Zakynthos - ostrov korytnačiek a tyrkysové pláže Grécka

Prehliadka

Zakynthos - ostrov korytnačiek a tyrkysové pláže Grécka

Zakynthos alebo po slovensky Zakyntos je vďaka všadeprítomnému eukalyptu, koreniu, olivovníkom a figám prezývaný ostrov vôní. Hornatý ostrov s bujnou vegetáciou a sýtomodrou farbou mora akú nenájdete nikde inde v Grécku láka na zlatisté pláže s voľne žijúcimi morskými korytnačkami.

Ostrov s pobrežím o dĺžke 124 kilometrov je tretím najväčším ostrovom lónskeho mora. Leží pri západnom pobreží neďaleko Olympie zhruba 300 kilometrov od Atén. Vďaka menšej rozlohe (405 kilometrov štvorcových) nemusíte oddychovať celú dobu iba na jednej pláži, ale trebárs aj každý deň objavovať inú. Teplé more, ktoré obmýva pobrežie, umožňuje obzvlášť dlhú sezónu od mája do októbra. Grécko je jednoducho super.

Zakynthos Vás prekvapí farbami svojich pláži. Martin Šimko - BUBO

Zakynthos Vás prekvapí farbami svojich pláži. Martin Šimko - BUBO

Najznámejšou plážou ostrova Zakynthos je Navagio na severozápade, preslávená svojím ikonickým vrakom lode vyplaveným priamo v jej strede. Dokonalú kulisu dotvárajú vysoké biele útesy so žiarivo tyrkysovým morom. Voda tu často hrá až nemožnými odtieňami modrej, ktoré vznikajú vďaka minerálnym ložiskám v neďalekých jaskyniach. Preto ide o jednu z najznámejších európskych pláži. Odporúčame sem prísť v skorších ranných hodinách, aby ste sa jednak vyhli davom turistov a taktiež si vychutnali to najkrajšie svetlo bez toho, aby bola pláž v tieni. Navagio v preklade znamená „vrak lode“. Toto meno dostala na konci 20. storočia, keď tu stroskotala pašerácka loď Panagiotis, ktorá sa tu ocitla v roku 1980. Jeden z príbehov hovorí, že slúžila na pašovanie cigariet z Turecka pre taliansku mafiu. Nad touto plážou sa nachádza najznámejšia vyhliadka, ku ktorej sa dostanete krátkou päťminútovou prechádzkou od parkoviska smerom na sever s označením Shipwreck View Point.

Na samotnú pláž sa viete dostať rýchločlnom v rámci organizovaného výletu. Ten si viete zarezervovať vo všetkých miestnych cestovných kanceláriách deň vopred. Ak máte prenajaté auto a plánujete navštíviť Shipwreck beach, potom Vám odporúčame auto zaparkovať skoro ráno na pláži Paralia Porto Vromi a z prístavu tejto pláže si zaplatiť loď s kapitánom, ktorá Vás zavezie na najznámejšiu grécku pláž. 

Pozdĺž divokého a skalnatého severovýchodného pobrežia sú zákutia plné krásnych jaskýň, do ktorých sa žiadna loď nedostane. Preto odporúčame v tejto časti ostrova zapožičať si morské kanoe vďaka ktorému sa dostanete až do vnútra jaskýň. Tu sa budete môcť kochať odtieňmi modrej od výmyslu sveta, ktoré vytvára hra slnečného svetla, mora a stien korálových jaskýň. Do kanoe si nezabudnite pribaliť aj šnorchel. Zapožičať kanoe si viete priamo v prístave Agios Nikolaos.

5 fotografií

Najkrajšie jaskyne ostrova

Vyberte si každý deň dovolenky inú pláž #

Našou obľúbenou je Xigia Beach. Maličká pláž napasovaná v príjemnom prostredí hneď vedľa vysokej skaly s krásnou mliečno-tyrkysovou vodou, na ktorej budete cítiť charakteristický zápach síry. Pláž Xigia je považovaná za prírodné SPA centrum. Síra sa kedysi v týchto miestach ťažila a dodnes má voda z tejto lokality blahodarné účinky na pokožku. V tomto prírodnom wellnesse sa pripravte na chladnejšiu teplotu mora.

Našou ďalšou odporúčanou plážou je Gerakas Beach so zlatistým pieskom, na konci ktorej nájdete liečivé bahno, ktorým sa viete natrieť. Nechajte ho na pokožke pôsobiť 15 minút, hoďte sa do mora, zmyte ho zo seba a následne si vychutnajte pocit, akoby ste mali znova 15 rokov. V rámci Národného morského parku je pláž otvorená len od 7:00 do 20:00, pretože za tmy sem chodia korytnačky znášať vajcia.

4 fotografie

Zakynthos má nádherné pláže

Pre tých, ktorí vyhľadávajú skôr adrenalín, odporúčame "pláž bez pláže" Porto Limnionas. Na tejto pláži nájdete mostík a množstvo skál, z ktorých si viete zaskákať vo vody z výšky cca 8 metrov.

Skočíš aj ty? Martin Šimko - BUBO

Skočíš aj ty? Martin Šimko - BUBO

Hlavným mestom ostrova je Zante #

Poprechádzajte sa v ňom po krásnej promenáde Strada Marina. Na jej začiatku sa nachádza kostol Agios Dionysios s typickou benátskou vežou, ktorú tu vystavali Benátčania na konci 16. storočia. Práve Benátčania boli tí, ktorí dnešné hlavné mesto preslávili a dodnes sú majiteľmi množstva obrovských víl. Mestská promenáda vedie až ku námestiu Dionýsa Solomosa, rodáka Zakyntosu. Jeho prvé strofy Hymny na slobodu sa v roku 1869 stali gréckou národnou hymnou. Na tomto námestí stojí aj zaujímavé Byzantské múzeum a krásny kamenný kostolík Agios Nikolaos.

5 fotografií

Ako vyzerá hlavné mesto celého ostrova?

Ponorte sa do kľukatých uličiek lemovaných starými domami a tradičnými kaviarňami. Veľmi chutný street food si vychutnáte na rohu námestia Pl. Agiou Markou v reštaurácii Thraka. Ochutnajte tradičné souvlaki s tzatziki. Ak hľadáte príjemnú reštauráciu s krásnym prostredím a zo Zakyntosu si chcete odniesť aj kulinársky zážitok, tak si vopred rezervujte stôl na večeru v reštaurácií Yard of Taste s tými najlepšími rybami a morskými plodmi na ostrove. K tomu odporúčame pohárik ich domáceho vína, ktoré domáci často ponúkajú popod pult. Samotná výroba vína má na ostrove dlhú históriu. Hrozno sa tu pestuje na vyše stovke hektárov a existuje tu viac ako 60 rôznych odrôd.

8 fotografií

Zakynthos je prepletený s fantastickými gastronomickými zážitkami

Pre pohľad z vtáčej perspektívy sa prejdite na vrch Bochali, malej dedinky, kde sa okrem benátskej pevnosti môžete kochať aj krásnym výhľadom na celé Zante.

Ak milujete luxus a preferujete tie najlepšie hotely, odporúčame Vám zamerať sa na sieť hotelov Lesante. Lesante Classic Luxury sa nachádza len 3 minúty chôdze od pieskovej pláže Tsilivi. Naopak, ak si nepotrpíte na piesočnatú pláž, preferujete sa ochladiť v bazéne a chcete povýšiť luxus na najvyššiu úroveň, potom siahnite po hoteli Lesante Blu, ktorý vám v BUBO rozhodne odporúčame! Ak si naopak na luxusnom ubytovaní nepotrpíte, skvelou voľbou je Cactus hotel v mestečku Laganas s peknými izbami, perfektnými raňajkami, hotel ponúka aj bazén s barom a pláž je vzdialená cca 5 minút chôdze od hotela. Cactus hotel je ideálna voľba aj pre mladšie partie.

7 fotografií

Luxusný hotel Lesante Blu

Ak naopak hľadáte lacné ubytovanie, zamerajte sa na oblasť v okolí mestečka Laganas. Ak patríte k skupine ľudí, ktorí milujú nočný život a párty, určite nevynechajte toto mesto v južnej časti ostrova. Na uliciach tu budete počuť britskú angličtinu a v noci sa zas budete potkýnať o opitých mladých Britov. Okrem nich tu však na hlavnej ulici nájdete kopec reštaurácii, barov a diskoték, v ktorých to žije do neskorého rána. Na konci hlavnej ulice sa nachádza aj pláž s množstvom reštaurácii, v ktorých si môžete pochutnať na rôznych morských delikatesách s krásnym výhľadom a príjemným šumom mora. Máte radi hašlerky? Ideálny čas na ochutnávku tradičného gréckeho nápoja ouzo. Ten vzniká dvojitou destiláciou pevných zbytkov hrozna, ktoré ostali po výrobe vína. Na chuť sa pridávajú semená anízu, badián, fenikel, zázvor, koriander, klinčeky a škorica. Následne sa necháva odležať šesť mesiacov v dubových sudoch, aby chuťovo zjemnel. Ouzo sa podáva rozriedené s vodou a ľadom. Vďaka tomu získava typickú mliečno-bielu farbu, spôsobenú esenciálnym olejom anízu, ktorý sa vo vode nedokáže rozpustiť a namiesto toho vytvorí suspenziu. Ouzo neodporúčame piť nalačno, pretože jeho efekt sa tak môže dostaviť neskôr.

4 fotografie

Ak hľadáte mesto, kde bude zábava, siahnite po Laganase

Ak na ostrov cestujete ako mladá partička, inšpirujte sa krátkym videom, ktoré vás na návštevu tohto gréckeho klenotu namotivuje.

Vo vnútrozemí sa nachádza malá dedinka Koiliomenos (v anglickom preklade znamená Rolling). Miestni tvrdia, že z odtiaľto pochádza rocková hviezda Mick Jagger a preto svoju kapelu nazval The Rolling Stones. My aj napriek presvedčeniu domácich si myslíme, že Mick pochádza z britského Dartfordu :) 

Kareta obyčajná (Caretta-Caretta) je vzácny druh, ktorý každoročne na jar prichádza na Zakyntos z Líbyjského mora a južného Jadranu. Nie preto, že by sa im tu páčilo kúpanie, ale preto, že sem prichádzajú klásť vajíčka do piesku pláži južnej strany ostrova. Ak budete mať šťastie, budete svedkami tohto predstavenia, ktoré sa najčastejšie deje až po zotmení. Prosím, nerušte tieto krásne stvorenia a nedotýkajte sa ani ich vajíčok. Všetky karety sú chránené gréckou legislatívou. Od roku 1990 bola vyhlásená južná strana ostrova za morský národný park. Jeho hlavným poslaním bola ochrana miestnej flóry a hniezd karety obyčajnej.

V prístave Agios Sostis Vám odporúčame 3-4 hodinový prenájom malej loďky, na ktorú nepotrebujete žiadny špeciálny vodičský preukaz. Vydajte sa s ňou do lagúny plnej krásnych jaskýň hľadať morské karety žijúce v tejto oblasti vo voľnej prírode. Doplavte sa až ku krásnemu oknu v skale Marathias Cape, kde sa budete kochať krásnymi výhľadmi. Po ceste nevynechajte ani zastávku na ostrove Marathonisi. Ide o malý súkromný ostrov s krásnou plážou v tvare korytnačky, kam tiež morské korytnačky chodia s obľubou klásť svoje vajíčka.

Doplavte sa až ku krásnemu oknu v skale Marathias Cape. Martin Šimko - BUBO

Doplavte sa až ku krásnemu oknu v skale Marathias Cape. Martin Šimko - BUBO

Blízko prístavu Agios Sostis sa nachádza ďalší malý súkromný ostrov. S pevninou je spojený dlhým dreveným mostom. Z ostrova je krásny výhľad na korytnačiu zátoku. Ostrov je verejnosti prístupný za poplatok.

Z celého Zakynthosu je práve Keri miesto, kde je možné pozorovať ten najkrajší západ slnka. Ak idete na vyhliadku autom a nechcete riskovať defekt, odporúčame ho nechať zaparkované pri hlavnej ceste hneď pri odbočke na kamenistú cestu, ktorá vedie na vyhliadku s názvom Scenic viewpoint Keri. Od hlavnej cesty je to nenáročná 10 minútová prechádzka. Zo samotnej vyhliadky sa okrem dych berúceho výhľadu na krásnu 300 metrovú skalu, týčiacu sa z dna Iónskeho mora, budete môcť kochať aj výhľadom na najväčšiu vejúcu grécku vlajku.

Dych berúci výhľad na krásnu 300 metrovú skalu, týčiacu sa z dna Iónskeho mora. Martin Šimko - BUBO

Dych berúci výhľad na krásnu 300 metrovú skalu, týčiacu sa z dna Iónskeho mora. Martin Šimko - BUBO

TOP 10 na Zakynthose #

  1. Vyhliadka na Navagio Beach spojená s kúpaním na samotnej Shipwreck Beach.
  2. Hľadanie korytnačiek vo voľnej prírode.
  3. Skákanie z útesov na pláži Porto Limnionas.
  4. Návšteva modrých jaskýň na kanoe.
  5. Relax na tyrkysovo sfarbenej Xigia Beach.
  6. Národný morský park v južnej časti ostrova.
  7. Prechádzky nočným hlavným mestom Zante s drinkom v ruke.
  8. Grécka gastronómia.
  9. Nočný život plný klubov v Laganas.
  10. Prenájom malej loďky a objavovanie okolitých neobývaných ostrovčekov.

Čo vidieť navyše? #

  1. Dedinka Exo chora sa pýši najstarším olivovníkom na celom svete. Tento starý pán má viac ako 2000 rokov. Vo vnútrozemí Zakyntosu budete neraz prechádzať okolo krásnych olivovníkových plantáží. Olivový olej je zároveň aj perfektným suvenírom na cestu domov.
  2. Tsilivi Water Park – povinná aktivita pre všetkých, ktorí milujú jazdy na tobogánoch.
  3. Miešaný drink na jednej z vonkajších terás hlavného mesta Zante na námestí Pl. Agiou Markou, kde sa to hemží životom, obzvlášť cez víkendy.
  4. Makris Gialos Beach – Ak ste plážový typ, rozhodne nevynechajte aj túto kratšiu pláž schovanú v zátoke, ktorú obklopuje množstvo jaskýň s tyrkysovou vodou.
  5. Dedinka Anafonitria s byzantským kláštorom a ruinou benátskej strážnej veže stoja tiež za návštevu.
  6. Pre milovníkov jednoduchej architektúry odporúčame prejsť horským mestečkom Volimes s veternými mlynmi, kostolíkmi a tradičnými zvonicami, ktorého história siaha do 15. storočia.
  7. Ochutnávka domáceho vína, gréckeho ouzo-a prípadne Grékmi obľúbenej Metaxy.
Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 10982

Mohlo by Vás zaujímať

Atény inak - mesto nielen pre bohov Atény

Atény Atény inak - mesto nielen pre bohov

Báje a rozprávky, mytológia a história, architektúra a demokracia - to sú prívlastky, ktoré si každý spája s Gréckom. Atény sú známe ako mesto…

Angelika Machová 11 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Delfská veštiareň - pupok antického sveta Blog

Blog Delfská veštiareň - pupok antického sveta

Delfy. Najznámejšia veštiareň starovekého sveta, ktorú navštívili takí velikáni histórie ako Alexander Macedónsky, Sokrates či aténsky stratég…

Dominika Ladecká 12 min. čítania
Mykény - rodisko kráľa Agamemnóna Mykény

Mykény Mykény - rodisko kráľa Agamemnóna

Mykény - mesto, ktoré údajne založil sám bájny hrdina Perseus. Mesto, ktoré dalo názov jednej celej etape gréckych dejín a ktoré si dokázalo…

Dominika Ladecká 10 min. čítania
Ako byť šťastný? Blog

Blog Ako byť šťastný?

Ktorá je najšťastnejšia krajina sveta? Čo som sa o šťastí dozvedel na svojich cestách a naučil od iných národov? Prekvapujúce inšpiratívne zistenia…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Trójska vojna Blog

Blog Trójska vojna

Trójska vojna nie je jediný konflikt, ktorý sa v období antického Grécka udial. Prečo teda práve táto vojna mátala hlavy mnohých, aj významných…

Adam Štrba 7 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2332 3195€
K

Európa  

Cyprus, Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2212 3160€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2409 3170€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1674 2325€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek