Medzinárodné letisko Santiago de Chile

Medzinárodné letisko Santiago de Chile

Autorom blogu je Daniela Mihaldová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Medzinárodné letisko Artura Merina Beníteza (španielsky Aeropuerto Internacional Arturo Merino Benítez), ktoré má kód IATA SCL, sa nachádza 15 km od centra hlavného mesta Chile - Santiago de Chile. Jeho výstavba začala v roku 1961 a bola ukončená v roku 1967. Nesie meno po zakladateľovi čilských ozbrojených vzdušných síl. Ide o ideálnu vstupnú bránu do Južnej Ameriky. Ako sa tu zorientovať?

Letisko sa rozdeľuje na národný (Nacional) terminál T1 a medzinárodný (Internacional) terminál T2. Obe budovy terminálu sa nachádzajú uprostred, medzi dvoma pristávacími/vzletovými dráhami.

Z národného na medzinárodný terminál prejdete pešo do 5 min a pomôžu vám v tom urýchľovače chôdze, resp. pohyblivý chodník - tzv. travelator. Medzi oboma budovami sa nachádza oddychová zóna a letiskový hotel Holiday Inn Airport Terminal Hotel.

Letisko na Veľkonočnom ostrove

Veľkonočný ostrov patrí k Chile. Vedeli ste, že letisko na tomto ostrove v Pacifiku je najodľahlejším letiskom sveta? Leží 3 762 km od Santiago de Chile, hlboko v Tichom oceáne. Pôvodne tu však nikto neplánoval postaviť letisko kvôli turizmu. Pristávaciu dráhu tu začali budovať USA kvôli núdzovým pristátiam. Neskôr jeho rozšírenie zafinancovala NASA.

Nacional/Domestic Terminal T1 – terminál pre národné lety #

Hovorí sa mu aj starý (angl. Old) terminál. Obsluhoval národné aj medzinárodné lety, až dokým nepostavali nový medzinárodný terminál.

Národný terminál má niekoľko poschodí. Na prízemí, teda Ground Floor, sa nachádza príletová hala - Arrivals. Keď priletíte na národný terminál v Santiago de Chile, ocitnete sa so svojou veľkou batožinou práve tu na prízemí budovy. Nájdete tu taxislužby, stánky súkromných dopravcov a vonku spred terminálu odchádzajú autobusové spoje do centra mesta.

Kúsok ďalej za prechodom pre chodcov je vstup do letiskového hotela Holiday Inn Airport Terminal Hotel. Budova terminálu je relatívne malá, všetko máte veľmi blízko, doslova na pár krokov.

Nad vami je prvé poschodie, kde sa nachádzajú VIP lounges národného terminálu a administratívne kancelárie. Okrem toho, že sú tu VIP lounge je tu ešte aj bezpečnostná kontrola, ktorou sa viete dostať do bezcolnej zóny národného terminálu a k odletovým bránam a môžete ňou vstúpiť aj keď nemáte vstup do VIP lounge.

Druhé poschodie obsluhuje odlety - Departures. Tu nájdete prepážky a automaty na check-in troch hlavných dopravcov, ktoré operujú lety v rámci Chile, a to je Latam, JetSmart a Sky. Ak pôjdete od prepážok smerom doprava na koniec, tak tam je taktiež bezpečnostná kontrola a vstup k odletovým bránam, t.j. Security check/All boarding gates. Nájdete tam aj zopár reštaurácií, cukráreň a market.

V budove terminálu T1 nájdete mnoho suvenírových obchodov a, samozrejme, aj bežných obchodov, ako ste na letiskách zvyknutí: s kozmetikou, textilom, kaviarne, cukrárne, markety, reštaurácie a podobne. Nájdete tu aj bankomaty, banku a lekáreň.

V budove letiska funguje bezplatná wi-fi, aj keď najlepší signál je niekde uprostred za bezpečnostnou kontrolou. Čím idete ďalej do odľahlejšej časti terminálu, kde sú odletové brány, tým viac sa signál bude postupne miestami strácať.

VIP Lounge na národnom termináli

Primeclass Condor – otvorený od 7.00 do 20.30 h a môžete tu stráviť max 3 hodiny. Tento lounge ma aj sprchy. Nachádza sa pri GATE 26. Individuálny vstup pasažiera Economy je od 45 USD. 

Salones VIP Pacific Club – ak ste vošli cez Security check na 3. poschodí, tak vo vnútri zíďte schodmi na druhé poschodie a vstup je priamo za schodiskom. Je otvorený 24 hodín denne a môžete v ňom stráviť maximálne 2 hodiny. Individuálny vstup pasažiera Economy je od 40 USD. 

Salones VIP Pacific Club 2 – otvorený je denne od 7.00 do 2.45 h a nachádza sa medzi GATE 12 a 15. Môžete tu stráviť maximálne 2 hodiny. Tento lounge ma aj sprchy. Individuálny vstup pasažiera Economy je od 40 USD.

Vedeli ste, že...?

Chile je známe ako najdlhšia krajina na svete zo severu na juh (z východu na západ to je Rusko). Najsevernejšie položené letisko v Arice je 4 172 km vzdialené od najjužnejšie položeného letiska v Puerto Williams. Nepočítam teraz nároky Chile na Antarktídu. Pre lepšiu predstavu, BUBO Base Camp v Bratislave je od Severného pólu vzdialené vzdušnou čiarou 4 666 km.

International Terminal T2 – terminál pre medzinárodné lety #

Relatívne nový terminál, z roku 2022 zabezpečil bezproblémové odbavenie až 22 miliónov pasažierov z pôvodných 16 mil. ročne a tieto čísla rok čo rok rastú. Má takmer 100 kioskov na self check-in a 60 self baggage drop off. Má takmer 6 000 parkovacích miest, vyše 80 obchodov, reštaurácií, barov a kaviarní.

Operuje s viac ako 40 medzinárodnými letmi do Oceánie, Karibiku, Európy, Južnej Ameriky a Severnej Ameriky. Z Európy sem lieta napr. Air France, Iberia, British Airways alebo KLM. Medzi najpopulárnejšie resp. najvyťaženejšie linky je spojenie s Limou, Buenos Aires, São Paulom, Miami a Madridom.

Terminál sa delí na štyri časti, odletové brány C, D, E a F, kde každá dizajnovo reprezentuje určitú časť Chile. Hala C má dizajn dozelena reprezentuje Veľkonočný ostrov. Hala D dizajnovo reprezentuje púšť Atacama, hala E reprezentuje „modrý“ región Los Lagos. Hala F reprezentuje Patagóniu. Podľa hodnotení SkyTrax mu v rámci Latinskej Ameriky patria skôr tie stredné priečky. Časť letiska je v roku 2024 ešte v rekonštrukcii.

VIP Lounge na medzinárodnom termináli

Nachádzajú sa tu VIP lounge pre Business class pasažierov Latam Airlines, Delta Airlines Sky Club - Sky team alliance, Avianca Sala VIP - Star Alliance Silver and Gold frequent flyers. Pacific Club.

Sky Team Lounge je otvorený 24 hodín denne, môžete tu stráviť max štyri hodiny. Nachádza sa v hale E na prvom poschodí, blízko odletovej brány GATE E1. Dostanete sa tam po bezpečnostnej kontrole, kde budete práve na poschodí Level 3.

Odtiaľ choďte smerom na halu E, kde výťahom zídete na Level 1. Tento lounge má sprchy. Vstup zdarma majú pasažieri First Class alebo Business class alebo Elite Plus Frequent Flyer, ktorý majú letenku na medzinárodný let s Aerolineas Argentinas, Air Frane, KLM alebo Delta. Vstup pre ostatných stojí od 30 USD/osoba, kde záleží aký typ platobnej karty alebo nejakého zvýhodneného priority passu držíte.

Budova medzinárodného terminálu sa teda delí na niekoľko poschodí. Tradične na prízemí je príletová hala Arrivals a na Level 3 je odletová hala Departures, bezpečnostná a migračná kontrola.

Zaujímavosť

Medzinárodné letisko v Santiago de Chile sa nachádza na rovnakej rovnobežke ako najjužnejšie letisko Afriky, v Kapskom Meste.

Odporúčané letiskové hotely od BUBO #

Holiday Inn Airport Terminal Hotel

Už vyššie spomínaný hotel Holiday Inn sa nachádza takpovediac v srdci celého areálu letiska. Nachádza sa v pešej dostupnosti z národného aj medzinárodného terminálu. Vyzdvihnete si batožinu, vyjdete z budovy letiska von a o zopár metrov budete už pri hoteli. Spoznáte ho rýchlo a ľahko, na budove svieti veľký typický zelený nadpis Holiday Inn s logom.

Vojdete a recepcia je napravo. Za stenou pred vami je veľká reštaurácia a bar. Výťah k izbám je za recepciou smerom doprava. Smerom doprava je aj bazén a malé fitness. Hotel si pripisuje 4*, ale podľa nás v BUBO sú izby štandardu 3*+.

Izby sú veľké. K dispozícii máte kávu, čaj, uteráky, fén, hotelová kozmetika, pohodlné postele s bielou posteľnou bielizňou. Hluk letiska nie je do izieb počuť. Okná sa dajú zatiahnuť ťažkými závesmi a vytvorí sa absolútna tma. Máte tu všetko k pohodlnému prenocovaniu. Ideálne pre pobyty na jednu noc.

Diego de Almagro, 2 km

Ak ste si rezerváciu pripravili v hoteli Diego de Almagro Airport Hotel, tak po prílete sa zastavte v stánku TransVIP – oranžový stánok, v ktorom vám privolajú taxík a navigujú vás na jeho stanovisko. Tento hotel s TransVIP spolupracuje a na mnohých webových portáloch vám hotel ponúkne túto dopravu zdarma.

TransVIP má stánok pri východe z Baggage claim národného terminálu ako aj v príletovej hale národného terminálu. Zo skúsenosti však očakávajte strednú až nízku kvalitu dopravy, nejde o vodiča v obleku s rukavičkami.

Hotel Diego de Almagro Airport Hotel si pripisuje 4*, no nakoľko je to stále juhoamericky štandard 4*, Európan môže očakávať dojem 3*. Ideálne pre pobyty na 1 noc. Cenovo dostupný hotel.

Výhodou hotela Holiday Inn Airport Terminal je veľmi milá recepcia. Ak ste si spravili check-out (do 10.00 h ráno) a máte až večerný let, môžete si nechať v úschovni hotela veľkú batožinu a neskôr sa sem po ňu vrátiť. Celý deň môžete stráviť v centre Santiago de Chile spoznávaním pamiatok. Potom sa večer do hotela vrátite.

Pri hotelovom fitnesscentre je jedna miestnosť - kúpeľňa so sprchami, kde vám ešte dovolia dať si pred odletom domov sprchu, upraviť sa a čerství a svieži idete naspäť na letisko. Nepýtajú za to poplatok.

3 fotografie

Priestory Holiday Inn Airport Terminal

Čisto teoreticky, aj keď tu nebývate, môžu vám dovoliť vstúpiť do priestoru reštaurácie a kým so svojím partnerom/partnerkou obedujete a pijete drink, môžete sa ísť pozrieť od výťahov smerom doľava a dole po schodoch... uvidíte tam hotelový bazén a dáte sa doľava - tam je Fitness a Changing room a v Changing room si viete dať sprchu.

Je to však na vás, ako šikovne sa stratíte v dave a je to aj na ochote recepcie pustiť vás ako nehosťa do vnútorného priestoru hotela, kde je spoločenský priestor - reštaurácia, fitness, bazén...

Ako sme už vyššie spomínali, na letisku sprchy zatiaľ (k roku 2024) nie sú. Majú ich len vybrané VIP lounge a ak neletíte Business/First Class alebo nedržíte zvýhodnený pass, musíte si zaplatiť individuálny vstup.

6 fotografií

Spoločenský priestor Holiday Inn Airport Terminal

Zaujímavosť

Čilské mesto Punta Arenas je najjužnejšie mesto sveta s počtom obyvateľov nad 100 000. Od rovníka je vzdialené vzdušnou čiarou 5 909 km. Pre lepšiu predstavu, BUBO base camp je od rovníka 5 473 km.

Ako sa dostať z letiska Santiago de Chile do centra mesta? #

Zvoľte napríklad oficiálne taxi, ktoré vás približne za 15-20 min dopraví do centra mesta, priamo do vášho hotela. Ceny sú od 24 000 CLP (cca 24 eur). Na letisku je zmenáreň aj bankomat. Nemusíte osloviť hneď prvých taxikárov, ktorí sa tlačia k EXIT do príletovej haly. Pokojne vyjdite von na stanovišťa taxíkov a opýtajte sa na aktuálne ceny. 

Tí šetrnejší zvolia jednu z dvoch autobusových spoločností - Centropuerto alebo Turbus, ktoré vás dovezú do centra mesta a postupne zastavujú pri niektorých metro linkách. Svoju zastávku majú pred oboma terminálmi letiska a je tam aj kiosk s predavačom lístkov. Môžete si kúpiť jednosmerný alebo spiatočný. Cenovo vás to nevyjde viac ako 5 eur (rok 2024).

Odporúčam napr. Centropuerto. Premáva každú polhodinu a linka končí pri metro zastávke Los Héroes, ktorá je iba 800 metrov od prezidentského paláca La Moneda v centre mesta. Cesta trvá približne 40 minút. Z úplne rovnakého miesta, kde vystúpite, nastúpite aj pri prípadnej spiatočnej ceste na letisko.

Centropuerto by ste mali využiť vtedy, ak máte celodenný prestup na letisku v Santiago de Chile a nechcete celý deň stráviť na letisku čakaním na svoj ďalší let. Pri spiatočnej ceste z mesta na letisko si dajte rezervu - 45 min trvá cesta z Los Héroes na letisko (ak nie je zápcha) a pred medzinárodným odletom by ste na letisku mali byť aspoň tri hodiny vopred kvôli bezproblémovému check-inu veľkej batožiny na let a bezproblémovej migračnej a bezpečnostnej kontrole, kde sa vedia vytvoriť naozaj dlhé rady.

Nastupovanie do lietadla začína cca hodinu pred odletom a približne 20 min pred odletom sa brána už zatvára a dnu sa už nedostanete - zmeškali ste. Môže dôjsť, samozrejme, k meškaniam, k zmene odletovej brány, môžu vyhlasovať vaše meno... Odporúčam zbytočne neriskovať, sledovať odletové tabule a počúvať hlásenia na letisku a približne hodinu pred odletom sa už zdržiavať v okolí vašej odletovej brány.

Ako prebieha prílet do Chile #

Ako prestúpim z medzinárodného na národný terminál? #

Poďme od začiatku, keďže nie každý bol v Chile. Ak letíte do Chile priletíte na medzinárodný terminál. Po prílete na medzinárodné letisko v Santiago de Chile, hlavného mesta krajiny, vystúpite z lietadla. Pripojíte sa na bezplatnú wi-fi letiska a vyplníte si vstupný formulár cez svoj mobil (pri východe z lietadla a prejdení do terminálu letiska si všimnete na stenách QR kódy s výzvou na vyplnenie tohto formulára. QR kód si oskenujete do mobilu a formulár sa otvorí).

Tento formulár je aktívny už 24 hodín pred odletom vášho lietadla do Chile, čiže mnohokrát si ho viete vyplniť ešte v pohodlí svojho domova.

Formulár funguje bez problémov. Je v angličtine. Dostanete zopár otázok a môžete ho vyplniť aj za neplnoleté dieťa súčasne. Ak ste si ho nevyplnili doma, toto pohodlne zvládnete ešte aj pri čakaní na pasovú kontrolu alebo pri čakaní na veľkú batožinu. Wifi na letisku je zdarma a funguje dobre.

Pri pasovej kontrole sa preukážete cestovným pasom, môžu sa vás opýtať na dĺžku pobytu a na prvý hotel, do ktorého idete. Tieto informácie majte preto pripravené automaticky zodpovedať. Pracovník vám dá pečiatku do pasu a vloží vám doň PDI papierik – ten nestraťte. Budete ho odovzdávať pri odchode z krajiny a môžu ho od vás pýtať aj pri check-ine v hoteloch alebo kempoch v národných parkoch.

Následne si vyberiete veľkú batožinu a prejdete smerom na EXIT. Ak mobil k dispozícii nemáte alebo riešite technický problém, v hale preberania batožín (Baggage claim) ich majú v papierovej podobe. Majte po ruke pero.

Vyplnený formulár ukážete až pri EXIT-e. Slúži ako potvrdenie o tom, že nedovážate do krajiny zakázané rastlinné a živočíšne produkty či iné zakázane predmety v zozname na formulári. O kontrole vašej batožiny rozhoduje náhoda. Odporúčame každému vyplniť formulár pravdivo. Za nezrovnalosti hrozí vysoká pokuta.

Ak si nie ste istí, či nesiete niečo zo zakázaných potravín alebo iných predmetov, radšej zaškrtnite „áno“ a dané veci si oddeľte od veľkej batožiny, aby ste ich kontrole iba rýchlo ukázali, či sú v poriadku a nemuseli vám tak prehľadávať celý kufor. Ak je všetko v poriadku, môžete vyjsť von do príletovej haly.

Vo formulári sa hovorí napríklad, že nemôžete doviesť sušené ovocie, ale nevadí sušené ovocie v ešte neotvorenom obale s označením výrobcu. Vadia skôr rozbalené výrobky, ktoré nie sú zatvorené (ešte od výroby) alebo nevidno krajinu pôvodu. Spolupracujte s bezpečnostnou kontrolou a budete to mať rýchlo za sebou.

Budova medzinárodného letiska v Santiago de Chile má tri poschodia. Ako vyjdete s batožinou do príletovej haly, tak ste sa práve ocitli práve na jej prízemí - International Arrivals. Nad vami sú International Departures/Lounge a parkovisko. Keďže chcete cestovať letecky v rámci Chile ďalej, tak musí prejsť z terminálu International na National/Domestic terminál, T1 (v preklade Národný terminál).

Značenie na letisku je jasné, logické a vyvedie vás von z budovy letiska. Nasledujte značenie Terminal National. Tento terminál bude pri vyjdení z budovy letiska priamo oproti vám, cesta k nemu peši zaberie približne do piatich minút. Odporúčam vybrať sa k nemu z ľavej strany, nakoľko na tejto strane sú v smere do národného terminálu travelatori, urýchľovače chôdze. Z pravej strany ide tento travelator v opačnom smere.

Po príchode na Terminál pre vnútroštátne odlety (National Departures), musíte vyjsť výťahom alebo eskalátormi na Level 3 – Departures, čo je teda odletová hala. Pred sebou uvidíte prepážky hlavných lokálnych leteckých spoločnosti, LATAM, Sky a JetSmart...

Veľkú batožinu si môžete zaregistrovať na tento miestny prelet už štyri hodiny pred odletom u spoločnosti, s ktorou letíte do svojej finálnej destinácie. Letecká spoločnosť tu funguje na automatoch na check-in. Stačí mať po ruke cestovný pas a šesťmiestny kód z letenky. Ak systém nefunguje, pracovníčky leteckej spoločnosti navigujú k check-inu. Tých je tu každopádne dostatok a sú ochotné poradiť.

Vždy sledujte údaje na svojej elektronickej letenke a údaje na letiskovej tabuli. Riaďte sa nimi a počúvajte aj oznámenia v ampliónoch. Odletová brána vášho letu sa môže kedykoľvek zmeniť.

Po príchode k prepážkam spoločnosti, s ktorou letíte do finálnej destinácie, vám neodporúčam obracať sa hneď na pomoc pracovníka letiska. Občas tu postávajú pracovníci letiska, ktorí sa tvária, že vás radi vidia, vítajú vás v Chile a pomôžu vám s automatom. Potom však za pomoc pýtajú prepitné.

Ak viete trochu po anglicky a necestujete prvýkrát, ovládanie automatu je skutočne jednoduché. Pristúpite k automatu, kliknite na obrazovku, predvoľte si anglicky jazyk. Vložte šesťmiestny kód z letenky (Reference number) a svoje priezvisko (Surname). Automat vám postupne ponúkne dve možnosti: vytlačiť si palubný lístok (Boarding pass) a batožinový lístok (Bag Tag).

K dispozícii môže byť aktívna mapa lietadla a môžete si ešte zmeniť aj svoje sedadlo (Seat/Seat map). Dajte si vytlačiť (Print) palubný aj batožinový lístok, jeden po druhom. Pri batožine uvidíte ešte pokyn na zadanie počtu koľko kusov batožiny nesiete. Hotovo!

Odchádzate ďalej smerom k pultu Self baggage drop off, kde sú už pracovníčky konkrétnej leteckej spoločnosti, ktoré už mile rady pomôžu s odvedením veľkej batožiny na pás. Batožinu si vyložíte na pás. Ten podlhovastý batožinový lístok z automatu: jeho označený koniec si odtrhnite a schovajte – slúži ako doklad o tom, že ste batožinu podali.

Tri ďalšie malé nálepky s čiarovým kódom si odlepte a nalepte si ich hocikde na kufor, pritlačte. Zvyšnú časť nálepky odlepte od papiera a pripevnite o úchytku svojho kufra, úplne rovnako ako vám to nalepili pri odlete do Chile. Ak si s tým neviete rady, privolajte pracovníčku spoločnosti a naučíte sa to. Prax robí majstra.

Na skeneri si načítate svoj palubný lístok, oskenujete prístrojom na sken čiarkový kód z batožinového lístka. Uvidíte hlásenie zeleným, že batožina bola akceptovaná - Baggage was accepted. Batožina sa odvedie. Od prepážky odchádzate s príručnou taškou, cestovným pasom, palubným lístkom a ústrižkom o podanej batožine.

Automat na check-in je aj v anglickom, aj v španielskom jazyku. Funguje jednoducho, podobne ako automaty na check-in vo Viedni/Prahe. Prax robí majstra. So self check-inom sa budete pri cestovaní často stretávať. Kto hovorí obstojnou angličtinou, self check-in určite zvládne.

Jazykové okienko:

  • Language - jazyk (Espanol/Spanish - španielsky, Inglés/English - anglicky)
  • Surname a name - priezvisko a meno
  • Reference number - šesťmiestný rezervačný kód na vašej letenke
  • Seat/Seat map - sedadlo/mapa lietadla k výberu sedadla
  • Print - vytlačiť
  • Boarding pass - palubný lístok
  • Bag Tag - batožinový lístok

Ak ste tu vybavení, čo ďalej?

Ak sa postavíte čelom k prepážkam na check-in, z ktorého ste odišli, tak bezpečnostná kontrola (Security control) a odletové brány (Boarding gates) máte smerom doprava na konci haly. K odletovej bráne GATE príďte hodinu pred odletom najneskôr! Kontrolujte si údaj o svojom lete na letiskovej tabuli, či sa nezmenila brána alebo neprišlo k zdržaniu.

Ak prídete k odletovej bráne presne v hodinu odletu, tak je neskoro. Vtedy už lietadlo roluje po dráhe a odlieta. Počúvajte amplióny, či náhodou nevyhlasujú vaše priezvisko, alebo sa už hodinu pred odletom zdržiavajte v blízkosti svojej odletovej brány a sledujete dianie. Pri nástupe do lietadla sa preukážete palubným lístkom a pasom.

Medzi národným a medzinárodným letom (alebo opačne) si dajte časový rozostup pri kúpe leteniek minimálne tri hodiny. Zo skúseností je najlepšie 4 až 5 hodín. Lietadla meškajú môže dôjsť k zdržaniu, zmení sa čas odletu a dostanete sa do časovej tiesne. Tí najdôslednejší sa rozhodnú pre noc v letiskovom hoteli a časový rozostup 24 hodín +.

Záleží na tom, na aký typ dovolenky idete. Či ste po prílete flexibilní na zmeny alebo nie. Napr. v prípade výletu na Antarktídu, na ktorú sa cez Chile chodí, určite nechcete zmeškať posledný možný let, aby ste prišli načas.

Ako prestúpim z národného terminálu na medzinárodný terminál na letisku v Santiago de Chile? #

Odlet z Chile - ako to prebieha

Po prílete na národný terminál v Santiago de Chile z hociktorého lokálneho letiska v Chile postupujte ako všade inde vo svete nasledovne. Vystúpite z lietadla, idete smerom na Exit/Baggage claim. Na tabuli pri Baggage claim si pozriete, na ktorý pas privedú vašu veľkú batožinu. Keď ju máte, sledujete šípky EXIT/Terminal International T2 a šípky vás vyvedú von do príletovej haly Arrivals národného terminálu.

Šípky ďalej navigujú von z budovy letiska. Priamo pred sebou budete mať budovu hotela Holiday Inn a za ňou je medzinárodný terminál (T2, International). Vyberte sa k nemu zľava, kde sú pozdĺž chodníka aj travelátori, urýchľovač chôdze, v smere na medzinárodný terminál. 

Po príchode na medzinárodný terminál sa výťahom alebo eskalátormi dostaňte na poschodie Level 3 – Departures čiže odletová hala. Uprostred odletovej haly je veľká letisková tabuľa, pri ktorej si približne už štyri hodiny pred odletom nájdete svoj konkrétny let.

Pod ňou je vstup na migračnú a bezpečnostnú kontrolu (tam vstúpite, až keď budete mať odbavenú batožinu). Pred migračnou kontrolou sú zprava aj zľava dve slušne reštaurácie a market so suvenírmi a jedlom. Choďte najprv odbaviť batožinu, potom idete na migračnú a bezpečnostnú kontrolu.

Na odletovej tabuli nájdete teda svoj let a ten bude označený písmenom abecedy. To je označenie pre check-in, pri ktorom prebieha odbavovanie vášho letu. Všetky odbavovacie pulty sú smerom doľava aj doprava a orientujete sa podľa písmena, ktoré je uvedené pri vašom lete.

Prídete na odbavovacie pulty svojej leteckej spoločnosti. Pri vstupe do rady držte svoj pas a elektronickú letenku, pracovníčka leteckej spoločnosti vám skontroluje, či naozaj idete do správnej rady a pustí vás ďalej.

Chcete si skontrolovať váhu svojej batožiny skôr, ako pôjdete batožinu zaregistrovať na let? Postavte sa smerom k odletovej tabuli a vydajte sa smerom doprava a úplne na koniec haly, kde je veľká váha. Takisto si tu môžete nechať zabaliť svoj kufor za poplatok do ochrannej fólie.

Postavte sa potom do rady na check-in s leteckou spoločnosťou, s ktorou letíte zo Santiago de Chile preč. Po odvedení veľkej batožiny (tu vám pracovníci leteckej spoločnosti plne asistujú) odchádzate s príručnou batožinou, cestovným lístkom a palubným lístkom smerom na migračnú kontrolu a bezpečnostnú kontrolu.

Najprv idete na migračnú kontrolu, kde sa preukážete pasom, palubným lístkom, PDI papierikom, ktorý ste dostali pri vstupe do krajiny, dostanete výstupnú pečiatku a idete v rade ďalej na bezpečnostnú kontrolu. V ruke držte stále pas a palubný lístok – budú ich kontrolovať aj tam.

Po bezpečnostnej kontrole si preverte, či máte svoj palubný lístok, cestovný pas, všetky svoje veci z debničiek, ktoré prešli kontrolou aj s príručnou batožinou. Pohľadáte si odletovú tabuľu, kde vyhľadáte číslo svojho letu zo Santiago de Chile. Pri svojom lete nájdete halu C, D, E alebo F a vydáte sa podľa šípok daným smerom.

Číslo pri označení haly je už konkrétny GATE, čiže odletová brána, z ktorej letíte - napr. C5 a podobne. Pri odletovej bráne (GATE) buďte hodinu pred odletom, kedy už začína nastupovanie do lietala.

Adios!

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 77

Mohlo by Vás zaujímať

Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Medzinárodné letisko Santiago de Chile Blog

Blog Medzinárodné letisko Santiago de Chile

Medzinárodné letisko Artura Merina Beníteza (španielsky Aeropuerto Internacional Arturo Merino Benítez), ktoré má kód IATA SCL, sa nachádza 15 km…

Daniela Mihaldová 17 min. čítania
Najkrajšia turistika v Chile - W trek Blog

Blog Najkrajšia turistika v Chile - W trek

Scenéria národného parku Torres del Paine vás bude odrovnávať každý deň. Bude pršať, snežiť, fúkať, svietiť slnko, niekedy zažijete všetko…

Daniela Mihaldová 28 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

To najlepšie z Chile Blog

Blog To najlepšie z Chile

Chile má všetko, čo si ktorá krajina môže želať. Oceán po celej západnej strane, Andy po východnej strane, národné parky s dramatickými výhľadmi.…

Daniela Mihaldová 19 min. čítania
Najkrajšie túry sveta - 2. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Po úspešnej prvej časti vám priblížim ďalšie turistické trasy, ktoré vyzdvihuje aj samotný Lonely Planet. Tentokrát sa presunieme do Južnej Ameriky…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

5781
E

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Peru, Paraguaj, Chile, Brazília, Bolívia, Argentína


náročnosť

29 dní

Trvanie

6427 8240€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5861 6895€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

6375

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.