Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ... zhmotnenie raja... Karibik je jednoducho brand, vplyvná svetová značka, ktorú v takej silnej forme mohli vytvoriť iba Američania. Som si istý, že keby bolo Slovensko vedľa USA, tak sme preslávení ako jedinečný prírodný raj s čistučkou, zázračnou vodou a mládež po celom svete by poznala naše panelákové sídliská z hollywoodskych akčných filmov a počítačových hier. Boli by to miesta, kde by chcel celý svet byť! To je skrátka údel Karibiku. Je k USA najbližšie, a to ho ovplyvňuje. V tom najlepšom, aj v tom najhoršom, veď svet je spravodlivý.

Nassau Počasie

takmer jasno

takmer jasno

24°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 07:03

Západ slnka 19:24

Obsah

    Sto tvárí Karibiku #

    Ale čo sa vlastne skrýva pod jedným slovkom Karibik? Ktorý Karibik si vlastne vybrať, ktorý je ten pravý? Ako odfiltrovať všetku tú nabubralú reklamu, pláže dokonale upravené vo photoshope od skutočných, autentických skvostov značky Karibik? Taká pulzujúca svojská Jamajka má len veľmi málo spoločného s typickým masovým turizmom na Arube. V štáte Dominika síce nenájdete rajské biele pláže, no aj tak je tento sopečný ostrov, plný romantiky a divokých zákutí, úžasný, i keď z úplne iného pohľadu. Dokonca i keď sa v Karibiku nachádzate v jednom štáte - Svätý Krištof a Nevis, každý z tých ostrovov je celkom iný, a to nielen na pohľad, ale aj v tom, čo dokáže ponúknuť svojim návštevíkom. Podobne Trinidad - priemyselný, rozvinutý, bohatý, no relatívne nebezpečený, s priemernými plážami a silnou indickou komunitou, je úplne iný ako druhá časť štátu – Tobago: černošské, chudobné, no pôvabné, s krásnou prírodou, plné kokosovníkových paliem sklaňajúcich sa nad nedozernými plážami. Jeden štát, blízke ostrovy a pritom viac odlišné ani byť nemôžu.

    Video: Ľuboš Fellner

    Video: Ľuboš Fellner

    Navštívil som na svojich cestách postupne všetký štáty Karibiku, všade som si dal tú námahu a prešiel desiatky pláží, hotelov a reštaurácií. Zozbieral som množstvo informácií, dojmov, tipov, odporúčaní a spomienok tak, aby ste si utvorili ten najvernejší obraz o tom, čo je Karibik, a vedeli si vybrať, ktorý jeho kút sekne práve vám… 

    Karibik - to je sedemsto ostrovov a trinásť samostatných štátov. Ľuboš Fellner

    Na prvý raz to nedáte… #

    Karibik je oblasť v severnej Amerike, pozostávajúca z Karibskeho mora a Karibských ostrovov. Bol nazvaný podľa tunajšieho pôvodného indiánskeho kmeňa Karibov. Práve kvôli tomuto kmeňu som kedysi putoval krížom cez ostrov Dominika - jedno z posledných miest v Karibiku, kde ich nevyhubili a dodnes tu žijú...  Karibské more je nielen jedno z najpopulárnejších, ale aj najteplejších morí na svete. Nachádza sa južne od Mexika, na západe je ohraničené Strednou Amerikou, na juhu severom Južnej Ameriky (Kolumbia, Venezuela, Guyana), no na východe sú to stovky ostrovov tvoriace oblúk. Na severe Veľké Antily (Kuba, Hispaniola, Jamajka, Portoriko, Kajmany, Panenské ostrovy), ďalej smerom na juh Malé Antily a Záveterné Antily.

    Je ľahké prejsť všetkých 13 štátov Karibiku. No je rozdiel prebehnúť ich, alebo ich postupne a dôkladne spoznávať. Ak sa chcete s Karibikom naozaj dôverne zoznámiť, chce to čas a opakované návraty... Najprv ochutnať Trinidad, na druhej ceste spoznať jeho ´protipól´ Tobago a na ďalšej do tretice aj Malé Tobago - karneval, kozie preteky, ochutnať kozľacie roti... Na jeden raz Karibik naozaj nedáte. Navyše, okrem nezávislých krajín je tu ďalších trinásť nezávislých území. Plus Svätý Vincent má Grenadíny, Svätý Krištof má Nevis a Britské Panenské ostrovy majú štyri veľké ostrovy a päťdesiat malých. Karibik však za dokladné spoznanie rozhodne stojí. A keď s ním už raz začnete, len tak neprestanete…

    Predavač manga v Basseterre na ostrove Svätého Krištofa
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Do Karibiku sa radia Guyany na juhu (mnohí ich radia včítane Francúzskej Guyany, Surinamu a Britskej Guayany) aj Bahamy, či Turks and Caicos na severe, i keď ich obmýva zo všetkých strán Atlantik. Geopoliticky je Karibik považovaný za subregión Severnej Ameriky, a preto ho aj my v BUBO máme od začiatku takto zaradený a množstvo našich klientov si pridáva oddych v Karibiku práve po poznávacom programe v USA.

    V Karibskom mori nájdete aj ostrovy patriace: 

    • Belize
    • Guatemale
    • Hondurasu
    • Kolumbii
    • Kostarike
    • Mexiku
    • Nikarague
    • Paname
    • USA
    • Venezuele
    13 samostatných štátov, každý iný, ale aj jednotlivé štáty majú viac ostrovov. Tento palmový háj nájdete na ostrove Tobago. Video: Ľuboš Fellner

    13 samostatných štátov, každý iný, ale aj jednotlivé štáty majú viac ostrovov. Tento palmový háj nájdete na ostrove Tobago. Video: Ľuboš Fellner

    Trošku si to upracme… #

    Karibik je relatívne plytkým morom, najhlbší je pri Kajmanských ostrovoch a severne od Portorika. Keď letíte z Kuby na Kajmanské ostrovy, všade pod vami sa ako kráľovnine záhrady rozprestierajú nádherne koraly. Dlho sa ich nikto nedotkol, je to nádherná prírodná rezervácia. Kajmanská priekopa má hĺbku 7 680 metrov, Portorická priekopa na svojom najhblšom mieste dosahuje ešte o niečo viac – 8 600 metrov.

    Väčšina karibských ostrov je vulkanického pôvodu so strmými vrchmi, ako napríklad Svätá Lucia či Kuba. No sú tu aj ploché ostrovy s minimálnou vulkanickou aktivitou - Aruba, Antigua, Bahamy či Kajmany.

    Delenie Karibských ostrovov nikdy nie je úplne jasné. Keď som sa plavil na katamaráne Britskými Panenskými ostrovami, ktoré boli v mojej predstave stelesnením Malých Antíl,  neskôr som sa dozvedel, že som napriek malým rozmerom ostrovčekov nebol v Malých Antilách, ale že tieto ostrovy patria geologicky k Portoriku, a teda k Veľkým Antilám. V tomto prípade tiež nejde o vulkanické ostrovy, ale vápencové, koralového pôvodu.

    Trinidad a Tobago zas mnohí neradia k Malým Antilam, ktoré začínajú až Grenadou, ale k Južnej Amerike, s ktorou majú spoločnú geologickú históriu.

    Malé Antily od Trinidadu po ostrov Dominika sú Náveternými ostrovami. Od Guadeloupe na sever ide o Záveterné ostrovy. Potom, aby to nebolo take jednoduché, sú tu ešte južné Holandské Antily (tzv.´ostrovy ABC´: Aruba, Bonaire, Curacao), ktoré so zopár Venezuelskými ostrovmi tvoria Záveterné Antily. A napokon sem patrí aj Lucayanské súostrovie na sever od Kuby. 

    Holandskému Karibiku sa dopodrobna venujem aj v prehľadnom blogu: Holandské Antily v Karibiku.

    Slnko zapadá nad City of Port of Spain
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Pre ľahšiu orientáciu uvádzam toto rozdelenie: #

    1. Veľké Antily: Kuba, Hispaniola, Jamajka, Portoriko, Kajmany

    2. Malé Antily: 

      1. Náveterné ostrovy: Dominica, Martinik, Sv. Lucia, Sv. Vincent a Grenadiny, Grenada, Trinidad a Tobago
      2. Záveterné ostrovy: Guadeloupe, Montserrat, Redonda, Antigua - Barbuda, Svätý Martin, Svätý Bartolomej, Svätý Eustach,  Saba, Sv. Krištof a Nevis, Anguilla, Americké Panenské ostrovy, Britské Panenské ostrovy
      3. Južné záveterné Antily: Aruba, Bonaire, Curacao a asi pätnásť Venezuelských ostrovov

    3. Lucayanské súostrovie - stovky ostrovov Bahám a Turks and Caicos. 

    Spoločne sa všetky tieto ostrovy, aby sme nemuseli pre Lucayanské ostrovy používať Karibik, keďže sa v Karibskom mori evidentne nenachádzajú, nazývajú West indies - Západná India.

    Rozdelenie ostrovov Karibiku nájdete aj na začiatku nášho krátkeho filmu, tu nižšie. (1.minúta 30. sekunda filmu)

    Nie všetky ostrovy Karibiku sú samostatné! #

    V Karibiku nájdete trinásť samostatných štátov.  No potom sú tu ostrovy, ktoré aj dnes patria pod iný štátny útvar:

    Británia - Anguilla, Britské Panenené ostrovy, Caymanské ostrovy, Montserrat, Turks and Caicos

    Holandsko - Aruba, Bonaire, Curacao (ABC), Svätý Eustach, Sint Maarten (holandská časť Svätého Martina), Saba (SSS)

    Francúzsko - Martinik, Guadeloupe, Saint Martin (francúzska časť Sv. Martina), Svätý Bartolomej

    USA - Portoriko, Americké Panenské ostrovy 

    Karibik – to je plocha vyše 2.7 milióna km2 a vyše 44 miliónov obyvateľov. Ľuboš Fellner

    Turistická atrakcia na Jamajke. Vydajte sa proti prúdu!
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Moje cesty do Karibiku #

    Prvý raz som ochutnal Karibik na trojtýždňovom pobyte v roku 2001. Smer Karibik – to sú vždy tak 9- až 12-hodinové lety z Európy. Príjemné je to, že ráno vyrazíte zo Slovenska a ešte v ten večer popíjate delikátny rum s pohľadom na šíre more. Ďalšia cesta v rámci Karibiku hneď ďalší rok viedla na Kubu. Neviem, či to bolo dobré, lebo poraziť v cestovateľských zážitkoch krásavicu Kubu je naozaj ťažké. Najväčší ostrov Karibiku je farebný, voňavý, autentický, unikátny... A neskôr, keď som prešiel všetky ostatné karibské krajiny, presvedčil som sa, že aj celkom neopakovateľný.

    Pochopil som to dosť skoro po tom, čo som v ten istý rok prišiel na Jamajku a očakával som niečo podobné ako na Kube, len s tým, že salsu a son malo vystriedať reggae. Na Kube sa vyhráva v každom druhom bare, na uliciach, len tak pre radosť, zadarmo... Na Jamajke – nikde! Už to hovorí všetko o tej veľkej rozdielnosti medzi dvomi známymi karibskými ostrovmi. Prešiel som vtedy Jamajku krížom-krážom, hore-dole a dookola celý ostrov - tretí najväčší v Karibiku.

    Áno, zažil som tu veľa zážitkov a oveľa viac luxusu ako na Kube. Plával som tu v rieke s krokodílmi, v Modrej lagúne pri zapadnutom malebnom Port Antonio hľadal karibský raj. Páčila sa mi destilérka rumu Appleton s trojitou destiláciou, no jednoznačne najviac ma uchvátilo okolie najvyššieho vrchu Blue Mountain (2256 m.n.m. ) vysoko v horách a ďaleko od turizmu, ktorý sa pochopiteľne sústreďuje na pobrežie. Prechádzal som sa kávovými plantážami a fabričkami na exkluzívnu Blue Mountain Cofee, vyšiel som vtedy až úplne hore. Tu bolo rastafariánstvo ozajstné, ľudia veľmi fajn, dokonca tu bolo bezpečne, na rozdiel od hlavného mesta Kingstonu, ktorý bol v tom čase jedným z najnebezpečnejších miest sveta. Pravdou je, že do stredísk na pobreží tu išli viditeľne obrovské investície, no vyrástli tu hotelové komplexy, z ktorých ste kvôli bezpečnosti nemohli vyjsť na prechádzku sami. Napriek mnohým čarovným zákutiam bola pre mňa po kultivovanej Kube primitívna Jamajka šokom, vytriezvením z ružového karibského sna o romantickom, autentickom raji, ktorý panuje v celej tejto oblasti.

    Poraziť v cestovateľských zážitkoch Kubu je naozaj ťažké... Ľuboš Fellner

    Karibik to je raj dovolenkárov. No kde je to najlepšie? Kde nájdete kultúru, kde luxus, kde sú najlepšie pláže a kde je raj jachtárov? Aj toto sa dozviete v tomto blogu. Video: Ľuboš Fellner

    Karibik to je raj dovolenkárov. No kde je to najlepšie? Kde nájdete kultúru, kde luxus, kde sú najlepšie pláže a kde je raj jachtárov? Aj toto sa dozviete v tomto blogu. Video: Ľuboš Fellner

    Veľa rumu, biele pláže aj krokodíly #

    Po roku 2002 som začal Karibik navštevovať stále častejšie. Vrátil som sa na milovanú Kubu, potom som strávil pár týždňov na Barbadose. S mojím malým synom som tu hrával golf, s dcérou lovil ryby, plávali sme s korytnačkami a prevrátili sa na katamaráne, na ktorom sa vraj prevrátiť nedá. Potom sme na katamaráne prebrázdil Britské Panenské ostrovy od ostrova Newton na juhu až hore po ostrov Anegada. Všade nádherné biele pláže, dokopy až 60 ostrovov a ostrovčekov, vyčnievajúcich z tyrkysového mora. Tentoraz sme mali skipera a neprevrátili sme sa…

    Trávil som v Karibiku Silvestre, Veľkú noc a vždy som dôkladne spoznával iný ostrov. Dlho a poriadne. Takmer dvadsať rokov karibského slow-travellingu. Prebehol som ostrovy patriace USA aj Holandskému kráľovstvu. Kúpal som sa vo vodách ´indického´ Trinidadu, zažíval rozprávkový luxus na Grenadínach a Svätom Bartolomejovi (St. Barths), spoznával bielučké pláže na Antigue a Caicos. Lovil som veľa zážitkov. Vyšiel som hore po lanách na najstrmší vrch - Piton na pôvabnej Svätej Lucii, na vodných skútroch sme prechádzali osem hodín pomedzi dva ostrovy Guadeloupe, rozbitým autobusíkom so Salomonom, ktorý neustále omieľal, že v ňom vozieval počas natáčania slávnych Pirátov z Karibiku Johnyho Deppa, krížom cez prírodu romantického ostrova Dominika, ktorý som si zamiloval na prvý pohľad. Vtedy nemal letisko, žiadne pláže ani hotely... nič zaujímavé pre turistov, len bujné lesy a zvláštna sopečná krajina. Malý britský ostrov (samostatný štát, no súčasť Commowealthu), vtesnaný medzi Francúzsko (Martinik a Guadeloupe), o ktorom nikto nevedel, načo tam vlastne chodiť. No potom ho objavili prešibaní hollywoodski filmári, nakrútili tu väčšinu najkrajších záberov slávnych Pirátov z Karibiku a všetko sa zmenilo. Turisti pochopili a videli, že aj keď tu nie sú šíre piesočné pláže, more je tu nádherné a priezračne čisté... Prišli turisti, a tým pádom veľa vecí odišlo. Známu špecialitu, "horské kura" mountain chicken, tu už nedostanete. No mnohí si vydýchnu, to "kura" bolo v skutočnosti obrovskou žabou (Leptodactylus fallax).

    Strašne veľa rumu som musel ochutnať na Martiniku aj na Bahamách. Golf som hral na jednej strane ostrova Hispaniola- v Dominikánskej republike, ktorá láka nielen čarokrásnymi plážami, ale aj púšťami, pralesmi, horami, savanami... Požičal som si auto a prebehol som krajinu, od hlavného mesta Santo Domingo (druhé najväčšie mesto Karibiku) celú, krížom-krážom. Na druhej strane Hispanioly som zas zažíval úžasnú africkú atmosféru Haiti, ktoré sa mi svojou úprimnosťou a jednoduchosťou hneď zapáčilo.

    Na Mayjskej riviere som pravidelne, kontrolujúc naše hotely v okolí Cancunu. Bol som tu v decembri tesne pred vypuknutím pandémie covid-19 a hneď po jej ukončení v roku 2022 a stále sa vraciam.

    Počas všetkých tých rokov a ciest ma Karibik neustále prekvapoval, strácal som sa tu vo svojom osobnom labyrinte, no pri hľadaní súvislostí som históriu skúmal na Svätom KrištofoviMaximálnu exotiku som našiel na Tobagu, Barbude a Nevise…

    Maximálny luxus na St. Barths a Anguille a Arube. Výborný treking som zrealizoval na Sabe a Sv. Eustatiu. 

    Vraciam sa do Karibiku opakovane a na sv. Martinovi som pristál 6 krát, na Antigue podobne.

    Spoznával som každý centimeter, všetky chute a tváre Karibiku. Aj preto si dnes dovolím tvrdiť, že BUBO je dnes skutočným znalcom Karibiku a právom najväčším predajcom Karibiku na Slovensku. Nie preto, že chceme za každú cenu predávať značku a luxus, ale preto, že Karibik skrátka dôverne poznáme! Máme tu dlhoročné, poctivé, nie jednorazové osobné skúsenosti a zážitky, ktoré sú na Trip Advisore jednoducho neprenosné!!! Dodnes Karibik mapujeme pre svojich klientov ´se vším všudy´. Nechceme prinášať len pikošky a prvoplánové veci. Testujeme dôsledne kvalitu pláží, čistotu mora, cenové hladiny, hotely, reštaurácie… Áno, priznávam, Karibik milujem a dovolenky tu si vychutnávam. No popritom sledujem, značím, mám oči otvorené. Výsledkom je táto tabuľka, kde nájdete fakty, ktoré som doteraz o Karibiku nazbieral …  

    Karibik vás s každým ďalším svojím ostrovom prekvapí znova a znova… Ľ. Fellner

    Pripravte sa na exotické pristávania. Teraz pristávam na Sint Maarten. Video: Ľuboš Fellner

    Pripravte sa na exotické pristávania. Teraz pristávam na Sint Maarten. Video: Ľuboš Fellner

    Prehľadná tabuľka karibských ostrovov

    Prehľadná tabuľka karibských ostrovov #

    Ostrov Obyvatelia Rozloha Aktuálne spadá pod Bývalá kolónia Najznámejší rum Pláže Luxus Unikátna kultúra Potápanie Turistika Jachting Bezpečnosť Lokálna doprava Mena
    Americké Panenské ostrovy 109,405 346,4 km² USA X Cruzan 2 2 4 1 St. Croix 3 Buck Island 2 2 4 USD
    Anguilla 15,000 102 km² Británia X Pyrat 1 1 4 3 4 3 1 3 XCD
    Antigua a Barbuda 88,567 442 km² Samostatná krajina Británia English harbour 2 2 4 3 4 1- 1 4 XCD
    Aruba 111,517 179 km² Holandsko X Palmera 2 2 4 3 4 3 1 3 Aruba Florin
    Bahamy 369,670 13878 km² Samostatná krajina Británia Ole Nassau 2 2 4 2 4 2 2- 2 USD = Bahamian dollar
    Barbados 287,821 430 km² Samostatná krajina Británia Mont Gay 1 1 3 2 3 3 2 2 Barbadian dollar
    Bonaire 19,305 294 km² Holandsko X Rincon rum 2 3 3 1 Front Porch 3 3 1 3 USD
    Britské Panenské Ostrovy 33,000 153 km² Británia X Pusser ‘s 2 2 4 2 HMS Rhone 4 1 1 4 USD
    Curaçao 159,843 444 km² Holandsko X Curacao rum 2 2 2 3 3 4 1 3 Antilean Guilder
    Dominika 73,293 750 km² Samostatná krajina Británia Macoucherie 4 3 2 2 Champagne 1 4 2 3 XCD
    Dominikánska republika 11,511,819 48730 km² Samostatná krajina Španielsko Barceló 3 2 3 3 3 4 2- 3 Dominican Peso
    Grenada 105,328 348,5 km² samostatná krajina Británia Westerhall 2 1 2 1 2 2 2 1 XCD
    Guadeloupe 413,314 1628 km² Francúzsko X Damoiseau 2 2 3 3 2 2 1 3 Euro
    Haiti 10,580,243 27750 km² samostatná krajina Francúsko Barbancourt 2 3 1 2 2 .... 4 1 Gourde
    Jamajka 2,923,246 10991 km² Samostatná krajina Británia Appleton 2 2 2 3 1 3 4 3 Jamaican dollar
    Kajmanské ostrovy 60,238 262 km² Británia X Tortuga rum 1 1 4 2 Stingray City 4 2 1 4 Cayman island dollar
    Kuba 11,838,317 109884 km² Samostatná krajina USA Havana Club 2 3 1 1 Jardines de la Reina 1 2 2 4 CUC (convertible peso)
    Martinik 395,364 1128 km² Francúzsko/ Holandsko X Dillon 3 2 2 2 1 2 2 3 Euro
    Montserrat 5,000 102 km² Británia X Bush rum 3 3 3 2 2 3 1 3 XCD
    Portoriko 3,588,397 9104 km² USA X Bacardi 3 2 3 2 Cayo Lobito 2 2 3 2 USD
    Saba 1,999 13 km² Holandsko X Saba Spice 3 3 2 1 1 Mount Scenery 3 1 3 USD
    Svätý Bartolomej 10,000 25 km² Francúzsko X M'Bolo 1.5 1 3 2 3 Trek na pláž Colombier 2 1 4 Euro
    Svätý Eustach 3,293 21 km² Holandsko X X 2 3 2 1 Charles L. Brown 2 The Quill 3 1 3 USD
    Svätý Krištof a Nevis 48,204 269,4 km² Samostatná krajina Británia Shipwreck spiced 2 2 1 2 1 Mount Liamuiga 2 1 1 XCD
    Svätá Lucia 169,526 617 km² Samostatná krajina Británia Admiral Rodney 2 2 1 1 1 2 1 1 XCD
    Svätý Martin 39000 88 km² Francúzsko X Guavaberry 3 2 3 4 4 2 1 4 Euro/Antilean Guilder
    Svätý Vincent a Grenadíny 112,434 389 km² samostatná krajina Británia Sunset 2 2 2 3 2 Mount Royal, Canouan 1 1 2 XCD
    Trinidad a Tobago 1,379,667 5131 km² samostatná krajina Británia Angostura 2 3 2 1 Tobago 3 3 3 3 Trinidad dollar
    Turks a Caicos 33,618 616,3 km² Británia X Bambarra 1 1 4 1 Turks Head Passage 5 2 1 5 USD

    Vysvetlivky: Hodnotenie ako v škole 1 najlepšie - 5 najhoršie.
    Pre pohyb v tabuľke pohybujte do strany.

    Mohlo by Vás zaujímať:

    Encyklopedický blog s prehľadnou tabuľkou o Oceánii: Pacifik - ostrovy Tichého oceánu

    Cruises – lacná dovolenka s imidžom luxusu #

    Neskôr som začal spoznávať aj skutočne gýčovú stránku tohto raja - Karibik na veľkých výletných lodiach. Film Titanic, hoci s nešťastným koncom, vytvoril z cestovania loďou luxusnú predstavu. Pritom dnes platí - čím väčšia loď, tým lacnejšia dovolenka. Je to pohroma Karibiku a celého sveta. Turistický priemysel v tej najhoršej podobe. No zároveň pomer medzi peniazmi, ktoré za dovolenku zaplatíte a tým, čo dostanete, je veľmi-veľmi dobrý. Lacná dovolenka s imageom luxusu. Posádka na lodiach pracuje tvrdšia ako otroci kedysi, pocit luxusu za tak nízke peniaze je až neuveriteľný.

    Hosťami takýchto cruises je väčšinou nižšia trieda z USA, ktorá si vezme (v najhoršom požičia) tie najlepšie šaty, obleky a vyrazí na úžasnú velikánsku loď. Jeden večer sa krásne oblečú, vyfešákujú, na kapitánskej večeri – tá je vždy súčasťou plavby - si nechajú urobiť rodinnú fotografiu a tú majú potom vystavenú doma na patričnom mieste. Vyskúšať si to raz-dvakrát je zábava. Na lodi je množstvo skvelých atrakcií a možností, ja som tu dokonca pestoval svoj obľúbený jogging, bola tu aj bežecká dráha. Samozrejme, ostrovania sa z plavieb tešia takisto. Na každý výrobok majú dve ceny: normálnu, a potom, keď príde loď, otočia ceduľku, a tam je násobná cena. (Schválne, keď budete kupovať v Karibiku obrazy, pozrite sa aj na druhú stranu ceduľky =)... Veľkou nevýhodou je, že vždy spíte na lodi a tak na jednotlivých zastávkach v skutočnosti ostrovy vidíte len veľmi zbežne, z rýchlika. Ak chcete cestovať ekologicky a spoznať Karibik naozaj, cestovať zaoceánskou loďou neodporúčam.

    Pigeon point, Tobago. Stále ho pozná minimum Slovákov. Ľ. Fellner

    Príjemné karibské ´slowly´ #

    Karibik - to je okrem výborných hotelov, komfortných služieb a rajských pláží aj vzácny zmysel pre komunitu, očarujúce farby ako z najlepších obrazov obdobia fauvizmu, príťažlivá otvorenosť pohodových ľudí a ich pomalé príbehy. Naozaj, všetko je tu akési pomalšie a turisti to akceptujú. Nielen akceptujú, časom tomu karibskému slowly prídu na chuť... “Kam sa ponáhľaš, si v Karibiku...” Počúvam na recepcii, keď sa v tom teple čo najskôr chcem dostať do klimatizovanej izby.

    Turisti v Karibiku vystúpia z lietadla v mikine, či svetri, a hneď zistia, že im je takéto oblečenie úplne nanič. Európanov ovalí nebývalé dusno a teplo. Na Tobagu sa cítia doslova ako v skleníku, no na takých Bahamách je počasie suchšie a teda pre nás príjemnejšie. Taký je celý Karibik. Každý ostrov je iný, špecifický. Jednotlivé koloniálne mocnosti ovplyvnili históriu ´svojich´ ostrovov tak významne, že sa ich oplatí objavovať naozaj jednotlivo. Tak som to robil aj ja, a každý kus Karibiku je naozaj taký svojský, že o každej krajine píšem postupe pre vás špeciálne blogy, ktoré sa postupne budú zjavovať na našom webe v blogoch Karibské ostrovy. 

    Okrem profesionálneho pohľadu na služby v Karibiku som sa za tie roky snažil vstúpiť aj do domov a duší domorodcov. Toto bude zaujímať všetkých so srdcom cestovateľa a výskumníka, alebo ak chcete - hľadačov pravdy. Na Karibiku sa mi vždy páčilo, že hranice medzi vonkajším a vnútorným, medzi súkromým a verejným tu prakticky neexistujú. A ja rád vstupujem hlbšie.

    Naučil som sa za tie roky rozumieť domorodcom. V Karibiku je silný černošský vplyv, a tí ľudia sa správajú v mnohých prípadoch naozaj ako v Afrike. Je to pre mňa zároveň zaujímavá sociologická štúdia v praxi. Vytrhnete ľudí (černochov) z ich života a pôvodného prostredia, presadíte ich na opačný koniec Zeme, necháte ich tu stáročia, ovplyvňujete ich svojimi myšlienkami, svojou európskou kultúrou, a nakoniec aj tak nič nezmeníte. Duša černocha zostane rovnaká. Spievajú, tancujú, milujú farby, milujú milovanie, smejú sa, nevadí im, že žijú v pokrivenom domčeku, veď aj tak žijú celé dni vonku, pred tým domom. Dokonca aj k jedlu majú podobný prístup ako v Afrike. A ja v poslednej dobe pozorujem tú ich silnú hrdosť na to, že sú černochmi. Dokonca stále vehementnejšie sa hlásia k svojmu pôvodu. Diskutujú donekonečna, prečo sa len volajú “West Indies”, keď s Indiou vlastne nič nemajú, radšej by sa volali “West Africans”.  Z toho, čo tu zažívam na vlastné oči, sa táto stránka Karibiku posilňuje v poslednom čase omnoho viac. Karibik - to sú skrátka európske, či americké služby a k tomu africký temperament. Omamný tropický koktejl, ktorý vám zaručene zamotá hlavu…

    Ak chcete spoznať Karibik, treba vstúpiť do duší domorodcov… Ľuboš Fellner

    Rasta v centre hlavného mesta štátu Antigua a Barbuda v Saint John's
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Najkrajšie karibské pláže

    Najkrajšie karibské pláže #

    Keď sa povie Karibik, na čo myslíte ako prvé? Stavil by som sa, že na pláže! A predsa. Aj keď ste na karibskom ostrove, to ešte neznamená, že sa budete kúpať v Karibskom mori! Najznámejším príkladom je kubánske Varadero, ktoré Karibikom nie je. Ale aj východné pláže Svätého Vincenta, či Martiniku, kde sú tak obrovské vlny, že sa tu ani kúpať nedá, sú ďalšou ukážkou búrlivého Atlantiku. Gigantické divoké vlny som zažil aj na južných plážach najvýchodnejšieho ostrova Karibiku - Barbadosu.

    Drobná BUBO pomôcka:

    Najlepšie pláže v Malých Antilách sa nachádzajú na západe ostrovov. Východ je divoký. Ĺuboš Fellner

    Treba tiež vedieť, že nie každý ostrov Karibiku má tie legendárne belostné pláže s naklonenými palmami, ako vystrihnuté z katalógov. Keď som prvý raz doviedol Slovákov na Kube na karibskú pláž, bolo to riadne sklamanie. Nebola tam ani jediná palma, more také normálne, ako v Bulharsku. Toto nie je Karibik! Hovorili mnohí. No je. Samozrejme, neskôr som našiel aj na Kube nádherné "karibské pláže". No musel som ich krvopotne objaviť. Antigua je známa tým, že má 365 pláží s bielym pieskom, teda na každý deň v roku jednu pláž. No aj tu som narazil na otrasné pláže, kde by ste týždeň teda rozhodne stráviť nechceli.  Tie najlepšie pláže vždy popisujem pri konkrétnom ostrove. Ak chcete dovolenku v Karibiku tráviť na pláži, radím vám, vyberte si dobre. Najbelšie pláže sú v mojej tabuľke vyššie oznámkované jedničkou.

    Ešte jedna všeobecná rada:

    Väčšina ostrovov v Karibiku má vulkanický pôvod a pláže týchto ostrovov nemusia byť najbelšie, naopak, niektoré sú dokonca čiernej (vulkanickej) farby. No máte tu aj ostrovy koralového pôvodu, ktoré majú bielučký piesok skoro vždy. Najviac sú však cenené tzv. “ružové” pláže, kde sa do bielej primiešava ružovkastá farba koralov. Tento odtieň uvidíte skoro ráno a potom pri západe slnka, cez deň je to na pohľad opäť bielučký piesok. 

    Vulkanické ostrovy: najznámejšie sopky Karibiku nájdete na ostrovoch Martinik, Guadeloupe, Monserrat, Dominika, Providencia, Saba, Svätý Eustach, Svätý Krištof, Nevis, Jamajka, Svätá Lucia. 

    Ostrovy koralového pôvodu:  Antigua, Barbados, Kajmanské ostrovy, The Turks and Caicos Islands, Bahamy, Anguilla, Panenské ostrovy. Koralové ostrovy sú omnoho plochejšie, často úplne ploché a známe sú tým najbelším pieskom. 

    Takúto nádhernú vodu môžete mať iba na plážach s bielym pieskom a to sú pláže koralového pôvodu. Video: Ľuboš Fellner

    Takúto nádhernú vodu môžete mať iba na plážach s bielym pieskom a to sú pláže koralového pôvodu. Video: Ľuboš Fellner

    TOP 10 karibských pláží: #

    Sú pláže s najčistejšou vodou, iné s najkrajším pieskom, zelenou prírodou, najbohatším podmorským životom, alebo najlepšími službami a hotelmi v okolí. A potom sú také, ktoré to všetko v sebe spájajú. My sme ich pre vás našli. Les Salines mala žltý piesok, ale miesto v TOP 10 si určite zaslúži. 

    NAJ 10 pláží Karibiku uverejňujeme bez určenia poradia:

    1. Anguilla - Shoal Bay East
    2. Barbados - Dover Beach
    3. Bahamy - Eleuthera
    4. Grand Cayman - 7 Mile Beach
    5. Grenada - Grand Anse Beach
    6. Jamajka - Seven Mile Beach
    7. Martinique - Les Salines
    8. Sv. Krištof - Frigate Bay Beach
    9. Sv. Lucia - Sugar Beach
    10. Turks and Caicos - Grace Bay Beach

    3 fotografie

    Najkrajšie pláže Karibiku, foto: Ľuboš Fellner

    Originálne informácie o plážach sa dozviete aj v mojich ďalších blogoch

     Najkrajšie pláže sveta

    Bahamy - neznáme pláže

    Turks and Caicos

    Pláže Antiguy a Barbudy

    Najluxusnejšie ostrovy Karbiku

    Ekonomika Karibiku: #

    Niektoré štáty Karibiku majú ropu (Venezuela, Kolumbia, Trinidad a Tobago), všetky ťažia z rybolovu, ktorý je tu nesmierne dôležitou ekonomickou aktivitou (500 tisíc ton rýb a plodov mora ročne). Mnohé karibské krajiny pestujú cukrovú trstinu, kávu, čokoládu, tabak, tropické ovocie, čili a iné koreniny. No základom ostrovov zostáva turizmus, ktorý predstavuje vyše 12 milión turistov ročne + dalších 8 miliónov z plavieb na výletných lodiach. To je ohromné číslo, a znie to neuveriteľne, ale stále stúpa.

    Najvyšší karibský luxus #

    Celý Karibik je o luxuse. Ale predsa len, kde v rámci Karibiku teda nájdete visačku tej najvyššej kvality a rozprávkového luxusu?

    Tu sú najluxusnejšie miesta Karibiku - BUBO odporúčania: #

    Anguilla – podlhovastý ostrov v tvare úhora (odtiaľ ten názov) je britským mixom medzi high-end a viac casual štýlom. Prekrásne pláže roztrúsené po celom ostrove. Iba tri totálne TOP hotely, inak taký "africký bordelík"

    Barbados – jeho západné pobrežie sa volá pre svoj luxus aj platinové, ceny sú tu rádovo vyššie a domorodci tu majú oxfordský prízvuk. Nie všetko je tu luxus, ale drahé to je.

    Svätý Bartolomej (St. Barths) – je šarmantným prímorským kúskom Francúzska, najluxusnejším francúzskym ostrovom v Karibiku, ktorý milujú svetové celebrity, ale aj ja a nepovažujem sa za snoba.

    Grenada – kedysi zničený ostrov (vojenskými konfliktami i zemetrasením) v dnešnej dobe vyrástol o dva levely na hyperluxusnú dovolenkovú destináciu. Perfektné nové hotely v ultra-modernom štýle s vôňou muškátových orieškov.

    Kajmanie ostrovy – zďaleka neposlúžia iba ako finančný raj. Nádherné tyrkysové pláže južne od Kuby s rajami, delfínmi, či veľrybami lákajú nielen Britov. Potápačská idylka.

    Svätý Krištof a Nevis (St Kitts and Nevis) – najmladší štát na západnej pologuli, kde nájdete krásnu prírodu, ale aj jediný butikový hotel Four Seasons – bývalá plantáž – na pobreží mora. Ostrovy plné pútavej histórie. Narodil sa tu jeden z otcov USA Alexander Hamilotn, svadbu tu mal britský general Horatio Nelson.

    Sv. Vincent a Grenadíny – najväčší z ostrovov – Svätý Vincent očarí svojou nedotknutou prírodou, no práve časť Grenadíny je o skutočnom luxuse. Ostrovy Mustique či Bequia sú známe tým, že sem chodí na dovolenky britská kráľovská rodina. Na ostrove Canouan sa stavia jeden hyperluxusný hotel (napr. Mandarin Oriental) za druhým.

    Turks and Caicos – bývalá britská kolónia, Aston Martin medzi dovolenkami. Grace Bay Beach je jedna z najkrajších pláží sveta, posiata desiatkami luxusných hotelov. Ide o naozaj veľmi drahú destináciu, no hoci Slováci tento raj ešte tak celkom neobjavili, ja vám rozhodne odporúčam Turks and Caicos navštíviť. 

    Mohlo by Vás zaujímať: môj blog Dva najluxusnejšie ostrovy Karibiku

    TIP pre connoisseurov života: Blog o St.Barts a Anguille s originálnymifotografiami a popisom máp ostrovov.

    Raj jachtárov a potápačov

    Raj jachtárov

    Pre jachtárov je ideálny, samozrejme, celý Karibik, no za BUBO vám odporúčam špeciálne dve top destinácie - Grenadíny a Britské Panenské ostrovy. Jednak je tu stabilný vietor, nájdete tu množstvo malinkých ostrovčekov, takže vaše plavby nebudú dlhé a výborne vystavané maríny s perfektnými službami. Pre jachtárov rozhodne to najlepšie na svete. Ak ste jachtárom, určite neobíďte admirálsku zátoku na ostrove Bequia.

    Raj potápačov #

    Aj pre potápačov ponúka Karibik hneď niekoľko TOP miest.

    Anegada (Britské Panenské ostrovy) veľmi sa mi páčilo na ostrove známom exotickými morskými živočíchmi, pre ktoré ho vyhľadávajú potápači.

    Antigua a Barbudadvojička nádherných ostrovov s mnohými krásnymi miestami na potápanie, najvyhlásenejšie miesto pre potápačov je tu Cades Reef (Antigua), ktorý sa tiahne niekoľko míľ a ponúka pestrý podmorský svet. Je tu tiež možnosť potopiť sa ku vraku v Deep Bay (Antigua)

    Belize má druhý najväčší koralový útes sveta, ktorý je pod patronátom UNESCO.

    Bonaire má 63 oficiálnych miest na potápanie a ďalších dvadsaťšesť na neobývanom ostrovčeku Klein Bonaire. Na 54 z nich sa nastupuje z brehu.

    Grenadaje unikátna svojím jedinečným podmorským parkom, plným sôch. Vraky a koraly tu nájdete desať metrov od brehu. Bianca C (loď, ktorá sa potopila po výbuchu v strojovni v r.1961) je najväčším lodným vrakom v Karibiku.

    Kajmany – majú 365 miest na ponory. Veľmi obľúbené je Sting Ray City s množstvom rají, ktoré sa budú hmýriť okolo vás.

    Kubaoblasť Jardines de la Reina je známa tým, že sa tu môžete potápať za žralokmi, ktorých je tu naozaj požehnane!

    Saba – pokojný ostrov ponúka potápanie uprostred podmorského národného parku, hemžiaceho sa životom a farbami.

    Santa Cruz (Americké Panenské ostrovy)  má štyridsať typov koralov a možnosť potápania priamo z brehu od móla vo Frederiksted až po Cane Bay. V Butler Bay nájdete vraky lodí.

    Svätá Lucia – má takisto perfektne vybavené potápačské centrá. Odporúčam Anse Chastanet na juhozápade ostrova. Je tu dvadsaťdva “dive sites”, vrátane tých pod (vrchmi) - Pitonmi.

    Svätý Eustach  – nájdete tu jedny z najčistejších vôd, aj jeden z najzaujímavejších podmorských svetov, vrátane vrakov, či vulkanických útvarov. Je tu 36 oficiálnych ´diving sites´, ak sa chcete potápať v Marine Park – morskom parku, treba si priplatiť.

    Svätý Vincent a Grenadíny – v okolí Richmond Beach nájdete niekoľko potápačských miest, ktoré ponúkajú pozorovanie podmorského života v čistučkých tunajších vodách.

    Tobagovyhlásený raj pre potápačov. Buccoo Reef kedysi ohodnotil Jacques Cousteau za jeden z najkrajších na svete. Koraly, skaláry, bohatý podmorský život, čistučká voda, musím povedať, že mne sa veľmi páčilo a Buccoo je ľahko prístupný - lodičky pre turistov vyrážali každú hodinku.

    Turks and Caicos – od januára do apríla sa tu môžete potápať s veľrybami. High end turizmus funguje perfektne. 

    Na ostrovy Karibiku zavíta dvanásť miliónov turistov ročne, a toto číslo stále rastie.

    Ochutnávky rumu ku Karibiku patria. Dobrý rum chutí ako cognac.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Čo ostrov, to iný rum #

    Typický mok pirátov a karibských pláží - rum vraj vznikol na Barbadose. Na jeho začiatku boli otroci, ktorí umne zistili, že z melasy - odpadu po rafinovanom cukre z cukrovej trstiny, sa dá destiláciou získať zaujímavý alkohol. A tak bol rum na svete. Barbados bol najšikovnejší zo všetkých krajín, uzurpoval si prvenstvo, a začal hlásať, že rum vznikol práve tam. To využíva v marketingu dodnes, i keď v rovnakej dobe rumu podobný nápoj existoval už v Brazílii. Rum v podobe, v akej ho poznáme dnes, vznikol niekedy v 17. storočí. Karibik je jasným kráľovstvom tohto nápoja, a najčarovnejšie je, že na každom ostrove sa vyvinul iný, špecifický druh rumu. 

    Karibské rumy sú nádherným uloveným zážitkom

    1. Anglické rumy (Anguilla, Grenada): sú tmavšie, výrazne v nich cítite chuť a silu melasy
    2. Francúzske rumy: rumy agricole sa nevyrábajú z melasy, ale priamo zo šťavy z cukrovej trstiny, a preto majú výraznejšiu prírodnú chuť. Také rumy dostanete na Martiniku, Guadelupe a všade v uliciach na Haiti, kde vám ich “načapujú” priamo z umelohmotných bandasiek..
    3. Španielske rumy: v bývalých kolóniách Španielska nájdete hladké a sladké rumy, staré anejo. Známe sú nimi Kuba, Nikaragua, Dominikánska republika, Guatemala.
    4. Jamajský rum: je výnimočný a za taký je dodnes v Karibiku považovaný. Bol som v paliarni Appletonu – je to veľká ´vážna´  fabrika, ktorá výrazne prehovorila do svetovej produkcie tohto nápoja. Takýto rum sa destiluje trojitou destiláciou. Ruderum je veľmi silný, ide o jeden z najsilnejších alkoholických nápojov sveta.
    5. Cachaça z Brazílie a Seco z Panamy sú vlastne tiež rumy, aj keď s trochu inou chuťou. Oba sa vyrábajú z cukrovej trstiny.
    Úžasná romantika a žiadni turisti. Stále sa dajú také miesta nájsť. No je ich málo a musíte vedieť kde. Know how je v dnešnom svete overtourizmu základom. Video: Ľuboš Fellner

    Úžasná romantika a žiadni turisti. Stále sa dajú také miesta nájsť. No je ich málo a musíte vedieť kde. Know how je v dnešnom svete overtourizmu základom. Video: Ľuboš Fellner

    Na najvyššie vrchy Karibiku #

    Karibik a túry? Takto sa na Karibik pozerá málokto. Pláže, jachty, potápanie, drinky, to hej, ale trepať sa niekam?...  Ak ste doteraz uvažovali v takýchto klišé aj vy, zabudnite! Karibik vás zavedie na tie najčarovnejšie miesta vo vnútrozemí...

    10 najkrajších karibských trekov

    TOP 10 ostrovov na trekking:  #

    1. Svätá Lucia - výstup na ikonické Pitony, dva vrchy pod patronátom UNESCO sú považované za jeden z najväčších zážitkov v celom Karibskom putovaní. Gros Piton (798 m) je na výstup ľahší, Petit Piton (743 m) menší, no technicky omnoho náročnejší. Je to absolútne fascinujúca túra. Podrobý popis výstupu nájdete v mojom blogu o Svätej Lucii.

    2. Svätý Vincent – prechod krížom celým ostrovom a výstup na najvyšší vrch La Soufrière  (1220 m). Najväčší výbuch tejto sopky v roku 1902 zabil až 1680 domorodcov.

    3. Saba – tunajší Mount Scenary je so svojimi 870 metrami najvyšším vrchom celého Holandského kráľovstva. Prečítajte si o mojom výstupe na vrchol. Vystúpil som aj na 2. najvyšší vrch Holandska na ostrove Sint Eustatius.

    4. Dominikánska republika a výstup na Pico Duarte (3098m), ktorý je jej najvyšším vrchom Karibiku. Vyráža sa z La Ciénega v blízkosti Jarabacoa, kde nájdete viacero cestoviek, ktoré vám pomôžu. Namenej prší v decembri a januári.

    5. Kuba – BUBO tento ostrov miluje! Od roku 2002 dostávame každoročne diplom pre najväčšieho predajcu Kuby na Slovensku. Za tie roky som si vychoval desiatky skvelých sprievodcov a ukázal im Kubu tak, aby z nej naši klienti boli nadšení. No aj tak nikto z našich sprievodcov nikdy nevyšiel na najvyšší vrchol Kuby. Je s tým veľa oštary, povolení a výstup je namáhavý. Mne sa podarilo dobyť vrchol Pico Turquino (1974 m) v roku 2005. Ľahšie je však zrealizovať trekking vo Vinales na západe ostrova, alebo výjsť na "stolovú horu" El Yunque na absolútnom východe pri Baracoa.

    6. Dominika – (pozor, nie Dominikánska republika). Na tomto prírodnom skvoste sa natáčali scény Pirátov z Karibiku a príroda je tu ešte stále zachovalá tak, ako nikde inde v Karibiku. Hovorí sa, že toto je jediný ostrov, ktorý by Krištof Kolumbus ešte spoznal… Skúsite canyoning?

    7. Portoriko – El Yunke sa nevolá iba známa stolová hora v Baracoa na Kube, ale aj vrch na štvrtom najväčšom ostrove Karibiku. Reklama hovorí, že je to jediná džungľa v celých Spojených štátoch. Asi zabúdajú na Havaj a Americkú Samou...

    8. Guadeloupe – výstup na La Soufrière (1467 m). Vrch má rovnaké meno ako sopka na Svätom Vincente, no táto je ešte o kus vyššia - ide o najvyšší vrch Malých Antíl. Výstup naň je nádherný, cesta kvalitne upravená. Budete sa cítiť ako vo Francúzskych Alpách.

    9. Sv. Krištof a Nevis prijmite výzvu oboch ostrovov a dobyte ich najvyššie vrcholy - Mount Liamuiga (1156 m) a Nevis Peak (985 m).

    10. Jamajka – výstup na Blue Mountain Peak (2256 m), obklopený plantážami jednej z najlepších káv sveta nie je až tak ťažký. Do značnej výšky sa dá totiž vyjsť autom (4x4). Vstúpite akoby do iného sveta, sveta mierumilovných rastafariánov, ktorí žijú ďaleko od turistického ruchu. Ide o jeden z “Top 3” najväčších zážitkov krajiny. 

    7 fotografií

    Vybral som pre Vás zopár exotických trekov v Karibiku. Fotografie: Ľuboš Fellner

    Keď sa situácia na Haiti upraví, tak bude určite úžasné výjsť na Pic de la Selle či Pic Macaya. Nebol som tu, ale z lietadla vyzerajú dané oblasti úžasne.

    Na čo si dať pozor?

    Na čo si dať v Karibiku pozor #

    Karibik je síce rajom na zemi, no to neznamená, že sa vám tu nič nemôže stať a určité veci netreba podceňovať…

    • Od 1. júna do 30. novembra je tu hurikánová sezóna. Čo to znamená? Prakticky nič. Mnohokrát som tu bol v tomto čase, a mal som nádherné počasie. Isteže sme hurikány zažili. Najnepríjemnejšie na tom je, že môže pršať. No zato je tu vtedy menej turistov a ceny sú prijateľnejšie. Samozrejme, nepodceňujte situáciu a skúste sa (hlavne na severe Karibiku) vyhnúť mesiacu september a prvej polovici októbra. V týchto mesiacoch sem choďte so skúseným sprievodcom (ten je školený a vie čo má robiť) a riaďte sa príkazmi polície a armády. Majú so živlami dlhoročné skúsenosti. Sprievodca má totižto informácie o blížiacom sa hurikáne - zažil som to mnohokrát, viem o čom rozprávam. Keď nestíhate, schovajte sa pod pevný stôl či do verají dverí. No opakujem, ja so mal aj v “hurikánovom období” takmer vždy krásne slnečné počasie a dážď som si ani nevšimol. Hurikán zachytí naplno ostrov málokedy - možno raz za desať rokov. Náveterné ostrovy sú hurikánmi postihované oveľa zriedkavejšie.
    • Port-au-Prince, Port of Spain, Kingston, Montego Bay, Fort-de-France, San Juan, Santo Domingo - to sú miesta pre bežných turistov nebezpečné, v noci naozaj pre každého. Podobne aj niektoré oblasti inak značne turistických ostrovov, ako napríklad New Providence – Bahamy, myslím na štvrte vedľa letiska.
    • Držitelia pasov EÚ sem nepotrebujú víza, no raz som tu bol počas kriketových majstrovstiev, a vtedy som víza na vstup potreboval. (Pozrite si West Indies cricket team). Pozor! Do Portorika a na Americké Panenské ostrovy budete potrebovať platné povolenie ESTA. 
    • Do niektorých karibských krajín vás nevpustia v maskáčoch, napríklad na Trinidad a Tobago, do Grenady či na Antigu.
    • Ak máte let o 10.00, prinútia vás prísť na letisko o 7.00, ale ešte o 10.00 čakáte v štvrtej kontrole a je evidentné, že budete meškať... Tak to je Karibik. Lety tu bežne meškajú a sú rušené.
    • Drogy tu nie sú legálne, nikde. Na Jamajke ani marihuana, aj keď to tak nevyzerá.
    • Po vypití väčšieho množstva rumu je kúpanie nebezpečné. Na strane Atlantiku často aj za triezva. 
    • Na plážach sú listnaté stromy Manchineel, ich plody vyzerajú ako zelené plánky a biela miazga z ich plodov a listov je jedovatá, môže vám spôsobiť vyrážky a anafylaktický šok.
    • A pozor na úpal! Nakoniec toto bude Váš najväčší problém =)

    Do niektorých karibských krajín vás nevpustia v maskáčoch, napríklad na Trinidad a Tobago. Ĺuboš Fellner

    Centrum Port-au-Prince v hlavnom meste Haiti je dnes iba pre skúsených cestovateľov
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Ako byť v bezpečí? #

    • Nepite príliš veľa rumu!
    • Nenechávajte si cennosti na ležadle, či pri bazéne alebo vyložené na posteli v hotelovej izbe!
    • Cestujte v skupine – je to omnoho bezpečnejšie!
    • Pozor na vyberanie hotovosti z bankomatu – ak vás niekto sleduje, môže vás následne prepadnúť!
    • V aute majte počas jazdy zamknuté dvere a okno vytiahnuté hore!
    • Používajte kvalitný repelent!
    • Riaďte sa radami skúseného sprievodcou, ktorému dôverujete!
    • Nehrajte sa na hrdinov a neprovokujte! Mnohí kriminálnici majú zbrane. 

    Ako sa správať #

    Neplytvajte vodou! Najvyššia sezóna je v zime, a to sú suché mesiace, kedy je málo vody.

    Neničte prírodu! Karibik už dávno nie je takým, ako za Krištofa Kolumba. Najviac zachovanú prírodu nájdete na Grenadínach a Dominike. Neprispievajte k ničeniu! Nelámte koraly, správajte sa skromne.

    Kupujte lokálne veci – lokálne ovocie, lokálne suveníry... 95% výrokov sa sem dováža. No vy buďte výnimoční a podporte lokálnu ekonomiku. Nikdy nekúpte suvenír z koralu, či korytnačieho panciera.

    Nikdy nenechávajte odpadky na pláži! Aj keď domáci to robia, vy choďte príkladom.

    Skúste lokálny autobus namiesto taxíka, či požičaného auta. Zamiešať sa medzi domácich, pri nástupe slušne všetkých pozdraviť. Vnorte sa do Karibiku hlbšie!

    Nezostaňte iba na hlavnom ostrove! Nájdite energiu ísť ďalej, tak objavíte ukryté poklady… Možno je tam ďalej aj nižšia úroveň služieb (aj keď väčšinou sú služby perfektné), no zaručene nájdete Karibik, ktorý je síce o 10-20 rokov menej vyspelejší, než hlavný ostrov, no o to autentickejší a zaujímavejší. Tá námaha sa oplatí!

    Ukážte rešpekt! “Respect” je základným pozdravom Karibiku a domáci si vážia, ak slušnosť a rešpekt viete prejaviť. S vetičkou “Good day”, ”Buenos dias”, či  “Bonjour” začnite každú rannú konverzáciu. Čas tu plynie pomalšie, nájdite si ho aj na zdvorilosť.

    Do obchodu nevstupujte  bez trička. Plavky sú vhodné iba na pláž, chodiť v nich po meste, či hocikde na verejnom priestore je neslušné.

    Drogy sú tu nelegálne, áno, aj marihuana na Jamajke, aj keď to tak nevyzerá. 

    Mojich top 10 karibských zážitkov

    Mojich 10 najsilnejších karibských zážitkov #

    V Karibiku nájdete veľa druhov zážitkov, pôžitkov, krás… Ale predsa, len niektoré sú tie naj. Mne zostali v srdci tieto…

    1. Uličný trh – marchéjužne od rozbúranej metropolitnej katedrály v Port-au-Prince. Farby, ohne, woodoo… Takú silnú atmosféru v najchudobnejšej krajine západnej pologule som nikde inde v Karibiku nezažil! 

    2. Nocľah v dome veľrybára na ostrove Bequia. Ide o jediný ostrov v Karibiku, kde je povolené loviť veľryby. 

    1. Výšľap na Petit Piton na ostrove Svätá Lucia. Bolo to tvrdšie, než som si myslel, no zvládol som to aj s primitívnym “istením” a odmenou mi bol najkrajší východ slnka z vrcholu.
    1. Hra na steel panoch (oceľových hrncoch) v centre St. George na Grenade. Verte, znie to úplne inak, ako by ste očakávali… 
    1. Výhľad na vojenskú základňu Guantanamo z Mirrador Mallones. Pozeral som sa na jediné miesto na Kube s McDonaldom, presne na miesta, kde kedysi zadržiavali príslušníkov Al-Káida.
    1. Čerstvá káva tesne pod vrcholom Blue Mountain na Jamajke, podávaná od starého rastafariána, spoločne s najlepším pikantným jerk chicken, aké som kedy jedol.
    1. Homár na ostrove Anegada. Katamaranom sme sa zopár dní plavili až na ten najsevernejší ostrov, preslávaný homármi. Denne ich tu pripravujú stovky. A vedia to!
    1. Oslava Silvestra na ostrove Jost Van Dyke, kde ho víta aj Beyonce, Jay Z a zlatá mládež USA. Nohy v piesku, painkiller, žiadne tričká, žiaden luxus… Ak nepočítate stovky jácht a rýchlolodí okolo vás… Jost Van Dyke je najmenší z "veľkých" Britských Panenských ostrovov. Do baru nevedie cesta a musíte skočiť z jachty do mora. Mokrými dolármi potom v Soggy Dollar Bar platíte za painkilller – preslávený miestny koktejl. 

    Silvester na Jost Van Dyke - Britské Panenské ostrovy

    1. Cigara od starého pána Robainu, ktorý ich šúľal exkluzívne pre svetových prezidentov. Skutočne neuveriteľná kvalita, bol som nadšený, aj keď som nefajčiar!
    1. Rybačka a plávanie s korytnačkami na Barbadose. Chytili sme také divné ostnaté ryby a nakoniec na večeru jedli tie lietajúce, ktorých grilované krídelká pukali ako chrumky.

    V mojom ďalšom špeciálnom blogu sa venujem nie TOP 10 zážitkom, ale vybral som v rámci neho TOP 10 ostrovov Karibiku.

    Čo ste možno nevedeli… #

    Necker Island – je privátnym ostrovom boháča, sira Richard Bransona, kde nájdete aj najdrahší hotel sveta. Musíte mať však vlastnú jachtu, aby ste sa sem dostali. Ja som mal tú česť… Pikoškou je, že ostrov je možné prenajať si celý pre seba! No asi to bude niečo stáť, hm…

    Bequia – jediný ostrov v Karibiku, kde môžu domorodci loviť veľryby. Nebojte sa, priveľmi veľrybám neuškodia, ich limit sú štyri veľryby ročne, a aj ten málokedy naplnia. Je to však značne exotická záležitosť, strávil som naozaj mnoho času putovaním za veľrybármi. Verejná mienka smeruje k zákazu veľrýb a mladým sa už nechce pri tradičnom love riskovať život.

    Dva ostrovy rozdelené medzi dva štáty – Hispaniola (kde nájdete Haiti aj Dominikánsku republiku) a Saint Martin/Sint Maarten, rozdelený medzi Francúzsko a Holandsko. Ostrov je známy exotickými príletmi aj odletmi lietadiel. Letisko je tu v tak bezprostrednej blízkosti, že keď lietadlo spustilo motory, odfúklo mi okuliare aj mobil.

    Dva ostrovy rozdelené medzi 2 krajiny

    Reggae svetovým pokladom – UNESCO uznalo národnú jamajskú hudbu, ktorá sa dostala do celého sveta, za jedno zo svetových dedičstiev, hodné ochrany a podpory. Reggae je jamajský fenomén, ktorého filozofiou je stáť za utláčanými, hlásať rovnosť, spravodlivosť, nádej a lásku.

    Ceny #

    Karibik je celkovo veľmi drahý, a ešte drahší! A nie vždy za adekvátne služby, tu si skrátka platíte za značku. Na Trinidade, či Bahamách som spal podľa výzoru v 1-hviezdičkovom hoteli (aj keď si písali tri), ktorého izby vyzerali skôr ako väzenská cela a noc tu stála cez sto dolárov.

    Najdrahším časom sú Vianoce, Silvester a letné mesiace. Spal som tu v tom období v hoteloch, ktoré stáli cez tisíc USD/noc. Suita v hoteli Atlantis na Paradise Island stojí 20 000 USD/noc s tým, že musíte zaplatiť minimálne päť nocí. Napriek tomu je mnoho rokov vopred vypredané.

    Francúzske ostrovy (okrem Svätého Bartolomeja) sú vo všeobecnosti lacnejšie, než britské či holandské. Kuba, Dominikánska republika a Haiti sú najlacnejšie. Naproti tomu v Antigue, na Kajmanských ostrovoch, Bahamách, Arube a Panenských ostrovoch stojí rovnaká izba strednej triedy 2x toľko, na Svätom Bartolomejovi a Turks and Caicos 3x toľko, lacná možnosť tu ani neexistuje. 

    Koľko to teda bude stáť? Dickenson Bay na Antigue.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Na záver… #

    Karibikom putujem už dvadsať rokov. Je to fenomén, ktorý sa nedá spoznať na jednu návštevu. Putujete tu od vysokých hôr k magickým útesom a zátokám, korenisté rytmy salsy vystrieda vláčne reggae, pirátske kamenisté zákutia sa menia na ružovkasté pláže ako z raja…  Je to mozaika zozbieraná zo sedemsto ostrovov, najrôznejších prírodných zákutí, ale aj mentalít, jazykov, farieb, zvukov a chutí, ktorým vládne voňavý rum. No ešte aj ten tu má sto podôb! Snažil som sa pre vás z toho babylonu ostrovov, mentalít, kultúr a všetkých podôb Karibiku vybrať to najdôležitejšie, najzaujímavejšie, zorientovať všetkých, ktorí sa práve týmto smerom vyberajú. Jasné, Karibik sa nedá vtesnať do tabuľky (ktorú k textu tiež pridávam). No už z nej je jasné, ako sa jednotlivé časti od seba líšia, a ako si tu každý môže vybrať podľa svojho gusta. No pozor, počítajte s tým, že keď raz vkročíte svojou nohou do tohto raja, nadobúdate na Karibik rýchlu závislosť, a do ´normálneho´stredoeurópskeho života sa vám nebude chcieť len tak vrátiť… 

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, na Fidži 7x, Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

    Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. V roku 2019 na tretí raz dobyl aj pól južný.

    Miluje Afriku a Karibik mu ju pripomína.

    Pri hľadaní najkrajších pláží sveta prešiel všetky krajiny Pacifiku, Indického oceánu a aj všetky krajiny Karibiku. Jeho porovnanie by teda mohlo byť pre vás zaujímavé.

    Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

    Obľúbený zájazd BUBO z tejto oblasti

    Kuba - najrozsiahlejší program

    Zo zájazdu:

    Ľuboš Fellner

    Posledná úprava článku | Prečítané: 8402

    Mohlo by Vás zaujímať

    Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

    Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

    Ľuboš Fellner 14 min. čítania
    Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

    Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

    Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

    Ľuboš Fellner 13 min. čítania
    Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

    Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

    Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

    Ľuboš Fellner 32 min. čítania
    Bahamy, najkrajší ostrov - Exuma Karibik

    Karibik Bahamy, najkrajší ostrov - Exuma

    Bahamské ostrovy tvorí viac ako 700 ostrovov a 2 000 maličkých ostrovčekov. Prejsť ich všetky sa vskutku nedá. Ak si na svoju cestu máte vybrať to…

    Jozef Zelizňák 11 min. čítania
    Bahamy – krajina pirátov z Karibiku Prémiový blog

    Prémiový blog Bahamy – krajina pirátov z Karibiku

    Bahamy - to je jedno veľké meno, silná značka, ktorá dokáže konkurovať aj Havaju. „Mať Havaj“ sa zvykne hovoriť, keď si užívame totálnu pohodu. Čo…

    Ľuboš Fellner 19 min. čítania
    Grenada  - to pravé korenie Karibiku Prémiový blog

    Prémiový blog Grenada - to pravé korenie Karibiku

    Grenada, ktorá získala nezávislosť od Británie 7. februára 1974, bola pre mňa dlhý čas absolútnou neznámou. Jeden z ostrovov v Malých Antilách,…

    Ľuboš Fellner 12 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

    Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    8027
    K

    Amerika  

    Spojené štáty americké (USA), Kanada


    náročnosť

    9 dní

    Trvanie

    3692
    K

    Ázia   Amerika  

    Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    8033
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4393

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.