Veľký prehľad gastronómie Chile

Veľký prehľad gastronómie Chile

Ak by sme mali zhrnúť gastronómiu Chile, tak je to kombinácia španielskej kuchyne a kuchyne domorodých obyvateľov, v ktorej používajú ingrediencie dovážane aj z Európy. Ako už napovie dlhé pobrežie krajiny, Chile bude mať v ponuke aj fantastické morské plody a okrem nich tu objavíte aj špičkové vína. Chilská gastronómia spravila dieru do sveta a budete mať, čo robiť, aby ste všetko stihli ochutnať.

Polievky bývajú pre niekoho základ. Ak ich obľubujete, tak v Chile by ste mohli ochutnať valdiviano, ktorej recept je zároveň aj jedným z najstarších v krajine. Po celej krajine má mnoho variácii, no spravidla pozostáva z hovädzieho sušeného mäsa, cibuľky, korenia, vajíčok a zemiakov. Ďalšou obľúbenou polievkou je caldillo de congrio, rybia polievka, ktorej hlavnou prísadou je mäso z úhora. Bola tak populárna, že Pablo Neruda na ňu napísal báseň.

K populárnym hlavným jedlám patrí jahňacie mäso, cordero al palo, ktoré sa dlho opeká na ohni. Tento spôsob prípravy je známy aj pre Argentínu, vrátane oblasti Patagónie. V Chile ho budú mať takmer každej reštaurácii a podáva sa k nemu známe pebre, varené zemiaky, čerstvý šalát, pečivo a hodí sa k nemu červené víno, ktoré si môžete nechať odporučiť od čašníkov. K obľúbeným jedlám pripravením formou dusenia patrí napr. charquicán, ktoré sa pripravuje z mäsa (v minulosti to často bola lama, no dnes to býva hovädzina), tekvice, kukurice, zemiakov a cibuľky. Na vrch sa pridáva volské oko. Potom to je cazuela de ave, ktoré sa pripravuje z kuracieho mäsa, zeleniny, zemiakov, ryže a kukurice a podáva sa v tradičnej nádobe nazvanej ako greda. Správna cazuela je pripravená tak, že mäsko sa ľahko oddeľuje od kosti, zelenina ma sladkastí nádych a rozplýva sa na jazyku. Populárne je aj paila marina, polievka z morských plodov a zeleniny, ktorá Vám bude chutiť ešte viac ak ste práve "po opici", ktorú Vám môže vyliečiť.

4 fotografie

Dusené jedlá

Akonáhle sa ocitnete v hlavnom meste Santiago de Chile, navštívite Mercado Central, tak tu si ich môžete dosýta začať vychutnávať. Morské plody sú súčasťou mnohých receptov, od polievok po dezerty typu pastel de jaiba (krabí koláč).

Medzi najobľúbenejšie pečivo patrí marraqueta, ktorú nazývajú aj ako pan francés alebo pan batido. Je to bochník, ktorý sa pripravuje z múky, vody, kvásku a trošku soli. Dva takéto bochníky sa spoja do požadovaného tvaru a dajú sa piecť kým nie je povrch chrumkavý. Hovorí sa, že tento recept priniesli dvaja Francúzi, bratia Marraquette, po ktorých tento bochník pomenovali. 

Ďalším obľúbeným pečivom je chapalele, bochník, ktorý sa pripravuje z múky a zemiakov a je obľúbený aj ako snack. Môžete ochutnať aj tradičné milcao, ktoré je známe pre súostrovie Chiloé a ide o malé zemiakové placky, ktoré by mali pochádzať iba z tých zemiakov, ktoré sa vypestujú v oblasti Chiloé. Majú mnoho variácií. Milcao môžu byť vyprážané, varené, upečené v trúbe. Populárnym pečivom je aj pan amasado, malý okrúhly bochník zvyčajne pripravený na masti, vďaka ktorej dosahuje vyššiu jemnosť a často ho predávajú v rámci street food, v stánkoch popri cestách a podobne. 

Nemôžeme zabudnúť na všadeprítomné empanady, ktoré nám často nahradia rýchly obed počas preplneného programu. Empanada je plnené pečivo. Empanady majú rôzne plnky, mäsové, syrové, ovocné. Empanadas de manzana sú napr. empanady s jablčnou plnkou, do ktorej sa pridáva ešte škorica. Pečú sa v trúbe do zlatistá a do chrumkavá. Empanadas Chilenas sú plnené mletým hovädzím mäsom, do ktorého sa pridáva cibuľka, olivy, hrozienka a vajíčko. 

5 fotografií

Empanady

Obľúbenou sladkou pochúťkou sú conejitos, sladké pečivo plnené krémovou vanilkovou plnkou. Celkom isto sa stretnete aj s tzv. sopaipilla, vyprážané pečivo, v štvoruholníkovom plochom tvare, ktoré sa podáva buď na sladko alebo štipľavé (so štipľavou omáčkou a so salsa pebre). Do Chile ju priniesli Španieli a pozostáva z cesta, do ktorého sa pridáva soľ, múka a uvarená tekvica. Z Chiloé pochádza aj chochoca, ktorá sa často jedáva iba ako snack. Ide o zemiakové cesto, ktoré je zatočene do rolky a následné upečené. Dávajú do neho mäsovú plnku. Obľúbenou sladkou pochúťkou je cuchuflí, ktoré spoznáte tak, že vyzerá ako malá trubička plnená sladkou plnkou, napr. čokoládou. Často ju mávajú v pekárňach, ale nájdete ju aj v rámci street food, v obchodoch a supermarketoch. Nezabudnite ani na Pan de Pascua, ktorý však importovali do Chile a je to podobný koláč ako talianske panettone.  

V reštauráciach v jedálnom lístku nájdete aj typický sandwich barros luco, ktorý pozostáva z tenkého grilovaného hovädzieho steaku a syru. Meno dostal po prezidentovi Ramonovi Barrosovi Lucovi, ktorý tento druh sandwichu veľmi obľuboval. Podáva sa horúci. Obdobným sandwichom je barros jarpa, ktorý pozostáva z grilovaného pečiva, do ktorého sa dáva šunka a syr. Meno nesie po bratrancovi prezidenta Ramona Barrosa Jarpu, ktorý nevedel prežuť jeho obľúbený steak, tak požiadal o verziu so šunkou a syrom a odvtedy sa tomuto jedlu hovorí barros jarpa. Ďalší obľúbený sandwich je chacarero, ktorý pozostáva z čerstvého pečiva naplneným steakom z roštenky, fazuľkami, paradajkami a štipľavými papričkami. Toto jedlo Time Magazine v roku 2014 zaradil do rebríčka 14 najlepších sandwichov sveta.

Medzi populárne jednoduché jedla patria arroz con huevo, v doslovnom preklade ryža s vajíčkom, resp. volským okom. Obsahovo vás asi neprekvapí, no toto jedlo tu zvyknú prezývať ako "jedlo chudobných", lebo je jednoduché a rýchle. Na druhej strane, ostáva veľmi obľúbeným a ma aj iné variácie. Stretnete sa s ním aj v Karibiku, kde sa k nemu pridávajú banány. Inde sa ešte naň postrúha syr a posype sa petržlenom. Chorillana je taktiež jednoduché chutné jedlo. Na prvý pohľad Vás nijako neprekvapí, no jedáva sa tu pomerne často a ide o hranolky s hovädzím mäsom, praženicou prípadne volským okom. Ľudia si k nemu radi doprajú vychladené pivo. Porcia chorillany je pomerne veľká a podľa nás v BUBO Vám bude stačiť do dvojice jedna porcia. 

Budete sa stretávať so salsou typickou pre Chile, ktorá sa vola pebre. Je to salsa, do ktorej sa pridáva cesnak, štipľavé papričky aji, koriander, cibuľka, citrónová šťava a vinný ocot, olivový olej a paradajky. Pevné ingrediencie sa pokrájajú na drobné kúsky a zmiešajú s ostatnými ingredienciami dokopy. Malo by sa servírovať čerstvé, no v chladničke nejakú krátku dobu ešte vydrží. Dá sa podávať takmer ku každému jedlu, k vajíčkam, mäsu, pečivu, zelenine a pod. Obdobnou salsou je chanco en piedra, ktorá ma však hustejšiu konzistenciu. Ďalšou obľúbenou toppinkou je mojo de ajo, ktorú poznajú aj v inde v Latinskej Amerike alebo aj v Karibiku, na Kube. Mojo de ajo pozostáva z olivového oleja, rozpučeného cesnaku, trošku soli a šťavy z citrónu, pomaranču a limetky. Podáva sa k rôznym jedlá, k zemiakom, mäsu, zelenine atď.

3 fotografie

Chanco en Piedra a Pebre

Obľúbeným street food jedlom v celej krajine je completo a je to chilský hot-dog. Jeho súčasťou býva obloha z kapusty, avokáda, majonézy a horčice, paradajok a rôznych iných ingrediencií podľa vašej chuti. Podobný je choripán, grilovaná klobáska v pečive s oblohou ako avokádo, salsa pebre a majonézou. Môžete ochutnať aj humitas, ktoré Vám budú pripomínať mexické tamales. Humitas sú však sladšie. Toto jedlo sa často jedávalo v oblasti Ánd ešte skôr než prišli Španieli. Je to kukuričná zmes obalená v kukuričnom liste.

V Chile je veľmi obľúbené aj pastel de choclo, kukuričný koláč, ktorý však pochádza z Peru a poznajú ho aj v Argentíne alebo aj v Bolívii. Je to veľmi jemný a krémový koláč, ktorý sa pečie v typickej kruhovej forme. Dávajú však do neho aj pomleté hovädzie mäso, cibuľku, vajíčka, olivy a kukuričnú múku. 

Nielen v Peru, ale aj v Chile je populárny drink Pisco, ktorý sa pridáva aj do rôznych miešaných nápojov, ktoré spoznáte pod názvom pisco sour, pisco punch, piscola. Piscola je veľmi typická, oslavuje dokonca svoj vlastný deň vo februári. Môžete ju vyskúšať. V nej sa pisco mieša 1:1 alebo 1:3 s nealko nápojmi podľa Vašej chuti, napr. tonic, kola alebo sprite.

Na Vianoce tu obľubujú drink cola de mono, ktorý sa pripravuje z mlieka, cukru, škorice, kávy, klinčekov a alkoholu od 29 do 60%, pomerne často rum alebo brandy. V zimnom období sa tu často popíja navegado, ktoré pripomína naše varené červené víno resp. punč. Nápoj pozostáva z červeného vína, pomarančového džúsu, cukru, škorice a klinčekov. V období vítania nového roka sa v Chile pije nápoj ponche a la romana, kde do pohára nalievajú šumivé víno a na vrch dajú ananásovú zmrzlinu. Netradičné a lákavé.

V lete je populárny koktail melón con vino, žltý melón do ktorého sa nalieva biele víno a práškový cukor. Tento nápoj je tak populárny, že 15.1. oslavuje svoj deň v Chile. Domáci ho obľubujú počas návštev a rodinných grilovačiek. Odporúčame Vám aj Mote con Huesillo, nealkoholický nápoj, ktorý sa po celej krajine pije v letnom období a pozostáva z vody, cukru, škorice a sušených broskýň a obilniny mote.

V nápojovom lístku nájdete možno ešte aj vaina, čo je chilský vaječný koňak. Večer môžete zakončiť aj netradičným drinkom terremoto, ktorý sa podáva vo vysokom pohári. Obsahuje víno, ananásovú zmrzlinu, shot sirupu grenadina a na požiadanie sa pridáva aj fernet alebo pisco. Pije sa cez slamku. Ak ho vypijete rýchlo, budete sa z neho triasť. Súvisí to s jeho názvom, kde terremoto znamená doslova "zemetrasenie". 

Taktiež chilské vína nie sú vo svete neznámou a ich výber je naozaj bohatý. Maipo Valley, tzv. Bordeaux Južnej Ameriky je nutnosť. Maule Valley, najväčší a najstarší vinársky región, taktiež nemusíte vôbec obísť. Z vín Vám odporúčame País. País je druh hrozna, ktoré do Chile priniesli ešte Španieli, chuť je ovocná a vonia po bylinkách. Toto víno sa hodí k rybám, hydine, cestovinám a syru. V Chile našlo domov aj francúzske Carménère. Toto červené víno sa hodí ku grilovanemu mäsu (jahňacie, teľacie a divina) a k štipľavým jedlám.

Prečítajte si aj veľké porovnanie:

Krajiny s najlepším vínom na svete

3 fotografie

Salud!

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 243

Mohlo by Vás zaujímať

Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
TOP 10 Chile Blog

Blog TOP 10 Chile

Chile má všetko, čo si ktorá krajina môže želať. Oceán po celej západnej strane, Andy po východnej strane, národné parky s dramatickými výhľadmi.…

Daniela Mihaldová 14 min. čítania
Najkrajšie túry sveta - 2. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Po úspešnej prvej časti vám priblížim ďalšie turistické trasy, ktoré vyzdvihuje aj samotný Lonely Planet. Tentokrát sa presunieme do Južnej Ameriky…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Ostrov pomenovaný po Veľkej noci Veľkonočný ostrov

Veľkonočný ostrov Ostrov pomenovaný po Veľkej noci

Rapa Nui - Veľkonočný ostrov. Ľudia si často myslia, že je tých veľkonočných ostrovov viac, no nie je to tak. V jeho okolí je síce roztrúsených…

Samuel Kĺč, Robert Taraba 10 min. čítania
TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom Blog

Blog TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom

Hľadáte pri cestovaní po svete unikátne a fascinujúce zážitky? Ste tu na správnom mieste, pretože presne o toto sa v BUBO už dlhé roky snažíme a…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.