10 zážitkov alebo prečo navštíviť Jordánsko?

10 zážitkov alebo prečo navštíviť Jordánsko?

Blízky Východ sa považuje za kolísku civilizácie, kde sa križovali kultúry, národy a aj náboženstvá. Medzi najkrajšie krajiny ležiace v oblasti patrí moderné Jordánsko, ktoré dokáže očariť nielen krásou svojich historických miest, ale aj farebnými púšťami, nádhernou krajinou posiatou kopcami či relaxom vo vlnách Červeného alebo Mŕtveho mora. Jordánsko milujeme a tak vám ho chceme ukázať našimi očami. Prečo sa vybrať práve sem?

Petra je, bez akýchkoľvek pochýb, najväčším ťahákom a najväčším zážitkom Jordánska.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

1. Vychutnajte si novodobý div svet #

Najväčším klenotom Jordánskeho kráľovstva je bez akéhokoľvek zaváhania staroveká Petra. Je takým niečím čo je pre Indiu Tádž Mahál alebo pre Čínu Veľký čínsky múr. Symbol, ktorý dokáže pritiahnuť tisíce ľudí hoci aj cez pol sveta. Svet kamennej Petry sa ukrýva neďaleko dnešného mestečka menom Wadi Musa, teda v Mojžišovom údolí ako znie jeho preklad. Jordánska Petra predstavuje unikátny pohľad na staroveké mesto civilizácie Nabatejcov,  ktorá tu pulzovala už v 7.storočí pr.Kr., no svoj zlatý vek dosiahla na prelome letopočtov. Jej symbolom sa stala dnes už svetoznáma Pokladnica vytesaná do červenkastého pieskovca. Nabatejcov poznali Gréci, Rimania aj iné veľké civilizácie žijúce na Blízkom Východe a ako bolo v histórii dobrým zvykom, každá ríša sa raz stratí a tak sa stratili ľudia aj z kamenného mesta. Čo nezničili armády, tomu pomohli zemetrasenia a napokon sa Petra vytratila nielen z myslí ľudí, ale aj z máp. Dlhé stáročia nikto nevedel čo ukrývajú skaly Mojžišovho údolia a prvý kto o ňom podal správu sa stal švajčiarsky dobrodruh Burckhardt, ktorý sa sem v prestrojení za Beduína dostal v roku 1812 a jeho objav obletel takmer celý svet. Cestička sa odrazu stratí a zúži sa len na Siq, neveľký priestor vtesnaný medzi skalami. Siq patrí k zážitkom, pretože sa neustále vlní ako kamenný had. Každý kto tadiaľto kráča aj napriek všetkej kráse túžobne očakáva, kedy sa Siq skončí. Má to len jeden jediný dôvod a to taký, že na konci Siqu sa odrazu začne vynárať slávna Pokladnica. Prvé pohľady sú nezabudnuteľné. Ožiarená slnkom sa v diaľke na konci kamennej cesty trbliece a človek nevie prvé sekundy či je skutočná. Spraví pár krokov a vidí, že stojí naozaj pred ním. Splnený sen, zimomriavky a vy hneď viete, že vybrať sa do Jordánska bol skvelý nápad. Petra však nie je len Pokladnica, ale aj spleť stoviek hrobiek, ruiny starovekého mesta so svojimi chrámami, výhľady na krásnu krajinu, panorámy údolia či stretnutie s Beduínmi a posedávanie na mätovom čaji. Čo krok, to zážitok a napokon sa Petra premení na jednu krásnu spomienku.

Chcete sa o Petre dozvedieť viac? Prečítajte si náš kvalitný blog s prehliadkou Petry!

7 minút o Petre

Krátke rozprávanie o novodobom dive sveta v Jordánsku

5 fotografií

Prejdite sa krásou jordánskej Petry

Púšť Wadi Rum sa podľa mnohých podobá práve na červenú planétu Mars
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

2. Strávte čas na Marse #

Jordánska púšť Wadi Rum má prezývku „najfarebnejšia púšť Blízkeho východu“. Leží na pol ceste medzi historickou Petrou a prímorskou Aqabou a patrí medzi najkrajšie miesta krajiny. Za oknami uháňajúceho mikrobusu cítiť, že sa krajina premenila na púšť. Stromy sa stratili a objavujú sa len kríky a namiesto kráv križujú krajinu exotické ťavy. Malá dedinka s príznačným názvom Rum je vstupnou bránou do pieskového sveta. Tu stačí presadnúť na džípy a dobrodružstvo sa môže začať. Wadi Rum neupúta len krásou púšte, ale aj rôznymi skalnatými formáciami. Posledné roky sa o Wadi Rum hovorí ako o krajine z Marsu a preslávil ju známy film Marťan od Ridleyho Scotta. To preto vám odrazu niektoré miesta prídu akési známe. Piesok tu má neskutočné farby. Jedna časť púšte hrá žltou, hneď vedľa má piesok nádych zlatej a odrazu, akoby len niekto spravil čiaru má Wadi Rum červenú farbu. Presne pre toto je Wadi Rum unikátne miesto. Stretnete tu legendu Lawrenca z Arábie, na džípoch pohľadáte najkrajšie pieskové duny, kde si môžete skúsiť sandboarding a keď sa trošku unavíte, sadnete si do beduínskeho stanu pri ohník a domáci vás pohostia vynikajúcim čajom s púštnou mätou aj šalviou, škoricou či kardamónom. V každom dúšku je esencia tohto miesta a vy ste sa znovu zamilovali. Napokon vás ešte poteší pohľad na ťavy, krásne skalnaté útvary pripomínajúce roztečený vosk a ak tu strávite noc, nebo vás prikryje hviezdami.

3 fotografie

Púšť Wadi Rum je krásnym miestom plným zážitkov

3. Spravte si ikonickú fotku v Mŕtvom mori! #

Jordánsko je unikátna krajina, pretože má prístup k dvom moriam. Ktoré z nich si vyberiete? Nie, načo by ste vyberali, veď sa môžete namočiť do oboch, nemyslíte? Mŕtve more patrí medzi najväčšie atrakcie Blízkeho východu. Delí sa o neho Jordánsko s Izraelom či Palestínou a tvorí dokonca ich spoločnú, prírodnú hranicu. Izraelská strana je možno o niečo známejšia, ale o to viac je jordánska zaujímavejšia, pretože máte istotu, že sa tu nebudete tlačiť s turistami. Neďaleko miest, kde leží slávna Betánia a kde sa rieka Jordán vlieva do Mŕtveho mora sú dnes vybudované komplexy hotelov, luxusných rezortov a miest na oddych. Nadmorská výška tu dosahuje -420  metrov a cítiť tu poriadne teplo. Mŕtve more je fenomén a svoju menu vďačí Rimanom, ktorí si všimli, že v ňom nežijú žiadne ryby a dokonca tu nevedia plávať ani lode. Dnes už vieme, že je to extrémnou slanosťou, no vieme aj to, že more a jeho bahno majú liečivé a blahodarné účinky na telo či pleť. Kúpať sa v mori je zážitkom. Nie je to ako more aké ste poznali doteraz. Prvý krok ešte neprezradí nič, ale ako náhle sa idete pokúsiť plávať, zistíte, že to nie je veľmi možné. Voda vás odrazu nadnáša a vy si pripadáte ako korková zátka. Len pozor, aby ste si nenašpliechali do očí, pretože vás to poriadne zaštípe. Snívali ste o fotke s knihou či novinami ležiac na vode? Toto je váš moment! Bez toho akoby to dnes už ani nešlo. Neodíďte odtiaľto pred tým, než sa namažete slávnym bahnom, ktoré vplýva blahodarne na vašu pleť. Chvíľku ho necháte zaschnúť a potom sa osprchujte. Breh Mŕtveho mora je zážitkami priam posiaty.

3 fotografie

Dá sa v Mŕtvom mori plávať? Aké je to len sa položiť na vodu? Skúste si to!

Rímsky Jarash je unikátnym miestom a ak by Jordánsko nemalo Petru, chodili by sem všetci
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

4. Objavte impozantné rímske ruiny #

Jordánsko má v sebe obrovský kus zaujímavej histórie a pre mnohých je práve ona akýmsi magickým zážitkom. Kráčať miestami, kde sa tvorila história, kde žili civilizácie pred nami a kde môžeme prísť aj dnes a dotknúť sa týchto miest má v sebe skutočne fantastický pocit. Najdokonalejším miestom, ktoré po sebe nechali Rimania je príťažlivý Jarash ležiaci severne od Ammánu. Patrí medzi najlepšie zachované mesta Rimanov na celom Blízkom Východe a prechádzka Jarashom bude ako listovanie v knihe jordánskych dejín. Niekomu to môže znieť nudne, ale počkajte, kým sa ocitnete v meste. Do Jarashu vás vezme impozantná brána cisára Hadriána, prejdete okolo Hippodromu a napokon sa ocitnete na unikátnom námestí v centre niekdajšieho mesta. Fantázia už začína hrať naplno a vám sa pred očami otvára mesto tak, ako to kedysi stálo pred dvomi tisíckami rokov. Pred sebou vidíte chrám boha Dia, stĺporadie hlavnej ulice Cardo Maximus a ak zatvoríte oči, započúvate sa do ľudskej vravy na neďalekom trhovisku či započujete prechádzajúci voz. Otvoríte oči a vidíte ruiny, no tie majú príbeh. Jarash je cestovaním v čase. Nahliadnete na byzantské mozaiky, sadnete si na vrchol rímskeho divadla s výhľadom na celé mesto, skúsite či sú naozaj stĺpy chrámu bohyne Artemis pohyblivé a napokon sa ocitnete na fotogenickom mieste pri bývalej fontáne. Jarash vám namieša zážitky a verte, že si odtiaľto odnesiete viac fotografií, než ste si pred tým mysleli

Prečítajte si o rímskom Jarashi náš blog a dozviete sa viac o tomto unikátnom mieste

3 fotografie

Rímske ruiny Jarashu

5. Ochutnajte beduínsky mansaf #

Jordánska kuchyňa možno vo svete nemá také meno ako libanonská, ale hladní tu rozhodne nebudete. Jordánsko vám jednoducho bude chutiť, pretože dokáže namiešať arabské aj stredomorské chute fantastickým spôsobom a samozrejme vám predstaví aj lokálne predstavy. Ochutnajte skvelý falafel, masové guľôčky so sezamovou pastou tahini, orientálnu Makloubu, ale čo musíte určite v Jordánsku skúsiť je tradičný beduínsky mansaf. S Beduínmi sa stretnete v Petre či na púšti Wadi Rum a súčasťou ich bohatej kultúry je práve mansaf. Sadnite si na zem (áno, môžete aj za stôl) a čaká na vás hostina plná ryže, jahňacieho či baranieho mäsa a tou čarovnou ingredienciou, ktorá ozvláštni jedlo je fermentovaný jogurt. Znie to jednoducho, no toto jedlo si zamilujete.

3 fotografie

Ochutnajte Jordánsko a nevynechajte tradičný beduínsky mansaf

6. Zjednávajte na orientálnom trhovisku v Ammáne #

Ammán, hlavné mesto Jordánska je prešpikované históriou, ale na prvý pohľad ju vôbec nedáva najavo. Hovorí sa, že Ammán patrí medzi najobyčajnejšie arabské mestá celej oblasti a hoci to môže znieť zvláštne, nie je to nič hanlivé. Pulzuje tu život a to je presne to, prečo by ste chceli toto miesto vidieť a zažiť na vlastnej koži. Ammán má svoje pamiatky, zaujme vás obdivuhodným rímskym divadlom aj Citadelou so starovekými, byzantskými či islamskými ruinami a najkrajším výhľadom na mesto. To, prečo sa vám však Ammán dostane pod kožu je jeho arabská, orientálna atmosféra miestnych trhovísk. Jedno z najkrajších nájdete neďaleko rímskeho Nymfea, starovekej fontány. Trhovisko praská vo švíkoch a je zaujímavé ho sledovať. Ženy so zahalenými vlasmi, mladé dievčatá v tesných kabátikoch zvýrazňujúcich postavu, starí muži s červeno-bielou kúfijou omotanou okolo hlavy, mladí oblečení v rifliach a amerických tričkách. Kontrasty dnešného arabského sveta, ktoré sa zvíjajú medzi tradíciou a modernými víziami. Obchodníci ponúkajú oriešky, pistácie, sušené ovocie, desiatky druhov datlí, cukríky, presladené sladkosti, čerstvú mätu, bylinky, rajčiny, cibuľu, zemiaky, ale aj ovocie z úrodného severného Jordánska. Trúbenie áut, autobusov či mikrobusov sa rozplynie v spleti hlasov a vy máte pocit, že ste sa stratili. Nechajte sa unášať atmosférou, vojdite do bočných uličiek a keď konečne nájdete to, čo by ste si chceli odniesť domov, zjednávajte! Ak nebudete zjednávať, vždy zaplatíte viac. Berte to ako pokutu za to, že nechcete hrať túto odvekú arabskú hru. Niekomu to pôjde lepšie, inému horšie, ale cvik robí majstra a nenechajte sa odradiť. Nezjednávajte do krvi, snažte sa nájsť kompromis, zabavte sa a možno sa vám obchodník odvďačí aj pohárikom čierneho čaju, ktorý si s ním vypijete. Trhovisko je najlepšie miesto ako sa dostať k ľuďom a budete si to tu užívať.

3 fotografie

Ammánske trhovisko nasiaknuté Orientom

7. Potápajte sa v Červenom mori #

Ako sme už písali vyššie, Jordánsko má geniálnu polohu a prístup k dvom moriam. Ak ste už skúsili aké je to byť ponorený v Mŕtvom mori, potom je čas prísť si užiť morské radovánky na juh krajiny, kde nájdete letovisko menom Aqaba. Nájdete tu zaujímavé rezorty a ak hľadáte luxus, tu si ho viete dopriať. Aqaba má v zálohe viacero zážitkov a môžete sa tak plaviť na loďke s preskleným dnom, kde uvidíte koralové ryby, ale aj unikátny tank, ktorý tu zostal z vojny. Toto ste v Červenom mori nečakali, však? Najväčším zážitkom Aqaby je potápanie sa v Červenom mori. To si potápači obľúbili aj v Egypte, no krásne koralové útesy nájdete aj tu na juhu Jordánska. Vydajte sa tak pod hladinu Červeného mora a ulovíte niekoľko zážitkov na ktoré budete ešte dlho spomínať. Po krásnom dni na mori sa nechajte unášať prímorskou atmosférou Aqaby, sadnite si do čajovne k čiernemu čaju s vetvičkou mäty alebo rozdúchajte uhlíky na vodnej fajke a prežite svoj orientálny sen.

3 fotografie

Prímorská Aqaba je miestom, kde si vychutnáte Červené more

Impozantný križiacky hrad Kerak
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

8. Vydajte sa po stopách Križiakov #

Blízky Východ je prešpikovaný zaujímavosťami a medzi unikátne miesta patria aj vzácne križiacke hrady roztrúsené po krajine. Ak vás táto epizóda dejín zaujíma, budete nadšení. Jordánsko má totiž viacero hradov s križiackou minulosťou a tým najslávnejším a najznámejším je Kerak na ceste medzi Petrou a Mŕtvym morom. Ľahko ho navštívite a už z diaľky vás prekvapí svojou impozantnosťou ako tróni na vysokom kopci. Kerak sa spája s príbehom Renaulda de Chatilliona, ktorý odtiaľto robil výpady na arabské karavany čím si znepriatelil udatného bojovníka Salah ad-Dína. Ten napokon pevnosť dobyl a koncom 12.storočia sa vysnená križiacka ríša v Jordánsku rozpadá. Kamene tu v sebe skrývajú príbehy a dnes je Kerak jeden z najdôležitejších hradov, ktoré môžete na celom Blízkom Východe navštíviť. Jordánsko vás však ešte pozve k hradu Shobak z roku 1115, kde nájdete tmavé chodby, vysoké hradby aj tajné prechody.

3 fotografie

Ruina križiackeho hradu Kerak dodnes láka turistov

9. Namočte sa do biblického Jordánu #

Aká rieka vás pri pomyslení na Blízky Východ napadne? Zrejme to bude Jordán, však? Je najznámejším vodným tokom týchto končín a aj v Jordánsku sa môžete dostať k jej brehom. Nečakajte tu však krásnu, mohutnú rieku pri ktorej si spravíte piknik, pretože Jordán je dnes skôr malým potôčikom s mútnou vodou. Razí si cestu na hranici medzi Jordánskom a Svätou zemou a ak si do neho chcete namočiť nohy alebo sa rovno vydať na krst, potom sa vyberte do biblickej Betánie, kde sa verí, že práve tu prebehol krst Ježiša Krista z rúk sv.Jána Krstiteľa. Dlhé roky sa sem nechodilo, no dnes zažíva miesto opäť záujem turistov a pre svoj význam sa dostalo na zoznam UNESCO. V Betánii nájdete kostoly, náboženskú atmosféru a napokon sa dostanete k slávnej rieke a môžete si predstavovať všetky tie príbehy, ktoré sa s ňou spájajú. Tak čo, namočíte sa do Jordánu?

3 fotografie

Ako ste si predstavovali legendárnu rieku Jordán?

10. Zamilujte si jordánsku prírodu #

Príroda na Blízkom Východe? Veď tam je len púšť! Stretli ste sa už s takýmto stereotypom ohľadom tohto regiónu? Určite nie ste jediní, no vedzte, že aj milovník prírody si tu príde na svoj. Už po návšteve Petry či Wadi Rum viete, že tu nájdete krásne miesta, ale tým Jordánsko ešte ani zďaleka neskončilo. Najväčšou prírodnou rezerváciou krajiny je Dana Nature Reserve, kde sa mieša zaujímavá príroda od skalnatých útvarov cez kaňony až po údolie Wadi Araba. Ak ste tu na jar, tak je všetko okolo vás neskutočne živé a zelené, v lete sa zase krajina ponorí do pieskových farieb. Vydajte sa sem na trekové chodníčky a Jordánsko sa vám dostane pod kožu! Hľadáte niečo unikátnejšie? Potom je tu pre vás rezervácia Shaumari, kde dokonca môžete stretnúť vzácne priamorožce (oryx). Pre milovníkov adrenalínu si Jordánsko pripravilo kaňon Wadi Mujib, kde vás čaká bláznivý zážitok v podobe kaňoningu. Už sa na Jordánsko pozeráte inými očami, však?

Poďte s nami do Jordánska, kde zažijete mnohé z týchto krásnych zážitkov. Dovolenka v Jordánsku s BUBO je niečo, na čo len tak rýchlo nezabudnete!

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 10641

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Petra - rady a tipy na cestovanie Petra

Petra Petra - rady a tipy na cestovanie

Petra je určite najslávnejšia pamiatka Jordánska. Keď zo strany Izraelu prekročíte biblickú rieku Jordán a hranice Svätej zeme, ocitnete sa v…

František Kekely 15 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Jarash: zabudnutá sestra Petry Jarash

Jarash Jarash: zabudnutá sestra Petry

Na severe Jordánska sa nachádza hneď niekoľko zaujímavých archeologických lokalít, no iba Jarash má vo svojom význame a rozlohe skutočne svetové…

Michaela Šimonová 10 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Izrael s deťmi
F

Ázia  

Palestína, Jordánsko, Izrael

30.04. → 09.05. +3 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

3289
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1484 1903€
K

Ázia  

Palestína, Libanon, Jordánsko, Izrael


náročnosť

13 dní

Trvanie

3276 3995€
K

Ázia  

Palestína, Jordánsko, Izrael


náročnosť

10 dní

Trvanie

2345 2860€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.