Bájny Thorov prístav a najdôležitejšie mesto aké tu nájdete. Torshavn je hlavným mestom Faerských ostrovov, aj keď domáci mu nepovedia inak ako “Havn či Havnin”, čiže prístav. Leží v srdci ostrovov oviec, pri pobreží najväčšieho ostrova Streymoy. Ukrýva v sebe zaujímavú históriu, najstarší fungujúci parlament sveta, príjemné reštaurácie, kaviarne a obchody. Súostrovie je posiate izolovanými mestečkami, dedinkami, farmami a usadlosťami. Veľké mestá tu nečakajte a ak máme označiť niektorú z aglomerácií ako mesto, tak je to jednoznačne Torshavn. Poďte sa spolu s nami pozrieť čo v sebe ukrýva najväčšie mesto aké nájdete medzi Islandom a Nórskom.

Príchod do prístavu severského boha #

Torshavn, patriaci medzi najkrajšie mestečká Európy, má výbornú strategickú polohu na najväčšom ostrove Streymoy. Nachádza sa na 62° 01' severnej šírky a 6° 46' západnej šírky. Jeho prístav leží vo vodách Nólsoyarfjørður, jedného z fjordov, ktorý je súčasťou Atlantického oceánu.

Napriek absencií letiska sa sem viete relatívne jednoducho dostať. Z medzinárodného letiska Vágar, sem vedie 46 km dlhá cesta. Ostrov Vágar je s ostrovom Streymoy prepojený od roku 2002, 4940 metrov dlhým podmorským tunelom, ktorý je spoplatnený. Spiatočná cesta vás preto vyjde 100 DKK. Na presun viete využiť či už požičané auto, zabezpečený privátny transfer alebo verejnú dopravu. Na ostrove Streymoy sa cesta rozdvojuje a vy sa máte možnosť dostať do hlavného mesta buď rýchlejšou cestou vedúcou popri Nólsoyarfjørður, alebo zaujímavejšou scénickou cestou č. 10, ktorá vedie cez hory. Takýchto scénických ciest nájdete na Faerských ostrovov niekoľko. Preto jedným z našich BUBO tipov ako sa dostať do Torshavn, alebo z neho je využiť túto cestu na ktorú sa napojíte v severozápadnej časti mesta. Prechádzať tak budete horami a užijete si krásne výhľady na okolité fjordy a zelené kopce.

Druhou možnosťou ako sa viete dostať do Thorshavn a tak isto aj na Faerské ostrovy je využitie niektorého z trajektov, ktoré sa sem plavia z iných ostrovov. Poprípade trajekt spoločnosti Smyril Line, ktorým sa sem dostanete až z Dánska, alebo na spiatočnej plavbe z Islandu.

Príchod do Torshavnu trajektom. Video: Ľ. Fellner

Príchod do Torshavnu trajektom. Video: Ľ. Fellner

Mesto, ktoré zakladali Vikingovia #

Rozloha mesta 172,9 km2 a počet obyvateľov 19 165 naznačujú, že sa nejedná o zvlášť veľké mesto. No na pomery Ovčích ostrovov ide v skutočnosti o veľkomesto, ktoré je právom hlavným mestom Faerských ostrovov a aj Tórshavnskej kommuny. Najbližšie mestá Argir a Hoyvík dnes už patria do aglomerácie hlavného mesta a stali sa jeho súčasťou, podobne ako napríklad Záhorská Bystrica v Bratislave. 

3 fotografie

Príjemné centrum mesta, ktoré si vás získa svojou atmosférou

Stručná história mesta – Ako sme úvodom už spomenuli, Torshavn v preklade znamená “Thorov prístav”. Názov mesta je totiž odvodený od boha hromu a blesku v rámci severskej mytológie - Thóra a slova Havn, čo v preklade znamená prístav. Na legendu dodnes odkazuje aj znak mesta, ktorý znázorňuje Thórove kladivo - Mjölnir. Zároveň je to znakom, že založenie mesta patrí do predkresťanskej éry. No iná legenda hovorí, že mesto dostalo pomenovanie po prvom osadníkovi, ktorý sa tu usídlil a čuduj sa svete, volal sa Thór. Prvá osada bola na mieste dnešného hlavného mesta založená v 10. storočí a Torshavn sa aj pre tento fakt považuje za jedno z najstarších hlavných miest v severnej Európe. Hlavným mestom sa stal vďaka Vikingom, ktorí si práve na tomto mieste zriadili sídlo svojho parlamentu. Prístav mesta je rozdelený na dve časti polostrovom TINGANES. Jeho názov je odvodený od slovíčka thing, čo bolo označenie vikingského parlamentu. Toto neutrálne miesto na polostrove, bolo vybraté uprostred strategického zálivu a Vikingovia sa tu pravidelne schádzali každé leto. Riešili tu spory, či už lokálne, ale aj celospoločenské. Prijímali zákony, ktoré platili na celom území, no tak isto sa tu odsudzovali ľudia za nedodržiavanie prijatých pravidiel. Mesto postupne lákalo čoraz viac ľudí a stalo sa hlavným mestom obchodu. Thinganes sa tak stal základom pre vznik hlavného mesta. Historicky sa Faerské ostrovy dostali pod Nórske kráľovstvo a neskôr aj pod Dánsko. V jednotlivých obdobiach boli právomoci Faerského parlamentu a aj hlavného mesta okliešťované, no prežili až do dnes. Počas 2 sv. vojny, keď bolo Dánsko okupované nacistickým Nemeckom, kontrolu nad ostrovmi prebrala Veľká Británia. Faerské ostrovy spolu s Islandom sa tak stali dôležitou bránou v rámci severného Atlantiku, od ktorej mali kľúč spojenci. Za stáročia sa postupom času prístav premenil z hlavného rybárskeho prístavu na hlavný obchodný prístav krajiny. Aj napriek absencií letiska, ktoré sa nachádza na ostrove Vágar, je prosperujúcim mestom. Mesto Torshavn má fabriky na spracovanie rýb, lodenicu a továreň na výrobu vlnených výrobkov. Je hlavným obchodným centrom ostrovov, pričom významnou zložkou príjmu miestnych obyvateľov tvoria príjmy zo služieb a turizmu.

V okolí mesta, tak ako aj na celých Faerských ostrovoch prevláda oceánske, mierne chladné podnebné pásmo, ktoré je charakteristické malými zmenami teplôt medzi zimou a letom, či dňom a nocou. Počasie je veľmi premenlivé a ročne tu spadne približne 1500 mm zrážok, pričom najčastejšie tu prší v období medzi októbrom a marcom a to až 28 krát za mesiac. Ak chcete zažiť Faerské ostrovy s najmenšou pravdepodobnosťou dažďa vydajte sa sem v období leta od júna do augusta. Priemerná ročná teplota vzduchu sa pohybuje okolo 6,8 °C (8,3 °C cez deň a 5,3 °C cez noc). Najchladnejšími mesiacmi sú január až marec a najteplejšími jún až august. Sneh tu nie je veľmi častý, ale v zimných mesiacoch zvykne pokrývať okolité hory Torshavnu. Hlavné mesto je charakteristické aj silným vetrom, ktorý v priemere dosahuje hodnoty okolo 23 km/h, pričom zima je veternejšia ako leto. 

Na domorodé kroje sú Faerčania veľmi hrdí. Dedia sa z pokolenia na pokolenie.
Foto: Archív — BUBO

Hlavné mesto, kde sa pasú ovce #

Mesto obklopujú zelené kopce a Atlantický oceán. Torshavn je charakteristický sympatickými drevenými domčekmi, ktoré lemujú cesty vedúce do samotného centra. To je sústredené v okolí polostrova Tinganes, ktorý rozdeľuje prístav mesta na dve časti. Cestou do centra budete prechádzať jednotlivými štvrťami mesta a isto vás upútajú aj pasienky, na ktorých sa budú medzi domami a pri skalnatom pobreží pásť stáda oviec, husí a iných zvierat. Torshavn si svojich návštevníkov získa svojou severskou atmosférou, čistotou a kompaktnosťou. Budete sa tu jednoducho cítiť veľmi dobre. Mesto je hlavným centrom kultúry, nákupov a zábavy na ostrove. Pre mnohých návštevníkov, tak ako aj v prípade našich zájazdov, ktoré BUBO realizuje na Faerské ostrovy je Torshavn hlavnou základňou z ktorej vyrážajú na celodenné výlety po okolitých ostrovoch. Hlavné mesto totiž ponúka najlepšie hotely a reštaurácie na ostrovoch. No možno dáte prednosť ubytovania v drobných mestečkách, či dedinkách. Hotely v nich však žiaľ majú relatívne obmedzené kapacity a mohli by sme ich skôr označiť za domáce penzióny ako za hotely.

Hotel Føroyar v Torshavn #

BUBO už klasicky spája poznávací program s kvalitnými hotelmi. Hotel Føroyar pri svojich cestách využíva napríklad aj Dánska kráľovná Margaret, alebo jej syn, korunný princ Frederik. Pravdepodobne viete, že Faerské ostrovy sú autonómnym regiónom patriacim Dánsku a to aj napriek tomu, že nepatria do Európskej Únie. V hoteli Føroyar sa okrem BUBO skupín ubytovali aj Bill Clinton, Al Gore, hudobné skupiny ako Scorpions, Smokie či Bryan Adams. Nesmeli chýbať ani futbalové hviezdy ako Raúl z Realu Madrid alebo Zlatan Ibrahimovič. Hotel Føroyar má všetko čo na kvalitný oddych po zážitkovom programe potrebujete. Typický strohý ale jednoduchými líniami pretkaný škandinávsky dizajn pôsobí čisto až priam nemocnične. Hotel ponúka 200 izieb, ktoré sú nádherne rozmiestnené v dvoch krídlach hotela. Každé z nich sa ťahá akoby s vrstevnicami krajiny. A tak, keď sa človek pozerá z prístavu a hľadá hotel, je geniálne skrytý, až vytvára dojem splynutia s okolitou krajinou. Žiadna opacha, ktorá by narúšala všeobecný ráz prostredia. Všetko je tu robené s ozajstným škandinávskym citom. Hlavná reštaurácia ma veľké okná, aby poňala čo najviac svetla, a vy máte mesto ako na dlani. Občas sa na priľahlé zelené pláne priamo pred hotel chodia pásť aj faerské ovce, a tak je idyla bohatých raňajok dokonalá. Nezabudnite si dať miestneho lososa. Faerské ostrovy patria do prvej desiatky krajín jeho vývozcov. Čo je na krajinu o počte obyvateľov niečo málo cez 50 000 veľmi slušný výkon.

Širšie centrum hlavného mesta Faerských ostrovov #

Hlavné mesto Torshavn je relatívne kompaktným mestom, v ktorého centre mesta sa budete najlepšie pohybovať pešo. Ako sa do centra mesta dostať z jeho okrajových častí? Väčšina turistov má prenajaté auto, alebo mikrobus v prípade väčšej skupiny, tak ako to býva aj na našich BUBO zájazdoch. No ako turista máte možnosť využiť aj mestskú hromadnú dopravu, ktorá je zadarmo. 

Jedným z populárnych miest Torshavnu je aj nákupné centrum SMS. Z centra mesta sem chôdzou prídete za približne 10 minút. V nákupnom centre okrem potravín, nájdete aj množstvo drobných obchodíkov, pekáreň a iné drobné reštaurácie. 

Dominantou mesta je aj moderná katedrála Vesturkirkjan, ktorá sa svojou zaujímavou architektúrou vyníma nad mestom a keď sa budete vracať z vašich výletov do hotela, rozhodne sa pri nej zastavte. Minimalistická výzdoba tohto luteránskeho kostola vás pravdepodobne neohúri, no aj tak sa oplatí navštíviť. Kostol je zároveň multifunkčným miestom, kde sa často krát konajú koncerty, či iné kultúrne podujatia. 

Jednou z najkrajších a najzaujímavejších budov mesta je aj The Nordic House (Severský dom). Pod dohľadom Severskej rady ministrov a s poslaním propagovať miestnu históriu a kultúru bola táto inštitúcia založená v roku 1983. Krásne zelená budova, ktorú navrhol architekt Ola Steen, zvonku pripomína draka a ladí s plazivým dizajnom priestrannej vnútornej haly. Posaďte sa v miestnej kaviarni a nasávajte atmosféru architektonických prvkov, ktorých materiály pochádzajú takmer výlučne z Faerských ostrovov.

Príjemné uličky polostrova Tinganes s jeho typickou architektúrou sú ozajstným klenotom Torshavnu.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Najkrajšia pláž Torshavnu #

Hlavné mesto Faerských ostrovov je najznámejším prístavom ostrovov. Všetko sa tu točí okolo vody. A to nie hocijakej. Severný Atlantik by mohol byť extrémne studený, nebyť teplého Golfského prúdu. Len tak na porovnanie: Jakutsko, v Rusku, ktoré sa nachádza v približne rovnakej zemepisnej šírke, má priemerné januárové teploty -38 °C. Naproti tomu Thorshavn, alebo aj prístav Thorovho kladiva, uvádza priemerné zimné teploty okolo 5 stupňov nad nulou. Aj vďaka tomuto teplu sa tu veľmi dobre darí chovu lososov. Ak sa rozhodnete a Severnému Atlantiku neodoláte, máme pre vás tip na najkrajšiu pláž v hlavnom meste, kde sa tí otužilejší môžu aj okúpať. Ranných 12 stupňov ovzdušia, hustá hmla v pozadí, vás možno neodradí aby ste sa tu ponorili a vyskúšali si otužovanie v Atlantiku. Možno sa k nám nabudúce pridáte aj vy? Exkluzívny zážitok zaručený. Veď koľko je ľudí, ktorí môžu povedať, že sa kúpali na Faerských ostrovoch?

Pešia prehliadka hlavného mesta Faerských ostrovov #

Torshavn a jeho kompaktné centrum mesta, ktoré je síce najväčším mestom Faerských ostrovov, je častokrát označované aj ako najmenšie hlavné mesto sveta. Jeho atmosféru si najlepšie vychutnáte nenáročnou pešou prehliadkou. Začínať budeme neďaleko hlavného prístavu pri budove historickej radnice mesta. Táto pôsobivá kamenná stavba so sedlovými strechami sa nachádza v top centre hlavného mesta a je dobrým orientačným bodom začiatku našej prehliadky. V jej bezprostrednej blízkosti sa nachádza Hotel Tórshavn a tak isto Hotel Hafnia. 

5 fotografií

Okolie radnice a katedrály Torshavnu

Naproti radnici sa nachádza známa budova Katedrály Torshavnu, ktorá je druhým najstarším kostolom Faerských ostrovov. Táto známa na bielo natretá katedrála s bridlicovou strechou a výraznou zvonicou pochádza z roku 1788, aj keď pôvodný kostol tu bol založený už v roku 1609. Katedrála leží v severnej časti polostrova Tinganes a v jej tesnej blízkosti sa nachádza malé námestie so schodmi, ktoré je obľúbeným miestom stretnutí v meste. Dôležitosť katedrály podčiarkuje fakt, že od roku 1990 je katedrála v Torshavn aj sídlom faerského biskupa. 

Od Katedrály sa popri reštaurácií The Tarv dostávame do príjemnej zóny prístavu mesta. Cez víkend sa tu často konajú drobné trhy a táto zóna je príjemným miestom, kam môžete zájsť na večeru, drink, či kávu. Z prístavu sa spleťou drobných uličiek dostávame do vnútornej časti polostrova Tinganes, ktorý je najhistorickejšou a zároveň najkrajšou časťou mesta. Akoby sme sa zrazu ocitli uprostred živého skanzenu, kde do dnešných čias žijú miestni obyvatelia. V labyrinte drobných uličiek nájdete niektoré zo skrytých reštaurácií a tak isto napríklad drobné veľvyslanectvo Islandu.

Cestou na samotný cíp polostrova nás sprevádzajú príjemné drevené domčeky so zarastenými strechami a drobnými záhradkami. Cez okná, na ktorých častokrát nenájdete záclony, či závesy nakúkame do domácnosti útulných príbytkov. Staré mesto Torshavnu si jednoducho zamilujete. Pred domčekmi nájdete typické kamenné sošky odeté do ručne namaľovaných krojov, či kreatívne zdobené poštové schránky, z ktorých jedna to dokonca dotiahla aj na pohľadnicu, ktorú si môžete zakúpiť v suvenírovom obchode.

7 fotografií

Drevené domčeky Tinganesu

Na najjužnejšej časti Tinganes nájdete historické budovy faerského parlamentu, ktoré sa ešte do dnešnej doby používajú ako kancelárie jednotlivých ministerstiev, no svoje sídlo tu má aj premiér. Aj keď budova faerského parlamentu Løgting sa nachádza v inej časti, neďaleko radnice mesta, v tejto časti nájdete práve všetky vládne budovy. Na konci polostrova nesmie chýbať stožiar s faerskou vlajkou, od ktorej je pekný výhľad na celý prístav. 

Späť sa už vraciame východnou stranou polostrova a ak budete mať šťastie, práve v tejto časti máte možnosť naraziť na jeden z tímov miestnych veslárov, pričom práve veslovanie je spolu s futbalom najobľúbenejším a tradičným športom ovčích ostrovov. V oblúku prístavu prechádzame popri jednej z najznámejších reštaurácií mesta, ktorou je známa reštaurácia Áarstova. 

Národným športom je veslovanie. Na takejto obrovskej ťažkej lodi Ove Joensen prevesloval až do Dánska
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Našu prehliadku príjemného centra mesta zakončíme na známej pevnosti Skansin. Strategická poloha pevnosti ponúka jeden z najznámejších pohľadov na mesto a tak isto aj pri dobrom počasí výhľad na ostrov Nólsoy. Skansin je historická pevnosť v Torshavne, ktorá sa nachádza na kopci, hneď vedľa prístavu Tórshavn. Pevnosť postavil v roku 1580 Magnus Heinason na ochranu pred pirátskymi nájazdmi mesta, potom, čo bol sám takmer lapený pri jednom takom nájazde. Pevnosť bola v roku 1780 značne rozšírená a mnoho rokov potom prešla sériou prestavieb. Počas druhej svetovej vojny pevnosť slúžila Británii ako vojenská základňa. Dve 5,5 palcové delá pochádzajú z britskej okupácie a dodnes ich nájdete na hradbách pevnosti spolu s mnohými staršími dánskymi delami. Na pevnosti sa nachádza aj jeden z faerských majákov, maják Skansin. Ten sa týči nad pevnosťou a ukazuje cestu do hlavného mesta. 

4 fotografie

Z polstrova Tinganes smerom na Skansin

Pri návrate z pevnosti môžete zavítať do drobných obchodíkov so suvenírmi, či zájsť na nákupy do známych obchodov s kvalitnými vlnenými výrobkami. Práve nimi sú ostrovy známe široko ďaleko a budú príjemnou spomienkou na vašu dovolenku. Centrum mesta ponúka množstvo príjemných možností, kde sa môžete ísť najesť, pričom vám vo väčšine reštaurácií odporúčame spraviť si dopredu potrebnú rezerváciu. V našom blogu nájdete aj rebríček, ktorý obsahuje nami obľúbené reštaurácie, bary, ale aj streetfood.  

Føroya Náttúrugripasavn - Národné múzeum v Torshavn #

Ak sa chcete viac dozvedieť o histórií, prírodných krásach a kultúre Faerských ostrovov, jednoznačne vám odporúčame navštíviť Národné múzeum Farských ostrovov, ktoré sa nachádza na ulici Brekkutún 6 v Torshavne. Múzeum sa nachádza v okrajovej časti mesta a skladá sa z hlavnej budovy v ktorej nájdete hlavné exponáty a externej časti skanzenu, ktorý je krásne situovaný pri pobreží fjordu. Múzeum je výbornou alternatívou ako efektívne stráviť čas, keď vám poveternostné podmienky nedovoľujú navštíviť iné časti ostrovov. 

Múzeum je rozdelené na dve časti. V hlavnej budove si po zakúpení lístka za 60 DKK (seniori a študenti 30 DKK) máte možnosť pozrieť stálu expozíciu múzea, ktorá ponúka množstvo informácií z oblasti geológie, botaniky, zoológie, archeológie, tradičného života a histórie Faerských ostrovov. Medzi kultúrnymi pokladmi nájdete pôvodný faerský veslársky čln, kompletnú zbierku legendárnych lavíc z 15. storočia osady Kirkjubøur, množstvo národných kostýmov a zaujímavé poznatky z vikingskej éry. Múzeum vás prevedie aj prírodnou a geologickou históriou Faerských ostrovov so životom miestnych cicavcov, či vtákov. 

3 fotografie

Národné múzeum v Torshavn

Za návštevu rozhodne stojí aj externá časť múzea. Farma Hoyvíksgarður sa nachádza v krásnom zelenom údolí neďaleko mesta Torshavn a je dostupná aj krátkou pešou prechádzkou od hlavnej budovy Národného múzea. Práve na tomto mieste si do detailov môžete pozrieť starú faerskú farmu s jej domami, stajňami a okolím. Legenda hovorí, že statok sa pôvodne nachádzal v meste Kúrdalur, ale farmár ho v roku 1772 presťahoval na svoje súčasné miesto.

Odporúčania na Top reštaurácie, bary a obchody #

7 fotografií

Kvalitné reštaurácie Torshavnu

Najlepšie reštaurácie v Torshavn: 

  1. Aárstova – Vynikajúca a autentická reštaurácia, ktorá ponúka hlavne miestne produkty t.j. jahňacie mäso a ryby. Menu je jednoduché a a dovedené do dokonalosti. Odporúčame troj alebo päť chodové degustačné menu v ktorom nájdete celé Faerské ostrovy. Nič lepšie nie je.  Atmosféra reštaurácie odráža prírodné elementy a povahu Faeranov. Stôl si nezabudnite rezervovať vopred kľudne aj deň, dva keďže je veľmi populárna.
  2. Katrina Christiansen - Ďalšia reštaurácia kde si najprv rezervujte stôl a až potom pozrite na menu. V opačnom prípade sa stane, že vám začnú tiecť slzy od hladu a na jedlo sa budete pozerať cez okno. Miesto kde sa nachádza reštaurácia sa datuje do začiatku 18.st. Zaujímavosťou je, že na mieste kde stojí dnešná reštaurácia sa narodil faerský spisovateľ William Heinesen, ktorý je považovaný za vôbec najlepšieho akého ostrov vyprodukoval. Menu odráža faerskú kuchyňu a španielske tapas. Zaujímavá kombinácia. Objednajte si 5 chodové Katrina Tasting menu.
  3. THE TARV Grillhouse - Príjemná reštaurácia, ktorá sa nachádza v jednej z historických budov prístavu. Máte možnosť si tu pochutnať na kvalitnom grilovanom mäse, či výborných tresčích líčkach. Miestna kuchyňa je kombináciou prípravy jedla na grile a tradičných rúrach, ktoré na prípravu jedla využívajú tvrdé, tropické uhlie, ktoré pochádza z Kuby. 
  4. Barbara fish house - ak máte radi ryby a dary mora, reštaurácia Barbara bude pre vás asi najlepšou voľbou, kde si môžete pochutnať na čerstvých úlovkoch dňa, tradičných či moderných receptoch.   
  5. Fisk og Kips - najlepší fish and chips v meste, ktorý patrí k tradičnému streetfoodovému jedlu, ktoré vás isto nesklame. Rady návštevníkov a fakt, že niekedy musíte na vaše jedlo z tohto stánku čakať aj 20 minút sú jasným dôkazom o obľúbenosti tohto miesta aj medzi domácimi. Za ochutnanie stoja aj kalamáre, či miestny hot dog. 

Najlepšie bary Torshavnu: 

  1. Essabarr
  2. Sirkus Bar
  3. Blábar 
  4. Kafé Kaspar
  5. Bassalt

    Najlepšie obchody: 

    1. Guðrun & Guðrun
    2. Ostrom
    3. Ullvoruhusio
    4. Einfalt
    5. SMS Shopping Center

    Torshavn je veľmi príjemné mesto, ktoré si vás získa svojou útulnosťou, príjemnou architektúrou a výbornou polohou. Mesto, ktoré sa často krát charakterizuje ako najmenšie hlavného mesto Európy (aj keď sú Faerské ostrovy súčasťou Dánska) sa stane príjemnou základňou pri vašom spoznávaní Faerských ostrovov. Večery strávené v tých najlepších reštauráciách, či vychýrených baroch budú rozhodne patriť k jedným z top ulovených zážitkov z Faerských ostrovov. 

    Najkrajšia časť hlavného mesta Faerských ostrovov. Video: Ľ. Fellner

    Najkrajšia časť hlavného mesta Faerských ostrovov. Video: Ľ. Fellner

    TOP 10 #

    1. Tinganes - Polostrov na ktorom nájdete tie najkrajšie historické budovy mesta spolu s vládnymi budovami, príjemnými reštauráciami a neopakovateľnou atmosférou.

    2. Skansin - Pevnosť so známym majákom, ktorá ponúka jeden z najznámejších pohľadov na mesto a tak isto aj pri dobrom počasí výhľad na ostrov Nólsoy.

    3. Katedrála Torshavn - Druhý najstarší kostol na Faerských ostrovov, ktorý je zároveň sídlom faerského biskupa. 

    4. Večera v reštaurácií Aárstova - Vynikajúca a autentická reštaurácia, ktorá ponúka hlavne miestne produkty t.j. jahňacie mäso a ryby. Ak si chcete pochutnať na výbornej faerskej kuchyni, túto reštauráciu by ste nemali vynechať. 

    5. Moderná katedrála Vesturkirkjan - Jedna z moderných dominánt samotného mesta, ktorá vás už z diaľky zaujme svojou architektúrou.  

    6. Národné múzeum v Torshavn - Ak sa chcete dozvedieť množstvo zaujímavých informácií o ostrovoch a preniknúť tak viac do histórie, kultúry a prírody Faerských ostrovov, určite navštívte toto múzeum aj s jeho vonkajšou expozíciou v podobe skanzenu farmy. 

    7. The Nordic House - Bola založená v roku 1983 s poslaním propagovať miestnu históriu a kultúru. Zaujímavá a nadčasová architektúra, ktorá v sebe spája modernú architektúru s prírodnými prvkami. 

    8. Vyhliadka na mesto od pamätníka Kongaminnið - Jeden z monumentov mesta od ktorého je pekný výhľad na celkovú panorámu Torshavnu. 

    9. Faerské pivo v Sirkus Bar  - Populárny bar nie len medzi turistami, ale aj miestnymi obyvateľmi, kde si máte možnosť vybrať z množstva druhov pív, medzi ktorými nesmú chýbať aj tie lokálne. 

    10. Najkrajšia pláž Torshavnu - Drobná pláž na okraji mesta, ktorá ponúka ideálne podmienky pre otužilcov, aby okúsili Severný Atlantik. 

    5 tipov čo vidieť navyše #

    1. Trajektom na ostrov Nólsoy -  Z Torshavnu sa pravidelným trajektom veľmi jednoducho dostanete na ďalší z ostrovov, na ktorom nájdete príjemnú dedinku s pestrofarebným prístavom. 

    2. Kirkjubøur - Historické mesto s najstaršou farmou nie len na Faerských ostrovoch, ale dokonca na svete je dostupné či už autom alebo príjemnou turistickou trasou priamo z hlavného mesta. 

    3. Vyhliadková iskerníková cesta (scénická cesta č. 10) -  Alternatívna cesta, ktorá vedie okolo hotela Føroyar a prepája tak hlavné mesto so zvyškom ostrova Streymoy vám pri ideálnom počasí dopraje neopakovateľné výhľady. 

    4. Návšteva plavárne Svimjihøllin í Gundadali - Torshavn ponúka niekoľko plavárni a na tých najlepších hoteloch nájdete aj SPA, no táto plaváreň je obľúbenou verejnou plavárňou, kde si viete dobre zaplávať a oddýchnuť po náročnom dni. 

    5. Tréning tradičného veslovania v lodenici  - Športoví nadšenci by si nemali nechať ujsť tréning tradičného veslovania, ktorý je do dnes najobľúbenejším športom na ostrovoch. 

    Niekoľko luxusných tipov #

    1. Večera v reštaurácií Koks - Ak niekomu poviete, že ste boli v Kokse tak mu hneď zažiaria oči. Dostali ste sa tam? Aké to bolo? Koks je najlepšia reštaurácia na ostrovoch  a je až tak dobrá, že má dve michelinské hviezdičky. V čom je taká dobrá? V Kokse sa neexperimentuje, ale zdokonaľujú sa tradičné miestne procesy ako sušenie, fermentovanie, solenie, údenie. Pretvára starodávne kuchárske procesy na súčasné lahôdky. Šéfkuchár Poul Andrias Ziska varí len z lokálnych surovín a aj to len podľa aktuálnej sezóny. Nájdete tu jednoduchosť a čerstvosť. Chuť ktorá Vám ostane na jazyku bude nekompromisne faerská. Ak nebodaj niečo potrebujú doviezť tak je to vždy len z niektorej inej škandinávskej krajiny. Výber je jednoduchý, dajte si tasting menu v hodnote 250 euro, nič iné tu nenájdete. K tomu šampanské či skvelé víno. Do Koksu sa dá ťažko dostať keďže maličká reštaurácia je uprostred ničoho, uprostred prírody a takisto stoly sa rezervujú dlho vopred...vojde sa sem maximálne 8 ľudí. Neváhajte teda a stôl si rezervujte vždy s obrovským predstihom. Nebudete ľutovať.

    2. Guðrun & Guðrun - Vyberte sa na nákupy do tohto najluxusnejšieho a najznámejšieho obchodu s vlnenými vecami na celých Faerských ostrovoch. Krásne kúsky si tu určite nájdu aj tých najnáročnejších majiteľov. 

    3. Súkromná plavba z Torshavn - Hlavné mesto je známe aj svojim jachtovým prístavom, prenajmite si luxusnú jachtu s kapitánom a vyberte sa tak na neopakovateľnú plavbu po Faerských ostrovoch. 

    Vychutnajte si aj naše ďalšie blogy z Faerských ostrovov:

    • Ostrov Mykines - čarovný ostrov krásnej prírody a papagájov severu
    • Ostrov Vágar - krásny faerský ostrov skrýva nádherné zákutia
    Robert Taraba

    Robert Taraba

    Robert Taraba

    Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

    Zo zájazdu:

    Robert Taraba

    Posledná úprava článku | Prečítané: 667

    Mohlo by Vás zaujímať

    Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

    Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

    Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

    Ľuboš Fellner 15 min. čítania
    TOP 10 Faerských ostrovov Blog

    Blog TOP 10 Faerských ostrovov

    O Faerských ostrovoch hovoríme v BUBO ako o maximálnej európskej severskej exotike. Neobjavený a izolovaný kus sveta, ktorý toho ale skrýva pre…

    Katarína Líšková 9 min. čítania
    Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov Streymoy

    Streymoy Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov

    Je najväčším a najľudnatejším ostrovom, pričom tu žije väčšina populácie Faerských ostrovov. Svoje miesto tu má hlavné mesto - Torshavn, no…

    Robert Taraba 18 min. čítania
    Najunikátnejšie majáky sveta Blog

    Blog Najunikátnejšie majáky sveta

    Niekto zbiera známky, odznaky, iný vína, Pokémonov. Ja na svojich cestách navštevujem majáky na konci sveta. Poďme sa spoločne pozrieť za…

    Ľuboš Fellner 15 min. čítania
    Torshavn - tipy na návštevu Torshavn

    Torshavn Torshavn - tipy na návštevu

    Bájny Thorov prístav a najdôležitejšie mesto aké tu nájdete. Torshavn je hlavným mestom Faerských ostrovov, aj keď domáci mu nepovedia inak ako…

    Robert Taraba 17 min. čítania
    Mykines - ostrov papagájov severu Mykines

    Mykines Mykines - ostrov papagájov severu

    Aj vy ste si už položili otázku, ktorý z Faerských ostrovov je ten najkrajší? Odpoveďou mnohých návštevníkov by jednoznačne bol ostrov Mykines.…

    Robert Taraba 19 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Európa  

    Škandinávia, Island

    03.05. → 08.05. +14 termínov

    náročnosť

    6 dní

    Trvanie

    1893 2524€
    K

    Európa  

    Škandinávia, Nórsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    1887 2695€
    K

    Európa  

    Škandinávia, Nórsko, Island


    náročnosť

    13 dní

    Trvanie

    2912 4160€
    K

    Európa  

    Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2556 3195€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.