostol v meste Tolbooth Kirk. Bývalý kostol sa nachádza na vrchole Royal Mile a je významnou dominantou, pretože jeho vysoká gotická veža je najvyšším bodom v centre Edinburghu.

V roku 1979 sa zbor Tolbooth spojil s neďalekými Greyfriars Kirk a budova Tolbooth Kirk bola zatvorená. Kostol bol potom prakticky nepoužívaný až do roku 1999, keď ho prestavali na kancelárie a začal sa využívať na predstavenie medzinárodného festivalu v Edinburghu pod novým názvom „The Hub“. Prestavanú budovu slávnostne otvorila kráľovná Alžbeta v roku 1999.

Dnes je The Hub verejná budova pre umenie a akcie v centre mesta. V týchto miestach budete mať šancu zahliadnuť pouličných umelcov v tradičnom škótskom kilte hrajúcich na gajdy, prípadne prezlečených za pôvodných obyvateľov Piktov.

3 fotografie

Koľko kostolov napočítate v Edinburghu?

Svet zrakových ilúzií alebo radšej whisky? #

Pred vstupom na hlavné nádvorie Edinburského hradu sa nachádza ešte zaujímavá Camera Obscura & World of Illusions. Ide o miesto, kde sa budete môcť zoznámiť s rôznymi zrakovými ilúziami a pre milovníkov whisky odporúčame fakultatívne prehliadku v The Scotch Whisky Experience, ktorá sa nachádza hneď oproti vstupu do Camera Obscura.

Tu budete môcť ochutnať tradičnú škótsku „živú vodu“ alebo teda single malt whisky. Nápoj, ktorý v Škótsku nedokáže sklamať. 

3 fotografie

Camera Obscura alebo dokonalá whisky?

Edinburský hrad - najväčšia pýcha mesta #

Cez obrovské hradné nádvorie, na ktorom sa takmer celé leto nachádza obrovská tribúna na organizovanie rôznych koncertov a festivalov, sa dostaneme až ku The Gatehouse. Ide o vstupnú bránu do Edinburgh Castle.

V samotnom hrade strávite určite minimálne 1,5 hodiny. Ak si budete sledovať čas, o 13:00 každý deň okrem nedele budete môcť počuť, ako kedysi znel výstrel z dela Mons Meg.

Delo Mons Meg bolo kedysi považované za špičkovú vojenskú technológiu. V roku 1457 mohlo šesťtonové obliehacie delo vystreliť 150 kg ťažký kameň až na vzdialenosť 3,2 km. Delo je pomenované podľa belgického mesta, kde bolo vyrobené.

Vo vnútri nádvoria hradu nevynechajte návštevu St Margaret's Chapel, ktorá je najstaršou dochovanou budovou v Edinburghu z 12. storočia. Za návštevu stoja aj dobové miestnosti s rôznymi starožitnosťami, zbraňami, brneniami a vzácnymi korunovačnými klenotmi, ktoré objavil Walter Scott. Toto všetko môžete objaviť v zadnej časti hradu v budove Great Hall.

Históriou dýcha aj časť hradu s názvom Royal Palace. Hrad bol obliehaný 26-krát počas svojej histórie, a tak ponúka fascinujúcu zmes dejín.

7 fotografií

Najväčšia pýcha mesta

BUBO TIP NA JEDLO

Na neskorší obed sa môžete vrátiť do spomínanej reštaurácie Whiski Bar & Restaurant na skvelé fish and chips. Prípadnou alternatívou je slávny streetfood Oink, kde vám kúsky natrhaného ugrilovaného mäsa z prasaťa naložia do žemle s cibuľou, prípadne slávny haggis, ktorý sa na záver ešte dochutí jablkovou alebo pikantnou omáčkou.

Ak hľadáte svetlé, ľahké pivo, tak ochutnajte najpopulárnejšie škótske pivo Tennent's, ktoré nájdete všade. Tennent's sa varí v Škótsku zo škótskeho jačmeňa a zdrojom čerstvej vody je Loch Katrine. Z lokálnych pív odporúčame aj Belhaven Best alebo Cross Borders Heavy Bitter

7 fotografií

Chute Škótska vás dostanú

Najznámejší park #

Po obede pokračujeme do Nového Mesta na ulicu Princes Street, popri ktorej sa tiahne krásny park Princes Street Gardens, kde budeme môcť zahliadnuť aj národný kvet Škótska, ktorým je bodliak. Medzi parkom Princes Street Gardens, sochou Statue of David Livingstone a pamätníkom Scott Monument sa nachádza aj krásna národná galéria Scottish National Gallery.

Zvyšok dňa v Edinburghu sa nesie už len v znamení oddychu, posedávania v tradičných puboch pri škótskom pive, nakupovania, dokupovania whisky a nasávania atmosféry. V puboch sa objednávajú pinty (1 pinta je približne 0,47 litra).

TOP architektonický skvost #

Na večeru odporúčam urobiť rezerváciu v reštaurácií The Dome. Ide o architektonický skvost mesta na ulici George Street, ktorá je posiata množstvom sôch rôznych významných osobností škótskej histórie.

The Dome bola kedysi bankou, ktorú prerobili na reštauráciu. Pod tou sa navyše nachádza aj nočný klub, ak by ste mali chuť potiahnuť večer až do rána. 

4 fotografie

Čo si ešte môžete vychutnať?

Čo vidieť navyše? TOP 10 tipov

  1. Návšteva kráľovského paláca Palace of Holyroodhouse.
  2. The Real Mary King's Close - historická štvrť, ktorá sa nachádza pod dnešnými budovami na ulici Royal Mile.
  3. Camera Obscura & World of Illusions - Múzeum vizuálnych ilúzií v centre mesta Edinburgh. Nemožné neexistuje - prejdite sa po uliciach Edinburghu bez pohybu a potrápte svoj mozog ilúziami ohýbajúcimi myseľ.
  4. The Scotch Whisky Experience - Prehliadka a ochutnávka tradičnej škótskej single malt whisky, ktorú domáci volajú „živá voda“.
  5. Luxusná večera v reštaurácií The Dome.
  6. Rosslynská kaplnka - návšteva tejto kaplnky rozhodne stojí za to. Nachádza sa iba 25 minút jazdy od mesta Edinburgh.
  7. Vyhliadka na krásny železničný most Forth Railbridge.
  8. Portobello Beach - počas teplých letných mesiacov sa môžete ísť schladiť na pláž Portobello Beach 5 km za mestom.
  9. Návšteva Scottish National Gallery a National Museum Scotland.
  10. Túra na vrch hory Arthur's Seat do výšky 250,5 metrov.

Zažite Škótsko na vlastnej koži!

Vyberte sa za tradíciami, príbehmi, gajdami či dokonalou whisky na náš zájazd a absolvujte dovolenku v Škótsku. Toto rozhodnutie neoľutujete, pretože vás čaká očarujúci kút Európy!

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 11428

Mohlo by Vás zaujímať

KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky?

Boli ste už niekedy v Edinburghu? Pokiaľ áno, nemali by vám naše otázky o hlavnom meste Škótska robiť problém. Zahrajte si náš desaťotázkový BUBO…

Viktor Háber 12 min. čítania
Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska Edinburgh

Edinburgh Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska

Edinburgh je hlavným mestom Škótska už po takmer 6 storočí. Nachádza sa na juhovýchode krajiny, v blízkosti zálivu Firth of Forth a Severného mora.…

Martin Šimko 13 min. čítania
Isle of Skye – Škótsko Prehliadka

Prehliadka Isle of Skye – Škótsko

Impozantné skalnaté útesy, zurčiace vodopády, neuveriteľná pobrežná scenéria a západy slnka ako z najromantickejších filmov – to všetko je ostrov…

Martin Lipinský 7 min. čítania
Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO) Blog

Blog Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO)

Čo nové ešte o našej „matičke“ povedať? Veď o Európe už aj tak všetci všetko vedia... Nie, nie, nemýľte sa! Aj na Starom kontinente sa dá stále…

Ľuboš Fellner 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Škótsko: Edinburgh, gajdy, a hrady s deťmi
F

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2520
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1880 2685€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.