St. Denis – Roland Garros, kultúra a najdrahšia diaľnica Réunionu

Prehliadka

St. Denis – Roland Garros, kultúra a najdrahšia diaľnica Réunionu

Jeden z najvzdialenejších kúskov Francúzska a Európskej únie- ostrov Réunion- priťahuje turistov najmä svojou nádhernou prírodou. Zelenými kaňonmi a roklinami, sopečnými krátermi, horami vyššími ako naše Vysoké Tatry aj aktívnou sopkou. Športovcov lákajú prestížne ultratrail bežecké súťaže či šampionáty v surfovaní, Francúzov zase príjemná prímorská klíma. Vychýrený je lokálny rum, cukor či kvalitná bourbonská vanilka. Za zmienku ale určite stojí aj hlavné a zároveň najväčšie mesto na ostrove- St. Denis de la Réunion.

Na St. Denis sa často v tieni krásnych prírodných scenérií zabúda, aj keď neprávom. Vďaka medzinárodnému letisku Roland Garros tvorí nielen vstupnú bránu na samotný ostrov, ale pre nás s našou BUBO skupinkou, s ktorou prilietame z afrických Seychel, aj vstupnú bránu späť do Európy.

Do krajiny sme vstúpili na občiansky preukaz, jazdíme opäť vpravo, platíme eurom. Napriek tomu, že sa nachádzame hlboko v Indickom oceáne, po Afrike akoby tu mimo exotických paliem nebolo ani stopy. Práve hlavné mesto nám ako prvé ukazuje európsku tvár ostrova.

Ak sem niekedy zavítate, predtým, než sa pustíte objavovať nádhernú tunajšiu prírodu, vyhraďte si trochu času navyše a zamierte do ulíc hlavného mesta.

Mapa ostrova Réunion.
Foto: Dominika Ladecká — BUBO

Na úpätí hôr a oceánu #

St. Denis de la Réunion sa nachádza na pobreží v severozápadnej časti tohto sopečného ostrova, medzi oceánom a svahmi pohoria Roche Ecrite. To sa považuje za najvyšší bod mesta, pričom sa vyníma až do výšky 2276 metrov. Celé mesto je teda vystavané v kopcoch a už pri pohľade z lietadla na vás urobí veľký dojem.

K dnešnému dňu (20. 3. 2024) ho obýva približne 155-tisíc obyvateľov, čo je o tretinu viac ako na všetkých Seychelských ostrovoch dohromady. Populácia celého ostrova je pritom 850-tisíc obyvateľov. Zo St. Denis to robí nielen najväčšie mesto na ostrove, ale aj v rámci všetkých francúzskych zámorských departmentov a 20. najväčšie mesto vo Francúzsku všeobecne.

Práve z Francúzska prichádza na Réunion každoročne najviac turistov, ale aj prisťahovalcov, ktorí sem prichádzajú buď za prácou, alebo za príjemným strávením rokov na dôchodku. Kto by koniec koncov netúžil žiť v modernom prímorskom meste s vlhkým tropickým podnebím a priemernou teplotou 25 °C?

Domáci tu nikdy nezažijú sneh ani mráz, naopak užívajú si až 2 600 hodín slnka ročne. Čo ich ale zvykne potrápiť, sú časté zrážky - počasie sa tu dokáže zmeniť z hodiny na hodinu a ročne v meste spadne okolo 1700 mm zrážok. Ale aj práve vďaka tomu je krásne zelené a jeho čaru to ešte pridáva na sile.

Ďalšou výhodou pre francúzskych prisťahovalcov je aj to, že sa stále nachádzajú de facto na francúzskej pôde, platia pre nich teda rovnaké zákony ako doma a bez problémov sa dohovoria, keďže francúžština je jediným oficiálnym jazykom ostrova. Málokto z domácich hovorí anglicky, keďže to v každodennom živote nepotrebujú. Ak sa teda ostrov chystáte navštíviť po vlastnej osi, určite budete potrebovať Google Translator.

Vedeli ste, že...

St. Denis je od Paríža vzdialené 9 345 km? Medzi hlavnými mestami pravidelne lieta priama linka, let trvá približne 10 hodín. Okrem Paríža sa sem priamo viete pohodlne dostať aj z Marseille.

3 fotografie

Zoznámenie sa s Réunionom

Od založenia po éru cukrovej trstiny #

V roku 1669, a teda roku, kedy St. Denis vznikol, sa ešte Réunion nazýval ako Ile Bourbon, podľa francúzskeho rodu Bourbonovcov. Prvý guvernér ostrova Etienne Regnault sa rozhodol založiť nové hlavné mesto na severe ostrova - pôvodný vstupný bod, mesto St. Paul, totiž poskytovalo lepšie kotviace a poveternostné podmienky pre kotvenie lodí vo svojom zálive, ale sever ostrova mal lepšiu pôdu a vhodnejšie klimatické podmienky pre život obyvateľov.

St. Paul teda spočiatku s novým hlavným mestom zdieľalo moc, nakoniec ale úplne zaniklo a St. Denis bol v roku 1738 guvernérom Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais udelený oficiálny štatút hlavného mesta.

Mestečko sa v priebehu desaťročí pomaličky vyvíjalo, nebola to však ľahká cesta. Jeho osud závisel na tropických cyklónoch, epidémiách, pestovaní a cenách kávy a cukrovej trstiny či výmene moci medzi koloniálnymi veľmocami. Prvým problémom bol v roku 1764 zánik Francúzskej Východoindickej spoločnosti. V rovnakom čase pestovanie kávy, ktoré zarábalo na financovanie mestských projektov a výstavby, získalo nového konkurenta - Antily. Tie sa rozhodli rozšíriť svoje poľnohospodárstvo a vyskúšať pestovanie nových plodín. Bohužiaľ pre St. Denis vrátane kávy.

Počas vlády Napoleona Bonaparteho, kedy aj samotný Réunion niesol názov Ile Bonaparte a v Indickom oceáne sa bojovalo o moc, prišla ďalšia prekážka. V roku 1810 sa Britské jednotky vylodili v blízkosti mestečka Grande Chaloupe. Behom jedného dňa bolo obsadené aj hlavné mesto a z ostrova sa stala Britská kolónia.

Prinieslo mu to však aj výhody - po tom, čo úrodu kávy zmasakrovali 2 veľké cyklóny, sa Briti rozhodli prejsť radšej na pestovanie cukrovej trstiny. Tá bola omnoho menej náchylná na výkyvy počasia, ktoré sú v týchto končinách bežné. V Európe dopyt po cukre rástol a Réunionu to prinieslo zárobky, vďaka ktorým začalo St. Denis rásť a prekvitať.

Zájazd, pri ktorom spoznáte Réunion:

Vanilkové ostrovy - veľká cesta cez Seychely, Maurícius a Réunion

Od turbulencií 19. a 20. storočia po moderné mesto #

Napriek tomu, že situácia začala pre hlavné mesto konečne vyzerať dobre, nasledovala epidémia moru a otvorenie Suezského prieplavu v roku 1869. To odklonilo námorné cesty a ostrov do značnej miery marginalizovalo. Ako ďalšia udrela epidémia španielskej chrípky v roku 1919. Z vtedajších 25 000 obyvateľov hlavného mesta ju 2 000 neprežilo. Dodnes ako smutnú pripomienku tejto udalosti nájdete v meste historický morový cintorín. No a ako posledná bodka prišli 1. a 2. svetová vojna, ktoré mesto potrápili ekonomicky.

Po skončení 2. svetovej vojny sa ale karta obrátila a do mesta začali prúdiť masy ľudí z vidieckych oblastí. Z ostrova sa stal zámorský department Francúzska a začalo sa vo veľkom budovať - od rozvinutej cestnej siete cez nemocnice až po administratívne budovy. Dnes je mesto centrom obchodného, priemyselného aj politického života a okrem morového cintorína, pamätníkov a názvov ulíc tu po jeho strastiplnej histórii neostalo ani stopy.

4 fotografie

Prvé prechádzky St. Denis

Čo dnes môžete v meste nájsť?

  • Okrem toho, že  v meste sídlia všetky regionálne úrady, vzdelávacie inštitúcie od materských škôl až po univerzity a štátna aj súkromná nemocnica, našli by ste tu napríklad aj jednu z najdrahších diaľnic sveta.
  • Správny súd s jurisdikciou nielen pre celý ostrov, ale aj pre Francúzske južné a antarktické oblasti. Tie ako ďalšia zámorská oblasť nie sú spravované z Paríža, ale odtiaľto zo St. Denis.
  • Sídli tu aj Veliteľstvo ozbrojených síl zóny južného Indického oceánu.
  • Basketbalové, futbalové a hádzanárske športové kluby.
  • Mesto je aj srdcom náboženského života a na jednej ulici tu bežne nájdete kresťanský kostol, mešitu, hinduistický aj budhistický chrám.
  • Zároveň až jednu tretinu všetkých pamiatok Réunionu nájdete práve tu, v St. Denis.

Vystavené delá obrátené smerom k moru.
Foto: Dominika Ladecká — BUBO

BARACHOIS #

My v BUBO prehliadku odporúčame začať v historickej časti Barachois. Práve tu, na nábreží, ktoré pôvodne slúžilo ako prístav pre obchodné lode, sa kedysi mesto zrodilo. Dokonca aj samotný názov Barachois symbolizuje pobrežnú lagúnu. Dnes sa tu nachádza príjemná promenáda obklopená palmami, na ktorú sa chodia domáci prechádzať, bicyklovať a sledovať západy slnka.

Po ľavej strane zároveň vidieť jednu z najdrahších diaľnic sveta - Route du Littoral a fotogenickú scenériu dopĺňajú aj delá, ktoré sem boli nainštalované ako pripomienka príchodu Britov. Práve z miesta, kde delá stoja, sa určuje vzdialenosť Réunionu od hlavných veľkých svetových miest ako sú New York, Londýn, Peking či Moskva.

Diaľnica Route du Littoral

  • Vedie scénickou trasou medzi strmými útesmi a vodami Indického oceánu, z veľkej časti vystavaná priamo na viadukte.
  • Jej úlohou je nahradiť starú, menej bezpečnú hlavnú cestu a spojiť hlavné mesto s mestečkom La Possessión. Podľa plánov by sa tak malo stať do roku 2030.
  • Ide o jeden z najväčších cestných projektov na svete!
  • Jej výstavba je financovaná z peňazí prefektúry Réunionu, Francúzska aj Európskej únie a zatiaľ stála neuveriteľné 2 miliardy eur!

4 fotografie

Čriepky z Réunionu

V blízkosti diel si určite všimnete aj pamätník s veľkým dvojkrížom a nápisom „AU GENERAL DE GAULLE LA REUNION RECONNAISSANTE“. Na nábreží bol vztýčený po 2. svetovej vojne ako poďakovanie jednotkám tzv. Slobodných Francúzov, ktorí ostrov oslobodili spod vplyvu vichistického režimu. Práve vďaka tomu dnes Réunion nie je súčasťou Veľkej Británie (ani Nemecka), ale Francúzska.

Kúsok od pamätníka určite neprehliadnete sochu najvýznamnejšieho a najslávnejšieho rodáka zo St Denis- stíhacieho pilota, vynálezcu a vojnového hrdinu Rolanda Garros. Domáci obyvatelia mu nevzdali hold iba touto sochou - v meste by ste našli aj ulicu, na ktorej sa Roland v roku 1888 narodil a ktorá sa na jeho počesť dnes nazýva Rue de Garros. Jeho zaujímavý príbeh vám približujeme aj v našom fóre Roland Garros - najslávnejší rodák Réunionu.

BUBO tip

Priamo za sochou sa zastavujeme v najvychýrenejšej reštaurácii v meste, ktorá sa tak isto nazýva Roland Garros. Ak sem zavítate, odporúčame vám vyskúšať miestne špeciality ako krevetové kari, rybací tatarák alebo hovädzie carrpacho.

Všetky pamätníky a sochy na nábreží uzatvárajú námestíčko, ktoré je nazývané podľa koloniálneho správcu Mahé de Labourdonnais. V minulosti tu stála dokonca aj jeho socha. Keďže bol ale veľkým zástancom otroctva, v roku 2023 bola odmontovaná a presunutá na iné miesto.

Námestie býva dejiskom koncertov, vianočných výstav, ale aj demonštrácií, ktoré väčšinou začínajú vo vyššej časti mesta pri botanickej záhrade a končia tu, pred budovou Prefektúry la Réunion. Tieto dva body spája najznámejšia ulica v meste, Rue de Paris, ktorou sa vydáme pokračovať v našej prehliadke.

4 fotografie

Stopy Rolanda Garros

Rue de Paris a Stĺp víťazstva #

Každý, kto v minulosti niečo znamenal a mal dostatok peňazí, chcel bývať práve na tejto ulici. Dodnes tu nájdeme nádherne zachované kreolské vily, administratívne budovy, pamätníky a múzeá.

Ako prvé prechádzame okolo malého parku s detským ihriskom. Vyzerá nenápadne, v minulosti ale zohral dôležitú úlohu. Práve na mieste, kde sa nachádza, bolo 20. decembra 1848 vyhlásené zrušenie otroctva. 20. december domáci oslavujú ako štátny sviatok.

Na opačnej strane cesty si všimnete ďalší malý parčík s bustou básnika Leconte de Lisle a tiež McDonalds. Určite ho neprehliadnete - umiestnený v starej koloniálnej budove je tak trochu ako päsť na oko.

Park vyzerá nenápadne, v minulosti ale zohral dôležitú úlohu. Práve na mieste, kde sa nachádza, bolo 20. decembra 1848 vyhlásené zrušenie otroctva. 20. december domáci oslavujú ako štátny sviatok.

Po tom, ako minieme McDonald´s, nám do očí udrie Stĺp víťazstva- nádherný mramorový stĺp s nápisom 1918 a so sochou anjela s vavrínovým vencom na hlave, ktorý zdobí kruhový objazd v strede hlavnej ulice. Cestou k nemu sa ešte zastavíme pri hlavnej Katedrále katolíckej diecézy v St. Denis, ktorá bola postavená v roku 1832 a spolu s s Komormi Mauríciom Seychelami je členom biskupskej konferencie Indického oceánu. Napriek tomu, že je budova aktuálne v rekonštrukcii, vieme na chvíľočku nazrieť dnu. Nezdržíme sa ale dlho a už mierime k Stĺpu.

Ten bol vystavaný ako vojnový pamätník venovaný padlým v 1. svetovej vojne, v ktorej zahynul aj Roland Garros. Umiestnený tu nie je náhodou - stojí priamo pred budovou starej radnice. Tá sa dnes tak isto rekonštruuje a momentálne zíva prázdnotou, na jej nádvorí ale hrdo vlajú 4 rôzne vlajky: vlajka Francúzska, Európskej únie, mesta St. Denis aj neoficiálna vlajka Réunionu. Spoločne vytvárajú ikonu a jedno z najviac fotografovaných spotov hlavného mesta.

5 fotografií

Od štvrte Barachois po Stĺp víťazstva

Svetlo islamu #

Ako ďalej pokračujeme po Rue de Paris, v diaľke vidíme 2. najstaršiu mešitu vo Francúzsku - mešitu Noor-e-Islam, čo v preklade z arabčiny znamená „svetlo islamu“. Prvýkrát bola postavená v 90. rokoch 19. storočia, teda ešte 21 rokov predtým, ako bola vystavaná prvá mešita v Paríži. Staršiu by ste v rámci Francúzska našli už iba na ostrove Mayotte.

Za jej vznik sa zaslúžili prisťahovalci z Indie - obchodníci, ktorí prišli z južného indického štátu Gudžarát. Šiesti z nich kúpili na dnešnej ulici Rue du Maréchal-Leclerc budovu, ktorá slúžila miestnym moslimom ako neformálne pietne miesto ďalších 10 rokov. V roku 1898 získali od guvernéra povolenie na stavbu mešity a o 7 rokov neskôr už bola slávnostne otvorená modlitebňa pre 150 veriacich.

V 60. rokoch ju ale postihol požiar, ktorý sa údajne rozšíril z vedľajšieho obchodného priestoru a úplne zničil celú drevenú fasádu. Moslimovia z Réunionu začali zháňať financie na jej opravu a skúpi naozaj neboli - niektorí obchodníci individuálne darovali až 3 milióny frankov! Na celú prestavbu sa vyzbieralo dokonca až 15 miliónov, vďaka ktorým bola v roku 1979 dokončená mešita v takej podobe, ako ju vidíme dnes.

Napriek tomu, že dnu nemáme povolený vstup, obdivujeme aspoň z diaľky jej krásny 32 metrový minaret, ktorý váži až 1 tonu a bol navrhnutý tak, aby odolal aj tropickému cyklónu. Veriaci, ktorí sú sunniti, sú z neho okrem piatku zvolávaní k modlitbám iba raz. Nie preto, že by im to niekto zakázal - zodpovední za mešitu sa sami vyjadrili, že nechcú rušiť svoje okolie a pokojnú atmosféru v meste. Noor-e-Islam je každopádne jednou z jeho najkrajších ozdôb a v roku 2005 ju dokonca navštívil aj Nicolas Sarkozy, vtedy ešte ako francúzsky minister vnútra.

Rodisko réunionských velikánov #

Pokračujeme a na každom kroku míňame krásne, historicky pôsobiace koloniálne vilky. Aj keď v nich dnes sídlia notárske úrady, kancelárie a ubytovania, väčšina z nich je zaradená medzi historické pamiatky Réunionu a ak by sa teda ich majitelia rozhodli ich prestavať, musia to urobiť tak, aby zachovali ich pôvodný vzhľad. Na ich vonkajším múroch nájdete tabuľky, ktoré rozprávajú príbeh každého domu a zároveň aj QR kód, ak by ste si chceli bližšie informácie prečítať neskôr online. My sa zastavujeme pri najznámejšej vile v celom meste- vile Déramond, známej aj ako vila Déramond-Barre.

Vila Deramond bola rodiskom najznámejšieho réunionského spisovateľa aj francúzskeho premiéra. Dnes zíva prázdnotou, napriek tomu však zostáva jednou z najštýlovejších budov v historickom centre.
Foto: Dominika Ladecká — BUBO

Postavená bola na pozemku, ktorý patril Francúzskej Východoindickej spoločnosti ešte v predvečer Francúzskej revolúcie. Počas svojej existencie vystriedala niekoľko slávnych majiteľov. Narodil sa v nej napríklad princ básnikov Leon Dierx, po ktorom bolo pomenované múzeum, ktoré neskôr navštívime.

Začiatkom 20. storočia vilu odkúpil lekár Octavian Déramond, ktorého meno dnes budova nesie. Jeho vnuk, Raymond Barre, ktorý sa narodil v roku 1924, tu strávil prvých 20 rokov svojho života. Počas 2. svetovej vojny ho potom v rámci mobilizácie poslali na Madagaskar a neskôr sa z neho stal francúzsky premiér.

Samotná vila je od roku 1983 majetkom departmentu Réunion a bolo dokonca možné ísť sa pozrieť do jej vnútorných priestorov. Od obdobia pandémie Covid 19 je ale táto možnosť zrušená a budovu teda môžeme obdivovať iba z vonku.

Princ básnikov a impresionisti #

Od vily Deramond smerujeme práve k spomínanému múzeu Leona Dierxa. Ďalšia pomerne malá vila, ktorá ukrýva diela umelcov ako Pablo Picasso, Paul Gauguin, August Renoir či maliar z Montmartru Georges Michel. Našli by ste tu tiež výstavy fotografií, sôch, diel od lokálnych umelcov či výstavy súčasného umenia.

Zaujímavá je aj samotná budova múzea, v ktorej pôvodne sídlilo biskupstvo. Až začiatkom 20. storočia dvaja priatelia z detstva narodení na Réunione, Georges Athenas et Aime Merlo (spisovatelia, ktorí tvorili pod pseudonymami Marius a Ary Leblond) iniciovali projekt múzea a umeleckej galérie, získali súhlas Koloniálnej rady a rezidenciu biskupstva pretvorili. 

Sprístupnili múzeum verejnosti a pomenovali ho po Leonovi Dierxovi – najznámejšom básnikovi, maliarovi a sochárovi z Réunionu. Ak by ste ho chceli navštíviť, vyhnite sa pondelkom - v tie býva múzeum zatvorené.

Štátna záhrada Jardin de L´État #

Našou poslednou zastávkou je botanická záhrada, ktorá slúži ako verejný park a zároveň uzatvára ulicu Rue de Paris - štátna záhrada Jardin de L´État. Rozprestiera sa na ploche 4 hektárov a poskytuje obyvateľom mesta aj turistom príjemné miesto na prechádzku, nedeľné pikniky aj hudobné a umelecké festivaly. Okrem toho, že je domov 50 rôznych druhov stromov (vrátane afrického baobabu, mangovníkov, tamarindových stromov atď.), nájdete tu aj prírodovedné múzeum, ktoré pravidelne organizuje tematické exhibície pre verejnosť.

Historicky dodnes nevedia s istotou povedať, kedy presne záhrada vznikla. Isté je, že na jej mieste sa v minulosti najskôr nachádzala tzv. Kráľovská záhrada liečových rastlín, ktorá bola založená v roku 1635 a už tá bola spojená s prvým prírodovedným múzeom.

Súčasnú záhradu založil neskôr Pierre Pouvre, niekedy medzi rokmi 1764 až 1784. Predtým, ako bol akýkoľvek druh rastliny introdukovaný do voľnej prírody na ostrove, bol najskôr vysadený práve tu, aby sa zhodnotilo, či bude schopný v klimatických podmienkach Réunionu prežiť. Mnohé boli dovezené z Madagaskaru, Európy, niektoré druhy stromov dokonca až z Japonska.

V polovici 19. storočia by ste tu už našli viac ako 2 000 druhov rastlín, ktoré boli spísané do katalógu záhradných rastlín. Jardin de L´État bola toho času jednou z najzaujímavejších botanických záhrad na celej južnej pologuli. Svoje čaro dodnes rozhodne nestratila a s našou skupinkou sme si práve tu urobili pekný a pohodový záver našej prehliadky.

5 fotografií

Záhrada a múzeum

Napriek tomu, že hlavné mesto Réunionu nie je hlavným ťahačom turistov na ostrov, za návštevu určite stojí a počas pohodovej, približne hodinovej prechádzky si prídu na svoje milovníci prírody, umenia, architektúry, histórie aj dobrého jedla. Než sa teda pustíte objavovať vychytené turistické miesta, určite mu venujte chvíľu času. Jeho atmosféra vás určite tiež dostane!

TOP 10 ST. DENIS

  1. Barachois - historická štvrť s krásnou promenádou a výhľadom na jednu z najdrahších diaľnic sveta. Nájdete tu sochu pilota Rolanda Garros, pamätník z 2. svetovej vojny aj delá mieriace smerom na Indický oceán. Ich úlohou je pripomínať príchod Britov a začiatok britského koloniálneho obdobia na ostrove.
  2. Reštaurácia Roland Garros - ideálne miesto, kde môžete súčasne spoznať lokálnu kuchyňu a pozorovať západ slnka nad zálivom. Menu v angličtine tu bude náročné nájsť, krevetové kari, rybací tatarák či lahodné crème brûlée, ale za náročnejší úvod rozhodne stoja.
  3. Rue de Paris - hlavná ulica, ktorá pretína historickú časť mesta. Začína v štvrti Barachois a smeruje k záhradám Jardin de l'Etat. Nájdete na nej sústredené všetky múzeá, krásne vilky z koloniálnej éry aj starú radnicu s Víťazným stĺpom.
  4. Víťazný stĺp – vojnový pamätník 1. svetovej vojny, ktorý sa hrdo týči pred budovou starej radnice. Spoločne tvoria ikonu mesta St. Denis. Vyobrazené sú dokonca aj na poštových známkach.
  5. Mešita Noor-e-Islam - jedna z dvoch mestských mešít a súčasne 2. najstaršia mešita vo Francúzsku. So svojím 32 metrovým minaretom skrášľuje mesto a zároveň víta k piatkovým bohoslužbám až 650 veriacich- ženy aj mužov.
  6. Katolícka diecéza - najdôležitejšia katedrála v meste aj na celom ostrove, postavená v roku 1832, obklopená malým nádvorím s fontánou a ovocnými stromami.
  7. Jardin de L´État - alebo v prekalde štátna záhrada. Príjemný verejný park plný exotických druhov záhradných rastlín aj stromov, kde môžete absolvovať príjemnú prechádzku, stráviť peknú rodinnú nedeľu aj navštíviť prírodovedné múzeum či hudobný festival.
  8. Vila Dermond – rodisko réunionských velikánov ako básnik Leon Dierx či francúzsky prezident Raymond Barre. Aktuálne nie je jej prehliadka možná, ale aj svojím vonkajším zjavom tvorí ozdobu Rue de Paris aj celého mesta.
  9. Múzeum Leon Dierx - pokiaľ ste milovníci umenia ( a špeciálne obdobia impresionizmu), určite stojí za návštevu aj miestne múzeum umenia. Aj keď rozlohou nie je veľké, ponúka diela slávnych autorov ako Picasso, Renoir, Gauguin a ďalších.
  10. Park v štvrti Barachois- nenápadné miesto plné detských hojdačiek a preliezok, ktoré nesie skrytú historickú stopu. Práve v tomto parku bolo 20. decembra 1848 vyhlásené zrušenie otroctva na Réunione.
Dominika Ladecká

Dominika Ladecká

Dominika Ladecká

Bývalá tanečníčka a trénerka tanca, ktorú cestovanie uchvátilo už v skorom veku, a to najmä vďaka rodinným výletom na Balkán či na sever Afriky, ale aj vďaka účasti na medzinárodných tanečných súťažiach a šampionátoch v rôznych kútoch Európy. Odkedy po prvý raz navštívila Paríž, vedela, že chce jedného dňa sprevádzať poznávacie zájazdy. Jej pôvodný zámer ísť študovať cestovný ruch nakoniec nevyšiel, no aj keď vyštudovala zdravotnícky odbor, vášeň pre cestovanie ju neopustila. Jej kroky vždy aj počas štúdia viedli k cestovaniu - medzi semestrami trávila každé leto spoznávaním gréckych ostrovov ako delegátka, počas zimných prázdnin získala skúsenosti ako tlmočníčka infocesty v Ománe a každú svoju voľnú chvíľu sa snažila so svojimi priateľmi spoznávať Európu na vlastnú päsť. Dnes sprevádza v Bubo a loví s jeho klientmi zážitky po celom svete. Miluje grécku kuchyňu, východy a západy slnka na tichých, magických miestach a tanec vo všetkých jeho formách.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Fascinujúci Omán BUBO privátnym lietadlom

Zo zájazdu:

Dominika Ladecká

Posledná úprava článku | Prečítané: 47

Mohlo by Vás zaujímať

Prežil som Réunion Prémiový blog

Prémiový blog Prežil som Réunion

Réunion – dobrodružný a úchvatný ostrov v Indickom oceáne. Už prílet sem je niečím výnimočný. Ako sa blížime k nášmu cieľu, pod nami sa celé dlhé…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Náš deň na Réunione – divoká perla prírody Prémiový blog

Prémiový blog Náš deň na Réunione – divoká perla prírody

Ľudí priťahuje kombinácia krásy s drsnou povahou. Veď preto máme radi niektorých akčných hrdinov, chodíme obdivovať vysoké hory, preto chce každý…

St. Denis – Roland Garros, kultúra a najdrahšia diaľnica Réunionu Prehliadka

Prehliadka St. Denis – Roland Garros, kultúra a najdrahšia diaľnica Réunionu

Jeden z najvzdialenejších kúskov Francúzska a Európskej únie- ostrov Réunion- priťahuje turistov najmä svojou nádhernou prírodou. Zelenými kaňonmi…

Dominika Ladecká 14 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Réunion (FRA), Seychelské ostrovy, Maurícius


náročnosť

11 dní

Trvanie

3458 4940€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.