Najkrajšia cesta okolo sveta za 24 dní

Najkrajšia cesta okolo sveta za 24 dní

Kto z nás by nepoznal legendárnu knihu od Julesa Verna – Cesta okolo sveta za 80 dní? Odvážny bádateľ Phileas Fogg v nej spolu s verným sluhom Passepartoutom preplával oceány, prešiel exotickou Áziou a Spojenými štátmi americkými, aby sa ako hrdina vrátil do rodného Londýna. Ak máte radi dobrodružstvá, vašim snom je navštíviť vzdialené krajiny a vidieť svet, pozývam vás prečítať si príbeh o tom, ako BUBO každoročne prejde Najkrajšiu cestu okolo sveta za 24 dní, komfortne a s najlepšími leteckými spoločnosťami na svete. Romantický Paríž, luxusný Dubaj, rozprávkové Maldivy, nadčasový Singapur, exotická Srí Lanka, vzdialený Nový Zéland, nádherná Francúzska Polynézia či hviezdne Los Angeles? Na všetkých týchto miestach lovíme nezabudnuteľné zážitky.

Paríž – mesto zamilovaných #

Túžba spoznať svet nás priviedla na prvú zastávku našej cesty okolo sveta, do Paríža – mesta lásky. BUBO prehliadku začíname v múzeu Louvre. Múzeum sa môže pýšiť viacerými naj. Je to jedno z najznámejších, najnavštevovanejších a najväčších múzeí na svete. Hlavný vstup do budovy tvorí monumentálna sklenená pyramída, ktorú ste mohli vidieť vo filme Da Vinciho kód. V samotnom múzeu sa okrem tisícok exponátov nachádza aj najznámejší obraz od Leonarda da Vinciho – Mona Lisa. Obraz sa vďaka svojej tajomnosti stal terčom mnohých dohadov. Čo si myslíte o výraze v tvári mladej ženy vy? Usmieva sa alebo sa naopak mračí?

V prehliadke mesta pokračujeme ďalej. Kto navštívi Paríž nesmie vynechať prechádzku po známej ulici Champs Élysées, ktorá začína pri Víťaznom oblúku. Prechádzku si môžete spríjemniť nákupmi v obchodoch svetových značiek alebo relaxom pri lahodnej šálke kávy, zatiaľ čo budete nerušene pozorovať ruch francúzskej metropoly.

Unikátnym zážitkom je návšteva baziliky Sacré-Cœur na pahorku Montmartre, ktorej názov v preklade znamená Chrám najsvätejšieho Ježišovho srdca. Kúsok od tohto magického miesta nachádzame malé námestíčko, kde miestny umelci maľujú a predávajú svoje obrazy. Budete prekvapení. Každý umelec má svojský, osobitý štýl.

Medzi ďalšie dominanty mesta zamilovaných patrí katedrála Notre – Dame, ktorú 15. apríla 2019 zachvátil ničivý požiar. Nevynecháme ani návštevu komplexu budov Invalidovne, ktoré v minulosti slúžili ako miesto pre oddych a regeneráciu zranených a starých vojakov. Je zaujímavosťou, že v čase najväčšej prosperity Invalidovňu obývalo až štyri tisíc vojnových veteránov. V samotnej zlatej kupole Invalidovne je pochovaný Napoleon Bonaparte.

A ako najlepšie ukončiť prehliadku Paríža? Možností je mnoho. Romantická plavba po rieke Seina, svetoznámy francúzsky kabaret na Boulevard de Clichy – Moulin Rouge či famózny výhľad zo samotnej najikonickejšej dominanty Paríža – Eiffelovej veže. Eiffelova veža alebo hovorovo "Eiffelovka" má 300 metrov a v čase keď ju postavili bola najvyššou budovou sveta. Tento rekord držala viac ako štyridsať rokov. Dnes jedna z najobľúbenejších a najnavštevovanejších pamiatok v Európe sa pri začiatku výstavby stretla s nevôľou obyvateľov Paríža. Parížania dokonca proti stavbe veže spísali petíciu. Eiffelovku každoročne navštevujú milióny turistov, medzi ktorými sa nájdu i mnohí kuriózni návštevníci. Začiatkom dvadsiateho storočia si francúzsky krajčír ušil padák, s ktorým skočil z prvého poschodia. Pokus sa pre odvážlivca skončil tragicky. Rovnako nevyšiel experiment letca, ktorý chcel na malom lietadle preletieť pod spodné oblúky stavby. Do tretice si priblížime tretí kuriózny príbeh. Milí lovci zážitkov, vedeli ste, že Eiffelova veža od roku 2008 nie je slobodná. Za vežu sa "vydala" francúzka, ktorá si po "svadbe" zmenila meno na Erika La Tour Eiffel.

Dubaj – od rybárskych domčekov po najvyššiu budovu sveta #

Dubaj je mesto s víziou. Ako sa za pár desaťročí zmenilo jednoduché rybárske mestečko na najluxusnejšiu metropolu sveta? Odpoveď na našu otázku hľadáme v Múzeu mesta Dubaj. Práve tam si uvedomíme tú obrovskú zmenu, ktorou Spojené arabské emiráty v posledných dekádach prešli. Na mieste, kde práve stojíme v minulosti stáli malé rybárske domčeky. Ľudia žili v jednoduchých slamených príbytkoch, živili sa lovom rýb a pestovali koreniny. Ako je teda možné, že dnes je Dubaj jedno z najbohatších miest na svete? Odpoveď je jednoduchá: ropa. Práve v tejto oblasti sa nachádzajú bohaté ložiská tekutého zlata. 

Ako všetci vieme, v Dubaji je horúco a dusno. Na štyridsiatky v tieni sa dá pripraviť. Nás však v Dubaji zastihla púštna búrka. Vysoké mrakodrapy sa nám stratili z dohľadu a razom zmizli v pieskovej hmle. Našťastie, ako rýchlo púštna búrka prišla, tak rýchlo odišla. My sme ulovili ďalší unikátny zážitok a môžeme smelo pokračovať v prehliadke mesta.

Naše kroky vedú do starej časti Dubaja. Dnes je starý Dubaj úplne iný ako ten nový. Plavíme sa klasickou drevenou loďkou po Dubai Creek a v diaľke sa mihajú celkom obyčajné, jednoduché domčeky pieskovej farby. Dokonalý kontrast oproti modernej časti mesta plnej futuristických stavieb.

Naša skupina európskych turistov láka pozornosť miestnych a z každého obchodíku na naše dámy kričia: "Shakira". Pre nich sú blondínky rovnako exotické ako pre nás arabské ženy zahalené v burkách.

Milí lovci zážitkov, už ste niekedy ochutnali zmrzlinu z ťavieho mlieka? Ak nie, v Dubaji môžete a poviem vám, že chutí výborne. Poznávanie starého Dubaja pokračuje návštevou Zlatého bazára, kde sa okrem obrovského množstva zlatých šperkov nachádza aj najväčší zlatý prsteň zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Malý kúsok od Zlatého bazáru sa nachádza tradičné trhovisko, v ktorom dominuje vôňa aromatických korenín a odevy z hodvábu. Neoddeliteľnou súčasťou nákupov na tradičnom trhovisku je zjednávanie ceny. Domáci predajcovia sú v tejto "disciplíne" majstri, my sa spoločnými silami snažíme ich umeniu vyrovnať. Obchod vždy skončí spokojnosťou oboch zúčastnených strán. 

Jazdou po Sheikh Zayeed Road sa dostaneme späť do modernej časti mesta. Naskytne sa nám pohľad na symbol Dubaja, 5* hotel Burj Al Arab a ikonický hotel Atlantis. Len čo sa zotmie, nočnými ulicami vyrazíme za najvyššou budovou sveta Burj Khalifa, ktorá sa pýši výškou 828 metrov. Čaká na nás výnimočná svetelná laserová šou a po nej 59 sekundová jazda výťahom na najvyššiu vyhliadkovú plošinu na svete. Impozantná fontánová šou je ešte krajšia zhora. Voda tancuje do rytmu piesne od Whitney Houston, I will always love you. Je to tak,  Dubaj je láska na prvý pohľad, ktorá zostáva na celý život. Dokonalá bodka za dňom plným ulovených zážitkov. 

Maldivy – raj na zemi #

Preleteli sme Indický oceán a pristáli sme v raji. Maldivy (Maledivy) sa skladajú z vyše 1 600 malých ostrovčekov a hlavného mesta Male, ktoré je rušným priemyselným centrom a je zastavané do posledného metra štvorcového. Z celkového počtu približne 350 tisíc obyvateľov žije zhruba 150 tisíc obyvateľov v hlavnom meste, ktoré sa rozprestiera na ostrovčeku o veľkosti 6,8 km2

Na recepcii 5* hotela s príznačným názvom Paradise Island Resort nás privítajú drinkom. Nejde však o šampanské ani prosecco, ako to býva v Európe zvykom. Čaká nás šálka silného a lahodného cejlónskeho čaju. Akoby zamestnanci hotela vedeli, že ďalšia zastávka na našej Najkrajšej ceste okolo sveta povedie priamo do oblasti Cejlón.

4 fotografie

Tu bývame! Luxusný 5* hotel Paradise Island Resort, Maldivy

Každý z nás pozná idilické fotky Maldív z katalógov cestovných kancelárií. Mnoho ľudí si myslí, že fotky sú upravené. Voda predsa nemôže byť taká tyrkysová a priezračne čistá, a pláže tak snehovo biele. Omyl! Naživo je všetko ešte krajšie ako na fotkách.

Najlepšie veci v živote sa stávajú, keď to najmenej čakáte.

Jedno krásne slnečné ráno si zoberieme šnorchel aj plutvy a naše kroky smerujú do teplého Indického oceánu hľadať pestrofarebné rybičky a farebné koraly. Nachádzame však ešte niečo lepšie. Pod hladinou narážame na morskú korytnačku, ktorá si s kľudom Angličana pláva kúsok od našej súkromnej vilky a my nemôžeme uveriť vlastným očiam.   Desiatky  minút pozorujeme, ako si pláva priezračne čistým oceánom a pochutnáva si na planktóne. To je pohodička. Nečudo, že sa korytnačky dožívajú viac ako sto rokov. 

Každý deň na Maldivách začíname čerstvou kokosovou šťavou. Nasledujú typické raňajky – pšeničné placky Roshi a Mas Huni, čo je nadrobno nasekaný tuniak s kokosom, cibuľkou, čili papričkami a limetkou. Delikatesa.

Každý večer máme na programe kŕmenie hladných žralokov. Udivuje nás, že žraloky sú vždy v čase avizovaného kŕmenia presné ako hodinky. Je zážitkom sledovať, ako sa húfy predátorov bijú o korisť. Nikto z nás by im nechcel stáť v ceste. Ďalším večerným bodom programu je kŕmenie rají. Odvážlivci môžu raje nakŕmiť priamo z ruky. Pozor na chvost! Aj keď tieto druhy rají nie sú jedovaté, ich chvost je ostrý ako žiletka. 

Po pár dňoch strávených v raji sa v diaľke korálové ostrovy, biely piesok a tyrkysová voda strácajú z dohľadu. Sme dokonale zrelaxovaní a čaká na nás exotická Srí Lanka.

Srí Lanka – balzam pre dušu #

Za súmraku priletíme na Srí Lanku, do krajiny cejlónskeho čaju, malých sloníkov a UNESCO pamiatok. Na letisku na nás čaká miestny sprievodca Sudži, ktorý nás privíta so širokým úsmevom a nádherným voňavým vencom z čerstvých kvetov.

Srí Lanka je hornatá, zelená a skutočne exotická krajina. Už cestou z hlavného mesta Colombo do oblasti Kandy máme možnosť sledovať každodenný život v tejto nádhernej, no chudobnej krajine. Palmy, exotické stromy a ryžové políčka striedajú malé chatrče a pouličné stánky s čerstvým ovocím. Z vody na nás vykúkajú varany (ktoré sme na prvý pohľad odhadli na krokodílov) a popri ceste pobehujú opice a slony. Skutočná exotika!

Srí Lanka je sama o sebe gastronomický zážitkom. Národným jedlom je ryža a karí. Tieto dve suroviny sú základnými ingredienciami miestnej kuchyne. Spravidla bývajú doplnené čili korením, čerstvými rybami, krevetami, kalamármi, žltou šošovicou, fazuľovými strukmi či plodinou jackfruit (známou tiež ako chlebovník). Jedlo je tu čerstvé, chutné, voňavé a lacné. Za vynikajúci obed zaplatíme v prepočte 2 – 3 eurá. Chuť plodín vypestovaných na Srí Lanke je oveľa intenzívnejšia . Banány sú tu červené, maličké a sladké ako med. Na Srí Lanke by mal každý návštevník ochutnať aj ananás, žltý a červený melón, passion fruit (u nás známe ako Mučenka jedlá), pitahayu (dračie ovocie), papáju, avokádo, mango, kešu oriešky. Aj kokosové orechy tu chutia inak ako na Maldivách. Sú oveľa sladšie. Hneď pocítite ten rozdiel. A keď sme už pri odporúčaniach, nezabudnite na Srí Lanke ochutnať kokosovú pálenku Arak.

V provincii Sabaragamuwa sa nachádza sloní sirotinec Pinnawala, ktorý bol založený na ochranu opustených, osirelých alebo zranených divých slonov, ktoré by vo voľnej prírode neprežili . V sirotinci je možné sledovať kŕmenie malého sloníka z fľašky s materským mliekom. Koža týchto majestátnych zvierat je veľmi citlivá a potrebuje pravidelnú hydratáciu. Priamo z terasy reštaurácie sa pri obede kocháme pohľadom na kúpanie malých sloníkov v rieke. Ďalší nezabudnuteľný zážitok.

Len kúsok od Pinnawala sa nachádza koreninová farma, ktorou nás sprevádza sprievodca Krišna. Krišna pochádza z rodiny, ktorá sa ajurvédskej medicíne venuje už roky. Ajurvédu študoval na univerzite a na tejto jedinečnej koreninovej farme nám  predstaví známe aj menej známe rastliny, z ktorých sa vyrábajú liečivé krémy a mastičky. Je veľmi zaujímavé sledovať ako rastie vanilka, aloe vera či kurkuma v prirodzenom prostredí. Po prehliadke nasleduje ajurvédska masáž s použitím prírodných olejov.

Na Srí Lanke navštívime tiež Múzeum drahých kameňov, v ktorom sa nachádzajú drahokamy a polodrahokamy ako diamant, rubín, tigrie oko, ruženín a pre Srí Lanku najtypickejší akvamarín. Miestny sprievodca nám vysvetlí spôsob dolovania a ručného spracovania týchto drahých kameňov. Drahokamy na Srí Lanke dolujú ručne, bez použitia modernej techniky, aby si zachovali svoju prírodu a hustý zelený prales pre budúce generácie. Po návšteve múzea drahých kameňov sa presúvame priamo do obchodu s hodvábom. Miestne ženy nás obliekajú do farebných sárí. Sárí je typický odev pripomínajúci dlhé šaty utkané z hodvábu. Sárí sa dokonale hodí do tropického, vlhkého počasia, ktoré je typické pre tento exotický ostrov. 

Najposvätnejšiu budhistickú relikviu - Budhov zub nájdeme v oblasti Kandy. Mesto Kandy bolo posledným hlavným mestom sinhálskych kráľov. Dnes je hlavným mestom Srí Lanky rušné Kolombo. Spomínaná najposvätnejšia budhistická relikvia sa nachádza v Chráme Budhovho zubu (Sri Dalada Maligawa), ktorý je pod patronátom UNESCO. Legenda hovorí, že po kremácii Budhu sa zachovali štyri Budhove zuby. Tri sa dostali do iných svetov a len jeden zostal na našom svete. Tento zub priniesli budhisti ukrytý vo vlasoch indickej princeznej Orissan práve na Srí Lanku.

V samotnom meste Kandy je to poriadna divočina. Na uliciach je veľké množstvo ľudí, ktorí sa tlačia v dave, na ceste chaotická premávka a trúbiace autá, ktoré obiehajú pre Áziu typické tuk tuky.

Viete odkiaľ pochádza lahodný cejlónsky čaj, ktorý sme pili aj na Maldivách? Je to Srí Lanka, ktorej centrálna vysočina je posiata čajovými plantážami. Čaj ručne zbierajú tamilské zberačky čaju a neskôr sa spracúva v staromódnych továrňach podľa tradičného postupu. Práve to bielemu, čiernemu a zelenému čaju dodáva jeho nezameniteľnú chuť.

Na Srí Lanke sa aj obyčajné raňajky nečakane zmenia na zážitok. Jedno ráno sme cez okno na streche hotela uvideli opicu. Najskôr jednu, potom sa k nej pridali posily. Možno desať ďalších. Malých i veľkých. Skupinka sa postupne približovala k oknu a zrazu hop – opička už sedela na našom stole a pochutnávala si na ovocí. Čašníci ju okamžite vyhnali von a začala sa malá "vojna". Zamestnanci sa snažili opice odplašiť petardami, no opice sa tak ľahko nedali. Útok opätovali. Chytili mangá z blízkeho mangovníka a začali po chlapcoch "páliť". Jedného zamestnanca dokonca opica trafila mangom priamo do hlavy. Myslím, že je jasné kto vojnu nakoniec vyhral. Toto nevymyslíš, to je Srí Lanka.

Pobyt na Srí Lanke zakončíme prehliadkou tradičných tancov. 

Singapur – mesto budúcnosti #

Do Singapuru letíme s malou dušičkou. Platia tam prísne a nekompromisné pravidlá. Je zakázané do štátu priniesť čo i len jednu žuvačku. Žuvačky sú v tomto štáte na lekársky predpis a dostanete ich kúpiť len v lekárni na odporúčanie lekára. Obyvatelia Singapuru musia tiež dávať veľký pozor na to, aby sa nikde v ich domácnosti nenachádzala stojatá voda (napríklad v miske pod kvetináčom alebo zdvihnutá doska na toalete). Je to z dôvodu zamedzenia výskytu komárov v meste. V prípade porušenia týchto pravidiel hrozia vysoké finančné pokuty. Za vážnejšie porušenie zákona hrozí väzenie a fyzické tresty, ako napríklad palicovanie. Počas pobytu v Singapure sme pochopili, že práve vďaka tejto prísnej regulácii je mesto čisté, kriminalita takmer nulová a všetko tu šlape ako hodinky.

Singapur bol v minulosti anglickou kolóniou a aj preto je tu stále sedadlo vodiča na pravej strane. Aj našu prehliadku mesta začíname pri radnici z koloniálnej éry. Vysoké mrakodrapy, v ktorých sídlia najsilnejšie spoločnosti sveta v Singapure obklopuje všadeprítomná zeleň.

Na futuristické stromy "zasadené" v priestrannom parku sa pozrieme zblízka a naše ďalšie kroky smerujú do Čínskej štvrte. Vedeli ste, že veľkú časť obyvateľstva Singapuru tvoria práve Číňania? V Čínskej štvrti sa nachádza aj Hawker Chan - najlacnejšia reštaurácia ocenená Michelinovou hviezdou, ktorá bola kedysi len pouličným stánkom. Za typické Hong Kong sójové kura s ryžou tu zaplatíte v prepočte 4 eurá a je to nezabudnuteľný gastronomický zážitok.

Milovníci nákupov sa vybláznia na vychýrenej ulici Orchard Road. V Singapure nás očarí aj futuristické divadlo Esplanade, ktoré svojim výzorom pripomína plodinu durian. Symbolom mesta je bezpochyby socha leva Merliona. Merlion v preklade znamená morský lev. 



Na záver jedno odporúčanie. Každý kto je v Singapure musí ochutnať kokteil Singapore Sling. Tento drink vynašiel v roku 1915 čínsky barman Ngiam Tong Boon, ktorý pracoval v Long bare v Hoteli Raffles. Drink si počas horúcich dní najlepšie vychutnáte v príjemnom prostredí jedinej klimatizovanej ulici sveta – Clarke Quay.

Nový Zéland – ostrov Maorov #

Poznávanie tohto očarujúceho ostrova začíname priamo v najväčšej novozélandskej metropole. Mesto Auckland získalo prezývku "Mesto jácht" a po prechádzke prístavom, ktorú zakončíme pre Nový Zéland typickou šálkou lahodnej kávy flat white okamžite pochopíme prečo.

V meste Aucklad sa nachádza najvyššia veža južnej pologule Sky Tower, ktorá je vysoká 328 metrov. Z televíznej veže je dychberúci výhľad na celý Auckland. Najlepšie je ísť na vyhliadku neskôr poobede. Budete tak vidieť Auckland za bieleho dňa, vychutnáte si nádherný západ slnka a večer sa môžete kochať pohľadom na vysvietené mesto. Kto nájde odvahu, môže z tejto veže skočiť. Nám tieto plány prekazilo nepriaznivé počasie. Možno nabudúce?

Práve tu, na Novom Zélande vznikla ikonická Pavlova torta. Torta nesie meno ruskej baletky a choreografky Anny Pavlovovej. Hovorilo sa o nej, že netancuje, ale vznáša sa akoby mala krídla. Práve preto je torta tak ľahká a vzdušná. Prvú tortu vytvoril šéfkuchár hotela vo Wellingtone, kde umelkyňa bývala. Výzor je inšpirovaný jej baletnou sukňou “tutu”. Pre Nový Zéland je typické biele víno Sauvignon Blanc. Povestné sú najmä vína z oblasti Marlborough. Dovolím si tvrdiť, že nikde na svete nechutí Sauvignon Blanc tak lahodne. 

Po ochutnávke vín, Pavlovej torty a spoznávaní mesta Auckland naše cesty vedú do oblasti Rotorua, ktorá je známa geotermálnymi prameňmi. Všade navôkol vidieť bublajúce bahno a cítiť vôňu síry. Svojou silou a intenzitou nás ohúria obrovské gejzíry, ktoré "vybuchujú" až do výšky niekoľkých metrov.


Rotorua je zároveň mestom s najväčšou koncentráciou Maorov – pôvodných obyvateľov Nového Zélandu. Kia Ora, vitajte v Te Puia! Viete čo znamená slovné spojenie TE WHAKAREWAREWATANGAOTEOPEAUAAWAHAIO? Bojový tanec bojovníkov z Wāhaio. Skúste to zopakovať trikrát za sebou. Alebo aspoň raz?

Nový Zéland je nádherný. Pár dní strávených v tejto krajine určite nestačí. Pri ceste na letisko nás sprevádza nádherná pestrofarebná dúha, my však ideme ďalej. Čaká na nás Francúzska Polynézia.

Moorea– nečakané dobrodružstvo #

Ostrov Moorea sa nachádza vo Francúzskej Polynézii. Je vzdialený 17 kilometrov severovýchodne od ostrova Tahiti. Letecky sa sem z Tahiti dostaneme za sedem minút, avšak výhľady, ktoré sa nám naskytnú počas tohto krátkeho letu si zapamätáme navždy. Ide o tretí najnavštevovanejší ostrov vo Francúzskej Polynézii , hneď po ostrovoch Tahiti a Bora Bora.

Moorea je celkom iná ako Maldivy, ktoré sme počas našej cesty navštívili. Spoločné majú  priezračnú vodu azúrovej farby, ale Moorea je tropický zelený ostrov. Svojou vegetáciou pripomína skôr Srí Lanku.

Ostrov ponúka nádherné vyhliadky. Do pamäti sa nám vryla najmä vyhliadka z Belvederu, odkiaľ nádherne vidno Cookovu zátoku a zátoku Opunohu. Práve na týchto miestach sa natáčal film Vzbura na lodi Bounty.

Na Moorei je všetko iné a výnimočné. Aj kontinentálne raňajky v hoteli. Namiesto klasického jahodového a malinového džemu nám ponúknu ananásový, papájový či mangový džem a to priamo z domácej výroby. Čerstvé ryby a morské plody si vychutnáme pri západe slnka v reštaurácii s príznačným názvom Restaurant le sunset.

Západ slnka na Moorei je výnimočný zážitok. Skúste si predstaviť slnko pomaly zachádzajúce za obzor, oblohu sfarbenú do oranžovo - červených tónov, ticho a božský kľud. Nestačí to vidieť raz. Každý večer strávený na tomto ostrove pozorujeme západ slnka a verte mi, že vždy je niečím iný, krásny a jedinečný.

Milé dámy, vážení páni, milí lovci zážitkov, čo keby vám niekto povedal, že máte možnosť zaplávať si so žralokmi a rajami? Chce to poriadnu dávku odvahy, no keď ju nájdete ulovíte zážitok, na ktorý nezabudnete. Nech to dopadne akékoľvek (haha). To je samozrejme vtip. Tieto druhy žralokov sa živia rybami. Rovnako ako na Maldivách, ani tieto raje nemajú vo svojom chvoste jed, ktorý by mohol človeka zabiť. Napriek tomu však treba byť opatrný. Ich chvost je ostrý ako britva a ľahko sa môžete zraniť. Zo začiatku to je poriadny adrenalín, neskôr nebudete chcieť z z vody odísť.

Na záver jeden tip: páni, dávajte na Moorei pozor na svoje polovičky. Kriminalita je tu takmer nulová, veď každý každého pozná, ale ja sama som počas krátkeho pobytu na ostrove dostala dve žiadosti o ruku. Tak pozor, aby Vaše dámy nezostali na ostrove o niečo dlhšie ako plánovali.

Los Angeles – Mesto anjelov #

Kto by nepoznal Los Angeles? Toto mesto je ikonou západného pobrežia Spojených štátov amerických a ponúka veľké množstvo možností. Viete ako sa Los Angeles volalo pôvodne? El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles a založilo ho jedenásť zakladateľov pôvodom z Mexika.

Ikonický nápis Hollywood. Vedeli ste, že pôvodný nápis bol Hollywoodland a bol postavený v roku 1923? Tu zaujímavosti nekončia. Začiatkom štyridsiatych rokov minulého storočia spôsobil Albert Kothe (oficiálny správca tohto nápisu) automobilovú nehodu. Opitý Kothe so svojim autom zišiel z útesu a narazil priamo do písmena H.

Pri návšteve LA nemôžeme vynechať ani Chodník slávy, kde bolo v Auguste roku 1958 položených prvých osem hviezd. Hviezdy patrili legendárnym Olive Borden, Ronald Colman, Louise Fazenda, Preston Foster, Burt Lancaster, Edward Sedgwick, Ernest Torrence, Joanne Woodward. Výnimočným zážitkom je vidieť divadlo Dolby Theatre, kde sa od roku 2011 odovzdávajú Oscary. Pri predstave, že na rovnakých miestach sa rok čo rok prechádzajú také hviezdy ako Angelina Jolie, Brad Pitt, Nicolas Cage, Johnny Depp či Tom Hanks máme zimomriavky!

V známej štvrti Beverly Hills nájdeme domy slávnych osobností, ktoré nakupujú v obchodoch na ulici Rodeo Drive. Na tejto ulici nakupovala aj Julia Roberts ako nezabudnuteľná Pretty Woman a kúsok odtiaľto nájdeme hotel, v ktorom Pretty Woman bývala.

Deň v LA nemožno zakončiť inak ako západom slnka na pláži Santa Monica, dejiskom slávneho Baywatchu. Okrem toho, že sa tu v 90. rokoch premávali v ikonických červených plavkách Pamela Anderson a David Hasselhoff, končila tu aj legendárna cesta ROUTE 66 . Viedla z Chicaga cez Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, Nové Mexico, Arizonu až do Los Angeles. Jej dĺžka bola celkom 3 940 kilometrov. Práve po ROUTE 66 bežal Tom Hanks vo filme Forrest Gump. Ak ste milovníci tohto filmu, odporúčame vám navštíviť reštauráciu Bubba Gump Schrimps, kde Vám okrem silného zážitku naservírujú fantastické krevety. Varené, pečené, s kokosom, vyprážané či krevetový koktejl. Presne ako v legendárnom filme.

Čím viac cestujem tým viac viem, že nič neviem.

Najkrajšia cesta okolo sveta je úžasný spôsob ako sa presvedčiť o tom, že náš svet je fascinujúcim miestom plným zážitkov, ktoré čakajú na ulovenie. Tak poďme spolu našu planétu poznávať! Veď je tak krásna.

Frederika Antalová

Frederika Antalová

Frederika Antalová

Frederika už v útlom veku vedela, že jej snom je precestovať svet. Pred pár rokmi sa ako BUBO klientka zúčastnila zájazdu “Najkrajšia cesta okolo sveta”. Myslela si, že po tom, ako uvidí Paríž, Dubaj, Maldivy, Singapur, Srí Lanku, Nový Zéland, Mooreu, Tahiti či Los Angeles si splní svoj najväčší cestovateľský sen a bude sa naplno venovať advokácii. Cesta okolo sveta však mala presne opačný efekt. Vo Frederike sa vtedy prebudila ešte silnejšia túžba spoznať celý svet. Jeho chute, vône, kultúry, náboženstvá, zvyky a tradície.

Študovala právo v Bratislave, chorvátskom Záhrebe a portugalskom Lisabone. Po úspešnom ukončení štúdia žila a pracovala v USA. Počas tohto obdobia precestovala východné aj západné pobrežie a navštívila exotické ostrovy Turks a Caicos, Portoriko a Dominikánsku republiku.

Jej obľúbeným jedlom sú bryndzové halušky a na svojich cestách po svete hľadá ich konkurenta. V tesnom závese je srílanské Kottu Roti, americký Philly Cheesesteak či pravá talianska pizza z Neapolu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Najkrajšia cesta okolo sveta

Zo zájazdu:

Frederika Antalová

Posledná úprava článku | Prečítané: 803

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Francúzska Polynézia – návraty do raja Prémiový blog

Prémiový blog Francúzska Polynézia – návraty do raja

Mnohí tento raj poznáme ako Tahiti, posledný raj na našej Zemi. Ide o miesto, ktoré sme ako ľudia osídlili ako posledné, a preto sme tento raj ešte…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tahiti - tipy a triky Tahiti

Tahiti Tahiti - tipy a triky

Všetky cesty vedú do Ríma a rovnako tak všetky cesty do Francúzskej Polynézie vedú na Tahiti. Mnohí si Tahiti s Francúzskou Polynéziou pletú, či to…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4353
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3514 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek