Aj vy ste si už položili otázku, ktorý z Faerských ostrovov je ten najkrajší? Odpoveďou mnohých návštevníkov by jednoznačne bol ostrov Mykines. Treba však povedať, že každý z ostrovov má čo to svojim návštevníkom ponúknuť. Mykines je však unikátne miesto, kde okrem obrovskej kolónie hniezdiacich morských vtákov, vrátane slávnych mníšikov bielobradých (puffins), máte možnosť zažiť aj jednu z najkrajších túr na ostrovoch. Z tohto miesta budete zaručene odchádzať plný zážitkov, ktoré si najlepšie uchováte prostredníctvom fotografií a videí. Mykines je prístupný verejnosti len v letných mesiacoch. Ako sa na tento najzápadnejší ostrov dostať a čo všetko tu môžete vidieť, sa dozviete v tomto blogu.

Ako sa dostať na ostrov Mykines #

Výlet na ostrov Mykines si je potrebné dopredu naplánovať a zabezpečiť. Ak ste si tento celodenný výlet zvolili ako fakultatívny výlet na našich BUBO zájazdoch na Faerských ostrovoch (Faerské ostrovy, Faerské ostrovy a Island, Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko), bude o vás najlepšie postarané. V zásade existujú dve možnosti ako sa sem dostať. Vzhľadom na to, že realizácia oboch možností, je naviazaná na aktuálne počasie, ktoré nikto nevie ovplyvniť, je potrebné počítať aj s tým, že sa výlet môže na základe nepriaznivého počasia zrušiť. Odporúčame vám byť preto maximálne flexibilní a počítať s tým, že výlet zrealizujete iný deň, ako ste pôvodne plánovali. Tak to robíme aj my na základe naších dlhoročných skúseností.

Prvou z možností ako sa sem vydať, je veľmi príjemnou vyhliadkovou plavbou. Druhou, pre nás veľmi exotickou možnosťou je let vrtuľníkom. Ten pravidelne lieta medzi jednotlivými ostrovmi. Letenku na vrtuľník si je potrebné vopred rezervovať a keďže tento spôsob dopravy je určený primárne pre ľudí žijúcich na ostrovoch, tak v jeden deň si viete kúpiť iba jednosmerný lístok na niektorý z ostrovov. Maximálna kapacita vrtuľníka je 10 pasažierov. Tak je to aj v prípade ostrova Mykines, pričom vrtuľníky sem lietajú v stredu, piatok s odletom z ostrova Vágar na Mykines o 10:30 (z ostrova Mykines na Vágar o 10:41) a v nedeľu s odletom z ostrova Vágar na Mykines o 12:20 (z ostrova Mykines na Vágar o 12:31).  Cena jednosmerného letu je dotovaná vládou Faerských ostrovov a preto je veľmi priaznivá a stojí iba 145 DKK. Viac informácií nájdete na stránke leteckej spoločnosti Atlantic Airways.

3 fotografie

Let vrtuľníkom na ostrov Mykines.

Už samotná plavba na Mykines je ozajstným zážitkom #

Je skoro ráno a my opúšťame Torshavn, hlavné mesto Faerských ostrovov. Prechádzame podmorským tunelom, ktorý spája ostrov Streymoy s ostrovom Vágar. Po 45 minútovej jazde autom sa dostávame do malebného prístavu Sørvágur, odkiaľ nás trajekt zoberie na ostrov Mykines. Plavba trvá 45 minút a je ozajstným zážitkom. Počas plavby môže byť Atlantický oceán naozaj búrlivý a preto ak máte slabší žalúdok, odporúčame vám zobrať si so sebou aj tabletky proti morskej chorobe, ktoré treba užiť s dostatočným predstihom. Napriek dobrej predpovedi počasia je dobré si ešte raz pred odchodom preveriť, či nebola plavba zrušená. Severný Atlantik vie byť naozaj divoký a v kombinácii s ostrovným počasím, ktoré sa mení doslova z minúty na minútu, nemáte nikdy istotu, či naozaj vyplávate. Samotnú plavbu si viete objednať na webstránke ostrova Mykines, kde si aj v konkrétny deň preveríte, či nebola plavba zrušená. 

Počas plavby môže byť Atlantický oceán naozaj búrlivý..

Na výber máte niekoľko možností:

1. Plavba Sørvágur - Mykines

  • Cena spiatočného lístku je 120 DKK
  • Loď vyráža každý deň, ak plavba nie je zrušená o 10:45 alebo 16:20
  • Z ostrova Mykines sa loď vracia späť do Sørváguru o 11:30 alebo 17:05

2. Extra plavba na ostrov Mykines

  • Uskutočňuje sa v prípade vypredania normálnej plavby, pri minimálnom počte záujemcov (40 ľudí)
  • Cena spiatočného lístku je 300 DKK
  • Loď vyráža o 9:00
  • Návrat späť z ostrova Mykines je naplánovaný o 15:00

3 fotografie

Dobrodružná plavba na ostrov Mykines

Počasie nám praje a naša loď sa začína plaviť pokojnými vodami Sørvágsfjørður, najznámejšieho fjordu ostrova Vágar. Už samotná plavba trajektom, ktorý vás dostane na jeden z najkrajších ostrovov vôbec, je neskutočným zážitkom. Dostávame sa na otvorený oceán a míňame ikonické skalné útvary Drangarnir a jeden z najznámejších ostrovčekov Tindhólmur. Hotová pastva pre oči a my neprestávame fotiť. 

Už samotná plavba trajektom, ktorý vás dostane na jeden z najkrajších ostrovov vôbec, je neskutočným zážitkom.

Západne od strova Vágar, v južnej časti fjordu Sørvágsfjørður a východne od ostrovčekov Gáshólmur sa nachádza malý ostrov s názvom Tindhólmur. Má rozlohu približne 650 m2, pričom najvyšší vrchol z pomedzi piatich “Ytsti, Arni, Lítli, Breiði a Bogni” má výšku 262 metrov. Ostrov je v súčasnosti v súkromných rukách, no dá sa na neho dostať. Mykines.fo ponúka od mája do septembra výlet loďou, v prípade že sa nazbiera aspoň 20 ľudí. Na ostrove sa nachádzajú dva výletné domčeky, aj keď je v súčasnosti neobývaný, nebolo tomu tak vždy. Aj za týmto príbehom stojí legenda. Tá rozpráva o farmárovi menom Rasmus a jeho rodine, ktorí pochádzali pôvodne z dediny Sørvágur. Vzhľadom na množstvo nezhôd farmára s dedinčanmi, mu bolo ako riešenie neutíchajúcich sporov ponúknutá časť pôdy na ostrove Tindhólmur, kam sa nakoniec aj so svojou rodinou presťahoval. Rasmusovi sa darilo. So svojou rodinou tu viedol spokojný a prosperujúci život. Jedného dňa však na ostrov priletel obrovský orol, ktorý uniesol farmárove najmladšie dvojročné dieťa. Odletel s ním na najvyšší z piatich vrcholov ostrova. Kým vydesená matka stihla prísť na pomoc, orol vyďobal dieťaťu oči. Po tejto tragickej udalosti sa Rasmus so svojou rodinou rozhodol z ostrova odsťahovať a ten tak ostal od vtedy neobývaný. Ak sa dobre zahľadíte, na ostrove je stále vidieť pozostatky jeho farmy a lodenice.

Skalný útvar Drangarnir, ktorý je prezývaný aj ako morská brána, pozostáva z dvoch skalných útvarov veľký “Stóri Drangur” a malý “Lítli Drangur”. Morskú bránu práve najlepšie uvidíte z hornej paluby lode. Ďaľšou z možností je absolvovať stredne náročnú túru na ostrove Vágar, za ktorú si musíte zaplatiť a absolvovať ju môžete len s lokálnym sprievodcom. 

Pocit dobrodružstva a vzrušenia z plavby sa mieša s pocitom dokonalej harmónie.

Prechodom na otvorený oceán začínajú vlny a naša plavba naberá na obrátkach, preto odporúčame, nič nepodceniť a na plavbu sa dobre pripraviť. Okrem tabletiek proti morskej chorobe, sa dobre teplo oblečte a zoberte si aj kvalitnú nepremokavú bundu, ktorú vám neprefúka vietor. Ak budete chcieť veľa fotiť, tak väčšinu času počas plavby budete tráviť na hornej palube lode. K dispozícií je ale aj krytá kajuta so sedením a toaletou. Pocit dobrodružstva a vzrušenia z plavby sa mieša s pocitom dokonalej harmónie. Neďaleko vzdialený Mykines je čoraz bližšie a vy budete obdivovať jeho strmé, zelené útesy. Pri pohľade na ne sa ocitnete, ako v jednej zo scén slávneho filmu Jurasic Park. Plavíme sa popri južnej strane ostrova až na jeho západ, kde sa nachádza jediná osada ostrova, s rovnomenným názvom Mykines. Drobný prírodný prístav, ktorý je obkolesený vysokými skalami a cesta so schodmi, ktorá nás z neho privedie až do samotnej dedinky. Míňame heliport na ktorom pravidelne pristávajú helikoptéry, ktoré sú alternatívnou dopravou na Mykines. 

3 fotografie

Naša loď kotví na ostrove Mykines.

V súčasnosti tu žije iba 10 až 15 stálych obyvateľov.

Jediná osada na ostrove #

V súčasnosti tu žije iba 10 až 15 stálych obyvateľov. Dedina sa skladá z približne štyridsiatich domov. Pred 60 rokmi bola populácia na ostrove vyššia a žilo tu 160 až 180 ľudí. V centre obce dodnes stojí kostolík z roku 1879.  Architektúra centra mesta sa skladá z klasických faerských dreveníc a nájdete tu aj školu, postavenú v roku 1894. Dedina Mykines je drobná a prejdete ju za pár minút. Nachádza sa tu niekoľko lokálnych ubytovaní, kaviareň s drobnou reštauráciou, kde si môžete dať tradičnú polievku a nesmú chýbať ani výborne zariadené verejné toalety. 

Ostrov Mykines v skratke – Mykines je najzápadnejším ostrovom Faerských ostrovov s rozlohou približne 10 km2. Na ostrove sa nachádzajú dve hory Knúkur, ktorý je vysoký 560 metrov a 350 vysoký Árnafjall. V severnej časti ostrova sa leží údolie Korkadalur, kde nájdete veľké čadičové stĺpy, ktoré sa prezývajú “skamenené drevo”. Na západ od ostrova Mykines sa nachádza ostrovček Mikineshólmur na ktorého cípe leží veľmi fotogenický maják, postavený v roku 1909. Jeho východný koniec s ostrovom Mykines spája 40 metrov dlhá lávka (most). Mykines patrí k najstarším ostrovom z pomedzi Faerských ostrovov a údajne vznikol v období asi pred 60 miliónmi rokov. Útesy ostrova sú tvorené sopečným materiálom, ktorého erózia najmä v severnej časti ostrova vytvorila jedny z najbohatších vtáčích útesov na svete. V súčasnosti má ostrov niečo medzi 10 až 15 obyvateľmi, napriek tomu, že sa tu nachádza približne 40 domov. Pred 60 rokmi bola populácia na ostrove vyššia a žilo tu 160 až 180 stálych obyvateľov. Vzhľadom na to, že je ostrov stále obývaný, nájdete tu aj školu, ktorá bola postavená v roku 1894. Hlavnou stavbou ostrova je kostol, ktorý bol dokončený v roku 1879. Ostrov Mykines je taktiež veľmi známy pre svojho slávneho rodáka, maliara Sámala Joensen-Mikinesa. Ten je jedným z najslávnejších maliarov Faerských ostrovov a vo svete je známy pod menom Mikines. Bol prvým uznávaným maliarom Faerských ostrovov a jedným z najvýznamnejších umelcov z ostrovov vôbec. Narodil sa tu v roku 1906 a svoju prevažnú časť života strávil mimo ostrova. Dnes sa jeho maliarska dielňa pod názvom Kristanshús využíva na ubytovanie návštevníkov. Mikines namaľoval viac ako 25 obrazov, ktoré sú faerským ľudom veľmi uznávané a niektoré z nich sa dostali aj na poštové známky. Najviac návštevníkov na ostrov zavíta počas letných mesiacov. Mykines má veľkú populáciu morských vtákov a na ostrove je chovaných vyše 1000 oviec.

Erózia najmä v severnej časti ostrova vytvorila jedni z najbohatších vtáčích útesov na svete.

3 fotografie

Typické domčeky na Faerských ostrovoch majú trávou porastené strechy.

Ubytovanie na ostrove Mykines #

Ak by ste sa tu rozhodli prespať, v dedine nájdete niekoľko možností ubytovania. Všetko sú to drobné privátne penzióny, či hostely: 

  1. MARIT’S HOUSE - Historický dom, ktorý pôvodne patril Herdisovi, známej osobnosti na ostrove. V minulosti slúžil ako miesto stretávania sa miestnych obyvateľov aj návštevníkov. Súčasná majiteľka domu ho zrenovovala do pôvodného štýlu so starou kuchyňou a upravenou, útulnou obývačkou. Ubytovanie v tomto dome, bude pre vás preto zážitkom.
  2. THE YELLOW HOUSE, MYKINES - Tento dom je jediným žltým domom na Mykinese a podľa toho sa aj volá. Nachádza sa neďaleko pristávacej plochy na vrtuľníky. V dome je možné ubytovať až 25 osôb. Majitelia domu trávia časť leta v dome a preto je počet postelí na prenájom obmedzený. Suterén je však na prenájom, treba si ho však včas rezervovať.
  3. GRÓTHÚSIÐ - Tento útulný malý dom s trávou porastenou strechou sa nachádza pri heliporte. Počas dňa sem môžete zájsť na čaj, kávu a polievku a nájdete tu aj ubytovanie v podobe štyroch poschodových postelí.
  4. Á LONINI GUESTHOUSE - Historický penzión z roku 1895 zariadený v štýle 50. rokov. Váš miestny hostiteľ, ktorý žije v Mykines po celý rok, vám pripraví chutné raňajky s domácim chlebom. Penzión má iba 2 izby dbl/twin s možnosťou jednej prístelky. Penzión ponúka čaj/kávu a domáci pečený koláč, no môžete si objednať aj dvojchodové večere. 
  5. Kemping na ostrove Mykines - Kempovanie na Faerských ostrovoch je povolené iba na vyhradených miestach a je prísne zakázané kempovať hocikde v prírode. Na Mykines sa nachádza jeden kemping. Prevádzkarmi kempingu sú majitelia kaviarne „The Locals“. Ak si chcete rezervovať miesto v kempingu, môžete ich kontaktovať po príchode na ostrov v kaviarni, či vopred emailom na adrese mykines@olivant.fo alebo telefonicky +298212985. Kemping zahŕňa prístup k verejnej toalete a sprchám.
  6. KRISTIANSHÚS / SÍMUNSHÚS - Dom je bývalou maliarskou dielňou slávneho maliara Faerských ostrovov - Sámala Joensen-Mikinesa. Nájdete tu sympatické ubytovanie a tak isto drobnú reštauráciu, ktorá ponúka aj lokálnu kuchyňu. 

3 fotografie

Na ostrove Mykines nájdete aj jednoduché ubytovanie.

Reštaurácie na ostrove Mykines #

Na ostrove nenájdete veľa možností, kde sa najesť a preto si aj väčšina návštevníkov privezie jedlo so sebou. No predsa len sa tu nájdu dve drobné reštaurácie, ktoré ponúkajú lokálnu kuchyňu svojim návštevníkom. 

  1. MYKINESSTOVA - Reštaurácia je otvorená každý deň od 11:00 do 17:00 a ponúka ľahké občerstvenie, jedlá a nápoje. Zakúpené občerstvenie si môžete vychutnať buď v novo zrekonštruovanej kaviarni, alebo na vonkajších lavičkách. Ak sa rozhodnete na ostrove prespať, je tu aj možnosť objednať si dopredu raňajky alebo obedový balíček na túru po ostrove. Objednávku si spravíte jednoducho telefonicky na tel. čísle (+298) 787515 dopoludnia predchádzajúceho dňa.
  2. THE LOCALS - Malá kaviareň, ktorá ponúka ľahké občerstvenie, jedlá a nápoje. Zakúpené občerstvenie si môžete vychutnať vnútri alebo vonku, pokiaľ vám to počasie dovolí. Kaviareň The Locals je prevádzkovaná dvojicou miestnych obyvateľov z Mykines, od čoho je odvodený aj jej názov. 

Okružná túra na ostrove Mykine #

Dávame si úvodnú kávu a prechádzame sa príjemnou dedinkou. Zvyšok trajektu sa vydáva hneď po príchode na slávny okruh k majáku. No my vieme, že máme dostatok času, keďže spiatočný trajekt nám ide až o 17:05. Počasie sa má postupne vylepšovať, a tak uprednostňujeme individuálne spoznávanie pred tým, aby sme sa spolu so všetkými rýchlo vydali na známy okruh. Dedinka Mykines je tak prázdna, bez turistov. My sa tak môžeme dať do reči s miestnymi a užiť si príjemné doobedie. Strechy domčekov porastené trávou sú veľmi fotogenické a ak ste si ešte nestihli spraviť fotografie týchto typických faerských domov, práve tu budete mať príležitosť to napraviť. 

Vzhľadom na to, že pri návšteve a túre po ostrove Mykines budete prechádzať chránenou oblasťou, je potrebné vopred zaplatiť tzv. Hiking fee, ktorý na mieste kontrolujú miestni ochranári. Cena takéhoto poplatku je 250 DKK za dospelú osobu, deti od 7 - 15 rokov a seniori nad 67 rokov majú vstup za polovičnú cenu, čiže 125 DKK. Deti mladšie ako 7 rokov hiking fee platiť nemusia.

Svojou prítomnosťou sa snažte čo najmenej rušiť množstvo morských vtákov, ktoré sem prichádzajú hniezdiť.

Na mape si ukazujeme našu dnešnú trasu, ktorá je okruhom a vedie okolo majáku Mykineshólmur, ktorý sa nachádza na samostatnom ostrovčeku Mykineshólm, ktorý tvorí najzápadnejšiu časť ostrova. Práve v tejto časti budeme prechádzať vtáčou rezerváciou. Počas tejto túry musíte dodržiavať určité pravidlá. Je zakázané pohybovať sa mimo oficiálneho chodníka, ktorý je vyznačený značakami. Svojou prítomnosťou sa snažte čo najmenej rušiť množstvo morských vtákov, ktoré sem prichádzajú hniezdiť. 

Okruh má približne 6 km, čo vám zaberie približne 2,5 hodiny času. No ak sa rozhodnete spríjemniť si okruh piknikom v prírode, fotením a natáčaním tohto neskutočného vtáčieho divadla, počítajte s dlhším časom, ktorý tu strávite. 

4 fotografie

Krásne výhľady a prvé stretnutia so slávnymi alkami

Na začiatku vás čaká prudší úsek, ktorým sa dostanete do nadmorskej výšky 130 metrov nad morom. Práve tu sa na jednom z vrcholčekov nachádza pamätník venovaný ľuďom, ktorí zahynuli na mori alebo spadli zo strmých útesov ostrova. Tento pamätník tu bol postavený v roku 1939. Už v tejto časti máte možnosť vidieť množstvo slávnych mníšikov bielobradých (puffins), ktorí nalietavajú do svojich hniezd, či skôr nôr. Tie majú najčastejšie vyhĺbené na okraji strmých útesov. 

Už v tejto časti máte možnosť vidieť množstvo slávnych mníšikov bielobradých (puffins).

Po hrebeni a relatívne rovnom teréne sa dostanete na vyhliadku na ktorej je umiestnený ďalekohľad. Ak máte šťastie na dobré počasie, práve z tohto miesta máte možnosť vidieť sedem z Faerských ostrovov. Po krásnych výhľadoch začína prudší zostup z časti Rógvi do oblasti nazývanej Lambi. V tejto časti si dávajte pozor kde stúpate. Buďte opatrný, ak vás tu zastihne dážď alebo ak je chodník príliš mokrý, môže sa tu dosť šmýkať. V časti Lambi žije jedna z najväčších kolónií mníšikov, ktoré žijú na Faerských ostrovoch.

4 fotografie

Po krásnych výhľadoch začína prudší zostup do oblasti Lambi.

Ešte pred pár rokmi tu lietali obrovské húfy až mračná týchto vtákov..

Musím povedať, že mníšikov bielobradých som videl na viacerých miestach sveta, ale táto lokalita je naozaj TOP! Aj keď platí, že populácia týchto vtákov sa postupne zmenšuje, je to neskutočné, koľko ich tu máte možnosť vidieť. Ešte pred pár rokmi tu lietali obrovské húfy až mračná týchto vtákov, ktoré miestami zatienili oblohu. Napriek tomu, že ich je tu v súčasnosti menej, aj tak ich budete stretávať na každom kroku. 

3 fotografie

Prechádzame mostom z ostrova Mykenes na ostrovček Mykineshólmur.

Po prudšom zostupe nasleduje prechod na ostrovček Mykineshólm. Na ostrovček vedie približne 15 metrov dlhý most. Prvý most tu bol postavený v roku 1909 a súčasný bol dokončený v roku 1989. Po prechode na Mykineshólm máte dve možnosti ako sa dostať k majáku. Spodná trasa vedie popri 50 metrov vysokých útesoch a na začiatok odporúčame ísť touto cestou, ktorá sa na záver zdvíha, až končí pri samotnom majáku. Naspäť sa budete vracať hornou cestou vedúcou popri 100 metrov vysokých útesoch, z kadiaľ si užijete ďaľšie krásne výhľady na okolie. Cestu si neskracujte, budete tak rušiť zvieratá a zároveň prídete o tie najkrajšie výhľady. 

Húfy mníšikov, ktorí nalietavajú do svojich nôr. Video: Robert Taraba

Húfy mníšikov, ktorí nalietavajú do svojich nôr. Video: Robert Taraba

Samotný ostrov je totiž ozajstnou pastvou na oči krajinárskych fotografov.

Okrem kolónií mníškov, horný chodník prechádza aj okolo hniezd bielych súl, čajok a iného morského vtáctva. Na svoje si ale neprídu len milovníci vtákov. Samotný ostrov je totiž ozajstnou pastvou na oči krajinárskych fotografov. Práve zábery majáku s útesmi patria k tým najznámejším z celých Faerských ostrovov.

Maják bol postavený v roku 1909 a v priebehu histórie tu žili tri rodiny, ktoré sa o tento maják starali. Posledná rodina odišla z ostrovčeka Mykineshólm v období roku 1970, keď bol maják plne automatizovaný. Pri dobrej viditeľnosti a šťastí, máte z tohto miesta možnosť vidieť ostrovy Vágar, Hestur, Koltur, Streymoy, Sandoy, Skúvoy, Stóra Dímun, Lítla Dímun a Suduroy. 

Vtáky navštevujú Faerské ostrovy každý rok v období od polovice apríla do septembra.

Mníšik bielobradý (Fratercula arctica) – na Faerských ostrovoch, tiež známi ako Lundi, sú typickým vtáčikom severu. Vtáky navštevujú Faerské ostrovy každý rok v období od polovice apríla do septembra. Zvyšok roka totiž trávia na mori. Po 7 – 8 mesiacoch na mori sa kolónia mníšikov vracia na svoj ostrov, do dier hlbokých (1 až 2 m), ktoré si tu predtým vyhĺbili. Na ostrovy prilietajú v početnom množstve a predpokladá sa, že počas letného obdobia sa ich na Faerské ostrovy prichádza rozmnožovať viac ako milión. Mníšikovia žijú v početných kolóniách na faerskom pobreží a to najmä na ostrove Mykines. Vtáky hniezdia na strmých trávnatých svahoch, kde si vyhlbujú hniezda (nory). Do nich potom kladú vajíčka, pričom jedno vajíčko váži približne 60 gramov. Pri dostatku potravy, mláďatá strávia v hniezde približne 45 dní. Ak majú obmedzené množstvo potravy, v hniezde sa môžu zdržiavať aj 80 dní. Mláďatá sú kŕmené rodičmi, ktorí im v zobáčikoch, ktoré sú vybavené zúbkami, prinášajú ulovené drobné rybky. Vtáčiky sú charakteristické svojimi farebnými zobáčikmi, pre ktoré sú aj prezývané ako papagáje severu. Typickým znakom sú aj do oranžova sfarbené nožičky, ktoré z nich robia pútavých vtákov. Dospelé jedince sú vysoké približne 32 cm a vážia asi 380 gramov. Rozpätie krídiel dosahuje 47 – 63 cm. Samčekovia sú spravidla väčší ako samičky, ale sfarbením sa nijak viditeľne nelíšia. Priemerne sa dožívajú 20 - 25 rokov. Papagáje severu vydávajú pozoruhodný hlboký a drsným zvuk, ktorý môžete počuť ak budete prechádzať popri ich kolóniách. Za potravou sa potápajú do hĺbky niekoľkých desiatok metrov, pričom pod vodou dokážu vydržať až päť minút. Aj keď spravidla sa potápajú do menších hĺbok a na krátku dobu. K plávaniu pod vodou využívajú svojich silných krídiel. Jeho nožičky vybavené plávacími blanami slúžia ako kormidlo. Živia sa predovšetkým malými druhmi rýb, akými sú napríklad slede, šproty, či rôzne kôrovce a mäkkýše. Zaujímavosťou je aj fakt, že ak nemajú prístup k pitnej vode, môžu piť aj morskú vodu, pričom prostredníctvom nozdier vedia vylúčiť prebytočnú soľ. 

Od majáku sa vraciame späť hornou trasou a mostom sa opäť dostávame na hlavný ostrov Mykines. Ak by ste mali ešte čas a chuť, navštíviť môžete aj ďalšie miesta na ostrove. Mykines má dve údolia - Borgardalur a Kálvadalur. Údolia ležia medzi strmými horami. Najvyšší vrch ostrova Mykines sa volá Knúkur a jeho vrchol leží vo výške 560 metrov nad morom. A práve smerom na neho sa môžete vybrať, ak máte dostatok času a chuť vidieť niečo navyše. Od roku 2017 je na turistiku v horách Mykines potrebný sprievodca. Turistika na vrchol Knúkur je pomerne ľahká a trvá približne 4 hodiny. Na vrchol nevedie oficiálny chodník, no privátna túra je vždy možná. Nezabudnite však že na ňu potrebujete certifikovaného sprievodcu. 

Od majáku sa vraciame hornou cestou vedúcou popri 100 metrov vysokých útesoch.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Zaujímavosťou ostrova Mykines je aj tragédia z 26. septembra 1970, kedy lietadlo pred pristátím na letisku Vágar nešťastne narazilo do hmlistej hory Knúkur. Pri páde lietadla sa na palube lietadla nachádzalo 34 cestujúcich. Obyvateľom dediny sa podarilo včas dostať k havarovanému lietadlu a väčšinu ľudí zachrániť, no pri nehode zahynulo 8 ľudí. V kostole v Mykinesi sa nachádza kamenný pamätník, ktorý pripomína túto tragédiu.

3 fotografie

Cestou na najvyšší vrch Mykinesu - Knúkur.

Plavba späť na ostrov Vágar #

O 17:05 sa naloďujeme na trajekt a vraciame sa späť na ostrov Vágar. Ešte stále spracovávame všetky zážitky z dnešného dňa. Ak máte šťastie, tak cestou späť  vás trajekt zoberie trochu inou trasou. Máte tak možnosť užiť si výhľady aj na najkrajší vodopád Faerov - Múlafossur z trošku iného pohľadu ako z pevniny. Večer po príchode do Torshavnu vám odporúčame zájsť do jednej z odporúčaných reštaurácií v prístave, kde si je dobré dopredu spraviť rezerváciu. Trieščie líčka, k tomu kvalitné víno a vy máte o gurmánsky zážitok postarané. Alebo dáte prednosť kvalitnej jahňacine pripravenej tradičným spôsobom? Rozhodne nebudete ľutovať. 

Výlet na ostrov Mykines je jedinečným zážitkom a ak by ste na Faerských ostrovoch mali stráviť iba jeden deň, mal by to byť práve tento. Spája v sebe zážitok z plavby, príjemnej turistiky, jedny z najkrajších výhľadov a hádam najlepšie miesto na pozorovanie mníšikov bielobradých na svete. 

TOP 10 #

1. Samotná plavba na ostrov Mykines - Už samotná plavba je ohromným dobrodružným zážitkom. Jedinečné výhľady na na skalný útvar Drangarnir a ostrov Tindhólmur.

2. Dedinka Mykines - V súčasnosti tu žije 10 až 15 stálych obyvateľov. Typické drevené domčeky, ktorých strechy sú porastené trávou. Drevený kostolík a atmosféra dedinky na konci sveta. 

3. Okružná túra na ostrove Mykines - Krásne výhľady a nenáročná turistika k slávnemu majáku na západnom cípe ostrovčeka Mykineshólm. Práve tu spravíte jedni z najkrajších fotografií z vašej dovolenky. 

4. Pozorovanie mníšikov bielobradých - Počas túry na ostrove Mykines budete na niekoľkých miestach prechádzať kolóniami mníšikov bielobradých. Existuje málo miest na svete, kde by ste sa vedeli dostať tak blízko k týmto typickým vtáčikom severu. 

5. Prechod mostom na ostrovček Mykineshólm - Na ostrovček vedie približne 15 metrov dlhý most, ktorý ho prepája Mykines s jeho mladším bratom. Prvý most tu bol postavený v roku 1909 a súčasný bol dokončený v roku 1989. 

6. Piknik na ostrove počas túry - Jedným z tipov a skvelých zážitkov je spraviť si piknik počas vášho pobytu na Mykinese. Turistika na ostrove, tak získa romantický rozmer, ak ste tu na dovolenke s vašou polovičkou.  

7. Výhľady na 7 faerských ostrovov - Pri dobrom počasí máte možnosť naraz vidieť až sedem faerských ostrovov. 

8. Tradičná polievka a koláč v dedinke Mykines - V dedine nájdete dve drobné reštaurácie v ktorých si môžete dať drobné občerstvenie. V čase obeda je častokrát možnosť objednať si aj tradičnú polievku a výborný domáci koláč.

9. Maják na ostrovčeku Mykineshólm - Okružnou túrou sa dostanete až k tomuto majáku, kde si spravíte jedny z najkrajších fotiek a panorám s výhľadom na viacero ostrovov. 

10. Severná cesta od majáka na ostrovčeku Mykineshólm - Práve na tejto trase budete prechádzať okoľo početných kolónií bielych súl, ktoré je zážitok vidieť hniezdiť na 100 metrov vysokých útesoch. 

Niekoľko luxusných tipov navyše #

1. Let vrtuľníkom na ostrov Mykines - Prelet vrtuľníkom z letiska Vágar na ostrov Mykines pravidelnými letmi v stredu, piatok a nedeľu. Ide o ohromnú, cenovo veľmi výhodnú atrakciu. 

2. Prespite na ostrove Mykines v historickom dome MARIT’S HOUSE  - Historický dom súčasná majiteľka zrenovovala do pôvodného štýlu so starou kuchyňou a upravenou, útulnou obývačkou. Ubytovanie v tomto dome, bude pre vás preto zážitkom.

3. Výlet na ostrove Mykines so západom slnka a pozorovaním vtákov - Preskúmajte panenský ostrov Mykines iným spôsobom ako väčšina turistov a vydajte sa na túru so západom slnka. Vyhnete sa tak ostatným návštevníkom a užijete si unikátnu prehliadku ostrova s miestnym sprievodcom. Na záver vás čaká príjemná noc strávená v jednom z tradičných faerských domov. 

4. Extra výlet na ostrov Tindhólmur - Spolu s návštevou ostrova Mykines si naplánujte aj návštevu ostrovčeka Tindhólmur. Na ostrov sa dostanete plavbou a budete ho spoznáva spolu s lokálnym sprievodcom. 

Vychutnajte si aj naše ďalšie blogy z Faerských ostrovov:

  • Torshavn - ako vyzerá hlavné mesto? Čo si pozrieť? Kam ísť?
  • Ostrov Vágar - krásny faerský ostrov skrýva nádherné zákutia
Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 805

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
TOP 10 Faerských ostrovov Blog

Blog TOP 10 Faerských ostrovov

O Faerských ostrovoch hovoríme v BUBO ako o maximálnej európskej severskej exotike. Neobjavený a izolovaný kus sveta, ktorý toho ale skrýva pre…

Katarína Líšková 9 min. čítania
Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov Streymoy

Streymoy Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov

Je najväčším a najľudnatejším ostrovom, pričom tu žije väčšina populácie Faerských ostrovov. Svoje miesto tu má hlavné mesto - Torshavn, no…

Robert Taraba 18 min. čítania
Najunikátnejšie majáky sveta Blog

Blog Najunikátnejšie majáky sveta

Niekto zbiera známky, odznaky, iný vína, Pokémonov. Ja na svojich cestách navštevujem majáky na konci sveta. Poďme sa spoločne pozrieť za…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Torshavn - tipy na návštevu Torshavn

Torshavn Torshavn - tipy na návštevu

Bájny Thorov prístav a najdôležitejšie mesto aké tu nájdete. Torshavn je hlavným mestom Faerských ostrovov, aj keď domáci mu nepovedia inak ako…

Robert Taraba 17 min. čítania
Mykines - ostrov papagájov severu Mykines

Mykines Mykines - ostrov papagájov severu

Aj vy ste si už položili otázku, ktorý z Faerských ostrovov je ten najkrajší? Odpoveďou mnohých návštevníkov by jednoznačne bol ostrov Mykines.…

Robert Taraba 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +13 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1796 2395€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1887 2695€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.