Bahamy, najkrajší ostrov - Exuma

Prehliadka

Bahamy, najkrajší ostrov - Exuma

Bahamské ostrovy tvorí viac ako 700 ostrovov a 2 000 maličkých ostrovčekov. Prejsť ich všetky sa vskutku nedá. Ak si na svoju cestu máte vybrať to najkrajšie a najlepšie, odporúčame vám zamieriť na rajský ostrov Exuma. A tu vám predstavíme prečo.

Už 30 rokov v BUBO intenzívne spoznávame svet. Každý rok odhaľujeme nové, dokonalé a dychberúce tajomstvá. Miesta pre dobrodružných cestovateľov, ale aj pre milovníkov oddychu a pokoja. Odľahlé dedinky, o ktorých doposiaľ nikto nepočul, mestské uličky, ktorými sa málokto prešiel. Vždy sa snažíme odbočiť z vyšliapaných turistických trás a ísť o krok ďalej.

Každý z nás má svoje obľúbené miesto, na ktoré sa rád vracia. Možno preto mnohých prekvapí, keď povieme, že takýto raj sme našli aj na Bahamských ostrovoch, pre mnohých prvoplánovom a predraženom turistickom raji, akoby vyrobenom pre tých jednoduchších Američanov. Nič vás tam neláka? Dáme vám pár odporúčaní, prečo na Bahamy treba ísť.

Drvivá väčšina návštevníkov Bahamských ostrovov mieri do okolia hlavného mesta Nassau. Prichádzajú sem na výletných lodiach či medzinárodných linkách z USA, Kanady ale aj z Londýna. Prístav pre výletné lode (s čím súvisí primeraný štýl zábavy) je skutočne obrovský - veď asi tri štvrtiny návštevníkov Bahám prichádza práve na výletných lodiach. Nie, Nassau nie je destinácia pre náročného turistu vyhľadávajúceho viac než ľahko stráviteľný pocit dovolenky.

Takže, kvôli hlavnému mestu by sme sa tam už nevracali ani my. Ale ako každé miesto na zemi, Bahamy v sebe toho skrývajú oveľa viac. Komplexné a spletité územie nie je možné celé prebádať, keďže ho tvorí viac ako sedemsto ostrovov a dvetisíc ostrovčekov. Niektoré z nich ani nemajú status ostrova, sú to len malinké kúsky súše nad hladinou mora. Najväčšími a najznámejšími ostrovmi sú Grand Bahama, Eleuthera, Cat Island a New Providence, na ktorom leží už spomínané, hlavné mesto Nassau. 

Krátko o Bahamách

Odkiaľ sa Bahamy vzali na mape nášho dnešného sveta? O ich objavenie pre Európu sa postaral Krištof Kolumbus. Práve Bahamské ostrovy boli prvým miestom, kde spustil kotvy na kontinente, ktorý dostal neskôr pomenovanie Amerika. 12. októbra 1492 pristáli jeho lode na ostrove, ktorý miestni Indiáni nazývali Guanahani, on mu dal pomenovanie San Salvador. Pôvodné indiánske obyvateľstvo vyhubili Španieli už v 16. storočí, väčšina zomrela v baniach na Kube a Haiti, zvyšok vymrel na pre tunajšie obyvateľstvo neznáme choroby.

Od roku 1629 sa na ostrovy začali tlačiť britské lode. Pôsobenie pirátov na prelome 17. a 18. storočia Briti úspešne potlačili a od roku 1718 boli Bahamy britskou kolóniou. V 18. storočí prekvitá budovanie plantáží, na ktoré sú privážení otroci z Afriky. Po tom, ako Briti zrušili otroctvo v roku 1834, sa Bahamy stali útočiskom pre oslobodených otrokov z celého regiónu, aj preto dnes čierne obyvateľstvo tvorí 90% obyvateľov ostrova.

Počas druhej svetovej vojny sa na Bahamách zapáčilo Američanom, ktorí si na mieste zriadili niekoľko vojenských základní. Bahamy získali samosprávu v roku 1964 a úplnú samostatnosť vyhlásili 10.7.1973. Stalo sa to pod vedením bahamského politika Sira Lyndena O. Pindinga, podľa ktorého je dnes pomenované aj medzinárodné letisko v Nassau.

Bahamská vlajka #

Aj bahamská vlajka sa časom formovala, až sa pretvorila do dnešnej známej podoby. Národná vlajka obsahuje rovnostranný čierny trojuholník a tri vodorovné pruhy dvoch farieb, ktoré nesú svoj význam. Horný a dolný akvamarínový prúžok symbolizuje, priezračné vody obmývajúce brehy krajiny. Centrálny pruh v žltej farbe hravo znázorňuje príjemný, slnkom zohriaty piesok. 

Raj na zemi

Od vyhlásenie nezávislosti sa na Bahamách veľa zmenilo. Podvodné jaskynné systémy, ružové pláže, korytnačky, raje, žraloky či plávajúce prasiatka, toto všetko patrí k obrovským lákadlám ostrovov. Nečudo, že Bahamčania patria medzi jedných z najspokojnejších obyvateľov sveta. Ako by ste sa cítili vy, keby váš domov pripomínal skoro na každom kroku raj na zemi? Všeobecnou filozofiou lokálnych obyvateľov je užívanie si každého dňa so všetkým, čo prináša, s úsmevom na tvári. Vďaka prílevu turistov nie je o pracovné miesta núdza. Pre obyvateľom je primárnym zdrojom príjmov cestovný ruch. 

Exuma - najkrajší ostrov Bahám #

Presťahovali by ste sa na Bahamy? My áno, ale len v tom prípade, keby sme si mohli za destináciu zvoliť súostrovie nesúce názov Exuma.

Exuma je dokonalou destináciou na Bahamách a tvorí ju viac než 360 ostrovov. Súostrovie je obľúbenou destináciou pre jachtárov aj potápačov, a to najmä vďaka krásnym podmorským jaskyniam a útesom. Mnohé zo spomínaných pláží, jaskýň či útesov sú súčasťou chráneného národného a morského parku Exuma Bahamas National Trust.

Bahamský klenot bol osídlený okolo roku 1783 americkými lojalistami, ktorí utiekli z revolučnej vojny. Dôležitú úlohu v rozvoji a ekonomickom prosperovaní zohrávajú aj bavlníkové plantáže, ktorým sa nesmierne darilo vďaka Angličanom. Veľká Británia trpela nedostatkom tohto vzácneho tovaru a viac než pätnásť rokov ochotne platila za pestovanie a dovoz priamo z Exumy.

Lord John Rolle, jeden z osadníkov, je dôležitou historickou postavou a s jeho menom sa budete na Exume stretávať stále. Jedným z posledných rozhodnutí, ktoré pred smrťou urobil, bolo podarovanie Exumy svojim otrokom. Na znak vďaky po ňom miestni pomenovali niekoľko lokalít, ako napríklad Rolleville a Rolletown. Zaujímavosťou je aj miesto Georgetown, založené v roku 1793, ktoré bolo pomenované po britskom kráľovi, Jurajovi III.

Väčšinu ľudí, ktorí sa v súčasnosti vyberú preskúmať túto idylicky chránenú morskú oblasť, priťahuje najmä divoká, nedotknutá príroda. Na ostrove sa riadi jednoznačným a prísnym pravidlom „no take“, čo znamená, že z prírody nemožno nič odňať, a zároveň sa tu nesmie ponechať nič privezené. Vďaka tomuto pravidlu sa zachováva nedotknutý ekosystém a úžasná rozmanitosť podmorského života, bohatého vtáctva a suchozemských tvorov.

Dávajte pozor na vzácne bahamské skalné leguány, hlodavce a stromatolity vytvorené modrozelenými riasami, ktoré sú živé už viac ako dvetisíc rokov. Na Bahamách potápači plávajú so žralokmi a naše deti na Exume s prasiatkami. Konkrétne na ostrove zvanom Big Major Cay, kde sa títo štvornohí obyvatelia zjavili celkom nečakane a veľmi si pochvaľujú.

Ako sa dostať na Exumu? #

Bahamský ostrov Exuma je výnimočný aj tým, že pôsobí mimoriadne nedostupne, pritom má medzinárodné letisko. Exkluzivitu a pocit mimoriadne intímnej dovolenky získavate napriek tomu, že sa sem dostanete priamym letom hneď z niekoľkých amerických letísk - vrátane najväčšieho letiska sveta v Atlante v štáte Georgia (kam z Európy okrem iných lietajú aj Air France a KLM). Let trvá čosi cez 2 hodiny a je operovaný kvalitnou leteckou spoločnosťou Delta. 

Ak si chcete skombinovať návštevu Exumy s prehliadkou slávneho Nassau (a napríklad pobytom v megalomanskom hoteli Atlantis), tiež nie je problém. Z Nassau sa následne dostanete na Exumu polhodinovým letom Bahamskými aerolinkami. 

Človeku sa ťažko verí, že stačí tak málo a namiesto preplneného Nassau v spoločnosti desaťtisícov turistov z obrovských výletných lodí máte ostrov sami pre seba a na dokonalých plážach budete sami.

Geografia Exumy

Ako je to na Bahamách bežné, aj to, čo my voláme ostrov Exuma, je v skutočnosti súostrovie tvorené 365 ostrovmi a ostrovčekmi nazývanými cays. Najväčší z ostrovov je Veľká Exuma, kde strávite väčšinu svojej dovolenky, ostrov dlhý cca 60 kilometrov (krížom ho prejdete za hodinu). Zablúdiť sa tu nedá, krížom cez ostrov vedie jediná cesta nazývaná Diaľnica kráľovnej (cesta plná výmoľov, nejazdite rýchlo, aj tak sa nemáte kam ponáhľať). Hlavné mesto ostrova, už spomínaný Georgetown, má 1500 obyvateľov. 

Veľká Exuma je spojená so susedným ostrovom Malá Exuma malým mostíkom. Najväčšou atrakciou Malej Exumy je fakt, že ňou prechádza Obratník kozorožca, pri tabuli sa môžete odfotiť na pláži s logickým názvom Pláž obratníka kozorožca. 

8 fotografií

Krásne pláže Exumy

Ako najlepšie spoznať Exumu? #

Prísť na Exumu a zostať v hoteli by bol hriech, treba spoznať všetky jeho krásy. Ponúkajú sa 2 možnosti:

- krásu Bahám najlepšie spoznáte z prenajatej lode či už v rámci výletov z pevniny, alebo počas dlhšej okružnej plavby

- ak zostanete na pevnine, určite si požičajte auto. Premávka je na Exume riedka a tak sa nemusíte ničoho obávať, ani keď nie ste zvyknutí šoférovať na ľavej (anglickej) strane. Autá majú navyše volant na našej (americkej) strane. Na šoférovanie na Exume si rýchlo zvyknete. Požičanie auta na deň stojí cca 100 USD. Pozor na riedku sieť čerpacích staníc, ktoré bývajú neraz zatvorené. Odporúčame sledovať ručičku stavu nádrže.

7 fotografií

Sandals Emerald Bay, Veľká Exuma

Najlepší all inclusive hotel na Exume #

Americký luxus na výnimočnom ostrove ponúka hotel Sandals. Váš privátny raj, kde sa budete od prvej chvíle cítiť ako v americkom sne. Elegantné vily zapadajú do atmosféry privátneho zálivu. Tri bazény, jedenásť reštaurácií a šesť barov ponúkajúcich prémiové nápoje už v základnej cene. Potápanie, kajaky, windsurfing či šnorchlovanie už v základnej cene. V cene máte aj golf na ihrisku, ktoré dizajnoval Greg Norman (7,001-yard, par 72 championship). Norman nenavrhol jednu, ale hneď šesť jamok tak aby ste si užili celé prostredie nádherného zálivu Emerald Bay. Hotel je určený výlučne pre dospelé páry. Objednajte si vilu s butlerom a užívajte si luxus v americkom štýle.

Najlepšie reštaurácie na Exume #

Ak nezostanete bývať v jednom z mála all inclusive hotelov a nebudete si variť sami v privátnych vilách, za stravou budete na Exume jazdiť autom alebo taxíkmi. Exumu sme prešli celú a vybrali sme pre vás tie najlepšie reštaurácie ponúkajúce komplexný zážitok, ktorý sa na Exume spája v prvom rade s prostredím ostrova.

Ako z fototapety - realita Exumy
Foto: Jozef Zelizňák — BUBO

Blu on the Water

Ako napovedá už samotný názov, v tejto reštaurácii si dokonale užijete výhľad na modré vody Bahamských ostrovov. Tento zážitok nám vyrazil dych. K tomu výborná kuchyňa pod taktovkou jamajského šéfkuchára Ty Wonga, ktorý získal svoje kulinárske schopnosti v USA, najmä v hoteloch južnej Floridy, vrátane špičkového The Ritz-Carlton Key Biscayne. Mix ázijských a karibských chutí šmrncnutých južnou Floridou. Nám tu veľmi chutili conch quesadillas (mexické placky plnené tunajšou mušľou), ale každé jedno jedlo bolo pre našu skupinku zážitkom. Odporúčame rezerváciu. My sme ju nemali, ale mali sme šťastie:)

Haulover Bay Bar & Grill Restaurant 

Reštaurácia na najkrajšom mieste Exumy, ktorú nemôžete obísť. Nečakajte široký jedálny lístok, kuchyňa je malá a v ponuke sú denne tak štyri jedlá, ale stôl na móle s výhľadom na bahamský raj vás prenesie do inej dimenzie. Reštauráciu vedú brat a sestra. Israel má veľkú charizmu a rád vám vysvetlí súvislosti toho, čo vidíte. Pri odlive môžete z móla reštaurácie kráčať do nekonečna. Dajte si studený Kalik alebo koktejl Bahama Mama a na toto miesto sa budete chcieť vrátiť.

Shoreline Beach Club

Do tejto reštaurácie na pláži Cocoplum Beach neláka jedlo, je skôr jednoduché a americké (hoci conchburger nie je vôbec márny), ale stolík pod palmami s výhľadom na jednu z najkrajších pláží ostrova bol dôvodom, prečo sme sa počas nášho pobytu sem vrátili trikrát:) A podľa mňa to urobíte aj vy.

Výhľad z baru Haulover Bay

Výhľad z baru Haulover Bay

Conch - špecialita Bahám #

Pokiaľ na ostrove začujete, že niekoho označia slovom conch (čítaj konk), nečudujte sa. Pomenovanie lastúra, alebo aj mušľa patrí nielen podmorským živočíchom, ale aj miestnym obyvateľom. Pýtate sa na dôvod? Britské impérium malo v pláne udržať svoju moc a nadvládu nad kolóniami v Severnej Amerike formou opakovaných pokusov o zdanenie. V Bostone si brúsili zuby na čaj, na Bahamách zas na potraviny.

Bahamčania sa na nevydarenej politickej aktivite dobre zasmiali a našli šikovný spôsob, ako platenie daní obísť. Povedali si, že budú radšej do konca svojho života jesť ulovený conch, než by mali prispievať do britskej pokladne. A to je presne to, čo urobili. Našli dvadsaťsedem rôznych alternatív, ako pripraviť mäso na tie najchutnejšie spôsoby. Prázdne ulity si rovnako našli svoje uplatnenie, milujú ich turisti, šperkári či iné zvieratká, ktoré si v nich nájdu skrýšu. 

4 fotografie

Pláže plné conchov

Najkrajšie pláže Bahám #

Exuma sa právom hrdí titulom najkrajší ostrov Bahám a najkrajší ostrov Bahám musí mať predsa aj najkrajšie pláže. Na dôkladné spoznanie ostrova je potrebné mať auto. Ak ho máte, odporúčame vám nasledovný zoznam:

1. Hoopers Bay - úžasná pláž by to bola aj bez korytnačiek. Krásny piesok, pokojná voda, minimum turistov. No a k tomu si pridajte desiatky korytnačiek plávajúcich kúsok od brehu a máte jeden z top zážitkov karibského regiónu. Zažili sme ich pri každej návšteve tejto pláže, plávali sme s nimi aj šnorchlovali. Ozaj úžasný zážitok. Ako to miesto nájdete? Zaparkujte autom na ceste z Georgetownu na letisko pri kondomíniu Driftwood condos, tam si všimnite tabuľu s nápisom Prístup na pláž (Beach Access) a po úzkom chodníčku sa vydajte medzi domy. Keď ste na pláži, pokračujte doprava smerom k mólam viditeľným už z diaľky. Korytnačiek bude pribúdať. Na jednej našej návšteve sme ich narátali viac než tridsať. 

3 fotografie

Korytnačky na Hoopers Bay

2. Jolly Hall Beach - keď budete počuť o pláži len pár minút jazdy z hlavného mesta, zrejme si predstavíte rušnú, plnú mestskú pláž. Nemôžete byť ďalej od pravdy. Pláž ukrytá medzi stromami, s minimom turistov, a v nádherne čistej a pokojnej vode uvidíte možno aj raje (ako sme ich videli my). Vyhodnotili sme ju ako top pláž pre rodiny s deťmi.

3. Stocking Island

Len desať minút plavby loďou (cena cca 15 USD) sa nachádza ďalšia z top pláží súostrovia Exuma. Ostrov Stocking Island láka okrem tyrkysovej vody aj na výbornú karibskú atmosféru baru Chat N Chill a najčerstvejší conch šalát, aký si viete predstaviť. Conchy vylovené pred vami z mora a pripravené s paradajkami, sladkým korením a morskou soľou. Dochuťte si ich čerstvou citrónovou šťavou... koniec sveta! Posilnite sa miestnym koktejlom Bahama Mama a nájdite odvahu vliezť medzi morské raje. Morský miláčik, za ktorým sa inde organizujú drahé výlety, tu bude vaším sprievodcom pri šnorchlovaní.

4 fotografie

4. Pláž s prasiatkami

Nie najestetickejšia pláž, či sa tam budete kúpať, je na vás (asi skôr nie), aj to tu vcelku smrdí, ale zasa, kde inde uvidíte prasiatka kúpať sa v nádherne tyrkysovej vode? Jedna z najväčších atrakcií Bahám je z Exumy na skok. Užite si ju.

Čo piť na Bahamách? #

Nemôžete byť na dovolenke na Exume bez toho, aby ste ochutnali:

1. Goombay Smash: účinkuje veľmi rýchlo a okamžite vás dostane do karibskej nálady. Kombinácia tmavého a kokosového rumu s ananásovým džúsom je koncentrovanou chuťou dovolenky. Dostanete ho takmer všade, typický je pre bar Chat N Chill na Stocking Islande. 

2. Bahama Mama: koktejl, ktorý prekročil hranice Bahám, je rozšírenou verziou klasického Goombay Smashu, obohateného o grenadínu a pomarančový džús. Ak máte radi sladké, prídete si na svoje.

3. Kalik či Sands: dve štandardné pivá, ľahké ako karibská pohoda, dobre vychladené príjemne osviežia.

4. Ricardo Rum: destiléria založená v roku 1859 sa hrdí výrobou jedného z najlepších karibských rumov. Špecialitou je ten s kokosovou príchuťou.

Dovolenka v Karibiku s BUBO uspokojí aj najnáročnejších cestovateľov. Vyskúšajte ju spolu s nami. Radi vám poradíme.

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 1202

Mohlo by Vás zaujímať

Bahamy, najkrajší ostrov - Exuma Karibik

Karibik Bahamy, najkrajší ostrov - Exuma

Bahamské ostrovy tvorí viac ako 700 ostrovov a 2 000 maličkých ostrovčekov. Prejsť ich všetky sa vskutku nedá. Ak si na svoju cestu máte vybrať to…

Jozef Zelizňák 11 min. čítania
Bahamy – krajina pirátov z Karibiku Prémiový blog

Prémiový blog Bahamy – krajina pirátov z Karibiku

Bahamy - to je jedno veľké meno, silná značka, ktorá dokáže konkurovať aj Havaju. „Mať Havaj“ sa zvykne hovoriť, keď si užívame totálnu pohodu. Čo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3082 3853€
K

Amerika  

Karibik, Turks a Caicos, Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

5279 6210€
K

Amerika  

Karibik, Spojené štáty americké (USA), Kanada, Kajmanie ostrovy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3364 3738€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.