Malta - skrytý európsky poklad plný zlata

Malta - skrytý európsky poklad plný zlata

Malta sa niekedy nezmestí ani na glóbusy, no táto skrytá krajina ponúka oveľa viac, než sa môže na prvý pohľad zdať - od prehistorických miest plných chrámov, zlatých kostolov, krištáľových zátok plných rybárskych lodí, priezračnej teplej stredozemnej vody plnej prekrásneho morského života, neuveriteľne milých domácich ľudí, romantických úzkych uličiek najmenších miest Európy až po čerstvé morské plody, domáci med, chutné víno a atmosféru, ktorú len tak hocikde nenájdete. Toto všetko a omnoho viac ponúka Malta.

Základné fakty o Malte #

S počtom obyvateľov 412 650 (k roku 2019) na rozlohe 316km2 je Malta najhustejšie obývaný štát Európy. Väčšina obyvateľov je koncentrovaných vo veľkých mestách na severe ostrova, napríklad v hlavno meste Valletta, ktoré je rozlohou 600 x 1 000 m zaradené ako najmenšie hlavné mesto Európy. Avšak bola taktiež hlavným mestom kultúry pre rok 2018!

Tento malý ostrovný štát sa skladá z 3 ostrovov - Malta, Gozo a Comino, hospodárstvo je založené na zahraničnom obchode, výrobe a turizme. Malta je 98 % kresťanského vierovyznania - hovorí sa, že na Malte je 365 kostolov - jeden pre každý deň v roku.

História v kocke #

Maličké Maltské súostrovie osídlené po tisícky rokov má veľmi bohaté dejiny a jedny z najrafinovanejších historických pamiatok. Osud ostrova ovplyvnila jeho geografia, prírodné prístavy a vynikajúca poloha lákavá pre radu vládcov - Feničanov, Rimanov, Arabov či Normanov. Najvýznamnejšími osadníkmi sa predsa stali rytieri Maltézskeho rádu, ktorí vládliaž do Napoleonovho príchodu.

Za britskej nadvlády Malta prejavila neuveriteľnú statočnosť počas 2. svetovej vojny a nezávislosti sa dočkala v roku 1964. V roku 2004 vstúpila Malta do EÚ.

Aj napriek tomu, že Malta bola okupovaná mnohými národmi, krajina si zachovala svoju kultúru a tradície. Malťania sú neuveriteľne milým a usmievavým národom a my v BUBO to tu milujeme a poznáme každé zákutie malého štátu.

Pohľad na trojmestie (Cottonera) - zľava Vittoriosa(Birgu), Senglea a v pozadí Cospicua.
Foto: Marek Kovár — BUBO

Valletta - od ušľachtilých pre ušľachtilých #

Nachádza sa na severe ostrova, dodnes si uchováva eleganciu 16. storočia. Keď UNESCO zaradilo Vallettu na zoznam svetového dedičstva, v zdôvodnení znelo, že ide o “jednu z oblastí s najvyššou koncentráciou historických pamiatok na svete”. Mestská brána, budova Parlamentu a Opery, ktoré navrhol Renzo Piano, zmenili a výrazne oživili panorámu mesta.

Najzaujímavejšie miesta vo Vallette:

  • budova Parlamentu
  • Horné a Dolné Barrakka záhrady
  • Katedrála sv. Jána Krstiteľa - nielen steny i podlaha zo zlata
  • podzemný svet Hypogea Hal Saflieni
  • Národné archeologické múzeum
  • trojmestie Cottonera
  • Svätojánska bašta

Začneme prechádzku Vallettou skrz hlavnú bránu, pred ktorou sa hrdo týči Tritónová fontána, lávka k hlavnej bráne prechádza ponad Svätojánsku baštu, ktorá je skvelá pre poobedné prechádzky na strávenie úžasného jedla - či sú to už rôzne dary mora, králik alebo aj pastizzi (plnené šatôčky), ktoré sú úžasné či už ako desiata, alebo neskorá večera po zábave v Paceville (párty štvrť).

Vnútri opevnenia ponúka mesto mnoho historických pamiatok, zaujímavých a významných budov. Horné Barakka záhrady sú úžasné na romantickú prechádzku v ktorúkoľvek časť dňa - aj napriek veľkému počtu turistov prinášajú pokoj rušného mesta, okrem hodiny 12-tej na obed, kedy pravidelne dennodenne strieľajú z kanónu ako atrakcia a historická tradícia.

4 fotografie

Farebná Valletta

Vynikajúcu večeru si môžete dopriať pomaly v každej reštaurácii - či už na ulici Strait St. alebo na ulici obchodníkov - Triq II-Merkanti (názvy niektorých miest, ulíc sú v maltštine, ktorá sa skladá taktiež z arabského jazyka).

Pri objednávaní večere sa nezabudnite opýtať na veľkosť porcie - na Malte sú spravidla porcie obrovské, niekedy si môžete všimnúť, ako si v prípade páru predjedlo vychutnáva každý sám a hlavné jedlo rozdelí na polovicu.

V BUBO oznáme len tie najlepšie reštaurácie a pár k doporučeniu nižšie:

Soto Pinsa Romana Valletta - najlepšie pizza na Malte

Fifty Nine Republic - drží Michelinovu hviezdu, vynikajúce hovädzie

The Harbour Club - Michelinova hviezda aj za vynikajúci výhľad na hlavný prístav

4 fotografie

Bašta a jedlo

Severná Malta - Sliema, St Julian's a Paceville #

Tieto oblasti sú veľmi známe vďaka chutnému jedlu, lacnému ubytovaniu, nákupom, večierkom... Inak povedané, ak hľadáte základňu, ktorá ponúka mix kosmopolitanu a tichých uličiek, nemôžete nájsť nič lepšie.

Sliema - bývalé letovisko valettských bohatých a mocných patrí k najprestížnejším Maltským adresám. Zmes meštianskych domov z “pozláteného” kameňa a elegantných obytných blokov sa rozkladá na vlastnom polostrove.

Sliemská pláž, ktorej nábrežie lemujú ploché skaly, ku ktorým na niekoľkých miestach vedú schody - dobré miesto na kúpanie sa, no voda je tu hlbšia než obyčajne. Oblasť je vynikajúca na potápanie - viete nájsť veľmi veľa spoločností, či už potápačských škôl alebo prenájomcov vybavenia.

St. Julian's - nachádzajúci sa na výbežku polostrova severne od Sliemy býval pôvabnou rybárskou oblasťou, teraz malebná zátoka dominuje s 5-hviezdičkovými hotelmi, komplexmi apartmánov, reštauráciami a barmi, ktoré dokážu privodiť romantickú i divokú atmosféru večera. V tejto oblasti sa taktiež nachádza veľmi veľa jazykových škôl (množstvo zahraničných študentov).

Honosné oblasti, ako je Portomaso Marina, sú skvelými miestami na miešaný drink s výhľadom. Je tu najvyššia koncentrácia luxusných hotelov na Malte.

Paceville - nachádza sa zopár ulíc na západ od St. Julian's, tu sa rozkladá divokejšie Paceville plné barov, klubov a “pánskych klubov”, kde sa mladí i starší ľudia bavia do neskorého rána.

Severozápadná Malta - pre rodiny ideál #

Mgarr a okolie ponúka rôznu zmes kostolov, chrámov, pláží ako Gnejská pláž - pláž s červeným pieskom, Mgáarsky kryt (používaný počas 2.svetovej vojny)do ktorého sa vchádza skrz známu reštauráciu II-Barri, ktorú od roku 1940 prevádzkuje jedna rodina.

Severnejšie sa nachádza známa dedinka Pepka námorníka, známa taktiež pod názvom Sweethaven Village bola postavená v rámci natáčania filmu, a dnes je využívaná ako zábavný park, nielen pre deti, s mnoho atrakciami vnútri dedinky a v zátoke vedľa, nie drahým vstupným lístkom a priamou autobusovou linkou z rôznych oblastí Malty.

Dedinka Pepka námorníka s vodnými atrakciami.
Foto: Marek Kovár — BUBO

Najdivokejší Maltský kút (polostrov Marfa) - okrem prístavu, ktorým sa plavia lode a trajekty na ostrov Comino a Gozo, je tento polostrov známy prírodnou rezerváciou Ghadira a zátokou Mellieha, Červenou vežou a výhľadou vôkol nej. Nachádza sa tu aj Rajská zátoka - malebný, aj keď úzky piesočný pás na pozadí skalnatých útesov.

Na úplnom severe sa nachádza väčšie množstvo menších pláží, z ktorých je pekný výhľad na ostrov Comino. Sklenená a kovová budova v tvare morskej hviezdice - Maltské národné akvárium, ktoré bolo otvorené v roku 2013, s nádhernou polohou a výhľadmi na more. Akvárium je
nesmierne zaujímavé - v objemných nádržiach sú napodobeniny prirodzených prostredí okolitých ostrovov aj vzdialenejších oblastí.

Národné akvárium sa pýši aj unikátnymi “mimozemsky” pôsobiacimi vajíčkami - ide o žraločie vajíčka zachránené z Pixxkerije (rybieho trhu). Z niektorých sa úspešne liahnu mláďatá, čo pomáha pri prieskume o vývoji vajcorodých žralokov viac.

Stredná Malta - Mdina, Rabat, chrámy, útesy... #

Stredná Malta ponúka spojenie nádherných historických centier - môžete tu spoznávať Mdinu, starovekú maltskú opevnenú metropolu na kopci, odkiaľ je skrz vršky krásny výhľad na more. V starovekých katakombách si môžete pozrieť stredoveké fresky a následne stráviť noc vyzývaním bohov tanca v obrovskom nočnom klube pod holým nebom.

Mdina je opevnené stredoveké mesto na kopci a preteká historickými sídlami maltskej aristokracie. Toto tajemné opevnené arabské mesto zo zlatého kameňa korunuje vrchol kopca a modernej Malte je vzdialená ako len je možné. Mdinská citadela bola opevnená už v roku 1 000 p.n.l., kedy tu mestské hradby postavili Féničania, taktiež osadu nazvali “Malet” čo znamená “miesto úkrytu”.

Rímania tu vybudovali rozsiahle mesto, ktorému hovorili Melita. Svoje súčasné meno Mdina získala v 9. storočí po príchode Arabov - medína znamená arabsky ”štvrť vnútri hradieb”.

V stredoveku bola Mdina známa ako Cittá Notabile - Vznešené mesto. Bola obľúbeným sídlom maltskej aristokracie a stretávala sa tu universitá (najvyššia rada).

Dnes sa o kľudnom sídle s mierumilovným uličkami vnútri masívnych hradieb často hovorí ako o Meste Ticha. Mdina je počas sezóny (apríl-október) viditelne plnšia vďaka turistom, ktorí prichádzajú oceniť stredovekú krásu mesta - Mdinskú bránu, ktorá sa objavila taktiež v známom seriáli Hra o tróny, vychutnať si chutné jedlo v niektorej z skrytých reštaurácií vnútri hradieb

Najlepšie však prichádza po zotmení, keď aj turisti odídu a mesto je také tiché, že aj muchu by ste počuli preletieť pomedzi vás a vysvietenými uličkami tohto čarovného mesta ticha.

3 fotografie

Rabat, Malta

Rabat, ktorý sa rozkladá južne od Mdiny, je vlastne jej predmestím, je okúzlujúce mesto samo o sebe. Charakterizujú ho úzke uličky a drevené galerijas (maltské balkóniky). Má jednoznačne lokálnu atmosféru, ktorá zosíli hlavne večer, keď opadne príliv turistov.

Nachádzajú sa tu kryptá a katakomby sv. Agáty (v ktorých sa podľa legendy Agáta ukrývala počas úteku zo Sicílie), katakomby sv. Pavla a archeologické nálezisko Domus Romana (odhalené pamiatky veľkej vily z 1. storočia p.n.l.).

Taktiež sa tu nachádza Kostol svätého Dominika a Presvätej Bohorodičky, ktorý je známy ako Red Keep zo seriálu Hra o tróny - môžete sa prechádzať v záhradách kde sa prechádzala samotná Cersei!

Severne od Mdiny, po náročnejšom hľadaní je možné natrafiť na Kaplnka svätého Pavla Pustovníka, ktorá je schovaná v doline, v krásnom prostredí a je možné s ak nej dostať jednou z pár cestičiek dole kopcom a výhľady fakt stoja za to.

Južne od Mdiny sa nachádza väčšie množstvo menších chrámov, či už Hagar Qim a Mnajdra (z ktorých je výborný výhľad na pobrežie) alebo Ghar Lapsi, Buskettské záhrady patria k jediným husto zalesneným oblastiam na Malte, stromy tu vysádzali johaniti, aby získali miesto na lov zvierat.

Zaujímavá je aj remeselná dedinka Ta´Qali, dielňa umelcov a remeselníkov je vložená priam do starých Nissenových vojenských budov z 2.sv. vojny. Je tu možné pozorovať pri práci rôzne odbory ako fúkačov skla, možné nakúpiť zlaté, strieborné alebo filigranské šperky, obrazy miestnych maliarov, koženiny, nábytok alebo keramiku.

Dingliho útesy sú pomenované po slavnom maltskom architektovi Tommasom Dinglim, necelý kilometer vysokých 220 metrových útesov stojí za pozretie. Po ich vrchu vedie deravá makadamová cesta, ktorá je vhodná na prechádzku a kochanie sa týmto krásnym výhľadom.

Mestá Mosta a Naxxar ležia viacej severne a ponúkajú viac lokálnu atmosféru s hustejšou premávkou pretože nimi vedie hlavný ťah do prístavu na ostrov Gozo.

Loďky v zátoke Marsaxlokk.
Foto: Marek Kovár — BUBO

Juhovýchodná Malta - Marsaxlokk #

V najmenej navštevovanej časti zeme ležia jedny z najvýznamnejších maltských pamiatok - dva pôsobivé prehistorické chrámy (Hagar Qim a Mnajdra) staré viac než 5 000 rokov a jaskyňa Ghar Dalam, ktorá je plná skamenelých pozostatkov prehistorických zvierat.

Marsaxlokk je malá prímorská dedinka, ktorá sa môže pýšiť hlavne nedeľným trhom s rybami a suvenírmi, za ktorými každý týždeň mieri veľa domácich a ešte viac turistov. Aj napriek tomu ostáva prastará rybárska dedinka Marsaxlokk (z marsa sirocco - “juhovýchodný prístav”) jednoznačne oázou pravého maltského života.

Nábrežie lemujú staré nízke domy a po vodách prístavu tancuje pôvabná flotila pestrých rybárskych člnov luzzu. Domáci muži s ošlahanými tvárami sedia pri vode, spravujú siete na ďalší lov a nadávajú na spotrebnú daň z motorovej nafty, iní pripravujú svoje člny na jazdu - čistia, natierajú a pilujú.

Domácim patrí zhruba 70 % maltských rybárskych člnov a obec je preslávená svojimi kvalitnými morskými reštauráciami, kde domáci obedujú náramne dlhšie než davy turistov.

Zaujímavosť: Maltské lode - pestre natreté rybárske člny, ktoré hromadne kotvia v prístavoch po celom pobreží sa stali jedným z maltských národných symbolov. Modré, červené a žlté člny luzzu (luc-zu) s ostražitými “Usirovými očami” sú väčšie rybárske lode zašpicatené na oboch koncoch. Lod kajjik (ka-jik) vyzerá podobne, ale má plochú kormu (špicatá je iba prova lode).

Východnejšie skrz polostrov sa nachádza vynikajúce miesto na kúpanie - Jazierko sv. Petra. Prírodná nádrž v skalách s veľmi veľa plochými kameňmi vhodnými k opaľovaniu. Zoskupuje sa tu veľké množstvo domácich a taktiež turistov, keďže jazierko/morská zátoka patrí asi k najznámejšiemu miestu na oddych, divoké skoky do mora, opaľovanie a šnorchlovanie.

Príchod ku St Peter´s Pool - Jazierku sv. Petra.
Foto: Marek Kovár — BUBO

Zurrieq - toto mestečko sa rozprestiera na kopci pri južnom pobreží, tak trochu na území nikoho, južne od letiska. Táto časť Malty pôsobí tak, ako keby bola odtrhnutá od zvyšku ostrova. Napriek tomu, že Valletta je vzdušnou čiarou vzdialená len 10 km, zdá sa to byť omnoho ďalej.

Smerom na západ popri južnom pobreží Malty sa nachádzajú dve významné archeologické náleziská - Chrám Hagar Qim a Mnajdra. Patria k najzachovalejším a najpôsobivejším maltským prehistorickým pamiatkam, čo umožňuje ich nevídane nádherná poloha - na vrchole morských útesov.

Megalitické chrámy pochádzajú z obdobia medzi rokmi 3600 - 3000 p.n.l. a sú najstaršie voľne stojace stavby na svete! Egyptské pyramídy predbehli o viac než 500 rokov. Účel týchto záhadných stavieb je predmetom mnohých teórií, všetky majú niektoré spoločné prvky - polohu na juhovýchodnom kopci blízko jaskýň, prameňov a úrodnej pôdy, pôdorys v tvare trojlístka s tromi alebo piatimi ovalnými sieňami (apsidami), ktoré ústia do stredovej osi, väčšinou orientovanej medzi juhom a východom, majú megalitickú architektúru a využívajú kamenné bloky vážiace až 20 ton.

V žiadnom z týchto chrámov neboli nájdené pohrebiská žiadnych tiel, ale vo väčšine z nich našli figurky alebo sošky “tlstých venúš” - pravdepodobne bohýň úrody.

Prekrásna Malta.
Foto: Marek Kovár — BUBO

TOP ubytovanie a reštaurácia na Malte #

V BUBO odporúčame päťhviezdičkový Hotel Excelsior v hlavnom meste Valletta. Uložili ho do jedného z bastiónov mestského opevnenia, má obrovský bezén, top reštauráciu a výborný Tiki bar. Luxusným je aj výhľad na prístav Marsamxett. 

Spomedzi reštaurácií vyniká ION - The Harbour vo Vallette. Podnik získal aj michelinskú hviezdu. Možno aj preto, že jedlo je tu akoby z iného sveta. Menu tu pripravil známy šéfkuchár Alex Dilling a jedlá sú nasiaknuté chuťami Stredomoria.

Dojmy z Malty #

Ostrov Malta je neskutočne úžasnou kombináciou histórie, kultúry, gastronómie a oddychu, dokopy s viac než 300 slnečnými dňami v roku pôsobí kľudne, slnečne ale aj divoko vďaka rôznym športovým atrakciám a južanskej zábave.

Najlepšou možnosťou je si prenajať osobné auto alebo menší van, keďže verejná doprava je v zlom stave - metro a vlaky neexistujú a autobusy niekedy meškajú kratšie, dlhšie alebo neprídu vôbec, a taktiež kvôli hustej premávke sa výlet niekedy dokáže skomplikovať, no nie keď viete kedy a kam ísť, a to my v BUBO vieme!

Marek Kovár

Marek Kovár

Marek Kovár

Ako malý chlapec mal veľa otázok a nedokázal sa nabažiť dobrodrúžnymi a fantasy filmami a odvtedy sa ich snaží premeniť na realitu. Vo voľnom čase rád číta knihy, venoval sa profesionálne športu, príroda a stan je jeho druhý domov, hudba a atmosféra festivalov ho sprevádzala hlavne počas puberty. Štúdium v Trnave a mentalita malomesta ho motivovala študovať rovno trikrát na Erasmus študijnom pobyte, v Estónsku a Baskicku a zmenila mu život a pohľad na svet ako taký. Precestoval južné Španielsko, krížom-krážom pochodil Európu, dvakrát prekráčal Camino de Santiago a dva mesiace stopoval v Indonézii - "tancoval" s domorodcami na Lomboku tanec Peresean, vyšiel s 30kg na Mount Rinjani a motivoval študentov na univerzite v Semarangu na štúdium v zahraničí i učil deti angličtinu na moslimskej základnej škole. Jeho túžba po poznaní a vedomostiach a práci na tom byť každý deň lepší než deň predtým ho posúva ďalej a túto filozofiu sa snaží posúvať svojmu okoliu v akomkoľvek kúte sveta.

Zo zájazdu:

Marek Kovár

Posledná úprava článku | Prečítané: 920

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Malta - skrytý európsky poklad plný zlata Blog

Blog Malta - skrytý európsky poklad plný zlata

Malta sa niekedy nezmestí ani na glóbusy, no táto skrytá krajina ponúka oveľa viac, než sa môže na prvý pohľad zdať - od prehistorických miest…

Marek Kovár 10 min. čítania
Valletta – mesto rytierov Valletta

Valletta Valletta – mesto rytierov

Rozlohou najmenšie mesto Európskej únie určite nie je chudobné na históriu, kultúru, gastronómiu a v neposlednom rade aj relax. Na ploche len o…

Michaela Šimonová 10 min. čítania
Malta – krajina slnka, nýmf a kostolov Blog

Blog Malta – krajina slnka, nýmf a kostolov

So svojimi 27 kilometrami na dĺžku a 14, 5 na šírku je Malta jedným z najmenších obývaných ostrovov Európy. Napriek tomu má veľmi bohatú históriu,…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.