Santa Barbara - Americká riviéra

Prehliadka

Santa Barbara - Americká riviéra

Prečo túto prezývku dostalo také malé mesto na pobreží Tichého oceánu, ako je Santa Barbara? Rovnako ako Francúzska riviéra, aj Santa Barbara je populárna destinácia pre milovníkov vody, vína, pláží, cestovateľov vyhľadávajúcich luxus, ale aj pre umelcov.

Pobrežie oboch destinácií nás láka skočiť si do blankytnej vody, či sa vybrať na plavbu loďou. Kalifornské vína sú známe po celom svete a oblasť, v ktorej sa nachádzame, sa začína doťahovať na najznámejšiu kalifornskú oblasť Napa Valley. Zatiaľ čo Santa Barbara láka vynikajúcich hercov a umelcov z bohatých štvrtí Los Angeles, ktorí tu hľadajú väčší pokoj, Côte d’Azur bola historicky miestom útočiska a inšpirácie pre ikonických maliarov ako Monet a Matisse.

Palmy na East Beach, Santa Barbara.
Foto: Matej Barvirčák — BUBO

Nachádzame sa približne dve hodiny od mesta Los Angeles, ak využijete starú scénickú cestu s názvom Pacific Coast Highway (PCH). Budete tiež prechádzať cez Malibu, plážové mesto s vyše 40 kilometrami lákavého slnečného pobrežia. 

Od hlinených striech s červenými dlaždicami až po názvy jednotlivých ulíc, v Santa Barbare si ako prvé všimneme výraznú španielsku architektúru. Ako je to možné? Za koreňmi tohto vplyvu sa treba vybrať do roku 1602, kedy Sebastián Vizcaíno, bádateľ zo Španielskom ovládaného Mexika, prežil práve v predvečer sviatku sv. Barbory na mori obrovskú búrku. Na počesť patrónky, ktorá ho pred živlom ochránila, pomenoval ostrov a prieliv, kadiaľ práve šiel. Onedlho tu vzniklo aj celé mesto Santa Barbara. Španieli sa sem vrátili až o 167 rokov neskôr. Gaspar de Portolá a františkánsky kňaz Junípero Serra prišli z Mexika na západné pobrežie USA, aby tu založili opevnenia, misie a zabezpečili tak región pre Španielsko. 

Ako začať deň v Santa Barbare ?

Rozhodne odporúčam vyskúšať kaviareň a pražiareň bývalých profesionálnych cyklistov Kima Andersona a Aarona Olsena, ktorú nájdete priamo v centre mesta - Handlebar Coffee Roasters (128 E Canon Perdido Street). Vyznajú sa nielen do pravej výberovej kávy, ale pripravia  vám tu aj chutné raňajky.

Začíname prehliadku... #

Ak chcete nájsť jednu z najkrajších verejných budov USA, ste tu správne - je ňou budova súdu v Santa Barbare. Stále fungujúci súdny dvor, postavený v roku 1929, je ikonickou dominantou mesta s charakteristickou hodinovou vežou “El Mirador”, červenou strechou, elegantnými klenbami a zelenými záhradami. V jej vnútri absolvujeme vizuálnu lekciu histórie pomocou nádherných, ručne maľovaných nástenných malieb. Ak si vybehnete na vrchol spomínanej veže, prekvapí vás panoramatický pohľad na celé okolie - od pohoria Santa Ynez po pobrežie Pacifiku. Nenechajte sa zlákať výťahom, na medziposchodí sa totiž nachádza krásna sieň, v ktorej sa konajú aj svadobné obrady. 

Pôsobivá budova súdu v Santa Barbare

Zemetrasenie, ktoré zmenilo mesto #

1925 je rokom, kedy Santa Barbaru postihlo zemetrasenie o sile 6,8 stupňa. Z architektonického hľadiska bolo však zemetrasenie pre mesto veľkým víťazom. Občiansky aktivista Pearl Chase presvedčil urbanistov, aby mesto prestavali v zjednotenom španielskom koloniálnom štýle, inšpirujúc sa misiou a nedávno dokončeným divadlom Lobero. Mesto tak jednoznačne nabralo na pôvabe. Z tohto obdobia pochádza aj súdny dvor a nespočetné množstvo bielych budov zdobených železom, maľovanými dlaždicami a klenutými dverami.

Len pár minút chôdze od súdneho dvora bolo koncom 18. storočia postavené El Presidio, posledné zo štyroch vojenských opevnení na pobreží Kalifornie. Ďalšie boli založené v San Diegu, San Franciscu a Monterey. Prezídiá hrali dôležitú úlohu v okupácii Nového Španielska. Chránili misie a osadníkov pred útokom, poskytovali sídlo vlády a chránili krajinu pred inváziou. Prezídium Santa Barbara bolo vojenským veliteľstvom a vládnym centrom celého regiónu, siahajúce od južných hraníc dnešného okresu San Luis Obispo po Pueblo (osídlenie) v Los Angeles.

Každý august sa na území mesta Santa Barbara oslavuje päťdňová fiesta „Staré španielske dni“ s prehliadkami, predstaveniami a rodeom.

¡Viva España!

Kráľovná misií #

Mnohí považujú misiu v Santa Barbare za kráľovnú misií, pre jej výnimočnú krásu. V poradí desiatu z 21 kalifornských misií, ktoré slúžili na šírenie kresťanstva, založili františkáni na sviatok sv. Barbory - 4. decembra 1786. Stále aktívny farský kostol predstavuje dôležitý prvok mesta, kde ožíva história - múzeum, v ktorom môžete obdivovať umenie od 17. storočia, pôvodné múra, artefakty a výtvory obytných častí misie. Exteriér ponúka krásnu architektúru, farebné záhrady, maurskú fontánu s neďalekou práčovňou pôvodných obyvateľov a v neposlednom rade výhľad na mesto a Tichý oceán.

Vedeli ste, že..? 

Zvony, ktoré máte možnosť vidieť pozdĺž cesty zo San Diega do Sonomy (severne od San Francisca), sú tu od začiatku 20. storočia a značia pôvodnú trasu “El Camino Real” - španielsky názov pre Cestu Kráľov, ktorá prepája 21 kalifornských misií, založených františkánmi. V priebehu rokov ustúpila táto trasa moderným diaľniciam a cestám, pri ktorých je dnes osadených vyše 380 zvonov. 

La Arcada - unikátny šperk mesta #

Uprostred mesta leží kus histórie, očarujúca náhrada za nákupné strediská, La Arcada Plaza. Historický barber shop je tu stále fungujúcim zariadením s exhibíciou dekoratívneho umenia, ktoré na začiatku 90. rokov zdobilo pánske holičstvá. Čarovný zážitok umocňujú “živé” sochy hravých bronzových delfínov, Mozartovo trio, fontána so živými korytnačkami, a tiež Bob - najpracovitejší umývač okien v okolí. Plaza je sídlom reštaurácií, umeleckých galérií, butikov a služieb.

La Arcada - unikátny šperk sv. Barbary.

Čo s voľným časom? #

Santa Barbara Bowl je amfiteáter s kapacitou vyše 4-tisíc miest na sedenie, otvorený pre koncerty zvyčajne od apríla do októbra. V roku 1936 bol vytesaný do svahu, pôvodne ako miesto pre záverečnú slávnosť osláv “Starých španielskych dní”. Dnes sa tu zvykne konať viac ako dvadsať podujatí za sezónu, zvyčajne sa jedná o populárne hudobné koncerty. Len v roku 2019 tu vystupovali mená ako Bob Dylan, Van Morrison, Rod Stewart a Lionel Richie. Rozhodne si pozrite aktuálny program, možno budete mať šťastie na svojho obľúbeného interpreta.

Pláže, zátoky a krásny národný park Channel Islands lákajú k tomu, aby ste Santa Barbaru preskúmali z prvej ruky, v kajaku na samotnom oceáne. Počas plavby morským kajakom máte pri troche šťastia možnosť vidieť prírodnú show v podobe migrujúcich veľrýb a delfínov, alebo uvidíte aspoň morské vtáky a vyhrievajúce sa uškatce. Prístav je zábavnou voľbou pre rýchly oceánsky výlet. Pre dokonalé oceánske dobrodružstvo sa vydajte do národného parku Channel Islands. Galapágy Severnej Ameriky, prezývka, ktorou zvyknú volať tento park nám napovedá, že sa jedná o ultimátny zážitok v podobe plavby kajakom morskými jaskyňami, alebo kĺzaním medzi morskými riasami a pozorovanie podmorského sveta.

Filmový priemysel bol pôvodne založený v Santa Barbare už začiatkom 20. storočia, keď sa otvorilo štúdio Flying A Studios na West Mission Street. Filmových producentov pritiahlo mierne podnebie regiónu, ktorý mohol bez problémov slúžiť ako náhrada pre krajiny Afriky a Európy. Každý rok sa tu koná filmový festival, no návšteva jedného z filmov premietaných v  historických kinách stojí za to bez rozdielu, kedy toto mesto navštívite. Nie je to vrchol luxusu, no má to svoje výnimočné čaro.

Pre milovníkov pevniny odporúčam preskúmať mesto byciklom. Santa Barbara ponúka možnosti pre všetkých cyklistov. Uprednostníte jazdu po Cabrillo Boulevard - pobreží oceánu, alebo kľukaté cestičky údolia Santa Ynez,  ktoré vás prevedú kopcami, kaňonmi, vinicami a rančami s bielym plotom? Ak nemáte svoj vlastný bicykel, existuje tu niekoľko obchodíkov, kde vám ho veľmi radi požičajú. Verte, že v Santa Barbare budete mať skvelý čas aj bez auta.

Paseo Nuevo - nákupná pasáž v Santa Barbare.
Foto: Matej Barvirčák — BUBO

Shoreline Park je obľúbený pobrežný park, ktorý sa nachádza pár minút chôdze západne od pláže Leadbetter. Piknikové stoly a grily, detské ihrisko, chodníky, parkové lavičky a schody priamo na pláž robia z tohto miesta vynikajúcu destináciu pre trávenie voľného času. Samotný park poskytuje nádherný výhľad na pobrežie, mesto a pohorie Santa Ynez. Typická japonská brána, Torii, poskytuje prístup na schodisko a vedie k útesom a pláži pod parkom. Tá je pomerne úzka, skalnatá a počas prílivu býva celá zaplavená. Ideálna destinácia pre váš prvý cyklistický výjazd.

Nezabudnite ochutnať! 

Priamo na hlavnej promenáde sa môžete osviežiť jednou (alebo rovno viacerými) z najlepších zmrlín, aké ste doposiaľ mali. McConnell's Fine Ice Creams (728 State Street, 120 State Street, 201 W Mission Street) dovážajú aj do neďalekého dánskeho mestečka Solvang, ktoré môže byť vašou ďalšou zastávkou!

Pláže, ktoré by ste nemali minúť #

Arroyo Burro, alebo Hendry’s Beach, ako ju nazývajú miestni, ktorí sa sem chodia stretávať pri raňajkách alebo pri koktejle počas západu slnka. Ideálna je tiež pre prechádzku alebo beh po pobreží, pozorovanie veľrýb a surfing. Ak dostanete hlad, nezabudnite navštíviť reštauráciu s morskými plodmi Boathouse - okrem fantastického jedla tu budete mať parádny výhľad na Pacifik! 

Leadbetter - neviete rozdiel medzi pojmami bodyboard, paddleboard a surf? Nebudete mať len príležitosť zistiť to, ale aj vyskúšať si tieto športy na vlastnej koži. Postavíte sa na paddleboard a pomocou pádla sa budete presúvať oceánom, alebo si skúsite chytiť vlny Tichého oceánu ako profesionálni surferi? Požičovňa sa nachádza v neďalekom prístave. 

Summerland je únik pre tých, ktorí túžia po uvoľnenom relaxe na pláži. Nachádza sa pod parkom s volejbalovým ihriskom a piknikovými stolmi, vhodnými na grilovanie. 

Refugio je rajom v krásnom prostredí, ktorý lemujú palmy. Nachádza približne 30 kilometrov od Santa Barbary, návšteva však stojí za to. Nádherné výhľady všade, kam dovidíte. 

Zažiť západ slnka na Stearns Wharf #

Mólo a prístavisko Stearns Wharf, pomenované podľa jeho staviteľa, predlžuje hlavnú promenádu Santa Barbary, plnú reštaurácií, barov a obchodov - State Street. Postihlo ho už niekoľko katastrof, vrátane požiarov, búrok a zemetrasenia, no napriek všetkému prežilo od roku 1872 až dodnes a stalo sa jednou z najnavštevovanejších atrakcií mesta. Nájdete podklady v jedinečných obchodoch so suvenírmi a oblečením, rozhodnete sa vyskúšať čerstvé morské plody v jednej z reštaurácií, alebo sa rozhodnete pre degustáciu miestneho vína? Deti určite zaujme prírodovedné morské múzeum. Návšteva Stearns Wharf určite musí byť na vašom zozname, čo zažiť v Santa Barbare, aj keby to malo byť len na klasický kalifornský západ slnka.

Čo zažiť navyše? #

  1. Inspiration Point. Existuje niekoľko ciest, ktorými sa dostanete na toto miesto, nachádajúce sa vyše 500 metrov nad Santa Barbarou. V ich cieli však uvidíte nádherné výhľady na mesto, Tichý oceán, ale tiež pohorie Santa Ynez, ktorej pieskovcové vrcholy pokračujú smerom na sever.
  2. Botanická záhrada. Živé múzeum vyhradené pre rastliny, pochádzajúce z Kalifornie. Preskúmate jedinečnú prírodnú scenériu, uprostred ktorej približne osem kilometrov chodníkov križuje divoké záhrady. Počas jednej prechádzky sa dostanete od sekvojových lesov k púšti plnej kaktusov. Viac než tisíc rastlín predstavuje unikátnu botanickú krásu regiónu.
  3. Lotusland. Poľská operná speváčka Ganna Walska, strávila 43 rokov premenou pozemku v štvrti Montecito na záhradu, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších na svete. Skladá sa z 25 rôznych záhrad, z ktorých má každá odlišný dizajn, no nepozorovane prechádza do tej ďalšej. Niektoré majú pestré názvy - Modrá Záhrada, Japonská záhrada, alebo Divadelná záhrada. Prehliadku si však rezervujte vopred.
  4. Hľadáte umenie? Navštívte SBMA - Santa Barbara Museum of Art. Vyše 27 tisíc kusov tvorí stálu výstavu, ktorá zahŕňa stáročia celej planéty, od klasických starožitností až po moderné inštalácie. Francúzske, britské a americké umenie 19. storočia, sochy, fotografie, ale aj súčasná tvorba.
  5. Paseo Nuevo je nákupná destinácia v centre mesta. Viac ako 50 obchodov, krásne promenády, farebné kachličkové schody a terasa, ktorá poskytne ideálne prostredie na odpočinok po nákupoch.
  6. Funk Zone. Časť mesta medzi oceánom a diaľnicou č. 101 sa posledné desaťročia teší rozkvetu butikov, kaviarní, galérií a obchodov. Sklady a budovy tu zdobia graffiti a nástenné umelecké diela, čo tejto štvrti dáva súčasnú atmosféru. Remeslá tu praktizujú surferi, vinári, ale aj prichádzajúci kuchári. Ak vás už omrzela hlavná promenáda, zavítajte sem za nočným životom.
  7. Západ slnka na Butterfly Beach v populárnej celebritnej štvrti Montecito. Vhodne orientovaná pláž nám zaručí krásne výhľady nielen na západ, ale aj východ slnka. Miesto je populárne tiež pre surferov a kajakárov. Fotoaparát majte pripravený, môžete tu zachytiť aj delfíny!
  8. Fanúšikovia prírody a histórie by nemali vynechať Museum of Natural History - toto múzeum bolo v roku 2018 zrekonštruované a dnes sa môže pochváliť modernými interaktívnymi exponátmi pre všetky vekové kategórie. K dispozícii je tu tiež planetárium a vonkajšia záhrada, kde sa dozviete viac o jedinečnej histórii regiónu.
  9. Moreton Bay Fig Tree v Santa Barbare je figovník, najväčší svojho druhu v USA. Príbeh o ňom hovorí o námorníkovi, ktorý v roku 1876 navštívil mesto a daroval semiačko figovníka miestnemu dievčaťu. Pôvodne bol zasadený na hlavnej promenáde - 201 State Street, neskôr však presadený k vlakovej stanici Amtrak, kde túto historickú pamiatku uvidíte dodnes. Pri meraní v roku 1997 mal obvod stromu (meraný vo výške 1,4 metra) úchvatných 12,6 metra. Priemerná šírka koruny mala 54 metrov a samotná výška stromu bola dvadsaťštyri metrov. Skontrolujte, či vyrástol?
  10. Chromatic Gate. Ak snívate o prechode cez dúhu, neďaleko východnej pláže si môžete splniť svoj sen. Populárne miesto Instagramu, farebná chromatická brána je ľahko dostupná atrakcia, obľúbená hlavne pre fotografie návštevníkov, ktorí cez ňu kráčajú, skáču, alebo jazdia.

Čo vidiet navyše?

Aj takéto tváre má pôvabná Americká riviéra. Jej najlepším stelesnením je práve unikátna, fotogenická Santa Barbaru. Túite aj vy užiť si toto magické miesto osobne? Vydajte sa sem s nami v rámci nášho zájazdu USA západ, či v špeciálnej ponuke na cyklistický zájazd s bratmi Velitsovcami. 

¡Viva España! 

Matej Barvirčák

Matej Barvirčák

Matej Barvirčák

Matej vyštudoval financie v Brne, neskôr MBA vo Vilniuse. Pracoval v medzinárodnom prostredí sveta start-upov a inovácií, no cestovanie bolo vždy jeho vášňou. USA navštívil už počas štúdia a pravidelne sa tam rád vracia - prešiel ho už od Havajských ostrovov v Pacifiku po východné pobrežie pri Atlantickom oceáne. Adrenalín a vodné športy sú jeho hobby. Vždy poradí kvalitnú kaviareň v okolí a potrpí si na kvalitnej hudbe, filmoch, či vegetariánskom jedle. Snaží sa o čo najviac udržateľný životný štýl.

Zo zájazdu:

Matej Barvirčák

Posledná úprava článku | Prečítané: 597

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.