Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v krajinách, v ktorých nosí korunu na hlave? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Kráľ Charles III., alebo teda Karol III., je už oficiálne vládcom s korunou na hlave. A to od 6. mája 2023, kedy sa dočkal slávnostnej korunovácie sledovanej miliónmi ľudí po celom svete.

Kráľom sa stal minulý rok vo veku 73 rokov, kedy prevzal žezlo po zosnulej matke Alžbete II. - tá vydržala na tróne rekordných 70 rokov a mimo iného sa stala aj najscestovanejším monarchom. Teraz bude jej najstarší syn nielen kráľom Spojeného kráľovstva, ale celkovo 15 krajín patriacich pod tzv. Commonwealth Realm.

Z nich je síce v mnohých len formálnou hlavou štátu, ktorá sa zúčastňuje na ceremóniách. Napriek tomu ho možno označiť za jedného z najmocnejších mužov planéty - veď mu "patria" nielen mnohé ostrovy Karibiku a Oceánie, ale aj Austrália či Kanada. Ako to však v skutočnosti je a aké sú lákladlá krajín, kde je Karol III. tým najvyšším? Pozrime sa na to bližšie.

Vysvetlenie pojmov:

  • Commonwealth je združenie nezávislých a suverénnych štátov, z ktorých väčšina sú bývalé britské kolónie alebo územia.
  • Pojem Commonwealth of Nations, teda Spoločenstvo národov, označuje organizáciu, ktorá je dobrovoľným združením 54 členských krajín, ktoré spolupracujú na rôznych otázkach vrátane politického, ekonomického a sociálneho rozvoja - patria sem napr. India, Nigéria, Južná Afrika, Guyana či Malajzia.
  • Commonwealth Realm je konkrétne označenie tých krajín, ktoré majú spoločného panovníka so Spojeným kráľovstvom ako hlavu štátu. Tieto krajiny sa považujú za samostatné suverénne štáty, majú však spoločné historické, kultúrne a inštitucionálne prepojenie so Spojeným kráľovstvom. Všetky krajiny Commonwealth Realm sú členmi Commonwealth of Nations, naopak to však neplatí.

Krajiny patriace do Commonwealth Realm

    Veľká Británia

    1. Veľká Británia (Spojené kráľovstvo) #

    Začnime od konca (minimálne čo sa týka abecedy, ostatné krajiny sú zoradené podľa nej). Kráľ Karol III. bude korunovaný v Londýne - európskej modernej zmeske kultúr s úžasnými pamiatkami. V meste, kde život nezničil ani veľký požiar. Konkrétne vo Westministerskom opátstve, ktoré na zájazde do Anglicka v BUBO pravidelne navštevujeme.

    Londýn je metropolou Spojeného kráľovstva, ktoré tvora štyri štáty - Anglicko, Wales, Škótsko a Severné Írsko. Rovnako tak aj regióny známe ako Britské zámorské územia, ktorých je dohromady 14.

    Vo Westminsterskom opátsve je vyše 3 300 hrobov. Z toho 30 patrí kráľom a kráľovnám Anglicka. Každá korunovácia prebieha priamo pred ich očami.
    Foto: archív — BUBO

    Britské zámorské územia tvoria:

    Možno sa pýtate, aké sú právomoci kráľa v Spojenom kráľovstve. Predovšetkým reprezentatívne a ceremoniálne. Avšak Karol III. bude ako kráľ tiež vymenúvať zvoleného premiéra, ministrov či zostavenú vládu. Taktiež je hlavným veliteľom ozbrojených síl a udeľuje aj rytierske tituly.

    Bude otvárať parlamentné zhromaždenia, a to aj vo Walese či Škótsku, vymenovávať členov Snemovne lordov, sudcov Najvyššieho súdu, ratifikovať schválené zákony a môže omilostiť ľudí vo väzení rovnako ako napr. prezidentka SR. Okrem toho má však rôzne menej tradičné právomoci z kategórie tých vtipnejších.

    4 fotografie

    Westministerské opátstvo

    Zaujímavé právomoci kráľa Karola III.:

    • Môže porušiť zákon bez následkov, keďže v Británii sa každý súdny proces nesie ako "obžalovaný vs. kráľ". A kráľ nemôže obžalovať sám seba. „Občianske a trestné konanie nemožno viesť proti panovníkovi ako osobe podľa práva Spojeného kráľovstva,“ píše sa na oficiálnom webe kráľovskej rodiny.
    • Má právo šoférovať bez vodičského preukazu. Všetky vodičáky sa totiž vydávajú na meno kráľa. Navyše, na aute nemusí mať ani poznávaciu značku.
    • V rámci automobilových predpisov je zaujímavé, že môže tiež prekročiť rýchlosť v ľubovoľnej miere a nikdy nedostane pokutu. Je to však preto, že kráľovskú rodinu vozia obvykle policajné autá a tie nepodliehajú obmedzenej rýchlosti.
    • Môže cestovať bez pasu, čo by určite ocenili aj viacerí BUBO klienti. Vzťahuje sa to však len naňho. Napríklad princ William už musí mať pas.
    Príroda Škótska - Isle of Skye.

    Príroda Škótska - Isle of Skye.

    Na Britských ostrovoch je čo objavovať. Útesy ostrova Írsko na zájazde do Írska, jazerá a hory severskej škótskej prírody v rámci poznávačky Škótska, atmosférické mestá Londýn a Edinburgh či najfutbalovejšie mestá na svete ako Manchester či Liverpool.

    Atmosféra Británie a typický "cockney" prízvuk je to, čo vás bude lákať pozorovať krajinu, kde je bezprostrednou hlavou štátu korunovaný monarcha Karol III.

    Antigua a Barbuda

    2. Antigua a Barbuda #

    Exotická Antigua a Barbuda je konštitučnou monarchiou, kde je hlavou štátu kráľ Karol III. Táto karibská krajina je však nezávislým štátom v rámci Commonwealthu od 1. novembra 1981. No ešte v roku 1967 bola Antigua prvým štátom východného Karibiku, ktorému Londýn uznal možnosť vládnuť si nezávisle.

    Vitajte na Antigue!
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Ako už názov štátu napovedá, tvoria ho dva hlavné ostrovy, avšak rovnako k nim patrí aj maličká Redonda. S rozlohou 1,5 km2 leží medzi ostrovmi Montserrat a Nevis. Pri veľkosti hlavných ostrovov je však rozloha Redondy zanedbateľná (Antigua 300 km2, Barbuda 160 km2).

    Oba ostrovy, ktorým kraľuje Karol III., sú do značnej miery odlišné. Antigua je ťahákom pre turistov, ako najväčší zo Záveterných ostrovov Malých Antíl má kilometre dlhých pláží, dokopy až 365, a preto sa hovorí "jeden deň v roku = jedna pláž". Každá sa tu zdá krajšia ako druhá, keďže koralový pôvod ostrova sa postaral o mnohé biele či ružové piesky s nádhernou tyrkysovou vodou. Antigua je luxusný ostrov, preto tu čakajte vyššie ceny, no služby sú perfektné.

    3 fotografie

    Krásy Antiguy

    Menšia Barbuda láka, skôr ako plážami, pravým karibským životom. Ostrov pôsobí zaostalejšie, má horšiu infraštruktúru a, na rozdiel od hornatej Antiguy, Barbuda je takmer úplne plochá a najviac "vytŕča" do Atlantiku, čiže ju vo veľkom postihnú hurikány. Aj preto má svojský a jednoduchý charakter. Na Barbude odmietli žiadosť Roberta De Nira, ktorý si tu chcel postaviť vilu a obyvatelia Antiguy im nadávajú, že sú zaostalí, závistliví a odmietajú rozvoj. "Malý" brat tiež do veľkej miery odmieta turizmus, a tak nemôžu byť tieto dva ostrovy tvoriace jeden štát rozdielnejšie.

    Veľké porovnanie tejto dvojice ostrovov sme pre vás spravili aj v samostatnom blogu Antigua a Barbuda. Oddych na Antigue padne vhod najmä po poznávačke amerických a kanadských veľkomiest, preto odporúčame ako ideálnu kombináciu zájazd Toronto, Niagara, New York a Antigua.

    Austrália

    Šnorchlovanie, aké ponúka len Veľká koralová bariéra.

    Šnorchlovanie, aké ponúka len Veľká koralová bariéra.

    3. Austrália #

    Británia mala veľký vplyv na Austráliu už od počiatku, ako ju v roku 1770 objavil James Cook. Austrálčania prebrali po Britoch mnoho - podobná kultúra, inšpirácia v rámci zábavného priemyslu, ale aj dvojkomorový parlament na čele s premiérom. Hlavou štátu je oficiálne stále Karol III., hoci jeho rola je viac-menej symbolická.

    Austrália získala svoju nezávislosť postupne behom dekád. V roku 1901 vznikol na základe dohody šiestich kolónií Commonwealth of Australia, Británia však mala na svoje "dieťa" stále veľký vplyv. Počas roku 1931 prijala Austrália Westministerský štatút, no až v roku 1986 podpísali Australia Act, ktorý rozhodol, že okrem panovníka nebude mať Británia žiadne ústavné spojenie s Austráliou.

    Dnešná Austrália je členom Commonwealth of Nations i Commonwealth Realm. No viacerí obyvatelia krajiny žiadajú úplnú nezávislosť od Británie i v ponímaní toho, kto je hlavou štátu (monarchom), a tak už o niekoľko rokov Austrália v tomto zozname nemusí figurovať.

    Opera v Sydney - dnes už symbol celého kontinentu.
    Foto: Veronika Hulíková — BUBO

    Austrália je jediným kontinentom, ktorý je zároveň jeden celý štát. Je známa pre svoju vysokú životnú uroveň a vyspelé veľkomestá ako Sydney, Melbourne či Perth sa často označujú za najkrajšie na svete. Obývané je najmä východné pobrežie, ktoré zo severnej strany obmýva Veľká koralová bariéra ako jeden z prírodných divov sveta.

    Na zájazdoch do Austrálie však môžete obdivovať aj severné mesto Darwin s blízkym Národným parkom Kakadu, ktorý sa pýši množstvom krokodílov či ikonické Tri sestry v Modrých horách neďaleko Sydney a tiež jednu z najikonickejších ciest sveta - Great Ocean Road s 12 apoštolmi. A pokiaľ sa vydáte do srdca štátu, uvidíte aj skalu Uluru ako posvätné miesto Aborigénov.

    5 fotografií

    Čarovná Austrália

    Bahamy

    Zájazdy do Austrálie, ktoré odporúčame:

    4. Bahamy #

    Bahamy sú bránou do Ameriky. Minimálne tak to bolo 12. októbra 1492, kedy práve v tejto časti sveta zakotvil Krištof Kolumbus a objavil tak pre Európanov "Nový svet". Kráľ Karol III. je slávnostnou hlavou Bahám, na miestnej úrovni zastupuje generálny guvernér, no The Bahamas sú plne nezávislým štátom s vlastnou vládou a ústavou.

    Spojenie s Britániou je cítiť hlavne na jazyku. Hoci ležia Bahamy v bezprostrednej blízkosti americkej Floridy, započujete tu skôr britský než americký prízvuk. Tiež sa tu jazdí vľavo. 

    Bahamy sú luxusom na tanieri.
    Foto: archív — BUBO

    Bahamy, prezývané aj krajina pirátov z Karibiku, hoci sa v Karibiku nenachádzajú, sú dnes synonymom luxusnej a exotickej dovolenky, podobne ako Havaj. Nádherné čisté more, nespočetné pláže a dokonalé služby na americký spôsob v Lucayskom súostroví. Drahý raj, kde však spoznáte autentický ostrovný život, kedy sa napriek kvalitným službám nikto nikam neponáhľa. Napríklad banky sú tu otvorené len do 15.00 h.

    Turizmus je na Bahamách absolútnym základom ekonomiky štátu. Nikto tu nie je odmietaný a v meste Nassau sa vie z veľkých zaoceánskych lodí vylodiť naraz až 40 000 turistov. Tí si zaplávajú so žralokmi nurse sharks či prasiatkami, ktoré sú základom propagácie dovolenky na Bahamách. V BUBO vám odporúčame zamieriť na najkrajší bahamský ostrov Exuma. Nájdete tu prasiatka, najbelšie pláže, pohladkáte raju a najkrajší zo 700 ostrovov Bahám budete mať len pre seba.

    Belize

    4 fotografie

    Bahamy - karibský luxus bez Karibiku

    5. Belize #

    Belize je dnes už bývalou britskou kolóniou v Strednej Amerike a, rovnako ako Bahamy, má historické a kultúrne spojenie s Britániou. Angličtina je úradným jazykom, právny systém krajiny je rovnaký ako v Británii a Karol III. je formálnou hlavou štátu, no najväčšiu moc má predseda vlády a kráľa Karola zastupuje generálna huvernérka.

    Svoju nezávislosť získalo Belize 21. septembra 1981. Dnes je slovo Belize známe skôr ako raj, kde si politici a svetoví miliardári ukrývajú svoj majetok, ktorý chcú zamlčať pred svetom. Belize má však oveľa viac a okamžite na ňom vidno rôznorodú kultúru ovplyvnenú domorodými komunitami, kde sa mixuje korenie strednej Ameriky, Afriky a Karibiku.

    Pyramída Xunantunich ako unikátny a neopozeraný pozostatok Mayskej ríše.
    Foto: Alena Spišáková — BUBO

    Susedí len s dvomi slávnejšími susedmi, ktorí si kradnú turistov pre seba - Mexiko a Guatemala. Tu chodia ľudia za krásnymi plážami a mayskými pamiatkami, avšak to isté nájdu aj v často obchádzanom Belize. To má 900 mayských pamiatok a BUBO vám odporúča navštíviť a pozrieť si na zájazde do Belize minimálne archeologické nálezisko Altun Ha blízko Belize City a Xunantunich pri hraniciach s Guatemalou.

    Pri Belize by sa tiež našla spojitosť s Austráliou - konkrétne tu nájdete Belizský bariérový útes, ktorý je súčasťou Mezoamerického korálového útesu - najväčšieho útesu na západnej pologuli. Prírodný úkaz Blue hole (Modrá lagúna) je jeden z najkrajších prírodných javov, aké by ste v živote mohli vidieť.

    Grenada

    6. Grenada #

    Grenada, ktorá získala nezávislosť od Británie 7. februára 1974, je pre mnohých turistov absolútnou karibskou neznámou. Má za sebou históriu plnú bojov. Španieli, ktorí sa tu ako prví vylodili, predali ostrov Francúzom, no tí prehrali bitku o ostrov s Britmi v roku 1783. A v 80. rokoch minulého storočia ju napadli Američania s cieľom, aby tu nevznikol komunistický režim.

    Grenada je dodnes konštitučnou monarchiou, oficiálnou hlavou krajiny je korunovaný britský monarcha. Ide o krajinu, ktorá sa rozkladá na hlavnom ostrove a južnej časti súostrovia Grenadíny. Ostrovy sopečného pôvodu sú bohaté na termálne pramene, úrodnú pôdu, lesy či krásne pobrežie. Ide o jeden z najzelenších karibských ostrovov.

    Zaujímavosťou je, že Grenada má vo vlajke muškátový orech, ktorý tu všade rozvoniava a aj preto ju prezývajú Ostrov korenia. Avšak darí sa tu aj banánom či cukrovej trstine. V bývalých britských kolóniách dnes nájdete jedine mnoho rastafariánov či zachovalé pevnosti ako Fort Matthew či Fort Frederick. 

    Luxusný ostrov korenia - to je Grenada.

    Luxusný ostrov korenia - to je Grenada.

    Keď sa niečo stane, tak skrátka zavoláš kamarátovi. Každý tu pozná každého. Obyvateľ Grenady v rozhovore s Ľubošom Fellnerom

    Grenada je ten pravý autentický Karibik, ktorý chcete zažiť. Ľudia sú veľmi príjemní a všetci sú ako jedna veľká rodina - každý pozná každého. Farebný mix rôznych národností, ktoré sa prehnali ostrovmi, dopĺňajú luxusné hotely a nádherné pláže, z ktorých najkrajšia je Grand Anse Beach.

    Viac o Grenade píšeme v špecializovanom blogu Grenada - krása Karibiku. Odporúčame kombináciu poznávačky a oddychu na zájazde Toronto, Niagara, New York a Grenada.

    Jamajka

    7. Jamajka #

    Suverénnym štátom je karibská Jamajka od 6. augusta 1962. Členstvo v Commonwealth Realm si však zachovala. Hlavou štátu je tak stále kráľ Karol III., hoci jeho funkcia je opäť len reprezentatívna. Rovnako tak aj úloha generálneho guvernéra, keďže aj o slávnostné ceremónie sa starajú skôr zástupcovia parlamentu.

    Jamajčania sú národom, ktorý si vie užívať život. V spomenutom roku, odkedy je krajina nezávislou, vyrobili rum Appleton Estate 50-Year Rum. Ako vyplýva z jeho názvu, otvorili ho na oslavu polstoročnice nezávislosti, teda v roku 2012. Jedna fľaša sa predávala za neuveriteľných 4 000 dolárov a išlo o najdlhšie zrejúci rum v sude na svete. Ochutnať ho môžete aj dnes, no jeden pohárik vás vyjde na 300 dolárov.

    Jamajku má väčšina turistov spojenú s reggae kultúrou či marihuanou, ktorá je na ostrove vlastne nelegálna. Prípadne hľadajú pláže v rezorte Montego Bay, kam mierime aj my v BUBO na zájazde na Jamajku. Avšak robiť sa tu dá oveľa viac - dostať sa v džungli k vodopádu či splavovať rieku a vidieť hory Blue Mountains, kde sa pestuje najlepšia káva sveta.

    Nádherné vodopády v dokonalej prírode - Dunn's River Falls. Video: Sara Ježová, BUBO

    Nádherné vodopády v dokonalej prírode - Dunn's River Falls. Video: Sara Ježová, BUBO

    Kanada

    Viac o Jamajke píšeme v blogu Jamajka - tipy a čo vidieť.

    8. Kanada #

    Kanada a Británia majú dlhodobé vzájomné politické prepojenie, ktoré sa datuje do kanadskej koloniálnej éry. Kanada bola britskou kolóniou dlhšie ako Spojené štáty - až do roku 1867. Vtedy získala nezávislosť ako samosprávne panstvo v rámci Britského impéria. Zostala však členom Commonwealth Realm.

    Kanadská vláda uznáva britského panovníka Karola III. ako symbolickú hlavu štátu a generálny guvernér Kanady, ktorého menuje kráľ po odporúčaní premiéra Kanady, vykonáva v jeho mene slávnostné a formálne funkcie.

    Loďkou popod Niagarské vodopády.

    Loďkou popod Niagarské vodopády.

    Kanada je rozlohou druhým najväčším štátom sveta a lákadiel má na dva životy. Turistov však na zájazde do Kanady láka buď východ Kanady kvôli Vancouveru, ktorý je často označovaný ako najkrajšie mesto Kanady a parkom západu ako Banff či Jasper s úžasnými horami a jazerami. Tých má Kanada viac ako všetky ostatné krajiny Commonwealth Realm dokopy.

    Alebo ich vietor doveje na východ s modernými anglo-francúzskymi mestami ako Quebec, Montreal, Ottawa či Toronto. A tiež Niagarskými vodopádmi, ktoré sú najznámejšou búrlivou masou vody na svete.

    Nový Zéland

    9. Nový Zéland #

    Nový Zéland a Británia, to je podobný vzťah ako s Kanadou. Na druhom konci sveta vzdialený Nový Zéland bol britskou kolóniou až do roku 1907, kedy sa stal samosprávnym panstvom v rámci Britského impéria. Tým zostal až do roku 1947, odvtedy je úplne nezávislou krajinou, kde je symbolickou hlavou štátu Karol III. Výber generálneho guvernéra je rovnaký ako v Kanade.

    Ide o dve krajiny, ktoré majú výborné vzájomné vzťahy a hodnota ročného vzájomného obchodu sa pohybuje v miliardách eur. Obe krajiny sú navyše členmi aliancie Five Eyes na zdieľanie spravodajských informácií spolu so Spojenými štátmi, Kanadou a Austráliou.

    Nový Zéland označujeme v BUBO za oblasť s najkrajšou panenskou prírodou na svete. Krása Južných Álp je nepopísateľná a nemožno sa čudovať, že tento štát si vybral Peter Jackson na nakrúcanie trilógií Pán prsteňov a Hobit. Bájna Stredozem má v sebe všetky krásy hôr, jazier a lesov, ktoré ste videli vo filmoch a mestá Auckland či Wellington vás ohúria úžasnou atmosférou a bezpečnosťou.

    Papua Nová Guinea

    Južný a Severný ostrov Nového Zélandu.

    Južný a Severný ostrov Nového Zélandu.

    10. Papua Nová Guinea #

    Aj hyperexotická Papua Nová Guinea, zem ľudožrútov, je členom Commonwealthu s Karolom III. ako kráľom. Suverénnym štátom sa stala v roku 1975. Sprvu sa viacerí domnievali, že krajina neostane monarchiou, avšak vláda v tom doteraz vidí význam.

    Papua Nová Guinea je však unikátom v rámci tohto spoločenstva. Generálneho guvernéra, ktorý háji záujmy kráľa, volí parlament, avšak hlava štátu, ktorou je premiér, nemusí prijať túto nomináciu a môže vymenovať vlastného kandidáta.

    Dovolenka v Papue Novej Guinei vás vezme do krajiny fantázie, na opačný koniec sveta so zelenými horami a tyrkysovým morom, kde žijú lovci lebiek.

    Sv. Krištof a Nevis

    11. Sv. Krištof a Nevis #

    Ďalší zo Záveterných ostrovov Karibiku je od Británie nezávislý iba od roku 1983. Briti kolonizovali ostrov Svätý Krištof v roku 1623 a o päť rokov neskôr sa usadili aj na Nevise. Opäť platí to, čo pri väčšine spomenutých krajín - Karol III. je stále formálnou hlavou štátu.

    Svätý Krištof a Nevis je priam ideálne spojenie dvoch karibských ostrovov v jednom štáte, ktorý je najmenším suverénnym štátom na západnej pologuli. Kombinácia dvoch rôznych ostrovov s inými plážami, kde nájdete luxusné hotely, strediská s mnohými aktivitami, krásne hory aj závan silnej histórie.

    Legendy z plantáží na niektorých farmách cukrovej trstiny akoby stále žili. Domorodci sú milí, pokojní, rodinne založení, je tu naozaj bezpečne a príjemne. A dokonca môžete na druhý ostrov z toho prvého preplávať, ak si trúfnete. Delí ich vzdialenosť iba 3 km a spája ich všade nahlas vypeckovaná hudba. Opäť trochu iný kus Karibiku.

    O šáte Svätý Krištof a Nevis sme sa rozpísali aj v našom BUBO blogu.

    Sv. Lucia

    12. Sv. Lucia #

    Prírodou najkrajší a najzelenší karibský ostrov. Oficiálne dostala Svätá Lucia nezávislosť od Británie 22. februára 1979, odkedy je tento karibský miništátik slobodnou svojbytnou krajinou, no Karol III. je formálne stále hlavou štátu.

    Ostrov, napriek tomu, že je zelený, má vulkanický pôvod a viacero sopiek, no posledná tu vybuchla niekedy v roku 1766. Svätá Lucia je dnes na malej ploche (616 km2) stelesnením toho najlepšieho a najkrajšieho z Karibiku - ponúka luxus, pláže, zeleň, magické potulky po horách, ktorým dominuje turistická cesta na Pitony, ktoré sú symbolom ostrova tvoriacim panorámu každej pohľadnice.

    5 fotografií

    Svätá Lucia - hypnotizujúca krása

    Je tu jediná sopka na svete, do ktorej útrob sa dá vojsť autom. Ľuboš Fellner

    Predtým, ako vyrazíte na dovolenku na Svätú Luciu, si nezabudnite prečítať náš špecializovaný blog Čo vidieť na Svätej Lucii.

    Sv. Vincent a Grenadíny

    13. Sv. Vincent a Grenadíny #

    Aj v tomto karibskom štáte je formálnym vládcom Karol III., no od roku 1979 ide o nezávislý štát na čele s premiérom, ktorý rozhoduje o všetkom a menuje aj generálneho guvernéra.

    Sv. Vincent a Grenadíny - dovolenky tu trávia britské superstar ako David Bowie, Mick Jagger, Paul McCartney či princ William so svojou Kate.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Ako to platí pri väčšine karibských ostrovov s dvomi menami, aj tu ide prakticky o dva rozdielne štáty. Kým hornatý Svätý Vincent je známy najmä vďaka krásnej prírode, živému hlavnému mestu Kingstown a má ambíciu stať sa obľúbeným dovolenkovým rajom pre strednú triedu, Grenadíny sú akoby združením malých úchvatných ostrovčekov, dokonalým jachtárskym rajom a luxusnými 31 šperkmi s nádhernými plážami, ktoré sú snom tých najbohatších.

    Aj tomuto štátu sme venovali samostatný blog - čo všetko ponúkajú Svätý Vincent a Grenadíny.

    Šalamúnove ostrovy

    14. Šalamúnove ostrovy #

    Šalamúnove ostrovy sú rovnaký prípad ako Papua Nová Guinea. Ide o autoritársky ostrovný štát, kde má hlava štátu absolútnu moc a Karol III. len formálnu funkciu. Šalamúnove ostrovy patria do Commonwealthu, no nezávislým štátom sú od roku 1978, teda sa ním stali o rok skôr ako Sv. Vincent a Grenadíny.

    3 fotografie

    Exotické Šalamúnove ostrovy

    Ide o kontroverzný raj v Oceánii. Drsnou tradíciou, ktorá sa neustále stretáva s odporom ochrancov zvierat je tradícia lovu delfínov. V roku 2013 bolo tak na ostrove Fanalei zabitých 1 698 delfínov, posledné roky cca 500 ročne.

    Tých, ktorí však chcú na Šalamúnove ostrovy zavítať, láka najmä potápanie a vraky lodí z 2. svetovej vojny. A šperkom Šalamúnových ostrovov je Kavachi - jeden z najaktívnejších podmorských vulkánov, kde spozorovali žraloky plávajúce priamo v kráteri sopky. Ulovený svetový unikát a zážitok.

    Ulovte zážitok nielen v rámci zájazdu na Šalamúnove ostrovy, ale aj v blogu čo vidieť na Šalamúnových ostrovoch.

    Tuvalu

    15. Tuvalu #

    Malý hyperexotický štátik pri Austrálii je nezávislým od Británie od roku 1978 a v rokoch 1986 a 2008 dokonca viedlo referendá o tom, že nebude monarchiou, ale stane sa republikou. Tým pádom by nebol členom Commonwealthu a nevládol by mu Karol III. Voliči však v oboch referendách uprednostnili monarchiu.

    Dostať sa na Tuvalu je naozaj ťažké. Možno najlepším riešením je vlastná jachta a veľa-veľa času... Ľuboš Fellner

    Tuvalu je druhou najmenšou republikou sveta, veď jeho rozloha je iba smiešnych 26 km2. Keď však zoberieme aj vodnú plochu, 2x by prekonalo Nemecko. Tuvalu sú totiž stovky ostrovčekov roztrúsených v oceáne. Každý atol pozostáva z mnohých ostrovov, a tým pádom je tu takmer každý ostrovček skutočne miniatúrny. Najvyšší vrch Tuvalu má 4,6 metra.

    Výnimočnosť Tuvalu spočíva v tom, že je najmenej navštevovanou krajinou sveta, najmenšiou na svete podľa počtu obyvateľstva, druhou najnižšou krajinou sveta a jednou z najmladších krajín, keďže do OSN patrí až od roku 2000.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 624

    Mohlo by Vás zaujímať

    Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

    Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

    Ľuboš Fellner 17 min. čítania
    Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

    Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

    Ľuboš Fellner 14 min. čítania
    Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

    Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

    Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

    Ľuboš Fellner 18 min. čítania
    Kam cestovať za športom? Prémiový blog

    Prémiový blog Kam cestovať za športom?

    Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

    Ľuboš Fellner 18 min. čítania
    Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney Prémiový blog

    Prémiový blog Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney

    Keď sa povie Papua-Nová Guinea, väčšina z nás si predstaví zaostalú krajinu, neprekonateľnú džungľu a kmene ľudožrútov, ktorí obývajú toto územie…

    Tomáš Matejovič 12 min. čítania
    Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

    Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

    Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

    Ľuboš Fellner 38 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Amerika  

    Karibik, Spojené štáty americké (USA), Kanada, Kajmanie ostrovy


    náročnosť

    12 dní

    Trvanie

    3738
    K

    Amerika  

    Kanada


    náročnosť

    13 dní

    Trvanie

    4590
    K

    Amerika  

    Kanada

    27.09. → 15.10.

    náročnosť

    19 dní

    Trvanie

    5950
    K

    Amerika  

    Spojené štáty americké (USA), Kanada


    náročnosť

    9 dní

    Trvanie

    3692

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.