Palio di Siena – konské dostihy

Palio di Siena – konské dostihy

Palio, to je geniálny zážitok, ktorý ulovíte v Siene. Legendárne konské dostihy sa odohrávajú v pôvabnej talianskej Siene dvakrát do roka. Aké sú pravidlá Palio, jeho zmysel a ako si zorganizovať výlet za lovením tohto zážitku? O Palio sme pre vás spísali to najdôležitejšie.

Keď sa povie Palio, asi vám nenapadne nič zvláštne. Jedna z tradícií v Taliansku, zopár viet v turistickom sprievodcovi... Niečo málo o tom zahraničný turista vie, no primárne kvôli Palio do Toskánska cestovať nebude. Pokiaľ sa však rozhodnete byť iní, vedzte, že to, čo zažijete, prekoná absolútnu väčšinu zážitkov, ktoré ste z Talianska doteraz mali.

My vám povieme, že Palio je absolútna šialenosť. Šialenosť v tom najkrajšom zmysle slova. Ide o veľa. Všade je hluk, všade počuť bubny, zimomriavky máte až za ušami. V očiach pretekárov aj obyvateľov Sieny čítate sebavedomie a napätie pred štartom by ste pokrájali aj tupým nožom.

Palio má dlhú históriu, konávalo sa raz do roka, no od roku 1701 sa koná dva razy do roka. Palio sa nekonalo iba v období vojen a epidémie. Či bolo vždy také napínavé ako dnes? Pravdepodobne áno! 

Vžite sa do Talianov a Palio začnete chápať. Palio je história, hrdosť, tradícia. Celé historické mesto Siena je ovešané vlajkami kontrád, ľudia majú šatku svojej kontrády uviazanú okolo krku. Všetci sa stretávajú, jedia, pijú, tancujú a oslavujú. Ľudí čaká geniálny deň v Siene. 

Aj prípravy na Palio sú dôležité. Každý chce vidieť jazdca svojej kontrády. Akého má koňa? Akého koňa majú ostatní? Ktorá kontráda je najlepšia? A kto koho podplatí?

Rozdelenie Sieny na kontrády #

Poďme však od začiatku. Tzv. contrade (po taliansky, po našom kontrády) sú mestské časti alebo štvrte v Siene, v ktorých žijú jej hrdí obyvatelia. Mesto je zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Siena má hlavné námestie Piazza del Campo - kompaktné a zaujímavo tvarované, ktoré je neutrálnou pôdou uprostred 17 kontrád.

Kontrády medzi sebou zápolia v pretekoch Palio dvakrát do roka - 2. júla (Palio della Madonna di Provenzano) a 16. augusta (Palio dell' Assunta). Víťazom je ten, ktorého kôň príde do cieľa ako prvý. Iné pravidlá preteky prakticky ani nemajú. Víťazná kontráda oslavuje po celý rok. Každá má svoj špecifický erb/znak a vlajku.

Pred príchodom do Sieny si môžete pozrieť, ktorá kontráda ako vyzerá a kde sa nachádza, aby ste ich na mieste už vedeli ľahšie rozoznávať. Ak prídete do Sieny mimo Palio, môžete natrafiť v jej uličkách na pochod niektorej z kontrád počas osláv lokálnych patrónov.

Prečítajte si aj...

Tipy, čo vidieť v Siene mimo Palia, som pre vás spísala v separátnom blogu prehliadka Sieny

Ochrana koní #

Boli pokusy Palio zmeniť, resp. úplne zrušiť práve kvôli koňom. Mnohé mali v minulosti zranenia. Tieto upozornenia ochrany zvierat vedenie Sieny eviduje.

Ako sa teda volí kôň do Palio? Vyberajú si 10 z 90 koní a veterinári volia tak, aby to bol kôň, ktorý zvládne tento typ pretekov s najvyššou pravdepodobnosťou bez zranenia.

Hovorí sa, že tých zranení je stále menej ako v iných súťažných dostihoch. Dva či tri kone sú však perfektné, 2 - 3 sú „horšie" a zvyšok je taký dobrý stred. Ak by Palio bol šport, tak budú všetky kone na rovnakej úrovni, ale Palio také nie je. 

Vstup do mesta Porta Camollia.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Rozoznávanie kontrád #

Každá kontráda ma svoj symbol. Najviac sa opakujú symboly zvierat, ale nájdu sa aj iné symboly ako Veža, Les, Mušľa... Každá kontráda má ešte aj svoj úrad, kostol, kde okrem iného aj s hrdosťou krstia nových členov kontrády, majú svoje múzeum, stajňu a nejaký priestor pre aktivity svojich členov.

Zoznam kontrád:

  • Aquila – orol - charakteristická žltou farbou. Jej spojenci sú Civetta a Drago a rivalom je Pantera.
  • Pantera – panter - jej farby sú modrá a červená. Jej rival je Aquila. Jej spojenci sú Istrice, Chiocciola, Civetta, Giraffa.
  • Istrice – dikobraz - je charakteristický vlajkou s pruhmi farby červenej, bielej, modrej, čiernej. Jej rivalom je Lupa a spojencami sú Civetta, Bruco, Chiocciola a Giraffa.
  • Lupa – vlčica - jej farby sú čierna a biela. Nemá spojencov a jej rival je Istrice.
  • Selva – les - jej farby sú zelená a oranžová. Nemá rivala. Jej spojenci sú Chiocciola a Tartuca.
  • Tartuca – korytnačka - jej farby sú žltá a tmavomodrá. Jej rival je Chiocciola a spojenci sú Selva, Onda, Nicchio a Leocorno.
  • Leocorno – jednorožec - jej farby sú oranžová a biela. Spájajú sa s kontrádami Pantera a Tartuca a ich rival je Civetta.

Čokoľvek sa dozviete o kontrádach z úst člena kontrády, nemusí byť pravda. Radi očierňujú...

  • Chiocciola – slimák - jej farby sú žltá, červená. Protivník je Tartuca a spojencami sú Istrice, Pantera, Selva.
  • Bruco – stonožka - jej farby sú žltá a modrá. Má na konte vyše 35 víťazstiev.
  • Nicchio – mušľa - charakteristické sú farby žltá, červená, modrá. Spojenci sú Bruco, Onda a Tartuca. Rival je Valdimontone.
  • Civetta – sova - charakteristická čiernou a červenou farbou. Kedysi jej hovorili Nonna (babička), lebo v istom období sa jej vyše 30 rokov nedarilo vyhrať. Jej spojenci sú Aquila, Giraffa, Pantera a Istrice. Jej rival je Leocorno.

Zaujímavosť

V roku 2023 sa „babičkou" stala Aquila, ktorá čaká na víťazstvo už dlhých 31 rokov, za ňou je Nicchio čakajúca na výhru 25 rokov a potom Chiocciola, ktorá čaká na výhru 24 rokov.

  • Torre – veža - hovorilo sa jej aj Liofante, čiže slon, ktorý má v znaku vežu v pozadí. Jej protivníkmi sú Onda aj Oca. To, že má Torre až dvoch protivníkov, znamená, že ju považujú všetci za najviac hašterivých zo všetkých kontrád. Torre sa jedno obdobie tiež prezývalo Nonna, pretože sa im dlhé roky (1969 až 2005) nedarilo vyhrať. Keď v roku 2005 vyhrali, tak z rímskeho cirkusu priviedli skutočného slona na oslavu víťazstva. Určite sa vám zdá, že toto je už priveľa...Torre to neskutočne prežívalo. 
  • Valdimontone – baran/baranie údolie - charakteristické žltou, červenou a bielou. Ich spojenec je Onda a protivník Nicchio.
  • Oca – hus - charakteristická bielou a zelenou farbou, nemá spojencov a ich protivníkom je Torre.
  • Drago – drak - charakteristické farby sú zelená a ružová. Nemá rivalov, ale ma spojenca v podobe Aquily.
  • Onda – morská vlna - charakteristická bielou a modrou farbou, symbol neba a sily mora. Onda má spojenca v Tartuca, Nicchio a Valdimontone a jej rivalom je Torre.
  • Giraffa – žirafa - charakteristická červenou a bielou farbou, hovorí sa jej aj contrada imperiale. Do roku 1996 mali rivalov v Bruco, ale to sa už skončilo. Spojencov majú v kontrádach Istrice, Civetta a Panter.

Najstaršia rivalita

Rivalita medzi kontrádou Onda (morská vlna) a Torre (veža) je najstaršia, ktorú si pamätajú. Nastala už v 16. storočí, keď mala Onda zveriť kontráde Torre koňa s prísľubom, že keď budú preteky, tak im ho vrátia. V Torre to však nespravili, koňa nasadili do pretekov a vyhrali.

Nie je to ako folklórny festival, kde si len pozriete lokálne zvyky.

Kedy sa koná Palio? #

Zažijete ho 2. júla a 16. augusta vo večerných hodinách. Rátajte s tým, že do neskorého večera budete v Siene oslavovať víťaza a stojí za to precítiť túto atmosféru spoločne s miestnymi. Ak nemáte veľa času, odporúčame vám stráviť v Siene minimálne jednu noc. Príďte v deň konania pretekov doobeda, odložte si veci v hoteli a na druhý deň doobeda môžete pokračovať ďalej vo vašom výlete.

Palio však trvá až štyri dni. Riadne preteky sú ten štvrtý deň. Štvordňové „sviatky" sprevádzajú rôzne ceremónie, sväté omše, výber koňa, predstavenie pretekára, skúšobné jazdy - tých je na námestí niekoľko a posledné dve sú pred riadnou jazdou a volajú sa Prova Generale a Provaccia.

Tieto sa oplatí vidieť tiež. O ktorej hodine sa presne konajú preteky sledujte stránky mesta Siena a poradí vám aj recepcia každého dobrého hotela v Siene. 

Asi to budú jediné preteky na svete, kde všetci investujú neskutočné peniaze, ale víťaz nevyhrá hotovosť.

Odporúčame stránku thepalio.eu, kde sa dočítate oveľa viac podrobností o kontrádach, rôzne príbehy, dôvody rivality a štatistiky, z ktorých vylosovaných pozícií vyhrali a podobne. Aj každá kontráda ma vlastnú webovú stránku s históriou, príbehmi a rôznymi informáciami v talianskom jazyku. 

Mohlo by vás zaujímať:

Palio sme v BUBO zaradili medzi Najfantastickejšie festivaly sveta

Vstupenky na Palio #

Ak sa pozriete na internet a na video, ako vyzerajú tieto preteky, tak spoznáte, že dráha pre pretekárov ide okolo celého námestia. Ľudia sa pozerajú z balkónov a na tribúnach tesne pred budovami = tieto miesta sú platené a ceny vstupeniek sú od 260 eur vyššie. Ceny sa tiahnu až k 600 - 700 eur. Stáť na námestí uprostred môžete zdarma.

Každý obyvateľ Sieny je hrdý príslušník svojej kontrády. Lojalita obyvateľov ku svojej kontráde je taká silná, že identifikácia seba ako člena kontrády je primárnejšia ako identifikácia seba ako Taliana či obyvateľa Sieny.

Palio je najočakávanejšia letná udalosť v Toskánsku.

Ak chcete zažiť Palio luxusne, je potrebné zakúpiť si vstupenky na tribúne na sedenie. Lístky pritom kúpite priamo od tých, čo zabezpečujú stavbu tribúny alebo vlastníkov privátnej terasy budovy na námestí. Osloviť môžete aj lokálne cestovné agentúry, ktoré vám to predávajú v rámci určitého balíka služieb.

Deň pred Palio, na posledných cvičných pretekoch, na tribúnach spievajú deti svoje naučené piesne a obľúbené pokriky. A, samozrejme, nechýba výsmech a rôzne gestá na decká v kontráde, ktorá je ich rivalom.

Rivalita a randenie

Viete, ako mamičky v kontráde Torre kŕmia svoje deti jedlom? Používajú pritom podobnú taktiku, akú sme poznali z detstva my. „Táto lyžička je za mamičku, táto je za tatínka, za babičku, za hus..." a dieťa prirodzene ešte netuší, že kontráda Oca, čiže hus, je nepriateľ a mama toto jedlo z lyžičky hodí na zem a vysvetlí dieťaťu, „nie, za hus nikdy nie!" Tak takýmto spôsobom už odmalička deti učia, kto je rival. 

Určite sa zaujímate, či mladí členovia kontrád randia medzi sebou. Odpoveď je jednoduchá - áno. Existujú manželské páry, kde je napríklad jeden z Torre a druhý z Oca a zvolia si, do ktorej kontrády bude patriť prvé dieťa a do ktorej to druhé. Počas Palio sa vraj rozídu do svojich kontrád na päť dní, aby sa radšej nevideli a nehádali.

Palio – pravidlá #

Fantino je pretekár na koni. Kontrád v Siene je 17, no nie každá kontráda ma v Palio svojho pretekára. Je to kvôli bezpečnosti, lebo by sa nezmestili na štart. Je teda akoby sedem okrskov, ktoré naposledy v Palio neboli, tak pôjdu na ďalšie Palio automaticky a tri okrsky sa k nej losujú. Ak má kontráda šťastie, môže jazdiť 2x v roku. Spravidla sa teda Palia zúčastní 10 kontrád.

Zaujímavosťou je, že pretekári nemajú konský postroj. Palio vyhráva tá kontráda, ktorej kôň príde do cieľa prvý a je jedno či s jazdcom alebo bez neho. Ak prichádza bez neho, musí mať na hlave ozdobu vo farbách svojej kontrády. Iné pravidla táto bitka prakticky nemá. Zvíťaziť je také dôležité ako vysmiať sa svojmu rivalovi. Je povolené strkanie sa a korupcia. Každý je zvedavý, kto spadne a ktorý kôň príde bez jazdca.

Vyhrať Palio je o veľkom šťastí - závisí od toho, ktorého koňa dostanete, ktorého jazdca k nemu dostanete, koľkí v poradí sa postavíte na štart, aký je jazdec počas príprav a samotného preteku chytrý... Navzájom sa už poznajú, snažia sa zvýhodniť sa úplatkom, alebo sa úplne zapredajú. Štyri dni pred Palio losuje vedenie mesta, ktorá kontráda dostane ktorého koňa a odvezú si ho do svojej stajne. Pretekár musí žiť tie štyri dni v kontráde, lebo v dnešnej dobe sú to muži, ktorí nežijú v Siene a musia si byť ostatní istí, že je čestný a že sa nezapredal.

Dajme tomu, že pretekár dostane nejaký rozpočet na kúpenie si pomoci, alebo kontráda podplatí inú kontrádu a robia medzi sebou nekalé praktiky. Legálne. Pred štartom sa losuje poradie, v akom sa majú pretekári postaviť na štart.

Mossa je štartovacia čiara a mossiere privoláva k nej postupne jazdcov, ktorí sa zoraďujú. Poradie sa losuje. Rovnako, ako sa losoval aj kôň. Už tu začínajú prvé strkanice, výkriky z davu, piskot... Ak je všetko konečne v poriadku, preteky začínajú.

Zopár minút pred štartom pocítite hrobové ticho, ktoré je neskutočné. Predstavte si, že niekoľko tisíc ľudí uprostred námestia stíchne a nevydá ani hlásku. Ak je štart neplatný, vracajú sa späť a začínajú sa zoraďovať odznova.

Ak je štart platný, mossiere je rýchlo odvedený z námestia pod vedením polície do naštartovaného auta, aby mu niekto neublížil. Niekedy sa ľudia pokúšajú o jeho napadnutie, ak urobil niečo, čím zo subjektívneho pohľadu znevýhodnil pozíciu konkrétneho koňa na štarte.

Pri štarte je jeden jazdec v pozadí za druhým lanom. Zdá sa byť v nevýhode, ale jeho výhoda je kontrolovať preteky pre seba alebo pre toho, koho chce, aby vyhral, lebo sa mu zapredal. Ak sa odštartuje a ostatní prekročia lano skôr ako ten jazdec v pozadí preskočí tiež, štart je neplatný.

Víťaz bude držiteľom Palia - tzv. drappellone, pomaľovaného hodvábneho plátna. 

Najstaršie dochované drappellone patrí kontráde Aquila a je z roku 1719. Voz s Palio - drappellone, uzatvára dvojhodinový pochod kontrád na námestí a štart je čo nevidieť. Možno... Ak sa nepustí lejak alebo sa neudeje niekoľko neúspešných pokusov o štart.

Určite si ešte všímajte, ako na promenáde šermujú s vlajkami. V minulosti, keď boli na bojisku a nemali ako medzi sebou komunikovať, tak presne s takými ťahmi vlajok - spôsobom ich mávania či vyhadzovania do vzduchu - vedeli, čo majú na bojisku robiť, akým smerom sa ubrať a podobne. 

Pred štartom sa strieľa z dela, je to hlasné, trhne vami. Takisto, aj keď víťaz príde do cieľa. Nezľaknite sa.

Palio – ako sa dostať na námestie a kam sa postaviť #

Ak ste sa rozhodli nekupovať si lístky na sedenie na tribúne, môžete stáť uprostred námestia zdarma. Tie najideálnejšie miesta na státie sú pri štartovacej čiare. Ta je na úrovni ulice Costarella dei Baibieri. Tá je zároveň aj cieľovou rovinkou.

Dobré miesta sú teda ešte približne 30 až 40 metrov za cieľom, po úroveň fontány, kde docvála víťaz a príslušníci jeho kontrády ho začínajú šialene oslavovať. Touto cestou vidíte aj na dolnú časť námestia a nedívate sa oproti slnku.

Navyše, do tejto časti padá tieň zo zapadajúceho slnka najskôr. Ostatná časť námestia sa topí v horúcich lúčoch ďalšiu hodinu. 

Námestie sa začína plniť ľuďmi od rána. Ľudia sú ochotní obsadiť si miesta pri mantineloch doobeda. Postupne sa plní celé námestie. Ak nechcete stáť pri mantineli od rána, odporúčame vám prísť na námestie približne do 16.30 h, kedy sa uzatvárajú vstupy do námestia a začína sa dvojhodinová promenáda. Tá má stovky členov a trvá od 17.00 h do 19.00 h. Už vtedy je námestie plné.

Po tom, ako sa ukončuje promenáda, otvoria už len jeden vchod dovnútra námestia z ulice Via Giovanni Dupré. Ak je vnútri už o 16.00 h množstvo ľudí a očividne sa už nikto nezmestí, môžu sa kedykoľvek rozhodnúť, že dnu už viac ľudí nepustia a vchody do námestia komplet uzatvoria.

Na námestie pricválajú jazdci o 19.00 h, postavia sa na štartovaciu čiaru a postupne sa zoraďujú. Palio potom trvá približne 90 sekúnd, čo predstavuje tri kolá okolo námestia. Môže sa stať, že sa štart odloží kvôli hašterivosti pretekárov aj o ďalších 60 dlhých minút plných napätia a nervozity. 

Pri vstupe na námestie vám policajti kontrolujú batožiny rýchlym pohľadom a hmatom, zameriavajú sa hlavne na ruksaky. Samozrejme, nesmiete mať žiadnu zbraň a podobné život ohrozujúce veci.

Najúspešnejšie kontrády 

Najúspešnejšie v Palio sú kontrády Oca (66 víťazstiev) a Chiocciola (51 víťazstiev). Údaj platný k roku 2023.

Najmenej úspešné kontrády

Najmenej úspechov dosiaľ pozbierali kontrády Aquila (24 víťazstiev) a Pantera (26 víťazstiev). Údaj platný k roku 2023.

Všetky štyri dni pred Palio sa v Siene na námestí konajú zaujímavé udalosti, ktoré stojí za to vidieť. Vtedy máte väčšiu šancu na dobré fotky a videá. Vyberajú sa kone, jazdci si vyskúšajú dráhu a majú cvičné preteky. O podrobnostiach informujú oficiálne stránky mesta Siena a informácie má aj recepcia každého dobrého hotela. Ak máte čas, určite choďte aj na tieto predprípravy. Už vtedy to má správnu atmosféru.

Noc pred ostrým štartom sa v uličke kontrád konajú večere pod holým nebom. Do príprav sa zapájajú všetci členovia kontrády. Večer pred Palio sa v kostole ešte požehná kôň, ktorý bude za nich jazdiť. Nie je to teda samotný jazdec, ktorý je požehnaný, ale ten kôň, lebo kôň bude víťazom a žehná sa mu so slovami: „Choď a vráť sa ako víťaz".

Námestie je preplnené ľuďmi počas riadneho štartu, a to doslova. Stojíte na slnku. Je vám neskutočne teplo, ste spotení a smädní. Ľudia doslova stoja „hlava na hlave" a skáču si po nohách. Na Palio preto nechoďte s malými deťmi a nie je to dobré ani pre starších ľudí. Deti si nedáte ani na ramená, lebo každý potrebuje cez vás vidieť. V tlačenici ľudí bude dieťa na zemi len trpieť. Pre kočík nebude priestor. Budú sa vám naň tlačiť ľudia. Ak to chcú vidieť deti, ideálne zvážiť doplatiť si lístok na tribúnu.

V rohoch námestia sú záchranári, ktorí pravidelne vynášajú aj tesne pred štartom skolabovaných ľudí. Ak vidíte, že je niekomu pri vás zle, je potrebné začať silno mávať smerom k zdravotníkom a kričať „doktor“ a ľudia odkaz posúvajú ďalej až k mantinelom námestia a ukážete náznakom, kde sa osoba, ktorá potrebuje pomoc, nachádza.

Musíte, aj keď sa to nedá, nejako s ľuďmi vytvoriť koridor, aby záchranári prišli až k osobe, ktorá potrebuje pomoc a vyviedli ju von. Ako uzatvoria námestie, nesnažte sa dostať von. 

Ďalšia vec, ktorú na námestí budete trpieť sú fajčiari. Budú fajčiť blízko vás, tesne pri vás a nebudete vedieť nikam odísť. Nikam sa posunúť. Pravdepodobne ich nikto ani neupozorní na zhasenie cigarety. Kde dofajčí jeden, začne druhý. Treba sa obrniť.

Ako sa námestie plní a ľudia začínajú stáť už veľmi blízko seba, pohľadom sledujte, kto fajčí a snažte sa od neho vzdialiť, ešte kým sa dá. Fajčiari spravidla pri jednej neostanú. Akonáhle sa na vás natlačia, už nebude úniku.

Ako sa námestie plní, odporúčam vám dať si cez ramená šatku alebo košeľu. Ľudia sú natlačení na sebe a doslova sa obtierate jeden o druhého, skáčete si po nohách. Hlavne dámy na mieste veľmi ocenia balíček s vlhčenými vreckovkami a vejár.

Na námestí je ešte možné kúpiť si vodu v malom stánku a drobné občerstvenie. Zoberte si minimálne liter vody, ak prichádzate na námestie okolo 16.30 h, a to by vám mohlo vystačiť približne do 20.00 h.

Vodu pite priebežne po troche, lebo na toaletu nebudete mať kam ísť. Nepite alkohol. Bude teplo a môže vám prísť veľmi rýchlo zle. Je dobré mať dáždnik, s ktorým si vytvoríte okolo seba väčší tieň aspoň na začiatku počas dlhých hodín čakania. Ako sa námestie plní, začína promenáda, dáždnik musíte zložiť, lebo ľudia nebudú cez vás vidieť.

Ako začína ostrý štart, odložte mobily. Akciu si nikto na mobil nenatáča. Turisti sa však o to snažia. Akonáhle zdvihnete mobil ako niekde na koncerte, Taliani sa do vás pustia, lebo cez vás nevidia. Nemusíte si to natáčať, záznam bude v TV a záber aj tak nebude dobrý. Využite na fotky a videá chvíle, keď je promenáda alebo cvičný štart.

Taliansky sa mobil povie cellulare a keď započujete toto od niekoho kričať vaším smerom a snažíte sa v tom momente natáčať alebo fotiť, tak s tým prestaňte. Upozornenie patrí vám. Tento zážitok nezachytíte, ale o to viac ho precítite. Ak ste si kúpili lístky na tribúnu, tak máte pri fotení a nakrúcaní výhodu. Ak sedíte na tribúne blízko rohu ulice Via Rinaldini, tak slnko budete mať proti sebe. Ideálnejšie sú ostatné miesta.

Hneď po ukončení sa otvárajú vstupy z námestia a môžete vyjsť von. Ak vychádzate von medzi prvými, dajte si pozor. Môže dookola ešte cválať kôň, z ktorého jazdec spadol a ktorého nevedia zastaviť a môžete mu vojsť do cesty.

Ľudia ostávajú v uličkách a idú sa pozrieť na oslavy do katedrály, kde sú záverečné ceremónie. Slávnosti trvajú celý týždeň, kedy sa konajú rôzne bankety aj medzi spriatelenými kontrádami.

Sláva víťazovi trvá do ďalšieho Palio. Samozrejme, ak ma víťazná kontráda rivala, ten mu to len tak nenechá a robia si napriek. Napr. keď raz vyhrala Oca, tak ich rivali Torre vypustili husi do ich hlavnej ulice. Ľudia v kontrade sa tešia z výsledkov aj vtedy, keď neskončili na prvom mieste, no aspoň nevyhral ani ich najväčší rival. 

Tak intenzívne, ako sa víťazi radujú, tak intenzívne porazení plačú. Tie emócie, ktoré uvidíte, budú nefalšované.

Palio je jeden z najkrajších toskánských zážitkov, ktorý môžete získať úplne zdarma, ale zároveň si ho viete zorganizovať aj na úrovni. Je plný napätia a atmosféru, ktorú zažijete tu, len ťažko niečo skopíruje. Doprajte si pri návšteve Sieny tento unikátny zážitok a Taliansko spoznáte z úplne inej perspektívy.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 80

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 37 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.