Santorini - najkrajší z gréckych ostrovov

Prehliadka

Santorini - najkrajší z gréckych ostrovov

Nie je žiadne tajomstvo, že Santorini je ohromujúce. Mnohí ho považujú za jeden z najkrajších ostrovov na svete, a preto ho ročne navštívia odhadom dva milióny návštevníkov. Áno, Santorini je turistické miesto a naozaj býva plné turistov. Ale mýtický ostrov, o ktorom si niektorí myslia, že je to stratené mesto Atlantída, návštevníkov fascinuje. Navyše, zoberieme vás na miesta kde budete môcť ľahko uniknúť davom.

Santorini Počasie

polojasno

polojasno

18°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 06:39

Západ slnka 19:55

Ľudia prichádzajú na Santorini väčšinou z rovnakých dôvodov. Chcú vidieť jeho dych berúce výhľady na kalderu, odfotiť si typické biele domčeky a kostoly s modrou kupolou. Domy priliehajú k útesom a zdá sa, že sa hromadia jeden na druhom lemujúc cestu až na koniec ostrova. Je to z nejakého dôvodu najznámejší grécky ostrov. V Grécku je veľa krásnych ostrovov a na celom svete je veľa bielych miest. Ale na Santorini je niečo, čo láka ľudí z celého sveta, aby prišli a prechádzali sa touto malebnou scenériou, ako z romantického filmu. Či už ste fanúšikom muzikálu Mamma Mia a predstavujete si, ako šantíte (a spievate) na dláždených kamenných uliciach, alebo sa len chcete opaľovať s výhľadom na kalderu a biele domy, nie je nič lepšie ako Santorini.

Napriek tomu, že mnohí nazývajú ostrov „Santorini“, technicky to nie je celkom pravda. Santorini je názov regiónu, zatiaľ čo „Thira“ je skutočný názov samotného ostrova. Táto oblasť alebo niekoľko ostrovov bývali sopkou. Vybuchla a vytvorila oblasť s viacerými ostrovmi. „Kaldera“ je vulkanický útvar, ktorý vzniká kolapsom sopky. Preto má región Santorini kruhový tvar a odkazuje na ostatné malé ostrovy, ktoré kruh tvoria. 

Vedeli ste že? #

Jedna z najväčších sopečných erupcií za posledných 10 000 rokov nastala približne v roku 1620 pred Kristom na sopečnom ostrove Santorini v Egejskom mori. Pred rokom 1620 pred Kristom zažil ostrov tri významné erupcie, ktoré vytvorili kaldery alebo zrútené magmatické komory. Okolo roku 1620 pred Kristom štvrtá (a posledná) veľká erupcia vytvorila dnešné ostrovy a kalderový záliv sopky Santorini. Veľká časť predchádzajúceho ostrova Santorini bola zničená alebo ponorená, táto udalosť mohla byť inšpiráciou pre legendu o „stratenom kontinente“ Atlantíde. Ďaleko od legiend však mnohí archeológovia veria, že erupcia bola hlavným faktorom – alebo bezprostrednou príčinou – zničenia klasickej minojskej civilizácie na Kréte. Dnes je sopečná činnosť podrobne sledovaná Inštitútom pre štúdium a monitorovanie sopky Santorini.

3 fotografie

Váš luxusný rezort Mystique, ktorý sme vybrali iba pre vás.

Ostrov Santorini má 12 000 obyvateľov, no každý rok ho zaplaví štyri a pol milióna turistov. Ak sa chcete vyhnúť davom ľudí, je najlepšie navštíviť ostrov mimo sezóny. November je skvelý čas ísť, ak chcete, aby bol celý ostrov bez turistov. Ale máj a koniec septembra sú tiež dobré mesiace na to, aby ste sa vyhli davom. Samozrejme, tomu sa nedá vždy vyhnúť, buď si vyberiete ubytovanie vo väčšom a dostupnejšom meste akými sú Fira a Oia, ktoré bude pravdepodobne rušnejšie a plnšie alebo dáte prednosť menej známym oblastiam na opačnej strane ostrova. Na Santorini je dostatok ubytovania. Či už chcete drahú luxusnú vilu na útese s bazénom, pokojný hotel na pláži alebo výhľad na západ slnka, my v BUBO vám rad pomôžeme s výberom.

Dovolenka v Grécku? Prečítajte si aj náš blog z čarovného ostrova Zakynthos

Slávne západy slnka #

Mesto Oia je známe ako najlepšie miesto na pozorovanie západu slnka. Nachádza sa na špičke ostrova a je skvelým miestom pre výhľad na kalderu. Oia je tradičná dedina s očarujúcimi domami v úzkych uličkách, kostolmi s modrou kupolou a verandami zaliatymi slnkom. Jej ulice majú množstvo turistických obchodov, reštaurácií a kaviarní. Je tichšia ako Fira a najrušnejšou oblasťou je chodník, ktorý vedie po jej dĺžke. Pri vstupe do obce sa nachádza parkovisko, kde môžu návštevníci nechať svoje vozidlá a užiť si dlhé prechádzky po malebných cestičkách. Výhľad na sopku odtiaľto je oveľa menej impozantný, ale stále si môžete užívať nádherné výhľady na more. 

Oia má niekoľko kultúrnych atrakcií, ako je Námorné múzeum, v ktorom sa nachádza malá knižnica, predmety z námorného života v tejto oblasti a pozostatky benátskej pevnosti. Mnoho umelcov si túto oblasť zamilovalo a usadilo sa tu, to je jeden z dôvodov prečo nájdeme galérie na každom kroku. V dedine je aj malý prístav Ammoudi, do ktorého sa dostanete po tristo schodoch vedúcich nadol. Odtiaľ vás malé člny odvezú na ostrov Thirassia hneď oproti. Nachádza sa tam aj pláž Armenis a malé reštaurácie, ktoré ponúkajú návštevníkom chutné jedlá z čerstvých rýb.

Malebné biele dedinky #

Fira je považované za hlavné mesto Santorini. S počtom obyvateľom niečo málo cez dvetisíc je najväčšie mesto na ostrove a každým rokom sa rozširuje. Nachádza sa v nadmorskej výške 400 m na západnom okraji ostrova a je posadené na vrchole útesu. Fira leží len kúsok, 10 minút jazdy od medzinárodného letiska a 8,5 km od prístavu Athinios, hlavného prístavu Santorini, ktorý je počas letnej sezóny veľmi rušný. 

Okrem toho, hlavné mesto Santorini hostí niektoré z významných kultúrnych inštitútov ostrova, ako je Archeologické múzeum, Múzeum prehistorickej Théry, Folklórne múzeum, Kultúrny inštitút Megaron Gyzi spolu s Kultúrnym centrom Bellonio. Pre návštevníkov, ktorí majú väčší záujem o cirkevné atribúty Santorini, katolícka katedrála, pravoslávna metropolitná katedrála a dominikánsky kláštor určite nadchnú svojou náboženskou atmosférou a pokojom.

Fira je skvelým miestom na pobyt, ak hľadáte luxus, rušný nočný život, špičkové reštaurácie a pohodlnú dopravu. Okrem toho sa v pôvabnej nákupnej štvrti nachádzajú prepychové butiky, kokteilové bary ktoré vás zamestnajú, kým nenastane čas vychutnať si ten najromantickejší západ slnka pri večeri.

Pre alternatívny pohľad na západ slnka, na úrovni mora môžu návštevníci zostúpiť aj do starého prístavu Firy s názvom Gialos. Trasa lanovky pohodlne prepraví cestujúcich hore a dole po strmých schodoch, môžete sa tiež nechať vyviezť na oslíkovi alebo prejsť pešo, klamala by som, ak by som tvrdila že je to príjemná prechádzka, bohužiaľ schody sú pokryté nánosom konských fekálií, vynahradia vám to však nerušené panoramatické výhľady na Egejské more.

Akrotiri sa nachádza hneď vedľa slávnej Červenej pláže. Akrotiri bola pôvodne minojská osada, nachádza sa na juhovýchodnej strane ostrova a dnes je jednou z hlavných turistických atrakcií a najvýznamnejším archeologickým náleziskom Santorini. Je stále nedotknuté masovým turizmom a predstavuje jedno z najpokojnejších miest na ostrove. Minojské mesto bolo zničené v dôsledku masívnej sopečnej erupcie okolo roku 1600 pred Kristom. V súčasnosti sú malebné uličky, dvojposchodové budovy, nádherné fresky a množstvo historických nástrojov už len svedkom spôsobu života minojskej civilizácie.

Nádherné fresky starovekého mesta Akrotiri dnes možno vidieť iba v Národnom archeologickom múzeu v Aténach. Okolo dediny sú roztrúsené niektoré pôvodné domy, ako aj tradičný veterný mlyn. Do Akrotiri prichádza veľa výletných lodí a turisti sú rozptýlení na neďalekých plážach v tejto oblasti. Ďalšou zaujímavosťou je benátsky hrad, ktorý dominuje dedinke Akrotiri. Akrotiri má tiež veľa kostolov na návštevu a jedným z najkrajších je kostol Agios Nikolaos, postavený priamo nad pôsobivými červenkastými skalami, na ceste k Červenej pláži. Mesto má niekoľko krásnych hotelov a tiež niekoľko miestnych reštaurácií s nádherným výhľadom na more.

Imerovigli je malebná dedinka nachádzajúca sa na severe Santorini, len 3,5 km od hlavného mesta Fira. Názov Imerovigli pochádza zo slova vigla, čo znamená „výhľad“. Poloha dediny poskytuje jasný výhľad na kalderu a sopku a za starých čias umožňovala dedinčanom vidieť približujúce sa pirátske lode. Dnes je Imerovigli jednou z uznávaných tradičných osád. Pred Imerovigli leží obrovská skala zvaná Skaros. Na jeho vrchole stál hrad, ktorý bol postavený v 13. storočí, no začiatkom 19. storočia bol opustený. V zámku sídlili všetky administratívne úrady ostrova. Táto časť ostrova sa po zemetrasení zrútila a dnes z nej zostal len obrovský kopec Skaros. Imerovigli má početné kaplnky a kostoly postavené na skalách s výhľadom na modré more. Obec je známa ako skvelá romantická destinácia. 

3 fotografie

Prechádzka malebnou Firou

Objavte sopečné ostrovy #

Dva malé ostrovy ležiace uprostred kaldery Santorini, Palea Kameni a Nea Kameni sú najmladšou sopečnou krajinou v Grécku. Palea Kameni (Starý spálený ostrov) má menej ako 2000 rokov, kým Nea Kameni (Mladý spálený ostrov) sa začal formovať len pred zhruba štyristo rokmi a posledná erupcia sa odohrala pred necelými päťdesiatimi rokmi. Palea Kameni má celkovú plochu 60 hektárov a maximálnu nadmorskú výšku 98,5 metra. Jeho dvetisíc rokov existencie stačilo na vytvorenie tenkej vrstvy pôdy v určitých oblastiach, na ktorých predtým obyvatelia Santorini pestovali krmivo pre zvieratá. Dnes sa na ostrove dokáže uživiť niekoľko kôz, zatiaľ čo divoké králiky a holubice nachádzajú bezpečné úkryty v mnohých hlbokých trhlinách v lávových kameňoch.

Kamkoľvek sa na Santorini pozriete, obklopí vás krása
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Nea Kameni má rozlohu 340 hektárov a jeho najvyšší bod dosahuje 127 metrov nad morom. Tu nie je prakticky žiadna pôda, je to stále aktívna sopka po ktorej vrchole sa môžete prejsť, budete cítiť síru a všimnite si aj miesta kde sopka “dýcha”. Tam, kde sopečná láva vytvorila dostatočne hrubú vrstvu, sa podarilo prežiť niektorým trávam, sukulentom a amarantom. Živočíšnu ríšu zastupuje niekoľko divých králikov a tisíce maličkých jašteríc. Jediným príkladom väčšieho rastlinného života je divoký figovník, ktorý miestni ľudia nazývajú „Erinia“, pričom používajú starogrécke slovo pre divokú figu, čo je erineos. Ostrov má dva prístavy na východe (zátoka Taxiarchis) a na severe ostrova (zátoka Erinia). Zaujímavosťou Nea Kameni sú teplé termálne pramene, ktoré ju obklopujú, známe sú svojimi liečivými účinkami. Liečivé vody Nea Kameni pozostávajú zo železa a mangánu, ktoré pôsobia proti mnohým chorobám. Návštevníci Santorini sa môžu dostať na ostrov výletnými loďami, ktoré odchádzajú zo starého prístavu Fira alebo Athinios Port a môžu si užiť jednodňový výlet, spojený s návštevou Thirasie, Nea Paleni a kúpeľom v horúcich prameňoch.

Najlepšie pláže na Santorini #

Pláže pozdĺž pobrežia Santorini pozostávajú hlavne z tmavého sopečného piesku, ktorý im dodáva celkom iný vzhľad ako typická piesočná pláž. Ak hľadáte „turistické“ miesto, pláž Kamari je na vrchole každého zoznamu. Existuje tu mnoho reštaurácií, ktoré ponúkajú miestne jedlá a nápoje, a celá oblasť pôsobí veľmi príjemne. Pláž Perissa je populárna medzi davom turistov a je o niečo tichšia ako Kamari, najmä keď cestujete na juh ostrova. Čierny piesok je celkom jedinečný, ale je veľmi horúci! 

Pozdĺž pobrežia je množstvo kaviarní, reštaurácií, plážových barov a iných turistických zariadení. K dispozícii sú aj vodné športy a škola potápania. Priamo pri Perisse prechádza dlhá asfaltová cesta, po ktorej môžete ísť pešo alebo autom. Dávajte si však pozor na to, že cesta býva pre dopravu od skorého popoludnia uzavretá, ak sem prídete vlastným autom, zaparkujte radšej niekde inde. 

3 fotografie

Výlet na Červenú, Bielu a Čiernu pláž

Vlychada predstavuje skôr dlhý úsek sopečného piesku. Je to skôr pokojná pláž na rozdiel od pláže Kamari alebo Perivolos, ale jazdí sem aj menej autobusov. Táto pláž je dobrou voľbou počas turistickej sezóny v prípade ak máte k dispozícii auto. Môžete sa odtiaľto vydať na rybačku, ale navštíviť Priemyselné múzeum paradajok.

Pláž Monolithos je viac rodinne orientovaná, je to skôr typická piesočnatá pláž, na ktorú je zvyknutá väčšina turistov. Táto pláž je najtichšia pláž na našom zozname a odporúča sa pre rodiny s malými deťmi, pretože je tu piesočnaté ihrisko a zostup do mora je skôr mierne naklonený, na rozdiel od ostatných pláží kde je väčšinou strmý pád.

Výstižne pomenovaná Červená pláž je obľúbenou destináciou kvôli jej červenému piesku. Je to bez pochýb unikát celého Santorini. Táto pláž sa nachádza len 20 minút jazdy južne od Firy a je ohromujúca, pretože červený piesok kontrastuje s modrým morom a oblohou. Úprimne povedané, kúpanie tu nie je až také výnimočné, ale okolitá krajina je jedinečná a dramatická, čo z nej robí jednu z najnavštevovanejších pláží na Santorini. Dostanete sa sem za pár minút pešo z dedinky Akrotiri, pouliční predavači vám budú ponúkať výlet loďou na Červenú, Bielu a Čiernu pláž. Princíp je jednoduchý zaplatíte približne 10 Eur na osobu, naberie vás malá loďka, vyhodí vás na Červenej pláži a ak sa rozhodnete že už vás to tu nebaví, naskočíte na ďalšiu loďku, ktorá po vás príde a vyhodí vás na ďalšej pláži. Je to pekná plavba, hlavne však máte možnosť dostať sa na Bielu pláž, kde sa inak ako loďou nedostanete. Biela pláž je skôr unikátom, ani sa nenazdáme a loď zastane, nečakajte žiadny prístav, vyhodia vás do vody po pás a vy sa musíte dostať na breh a môžete plážovať ďalej.

Posledný pohľad na Santorini a ostrov vám zostane v srdci
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Čo ochutnať na Santorini? #

Pitogyros alebo Mike's – kto neochutnal gyros ako keby ani nebol v Grécku, obe tieto reštaurácie ponúkajú skvelé grécke pochúťky.

Salt and Pepper – Táto reštaurácia v meste Fira je cenovo dostupná reštaurácia so solídnym gréckym jedlom a niekoľkými medzinárodnými jedlami.

Ouzeri vo Fire – Pokojná reštaurácia s vonkajším posedením a útulnou atmosférou. Vyskúšajte skvelý grécky šalát!

Čo sa týka dezertov, najlepšie letné osvieženie je gelato, zmrzlina ktorú na ostrove nájdete prakticky na každom kroku, ochutnali sme ich hneď niekoľko a my v BUBO odporúčame cukráreň The Family.

TOP 10 Santorini: #

1. Fira, návštevu hlavného mesta ostrovu nesmiete vynechať. Objavte známe biele a modré domy, túlajte sa malebnými úzkymi uličkami. Užite si elegantné butiky a luxusné hotely s bazénmi.

2. Oia, vychutnajte si dychberúci západ slnka s výhľadom na kalderu. Romantická večera v Oii bude čerešničkou na torte vášho výletu.

3. Jednodňová plavba po vulkanických ostrovoch a horúcich prameňoch Palea Kamini, navštívte aj ostrov Nea Kameni a jeho stále aktívnu sopku. Môžete dokonca prejsť na vrchol krátera.

4. Túra z Firy do Oie, ak si chcete vychutnať nádherný výhľad na ostrov a kalderu, mali by ste sa vydať na túru z Firy do Oie. Deväť kilometrov dlhý značený chodník na okraji kaldery spája tieto dve mestá. Mnohokrát sa zastavíte, aby ste urobili nádherné zábery, pretože výhľad je jednoducho úchvatný!

5. Najlepšie pláže, vyberiete si Bielu, Čiernu alebo Červenú pláž? Vyskúšajte rôzne plážové športy, alebo vodné aktivity, výber je len na vás.

6. Ammoudi Bay je malá rybárska dedina nachádzajúca sa neďaleko Oii. Z Amoudi je pohľad na okrové útesy a Oiu naozaj nádherný. Na pobreží je tiež niekoľko pekných taverien a reštaurácií, ideálne miesto, ak máte radi čerstvé ryby. Nájdete tu aj pekné miesto na kúpanie.

7. Ochutnávka vína, ostrov je známy svojimi vynikajúcimi bielymi vínami, známymi ako jedny z najlepších v Grécku, navštívte vinice, považované za najstaršie na svete.

8. Ak vás zaujíma história Santorini, staroveké miesto Akrotiri je jedným z najlepších miest na ostrove, ktoré môžete navštíviť. Toto archeologické nálezisko je často porovnávané s Pompejami v Taliansku. Akrotiri je staroveké minojské mesto zničené sopečnou erupciou v roku 1 613 pred Kristom. Znovuobjavené bolo až v roku 1967 pri archeologickom výskume. Lokalita je jednou z najvýznamnejších v Egejskom mori. Archeologické vykopávky na tomto veľmi veľkom mieste stále prebiehajú. Mnohé pozostatky sú pravdepodobne stále neobjavené!

9. Gurmánske zážitky jednoznačne patria ku Grécku, ochutnajte čerstvý grécky šalát, morské plody, ryby priamo z mora. Pre vegetariánov je tu hummus alebo falafel, ktoré rozhodne patria ku gurmánskym zážitkom.

10. Antická Thirassia sa nachádza hneď pred Oiou. Tento ostrov v tvare krokodíla oddelila od Santorini obrovská sopečná erupcia. Ak chcete navštíviť Thirassiu, môžete si vybrať jednodňový výlet loďou (zastavuje sa tam aj tá, ktorá smeruje k sopke Nea Kameni a horúcim prameňom), alebo sa vydať loďou priamo z Amoudi Bay. Ostrov je oveľa pokojnejší ako Santorini. Počas vašej návštevy si užijete pôvabnú dedinu Manolas a jej malé taverny a vychutnáte si nádherný výhľad na Santorini!

Čo vidieť navyše (ostrovná edícia): #

1. Mykonos je miesto, kde si môžete užiť nočný život a kozmopolitnú atmosféru. Uvidíte arabských princov prichádzať na svojich jachtách (z ktorých mnohé sú väčšie ako lode gréckeho námorníctva!), hviezdy televíznych reality šou a profesionálnych futbalistov. Sú tu samozrejme aj obyčajní ľudia, členovia kráľovskej rodiny alebo profesionálni futbalisti. Mykonos má naozaj pekné pláže, no mnohé z nich sú pokryté slnečníkmi a ležadlami na prenájom za vysoké ceny, nehľadajte tu autentické Grécko, zažijete tu skôr jeho pozlátenú stránku.

Vyberte sa na Mykonos s BUBO a strávte dovolenku v Grécku s nami!

2. Naxos je najväčším ostrovom Kyklad, je oveľa rozmanitejší a cestovný ruch tu ešte nie je natoľko rozvinutý. Môžete v kľude objavovať malebné dedinky, okúsiť skvelú kuchyňu a objavovať zabudnuté turistické chodníky. Naxos má pláže, ktorými sa môže rovnať Mykonosu, je to však skôr jeho rodinná verzia.

3. Folegandros už rozhodne nie je tým neobjaveným ostrovom akým býval pred tridsiatimi rokmi. Je to však pekné miesto na úvod, ak ste sa rozhodli navštíviť viacero gréckych ostrovov. Domáci sa tu vedia dobre postarať o turistov, a vyvolajú vo vás pocit akoby ste natrafili na destináciu, kam sa turistické zájazdy ešte nedostali.

4. Ios, je ako mladšia verzia Mykonosu, ostrov sa stal útočiskom mladšej generácie, ktorá si z neho urobila párty ostrov.  Ios sa snaží odstaviť párty turistiku na ostrove, a vylepšiť si svoju povesť. Pláže sú tu naozaj prekvapivo pekné a úprimne môžeme tvrdiť, že sa tu dajú zažiť západy slnka porovnateľné s tými na Santorini.

5. Thirasia, ostrov najbližšie k Santorini, býva často sám o sebe prehliadaný a poznáme ho ako destináciu jednodňových výletov zo Santorini. Ak sa však rozhodnete zostať na Santorini dlhšie, dajte Thirasii šancu, vyhnete sa tak davom, a objavíte pokoj tejto malej dedinky so sto päťdesiatimi obyvateľmi. Thirasia skrýva kostoly, kláštory a ponúka výhľad na Santorini z úplne jedinečného uhla.

6. Anafi, pomerne malý ostrov, má niekoľko krásnych pláži a zaujímavé hlavné mesto Chora. Ostrov má takmer exotický nádych a zatiaľ zostáva niečo ako neobjavený klenot, s počtom obyvateľov menej ako tristo, a bez letiska si môžete byť istý, že hordy turistov Anafi nikdy nenájdu. 

7. Rhodos má v rámci gréckych ostrovov špeciálne postavenie. Nájdete tu krásne pláže, historické pamiatky, máte možnosť vyraziť do starého Rhodosu, nádherného Lindosu či hornatého centra ostrova.  Objavte mesto Rhodos a prejdite sa jeho starými uličkami. Jeho dokonale zachované staré mesto je dokonca aj súčasťou svetového dedičstva UNESCO a práve tu stál legendárny rhodský kolos, jeden zo starovekých divov sveta a najvyššia socha starého sveta. Rhodos patril vždy medzi najdôležitejšie ostrovy Grécka a zostalo to tak aj dodnes.

8. Zakyntos je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí sa chcú kúpať a stráviť nejaký čas na slnku, pretože má množstvo pláží. Najväčším lákadlom sú zlatisté pláže s korytnačkami, azúrové more a ideálne podmienky na šnorchlovanie a potápanie v podmorských jaskyniach. Atrakciou je aj pláž Navagio, unikátna vrakom pirátskej lode, ktorá tu kedysi stroskotala, teraz je to hlavná atrakcia ostrova.

Prečítajte si náš blog z ostrova Zakynthos

9.Korfu je najzelenší a najpestrejší ostrov, nazývaný aj zelená perla Iónskeho mora, podľa obľúbenosti aj jeden z najnavštevovanejších. Nachádza sa najsevernejšie z gréckych ostrovov, neďaleko Albánska. Ostrov preslávený pestovaním olív a pomarančov, s neodolateľnými lagúnami a  pieskovými útvarmi.

10. Pri návšteve Grécka nevynechajte hlavné mesto Atény, mesto ktoré priam dýcha históriou. Sochy bohov tu nájdete na každom kroku, prejdite sa na miesta kde sa písala história. Objavte dôležité kultúrne a vzdelávacie centrum staroveku, olympijský štadión, aténske záhrady či Hellénsky parlament.

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 9781

Mohlo by Vás zaujímať

Atény inak - mesto nielen pre bohov Atény

Atény Atény inak - mesto nielen pre bohov

Báje a rozprávky, mytológia a história, architektúra a demokracia - to sú prívlastky, ktoré si každý spája s Gréckom. Atény sú známe ako mesto…

Angelika Machová 11 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Delfská veštiareň - pupok antického sveta Blog

Blog Delfská veštiareň - pupok antického sveta

Delfy. Najznámejšia veštiareň starovekého sveta, ktorú navštívili takí velikáni histórie ako Alexander Macedónsky, Sokrates či aténsky stratég…

Dominika Ladecká 12 min. čítania
Mykény - rodisko kráľa Agamemnóna Mykény

Mykény Mykény - rodisko kráľa Agamemnóna

Mykény - mesto, ktoré údajne založil sám bájny hrdina Perseus. Mesto, ktoré dalo názov jednej celej etape gréckych dejín a ktoré si dokázalo…

Dominika Ladecká 10 min. čítania
Ako byť šťastný? Blog

Blog Ako byť šťastný?

Ktorá je najšťastnejšia krajina sveta? Čo som sa o šťastí dozvedel na svojich cestách a naučil od iných národov? Prekvapujúce inšpiratívne zistenia…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Trójska vojna Blog

Blog Trójska vojna

Trójska vojna nie je jediný konflikt, ktorý sa v období antického Grécka udial. Prečo teda práve táto vojna mátala hlavy mnohých, aj významných…

Adam Štrba 7 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2396 3195€
K

Európa  

Cyprus, Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2528 3160€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2536 3170€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1744 2325€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.