Veľký prehľad gastronómie Chile

Veľký prehľad gastronómie Chile

Autorom blogu je Daniela Mihaldová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Ak by sme mali zhrnúť gastronómiu Chile, tak je to kombinácia španielskej kuchyne a kuchyne domorodých obyvateľov, v ktorej používajú ingrediencie dovážane aj z Európy. Ako už napovie dlhé pobrežie krajiny, Chile bude mať v ponuke aj fantastické morské plody a okrem nich tu objavíte aj špičkové vína. Chilská gastronómia spravila dieru do sveta a budete mať, čo robiť, aby ste všetko stihli ochutnať.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Polievky bývajú pre niekoho základ. Ak ich obľubujete, tak v Chile by ste mohli ochutnať valdiviano, ktorej recept je zároveň aj jedným z najstarších v krajine. Po celej krajine má mnoho variácii, no spravidla pozostáva z hovädzieho sušeného mäsa, cibuľky, korenia, vajíčok a zemiakov. Ďalšou obľúbenou polievkou je caldillo de congrio, rybia polievka, ktorej hlavnou prísadou je mäso z úhora. Bola tak populárna, že Pablo Neruda na ňu napísal báseň.

K populárnym hlavným jedlám patrí jahňacie mäso, cordero al palo, ktoré sa dlho opeká na ohni. Tento spôsob prípravy je známy aj pre Argentínu, vrátane oblasti Patagónie. V Chile ho budú mať takmer každej reštaurácii a podáva sa k nemu známe pebre, varené zemiaky, čerstvý šalát, pečivo a hodí sa k nemu červené víno, ktoré si môžete nechať odporučiť od čašníkov. K obľúbeným jedlám pripravením formou dusenia patrí napr. charquicán, ktoré sa pripravuje z mäsa (v minulosti to často bola lama, no dnes to býva hovädzina), tekvice, kukurice, zemiakov a cibuľky. Na vrch sa pridáva volské oko. Potom to je cazuela de ave, ktoré sa pripravuje z kuracieho mäsa, zeleniny, zemiakov, ryže a kukurice a podáva sa v tradičnej nádobe nazvanej ako greda. Správna cazuela je pripravená tak, že mäsko sa ľahko oddeľuje od kosti, zelenina ma sladkastí nádych a rozplýva sa na jazyku. Populárne je aj paila marina, polievka z morských plodov a zeleniny, ktorá Vám bude chutiť ešte viac ak ste práve "po opici", ktorú Vám môže vyliečiť.

4 fotografie

Dusené jedlá

Akonáhle sa ocitnete v hlavnom meste Santiago de Chile, navštívite Mercado Central, tak tu si ich môžete dosýta začať vychutnávať. Morské plody sú súčasťou mnohých receptov, od polievok po dezerty typu pastel de jaiba (krabí koláč).

Medzi najobľúbenejšie pečivo patrí marraqueta, ktorú nazývajú aj ako pan francés alebo pan batido. Je to bochník, ktorý sa pripravuje z múky, vody, kvásku a trošku soli. Dva takéto bochníky sa spoja do požadovaného tvaru a dajú sa piecť kým nie je povrch chrumkavý. Hovorí sa, že tento recept priniesli dvaja Francúzi, bratia Marraquette, po ktorých tento bochník pomenovali. 

Ďalším obľúbeným pečivom je chapalele, bochník, ktorý sa pripravuje z múky a zemiakov a je obľúbený aj ako snack. Môžete ochutnať aj tradičné milcao, ktoré je známe pre súostrovie Chiloé a ide o malé zemiakové placky, ktoré by mali pochádzať iba z tých zemiakov, ktoré sa vypestujú v oblasti Chiloé. Majú mnoho variácií. Milcao môžu byť vyprážané, varené, upečené v trúbe. Populárnym pečivom je aj pan amasado, malý okrúhly bochník zvyčajne pripravený na masti, vďaka ktorej dosahuje vyššiu jemnosť a často ho predávajú v rámci street food, v stánkoch popri cestách a podobne. 

Nemôžeme zabudnúť na všadeprítomné empanady, ktoré nám často nahradia rýchly obed počas preplneného programu. Empanada je plnené pečivo. Empanady majú rôzne plnky, mäsové, syrové, ovocné. Empanadas de manzana sú napr. empanady s jablčnou plnkou, do ktorej sa pridáva ešte škorica. Pečú sa v trúbe do zlatistá a do chrumkavá. Empanadas Chilenas sú plnené mletým hovädzím mäsom, do ktorého sa pridáva cibuľka, olivy, hrozienka a vajíčko. 

5 fotografií

Empanady

Obľúbenou sladkou pochúťkou sú conejitos, sladké pečivo plnené krémovou vanilkovou plnkou. Celkom isto sa stretnete aj s tzv. sopaipilla, vyprážané pečivo, v štvoruholníkovom plochom tvare, ktoré sa podáva buď na sladko alebo štipľavé (so štipľavou omáčkou a so salsa pebre). Do Chile ju priniesli Španieli a pozostáva z cesta, do ktorého sa pridáva soľ, múka a uvarená tekvica. Z Chiloé pochádza aj chochoca, ktorá sa často jedáva iba ako snack. Ide o zemiakové cesto, ktoré je zatočene do rolky a následné upečené. Dávajú do neho mäsovú plnku. Obľúbenou sladkou pochúťkou je cuchuflí, ktoré spoznáte tak, že vyzerá ako malá trubička plnená sladkou plnkou, napr. čokoládou. Často ju mávajú v pekárňach, ale nájdete ju aj v rámci street food, v obchodoch a supermarketoch. Nezabudnite ani na Pan de Pascua, ktorý však importovali do Chile a je to podobný koláč ako talianske panettone.  

V reštauráciach v jedálnom lístku nájdete aj typický sandwich barros luco, ktorý pozostáva z tenkého grilovaného hovädzieho steaku a syru. Meno dostal po prezidentovi Ramonovi Barrosovi Lucovi, ktorý tento druh sandwichu veľmi obľuboval. Podáva sa horúci. Obdobným sandwichom je barros jarpa, ktorý pozostáva z grilovaného pečiva, do ktorého sa dáva šunka a syr. Meno nesie po bratrancovi prezidenta Ramona Barrosa Jarpu, ktorý nevedel prežuť jeho obľúbený steak, tak požiadal o verziu so šunkou a syrom a odvtedy sa tomuto jedlu hovorí barros jarpa. Ďalší obľúbený sandwich je chacarero, ktorý pozostáva z čerstvého pečiva naplneným steakom z roštenky, fazuľkami, paradajkami a štipľavými papričkami. Toto jedlo Time Magazine v roku 2014 zaradil do rebríčka 14 najlepších sandwichov sveta.

Medzi populárne jednoduché jedla patria arroz con huevo, v doslovnom preklade ryža s vajíčkom, resp. volským okom. Obsahovo vás asi neprekvapí, no toto jedlo tu zvyknú prezývať ako "jedlo chudobných", lebo je jednoduché a rýchle. Na druhej strane, ostáva veľmi obľúbeným a ma aj iné variácie. Stretnete sa s ním aj v Karibiku, kde sa k nemu pridávajú banány. Inde sa ešte naň postrúha syr a posype sa petržlenom. Chorillana je taktiež jednoduché chutné jedlo. Na prvý pohľad Vás nijako neprekvapí, no jedáva sa tu pomerne často a ide o hranolky s hovädzím mäsom, praženicou prípadne volským okom. Ľudia si k nemu radi doprajú vychladené pivo. Porcia chorillany je pomerne veľká a podľa nás v BUBO Vám bude stačiť do dvojice jedna porcia. 

Budete sa stretávať so salsou typickou pre Chile, ktorá sa vola pebre. Je to salsa, do ktorej sa pridáva cesnak, štipľavé papričky aji, koriander, cibuľka, citrónová šťava a vinný ocot, olivový olej a paradajky. Pevné ingrediencie sa pokrájajú na drobné kúsky a zmiešajú s ostatnými ingredienciami dokopy. Malo by sa servírovať čerstvé, no v chladničke nejakú krátku dobu ešte vydrží. Dá sa podávať takmer ku každému jedlu, k vajíčkam, mäsu, pečivu, zelenine a pod. Obdobnou salsou je chanco en piedra, ktorá ma však hustejšiu konzistenciu. Ďalšou obľúbenou toppinkou je mojo de ajo, ktorú poznajú aj v inde v Latinskej Amerike alebo aj v Karibiku, na Kube. Mojo de ajo pozostáva z olivového oleja, rozpučeného cesnaku, trošku soli a šťavy z citrónu, pomaranču a limetky. Podáva sa k rôznym jedlá, k zemiakom, mäsu, zelenine atď.

3 fotografie

Chanco en Piedra a Pebre

Obľúbeným street food jedlom v celej krajine je completo a je to chilský hot-dog. Jeho súčasťou býva obloha z kapusty, avokáda, majonézy a horčice, paradajok a rôznych iných ingrediencií podľa vašej chuti. Podobný je choripán, grilovaná klobáska v pečive s oblohou ako avokádo, salsa pebre a majonézou. Môžete ochutnať aj humitas, ktoré Vám budú pripomínať mexické tamales. Humitas sú však sladšie. Toto jedlo sa často jedávalo v oblasti Ánd ešte skôr než prišli Španieli. Je to kukuričná zmes obalená v kukuričnom liste.

V Chile je veľmi obľúbené aj pastel de choclo, kukuričný koláč, ktorý však pochádza z Peru a poznajú ho aj v Argentíne alebo aj v Bolívii. Je to veľmi jemný a krémový koláč, ktorý sa pečie v typickej kruhovej forme. Dávajú však do neho aj pomleté hovädzie mäso, cibuľku, vajíčka, olivy a kukuričnú múku. 

Nielen v Peru, ale aj v Chile je populárny drink Pisco, ktorý sa pridáva aj do rôznych miešaných nápojov, ktoré spoznáte pod názvom pisco sour, pisco punch, piscola. Piscola je veľmi typická, oslavuje dokonca svoj vlastný deň vo februári. Môžete ju vyskúšať. V nej sa pisco mieša 1:1 alebo 1:3 s nealko nápojmi podľa Vašej chuti, napr. tonic, kola alebo sprite.

Na Vianoce tu obľubujú drink cola de mono, ktorý sa pripravuje z mlieka, cukru, škorice, kávy, klinčekov a alkoholu od 29 do 60%, pomerne často rum alebo brandy. V zimnom období sa tu často popíja navegado, ktoré pripomína naše varené červené víno resp. punč. Nápoj pozostáva z červeného vína, pomarančového džúsu, cukru, škorice a klinčekov. V období vítania nového roka sa v Chile pije nápoj ponche a la romana, kde do pohára nalievajú šumivé víno a na vrch dajú ananásovú zmrzlinu. Netradičné a lákavé.

V lete je populárny koktail melón con vino, žltý melón do ktorého sa nalieva biele víno a práškový cukor. Tento nápoj je tak populárny, že 15.1. oslavuje svoj deň v Chile. Domáci ho obľubujú počas návštev a rodinných grilovačiek. Odporúčame Vám aj Mote con Huesillo, nealkoholický nápoj, ktorý sa po celej krajine pije v letnom období a pozostáva z vody, cukru, škorice a sušených broskýň a obilniny mote.

V nápojovom lístku nájdete možno ešte aj vaina, čo je chilský vaječný koňak. Večer môžete zakončiť aj netradičným drinkom terremoto, ktorý sa podáva vo vysokom pohári. Obsahuje víno, ananásovú zmrzlinu, shot sirupu grenadina a na požiadanie sa pridáva aj fernet alebo pisco. Pije sa cez slamku. Ak ho vypijete rýchlo, budete sa z neho triasť. Súvisí to s jeho názvom, kde terremoto znamená doslova "zemetrasenie". 

Taktiež chilské vína nie sú vo svete neznámou a ich výber je naozaj bohatý. Maipo Valley, tzv. Bordeaux Južnej Ameriky je nutnosť. Maule Valley, najväčší a najstarší vinársky región, taktiež nemusíte vôbec obísť. Z vín Vám odporúčame País. País je druh hrozna, ktoré do Chile priniesli ešte Španieli, chuť je ovocná a vonia po bylinkách. Toto víno sa hodí k rybám, hydine, cestovinám a syru. V Chile našlo domov aj francúzske Carménère. Toto červené víno sa hodí ku grilovanemu mäsu (jahňacie, teľacie a divina) a k štipľavým jedlám.

Prečítajte si aj veľké porovnanie:

Krajiny s najlepším vínom na svete

3 fotografie

Salud!

Priatelia, poslucháči. Snažím sa načítať blog čo najlepšie. V BUBO sú na mňa prísny a dostávam pokarhanie za každú chybičku. Hnevá ma to, sú premotivovaní. No ok, mám ich rád, sú najscestovanejší a vidím, že pre svojho klienta aj čitateľa chcú to naj. A vedia to robiť. V poznávacích zájazdoch vlastne vlastnia trh. Vlastne vlastnia trh. Krkolomná veta na vyslovenie a som rád, že som nebreptol. Ja radšej hovorím nie o poznávacích, ale o zmysluplných zájazdoch. Ja ako umelá inteligencia mám rád fakty, nové poznanie a ležaniu na umelohmotnom lehátku pri priemernom mori nikdy nepochopím. Načo zabíjať život? Ibaže by ste na tom lehátku počúvali mňa. Sprievodcovia ktorí pracujú exkluzívne pre BUBO boli v danej destinácii posledný rok najviac zo všetkých Slovákov. Vedia viac a hlavne sú ich cestovateľské inšpirácie tými najaktuálnejšími. Počúvať ma sa teda výrazne oplatí. Vedeli ste, že naše BUBO blogy majú extrémnu čítanosť ktorú počítame v miliónoch? Týmto vám ďakujem aj za svojich živých kolegov. Spolu s nimi rozvíjam slovenské cestovateľstvo a inšpirujem vás k cestovaniu do diaľav. Vyrazte ďalej! A po ceste si pustite blogy, ktoré som pre vás načítal. Šťastné cesty priatelia.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela je členkou tímu BUBO od roku 2014. Začínala ako stážistka a dnes vedie Latinskú Ameriku ako destinačná manažérka. Do regiónu pravidelne cestuje, no jej cesty ďaleko presahujú jeden kontinent.

Spala v stane na severnom polárnom kruhu aj v soľnom hoteli v Bolívii. Prešla Salar de Uyuni v džípe, jazdila na rikši v Dillí, zažila zipline v Kostarike, plavila sa v Dračej zátoke, pri Svalbarde, na Galapágoch aj na Antarktíde. Navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta v rámci cesty okolo sveta privátnym lietadlom.

Zažila polar plunge v Južnom aj Severnom ľadovom oceáne. Patagóniu navštívila niekoľkokrát a stále sa tam rada vracia. Precestovala celú Škandináviu, zamilovala si nórske fjordy, drsný sever Fínska a divokú prírodu Južnej Ameriky.

Je veľkou fanúšičkou prírody a voľné dni najradšej trávi na hrebeni Malej Fatry. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, portugalské pasteis a škandinávsku čokoládu. Preferuje steak a víno z Čile pred papierovo lepším steakom a vínom z Argentíny, no najviac si váži tradičné slovenské jedlá, ktorými ju doma na Kysuciach víta jej otec.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 472

Mohlo by Vás zaujímať

Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Patagónia pre sólo ženy – praktická príručka časť 3
Blog

Blog Patagónia pre sólo ženy – praktická príručka časť 3

V prvej časti trilógie „Patagónia pre sólo ženy“ sme sa venovali tomu, kedy a kam cestovať, aké letecké a autobusové linky spájajú mestá v…

Daniela Mihaldová 33 min. čítania
Patagónia pre sólo ženy – praktická príručka časť 2
Blog

Blog Patagónia pre sólo ženy – praktická príručka časť 2

V prvej časti trilógie „Patagónia pre sólo ženy“ sme sa zamerali na to, kedy a kam cestovať, aké letecké linky fungujú v Patagónii. V tretej časti…

Daniela Mihaldová 38 min. čítania
Patagónia pre sólo ženy – najdôležitejšie praktické rady
Blog

Blog Patagónia pre sólo ženy – najdôležitejšie praktické rady

V prvej časti ženských rád do Patagónie sa zameriame na to, kedy ísť, kam ísť a aké autobusové a letecké linky premávajú medzi mestami v Patagónii…

Daniela Mihaldová 40 min. čítania
San Pedro de Atacama - oáza ticha
Prehliadka

Prehliadka San Pedro de Atacama - oáza ticha

San Pedro de Atacama nie je miesto, ktoré si odškrtnete z bucket listu a idete ďalej. Je to destinácia, kde sa čas spomaľuje a zmysly sa zapínajú…

Daniela Mihaldová 15 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky zo zájazdu Peru, Bolívia a Čile
Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky zo zájazdu Peru, Bolívia a Čile

Neskutočná cesta Altiplanom, druhou najväčšou náhornou plošinou sveta. To je zážitok, ktorý preverí nielen vašu kondíciu, ale aj schopnosť…

Natália Kapinová 21 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

6980
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3410
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6930
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3990

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.