Najkrajšie parky severného Vietnamu

Najkrajšie parky severného Vietnamu

Niekoľko mesiacov strávených v hlavných dominantách Vietnamu vám dá možnosť zažiť tú pravú autentickú atmosféru tejto úžasnej krajiny v juhovýchodnej Ázii. Vietnam má milióny obyvateľov a nie oveľa menší počet skútrov. Tento organizovaný chaos je skutočne nezabudnuteľným zážitkom, no čím viac času trávite v mestách plných pamiatok, tým viac sa srdcu žiada vidieť krásnu vietnamskú prírodu. Preto v tomto blogu nechávame mestský ruch za sebou a vydávame sa za zmenou - hľadať pokoj na miestach, kde sa rozlieva ticho v jaskyniach, na brehoch riek či pod zelenými kopcami.

Park Ba Be #

Na BUBO zájazdoch do Vietnamu prejdeme krajinu zo severu na juh a poznáme tak všetky jej zákutia a najkrajšie miesta. Jedným z nich je náš prvý park vo Vietname - Park Ba Be, ktorý sa stal národným parkom v roku 1992. Vedeli ste, že Vietnam má dokonca až 34 národných parkov? Každý z nich by stál za preskúmanie, pretože skrýva svoje tajomstvá, no mňa najviac zlákalo práve Ba Be vďaka svojej polohe na severe krajiny.

Ba Be je v preklade z lokálneho jazyka „Tri jazerá“, no nebude to len o nich. Ba Be má v sebe totiž toľko lákadiel, že vás dokáže pohltiť pokojne aj na niekoľko dní. Vyraziť za ním musíme na sever do provincie Bac Kan, kde nájdete okrem krásnych prírodných scenérií aj ideálne miesto pre turistiku vietnamskou džungľou, objavovanie jaskýň, kajakovanie po rieke alebo plavbu či plávanie v samotnom jazere, ktoré je srdcom celého parku.

Čaro prírody Vietnamu.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Cesta do Ba Be z Hanoja má necelých 240 kilometrov a viete sa sem dostať viacerými spôsobmi. Môžete sa rozhodnúť pre autobusové spojenie, ktoré je síce ekonomickejšou voľbou, no cesta vám zaberie v podstate celý deň a vystúpite zlámaní, pretože vietnamské cesty nepatria medzi najkvalitnejšie. Druhá možnosť je mikrobus, kde je síce čas polovičný, no cena je o niečo vyššia.

Keďže Vietnamci sú podnikaví a chopia sa každej príležitosti, nebolo tomu inak ani teraz. Majiteľ ubytovania, ktoré sme v Ba Be mali dohodnuté, nám ponúkol odvoz za o niečo lepšiu cenu, a tak sme túto ponuku prijali. Viezli sme sa s domácimi, čím sme sa vyhli miestnemu poplatku pri vstupe do parku, teda okolo 2$.

Postupne sa z veľkomesta dostávame do tak dlho očakávanej zelenej oázy. Je krásne sledovať, ako sa vytráca chaos a ruch Hanoja, strácajú sa jeho predmestia, na cestách ubúdajú motorky, až sa napokon krajina rozhodne, že sa začne predvádzať. Pred nami sa otvorí údolie položené medzi horami a v strede dominuje obrovské jazero, okolo ktorého sa nachádzajú domčeky na koloch.

Čo sa týka ubytovania, výber je tu pomerne veľký a o to zaujímavejší, že prevažne sa dá ubytovať u lokálnych obyvateľov. To je veľká výhoda, ak chcete byť aspoň na chvíľu súčasťou tradičnej rodiny a vidieť, ako si v tomto kúte sveta nažívajú. Ľudia žijúci v malých dedinkách roztrúsených po údolí využívajú to, čo im táto lokalita poskytuje a živia sa hlavne rybolovom či poľnohospodárstvom.

K domčeku, ktorý bude najbližšiu noc naším príbytkom, takisto patrí kus poľa, na ktorom si pestujú ryžu, kukuricu, ale všade naokolo míňame ovocné stromy. Po Ba Be sa viete pohybovať rôznymi spôsobmi. V prípade, že vás netlačí čas, je príjemné objavovať údolie peši a po ceste sa môžete občerstviť v maličkých kaviarničkách, kde si vychutnáte s priamym výhľadom na jazero poctivý ovocný džús alebo pravú vietnamskú kávu s kondenzovaným mliekom.

Na kávu si dajte pozor, pretože sa do nej zamilujete natoľko, až sa stanete závislými, no už teraz viete, aký suvenír si odtiaľto odnesiete. Ďalšou možnosťou je požičať si bicykel. Ten vám radi poskytnú priamo v ubytovaní. Ak to nie je už v cene, tak za symbolický poplatok.

Krásy Vietnamu spoznáte s BUBO na zájazdoch:

4 fotografie

Túto krajinu si zamilujete aj cez chute!

My sme sa rozhodli prenajať si skúter a ísť preskúmať jednu z mnohých jaskýň, ktoré park ukrýva. Nájdeme tu jaskyne v skalných útvaroch priamo na jazere, ale takisto aj na zemi. Hua Ma Cave je jednou z najznámejších jaskýň a motorkou sa k nej vieme dostať za približne 20 minút. To, čo nás čakalo, rozhodne stálo za to. Parkujeme, platíme takmer symbolický vstup, kde si za jednu osobu zapýtajú iba jeden americký dolár a šplháme sa po schodoch ku vchodu.

Prvé dojmy nie sú nijak ohromujúce, no zdanie tu spočiatku klame. Stačí zísť o zopár schodov nižšie a otvorí sa vám 800 metrov dlhý jaskynný komplex plný unikátnych farebných stalaktitov. Neviete, kam sa pozrieť skôr a ich magickú atmosféru dotvára vnútorné osvetlenie. Čím hlbšie do jaskyne ideme, tým je krajšia.

Máte pocit, akoby ste sa ocitli v kamennej rozprávke, kde sú hlavnými postavami stalaktity či stalagnáty. Ticho stoja alebo visia a sú všade, kam sa pozriete. Nikto nečaká, že jaskyňa môže byť takto krásna, keď do nej vstupuje, ale toto je devíza Vietnamu. Ázijská krajina má taký obrovský potenciál a aj toto je jedno z vysvetlení, prečo my v BUBO na Vietnam nedáme dopustiť.

3 fotografie

Jaskyňa Hua Ma Cave je plná prekvapení

Legenda o jaskyni:  Vietnam je krajina rozprávok, legiend a príbehov a po čase máte pocit, že kamkoľvek sa pozriete či kamkoľvek prídete, skočí na vás príbeh, ktorý vás vtiahne. O jaskyni Hua Ma sa zvyklo hovoriť, že v nej žijú duchovia a ľudia sa jej báli. Každý deň sa z jaskyne pri západe slnka ozývali hrôzostrašné zvuky, no nikto sa neodvážil vojsť dnu, aby sa pozrel, čo sa tam skutočne deje.

Jedného dňa išli okolo jaskyne vojaci na svojich koňoch a blížiac sa k rieke Leng sa ich kone začnú búriť a odmietnu vojsť do vody. Krajinou sa ozývali zvuky a z pohoria Leo Pen bolo počuť ozvenu. Domáci prezradili vojakom, že hlasy, ktoré počujú, sú duše padlých bojovníkov. Tí mali pomáhať kráľovským vojakom v bitke, no nepriateľ ich obkľúčil a zatvoril v jaskyni.

Keď to generál počul, rozhodol sa obetovať svoje kone pre bohov, aby pomohol ich dušiam. Tak sa aj stalo a od toho momentu sa kvílenie a hrôzostrašné zvuky stratili. To preto má dnes jaskyňa názov Hua Ma, teda „hlava koňa“.

Opustiť Ba Be bez tohom aby sme sa plavili jazerom, by bol rozhodne hriech, a tak nasadneme do loďky, ktorá je celá len pre nás, kocháme sa okolitými horami, banánovými plantážami a postupne míňame polorozpadnuté domčeky. Ráno sú kopce krásne a je v nich ukrytá mágia. Jemná hmla sa dvíha z údolia, zahaľuje im vrcholky a práve vďaka nim sa človek do týchto miest zas a znovu zamiluje.

Približne za hodinku sa dostávame ku koncu jazera a vystupujeme. Privíta nás miestna rodinka, nalejú nám domácu ryžovú pálenku, ktorá bola už na pohľad odlišná od tej kupovanej a rozhodne aj inak chutila. Tomu sa povie príjemný začiatok! Posilnení pokračujeme smerom k unikátnemu vodopádu Dau Dang dlhému až 1 km.

Po desiatich minútach chôdze vietnamskou divočinou sa pred nami zjaví vodopád ležiaci medzi dvoma vápencovými horami. Leží presne na mieste, kde sa rieka nazývaná Nang prediera medzi veľkými a malými skalami. Ideálne miesto na odpočinok, relax a nasávanie dokonalých zvukov prírody.

Začali sme z konca jazera, no tým nekončíme. Cestou späť nás čaká ešte zastávka na Rozprávkovom jazere, ktoré dostalo názov podľa miestnej legendy. „Fairy Pond“  je čarovné nielen svojou krásou, ale aj príbehom, ktorý rozpráva o láske drevorubača a víly. Práve vďaka tejto legende je dnes jazierko zdrojom inšpirácií pre mnoho zaľúbených párov.

Pri romantických predstavách vás sprevádzajú obchodníčky ponúkajúc rôzne tradičné pokrmy ako napríklad ryby, krevety, no aj banány na paličkách a všetko pripravujú pred nami na ohni. Pre Ba Be je špecifický pokrm „Com Lam“, čo predstavuje lepkavú ryžu natlačenú do bambusovej rúrky, obidve strany sú uzatvorené listami a celú takto pripravenú ryžovú rúrku hodia na oheň.

Následne si bambus ošúpete a ryžu namáčate do zmesi z rozdrvených orechov, čo samotnú ryžu ozvláštni. Práve na tomto mieste na Com Lam narazíte. Rozhodne si dajte povedať a ochutnajte ho! Bude to pre vás ulovený gurmánsky zážitok.

3 fotografie

Ochutnáte niektorú z miestnych špecialít?

Ninh Binh #

Po dvoch dňoch v očarujúcom prostredí na severe Vietnamu sa presunieme južnejšie, vrátime sa tou istou cestou do Hanoja a odtiaľ presadneme do ďalšieho mikrobusu, ktorý nás prevezie do ďalšej krásnej oblasti zvanej Ninh Binh. Z Hanoja do Ninh Binh nám cesta tentoraz trvá podstatne kratšie a po hodinke a pol sa ocitneme priamo na našom ďalšom zážitkovom ubytovaní.

Na Vietname je úžasne aj to, že tu máte na výber mnoho unikátnych ubytovaní, a to je to, čo práve hľadáme. Chez Beo Homestay je tou správnou voľbou, ak chcete byť trošku ďalej od civilizácie a bývať priamo uprostred prírody. Luxus tohto ubytovania spočíva v tom, že budete uprostred prírody na mieste takom krásnom, že odtiaľto nebudete chcieť odísť.

Pre niekoho to môže byť jemné vykročenie z komfortnej zóny, ale nie je aj o tom cestovanie? Práve toto budú napokon tie nezabudnuteľné zážitky, o ktorých budete doma rozprávať.

Priamo v ubytovaní ako to tu už je zvykom, pre nás majú pripravené skútre na prenájom, a tak môžeme hneď začat objavovať okolie. Jedným z elementárnych zážitkov Ninh Binh je plavba loďkou, z ktorej si môžete vychutnať jednu z najlepších scenérií tejto prírodnej provincie. Plaviť sa môžete na dvoch rôznych miestach. Jedno je Trang An a druhé sa nazýva Tam Coc.

Ak sa rozhodnete pre mestečko Tam Coc, tak práve to patrí medzi miesta, kde nájdete množstvo malých hotelíkov, lacných penziónov, guesthousov či hotelov, a tak tu zrejme na nejaký čas skončíte. Je posiate podnikmi s perfektným vietnamským jedlom, reštauráciami, kde si viete sadnúť podvečer na niekoľko fľašiek vychladeného piva Hanoi a ráno zase dostanete v kaviarni najlepšiu vietnamskú kávu.

Nebudete tu však len pre tieto malé radosti života, ale najmä preto, že práve tu v mestečku viete naskočiť na drevenú loďku a vydať sa na plavbu po rovnomennej riečke.

Ninh Binh je na tieto zážitky ako stvorený. Jednu plavbu si viete dať v Trang An, druhú tu v Tam Coc a tá príroda naokolo, tá vo vás zostane. Sadnite na loďku a nechajte sa unášať pokojnou hladinou. Rieka si razí cestu krajinou, kde si občas všimnete ryžové políčka, no najkrajšie budú pohľady na okolité kopce. Sú často zašpicatené, pripomínajú obrovitánske žraločie zuby vytŕčajúce z papule. Vystreľujú z ničoho nič k nebu a po čase sa neubránite podobe so zátokou Ha Long Bay ležiacou východne od Hanoja. To preto sa niekedy Tam Coc prezýva „Ha Long Bay na súši“.

Plavba je pomalá, nikto sa nikam neponáhľa, a tak si viete vychutnať pokoj a ticho. Ten ostrý kontrast s chaotickým Hanojom už nemôže byť väčší. V BUBO máme na Hanoj slabosť, veď v ňom začíname všetky naše zájazdy vo Vietname, no aj tak dobre padne to, keď sa môže človek ponoriť medzi zelené vápencové kopce a utriediť si myšlienky.

Kde tu sa pod skalami objaví jaskyňa, inokedy máte na dosah ruky jeden z mnohých oltárikov, ktoré si tu postavili domáci a ak ste tu ráno, možno sa ešte medzi skalami bude prevaľovať hmla a Tam Coc tak dostane nádych magického miesta. Ninh Binh je plné prekvapení, ktoré tu na vás čakajú!

5 fotografií

Niet divu, že miesto prezývajú "Ha Long Bay na súši"

My sme sa vybrali plaviť do Trang An, cestou ešte zastavujeme natankovať na miestnej pojazdnej pumpe a ani sa nenazdáme a nasadáme v prístavisku. Vo Vietname je aj taká banálna a obyčajná vec ako čerpacia stanica často zaujímavým zážitkom. Váš vlastný lodník nás vezme na trojhodinovú plavbu po miernom prúde pomedzi vápencové výčnelky pokryté džungľou. Zastavuje sa pri rôznych chrámoch a kĺže popod jaskyne, ktoré máte hneď chuť objavovať.

Čo nebolo až také prívetivé boli davy ľudí, s ktorými musíte túto krásu zdieľať, pretože práve sem vedú prvé kroky turistov, ak sa nachádzajú v Ninh Binh. Za posledné roky si táto oblasť získala takú veľkú popularitu, že ju chce vidieť jednoducho každý. Niet sa čomu diviť, krása je tu koncentrovaná a je všade tam, kam sa pozriete.

Preto sa treba pripraviť na to, že turistický ruch je tu jednoducho doma. Ak by ste však chceli väčšie súkromie a pokoj, potom sa treba vybrať o niečo ďalej, a to do prírodnej rezervácie Van Long.

Mohli by vás zaujímať ďalšie vietnamské blogy:

Rezervácia Van Long #

Len polhodinku od Ninh Binh sa nachádza pokojná rezervácia Van Long a aj tu sa môžete plavbou kochať nedotknutou a majestátnou krásou krajiny. Toto miesto prilákalo nielen turistov a výskumníkov, ale aj štáb z filmu „King Kong Skull Island“ aby si kus divočiny nakrútili a použili vo svojom príbehu. Všímajte si rozmanitý ekosystém s mnohými vzácnymi zvieratami a práve vďaka tomu, že toto miesto nie je až také preplnené turistami, viete pozorovať rôzne druhy vtáctva.

Ale, čo viac, táto oblasť je tiež jedným z posledných divokých úkrytov ohrozeného druhu opíc langura Delacour. Tých sa tu nachádza približne okolo 120 kusov. Van Long je pre langurov ideálnym útočiskom, pretože mokrade okolo držia predátorov a pytliakov v ústraní. Každý sa sem vyberie s túžbou pozorovať tieto krásne opice na vlastné oči, a tak vás drží v napätí každé šuchnutie konárov. Bude to langur? Túžby sú túžby a divoká príroda je krásna v tom, že nič nesľubuje.

Na našej plavbe sme langurov nespozorovali, ale videli sme párik makakov, ako sa predierajú zhora bližšie k nám a hľadajú potravu. Langurov tu nie je ľahké spozorovať, no skúste aj vy svoje šťastie. Najideálnejšie podmienky sú skoro ráno alebo večer a možno práve vám sa to podarí. Ak aj nie, stále je to lepšia alternatíva k poznaniu flóry tejto oblasti, no bez väčších davov ľudí. Tak či onak, o sklamaní nemôže byť reč, veď koľkokrát sa človek plaví nefalšovanou vietnamskou prírodou a užíva si pocit objaviteľa?

Cestou do našej rozprávkovej chatky máme ešte vyhliadku zvanú Hang Mua, odkiaľ máte nezabudnuteľný výhľad. Síce už z diaľky vyzeral vrchol s vyhliadkou strmo a náročne, aj napriek tomu sme sa prekonali a zdolali 500 schodov, čo však bolo tým správnym rozhodnutím. V skutočnosti sú na tomto vrchole dve vyhliadky. K jednej sa dostanete za približne 15 minút, no k tej vyššej sa potrápite o niečo viac, ale netreba to vzdávať.

Hneď pri vstupe máte možnosť občerstvenia a výbornú zmrzlinu, a to môže byť práve vašou odmenou na záver. Okrem odmeny, čo poteší chuťové bunky, dostanete vizuálnu odmenu ešte skôr - po výstupe. Pohľad z prvého vrchu je panoramatický výhľad na údolie Tam Coc, vápencové hory a ryžové polia a o zopár schodov vyššie dosiahnete najvyšší vrch Hang Mua, kde uvidíte vytesaného draka, ktorý stráži údolie.

Drak hrá vo vietnamskej kultúre dôležitú úlohu, pretože pre miestnych je nevyhnutný pre dážď a poľnohospodárstvo. Stretávate ho v rozprávkach, príbehoch aj legendách, vidíte ho v bábkovom divadle v Hanoji, na vrcholkoch chrámov či pagod a jeho meno nájdete aj v „dračom ovocí“. Nikto neprejde Vietnamom bez toho, aby sa stretol s drakmi.

Z tohto vrchu je zároveň jeden z najkrajších výhľadov, aké sme vo Vietname mali možnosť vidieť. Hoci sa vyhliadka zatvára o 17.00 h, zostali sme tam až do konca a užili si aspoň zdola dokonale sfarbenú oblohu, ktorú nám poskytlo zapadajúce slnko.

Idete na vyhliadku Hang Mua na skútri? Tu je pre vás jedna rada! Priamo pred vchodom na vrchol sa nachádza bezplatné parkovisko, ktoré je bezpečne strážené. Cestou k nemu vás však budú z každej strany lákať miestni obyvatelia, aby ste zaparkovali u nich. Nám sa dokonca postavila do cesty miestna pani a nechcela nás pustiť ďalej so slovami, že bližšie sa už zaparkovať nedá. Nenechajte sa však odradiť, ignorujte tieto pokusy a pokračujte až na koniec ulice, kde máte veľký priestor na odstavenie vášho dopravného prostriedku.

Národný park Cuc Phuong #

Stále sa nesieme v duchu spoznávania prírodných krás, a tým pádom Národný park Cuc Phuong, ktorý je prvým národným parkom vo Vietname, určite nevynecháme. Tento tropický prales v sebe ukrýva mnoho vzácnych druhov zvierat či rastlín a slúži nielen ako ich domov, ale mnohí vedci (či už z Vietnamu alebo iných krajín sveta) sem prichádzajú, aby vykonali dôležité výskumy flóry a fauny.

V parku sa nachádza aj niekoľko jaskýň, chodníčkov na turistiku či krátku prechádzku, no venujú sa tu aj vznešenej činnosti ochrany zvierat a záchranné stanice sú lokalizované hneď pri jeho vstupe. Do parku je to z Ninh Binh približne hodinka cesty a radšej sme sa sem doviezli taxíkom, avšak nebol by problém dostať sa sem aj prenajatým skútrom.

Po príchode máme viacero možností, ako park preskúmať a rozhodne odporúčam vyhradiť si naň minimálne jeden celý deň. Ak chcete rýchlejšiu verziu, viete sa celým parkom previezť vlastným autom, alebo sa dá prenajať pri vstupe bicykel. Na to, aby ste tu zazreli zvieratá, potrebujete kopec času a ani to nemusí byť stopercentná pravda.

Auto nás vyviezlo na koniec parku, kde sa vydáme po chodníčku a spravíme si príjemnú dvojhodinovú prechádzku pralesom. Vlhkosť je tu veľmi vysoká, a tak sme celý čas kompletne premočení. Aj napriek tomu, ako vždy, odporúčam obliecť si pri pohybe v tropickom pralese dlhé nohavice, ktoré si zapravíte do ponožiek a tiež pevnú obuv.

Bude vám teplo a bude vás zožierať vlhkosť, no vo finále to oceníte. My sme na nesprávnu výstroj doplatili a chytili sme pijavice. Prechádzku sme zavŕšili obedom a zamierime na začiatok parku navštíviť a podporiť záchranné stanice.

Vstup do nich si treba kúpiť zvlášť a môžete si vybrať z troch rezervácií. V jednej sa venujú záchrane primátov, ďalšia je domovom korytnačiek a v poslednej sa venujú malým šelmám. Všetky tri sú hneď vedľa seba, takže si ich viete šikovne pochodiť a podporiť tento krásny projekt, kde sa venujú záchrane ohrozených druhov, ich rehabilitácii, rozmnožovaniu a následne opätovnému vypusteniu do prírody.

Ak by návštevník Vietnamu vidiel iba mestá, akými sú Hanoj, Hue, Hoi An alebo Ho Či Minhovo mesto, zrejme by mu nikdy nenapadlo, aká prírodná rozmanitosť sa v tejto krásnej krajine juhovýchodnej Ázie skrýva. Celý život by nestačil na to, aby sme Vietnam mohli dokonale spoznať, ale je krásne si z neho ukrajovať kúsok za kúskom.

Zuzana Illášová

Zuzana Illášová

Zuzana Illášová

Študovala manažment a ekonomiku na City University of Seattle v Trenčíne. Počas štúdia strávila semester vo Fínsku, do ktorého sa obratom zamilovala, najmä do oblasti Laponska. Dodnes medzi top cestovateľské zážitky radí polárnu noc. Precestovala Nový Zéland, kde si zvykla na drsné prírodné podmienky. Pracovne za venovala záchrane zvierat, a tak je výbornou sprievodkyňou aj počas safari v Afrike. Ďalej pokračovala v študovaní manažmentu v Prahe, kde získala titul MBA. Popri spomínaných životných etapách vždy využila každú príležitosť na cestovanie, až zakotvila v BUBO, kde cestovateľské príležitosti neodkladá až na obdobie voľného času, ale aktívne sprevádza. Medzi jej obľúbené a srdcu blízke destinácie patria Nový Zéland, India, Fínsko, Maldivy, Chile. Jeden zo snov, na ktoré čaká je Aljaška.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Nový Zéland, Austrália

Zo zájazdu:

Zuzana Illášová

Posledná úprava článku | Prečítané: 222

Mohlo by Vás zaujímať

Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Vietnamská vojna (2. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (2. časť)

Vietnam je krajina so zaujímavou históriou, vrátane nedávnej vojenskej. Vďaka spletitým udalostiam v minulosti vietnamský národ nadobudol dnešnú…

Angelika Machová 13 min. čítania
Vietnamská vojna (1. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (1. časť)

Vietnamskú vojnu možno považovať za jednu z najdlhšie trvajúcich vojnových konfliktov, ktorá dlhé roky nemala víťazov ani porazených. Mala však…

Angelika Machová 16 min. čítania
Desať prekvapení na ceste Vietnamom Blog

Blog Desať prekvapení na ceste Vietnamom

Rok 2023 je pre Vietnamcov žijúcich na Slovensku prelomový. Boli totiž uznaní ako oficiálna menšina a veríme, že pôjde o udalosť, ktorá prinesie do…

Angelika Machová 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

14 dní

Trvanie

6887
K

Ázia  

Vietnam, Thajsko, Kambodža


náročnosť

13 dní

Trvanie

2113 2709€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3071 4094€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3968

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.