Ako cestovať udržateľnejšie? Poradíme vám 10 spôsobov

Ako cestovať udržateľnejšie? Poradíme vám 10 spôsobov

BUBO je už dnes na Slovensku lídrom v zodpovednom cestovaní. V rámci našich poznávacích zájazdov myslíme aj na aspekty ako ekológia a udržateľnosť, aby sme podporili pôvodné kmene a ochranu prírody a pomohli tak k ich zachovaniu pre ďalšie generácie. Ako tomu môžete prispieť tiež? Zhrnuli sme 10 základných bodov podľa našej vlastnej filozofie, ktoré robí cestovanie s BUBO udržateľnejším.

Cestovať udržateľne? Dá sa to!

Cestovať udržateľne? Dá sa to!

Nezabúdajte na to, že aj vy sa môžete na každom jednom zájazde po svete zodpovedne podieľať na tom, aby ste cestovali zodpovedne, ekologicky a mysleli na našu planétu a pritom si samotnú cestu ešte viac užili. Nie je to vôbec náročné.

BUBO už 30 rokov kladie dôraz na zodpovedné cestovanie. Milujeme našu planétu a chceme ju zachovať aj pre deti našich detí. Každá naša cesta má za cieľ urobiť svet o trochu lepším.

Lovenie zážitkov je s BUBO teraz ešte príjemnejšie a nezabudnuteľnejšie, pretože cestovaním s BUBO meníme životy ľudí k lepšiemu a podieľame sa na šírení dobra. Zodpovedné cestovanie s BUBO je ulovený zážitok. Je to výhra pre cestovateľa, BUBO, navštívené destinácie a miestne komunity - čiže pre všetkých.

Keď cestujeme na dovolenku, automaticky vstupujeme do domova niekoho iného. Naše dovolenky a lovenie zážitkov majú vplyv na životné prostredie, kultúru, ekonomiku a spôsob života niekoho iného. Keď vaše cestovanie prospeje iným, získate aj vy. Naše zájazdy podporujú miestne komunity kdekoľvek na svete a spoločne chránime miestnu prírodu. Veríme, že je to pridaná hodnota dovoleniek s BUBO a aj preto sa dostanete k miestnym najbližšie. O zodpovednosti však len nerozprávame.

Vodopád Kaieteur - jeden z príkladov panenskej prírody, ktorú pomáhame udržať a zachovať.

Vodopád Kaieteur - jeden z príkladov panenskej prírody, ktorú pomáhame udržať a zachovať.

V BUBO sme pri predaji svojich zájazdov spustili možnosť ofsetu (odpočítania) uhlíkovej stopy, ktorá vznikne pri lietaní na miesta, ktoré navštevujeme. Viac si o tejto priekopníckej novinke z dielne BUBO môžete prečítať v tomto blogu.

Počas ciest s nami navyše podporujete miestnych dodávateľov, preferujeme kvalitné miestne hotely. Preverujeme, či aj naši dodávatelia dodržiavajú naše základné hodnoty zodpovedného cestovania. Takto viete, že každý váš poznávací zájazd s nami bude skvelý a zároveň skutočne nezabudnuteľný a užitočný. 

10. miesto: Vyhnúť sa overturizmu #

Pred pandémiou boli mnohé destinácie doslova odsúdené na zánik, pretože sa stali obeťami vlastnej popularity. Historické mestá, pláže a ďalšie turistické miesta boli zaplavené hordami návštevníkov - fenoménom, ktorý je dnes známy ako „overturizmus“.

S BUBO môžete pomôcť zabrániť opätovnému nárastu nadmernej turistiky tým, že spoločne preskočíme turistické pasce a zídeme z vychodených chodníkov. Aj keď môže byť lákavé ísť do rovnakých bucket list destinácií, ktoré každý na Instagrame zdieľa, ešte výhodnejšie môže byť preskúmať menej prejdené miesta. Realita je taká, že mnohé turistické hotspoty nesplnia vaše očakávania – možno budete musieť stráviť hodiny státím v rade, aby ste zistili, že destinácia naživo nevyzerá rovnako ako "online".

Vystúpenie z vychodených ciest umožňuje cestujúcim zažiť jedinečnejší a autentickejší zážitok a zároveň sa vyhnúť davom. To neznamená, že si musíte postaviť stan uprostred ničoho, ale vyžaduje si to, aby ste si urobili nejaký extra prieskum. A ten robíme my v BUBO už desaťročia. Spolupracujeme s miestnymi a dbáme na ich odporúčania.

Namiesto pobytu vo veľkých turistických centrách navštívte buď menšie mestá, alebo sa vyberte do vidieckejších oblastí. Ak tak urobíte, zníži sa zaťaženie príliš navštevovaných destinácií a zároveň sa výhody cestovného ruchu rozšíria na ďalšie miestne komunity. Ak cestujete loďou, rozhodnite sa pre menšiu výletnú linku. A ak túžite ísť do obľúbenej destinácie, zvážte plánovanie výletu mimo sezóny. Často sú zážitky intenzívnejšie a osobnejšie. 

Zabrániť overturizmu? Vyberte sa na menej známe a autentickejšie miesta!

Zabrániť overturizmu? Vyberte sa na menej známe a autentickejšie miesta!

9. miesto: Cestovať pomalšie, vychutnávať si miesta #

Na našich zájazdoch sa snažíme vyťažiť zo všetkého maximum. Snažíme sa prejsť celú krajinu od severu na juh a navštíviť všetky dôležité miesta. Zavítame do malých kaviarničiek a lokálnych podnikov, kde si môžete vychutnať kávu v autentickom prostredí s miestnymi. Chodíme na miesta, o ktorých bežní turisti nevedia.

Napríklad na ceste po Vietname zo severu na juh jazdíme na bicykloch medzi ryžovými políčkami, navštevujeme školy varenia, kde sa učíme variť thajské kari alebo talianske tiramisu. Spoznávame lokálne komunity, navštevujeme školy a slonie sirotince. Snažíme sa pri cestovaní zodpovedne rozmýšľať aj nad tým, koho vlastne podporujeme a ako.

Prechádzky na pláži - atmosféru našej lokality si vždy užívame.

Prechádzky na pláži - atmosféru našej lokality si vždy užívame.

My v BUBO radi chodíme aj na kultúrne podujatia, miestne trhy a chodíme do divadla, učíme sa od miestnych komunít o ich živote a tradíciách, a to je to, čo nás na cestovaní najviac baví.

Niektoré národy by brali napríklad cestovanie po strednej Európe tak, že ráno si pozrú centrum Prahy, následne sa presunú do Viedne, navečerajú sa v Budapešti cestou cez Bratislavu a povedia si, že videli štyri krajiny. My sa tomuto vyhýbame, o tomto cestovanie nie je, dané lokality si treba vychutnať naplno, zísť z tradičných cestičiek a nenavštevovať len hlavné mestá, a preto radíme spomaliť.

Ešte by som poznamenal, že je dôležité pochopiť kultúru, hodnotu aj aktuálne fakty o danej lôokalite - dnes často ide o jednu fotografiu mobilom a ľudia ani nevedia, na čo sa to pozerajú a čo je za tým. Je to k miestnej kultúre až hanebné. BUBO to robí presne naopak. Vieme a hľadáme...

8. miesto: Chodiť peši, vyskúšať si rôznu dopravu #

Veľmi to súvisí s predošlým bodom. Aj keď je nás Slovákov máličko a dodávame zlomok uhlikovej stopy oproti Číne, Indii či USA, aj tak je dôležité, aby každý z nás myslel na jej zníženie. Okrem pomalého cestovania existujú aj iné spôsoby, ako môžete znížiť emisie uhlíka produkované vašou cestou.

Približne 8 % svetových emisií uhlíka je spôsobených cestovaním a cestovným ruchom. Cestovný ruch ako taký významne prispieva ku klimatickej zmene, ktorá je, ako bumerang, jednou z najvážnejších hrozieb pre budúcnosť cestovného ruchu. Žiaľ, ľudstvo ešte z náhradnými spôsobmi dopravy neprišlo - ale napríklad americká letecká spoločnosť United sa zaviazala, že do roku 2050 sa úplne zbaví akejkoľvek uhlíkovej stopy.

Doprava v Indii a slávny Taj Mahal.

Doprava v Indii a slávny Taj Mahal.

Letecká spoločnosť Austrian/Lufthansa, ktorou často lietajú aj naši BUBO klienti do všetkých kútov sveta, sa zavizala k niečomu podobnému. Letecká doprava, šoférovanie a iné formy dopravy tvoria najväčšiu časť uhlíkovej stopy cestovného ruchu. Hoci všetky spôsoby dopravy vyžadujú energiu, niektoré sú efektívnejšie a čistejšie ako iné. Spôsob, akým sa dostanete do/z a okolo svojho cieľa, je rozdiel. Vo všeobecnosti majú lietadlá a autá tendenciu byť najmenej efektívnym spôsobom dopravy. Majte na pamäti, že neexistuje žiadny univerzálny návod, ktorý spôsob dopravy použiť, pretože uhlíková stopa závisí aj od typu použitej energie.

Najudržateľnejšia možnosť sa bude líšiť od jednej destinácie k druhej. Vlaky v Holandsku sú poháňané veternou energiou, Washington D.C. má autobusy s nulovými emisiami a niektoré známe thajské tuk-tuky idú na elektrický pohon. Spoločne na cestách preskúmame rôzne možnosti dopravy - je to zároveň aj veľký zážitok. Už som spomínal jazdu bicyklom pomedzi ryžové políčka vo Vietname či na Bali, okrem toho jazdíme aj na koňoch po USA, po Indii sa presúvame vlakmi a aj v prípade dopravy "ochutnáme" z každého rožku trošku.

S odčítaním uhlíkovej stopy sme začali ako prvá CK v SR od roku 2022. Dlho sme na tom pracovali a každý jeden zájazd máme spočítaný - nielen leteckú prepravu, ale aj autá, dokonca ich vek, vlaky a presne sa to dá odčítať.

7. miesto: Šetriť vodou a energiou, separovať odpad #

Osobne mám silnú skúsenosť z indonézskeho ostrova Bali - miestni si tam donedávna mysleli, že plasty sú prírodný materiál, a tak ste ho vlastne našli úplne všade. V mori, piesku, na pláži (pod pieskom), v lesoch, mestách, ba dokonca pri samotných posvätných chrámoch. V Indii na plážach Goa v rámci našich aktivít s klientmi a domácimi separujeme odpad, edukujeme tamojšie deti a ukazujeme im, ako na to. Je to zábavná aktivita, dá vám iný pohľad na krajinu a klienti sa do nej veľmi radi zapájajú. Skúste to.

Okrem dopravy sa cestovný ruch spolieha aj na energiu na vykurovanie, osvetlenie a elektrinu. To spolu s intenzívnym využívaním vody turistami môže značne zaťažiť miestne zásoby vody a energetickú infraštruktúru.

Turisti často spotrebujú podstatne viac vody a energie ako miestni obyvatelia a mnohé destinácie sa snažili udržať krok s dopytom. Keďže globálne teploty stúpajú a populácia rastie, tento problém to ešte viac prehĺbi. Keď ste na dovolenke, urobte všetko pre to, aby ste šetrili miestne zdroje vody a energie. Vypnite svetlá, televízor a akúkoľvek inú elektroniku, keď sa nepoužíva. Pri odchode z hotela vypnite klimatizáciu alebo nastavte termostat o niekoľko stupňov vyššie.

Vyperte si ručne svoje oblečenie a zaveste nápis „nerušiť“, aby ste predišli zbytočnému praniu. Tie tabuľky v kúpeľniach asi všetkých hotelov sveta tam nie sú len náhodou. Svoju ekologickú stopu môžete znížiť aj pobytom v hoteloch s nízkym dosahom. Môže to byť buď menšie, základnejšie ubytovanie, alebo aj doslova luxusné vyššej kategórie, ktoré využívajú obnoviteľnú energiu a technológie efektívne využívajúce vodu/energiu.

V BUBO máte skoro vždy na výber a je našou dlhodobou stratégiou s takýmito hotelmi spolupracovať, prípadne súčasných partnerov podporovať a edukovať v rôznych lokálnych iniciatívach.

6. miesto: Zabrániť používaniu jednorazových plastov #

Plasty sú problémom našej doby. Zvykli sme si na ich používanie a mnoho ľudí si bez nich nedokáže predstaviť ani jediný deň. Tragédiou však je, že už bez nich nedokážeme spraviť ani krok a miera znečistenia našej planéty plastmi drasticky stúpa každý rok. Podľa National Geographic bola až polovica z celkového počtu plastov vyrobená počas posledných 15 rokov a ich produkcia by sa mala do roku 2050 zdvojnásobiť. 

Našťastie si však pomaly uvedomujeme, čo sa deje a začíname existovať i bez nich. Ako sa dá cestovať bez plastov a redukovať ich použitie počas vašej dovolenky? Je to vôbec možné?

Nemusíme kupovať vodu zabalenú vo fľašiach slúžiacich na jedno použitie. Oveľa rozumnejšie je investovať do vlastnej fľaše (či už sklenenej alebo plastovej), ktorá nám poslúži na oveľa dlhší časový úsek. Dnes sú tieto fľaše vyrábané v lákavom dizajne, ktorý vás určite nadchne. Ak cestujete do miest, kde pitná voda nie je samozrejmosťou, môžeme vám v BUBO odporučiť filtre na vodu, ktoré si vedia s týmto problémom poradiť. 

Jedlo ďalekých exotických krajín môže predstavovať skutočné lákadlo pre niekoho, kto si chce svoju dovolenku vychutnať so všetkými chuťami a vôňami. Stravovanie prostredníctvom pouličných reštaurácií a občerstvení, na druhej strane, predstavuje zdroj plastového odpadu v podobe misiek a príborov. Tomu môžete hravo predísť vďaka použitiu vlastného príboru – kovový príbor v cestovnej veľkosti či malá drevená miska sa s ľahkosťou zmestia do vašej batožiny. Ak je súčasťou vašich stravovacích návykov aj slamka v nápoji, opäť stavte na kovovú alebo sklenenú, ktorú je možné použiť opakovane.

Bez kozmetiky ani na krok – zubná pasta, sprchový gél či šampón sú len špičkou ľadovca. V tomto prípade investujte radšej do krabičiek cestovnej veľkosti, do ktorých môžete opakovane uschovať svoj krém, šampón či gél a nevyhodíte ich po prvom používaní. Čo sa týka zubnej pasty, tú k čisteniu zubov vôbec nepotrebujete – kľúčová je technika čistenia, počas ktorej odstránite zubný povlak a nie značka zubnej pasty, ktorú používate. Možnosťou je tiež miesto tekutej kozmetiky siahnuť po tuhých šampónoch a mydlách, ktoré žiadnu nádobu nepotrebujú.

Ako recyklovať plastový odpad.

Ako recyklovať plastový odpad.

Supermarkety predstavujú nekonečné skladisko plastového odpadu. Plastové misky či tašky... Plast všade, kam až naše oči dovidia. Farmársky trh sa vo väčšine krajín zaoberá potravinami od lokálnych dodávateľov, ktoré neprecestovali polovicu sveta. Ich filozofiou je používať prirodzenosť prírody a k tej zrovna plasty nepatria. Ak ste sa už na farmársky trh vybrali, nezabudnite na vlastnú plátenú tašku, ktorá vám pomôže odniesť všetky dobroty so sebou a povedzte nie jednorázovým plastovým sáčkom.

Hoci sa snažíme minimalizovať plastový dopad na životné prostredie, pravdou je, že plast je i vo výrobkoch, kde by sme ho na prvý pohľad absolútne nečakali. Jedným z nich sú aj vlhčené obrúsky, ktoré vedia každé cestovanie v podstatnej miere zjednodušiť a zlepšiť. Ak však po tomto výrobku siahnete, siahnite po tých, ktoré sú bio a degradovateľné v prírode (znamená to, že sa bez zjavných ťažkostí a dopadu rozložia i vo voľnej prírode). Bežné vlhčené obrúsky túto super schopnosť nemajú a úplne najhorším rozhodnutím je spláchnuť ich. 

Vždy máme možnosť výberu – a to platí nielen v oblasti našich životných rozhodnutí ale i pri obyčajnej zubnej kefke. Siahnite radšej po bambusových, ktoré sa rozložia v prírode a zanechávajú minimálnu ekologickú stopu. Snáď nemusíme písať i to, že je lepšie sa vyhýbať hotelovej kozmetike, ktorá po jednom použití skončí v odpade?

5. miesto: Podporovať projekty zodpovedného a udržateľného cestovania v jednotlivých krajinách sveta #

BUBO už niekoľko desaťročí úspešne organizuje jedinečné zájazdy do celého sveta. To je možné aj vďaka našim lokálnym partnerom, s ktorými udržujeme silné priateľské vzťahy aj v tých najťažších časoch. Počas nášho pôsobenia sme boli svedkami vojen, revolúcií, epidémií, prírodných katastrof, a to všetko vždy negatívne vplýva nielen na cestovný ruch, ale predovšetkým aj na život obyvateľov miestnych komunít.

Práve tie sa spoločnou snahou snažíme podporovať – ekonomicky, propagačne a morálne. V roku 2019 sme konkrétnymi krokmi podporili kresťanskú komunitu na Srí Lanke, ktorá sa ocitla pod útokom Islamského štátu. V kolumbijskom Medellíne pravidelne navštevujeme rodinné a komunitné podniky pre snahu o zlepšenie ekonomickej situácie v najchudobnejších štvrtiach mesta.

V Egypte zase chceme udržať pracovné miesta pre nádejných mladých sprievodcov. Pomáhať sa dá vždy a všade - či už malými krokmi alebo veľkými činmi. A vždy to za to stojí. Niekoľko príkladov našich zodpovedných činov v krajinách, ktoré spolu s nami navštevujete:

Argentína

Nespútaná a temperamentná Argentína. Iba s nami zažijete v tejto krajine atraktívnu cestu plnú zážitkov presýtenú vôňou červeného vína, hudbou rytmického tanga a energiou jedinečnej prírody Ohňovej zeme. V BUBO však už dávno nezostávame iba pri cestovaní. Okrem nášho cieľa maximálnej spokojnosti všetkých klientov, nám rovnako záleží na podpore ekológie, udržateľného spôsobu života, ale aj sociálnych skupín v jednotlivých krajinách.

Každým krokom a blízkou spoluprácou s našimi partnermi sa snažíme výrazným spôsobom podieľať sa na ochrane ekosystémov, znižovať deštruktívny vplyv ľudského správania na našu planétu, či pomáhať s výstabou dôležitých zdravotníckých a sociálnych centier. Naša misia je z roka na rok dôležitejšia a neustále rozširuje svoj záber nielen na zájazdoch v Argentíne.

Azorské ostrovy

Azory sú prvým súostrovím na svete, ktoré získalo medzinárodnú certifikáciu trvalo udržateľnej destinácie subjektom akreditovaným Globálnou radou pre trvalo udržateľný cestovný ruch. Jediná európska exotika, jedny z najkrajších ostrovov sveta, neobjavený dovolenkový raj. Aj takéto prívlastky si vďaka svojim prírodným krásam vyslúžili portugalské Azorské ostrovy

Tie nám na pomedzí Európy a Ameriky nenápadne podávajú svedectvo o silách, ktoré kedysi formovali našu planétu. My v BUBO sa s nadšením zúčastníme tohto dobrodružstva na Azorských ostrovoch, pretože aj my sa podieľame na vytváraní a podporovaní trvalo udržateľného cestovného ruchu.

Bhután

Viete čo je to HDŠ? Jediná zrozumiteľná merateľná jednotka v krajine Bhután. Hrubé domáce šťastie. Zatvorte oči, nadýchnite sa a započúvajte sa s BUBO do ticha tejto rozprávkovej krajiny, v ktorej vládne kráľ. V našej cestovnej kancelárii sme si plne vedomí jedinečnosti, ktorou Bhután oplýva, a preto sa s naším miestnym partnerom snažíme o čo najetickejší prístup k využitiu cestovného ruchu v krajine.

Ekológia, udržateľnosť, rešpekt a úcta k miestnym ľuďom a ich tradíciám. Základné hodnoty BUBO upevňujeme každou jednou cestou s vami.

Brazília

Žiadna krajina na svete nehrá toľkými farbami ako Brazília. Krásne ženy a vyšportovaní muži, ktorí si život užívajú plnými dúškami. Karnevaly, párty a futbal, todos los días. Temperament najsexi mesta na planéte - Ria de Janeiro - je známy všetkým, ktorí aspoň raz v živote počuli pojem “latino”.

Úsmev a odviazanosť sú však len prikrývka, pod ktorou drieme čoraz väčšie drancovanie prírodných zdrojov a chudoba ľudí žijúcich v slumoch, dennodenne čeliacich existenčným problémom. V BUBO o situácií v Brazílii vieme a spolu s naším partnerom sa snažíme robiť kroky, aby sme prispeli k udržateľnému spôsobu života a podporili tých, ktorí to potrebujú najviac.

Tigrie hniezdo v Bhutáne.

Tigrie hniezdo v Bhutáne.

Dánsko

Dánsko je od minulosti spoločnosťou založenou na poľnohospodárstve či rybolove. Dáni sa stále cítia úzko spätí s pôdou, vodou a celkovo prírodou okolo nich. Táto úcta k prírode je dôvodom, prečo je Dánsko priekopníkom v presadzovaní udržateľnosti.

BUBO na svojich zájazdoch do Dánska, keď navštevujeme nami obľúbenú Kodaň, klientom častokrát pripomína, ako sa škandinávske krajiny stavajú k ochrane životného prostredia a v čom by sme si od nich mali brať príklad.

Egypt

Egypt nie je typickou krajinou pre obyčajné dovolenky a dokáže prekvapiť aj toho, kto si myslí, že v podstate už o ňom vie všetko. Iba s BUBO dôkladne odhalíte jeho starovekú minulosť, krásu a prekvapenia na každom kroku a s údivom zostanete premýšľať nad dedičstvom, ktoré nám prastará civilizácia po sebe zanechala.

Pyramídami sa to len začína, v tejto zemi má každý kameň, každé zrnko piesku svoju históriu. Egypt však na tom ekonomicky nie je práve najlepšie. Z hľadiska ekológie a udržateľnosti má veľké medzery, na ktoré treba nielen financie, ale aj vôľa. BUBO sa so svojím miestnym partnerom spoločne usilujú o kroky v rámci ochrany prírody a pomoci sociálnym vrstvám, je to však cesta na dlhé mile. Spoločne však dokážeme pomôcť.

Podobné blogy na túto tému:

Ekvádor

Prírodné laboratórium určené hlavne pre milovníkov ríše zvierat. Ukrýva jedinečný svet fauny a flóry, korytnačky obrovské, húfy žralokov, húštiny kaktusov, ale aj kostrunajväčšej veľryby sveta, to všetko môžete na zájazde do Ekvádoru skúmať ako novodobí objavitelia!

Estónsko

Hlavným cieľom národnej politiky cestovného ruchu je urobiť Estónsko medzinárodne konkurencieschopné a zabezpečiť udržateľný hospodársky rast. Cieľom krajiny je zvýšiť povedomie o odpade, podporovať udržateľnejšie postupy, ako sú znižovanie spotreby a recyklácia. Estónsko nám v BUBO dáva príležitosť zažiť autentickú prírodu, kultúru a miestne jedlo.

Filipíny

Filipíny sú fascinujúcim súostrovím 70 000 ostrovov v západnom Pacifiku, na rozhraní Ázie a Oceánie, jedna z najľudnatejších krajín sveta, ktorá čelí tajfúnom a prírodným katastrofám. Filipíny nie sú len dovolenkou pri mori, ponúkajú úchvatnú históriu, kultúru, zábavu. Každý nájde na zájazde na Filipíny to svoje.

Francúzsko

Poďte s nami na zájazd do Francúzska - do krajiny cestovateľa Štefánika, k tyrkysovým plážam, vysokým Alpám, levanduľovým poliam, aj na francúzsky vidiek. V kolíske kulinárstva ulovíme spolu tie najnezabudnuteľnejšie zážitky, a nebudú len gurmánske. Krajina galského kohúta posúva svoje hranice v udžateľnosti cestovného ruchu a my v BUBO sme pritom.

Indonézia

Indonézia je s viac ako 17 000 ostrovmi najväčšou súostrovnou krajinou na svete s množstvom prírodných zdrojov. Indonézske dažďové pralesy, tretie najväčšie na svete, sú domovom viac ako 3 000 známych druhov zvierat a 29 000 druhov rastlín, pričom živobytie 50 až 60 miliónov ľudí priamo závisí od týchto ekosystémov. Indonézia je neskutočná krajina, kde môžete na zájazde do Indonézie uloviť tie najunikátnejšie zážitky.

Irán

Irán, krajina starobylej Perzie, je na mape každého dobrodruha. Vznešenú krajinu plnú histórie, milých ľudí a unikátnych pamiatok spoznávame už takmer tri desaťročia, a tak viete, že s BUBO tu na dovolenke v Iráne zažijete cestu plnú zážitkov. Spoznávame dušu krajiny, učíme sa o histórii a stretávame sa s ľuďmi, ktorí menia naše nazeranie na svet. Irán je unikátne miesto.

Island

Island, ostrov v Atlantickom oceáne so severskou klímou, je skutočnou európskou exotikou. Krajina ohňa a ľadu, zeleného machu a čiernej lávy je plná hučiacich vodopádov, driemajúcich sopiek, rozľahlých ľadovcov a vybuchujúcich gejzírov. Island je pokroková krajina, ktorá si váži svoju prírodu, dbá o ekológiu a využíva geotermálnu energiu vo svoj prospech. Presvedčte sa na zájazde na Island.

Japonsko

Japonská spoločnosť je vo všetkom iná ako naša. Sebavedomý a tvrdo pracujúci japonský národ s jedinečnou izolovanou kultúrou. Ultramoderna veci sa stretáva s tisícročnými tradíciami a funguje to. Na zájazde do Japonska sa zoznámime s japonskou presnosťou, citom pre detail a zmyslom pre vkus. Pozrite sa, ako si Japonsko poradilo s otázkou ekológie.

Jordánsko

Na Blízky východ viedli naše prvé cesty ešte začiatkom deväťdesiatych rokov starou Karosou cez Bulharsko a Turecko. V Sýrii vládol mier, Petra bola ďaleko ako južný pól a slanosť Mŕtveho mora okúsilo len zopár stoviek Slovákov. Pod vedením vyštudovaného arabistu Tomáša Hušeka sme si tu vybudovali kamarátstva a partnerstvá, ktoré vydržali dodnes. Aj vďaka nim majú cesty s BUBO do Jordánska hlbší zmysel.

Juhoafrická republika

Afrika je nesmierne zaujímavý a obľúbený kontinent. Radi navštevujeme Juhoafrickú republiku, do ktorej zájazdy ponúkame hneď v niekoľkých variáciách. Južná Afrika je okrem iného atraktívna predovšetkým vďaka svojej drsnej prírode a majestátnym zvieratám, ktoré križujú jej savany. Uloviť tie najlepšie zážitky nám vždy pomáha náš lokálny partner. Spolu vyrážame do hlbín neľútostného, zato však spravodlivého prostredia. Pomáhame tejto krajine zachovať si svoju tvár a tradície.

Kanada

Do západnej Kanady lákajú národné parky a príroda, jedno z najkrajších miest na svete - Vancouver, národný park Jasper, Banff, jazero Maligne, možno najkrajšia cesta na svete Icefield Parkway k ľadovcom Skalnatých hôr. Do východnej zase mestá ako Toronto, Quebec a Niagarské vodopády. Nie je prekvapením, že krajina ako Kanada dbá o životné prostredie, viď: zájazdy do Kanady.

Kambodža

Krajina, ktorej tmavá minulosť ovplyvnila mnoho generácií. Domáci tu čelia existenčným problémom a odsúvajú ekológiu do pozadia. Tu sa snažíme pomáhať a robiť charitu, práve my v BUBO môžeme nielen na zájazdoch do Kambodže tejto krajine pomôcť, šíriť osvetu nielen o ekológii a posúvať ju malými krokmi vpred.

Keňa

Keňa je jednou z krajín, ktorá potrebuje našu pomoc. V Keni navštevujeme lokálne školy, robíme charitu, podporujeme centrum na pomoc žirafám a mnoho iného. Je to krajina, ktorá nás chytila za srdce svojou unikátnou prírodou, veď práve tu zažijete safari, kde vás antilopy, gepardy a levy prevedú na zájazde do Kene skutočnou Afrikou a jej tajomstvami.

Kolumbia

Kolumbia patrí medzi najkrajšie krajiny na svete, skrýva rozmanité scenérie, zelenú džungľu, vysoké Andy s lahodnou kávou, kultúru, fascinujúce pamiatky a pohodové karibské pobrežie. Do Kolumbie chodíme na zájazdy už 15 rokov a pozorne sledujeme jej vývoj v oblasti turizmu a ekológie.

Madagaskar

Ostrov nám známy predovšetkým kvôli príbehu o dobrodruhovi Móricovi Beňovskom, je štvrtým najväčším na svete. Vzhľadom na svoju polohu blízko rovníka a histórii dlhodobej nedotknuteľnosti oplýva jedinečnou biodiverzitou, ktorú nenájdeme nikde inde na svete. Svojou panenskou prírodou však vystavil nás – civilizáciu – horkej skúške. Dokážeme zachovať jeho jedinečnú flóru a faunu ? Prebuďme spoločne cestovný ruch, pomôžme obnoviť v krajine ekonomiku a zaručme sa za to, aby kultúra a tradície domorodých obyvateľov nevymizli z tohto sveta.

Maldivy

Maldivy, to je devätnásť koralových atolov, spolu viac ako tisíc ostrovov a ostrovčekov, jednoducho povedané, je to raj na zemi. Miesto, kde zažijete vysnívanú dovolenku, biele pláže, romantické plážové domčeky a plávanie s húfom farebných rýb či korytnačiek. Maldivy však robia všetko pre to, aby chránili svoje koralové ekosystémy a podmorský svet, zakazujú používanie plastov a propagujú recykláciu. Presvedčte sa o tom na dovolenke na Maldivách sami.

Maroko 

Maroko je rozprávková krajina plná exotiky, ktorá má oceán, pohoria a najvyššie pieskové duny na svete. Vydajte sa objavovať bohatú kultúru Berberov, gastronómiu a čarovné miesta, o ktorých rozprávajú legendy. Aj Maroko si chráni svoje bohatstvo, snaží sa byť ekologické a napredovať, svedčia o tom aj zelené projekty, ktorým sa krajina venuje. Zopár z nich vám prinášame aj my na zájazde do Maroka.

Maurícius

Maurícius neustále chráni svoje prírodné bohatstvo a berie ekológiu vážne. My v BUBO tento raj na zemi navštevujeme a rešpektujeme lokálne tradície a zvyky. Podporujeme cestovný ruch, spolupracujeme s domácimi sprievodcami, kupujeme si tradičné ručne vyrábané produkty a vážime si našich domácich priateľov.

Namíbia

Geografia krajiny sa značne líši - od piesočných dún a drsných hôr až po tropické dažďové pralesy a savany. Tieto krajiny sú hostiteľom veľkého počtu endemických druhov, vďaka čomu je ochrana voľne žijúcich živočíchov kľúčovou úlohou. My v BUBO sme preto pyšní, že naďalej túto krásnu krajinu na našich zájazdoch do Namíbie navštevujeme, podporujeme našich lokálnych partnerov a ich rodiny, a zároveň chránime prírodu.

Nórsko

Nórsko je príkladom tej najkrajšej prírody, jeho najväčšou atrakciou sú fjordy zapísané na zozname UNESCO. Nájdete tu aj najdlhší cestný tunel na svete, najstrmšiu cestu Nórska či slávnu Cestu trollov. Nórsko si váži svoje bohatstvo, neustále využíva energiu z obnoviteľných zdrojov, nedá dopustiť na svoju prírodu a udržiava svoje lokálne tradície.

Peru

Jedna z najatraktívnejších krajín Južnej Ameriky ponúka pamiatky Inkov, vysokohorskú prírodu Ánd, pobrežie Tichého oceánu aj koloniálny odkaz španielskych dobyvateľov. Zažite čaro Amazonskej džungle na vlastnej koži - zájazdy do Peru.

Portugalsko

Krajina ležiaca pozdĺž atlantického pobrežia Pyrenejského polostrova, kedysi najväčšia veľmoc kontinentálnej Európy. Hospodárska kríza v roku 2008 krajinu nezlomila, ale posilnila ju. A zároveň vystrelila medzi najudržateľnejšie krajiny sveta. V BUBO sa s vami pozrieme do hlavného mesta Lisabonu a jeho okolia, aby sme na vlastnej koži zažili zmenu k lepšiemu.

Réunion

Réunion je známy ako francúzsky Havaj, tento vždyzelený ostrov, neustále bojuje o zachovanie svojich prírodných krás. Nie je typickou dovolenkovou destináciou a dokáže vás prekvapiť svojou majestátnou prírodou, o ktorej sa točia dokumentárne filmy. Z hľadiska ekológie a udržateľnosti sa stále posúva vpred. BUBO sa so svojím miestnym partnerom spoločne usilujú o kroky v rámci ochrany prírody a pomoci morským ekosystémom, je to však beh na dlhú trať. Spolu s vami však dokážeme pomôcť.

Seychelské ostrovy

Seychelské ostrovy sú naša srdcovka, nádherné ostrovy plné rajskej prírody, endemických druhov rastlín a vtáctva. Ostrovy plné prekvapení, kde sa budete cítiť ako lovec pokladov. Táto popredná destinácia trvalo udržateľného cestovného ruchu v Indickom oceáne, už roky víta turistov a neustále prijíma opatrenia, aby si zachovala svoju nedotknutú tvár, my v BUBO sa jej v tom snažíme pomôcť, rešpektujeme prírodu a podporujeme lokálny turizmus.

Singapur

Singapur je jedna z mála krajín, ktorá celoplošne zbiera dažďovú vodu. Klimatické zmeny sa týkajú nás všetkých. Každý z nás má podiel na tom, ako naša planéta vyzerá dnes a ako môže vyzerať zajtra. Singapur si túto skutočnosť uvedomuje, preto vytvoril plán, v ktorom chce zapojiť všetkých svojich obyvateľov. Najzaujímavejším projektom je biomimetika mangrovníkov a rybičiek, ktoré dokážu získavať sladkú vodu zo slanej vlastnými biologickými procesmi.

Španielsko 

Všetci v BUBO vieme, že Španielsko má úžasnú kultúru a tradície aj bez býčich zápasov. Preto sme ich neponúkali na našich zájazdoch. Existuje množstvo tradícií, ktoré si nevyžadujú tisíce obetí ročne pre ľudské potešenie.

Špicbergy

Pravidelne vyrážame na plavby smerom k pobrežiu Antarktídy, objavujeme krásy Grónska či súostrovia Špicbergy. Popri tom, ako sa sem roky pravidelne vraciame a lovíme tu neuveriteľné zážitky, nám žiaľ neuniká jeden fakt. Tým sú klimatické zmeny, ktoré sa práve v týchto počasím extrémnych oblastiach prejavujú niekoľkonásobne výraznejšie. Dlhé roky sledujeme tieto udalosti nielen ako pasívni pozorovatelia, ale ako aktívne zúčastnení. Máme tu totiž priateľov, spolupracovníkov a mnohých z nás sa tieto zmeny dotýkajú osobne.

Na našich zájazdoch sa snažíme využívať služby lokálnych spoločností, čím ich podporujeme a zároveň vieme prostredníctvom kvalitného partnera našim klientom sprostredkovať neopakovateľný zážitok.

Srí Lanka

Každý, kto už raz navštívil Srí Lanku, vám určite bez váhania potvrdí, že ide o skutočný raj na zemi. Podmanivý pokoj vyžarujúci z každého stromu, zvieraťa, z domácich obyvateľov, ktorí vás vítajú s otvorenou náručou… Srí Lanku pozná celý svet a ten si je vedomý toho, že túto zem s panenskou prírodou treba chrániť za každú cenu. Rovnaký názor má aj BUBO. Nás so Srí Lankou spája hneď niekoľko dôležitých projektov súvisiacich nielen s ochranou miestneho ekosystému, ale aj so starostlivosťou o tých, ktorí to potrebujú najviac.

Švajčiarsko

Švajčiarsko v sebe skrýva to najkrajšie z alpskej prírody, neskutočné prírodné bohatstvo. Najvyššia úroveň služieb, elegancia a architektúra miest, dizajn švajčiarskych výrobkov sa snúbi s nádhernou prírodou, štrnganím kravských zvoncov a šumom vodopádov. Krajina, ktorá je lídrom v ekológii a ochranu životného prostredia kladie na prvé miesto. My si z nej môžeme brať príklad.

Švédsko

Hoci žije 85 % populácie v mestských oblastiach, vyše polovicu krajiny pokrývajú lesy. Rovinatému juhu Švédska dominuje Malmö, tretie najväčšie mesto krajiny. Len polhodinu od Malmö leží malebný Lund, kde sa vymýšľajú procesy na zlepšenie úrovne života obyvateľstva. Jedným z najväčších zážitkov zájazdu do Švédska je scénická plavba šérami východneho pobrežia, ktorá predstavuje zážitok.

Taliansko 

„Dolce vita“ nie je v tejto krajine len slovným spojením, je životným štýlom. Taliansko vzalo ekologický boj pekne od podlahy a vrátilo sa ku svojim koreňom – v gastronómii, hotelierstve, aj v cestovnom ruchu. V BUBO vás prevedieme krajinou, ktorá ponúka okrem vysokých hôr, nádherných pláží, neuveriteľného množstva histórie ponúka aj dychberúci enviromentálny pokrok.

Thajsko

Thajsko je destinácia, ktorá láka turistov z celého sveta. Nie sú to iba pláže a dobré jedlo, ale taktiež exotické zvieratá. Thajsko a oblasť Krabi, ktorú s BUBO pravidelne navštevujeme už od roku 1996. Aj táto krajina bojuje s nadmerným odpadom, používaním plastov, chráni svoje prírodné bohatstvo a podmorský svet, uvedomuje si, že ekológia je cestou budúcnosti.

Turecko

Cesta do Turecka je cestou za objavovaním známych aj neznámych miest, ktorá dokáže nadchnúť každého milovníka histórie. Turecko, to nie sú len rezorty v letoviskách či kebab a lacné nákupy, s ktorými sa nám táto krajina niekedy spájala, je to krajina s takmer neobmedzeným množstvom stredomorského pobrežia. Je miestom, kde nájdete unikátnu faunu aj flóru.

USA

Dovolenka v USA ponúka pre každého niečo. Na svoje si prídu milovníci veľkých miest, piesočnatých pláží, nočného života aj krásnej prírody. Celý svet sa snaží byť ekologický a Amerika nie je výnimkou. Mimo údolia sa v Yosemite zriedka nachádzajú odpadkové koše. Z tohto dôvodu noste so sebou ruksak, tašku alebo malý sáčok, aby ste si po sebe upratali. Počas vášho výletu pozbierajte všetky odpadky, ktoré zanechali ostatní. My v BUBO nikdy neodchádzame s prázdnymi rukami. Ak máte deti, urobte pre ne hru, aby ste zistili, kto dokáže nazbierať najviac odpadu. Motivujte ich. To im poskytne zábavný spôsob, ako sa naučiť cennú lekciu.

Uzbekistan

Uzbekistan je srdcom Hodvábnej cesty, a preto si našiel cestu aj do nášho BUBO srdca. Krajina s najkrajšími pamiatkami Strednej Ázie, kde hľadáme stopy Aralského jazera, učíme sa o ekologických katastrofách a kde si vychutnávame staré medresy premenené na čajovne, kde dodnes žijú staré príbehy. Samarkand, Buchara, Chiva - čo pojem, to unikátny zážitok.

Vietnam

Keď sa povie Vietnam, všetci si predstavíme vietnamské jedlo, rušné cesty, spleť motocyklov na každom kroku, krásnu prírodu a tradície. Vietnam si však prežil svoje, ľudia poznačení následkami vojen, to dnes nemajú ľahké. My v BUBO sa im však snažíme pomáhať, robíme charitu vo Vietname a podporujeme lokálny turizmus.

Lokálne nákupy - podporujeme miestnych.

Lokálne nákupy - podporujeme miestnych.

4. miesto: Míňať peniaze lokálne, podporovať komunity #

Mnoho komunít trpí nedostatkom cestovného ruchu. Môžete im pomôcť vrátiť sa späť tým, že zabezpečíte, aby vaše peniaze zostali v miestnej ekonomike. Najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, aby hostiteľské komunity využívali výhody cestovného ruchu, je podpora miestnych podnikov a podnikateľov. Zvážte pobyt v domácich domoch a penziónoch v lokálnom vlastníctve, než v hoteloch alebo medzinárodných reťazcoch vlastnených expatmi.

Najesť sa v miestnych reštauráciách a ochutnať tradičné jedlá pripravené z miestnych surovín. Vystúpte zo svojej komfortnej zóny a zabavte sa na miestnom farmárskom trhu – kúpte si korenie vypestované miestnym farmárom alebo si kúpte šperky od miestneho remeselníka.

V mnohých kultúrach sa očakáva zjednávanie a je to v poriadku, ale nebuďte lakomí a zaplaťte primeranú cenu. Objednajte si exkurzie pod vedením miestnych sprievodcov alebo sa naučte novú zručnosť od miestneho odborníka tým, že sa prihlásite na tkáčsky workshop alebo lekcie surfovania. Ak si rezervujete zájazd u nás v BUBO, môžete sa spoľahnúť na zážitky, ktoré zažijete.

Aj keď môže byť lákavé dať peniaze žobrákom, je najlepšie sa tejto praktike vyhnúť, pretože často spôsobuje viac škody ako úžitku. V najhoršom prípade môže byť žobranie formou obchodovania s ľuďmi a dobre mienené dary cestovateľov môžu udržiavať systém, ktorý drží deti mimo školy a núti ich vychádzať na ulicu. Aj keď to tak nie je, dávať peniaze žobrákom môže podnietiť závislosť od turistických darčekov.

Lepšou alternatívou je prispieť na miestnu charitu, ktorá ľuďom pomáha prostredníctvom rozvoja zručností, vzdelávania, mikropôžičiek alebo prístupu k sociálnym službám. Môžete pomôcť podporiť spravodlivé rozdelenie bohatstva sponzorovaním podnikov, ktoré vlastnia alebo riadia marginalizované skupiny, ako sú ženy, domorodé obyvateľstvo alebo menšiny.

Spoznávame a rešpektujeme iné kultúry, napríklad tie z arabského sveta.

Spoznávame a rešpektujeme iné kultúry, napríklad tie z arabského sveta.

3. miesto: Brániť ponižovaniu iných kultúr a ľudskej zoo #

Pre niektorých ľudí je stretávanie sa s cudzími ľuďmi, rôznymi jazykmi a spôsobmi života veľmi vzrušujúce a tvorí to pre nich podstatu cestovania. Iní zase berú cestovanie ako výzvu a prirodzene majú strach. Prostredníctvom zodpovedného cestovného ruchu máme silu vytvárať pozitívne, optimistické príležitosti na boj proti rastúcej nedôvere na celom svete.

Cestovatelia, ktorí si vypestujú zvyk klásť otázky, ktorí cestujú s otvorenou mysľou, zvedavosťou a rešpektom, často zistia, že ich záujem je opätovaný domácimi a vlastne výrazne obohatí ich zážitky.

V BUBO si uvedomujeme, že cestovný ruch zohráva úlohu pri podpore porozumenia medzi ľuďmi rôznych kultúr a prostredí. Zistiť napríklad, prečo sú ženy v islamskom svete zahalené a rešpektovať, že sa pri vstupe do mešity musíte tiež zahaliť a vyzuť. Snažíme sa neustále zlepšovať v otázkach, ktoré sa pýtame a to, ako k cestovaniu pristupujeme.

Každý cudzinec je potenciálnym priateľom. Na našich zájazdoch sa snažíme zabrániť poníženiu iných kultúr, nezúčastňujeme sa na tzv. ľudských zoo. Napríklad pri návšteve Maasai Mara a miestnych kmeňov Masajov, podporujeme neustále miestnu komunitu. Vždy sa snažíme o obojstranný benefit - pre našich klientov aj pre domácich. 

Navštevujeme a podporujeme národné parky.

Navštevujeme a podporujeme národné parky.

2. miesto: Ochrana ohrozených druhov živočíchov a rastlín, podpora národných parkov #

Navštívte národné parky, zaplaťte plné vstupné a tu nezjednávajte. Ide o dôležité peniaze, ktoré sa investujú do ochrany zvierat, aj ohrozených druhov. Zvieratá tiež neponižujte. Vidieť ich vo voľnej prírode bude úžasný zážitok a zároveň im návštevou parku pomôžete.

Na našich zájazdoch identifikujeme udalosti a časti programu, kde prichádza ku krutosti páchanej na zvieratách. Napríklad jazdenie na slonoch v Thajsku sa dá robiť aj humánne a s ohľadom na zvieratá. Po tom, čo tieto miesta identifikujeme, aktívne ich z programu odstránime. Sprievodcovia na zájazdoch klientom vysvetlia celkovú myšlienku a jej dlhodobé ciele.

Niekoľko príkladov našich aktivít, ktoré sme už implementovali: 

  • Cochahuasi Animal Sanctuary - na našom zájazde Južná Amerika raz za život neďaleko Cusco v Peru podporíme súkromnú organizáciu, ktorá vyhľadáva zanedbávané či zranené zvieratká, poskytne im domov a potrebnú starostlivosť.
  • V Thajsku sme zamenili jazdu na slonoch za kúpanie slonov - tých, ktorí majú ľudia už iba doma, keď už prestali pracovať alebo voziť ľudí na chrbtoch. Aby si domáci zarobili na obživu slona, turisti platia za ich kúpanie a z toho platia majitelia veterinárov, krmivo a podobne. 
  • V Zimbabwe chodíme na pozorovanie levov na projekte, ktorý vypúšťa levy bez FIV (mačacia forma HIV) do národnych parkov (nie do poľovných revírov).
  • Žirafie centrum v Nairobi - vďaka finančnej podpore vypustilo už takmer 200 jedincov do voľnej prírody len z tejto chovnej stanice.
  • Horské gorily v Rwande - vďaka vysokej cene za návštevu goríl (zhruba 1 500 eur) dokážu efektívne chrániť a študovať gorily, a tak sa podarilo aj naštartovať úspešné zvyšovanie populácie.
Chránime a podporujeme gorily, tak sa zvyšuje ich populácia.

Chránime a podporujeme gorily, tak sa zvyšuje ich populácia.

1. miesto: Offset oxidu uhličitého a cestovateľský les #

Uhlíkové emisie sú obrovským problémom dnešného sveta, spôsob nazývaný carbon offsetting sa pokúša o vzbudenie a prevzatie zodpovednosti za túto činnosť. A tým aj o redukciu miery ubližovania našej planéte. Kompenzácia jednej tony uhlíka znamená, že do atmosféry sa dostane o jednu tonu oxidu uhličitého menej.

Tento proces má viesť k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality, čiže malo by sa vypustiť iba toľko skleníkových plynov, koľko dokážu ekosystémy zachytiť. Môže ísť o výrobu energie z obnoviteľných zdrojov, likvidáciu znečisťujúcich látok alebo aktivity energetickej účinnosti a projekty veterných turbín. Väčšina nových lietadiel vypúšťa menej oxidu uhličitého.

S BUBO môžete teraz symbolickou sumou podporiť unikátny projekt cestovateľského lesa v Bratislave.

Šetrný je napríklad Boeing 737 MAX (z Bratislavy nimi lieta Travel Servis a od jesene flydubai), ďalej Airbus A320 NEO, ale aj slávny Boeing 787 Dreamliner – na diaľkové lety (z Viedne sa dá lietať Dreamlinerom napríklad s Qatar Airways alebo Thai Airways). Hodnota neovplyvňuje cenu letenky, ale cestujúci dbajúci o životné prostredie môže prispieť dobrovoľne.

Nejde o horibilné sumy, ak napríklad cestujete z Viedne do Rio de Janeiro s prestupom v Paríži, uhlíková kompenzácia stojí priblížne 68 eur. Spravíme spoločne z carbon offsetingu trend aj na Slovensku?

Zapájame sa do viacerých projektov. V spolupráci s magistrátom Bratislavy sme pripravili a už aj podpísali projekt cestovateľského lesa. Vybranou lokalitou, ktorú sa nám podarilo na dlhodobý projekt Cestovateľského lesa nájsť, sú Sysľovské polia - chránené vtáčie územie svetového významu.

Lokalita na hraniciach troch štátov, blízko bratislavských častí Jarovce a Rusovce, je miestom, kde sa do dnešného dňa stále podarilo udržať populáciu dropa veľkého a tiež prirodzeným prostredím sovy myšiarky močiarnej.

V BUBO ideme ešte ďalej. Podpísali sme memorandum na výsadbu cestovateľského lesa už od roku 2023

Pozn. BUBO: Na videu nižšie hovorí Ľuboš Fellner o vysadení prvého stromu. Celkovo sme ich vysadili už tri.

Územie je zaujímavé pre nás aj preto, že sa tu nachádza viacero zaujímavých atrakcií: 

  1. Trojmedzie – geografický bod, kde sa stretávajú hranice troch štátov. Na svete je takých miest iba 157.
  2. Dunajská hrádza – asfaltový chodník popri Dunaji, súčasť medzinárodnej cyklistickej trasy.
  3. Antická Gerulata – múzeum v Rusovciach, na mieste bývalého rímskeho tábora.
  4. Danubiana – múzeum moderného umenia na brehu Dunaja.
  5. Petržalské bunkre – pozostatky obrany prvej ČSR proti nacistickému Nemecku, jeden z nich navštívil aj Hitler.
  6.  Vojenský cintorín v Petržalke – hroby vyše 300 padlých z 1. svetovej voj­ny.

Plán BUBO počíta s výsadbou typických slovenských drevín (kríkov, stromov, hlavne ovocných) financovaný z offsetu oxidu uhličitého v najbližších rokoch. Zmluvu s ministersvom podpíšeme na 4 roky s postupným predlžovaním, pričom počítame so začiatkom projektu v 3. kvartáli roka 2023.

Zjednodušene - za každý jeden offset CO2 pri kúpe leteniek sa prostriedky budú kumulovať na výsadbu stromov. Projekt je čiastočne financovaný aj EÚ, počíta napríklad aj s výstavbou detského ihriska a podobne. Do všetkých častí projektu nám bude umožnené vstúpiť, komentovať, odporúčať rôzne riešenia a nápady. Súčasťou projektu je aj výstavba rekreačných zón, novej cyklotrasy, pozorovacej veže na pozorovanie vtáctva a tiež piknikových zón. Viac na stránke ekológia BUBO.

BUBO pomáha prírode.

BUBO pomáha prírode.

Bonus - BUBO pomáha tým v núdzi #

Pomoc je naším prejavom solidarity s ľuďmi v krajinách zasiahnutých spoločenskými konfliktami, životným prostredím alebo občianskymi konfliktami. Snažíme sa zmierňovať následky takýchto situácií a pomáhať, ak je to treba. Či už je to charita v Afrike, ktorú robíme, kde roky nosíme humanitárnu pomoc, alebo podporujeme lokálne školy v Kambodži.

Medzi projekty na ktorých pracujeme, patrí aj podpora organizácie Magna, ktorá s nami spolupracuje už roky a aj vďaka nám pomáha ďalej. V súčasnej situácii sme otvorili azylový dom na pomoc utečencom z Ukrajiny, ktorí sa bránia pred ruskou inváziou. Spojili sme sily dobrovoľníkov, sprievodcov, zamestnancov, darcov a vyčarili sme úsmev na tvári ľuďom, ktorí museli opustiť svoje domovy.

Už štyri dni po invázii, pred príchodom prvých utečencov do Bratislavy, sme začali pripravovať priestory v našej budove na Šancovej ulici, ktoré umožnili ihneď ponúknuť ubytovanie ukrajinským utečencom. Začiatkom apríla sme otvorili druhý azylový dom na Dunajskej ulici v Bratislave s kapacitou 200 postelí. Všetko sme robili tri mesiace bez akejkoľvek podpory zo strany štátu a celú prevádzku azylových domov sme dotovali z vlastných zdrojov. Vďaka vám. Aj dnes môžete pri každej ceste s BUBO venovať 15 eur priamo na pomoc Ukrajine - humanitárnej organizácii Magna.

Hoci sa nám v 21. storočí môže zdať, že žijeme v civilizovanom svete plnom možností, stále je na mapách mnoho miest, v ktorých sú ľudia odrezaní od vymožeností moderného zvyšku. Práve na týchto miestach sa šíria choroby, chudoba, nevzdelanosť. Po ničivej občianskej vojne sa s týmito problémami ešte stále potýka aj Kambodža.

Tzv. povojnová generácia totiž zdedila choroby svojich rodičov, ktoré sa kvôli nedostatku liekov nedali včas podchytiť, preto je v krajine stále neutíchajúci problém s HIV a AIDS. Práve vďaka iniciatíve BUBO, organizácii Magna a darcom našej cestovnej kancelárie, sme mohli v Národnej pediatrickej nemocnici v Phnom Penh zriadiť nové oddelenie, v ktorom sa liečia infekčné choroby vrátane osýpok, tuberkulózy, detskej obrny a HIV/AIDS. Na svete nie je nič vzácnejšie ako život sám a každý boj za jeho ochranu je správny boj.

Pomáhame už 30 rokov

Do regiónov, kde je život neporovnateľne ťažší než u nás - do himalájskych sediel či peruánskych vidieckych škôl - sme nosili charitu, odovzdávali sme knihy potomkom slovenských Kubáncov, pomáhali po tajfúne v Mjanmarsku, tsunami v Thajsku či po zemetrasení v Nepále. V roku 2020 sme postavili spomínanú nemocnicu v Kambodži a pomoc Ukrajine tak bola pre nás prirodzená.

Cestovanie je fatálne pre predsudky, bigotnosť a úzkoprsosť. Mnohí naši ľudia ho práve z týchto dôvodov veľmi potrebujú. Otvorené, zdravé a dobročinné názory na ľudí a veci nie je možné získať sedením v jednom kúte po celý život. Mark Twain

BUBO už niekoľko desaťročí úspešne organizuje jedinečné zájazdy do celého sveta. To je možné aj vďaka naším lokálnym partnerom, s ktorými udržujeme silné priateľské vzťahy aj v tých najťažších časoch. Po skončení pandémie spolupracujeme vo väčšine s rovnakými partnermi, ako sme spolupracovali pred ňou.

Veríme v silné partnerstvá a naši klienti a ich referencie po návrate domov z ciest sú dôkazom, že sme sa rozhodli správne. Pomáhať sa dá vždy a všade, či už malý krokmi alebo veľkými činmi. A vždy to za to stojí.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 204

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2381 3968€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4477

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.