Viktória - kráľovské hlavné mesto

Prehliadka

Viktória - kráľovské hlavné mesto

Uprostred Indického oceánu nájdeme ukryté krásne Seychelské ostrovy, známe ako ostrovy lásky, tropický raj, vanilkové ostrovy alebo perla Indického oceánu. Mix kultúr a energiu týchto úchvatných ostrovov vám priblížime kvalitnou, prepracovanou a hlavne originálnou prehliadkou hlavného mesta - Viktória.

Viktória Počasie

mierny dážď

mierny dážď

28°C

Predpoveď 26.Apr

Východ slnka 06:16

Západ slnka 18:14

Dážď 9.76mm

História v skratke #

Podobne ako ďalšie ostrovy v Indickom oceáne aj cez Seychely sa prehnali rôzne národnosti. Najprv si ich všimli portugalskí moreplavci, ktorí im však nevenovali veľkú pozornosť. Ako prví sa tu usídlili Francúzi, ktorí tu zanechali svoju stopu. Neohriali sa tu však dlho, ostrovy zaujali Britov a Francúzi sa rozhodli im veľmi neodporovať, nemali v pláne kvôli svojej kolónii zomierať a vzdali sa takmer bez boja. Pretože sa tu usadil iba malý počet Britov, zostali francúzsky jazyk a kultúra dominantná. V roku 1976  dosiahli Seychely nezávislosť a stali sa republikou, kde sú úradné jazyky francúzština, angličtina a kreolčina, nebudete mať problém sa tu dohovoriť. Každopádne francúzsko-britský vplyv si všímajte pri prehliadke hlavného mesta a nielen na názvoch ulíc! 

Jedna z najmenších metropol sveta #

Viktória je jednou z najmenších metropol sveta s počtom obyvateľov okolo 30 000, môžeme ju porovnať s Gibraltárom. Čo sa týka počtu obyvateľov, ide o najmenej osídlené hlavné mesto Afriky. To je aj dosť logické, keďže Seychely sú s cca 100 000 obyvateľmi najmenej osídlenou krajinou kontinentu. Viktória je síce hlavným ekonomickým, politickým a obchodným centrom ostrova, ale napriek všetkému si toto mesto zachováva atmosféru malého provinčného mestečka. Viktória sa nachádza na hlavnom ostrove Mahé, ktorý je zároveň najväčším a najviac obývaným ostrovom Seychel. Iba pre porovnanie, vo Viktórii žije približne tretina celkovej populácie krajiny. Hlavné mesto sa rozprestiera pred úchvatným pozadím sýtozelených kopcov, ktoré ako keby padali do tyrkysového mora. Toto malé mestečko v sebe skrýva mnoho zaujímavých miest. 

Prvé dojmy, vrelé privítanie, vitajte v raji!

Na Seychely doletíte pravdepodobne ráno okolo 7:00-8:00 a budete určite unavení. Po dlhom nočnom lete vás čaká náročný deň, na letisku vás okamžite prekvapí tropické teplo. Kompletne iné podnebie, ako to na čo sme doma zvyknutí. Nájdite si však na Viktóriu energiu hneď teraz! Keď následne zapadnete v tomto raji do svojho hotela, tak ihneď zleniviete – uvedomte si, že ste v Afrike, kde sa až tak vehementne nepracuje – a už sa sem nedostanete. A tak sa po prejdení pasovou kontrolou, vyberte do mesta. Ešte raz, po prílete vás ovalí tropická horúčava, a tak zhoďte zo seba všetky veci, čo ste mali z Európy, či v klimatizovanom lietadle. Na Seychelách môžete chodiť pohodlne ako len chcete, pokojne krátke nohavice, sukňa, ľanová košeľa s krátkymi rukávmi či blúzka. Proste pohodlne, tak ako britskí kolonizátori. Na krk si môžete dať bavlnenú šatku nech ste francúzsky „šik“. Prezlečieme sa na letisku a vkĺzneme do sandálov. Odporúčame si na začiatok zmeniť peniaze priamo na letisku, postačí si zmeniť 50 Eur, aby sme mali seychelské rupie na drobné nákupy, nie všade sa tu dá platiť kartou, nemusíte sa však báť ďalšie zmenárne sú v centre Viktórie, a takisto pri našom hoteli. Tí podnikavejší Seychelčania od vás príjmu aj doláre a iné meny, ale dajú vám horší výmenný kurz.
Cesta z letiska do hlavného mesta trvá 15 minút, ak by sme išli priamo. Slniečko vychádza, na pravej strane oceán, na ľavej nádherné kopce a lagúny a vy si to šiniete úzkou cestičkou ešte bez dopravnej zápchy. 

Seychely sú bezpečná krajina, ľudia sú tu milí a tolerantní, najväčšou hrozbou je tu slnko, dávajte si na neho pozor, stále varujem našich klientov, aby sa nespálili hneď v prvý deň, nachádzame sa pri rovníku, preto sa stále natierajte krémom s vyšším ochranným faktorom, nepodceňujte to. Dbať treba aj na pitný režim, nepijeme však vodu z vodovodu, ale dáme prednosť balenej vode. 

Výhoda prehliadky ráno 

  • menšie dopravné zápchy
  • nižšie teploty, a tak sa dá po meste lepšie pohybovať
  • trh je najfotogenickejší práve ráno, keď rybári vykladajú úlovky
  • check- in v hoteloch je zvyčajne až popoludní 
  • Viktória je na pol ceste z letiska  k vášmu hotelu na Beau Vallon
  • už sa do hlavného mesta nemusíte vracať a ušetríte takto pol dňa

Cesta do Viktórie s dvoma zastávkami #

Na letisku nasadneme do malého klimatizovaného autobusu a čaká nás krátky, asi 10 minútový presun na umelo vytvorený ostrov Eden island, kde majú domy a hlavne krásne jachty boháči z Európy či Arabského polostrova. Vystúpite a prejdete skrz miestne nákupné stredisko, naľavo uvidíme veľkoobchod Spar, kde si môžete nakúpiť vodu, a takisto je tu aj zmenáreň, či bankomat – tu si môžete zmeniť peniaze, ak ste to nestihli na letisku. Prejdeme sa až k jachtám, už tu obdivujeme pestrý morský život a luxus na každom kroku, strávime tu asi pol hodinku. Hneď pri prístave je aj útulná kaviareň, ideálne miesto na rannú kávu alebo osviežujúcu zmrzlinu. Ak je pekné počasie vidno odtiaľto krásnu rezidenciu na kopcoch, tu si postavil emir Khalifa, najbohatší muž Spojených Arabských Emirátov. 

BUBO Vyhliadka: na ľavej strane vidíme Viktóriu, pod nami umelo vytvorený ostrov a v pozadí sa črtajú ostrovy Praslin a La Digue, video Ľuboš Fellner

BUBO Vyhliadka: na ľavej strane vidíme Viktóriu, pod nami umelo vytvorený ostrov a v pozadí sa črtajú ostrovy Praslin a La Digue, video Ľuboš Fellner

Presúvame sa autobusom na vyhliadku do vyšších nadmorských výšok, odkiaľ sa nám naskytne pohľad na ostrov Mahé z vtáčej perspektívy. Pod nami uvidíme aj cieľ našej cesty, hlavné mesto Viktória a ďalšie okolité ostrovy. Najbližší je ostrov sv. Anny, kde sa usadili prví osadníci na Seychelách a v diaľke možno uvidíme aj ostrovy Praslin a La Dique, ktoré nás zajtra či pozajtra očakávajú. Teraz ráno bývajú fotografie a aj výhľad na široké okolie najkrajšie. Seychely sa, napríklad, od Maldív líšia práve svojimi prekrásnymi strmými zelenými horami, a preto túto jazdu do hôr nevynechajte – paradoxne to urobí minimum turistov. Nadýchame sa teplého, ale čistého horského vzdychu, krásnu scenériu si zvečníme na fotografiách a už môžeme vyraziť dole do dlho očakávanej Viktórie. 

Prehliadka Viktórie #

Našu prehliadku mesta začíname príchodom na parkovisko pri miestnom štadióne – Stade Popiler. Hneď oproti parkovisku je najväčšia mešita štátu, Mešita šejka Mohameda bin Chalify (Victoria Mosque).  Naozaj by sme ju tu nečakali, keďže väčšina obyvateľstva sú kresťania, ale práve táto mešita slúži malej komunite tunajších moslimov a najväčší ruch je tu pri piatkových ranných modlitbách. Je taktiež symbolom tolerancie národov. Mešitu zafinancoval Sultan bin Khalifa Al Nahyan zo Spojených Arabských Emirátov. Pre najbohatších šejkov sú Seychely rajom s množstvom vody a zelene, ktorú doma nemajú a majú tu na kopcoch (nie pri mori) vystavané paláce. Odfoťte si mešitu na mobil, keby ste sa stratili ukážete ju komukoľvek a on vás sem naviguje. 

Prechádzame popri stánkoch so suvenírmi a všade sa na nás usmievajú veselé predavačky ponúkajúce kokosové misky, palmy, klobúky, napodobeniny bájnych morských kokosov, Coco de mer (pripomínajúcich ženské lono), ktorých domovom sú Seychelské ostrovy. Všade na nás číha množstvo lákadiel, ale na nákupy budeme mať čas po ceste naspäť. Mierime popri hlavnej ceste smerom do centra, až kým po 500 metroch a 15 minútach pomalej chôdze nedorazíme ku križovatke, ale nie len tak hocijakej. 

Pamiatky z čias britskej kolónie #

Uprostred tejto križovatky sa nachádza miestny Big Ben, postavený na počesť kráľovnej Viktórie. Tento Big Ben sa familiárne nazýva „Mini Big Ben“, ale miestni ho volajú Lorloz, je to nepochybne najznámejšia pamiatka v tomto meste. Táto 7,5 metrová hodinová veža je dominantou mesta viac ako 100 rokov, pôvodne bola čierna, neskôr ju však premaľovali strieborným hliníkovým povlakom. Hodinová veža mala vždy zvoniť, ale nikdy sa tak nestalo, bola totiž nefunkčná. V roku 1999 prešli hodiny významnou renováciou, ktorá zahŕňala aj inštaláciu elektrických mechanizmov, a veža vraj začala opäť zvoniť, ja som toho doposiaľ nebola svedkom. 

Keď prichádzate z našej strany, z juhu po Francis-Rachel Street, tak na vpravo od Big Benu sa nachádza najkrajšia koloniálna budova mesta, ktorá dnes slúži ako múzeum. Keď sa posuniete viac pred ňu, nájdete tam najmenšiu sochu kráľovnej Viktórie na svete. Túto pamiatku odhalila 5. januára 1900 lady Sweet-Escott, manželka administrátora Ernesta Bickhama Sweet-Escotta, na počesť osláv vlády kráľovnej Viktórie. 

Naše prvé kroky vedú priamo do centra mesta.

Fontána kráľovnej Viktórie predstavuje to, čo sa považuje za najmenšiu podobu kráľovnej Viktórie na svete. Socha, ktorú dnes vidíte na vrchu fontány má len 30 centimetrov, je vlastne replikou a porcelánový originál nájdete v Národnom múzeu. A okrem toho, že je skutočne veľmi krásna, veľa ľudí nevie, že táto fontána už dávno nie je fontánou, vodovodné kohútiky spolu s umývadlami boli odstránené, avšak napriek tomu môžeme obdivovať krásu tohto umeleckého diela. Dnes, spolu s hodinovou vežou predstavuje jubilejná fontána čas, keď boli Seychely súčasťou Britského impéria. Predstavuje tiež úzky vzťah, ktorý sa dodnes udržiava s Veľkou Britániou, na ľavej strane sa tu jazdí dodnes. 

Múzeum pri soche sa nachádza v obnovenej budove Najvyššieho súdu z koloniálneho obdobia, samotná architektúra stojí za pozornosť, výstavy sú rovnako zaujímavé. Ak by ste mali záujem, môžete sa sem vrátiť v rámci rozchodu, vstupné je 150 rupií, zhruba 8 Eur. 
Na prízemí je prierez 300-ročnou seychelskou históriou s množstvom informácií, staré kanóny, modely lodí, na poschodí sa výstava zameriava na kreolskú kultúru s ukážkami hudby, oblečenia, rybolovu a architektúry. Oproti múzeu cez cestu sa nachádza budova pošty, odkiaľ môžete poslať exotickú pohľadnicu, a nižšie prírodopisné múzeum so sochou krokodíla (múzeum je však dočasne zatvorené na najbližší rok kvôli rekonštrukcii). Živého krokodíla na Seychelách nenájdete. 

My však neodbočíme na križovatke s Big Ben vpravo k múzeu, ale pokračujeme ďalej rovno po ulici, ktorá sa teraz volá Albert Street. Budeme prechádzať (na ľavej strane) okolo anglikánskeho kostola sv. Pavla, kostol s elegantnou vežičkou v centre mesta. 

Po 10 min. od Big Benu, po tom ako prechádzate absolútnym centrom mesta – takže sa držte spolu – ste pri peknej katolíckej Katedrále Nepoškvrneného počatia – najväčší chrám mesta.
Táto impozantná katedrála je hlavným kostolom katolíckej diecézy na Seychelách. Katedrála bola postavená na vyvýšenom kopčeku na mieste, kde v marci 1851 postavil prvú kaplnku, ktorá bol venovaná Panne Márii. Prvý a jediný seychelský biskup Felix Paul, ktorý zomrel 21. novembra 2001, je pochovaný v katedrále v hrobke postavenej na podlahe. Hrobka nie je viditeľná, ale jej umiestnenie je označené špeciálnym štítkom. V priebehu rokov katedrála prešla mnohými renováciami. V rokoch 1993-94 bola kompletne zrekonštruovaná, s výnimkou vonkajších stien. Posledná renovácia bola dokončená v roku 1995, keď sochársky majster obnovil svätostánok a detailne vyrezávané dvere. V kostole je príjemne chladno, takže nám poslúži ako miesto, kde si oddýchneme a spravíme 10 minútovú prestávku, kým sa vydáme ďalej. Na ľavo od chrámu je spolu s palmami fotogenické sídlo mníchov. Na tejto strane nájdeme aj toalety. 

Rôznorodosť kultúr sa odzrkadlila aj v architektúre #

Od katedrály pokračujeme po ceste iba tri, štyri minúty dole z kopčeka a doprava a následne odbočíme na Quincy street po ktorej prídeme “zvrchu” na parkovisko pred hinduistický chrám. Chrám Sri Navasakthi vinayagar je síce malý, ale neprehliadnuteľný. Tento chrám hýri farbami a podstatne sa líši od iných budov, je to jediný hinduistický chrám v tomto ostrovnom štáte, kde môžete hľadať požehnanie v prípade, ak vyznávate hinduizmus. Architektúra tohto chrámu je podobná tým v južnej Indii, avšak rozhodne tu nájdete menej turistov ako v samotnej Indii (hinduizmus na Seychelách vyznáva okolo 2300 etnických Indov), pri vstupe do chrámu si musíte zložiť pokrývku hlavy a vyzuť topánky. Môžeme ísť aj dovnútra. Hlavným bohom chrámu je Gáneša, boh podnikateľov, lebo je známy tým, že dokáže odstrániť prekážky. Syn bohyne Parváti a boha Šivu je neprehliadnuteľný, pretože má hlavu slona, a tak ho ľahko rozoznáte. Najkrajšie fotografie sú z opačnej strany cesty, ak získame dostatočný odstup. 

Prepracovaný okruh Viktórie #

Viktóriu navštevujeme my v BUBO už dlho. Bol tu prevádzkový riaditeľ BUBO Mgr. Tomáš Hušek, Ľuboš Fellner 2x, no ani jeden z nich tento komplexný okruh „nedal“. Každý z nich však pozliepal čriepky a na ďalších cestách sme ich dali dokopy. Viktória je malá, ale pritom dusne je prehliadka namáhavá, a preto je dobré nerobiť zbytočné metre navyše. Prehliadka mesta  by nebola však kompletná bez návštevy trhu – okrem chrámov to najzaujímavejšie, čo v meste je. 

Sir Selwyn-Clarke market je ukážkou podmorského sveta, rybári stále vykladajú na pult nové a nové úlovky.

Miestny trh je iba 2-3 minúty peši od hinduistického chrámu, z parkoviska zamierite na Market Street, uličku plnú obchodov a trh nájdete na pravej strane cesty. V chráme Chrám Sri Navasakthi vám každý ukáže smer, ktorým sa k trhu vydať, veď trh je srdcom a pýchou mesta a každý ho pozná. Na africké pomery je trhovisko (Sir Selwyn-Clarke Market) relatívne malé a je čiastočne kryté, čo v Afrike nie je zvykom. Veď to ani ako africké trhovisko nevyzerá.  No trhovisko iba vyzerá, že je kryté, v skutočnosti, ak prší, dá sa ukryť iba hore v reštaurácii. Žiadna prehliadka Viktórie by nebola úplná bez prechádzky týmto lokálnym červeným, skutočne nádherným trhoviskom. Prekypuje  životom a všetkými možnými farbami. Okrem čerstvého ovocia a zeleniny tu v stánkoch ponúkajú lokálne suveníry, miestne bylinky a korenie, tradičné šatky a oblečenie. Nájdete tu aj vanilku, či škoricu, vanilku tu predávajú vo forme esencie, prášku alebo strukov, stačí si vybrať, nezjednáva sa tu. Na hornom poschodí sú obchodíky so suvenírmi a reštaurácie, kde si môžete vychutnať kávu, či pivko priamo nad trhoviskom. Ak si tu dáte jedlo, tak odporúčame chobotnicu na kari, alebo carpaccio z čerstvého tuniaka, ale pozor, čakacie doby sú dlhšie než si myslíte. Dať si vychladené pivko či šotík rumu je rýchlejšou záležitosťou. 

Najlepšie je na trh prísť skoro ráno, alebo aspoň dopoludnia do 12.00, kedy rybári vykladajú svoj úlovok rôznych druhov morských tvorov, od ploskozubcov až po barakudy. Kto rád fotí, práve tu získate tie najautentickejšie fotografie a aj na kvalitných rybách vidíte, že Seychely sú položené v prostriedku oceánu a sú prírodným rajom, kde sa rybám ešte veľmi darí. Najrušnejšie je tu v sobotu. 

Vychutnajte si Viktóriu všetkými zmyslami #

Naša prehliadka sa pomaly blíži k záveru a môžeme sa vydať na cestu na hotel, ešte predtým si však nezabudnite kúpiť rum, populárna je značka Takamaka Bay. Vyjdite z trhu von a vydajte sa asi 100 m vpravo po Market Street a tu nájdete viac obchodíkov na ľavej aj pravej strane, prevádzkovaných väčšinou Indmi. 

Je zaujímavé, že biely rum má rovnakú cenu ako starší tmavý, a preto dajte prednosť tmavému. V  ponuke je aj kokosový rum a ak si trúfnete majú aj rum 69 – naozaj silný rum, ktorý vás na slnku položí. No vy si ho budete liať na pláži do kokosového orecha pri nádhernom západe slnka. 
Na trhu si dávame rozchod a každý sa vydá za tým, čo je jeho srdcu blízke. Múzeum (4 min peši), pivko (0,5 min hore po schodoch), nákup suvenírov na poschodí, alebo si „iba“ tak fotiť exotických Kreolov? Seychely sú veľmi bezpečné, ale na trhu si dávajte pozor na vreckárov. 

Následne sa stretávame pri vstupe na trhovisko a spoločne ideme peši na parkovisko k nášmu autobusu (cca 15 minút), po ceste míňame známy obchod s luxusnými suvenírmi Kreolov, kde nájdete kvalitné šperky inšpirované kreolskou kultúrou, táto značka má predajňu aj na letisku, tam si môžete dokúpiť suveníry pri ceste domov v prípade, že ste to nestihli. 

Beau Vallon, naša srdcovka, náš domov na Seychelách #

Po prehliadke tohto útulného hlavného mestečka sa presúvame zhruba pol hodinku na druhú časť ostrova, na Beau Vallon. Cesta je naozaj kľukatá, nemôžeme tu ísť veľmi rýchlo, na druhej strane máme čas a príležitosť vychutnávať si okolité výhľady. Veľmi ohodnotíte, že náš autobus je klimatizovaný – na tom si dávame záležať! Na ostrove nie je veľa ciest, preto tu často bývajú zápchy, domáci parkujú kade tade v zákrutách, pri obchodoch, a tým výrazne spomaľujú dopravu, musíte byť naozaj trpezlivý, ak chcete šoférovať na Seychelách. Každopádne si to môžete niekedy vyskúšať. Od hlavného mesta Viktórie prejdeme cez  kopček, na druhej strane zbehneme dole, míňame policajnú stanicu, obchody, zmenáreň, a to už sme v blízkosti nášho dobre situovaného hotela.
Pri pomyslení na Seychely si mnoho ľudí predstaví Mahé, ale k Mahé neodmysliteľne patrí aj záliv Beau Vallon, pravdepodobne najznámejšia a najobľúbenejšia pláž ostrova. Je to jedna z najdlhších pláží na Seychelách, obľúbená medzi turistami a miestnymi obyvateľmi, hlavne vďaka okolitej horskej scenérii, fantastickej infraštruktúre, rozsiahlym aktivitám a bezpečnosti. Pláž je totižto krytá koralovým útesom a voda je pokojná – ideálna na plávanie. Beau Vallon je ideálnou plážou aj z toho titulu, že pri vysokých vlnách lode na ostrovy (napr. Praslin) nepremávajú, no sem sa dostanete vždy a nestrácate čas.

Sme ubytovaní priamo pri najkrajšej časti pláže, naše izby sú len na krok k zlatému piesku Beau Vallon. Krásny piesok a plytká čistá voda sú vhodné na oddychové dni na pláži pod slnkom, prekrásna scenéria pod vodou sa dobre hodí na šnorchlovanie alebo potápanie, bez problémov si môžete vyskúšať surfovanie, windsurfing alebo kitesurfing. Je tu často plavčík, ktorý prispieva k bezpečnej a príjemnej atmosfére pláže a je znakom toho, ako populárny môže byť Beau Vallon. Vo večerných hodinách stojí za návštevu vďaka prekrásnym výhľadom na západ slnka nad vodou, ako aj miestnym reštauráciám a barom. 

Čriepky z našej pláže na ostrove Mahé - Beau Vallon

Odporúčame indickú reštauráciu Mahek, zažijete tu pravú indickú kuchyňu a vďaka presklenej stene môžete pozorovať celý proces varenia a spoznať tajomstvá indickej kuchyne. 
Beau Vallon je proste miesto, ktoré si musíte zažiť, my si ho vychutnáme, keďže sme tu ubytovaní v hoteloch Berjaya Beau Vallon Resort a Le Meridien Fisherman's Cove. 

Sme ubytovaní priamo pri najkrajšej časti pláže Beau Vallon

Berjaya (***) – Seychely sú známe svojimi svetovými plážami, jemnučkým pieskom a tyrkysovou vodou Indického oceánu. Aj preto máme pre vás už v základnej cene pripravený hotel umiestnený priamo v prostriedku známej a obľúbenej pláži Beau Vallon! Oceán tak máte hneď pri sebe a to i v čase odlivu – tu voda neodchádza. Kto by sa nechcel kúpať len v oceáne, hotel má vonku aj vlastný bazén, hneď pri ňom bar, reštauráciu a nechýba tu ani centrum vodných športov, kde vám náš sprievodca v prípade záujmu pomôže vybaviť šnorchlovanie, potápanie, rybačku na oceáne či vodné skútre. Namiesto ranného fitka, či behania po pláži si môžete zadarmo zobrať kajaky a ísť si trochu zašportovať pozdĺž krásneho pobrežia, nad ktorým sa týči miestna hornatá, zelená krajina s dažďovými pralesmi. Delfíny, raje, veľké karety... vidieť tu môžete naozaj čokoľvek. Deti isto zaujmú korytnačky obrovské – najväčšie a najstaršie suchozemské korytnačky sveta, ktoré sú i v areáli hotela. Ak vyjdete z hotela von, nie na pláž, ale opačne, tak korytnačky nájdete po ľavej strane. Beau Vallon je naozaj obľúbeným a vyhľadávaným miestom, koho by už nebavilo jesť len v areáli rezortu, v blízkom okolí nájdete niekoľko reštaurácií. Vyjdite z hotela na pláž a zabočte vpravo a po 20 minútovej príjemnej prechádzke po piesku ste tu. V chutnej indickej reštaurácie Mahek. Alebo po ďalších 200 -300 metroch si môžete v palmovom parku pri oceáne sadnúť k miestnym, ktorí tu zvyknú pre ľudí grilovať a reprezentovať tak svoju tradičnú kreolskú kuchyňu. Taktiež tu predávajú kokosové orechy. Kúpte si orech, dolejte rum Takamaka Bay a črtá sa prvý zoznamovací večierok. 

Le Meridien Fisherman's Cove (*****) – 5-hviezdičkový hotel, ktorý si na známej a obľúbenej pláži Beau Vallon vybral to najkrajšie a najpokojnejšie miesto – na jej konci, odkiaľ krásne vidíte celú pláž, na ktorú môžete hocikedy zbehnúť. Priamo pred hotelom sa až tak dobre kúpať nedá, je skoro postavený na vode, treba ísť doslova len pár metrov doprava na pláž a kúpanie je hneď o inom. Ak by vám krásny výhľad na celú pláž odtiaľto ešte nestačil, môžete sa po vlastných prejsť na malý kamenný ostrovček, kde rezort vybudoval príjemný vyhliadkový altánok a vychutnať si tak nezabudnuteľné západy slnka nad oceánom. Nádherný areál, samozrejme, taktiež s vlastným bazénom, barom i reštauráciou a príjemnými domčekmi, ktoré sa na istý čas stanú vašim luxusným domovom v tropickom raji. V blízkosti hotela, asi 5 minút peši je najkrajší kostol a modlitba v Afrike, je pre nás vždy ohromným kultúrnym zážitkom. Le Meridien Fisherman's Cove na Beau Vallon určite odporúčame!

Z luxusného hotela Le Meridien máte blízko do kostola

Čo navštíviť navyše ? #

Šnorchlovanie - potápanie 

V hoteli Berjaya je vodné centrum (pri pláži na ľavej strane) a tu si môžete objednať za cca 12 Euro šnorchlovací výlet. Nasadnete na motorovú loď so silnými motormi a vyrazíte vľavo asi 20 minút okolo ostrova k nádherným skalám do zálivu s tyrkysovou vodičkou. Sme v morskom prírodnom parku Baie Ternay. Vstupné je v cene šnorchlovania. Kompletnú šnorchlovaciu výstroj vám požičajú. Pozor, ste v Afrike, všetko je pomalšie. Šnorchlovanie je často vypredané, respektíve personál je tak lenivý, že sa tvári, že je vypredané. No nakoniec všetko dobre dopadne. Tento výlet je vhodný aj pre deti od 4 rokov (čo vedia plávať). V rovnakom čase vyráža ďalšia loď s potápačmi – opäť vám kompletnú výstroj požičajú v Berjaya. Potápanie zrealizujte hneď prvý, či druhý deň, aby ste mali istotu, že pred ďalším letom máte 24h pauzu. 

Malá ochutnávka z nášho výletu

Ďalšie pláže Mahé 

Z Beau Vallon to máme na skok všade, môžete preskúmať ostrov a vyskúšať aj ďalšie pláže, ktoré sú na ostrove. Napríklad, Anse Soleil je prekrásna zátoka s krištáľovo čistou vodou a nedotknutým bielym pieskom. Ako už názov napovedá, táto pláž sa často kúpe v lúčoch slnka, ktoré sem svietia takmer po celý deň. Anse Boileau je dlhšia pláž na západnej časti ostrova, viac zastavaná, ale ľahko dostupná, za zmienku stojí aj Anse Royale, patrí k obľúbeným plážam na Mahé a je nazývaná aj ako Beau Vallon na juhu. 

Trek v národnom parku Morne Seychellois 

Nádherný národný park Morne Seychellois zaberá pôsobivých 20% rozlohy ostrova Mahé a nachádza sa tu široká škála biotopov, od pobrežných mangrovových lesov prechádzate cez hustý les až sa dostanete na najvyšší vrchol krajiny, Morne Seychellois (905 m.n.m.). Množstvo peších chodníkov ponúka oddych od plážovania. 

Botanická záhrada uprostred tropického raja 

Botanická záhrada sa nachádza v Mont Fleuri na okraji Viktórie. Mnohí by si povedali, že tento ostrov je botanická záhrada sama o sebe. No pre tých, čo milujú flóru a majú čas a hlavne energiu, je to jedna z možností. V udržiavaných tropických záhradách sa nachádza široká zbierka zrelých, exotických a endemických rastlín na rozlohe piatich akrov. Nájdete tu korytnačky obrovské množstvo orchideí a bájny Coco de mer.

Zip line naprieč seychelskou prírodou 

Na severozápadnom pobreží ostrova Mahé sa nachádza adrenalínová aktivita v podobe zip liningu, stačí, keď sa doveziete k hotelu Constance Ephelia v Port Launay. V ponuke je 8 trás, ktorých dĺžka sa pohybuje od 85 metrov do 120 metrov. Odporúčame prísť 15 minút skôr, keďže sa potrebujete vyviezť na vyvýšené miesto a absolvovať bezpečnostný tréning. 

L’Islette island 

Miesto, kde sa natáča ruská reality šou „Ostrov lásky“, nachádza sa práve tu na Seychelách. Výhrou je nájsť si lásku, s ktorou spoločne postavíte dom na tomto ostrove, ktorý neskôr v súťaži môžete aj vyhrať. Televíznu šou sleduje asi 45 miliónov divákov, čo rozhodne prispelo k popularite týchto ostrovov. 

Rybárčenie o akom sa vám ani nesnívalo 

Medzi celodenné výlety patrí, napríklad, výlet a chytanie rýb, ak máte čas rozhodne odporúčam, pridáte sa k miestnym rybárom a plavíte sa s nimi asi 80 kilometrov na šíre more, preč od akejkoľvek civilizácie. Tu sa lovia naozajstné poklady, stokilové tuniaky a obrovské makrely, o ktorých sa vám ani nesnívalo, každopádne tento výlet rozhodne nie je lacný špás a najviac si ho užije vášnivý rybár. 

Chcete si užiť raj na vlastnej koži? Poďte s nami na dovolenku na Seychely a objavíte svet nádherných Vanilkových ostrovov

Zaujali vás Seychelské ostrovy? Prečítajte si naše ďalšie blogy z raja:

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva sa riadi heslom: čo nás nezabije, to nás posilní. Stále sa snaží rozdávať úsmevy a tešiť sa z maličkostí. Vyštudovala Finančný manažment na EUBA, čo jej umožnilo stráviť čas v zahraničí, študovala a precestovala väčšinu krajín v Európe, pár v Amerike, a tiež sa pozrela na Jamajku a Kajmanie ostrovy. Pracovala aj ako animátorka voľného času v Turecku. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi.

Opakovane navštevuje všetky Škandinávske krajiny kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige, nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru. Indočínu (Vietnam a Kambodžu), prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko od východu na západ, doniesla si odtiaľ kimono a myšlienku zen budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučte sa byť spokojný.
Odkedy navštívila prvýkrát ostrovy v Indickom oceáne, tak sa na ne neustále vracia. Na Seychelských ostrovoch bývala v rôznych hoteloch a prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. A samozrejme uhľadený a bezpečný Maurícius s prekrásnym tropickým morom. Všetky krajiny prešla viac razy a komplexne a tak jej záverom môžete dôverovať.

Vie oceniť luxus 5* hviezdičkového hotela ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej a dôkazom je aj to že neustále pomáha klientom loviť zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť. Baví ju neustále niečo vymýšľať, prekvapovať a občas Vás možno dostane do rozpakov. Eva však verí, že Vás navnadí na návštevu nádherných Seychelských ostrovov, ktoré sú skutočným rajom.  Stavia na dlhoročných skúsenostiach starších kolegov a celého tímu BUBO, vďaka tomu verí že Vaša dovolenka bude najlepšia.

 

Obľúbený zájazd: Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 811

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Čarovný svet na ostrovoch Praslin a La Digue La Digue

La Digue Čarovný svet na ostrovoch Praslin a La Digue

V srdci Indického oceánu nájdeme raj na zemi, krásne Seychelské ostrovy, ktoré zdobia prívlastky, ako ostrovy lásky, tropický raj alebo vanilkové…

Eva Andrejcová 11 min. čítania
Seychely - Lamborghini medzi dovolenkami Prémiový blog

Prémiový blog Seychely - Lamborghini medzi dovolenkami

Seychely. Ihrisko pre bohatých a krásnych. Nádherný ostrov v západnej časti Indického oceána. Vlastne ostrovy, presnejšie - 115 ostrovov. Aj keď…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Ako vyplniť vstupný online formulár na Seychely Blog

Blog Ako vyplniť vstupný online formulár na Seychely

V tomto blogu sa dočítate ako si treba vyplniť krok po kroku vstupný online formulár potrebný na Seychelské ostrovy. Pripravte si: Voucher od…

Constance Lemuria Praslin Blog

Blog Constance Lemuria Praslin

Luxusný 5* rezort Constance Lemuria právom patrí medzi najlepšie hotely sveta. Má všetko, čo by ste od neho čakali, no stále vás vie dokonale…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.