Murmansk - mesto hrdinov a polostrov Kola

Prehliadka

Murmansk - mesto hrdinov a polostrov Kola

Opúšťame jednu z najbohatších krajín sveta - Nórsko a presúvame sa do rozlohou najväčšej krajiny sveta - Ruska. Zaujímavou cestou sa vydáme cez polostrov Kola krížom cez jednu z najodľahlejších oblastí Ruska. Až prídeme do najväčšieho mesta za polárnym kruhom - Murmansk. Závan ozajstnej exotiky.

Murmansk Počasie

zamračené

zamračené

-5°C

Predpoveď 20.Apr

Východ slnka 04:25

Západ slnka 21:07

Na ruské hranice až do Murmansk #

Ráno pre nás prichádza na aute Sergej. Opúšťame Kirkenes a vydávame sa neďalekú, len 15 km vzdialenú ruskú hranicu. Po príchode nás čaká kontrola pasov na nórskej strane hranice a prechod na tú ruskú. Vypĺňame vstupný formulár a colníkom ukazujeme naše pasy v ktorých máme dopredu vybavené vstupné víza do Ruskej federácie. Na hranicu si so sebou z auta prinášame aj našu batožinu, ktorá musí prejsť skenerom. Vybavenie týchto formalít nám napriek tomu, že je hranica úplne prázdna zaberá približne hodinu. Nezabudnite, že na hranici je prísne zakázané fotiť a točiť videá. Porušenie týchto pravidiel vám môže spôsobiť problémy a skomplikovať vstup do Ruska.

Nasadáme do nášho mikrobusu a vyrážame smer Pečenga. Tu nás čaká naša prvá zastávka v krásnom na novo zrekonštruovanom drevenom kláštore. Oblasť v okolí Pečengy, bola pôvodne osídlená Sámami. V roku 1533 bol prí ústí rieky Pečenga založený ortodoxný Pečengský kláštor a oblasť sa tak stala súčasťou Archanielskej gubernie, v roku 1920 prešla pod Fínsko a po “Pokračujúcej vojne” pripadla v roku 1944 Sovietskemu zväzu. Pečengský kláštor bol založený svätým Trifonom, ktorý sa snažil pokrešťančiť sámske obyvateľstvo. V roku 1572 obývalo kláštor asi 50 mníchov. Kláštor bol však v roku 1583 zničený Švédmi. Územie bolo následne osídľovanie Pomormi a inými Rusmi. V 19. storočí bol kláštor obnovený. V roku 1920 po zmluve z Tartu pripadla Pečenga Fínsku, pričom v roku 1916 sa začala stavať cesta z Sodankylä cez Ivalo do prístavu Liinahamari, ktorá bola dokončená v roku 1931. Pečenga sa tak stala turisticky vyhľadávanou destináciou, pretože sa stala jediným prístavom u Barentsovho mora dosiahnuteľným automobilom. 

Kláštor Pečenga

Po tom čo boli v roku 1921 v Pečenge nájdené zásoby niklu tu v roku 1934 začali s ťažbou francúzske a kanadské spoločnosti. Počas zimnej vojny okupoval Pečengu Sovietsky zväz. Po následnej mierovej zmluve z Moskvy pripadla ZSSR len časť Rybárskeho poloostrova. Počas druhej svetovej vojny bola Pečenga využívaná nacistickým Nemeckom ako základňa pre útoky na Murmansk. V roku 1944 Pečengu opäť okupovala červená armáda. Po Parížskej zmluve z roku 1946 pripadla Pečenga opäť Sovietskemu zväzu. V súčasnosti je Pečenga stále dôležitou oblasťou vďaka nezamŕzajúcemu prístavu v Liinahamari a vďaka zásobám niklu. Avšak po vojne ZSSR zvýšila jeho ťažbu, čo malo zlý dopad na životné prostredie. Neďaleko hraníc s Nórskom sa nachádza mesto s príznačným názvom Nikeľ, asi viete prečo sa tak volá. 

Pamätník pri Pečenge
Foto: Robert Taraba

Cestou ďalej sa zastavíme aj na miestnom cintoríne a pamätníku, ktorý spomína na padlých hrdinov počas bojov v tejto oblasti počas 2. svetovej vojny. Tak isto sú tu vyobrazené postupy armád a operácií, ktoré viedli k oslobodeniu oblasti červenou armádou. Počas cesty sa môžete zastaviť aj na odpočívadle, kde okrem platenej toalety, ktorú zaplatíte rubľami, eurami, nórskymi korunami si môžete dopriať aj trochu čaju, kávy alebo niečoho malého na jedenie. Zaujímavosťou sú tu pozostatky sústavy lanoviek, ktorými sa dopravoval materiál počas vojny. Prechádzame cez mestečko Sputnik a  mierime do najväčšieho mesta za polárnym kruhom - Murmansk.

Polostrov Kola a mesto Murmansk #

Prichádzame na okrej mesta Murmansk. Mesto leží na polostrove Kola, na skalnatom pobreží Barentsovho mora v Kolskom zálive. Nachádza sa za polárnym kruhom, v oblasti tajgy. Je to najväčšie mesto za severným polárnym kruhom v ktorom žije cez 300 tisíc obyvateľov. Nachádza sa 1967 km od Moskvy a jeho vzdialenosť od Petrohradu po železnici je 1445 km. Mesto je dôležitým prístavom, jediným ruským v Barenstovom mori, ktorý po celý rok nezamŕza, za čo vďačí teplému Golfskému prúdu. Mesto leží v subarktickom podnebnom pásme. Priemerná ročná teplota sa tu pohybuje okolo 0,1 °C, pričom v lete je tu priemerne niečo nad 12 °C. Jeho strategický význam sa prejavil najmä počas oboch svetových vojen, kedy potrebovalo Rusko, resp. ZSSR spojenie so západnými krajinami, predovšetkým Spojeným kráľovstvom. 

Mesto sa rozšírilo asi 20 km do vnútrozemia, nachádza sa asi 50 km od ústia zálivu do otvoreného mora. Asi 16 km na sever od Murmanska sa nachádza vojenský prístav Sveromorsk. Medzi oboma mestami leží niekoľko menších obcí (Rosľakovo, Safonovo, Safonovo- 1). Najbližší sused z južnej strany je mesto Kola, predmestia oboch miest sa v súčasnosti takmer spojili. Okolie Murmanska je zo západu a juhu obkolesené lesmi. Najvyšším miestom je bezmenná výšina na východnej strane mesta s nadmorskou výškou 305 m n. m.

Prichádzame do centra mesta, kde sa ideme ubytovať na náš hotel. Najčastejšie využívame dva najlepšie hotely v meste, ktorými sú Park Inn Polarne Zory alebo hotel Azimut. Ide o veľké komunistické hotely, ktoré v sebe ukrývajú istú exotickosť. Pri ubytovaní si spravia kópie našich pasov, pričom skenerom prejde každá jedná stránka. Vitajte v Rusku. Na hoteli je bankomat, kde si môžete vybrať peniaze, zameniť vašu hotovosť na recepcii, ale inak v reštauráciach v meste nie je problém platiť s platbou kartou. Je to len na vás ktorú formu si zvolíte. Po krátkom oddychu vyrážame na večeru. Od hotela Park Inn Polarne Zory schádzame na hlavnú ulicu Prospekt Lenina, kde hneď na druhej strane vstupujeme do reštaurácie Kruzhka Traktir, ktorá sa nachádza na druhom poschodí malého nákupného centra. Okrem medzinárodnej kuchyne tu nájdete tradičné ruské jedlá. Vo vnútri to vyzerá ako vo veľkom kine, plátno, pódium a obrovská miestnosť, kde nájdete jednotlivé stoly akoby v takých privátnych boxoch. Práve sem sa chodia zabávať a navečerať domáci. Ochutnať by ste mali palacinky - bliny s kaviárom, lososom a rôznymi inými plnkami. Vodku samozrejme majú. Vodka sa kupuje na gramy. Sto gramov vodky je deci a menej sa nekupuje.

Vyrážame na prehliadku Murmansku #

Prehliadka Murmansku nám zaberie skoro celý deň a napriek tomu, že na prvý pohľad Murmansk nie je pekné mesto, má rozhodne čo ponúknuť. Je to mesto plné kontrastov a obzvlášť po krásnej Škandinávií je to totálna exotika. 

Stručná história Murmansku – Prvé snahy o založenie mesta v tejto oblasti začali v roku 1912, aj keď prvé plána založiť v týchto miestach za polárnym kruhom prístavné mesto sa objavili už v 70. rokoch 19. storočia. Mesto bolo založené pod názvom Romanov-na-Murmane 4. októbra 1916 ako dôsledok snáh Ruska získať vhodnejší vstup do Severného ľadového oceánu. Práve nezamrźajúci Kolský záliv poskytoval najjednoduchší prístup zásob od spojeneckých krajín Dohody zo Západnej Európy. Čierne a Baltské more boli totiž v období prvej svetovej vojny blokované krajinami Trojspolku. Názov Murmansk mesto získalo po februárovej revolúcii v roku 1917. Vo februári 1920, krátko po odchode Dohodových vojsk v meste prebrali kontrolu boľševici. V tom období vo vojnou poškodenom meste žilo iba okolo 2500 obyvateľov. S nárastom zahraničného obchodu, zásobovaním a opravami plavidiel severnej flotily začal významný rozvoj mesta. To viedlo k postaveniu prvej mnohoposchodovej tehlovej stavby a vyasfaltovaniu prvých ulíc v meste. Začiatkom veľkej vlasteneckej vojny už Murmansk nadobudol ráz skutočného mesta s desiatkami tehlových a betónových stavieb a 120 000 obyvateľmi. Počas 2. svetovej vojny sa mesto stalo dôležitou spojnicou so západnými Spojencami a strategicky dôležitým mestom pre zásobovanie ZSSR. O obasadenie mesta sa pokúšala 150 000 členná nemecká armáda operujúca za polárnym kruhom v oblasti Fínska a Nórska. Dve nemecké ofenzívy v júli a septembri 1941 boli odrazené. Mesto bolo však intenzívne bombardované. Najťažší nálet 18. júna 1942 spôsobil silný požiar, ktorý sa vďaka silnému vetru rýchlo rozšíril ťažko poškodil celé mesto. Počas vojny boli zničené až 3/4, väčšinou drevených stavieb v meste. Sovietske vojská uskutočnili 7. októbra 1944 petsamo-kirkenesskú operáciu, ktorá vytlačila nemecké vojská ďaleko z dosahu mesta. Murmansk bol počas vojny cieľom zásobovania desiatok spojeneckých zásobovacích konvojov. V meste sa pohybovalo množstvo britských a amerických námorníkov. Dokonca sem boli vyslané aj dve stíhacie perute Spojeného kráľovstva, ktoré prakticky ako jediné dočasne bojovali na východnom fronte. Po skončení vojny bol Murmansk za zásluhy pri obrane krajiny vyznamenaný titulom mesto-hrdina. Bolo tiež vyčlenených 100 miliónov rubľov na jeho ďaľší rozvoj. V roku 1952 mesto opäť dosiahlo rovnakú rozlohu obytnej plochy, akú dosahovalo pred vojnou. Začala sa výstavba panelovej zástavby, výrazne sa rozšírila priemyselný výroba. Osídlenie mesta dosiahlo vrchov  polovici 80. rokov.

Mesto Murmansk

Ľadoborec Lenin #

Našu prehliadku začneme na ľadoborci Lenin, ten je na rozdiel od ďaľších štyroch nukleárnych ľadoborcov vyradený z prevádzky a slúži k reprezentačným účelom a ako múzeum. Ľadoborec bol vyradený zo služby v roku 1989, pretože jeho trup bol opotrebovaný trením o ľad. Bol uložený v Atomflote, základni atómových ľadoborcov v Murmansku. Jeho oprava a premena na múzeum bola dokončená v roku 2005. Čaká nás približne hodinová prehliadka s miestnym sprievodcom, ktorý nás prevedie všetkými prístupnými časťami ľadoborca. Múzeum obsahuje aj interaktívne časti a poskytuje množstvo zaujímavých informácií o prvom nukleárnom ľadoborci na svete vôbec. Počas prehliadky nevynecháme reprezentatívne kajuty, kapitánsky mostík, strojovňu a tak isto nazrieme do časti, kde v minulosti bol nukleárny reaktor. 

Lenin bol spustený na vodu v roku 1957 a je tak prvou hladinovou loďou a zároveň prvou civilnou loďou poháňanou jadrovou energiou. Lenin začal svoju službu v roku 1959 a bol oficiálne stiahnutý zo služby v roku 1989. V neskoršej verzií dva jadrové reaktory dodávali paru do ôsmich turbín a tie roztáčali generátory, ktoré poháňali tri sady elektrických motorov napojených na tri lodné šróby. Zaujímavosťou je aj nehoda chladiaceho systému reaktoru č. 2 ku ktorej došlo v roku 1965. K tej došlo pri odstávke spojenej s výmenou paliva, keď bola z reaktoru vypustená chladiaca kvapalina predtým, než z neho bolo vybraté vyhorené palivo. V dôsledku toho sa roztavili a zdeformovali niektoré súčasti paliva. Pri následnom vyberaní paliva nešlo až 60% vybrať, pretože sa vzpriečilo. Nakoniec bolo rozhodnuté, že sa vyhorené palivo vybralo aj s riadiacimi tyčami a tie boli následne umiestnené do špeciálneho kontajneru. Uskladnené boli tak na dva roky a potom vyhodené neďaleko Novej zeme. Druhou nehodou bol únik z chladiaceho systému v roku 1967, krátko po zavedení paliva. Poškodenie v dôsledku záchrany situácie bolo také, že nakoniec museli byť tri reaktory vymenené za dva nové výkonnejšie. Všetky detaily týchto nehôd boli zverejnené až po rozpade ZSSR. 

Ako to vyzerá vo vnútri ľadoborca Lenin

Pamätník Aljoša #

Nasadáme do nášho pristaveného auta a vydávame sa nad mesto k najznámejšiemu pamätníku v Murmansku. Na kopci nad Murmanskom sa vyníma socha vojaka v nadživotnej veľkosti. Familiárne sa mu hovorí Aljoša. Túto sochu nechala ruská vláda postaviť na pamiatku námorníkom, ktorí chránili mesto a prístav počas druhej svetovej vojny. 

Murmansk bol taktiež vyznamenaný čestným titulom Mesto-hrdina. Okrem sochy sa pri pamätníku nachádza aj väčný oheň, ktorý spomína na všetky obete týchto bojov a zároveň aj tabuľe označujúce všetky mestá-hrdinov v Rusku. Je z tadiaľ pekný panoramatický výhľad na mesto, rieku, jeho časti a tak isto priemyselnú zónu s prekládkou uhlia medzi železničným a lodným spojením.

Presunieme sa k jednému z pravoslávnych kostolov, do ktorého aj nazrieme. Kostol svätého spasiteľa na vodách má význam pre hlavné povolanie obyvateľov mesta. Postavený bol v roku 2002 z milodarov a je súčasťou pamätníka venovanému murmanským námorníkom, ktorí zahynuli v čase mieru. Súčasťou komplexu je aj maják a tak isto pamätník katastrofy jadrovej ponorky Kursk z roku 2000. Práve z časti ponorky je dnes postavený pamätník obetiam tejto tragédie. Pri meste sa dodnes nachádza najväčšia vojenská námorná základňa celého Ruska. Monument, ktorý ešte môžete navštíviť je monument čakajúcej ženy, ktorej socha vyzerá z kopca smerom na prístav a čaká vracajúcich sa námorníkov. 

Pravoslávny kostol a pamätník námorníkov

Centrum mesta a päťrohé námestie #

Presúvame sa do centra mesta k hotelu Azimut. Práve tu sa nachádza najznámejšie námestie Murmansku, ktoré sa volá päťrohé námestie. Preťaté je hlavnou ulicou mesta, ktorou je Prospekt Lenina. Od roku 1977 až do roku 1990 sa nazývalo ako Námestie sovietskej ústavy, ale tento názov nebol nikdy v meste obľúbený.

V blízkosti námestia sa nachádzajú tieto významné budovy:

  • Budova regiónálnej Dumy (parlamentu)
  • Hlavná pošta 
  • Kirovové kultúrne a technologické centrum
  • Hotel Azimut 
  • Hotel Meridian
  • Volna (Vlna) - supermarket
  • Hlavná železničná stanica mesta
  • Park s pamätníkom treska
  • Ale nájdete tu aj McDonald’s

Ak sa vydáte po Prospekte Lenina, narazíte aj na sochu Lenina, ktorá dodnes nesmie chýbať v nijakom väčšom ruskom meste.

Rybí trh a oceanárium #

Oplatí sa navštíviť aj jeden z rybých trhov alebo obchodov. Obzvlášť ak ste priaznivci rýb a kaviáru, ktorý tu dostanete kúpiť za výhodné ceny. Ak máte radi podmorský život môžete sa ísť pozrieť do Murmanského oceanária, ktoré sa nachádza hneď pri jazere Semyonovskoye. 

Kaviár a vodka patria k návšteve Ruska
Foto: Archív - BUBO

Kontrast v podobe prechodu z Nórska do ruského Laponska vás určite prekvapí.  Presun po polostrove Kola do najväčšieho mesta za polárnym kruhom bude skvelým zavŕšením vašej cesty touto časťou severnej Európy. Alebo budete práve začínať v meste hrdinov, ktoré si pamätá na tie najťažšie boje počas druhej svetovej vojny? Výber je len a len na vás. Murmansk má vždy čo ponúknuť. 

TOP 10 #

1. Kláštor a vojenský pamätník v Pečenge - Pečengský kláštor bol založený svätým Trifonom, ktorý sa snažil pokrešťančiť sámske obyvateľstvo. V roku 1583 bol ale kláštor zničený Švédmi a neskôr obnovený a dnes zrekonštruovaný. Jedná sa o unikátne miesto. Pôsobivý vojenský pamätník, ktorý spomína na slávne boje v tejto oblasti počas druhej svetovej vojny.

2. Ľadoborec Lenin - Prehliadka prvého nukleárneho ľadoborca na svete, ktorý dnes slúži ako skvelé múzeum. 

3. Aljoša monument - Na kopci nad Murmanskom sa vyníma socha vojaka v nadživotnej veľkosti. Familiárne sa mu hovorí Aljoša. Túto sochu nechala ruská vláda postaviť na pamiatku námorníkom, ktorí chránili mesto a prístav počas druhej svetovej vojny.

4. Prospekte Lenina - Hlavná ulica mesta, na ktorej nájdete ako každom väčšom ruskom meste aj sochu Lenina.   

5. Pamätník ponorky Kursk - Pamätník katastrofy jadrovej ponorky Kursk z roku 2000. Práve z časti ponorky je dnes postavený pamätník obetiam tejto tragédie.

6. Kostol svätého Spasiteľa na vodách - Postavený bol v roku 2002 z milodarov a je súčasťou pamätníka venovanému murmanským námorníkom, ktorí zahynuli v čase mieru.

7. Monument čakajúcej ženy  - Pamätník v podobe vyzerajúcej ženy čaká na šťastný návrat všetkých námorníkov. Pamätník je umiestnený na kopci, z ktorého je pekný výhľad na mesto. 

8. Päťrohé námestie - Hlavné námestie mesta, pri ktorom nájdete viacero významných budov a tvorí centrum mesta, ktoré sa nachádza neďaleko železničnej stanice. 

9. Moderné hipsterské podniky v Murmansk - Mesto sa dnes radikálne mení a modernizuje. Dôkazom aj vznik čoraz viac hipstersky ladených podnikov a kaviarní. Jednou z nich je napríklad - Laidback Hipster Place. 

10. Obed v jednej z tradičných drobných reštaurácií - V meste nájdete množstvo drobných reštaurácií tradičného ruského bufetového typu. Zastavte sa v jednej z nich, určite vám bude chutiť a za relatívne malo peňazí sa dobre a rýchlo občerstvíte. Jednou z nich je napríklad - Tea Spoon v centre mesta na Päťrohom námestí. 

5 tipov čo vidieť navyše #

1. Murmanské oceanárium - Návšteva Murmanského oceanária, ktoré sa nachádza hneď pri jazere Semyonovskoye.

2. Námorné múzeum severskej flotily - Rozsiahla zbierka ruského námorníctva. Množstvo exponátov zahŕňa všetko od založenia prvého ruského námorníctva v Arkhangelsku, cez arktický prieskum 17. a 18. storočia, až po Murmanské konvoje z druhej svetovej vojny. 

3. Rybací trh -  Navštívte jeden z rybích trhov a kúpte si kvalitný kaviár za dobré ceny. 

4. Bliny s kaviárom alebo lososom - Navštívte jednu z reštaurácií alebo drobných bufetových výdajní a ochutnajte túto ruskú klasiku, ktorú by ste pri návšteve Ruska nemali vynechať. 

5. Murmanská filharmónia - Ak ste priaznivec umenia, nenechajte si ujsť vystúpenie regionálnej Murmanskej filharmónie, ktorá napríklad spolupracuje aj s nórskou národnou operou v Osle. 

Niekoľko luxusných tipov #

1. Večera v hoteli Azimut - Večera v luxusnej reštaurácií hotela Azimut s výhľadom na celé mesto

2. Gray Goose - Výborné špeciality tejto reštaurácie vás nadchnú. Moderne spracovaná tradičná ruská kuchyňa spolu so svetovou klasikou. Napriek tomu, že reštaurácia patrí k tým drahším v meste, po škandinávskych cenách sa iba zasmejete. 

3. Rybačka na otvorenom v mori v blízkosti Murmansku - Vyberte sa na organizovanú rybačku v blízkosti Murmansku a v okolí polostrova Kola.

4. Lyžovačka a jazda na snežných skútroch - Ak ste tu v zimných mesiacoch, doprajte si lyžovačku a jazdu na snežných skútroch so skúseným tímom. 

5. Pozorovanie polárnej žiary - V zimných mesiacoch sa okolie Murmansku stáva ideálnym miestom pre pozorovanie polárnej žiary. Prespať môžete aj v moderne upravených chatách, z ktorých si viete priamo užiť toto nezabudnuteľné divadlo severu.

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 1421

Mohlo by Vás zaujímať

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Petrohrad – pamiatky, vystavané na močiaroch Petrohrad

Petrohrad Petrohrad – pamiatky, vystavané na močiaroch

Perla na Neve. Mesto, ktoré sa malo stať za vlády Petra Veľkého symbolom modernizácie krajiny, akousi výkladnou skriňou, ktorou sa cárske Rusko…

Martin Lipinský 16 min. čítania
Murmansk - mesto hrdinov a polostrov Kola Murmansk

Murmansk Murmansk - mesto hrdinov a polostrov Kola

Opúšťame jednu z najbohatších krajín sveta - Nórsko a presúvame sa do rozlohou najväčšej krajiny sveta - Ruska. Zaujímavou cestou sa vydáme cez…

Robert Taraba 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.