TOP 10 miest v Mexiku

TOP 10 miest v Mexiku

Mexiko je rajom pre každého cestovateľa. Nájdete tu stovky rokov staré pyramídy, farebné koloniálne mestá, chutné jedlá ale aj nedotknutú prírodu. Pokiaľ neviete, ktoré mestá, vodopády, pamiatky alebo jazierka cenotes nesmiete pri návšteve Mexika určite vynechať, nechajte sa inšpirovať našim BUBO blogom, v ktorom vyberáme 10 najkrajších miest tejto nádhernej krajiny. Uvidíte, že sa do Mexika zamilujete ešte predtým, ako ho navštívite.

Mexiko je so svojimi 130 miliónmi obyvateľov druhý najväčší štát Latinskej Ameriky. Na ploche takmer 2 milióny km2 žili  pred stovkami rokov (a stále žijú) Aztékovia, Mayovia, Olmekóvia a Zapotékovia, ktorí si stavali dych berúce mestá a pyramídy. V roku 1519 sa na území dnešného Mexika vylodili Španieli, ktorí indiánske ríše rýchlo dobyli, aby sa následne zmiešali s pôvodným obyvateľstvom.

Práve táto nová rasa - mestici - potomkovia Španielov a Indiánov, vytvorili z Mexika štát, akým je teraz. Kozmopolitný, s bohatou históriou a skvelým jedlom. V BUBO Mexiko veľmi dobre poznáme, náš prvý zájazd sem smeroval už v roku 1995 a odvtedy sa veľa vecí zmenilo. Samozrejme k lepšiemu.

Stali sme sa najväčším predajcom dovoleniek do Mexika na Slovensku a Veľký okruh Mexikom bol jedným z našich najpredávanejších zájazdov v predošlých rokoch. Práve z neho vyberáme 10 miest, ktoré musíte v Mexiku vidieť na vlastné oči.

Pyramída slnka v Teotihuacáne
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

1. Pyramídy v Teotihuacáne #

Teotihuacán bol jedným z najvýznamnejších miest v predkolumbovskej Amerike. Nachádza sa necelých 50 km od Ciudad de México a na zoznam UNESCO bol archeologický komplex zapísaný v roku 1987. Mesto bolo do svojho opustenia v roku 750 n.l. pravdepodobne najväčším mestom na území Mexika. Hoci bolo obývané dávno pred našim letopočtom, pamiatky, ktoré môžeme dnes obdivovať sa začali stavať medzi 1. a 7. storočím nášho letopočtu. Samotný názov Teotihuacán je z aztéckeho jazyka Nahuatl a znamená „Miesto, kde sa zrodili bohovia". Mestu ho dali Aztékovia, ktorý sa usadili v Mexickom údolí (Anahuac) až v roku 1350 n.l., takmer 600 rokov potom, ako obyvatelia Teotihuacánu svoje mesto opustili. O ľudoch, ktorí ho stavali nevieme skoro nič a takmer všetky správy pochádzajú od Aztékov. 

Najznámejšími stavbami sú tri pyramídy, ktoré si počas našej prehliadky dôkladne pozrieme. Začíname pri Pyramíde mesiaca a pokračujeme k Pyramíde slnka, ktorá je vďaka svojej výške 70 metrov a dĺžke základni dlhej 222 metrov 3. najväčšou pyramídou na svete. Od nej pokračujeme Ulicou mŕtvych až ku Quetzalcoatlovej pyramíde, na ktorej môžeme vidieť kamenné hlavy opereného hada- boha Quetzalcoatla. Pohľad na Teotihuacán si najlepšie vychutnáte počas letu balónom, ktorý patrí k nezabudnuteľným zážitkom. Určite nebudete ľutovať.

Prečítajte si náš blog z Teotihuacánu, kde sa ponoríte do prehliadky rozsiahleho archeologického komplexu

3 fotografie

Teotihuacán určite patrí k najkrajším miestam v Mexiku

Chrám Slnka v Palenque
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

2. Mayské mesto Palenque #

Mesto Palenque sa nachádza v štáte Chiapas a jeho najväčším lákadlom sú ruiny mayského mesta s rovnakým názvom, ktoré sa však pôvodne volalo "Lakamha"- "Veľká Voda". Najstaršie osídlenie sa datuje do 1. storočia pred našim letopočtom a mesto najviac prosperovalo medzi rokmi 630 až 740 nášho letopočtu, kedy tu vládol panovník Pakala a jeho synovia Kan B’alam II. a kan Joy Chitam II. Pakal počas svojej vlády nechal postaviť Chrám nápisov, na ktorých sú opísané mayské dejiny a v ktorom sa v roku 1952 našla nepoškodená Pakalova hrobka. Hneď vedľa nej sa nachádza chrám Červenej kráľovnej, v ktorej bola pochovaná kráľovná, pravdepodobne Pakalova manželka. V stavebnej činnosti pokračoval aj Kan B’alam II., ktorý nechal postaviť najkrajšie chrámy v meste, spoločne označované ako "krížové". Pozostávajú z krížového, slnečného a podľa mnohých najkrajšieho- chrámu listového kríža. Práve z tejto časti Palenque budete mať najkrajší výhľad na palác s vežou, cez ktorú prechádzajú počas jarnej a jesennej rovnodennosti slnečné lúče až na miesto, kde bol Pakal pochovaný. Mesto je obklopené zelenou džungľou a pokiaľ budete mať šťastie, možno uvidíte (a hlavne budete počuť) vrešťany - neveľké opice skákajúce v korunách stromov.

3 fotografie

V Palenque nájdete také unikátne stavby ako je napríklad Pakalova hrobka a chrám listového kríža

15. júna 1952 sa  mexickému archeológovi Albertovi Lhullierovi podaril jeden z najväčších archeologických objavov nie len v Mexiku, ale aj v celej Amerike - objavil nepoškodenú hrobku panovníka Pakal. Pakal sa dožil úctyhodných 80 rokov a patril k najdlhšie vládnucim panovníkom na svete. V jeho hrobke sa našla posmrtná maska, ktorú z Antropologického múzea v Ciudad de México ukradli na Vianoce v roku 1984 dvaja študenti veterinárstva. Nájdená bola v opustenom dome až o 5 rokov neskôr.

Chichén Itzá je skutočne ako div sveta
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

3. Chichén Itzá #

Vďaka svojmu historickému významu a dobre zachovanej Kukulkánovej pyramíde sa Chichén Itzá stalo jedným zo 7 nových divov sveta. Jedno z najvýznamnejších mayských miest na Yukatáne bolo v 9. storočí z neznámych príčin rýchlo opustené a krátko na to ho obsadili Toltékovia, ktorí sa zmiešali s väčšinovým mayským obyvateľstvom stále žijúcim v okolí. Práve z tohto obdobia pochádza aj 30 metrová pyramída, ktorú Španieli nazvali hrad - El Castillo. V meste však nájdete aj čisto mayské ruiny, z ktorých je najlepšie zachované observatórium na pozorovanie hviezd. Jeho točité schodisko pripomínalo európskym dobyvateľom slimáka, a preto mu dali meno "caracol"- slimák. Prehliadka Chichén Itzá je ten povestný zlatý klinec našej BUBO cesty po Mexiku. Ukážeme a vysvetlíme si význam všetkých dôležitých stavieb v meste a náš lokálny sprievodca nám ukáže, ako vedeli mayskí kňazi napodobniť zvuk posvätného vtáka quetzala. 

5 fotografií

Chichén Itzá je právom považované za jeden z nových divov sveta

V Chichén Itzá sa nachádza najväčšie ihrisko na pelotu v Mexiku. Pravidlá hry, ktorú hrali Indiáni stovky rokov pred príchodom Španielov zostáva dodnes záhadou. Pravdepodobne ju hrali dva tými po sedem hráčov a cieľom bolo prehodiť kaučukovú loptu palicami cez obruče, umiestnené na stranách ihriska. Na iných miestach sa obruč nachádzala v strede a lopta sa odbíjala bokmi, lakťami a kolenami. Hra mala silný náboženský význam a jej koniec sprevádzalo rituálne obetovanie - či už kapitána porazeného tímu alebo zajatca, ktorý bol obetovaný v jeho mene. 

V Chichén Itzá si ukážeme reliéf, kde je zobrazený kapitán porazeného tímu s odťatou hlavou.

3 fotografie

V Chichen Itzá nájdete okrem pyramídy aj najväčšie pelotové ihrisko v Mexiku

Vodopády Agua Azul v Chiapas
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

4. Agua Azul #

Vodopády Agua Azul (Modrá voda) sa nachádzajú na ceste medzi mestami Palenque a San Cristóbal de las Casas. Ako už ich názov napovedá, preteká cez ne čistá, domodra sfarbená voda. Agua Azul nie je len jeden vodopád, ale sústava viacerých vodopádov, ktoré tvoria kaskády. Medzi jednotlivými kaskádami sú postavené vyhliadky, odkiaľ si vodopády môžete odfotiť. Ich vrchnú a spodnú časť spája chodník, pri ktorom sú postavené stánky s kávou, čerstvým ovocím a suvenírmi. Len na samotnú prechádzku po chodníku budete potrebovať minimálne hodinu. V okolí vodopádov nájdete aj reštaurácie a určite by ste v nich mali vyskúšať grilovaný filet z pleskáča. Pohľad na kaskády si však najlepšie vychutnáte priamo z jazierok, ktoré sa nachádzajú na rieke. Takýchto miest na plávanie je v Agua Azul viac a je len na Vás, ktoré z nich si vyberiete.

4 fotografie

Agua Azul

Oaxaca je plná atmosféry a farebných domov
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

5. Oaxaca #

Keď sa povie Mexiko, väčšina ľudí si asi predstaví farebné domčeky a námestia s kostolmi, na ktorých vyhrávajú pouliční umelci. Pravdepodobne ani nevedia, že si predstavili Oaxacu (čítaj Oachaka). Španieli založili nové mesto na ruinách indiánskeho Huaxyácacu v roku 1529 a v 18. storočí začala Oaxaca bohatnúť vďaka vývozu cochinealu- červeného farbiva, ktoré sa vyrába z chrobákov parazitujúcich na kaktusoch. Na konci 18. storočia bola Oaxaca 3. najväčším mestom Nového Španielska s populáciou 20000 ľudí. Turisti z celého sveta sem chodia kvôli nádherným farebným domčekom v historickom centre, ktoré sa dostalo na zoznam UNESCO. Oaxaca nemá jednu pamiatku, ktorú by ste museli za každú cenu vidieť, ale namiesto toho Vám ponúka skvelú atmosféru. Túlajte sa jej uličkami, ochutnávajte miestne jedlo a oddychujte v nenápadných kaviarničkách. Nemusíte sa nikde ponáhľať, mesto stojí aj napriek zemetraseniam už vyše 500 rokov...

6 fotografií

Oaxaca patrí medzi najfotogenickejšie mestá Mexika

Oaxacká kuchyňa patrí k najlepším v Mexiku. Určite tu vyskúšajte vynikajúcu kuraciu polievku sopa oaxaqueña a kukuričnú placku "tlayudu" s hovädzím a kuracím mäsom alebo s chapulines- lúčnymi koníkmi. Na trhu Benito Juárez si zase môžete kúpiť miestne čili alebo syr. V BUBO berieme gastronómiu vážne a preto ideme vždy na ochutnávku tradičného mezcalu, ktorý sa vypaľuje zo zaúdeného agáve. Ak neviete, aký suvenír máte zobrať domov, práve ste ho našli...¡Salud! Prečítajte si aj náš blog Ako chutí Mexiko?

5 fotografií

Jedlo v Oaxace patrí k najlepším v celom Mexiku

Monte Albán
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

6. Monte Albán #

Hlavné mesto Zapotékov Monte Albán bolo v roku 1987 zapísané na zoznam UNESCO spolu s historickým centrom Oaxacy. Nachádza sa na umelo zarovnanom kopci, len pár minút cesty autobusom od Oaxacy. Názov Monte Albán- Biely vrch, dali mestu Španieli a pripomína názov pohoria v Taliansku. Obyvateľmi Monte Albánu boli Zapotékovia, ktorí tu žili minimálne od roku 500 p.n.l. Zapotékovia boli vynikajúci astronómovia a v meste sa stále nachádzajú ruiny observatória, ktoré pravdepodobne slúžilo na pozorovanie hviezd a Venuše. Najznámejšou pamiatkou je však skupina reliéfov, ktoré sa nazývajú Tanečníci. V skutočnosti však nezobrazujú tancujúcich ľudí, ale umučených Olmékov, ktorým boli dolámané končatiny a odrezané genitálie.

Aby sme si Monte Albán vychutnali čo najlepšie, chodíme do neho skoro ráno. Naša BUBO skupina je tak vo vnútri prvá a za odmenu si môžeme urobiť dokonalé fotky bez turistov, ktorí prídu po nás.

5 fotografií

Monte Albán poteší každého milovníka histórie

TIP:

Ak si potrpíte na kvalitné hotely, určite si v Oaxace vyberte náš prémiový hotel Quinta Real. Pôvodne to bol kláštor postavený pred vyše 300 rokmi. Má vynikajúcu koloniálnu atmosféru a určite patrí k najlepším a najluxusnejším hotelom v meste. Do Monte Albánu tak pôjdete vďaka kvalitným službám maximálne oddýchnutí.

3 fotografie

Ak si chcete Monte Albán a Oaxacu vychutnať naplno, vyskúšajte luxusný hotel Quinta Real Oaxaca

Tulum
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

7. Tulum #

Tulum je jedno z najmladších mayských miest na pobreží Karibiku, ktoré bolo postavené okolo roku 1200 a opustené bolo 75 rokov po príchode Španielov do Mexika. Vďaka svojej jedinečnej polohe pri mori a fotogenickým pamiatkam patrí k najnavštevovanejším miestam na Yukatáne. Turisti z celého sveta tu môžu obdivovať zachované mayské hradby, dom postavený na cenote a chrám zostupujúceho boha, ktorý je zobrazený ako včela. Najvýznamnejšou pamiatkou v Tulume je však El Castillo - maják, ktorý slúžil aj ako chrám boha Kukulkána. Práve tu sa nachádza vyhliadka, z ktorej si tisíce turistov denne fotia Chrám veterného boha, postavený na útese, ktorý od chrámu oddeľuje piesočná pláž. Ak chcete Tulum vidieť na vlastné oči, pridajte sa na náš fakultatívny výlet, počas ktorého sa okrem Tulumu zastavíme aj pri cenote. Musíte si ale dávať pozor na všade prítomné leguány, ktoré sa vyhrievajú v ruinách jediného zachovaného mayského mesta postaveného na pobreží Karibiku.

4 fotografie

Tulum patrí k dokonalým symbolom Mexika

Cenote Casa Tortuga
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

8. Cenote Casa Tortuga #

Cenote sú prírodné jazierka, ktoré vznikli prepadnutím  vápencového podložia, ktoré následne zatopila podzemná voda. Na Yukatáne sa ich údajne nachádza až 6 tisíc a pri našej návšteve Mexika ich nemôžeme vynechať. S našim súkromným BUBO autobusom preto po prehliadke Tulumu ideme pár minút do Casa Tortuga, kde sa nachádzajú 4 cenote- Wisho, Campana, Tres Zapotes a Jaguar. Pred vstupom do areálu sa musíme všetci povinne osprchovať a nemôžeme mať na sebe krémy na opaľovanie. Cenote sú totiž navzájom poprepájané a žijú v nich chránené endemické živočíchy a kontaminácia vody krémami by im mohla ublížiť. Casa Tortuga je súčasťou jaskynného systému Sac Aktun, ktorý je v podstate najväčší na svete a pozostáva z prepojených cenotes a 368 kilometrov jaskynných chodieb. Dve cenote v Casa Tortuga sú "otvorené" a môžete sa v nich kľudne kúpať. Dve sú však jaskynné a ísť do nich môžete iba s miestnym sprievodcom, ktorého Vám BUBO sprievodca rád vybaví.

4 fotografie

Cenote Casa Tortuga

Západ slnka v Acapulcu
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

9. Acapulco #

Kto by nepočul o Acapulcu, meste, ktoré od 50. rokov minulého storočia vyhľadávali najväčšie celebrity Hollywoodu. Na medové týždne sem chodili ľudia ako John F. Kennedy so ženou Jacqueline alebo Bill a Hillary Clinton. Acapulco sa preslávilo vďaka svojej pláži a luxusným milionárskym vilám, ktoré vyrástli okolo zálivu Bahia de Acapulco. V 70. rokoch sa však situácia zmenila a kvôli drogám a kriminalite začali bohatí turisti mesto opúšťať. Mestská rada však robí všetko preto, aby sa cestovný ruch (a s ním aj peniaze) do "Perly Pacifiku" zase vrátil. Acapulco však ešte stále čaká na to, že ho turisti znovu objavia. V BUBO však mesto pravidelne navštevujeme a keď sem prídete, rýchlo pochopíte prečo. Náš hotel Malibu sa nachádza hneď pri prázdnej pláži, na ktorej sa bude opaľovať minimum ľudí. Voda je v zálive príjemne teplá a nič Vám tu nebráni dopriať si kvalitnú masáž priamo na pláži s bielym pieskom.

3 fotografie

Perla Pacifiku Acapulco

Najznámejšou atrakciou v Acapulcu sú skokani - clavadisti, ktorí každý deň skáču z 35 metrov vysokého útesu La Quebrada. Vďaka skúsenému BUBO sprievodcovi budete mať na skokanov ten najlepší výhľad a na pamiatku si môžete kúpiť tričko s ich podpismi.

Vodopád Misol Ha
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

10. Vodopád Misol Ha #

Približne 20 km od mesta Palenque sa nachádza ďalší vodopád, ktorý sa nazýva Misol Ha. Padá z výšky 35 do malého jazierka s čistou a osviežujúcou vodou. Čo je na vodopáde najlepšie je to, že sa môžete v jazierku okúpať a naplno si vychutnať zelenú a pokojnú prírodu okolo. Ak nechcete plávať, stále sa môžete ísť po udržiavanom chodníku prejsť za hučiaci vodopád. Cestička končí pri jaskyni, do ktorej Vás za pár pesos zoberie miestny sprievodca. Vodopád Misol Ha je dokonalé miesto na relax. Ponorte sa do jazera a nerobte nič, len vychutnávajte daný okamih...

3 fotografie

Vodopád Misol Ha

Mohlo by Vás zaujímať:

Najkrajšie vodopády sveta (očami najscestovanejšieho Slováka)

Túžite vidieť tieto miesta na vlastné oči? Vyberte sa s nami na náš obľúbený BUBO zájazd a strávte dovolenku v Mexiku

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaro študoval medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela a jeden semester strávil v Istanbule. Po skončení školy pracoval ako dobrovoľník v Thajsku, kde učil angličtinu a pomáhal pripravovať festivaly v Múzeu juhothajskej kultúry. Odmalička ho zaujímalo cestovanie, história a cudzie jazyky. Jeho videnie sveta tak zapadá do vízie BUBO, kde dokázal nájsť tím na diskusiu pre náročné témy. Okrem angličtiny a španielčiny sa ako správny milovník Ázie učí turečtinu a čínštinu, ktorú študoval na Tianjin University. Jaro najradšej cestuje po miestach, ktoré sa spájajú dejinami a dobrým jedlom.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Turecko - orientálna rozprávka

Zo zájazdu: Antarktída loďou - plavba cez Drakeov prieliv

Jaroslav Kondač

Posledná úprava článku | Prečítané: 2004

Mohlo by Vás zaujímať

Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania
Netradičné zážitky na ceste Mexikom Blog

Blog Netradičné zážitky na ceste Mexikom

Mexiko je obrovská krajina a cestovanie po nej je vskutku zaujímavé. Stretnete sa s úsekmi, kde sú kilometre a kilometre ničoho. Žiadne osídlenie…

Noemi Mikleová 14 min. čítania
Kartely v Mexiku Blog

Blog Kartely v Mexiku

Drogy, kartely, prestrelky a narkobaróni. Negatíva, ktoré sa spájajú v očiach mnohých ľudí v súvislosti s inak nádherným Mexikom. Aj dnes nájdeme x…

Noemi Mikleová 11 min. čítania
ROZHOVOR: Mexický šofér raz počas zájazdu ukradol autobus Blog

Blog ROZHOVOR: Mexický šofér raz počas zájazdu ukradol autobus

Mexičania spievajú falošne a všetci sa prekrikujú. Teotihuacán je naozaj krásna pamiatka. Rozmanitá mexická kuchyňa nie je iba o tacos. Skokani v…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3107 4439€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3082 3853€
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Mexiko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4648 5164€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.