Prvý rok vo Front Office

Prvý rok vo Front Office

Autorom blogu je Zuzana Brdárska

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Rok v cestovnej kancelárii BUBO mi jasne ukázal, že práca v kancelárii nie je ani zďaleka nudná záležitosť. Najmä, keď je mojou kanceláriou celý svet. Takto vyzeral môj prvý rok vo Front Office BUBO.

Môj prvý rok v BUBO: Cesta, ktorá prekročila moje očakávania #

Niektoré príbehy začínajú úplne nevinne. V mojom prípade to platí dvojnásobne.

Rok v cestovnej kancelárii BUBO bol pre mňa ako dobrodružstvo na nepoznaných územiach. Vedela som, že ako nováčika ma čakajú nové skúsenosti, ale realita ďaleko prekonala moje očakávania. Prvý rok mi priniesol nielen osobný rast, ale aj množstvo zážitkov a nezabudnuteľných okamihov.

Bol to obyčajný deň (dokonca som vtedy bola na oslave kamarátkiných narodenín), keď som sa nočnou hodinou cestou domov v električke rozhodovala, či mám vôbec poslať ten životopis. Mne osobne by ani nenapadlo poslať si životopis práve do tejto cestovnej kancelárie, pretože keď som sa presťahovala do Bratislavy, som ich rozniesla hneď niekoľko do rôznych kancelárií, BUBO som však vždy obišla. Kamarát ma ale presvedčil, aby som to skúsila. Hovoril, že s BUBO už cestoval, dočkal sa top servisu a bol so všetkým nadmieru spokojný.

BUBO bola cestovná kancelária, ktorú som sledovala len zriedka – avšak ich filozofia cestovania, objavovanie neznámych miest a zážitky, ktoré posúvajú hranice toho, čo znamená „dovolenka“, ma fascinovali vždy. Len by mi nikdy nenapadlo poslať im žiadosť o ponuku práce. Na jednej strane som si nebola istá, či na to vôbec mám, no na druhej strane som vedela, že ak to neskúsim, budem to ľutovať, pretože som sa chcela pohybovať v oblasti cestovného ruchu a oni boli aj sú na Slovensku najlepší.

Životopis na pozíciu Front Office bol odoslaný. A potom? Čakanie, samozrejme. Ale také to čakanie, ktoré je plné očakávaní, že vás predsa len vyberú. Pamätám si, že som pracovala v ZARE a mala som práve voľno. Ležala som na Kuchajde a jedla som čučoriedky, keď mi prišiel email s pozvánkou na pohovor od môjho dnes už kolegu Juraja Ondrejčíka. Pocítila som adrenalín zmiešaný so vzrušením, pretože svoje kolegyne v doterajšej práci som mala veľmi rada. Práca ma takisto, na počudovanie, bavila, ale uvedomila som si, že predo mnou stojí výzva, ktorá môže zmeniť môj život, ak sa chcem pohybovať v tejto sfére.

Pohovor: Prvý krok na tejto ceste #

Samotný pohovor bol zážitkom, pretože kvôli covidu, ktorý v tom čase zúril po celom svete, sme si nemohli podať ani ruky, ani sedieť v normálnej vzdialenosti. A taktiež sme si kvôli rúšku s Jurajom nevideli polovicu tváre.

Po niekoľkých minútach som pochopila, že George (Juraj) vie, čo robí a je to človek na správnom mieste. Pýtal sa správne otázky, dokázal opísať pracovnú pozíciu dievčaťa vo Front Office tak, aby si okamžite nadobudla pocit, že nejde o obyčajnú pracovnú pozíciu, kde si človek odsedí 8 hodín denne za stolom. Diskutovali sme o mojej motivácii, skúsenostiach, vzdelaní, cestovnom ruchu, prečo práve BUBO a, hlavne, o mojej láske k cestovaniu.

Ľudia v BUBO očividne hľadali niečo viac, než len ďalšieho zamestnanca. Chceli niekoho, kto sa dokáže naplno oddať filozofii, ktorú budovali roky.

A keď mi neskôr oznámili, že som bola prijatá, vedela som, že sa moja cesta práve začala.

Veľké výzvy #

Na začiatku som mala hlavu plnú otázok. Ako to všetko funguje? Budem schopná udržať tempo? A čo keď zlyhám? (Tieto otázky vychádzali na povrch pravdepodobne z dôvodu, že som nebola ani zďaleka taká scestovaná ako moji noví kolegovia). 

Nastúpila som po troch mesiacoch od prijatia. Vtedy sa svet, doslova, otvoril po pandémii, ľudia už nemali chuť byť zatvorení doma, chceli vidieť, zažiť, ochutnať. Chceli jednoducho cestovať.

Pamätám si na svoj prvý deň v BUBO, keď som prekročila prah kancelárie s pocitom nadšenia, ale aj neistoty. Nastúpila som presne 1. apríla, keď BUBO otvorilo svet. Doslova. Ľudia stáli v rade, aby sa mohli informovať, čo reklama od BUBO, ktorá vtedy bežala v televízii, naozaj znamená. To ma naozaj ohúrilo, pretože som nepredpokladala, že v dnešnej dobe individuálneho cestovania ľudia stále vyhľadávajú cestovky, aby mohli niekde vycestovať. Opak bol však pravdou.

Prvé týždne boli o nekonečnom čítaní a učení sa základov – od produktov, ktoré BUBO ponúka, cez interné procesy, až po poznávanie kolegov. Hoci som sa cítila trochu zahltená množstvom informácií, môj tím mi poskytol potrebnú podporu a trpezlivosť, a to ma ubezpečilo, že som v dobrých rukách. Každý, koho som stretla, bol nielen profesionál, ale aj nadšenec pre cestovanie, čo mi dodalo sebavedomie, že sa učím od tých najlepších.

Ako nováčik som sa musela rýchlo zorientovať v tom, čo znamená byť zamestnanec pre cestovnú kanceláriu s tak vysokými nárokmi.

Kancelária bola dynamickým miestom plným energie, kde sa rodili nové nápady a plány na exotické cesty. Práca bola intenzívna, no zároveň náročná.

Ako člen Front Office tímu v BUBO som práve ja prvým kontaktom pre našich klientov, a teda kľúčovým hráčom v tom, ako sa u nás budú cítiť. Práca je dynamická a zahŕňa nielen vítanie klientov, ale aj poskytovanie dôležitých informácií o našich zájazdoch, riešení ich otázok a potrieb, a zabezpečenie plynulého chodu kancelárie.

Naším, dovolím si tvrdiť, poslaním, je poskytnúť klientovi pocit, že práve my prispievame k tomu, aby odchádzal s pocitom, že jeho sen o dobrodružnom cestovaní má na dosah ruky.

Práca s klientmi: Očakávania, výzvy a radosti #

Najväčšou výzvou pre mňa bola práca s ľuďmi, hlavne po tom, čo je verejne známe, že klienti BUBO sú elita národa. Každý klient má svoje predstavy a očakávania, a bolo mojou úlohou zabezpečiť, aby ich zážitky presiahli ich sny. Učiť sa počúvať, analyzovať potreby a prispôsobiť zájazdy presne podľa požiadaviek klientov... To všetko bolo kľúčové a náročné. Najlepšou odmenou (mimo ostatné benefity) po celom tom úsilí bola spätná väzba od klientov. Keď Vám niekto povie alebo napíše, že vďaka Vám prežil najlepšiu dovolenku svojho života, alebo že si z cesty odniesol nezabudnuteľné zážitky, uvedomíte si, že to stojí za to.

3 fotografie

Referencie, ktoré ma vždy potešia

Z kolegov priatelia #

Predstavte si miesto, kde sa môžete každý deň tešiť do práce, pretože viete, že Vás tam čakajú nie Vaše kolegyne a kolegovia, ale priatelia. Tak to mám ja.

Práca v BUBO nás všetkých spojila, a čo je na tom najlepšie, naše priateľstvo sa nekončí len za dverami kancelárie. Po práci rady spoločne vypneme, zresetujeme. Dokonca aj cvičíme (vďaka multisport kartičke). Zvykneme sa stretávať na večeroch spoločenských hier alebo kvízoch, kde si vyčistíme myseľ a načerpáme energiu do ďalších dní. Tieto spoločné aktivity nás zbližujú a vytvárajú v našom pracovnom tíme skutočné priateľstvá.

Zážitky, ktoré sme spolu zažili na našich spoločných zájazdoch, sú kapitola sama o sebe. Každý výlet, či už do Maroka, Prahy, Azerbajdžanu alebo inde, nám priniesol nielen nové skúsenosti, ale aj nezabudnuteľné chvíle, na ktoré budeme spomínať veľmi dlho. Keď ste s niekým takto intenzívne, vidíte ich v rôznych situáciách, to Vás zbližuje spôsobom, ktorý sa nedá dosiahnuť len prácou z kancelárie. Spoločné dobrodružstvá nám ukázali, že sa na seba môžeme spoľahnúť v každej situácii – či už ide o prácu, alebo o zdieľanie smiechu pri absurdných situáciách, ktoré (aj) cestovanie prináša.

A to nie je všetko! Ani školenia nie sú pre nás len povinnosťou, priestorom na vzdelávanie sa, ale aj zábavou. Vždy to premeníme na príležitosť zabaviť sa a naučiť sa niečo nové. Spoločne. Spolu sa učíme, smejeme sa a vytvárame nové nápady, ktoré potom prinášame do našej každodennej práce.

S kolegami, ktorí sú zároveň priateľmi, je každý deň príležitosťou užiť si prácu naplno a s radosťou. A to je presne to, čo ma na tejto práci baví – nikdy to nie je len o povinnostiach, ale vždy aj o zážitkoch a ľuďoch, s ktorými ich zdieľam.

8 fotografií

Kamarátske vzťahy v BUBO

Školenia plné smiechu, poznania a zážitkov #

BUBO nie je len o cestovaní – je to životný štýl (túto vetu zamestnanci BUBO počuli a počujú veľmi často). A viete čo ? Platí to. Platí to nielen pre našich klientov, ale aj pre nás, ktorí pre túto firmu pracujeme. Každý rok sa tešíme na jedno špeciálne obdobie, kedy sa naši sprievodcovia a zamestnanci z celého sveta stretnú v Base Campe a na chate v Drietome, aby sme sa spolu učili, inšpirovali a, najmä, smiali!!!

Naše každoročné školenia v kancelárii BUBO nie sú iba o nudných prezentáciách, dátach a grafoch. Je to viac ako len nekonečné celodenné sedenie – je to príležitosť spoznať sa navzájom a vytvoriť si priateľstvá. Spolu so sprievodcami a manažérmi si zdieľame zážitky z ciest, nové tipy na výlety a historky, ktoré niekedy dokážu rozosmiať až k slzám.

Zábava počas spoločných aktivít.

Zábava počas spoločných aktivít.

Chata v Drietome – tam, kde sa učíme a bavíme navzájom

Ak som si niekedy aj kládla otázku, kde sa spája práca so zábavou, odpoveď mi dalo BUBO jasne a zreteľne: na chate v Drietome. Toto je miesto, kde sa rodia nové nápady, kde sa kolegovia stávajú priateľmi a kde sa školenie mení na zážitok, ktorý si všetci dlho pamätáme a o ktorom sa v pondelok v kancelárii hovorí. Alebo, v opačnom prípade, radšej nehovorí :). Okrem intenzívnych školení a diskusií o tom, ako zlepšiť naše služby, tu nechýba ani večerné posedenie pri ohni, Tomáš Hušek so spaľovaním všetkého, čo mu príde pod ruku, špekačky, hudba a dobrá nálada, ktorá trvá až do rána. To je BUBO štýl. A práve táto energia, ktorú načerpáme na školeniach, nás poháňa vpred a snažíme sa ju prenášať na všetkých, ktorí s nami cestujú a lovia zážitky.

Takže, keď niekoho z BUBO najbližšie stretnete na cestách, musíte si uvedomiť, že za každým úsmevom a zdieľanou historkou je kus toho zážitku, ktorý začína na našich školeniach a pokračuje po celom svete.

Spoznávanie sveta #

Jedným z najväčších lákadiel práce v BUBO bola pre mňa príležitosť spoznať svet z úplne inej perspektívy. Moja práca zahŕňala predaj a detailné poznanie zájazdov, no tajne som dúfala, že sa mi raz naskytne šanca vyraziť do niektorej z tých úžasných destinácií, ktoré som zatiaľ poznala len z nášho webu a katalógu.

Po niekoľkých mesiacoch v rámci školenia BCA (BUBO Cestovateľská Akadémia) a ako odmenu za svoju prácu som dostala možnosť vycestovať do krajín, o ktorých som dovtedy len čítala. Maroko, Azerbajdžan a Južná Amerika – konkrétne Patagónia, Argentína a Brazília – sa stali mojou realitou, a ja som sa vydala na dobrodružstvo, ktoré prekonalo všetky moje očakávania.

Moja prvá zastávka bola v Maroku, kde som sa spolu s kolegyňami Kristínkami (máme 2) a Nikou, nechala unášať magickou atmosférou marakéšskych trhov, okúsila čaro miestnych čajovní a obdivovala autenticitu Jama al-Fnaa. Maroko ma očarilo svojou farebnosťou, vôňami a neustále pulzujúcim životom.

Odtiaľ som sa presunula do Azerbajdžanu, kde som spoznala zaujímavý mix starovekých tradícií a modernej architektúry (niektoré časti mi dokonca pripomínali Paríž a bola som veľmi milo prekvapená z toho, aké čisté a udržiavané, tam všetko je). Prechádzky starobylým Baku a pohľady na nádherné Kaspické more boli nezabudnuteľné. Azerbajdžan mi ukázal, ako sa história a modernosť dokážu jednoducho spojiť.

A potom prišiel veľký bum v Južnej Amerike. Patagónia po 17-hodinovom lete ma ohromila svojou až drsne nádhernou prírodou, kde som sa ocitla tvárou v tvár mohutným ľadovcom a majestátnym vrchom, aké človek len tak v živote nevidí. Argentína mi učarovala nielen svojou kultúrou, ale aj tancom tango, ktorý som mala možnosť sledovať priamo v uliciach Buenos Aires. V Brazílii som zas zažila neodolateľnú energiu celého mesta. Kombinácia zelene, pláži a obyvateľov, ktorí sú takí bezprostrední a spokojní so svojím bytím, bolo niečo úžasné. Dovolím si tvrdiť, že aj vďaka tomu bol tento rok v BUBO pre mňa prelomový.

9 fotografií

Čo som za rok v BUBO videla a zažila

Nie koniec, ale začiatok #

Pri spätnom pohľade na svoj prvý rok v BUBO, ktorý bol aj vďaka mojim kolegom a miestam, ktoré som mala možnosť navštíviť, plný nezabudnuteľných momentov a náročných výziev.

Tento rok ma učil a stále učí, ako zvládať stres, flexibilne riešiť problémy a snažiť sa efektívne pracovať aj pod tlakom. Bol to rok, ktorý dokázal to, že práca môže skutočne naplniť tvoje sny, ak je tým snom cestovanie. A aj keď mám pocit, že som toho zažila za tú krátku dobu dosť, viem, že to je len začiatok. Predo mnou sú ešte mnohé krajiny, ktoré čakajú na objavenie. A som veľmi rada, že som sa aj vďaka BUBO, stala súčasťou jedinečného sveta cestovného ruchu, kde sa spája práca s vášňou pre cestovanie a objavovanie.

Zuzana Brdárska

Zuzana Brdárska

Zuzana Brdárska

Zuzana vyštudovala medzinárodný cestovný ruch v Birminghame, pracovala sezónne na Malorke a vďaka Erasmu na Kanárskych ostrovoch mala možnosť precestovať väčšiu časť Európy. Má rada anglickú literatúru a historické romány. A dôvod prečo rada cestuje? Aby to, čo prečítala, aj videla. Miluje metropoly kvôli zmesi ľudí, na druhej strane obdivuje, čo dokázala vytvoriť príroda. Na cestovaní miluje históriu miest, poznávanie a dobrodružstvo, slnko, more a získavanie nadhľadu. Pri Vašej návšteve BUBO Vás vymaní  z monotónnosti dní - vďaka zážitkom, ktoré BUBO ponúka.

Zo zájazdu:

Zuzana Brdárska

Posledná úprava článku | Prečítané: 114

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 10: Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 23 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Dnes plávame cez Dunaj! Prečo je najunikátnejšou riekou? Prémiový blog

Prémiový blog Dnes plávame cez Dunaj! Prečo je najunikátnejšou riekou?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Ako schudnúť? Prémiový blog

Prémiový blog Ako schudnúť?

Ako si udržiavajú váhu vo svete? A čo funguje mne? Nechcem vám predať žiadne lieky, mastičky, iba sa podeliť o svoje viacročné skúsenosti. Moja…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame vás…

Ľuboš Fellner 56 min. čítania
Na najväčšej demonštrácii vo Viedni. Prémiový blog

Prémiový blog Na najväčšej demonštrácii vo Viedni.

Tento aktuálny článok je z neskorej jesennej soboty vo Viedni. Je o zopár mojich zážitkoch z Viedne, ale hlavne o covide a ide o politické…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.