Pokiaľ sa vydáte do Jordánska, okrem bájnej Petry, ozdravného Mŕtveho mora a červenej púšte Wadi Rum nevynechajte ani centrum juhu kráľovstva – Aqabu. Toto prístavne mesto je atraktívne nielen pre obchod, ale láka dovolenkárov z celého sveta. Čo treba vedieť o Aqabe, kým sa sem vyberiete, a aké top zážitky tu ulovíte?

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

V BUBO klenot menom Aqaba (čítaj Akaba) neobchádzame. Bez neho v zbierke si nemôžete povedať, že ste prešli Jordánsko skrz-naskrz so všetkým, čo ponúka. Preto sme sa aj my rozhodli dať možnosť stráviť niekoľko príjemných oddychových dní na konci našej poznávacej cesty kráľovstvom púšte.

Cesta od Mŕtveho mora do Aqaby je síce pohodlná - po diaľnici Safi-Aqaba - no vyprahnuté okolie na prvý pohľad nepôsobí veľmi atraktívne. To ale nevadí, keďže Aqaba pulzuje životom.

Aqaba – základné fakty

  • Poloha: juh Jordánska, pri Červenom mori
  • Prezývka: Nevesta Červeného mora
  • Rozloha: 375 km2 (celý región)
  • Počet obyvateľov: 95 000
  • Priemerná nadmorská výška: 6 m n.m.
  • Založenie: v roku 4000 pr. Kr., osídlená bola Aqaba ešte o 2 000 rokov skôr

Staré mesto v Aqabe je naozaj pôvabné.
Foto: Michaela Šimonová — BUBO

História Aqaby a najstarší kostol sveta #

Strategicky a ekonomicky výhodná oblasť pri pobreží Červeného mora bola podľa archeológov osídlená už pred viac ako 6 000 rokmi a v čase rozmachu starovekých jordánskych kráľovstiev Edomiti pravdepodobne postavili prvý prístav. Obchody cez vodnú cestu boli rýchlejšie a často aj bezpečnejšie než tie po pozemnej ceste – najmä ak chceli obchodovať s dnešným Egyptom a jeho susedmi.

Práve pre strategickú polohu bol prístav atraktívny pre veľkých hráčov Blízkeho východu akými boli Asýrska, Babylonská a Perzská ríša. V meste boli prítomní aj Nabatejci, stavitelia bájnej Petry, no nezachovali sa nám podobné impozantné monumenty a mesto bolo skôr centrom obchodu než kultúry, ako to potvrdzujú zápisy dobových gréckych historikov.

Po dobytí Arábie Rimanmi sa mestu začalo dariť ešte viac - najmä vďaka obchodnej ceste Via Traiana Nova. To, že Aqaba naďalej prosperovala a bola križovatkou kultúr, dokazuje aj nález ruín jedného z najstarších známych kresťanských chrámov na svete. Dnes ho poznáme ako Aqaba Church, teda jednoducho Kostol v Aqabe. Nájdeme ho však aj pod názvom Kostol neskoršieho byzantského obdobia.

Za našimi sprievodcami je najstarší kostol sveta. Vstup je zdarma.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Práve v Aqabe sa naozaj nachádza najstarší kostol sveta pochádzajúci približne z rokov 293 - 303 n. l. Je starší než mnohé iné známe kresťanské chrámy vrátane Chrámu Božieho hrobu v Jeruzaleme.  Neočakávajte tu však žiadne prerobené katakomby, rodinné domy, kúpele či baziliky, ktoré boli postavené za iným účelom a neskôr boli na kostoly len zmenené.

Z kostolíka naozaj veľa nezostalo, avšak milovníkom histórie sa tento klenot naozaj musí páčiť. Ruiny kostola objavili v roku 1998 archeológovia z USA, aj preto môžeme stále hovoriť o pomerne novej pamiatke.

Kostol v Aqabe bol orientovaný smerom na východ a postavili ho ešte predtým, ako kresťanstvo Milánskym ediktom v roku 313 zrovnoprávnili s inými náboženstvami v Rímskej ríši. Dodnes sa nevie, komu bol kostol zasvätený a kto ho vysvätil. Vieme však, že zanikol v roku 363, kedy mesto zasiahlo zemetrasenie a budova bola „zaliata“ pieskom. Dlho teda nevydržal medzi „živými“ a dnes je skrytý za malým plotom.

3 fotografie

Najstarší kostol sveta v Aqabe

Po vzniku islamu bolo mesto rýchlo obsadené moslimskými vojskami a za múrmi pôvodného prístavu bolo postavené nové opevnené mesto Ayla. To ale postupne upadalo a počas obdobia križiackych výprav sa vzdalo takmer bez boja. Centrum mesta bolo opäť presunuté a z novej pevnosti križiaci riadili obchodné cesty z Arábie do Európy – aj keď iba nakrátko, keďže mesto opäť zajal dnes už legendárny sultán Saladin.

Zaujímavosť

Aqaba je jediné pobrežné mesto v Jordánsku a zároveň ide o najväčšie a najľudnatejšie mesto Akabského zálivu. Medzi ďalšie známe mestá v tejto oblasti patria Taba (Egypt), Eilat (Izrael) či Haql (Saudská Arábia). Pokiaľ ste na juhu Aqaby, voľným okom tak vidíte štyri rôzne krajiny.

Z rybárskej osady turistický klenot #

Na niekoľko storočí upadla Aqaba do zabudnutia a bola iba rybárskou osadou, až kým sa nedostala do pozornosti Osmanom ako jeden zo strategických bodov pri Červenom mori. Počas 1. svetovej vojny sa na tomto mieste odohrala Bitka o Aqabu – 6.7.1917 napadli mesto beduíni pod velením Šarifa Nasira a T.E. Lawrenca prekvapivo z hôr, nie od mora.

Táto akcia nebola schválená Veľkou Britániou, no aj napriek tomu mu pomohli s bombardovaním mesta od mora na odvedenie pozornosti a oslabenie  nepriateľa. Nešlo síce o veľkolepý boj, no víťazstvo bolo výrazné – 300 zranených a zabitých osmanských vojakov vs. dvaja zabití arabskí rebeli. To prekvapilo ako nepriateľa, tak aj Britov a otvorilo im to ďalšie možnosti postupu na Blízkom východe.

V historickom veľkofilme Lawrence z Arábie bola táto udalosť značne zveličená, keďže ten v realite spadol zo svojej ťavy potom, ako ju nechtiac postrelil do hlavy. Aj napriek tomu má v Aqabe svoju sochu v centre mesta - hneď vedľa Šarifa Nasira a ide o ďalšiu pamiatku, ktorú tu nemožno obísť.

Prechádzate sa mestom a zrazu narazíte na takýto street art.
Foto: Michaela Šimonová — BUBO

Revoltu pripomína aj neprehliadnuteľná vlajka na 130-metrovom stožiari, ktorá stojí na mieste začiatkov tejto významnej udalosti v jordánskych dejinách. Na námestí je aj kaviareň a blízko sa nachádza monument s podobizňou Al Husseina Bin Aliho, lídra hnutia.

Po vzniku samostatného kráľovstva sa z mesta postupne stalo významné obchodné a turistické centrum, ktoré je lákavé svojimi službami, farebným podmorským svetom a v neposlednom rade ekonomickými úľavami – má nízke dane a bezcolnú zónu, čo výrazne podporuje výstavbu hotelových a obchodných komplexov.

Čo znamená bezcolná zóna v Aqabe

Aqaba ponúka turistom aj obchodníkom veľkú výhodu, keďže je bezcolnou zónou. To v praxi znamená, že návštevníci môžu nakupovať rôzne druhy tovarov vrátane elektroniky, textilu, parfumov a suvenírov za výrazne nižšie ceny ako v iných častiach Jordánska. Aj preto je Aqaba populárnym nákupným miestom pre turistov z celého sveta. Tunajšie trhy a moderné obchody ponúkajú rozmanitý výber produktov bez DPH a colných poplatkov.

Pomník Šarifovi Husseinovi.
Foto: Michaela Šimonová — BUBO

Prehliadka Aqaby a najdôležitejšia mešita #

Samotnú prehliadku Aqaby pokojne začnite spomenutým hradom, ktorý sa nachádza hneď pri autobusovej stanici. Smerom do rušného centra mesta a na jeho hlavnú promenádu určite neminiete impozantnú mešitu Šarifa Husseina bin Aliho, ktorá je centrom islamu v meste.

Jej biela farba kontrastuje s farebnými horami a palmami, je blízko pobrežia aj trhu a poskytuje vítaný tieň. Dámy sa musia pred vstupom zahaliť a návšteva je povolená len mimo modlitby, no odmenou vám bude impozantná výzdoba a chvíľa pokoja. Mešitu môžete navštíviť počas celého dňa, no najkrajšia je, keď sa zapnú svetlá.

Mešita Šarifa Husseina bin Aliho je dominantou spomedzi islamských stavieb v Aqabe. Bola postavená na počesť Šarifa Husseina bin Aliho, vodcu Veľkej arabskej revolúcie. Je to moderná stavba, ktorú dokončili ešte v roku 1975. Mešita je vysoká približne 35 metrov. Krásna je aj preto, že je obklopená záhradami a pokiaľ sa tu zastavíte, oddýchnete si od ruchu mesta v oáze pokoja.

Pokračujte v prechádzke po promenáde popri pláži Al-Ghandour, ktorú obkľučujú viaceré luxusné hotely a samozrejmosťou sú stánky so skvelým street foodom a tiež blízkovýchodnými reštauráciami pomaly na každých dvoch metroch. Určite neprehliadnete ďalšiu dôležitú pamiatku Aqaby.

Zájazdy

K

Ázia  

Nepál, India

19.10. → 03.11. +19 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4351
K

Európa  

Grécko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2174 2558€
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3702
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3845

Mamlúcky hrad #

Z histórie mesta je najlepšie zachovaná pevnosť zo začiatku 16. storočia Mamluk Castle, teda Mamlúcka pevnosť alebo Hrad Aqaba, ktorá bola zároveň poslednou významnou stavbou pred moderným „znovuzrodením“ mesta. Pevnosť slúžila najmä na bezpečné ubytovanie karaván so svojím nákladom a pútnikov smerujúcich do Mekky a Mediny.

Nad vchodom do pevnosti si môžete všimnúť veľký erb v európskom štýle. Síce nepochádza zo 16. storočia a ani nepatrí žiadnej významnej európskej šľachte, no pre Jordáncov je významný. Predstavuje Veľkú arabskú revoltu a obsadenie Aqaby v júli 1917 a jeho symboly odkazujú na ideály islamu.

Ďatľova palma predstavuje zem a ľudí, zbrane, demonštráciu sily a bojovnosti, pochodeň nesúca svetlo a nádej revolty, olivová ratolesť je za mier a napokon zrno pre plodnosť. Neskôr boli pridané vlajky Jordánska a Veľkej arabskej revolty, aj keď nie vytesané z kameňa – „iba“ namaľované na kovových doštičkách.

Vo vstupnej chodbe si môžeme všimnúť ozdobný nápis, popri ktorom sa vchádza do nepravidelného štvorcového nádvoria. Vstúpiť môžete aj do niektorých zo štyroch strážnych veží a prezrieť si zvyšky skladových budov, ako aj menšiu modlitebnú miestnosť s mihrábom (výklenok smerujúci k Mekke). Aj keď bol hrad počas britského ostreľovania čiastočne zničený, v 60. rokoch bol rekonštruovaný.

Do Aqaby bez víz

Ak prilietate do Aqaby na juhu krajiny, nemusíte si vopred zabezpečiť jordánske víza či Jordan Pass. Víza obdržíte po prílete zadarmo. Aqaba je totiž súčasťou špeciálnej ekonomickej zóny Aqaba area (ASEZA) a vízové poplatky sa na ňu nevzťahujú.

Pokiaľ chcete letieť do Aqaby a ostať tam po celú dĺžku svojho pobytu a naplno si užívať relax pri Červenom mori, víza si nekupujte. Ak však chcete ísť z Aqaby ďalej a navštíviť Petru či Wadi Rum, víza potrebujete. Pýtať ich od vás budú už pri opúšťaní zóny. Či už budete do nej vchádzať alebo z nej vychádzať, čakajú vás aj „hraničné“ kontroly.

Podmorský svet Aqaby #

Najdôležitejšie skvosty mesta máme za sebou. Priznajme si, že najväčším lákadlom Aqaby nie sú pamiatky v meste, ale skvelé miesta na potápanie sa a šnorchlovanie v Červenom mori a určite túto aktivitu spojte s prehliadkou.

V meste je niekoľko desiatok potápačských centier a azda každý hotel má svoju vlastnú požičovňu potápačských pomôcok. Ak sa na potápanie necítite, veľmi obľúbenou aktivitou je plavba lode s preskleným dnom – tú si môžete objednať buď na hoteli, alebo priamo na pláži.

Miestni podnikatelia sa prechádzajú verejnou plážou a hrdo ukazujú svoje vymaľované lodičky. Na cene sa, tak ako všade na Blízkom východe, viete dohodnúť a nebojte sa zjednávať. Hlavne sa uistite, že ide o cenu za plavbu, a nie na osobu . Cesta loďkou trvá približne hodinku a ak chcete, môžete si zašnorchlovať – no pozor, loďka nemôže zastaviť priamo nad korálmi alebo vrakmi (kvôli možnému poškodeniu). Jordánci si dávajú, samozrejme, záležať na ochrane koralov a dbajú na ekológiu.

Môžete sa taktiež priblížiť k izraelskému Eilatu a plaviť sa pri obrovských nákladných lodiach, ktoré majú výkladisko mimo centra mesta, čo je top zážitok v Aqabe. Okrem podmorského sveta si z lode užívate aj najkrajší možný výhľad – na mohutnú vlajku týčiaci sa nad Aqabou a púštne hory v pozadí. Pri tomto pohľade naplno pochopíte, prečo Osmanská ríša vôbec nečakala útok z tejto strany.

Ak sa rozhodnete pre potápanie, máme pre vás niekoľko tipov. Najznámejší vrak je pomerne novou záležitosťou a ide o nákladnú loď Cedar Pride. Jej úctyhodných 80 metrov ponúka dostatok priestoru pre morský život či koraly, a, samozrejme potápačov. Veľkým ťahákom je aj potopený tank vhodný pre začiatočníkov a veľmi dobre viditeľný je aj pri plavbe loďkou s preskleným dnom.

Pokiaľ je vašou preferenciou pozerať sa na oblohu, vrak lietadla C-130 Hercules je blízko pobrežia v plytčine a bezpečný pre nováčikov, keďže pred potopením z neho odstránili nebezpečné časti. Aqaba má pripravené niečo aj pre skúsených potápačov – vrak lode Al Sharouk sa nachádza v hĺbke približne 60 metrov a odmení sa výborne zachovaným stavom.

4 fotografie

Úlovky lodí v Aqabe

Nie ste fanúšikom vrakov? V tom prípade sa môžete potápať aj pri korálových útesoch. Jeden z najkrajších a najfarebnejších sa nachádza pri Tala Bay, kde máte možnosť vidieť korytnačky, raje alebo morské koníky. Ďalším pekným miestom na šnorchlovanie sú tzv. Japonské záhrady, ktoré dostali svoj názov podľa tvarov korálov pripomínajúcich japonské pagody.

Ak by ste predsa len chceli ostať nad vodou, máte na výber hneď niekoľko rôznych vodných športov a pre milovníkov golfu je k dispozícii ihrisko Ayla Signature Golf. Na víkendovom trhu v centre mesta zase predávajú svoje výrobky miestni umelci. A ak chcete „klasické“ suveníry, tie nájdete v množstve obchodíkov roztrúsených v centre mesta.

Kde sa ubytovať v Aqabe #

Pri návšteve Aqaby máte možnosť ubytovať sa v dvoch „oblastiach“. Prvá je priamo v meste, kde nájdete lacné penzióny aj hotelové komplexy či súkromné vilky. Druhou možnosťou je oddych v Tala Bay, ktorú sme vybrali aj my v BUBO.

Ide o oblasť s luxusnými rezortmi asi 15 minút cesty od centra mesta, kam sa viete pohodlne dostať autom, taxíkom alebo autobusom. Ten ponúka hotel pre hostí, samozrejme, zdarma. Päťhviezdičkový luxusný hotel Movenpick Tala Bay má k dispozícii súkromnú pláž, relaxačné procedúry v spa, bazény, reštaurácie, potápačské centrum či pomôcky na vodné športy.

4 fotografie

Odporúčaný hotel v Aqabe

Zážitok z Aqaby od môjho kolegu a sprievodcu BUBO Jara Kondača:

"Neodmysliteľnou súčasťou Aqaby sú čajovne, kde miestni muži debatujú pri šálke čaju a fajčia vodnú fajku. Zaujímavá a autentická čajovňa sa nachádza na rohu ulíc Yarmouk a King Talal. Celé miesto je veľmi jednoduché - sedíte na plastových stoličkách rozmiestnených pred čajovňou a na veľkom plátne sa cez projektor sleduje futbalový zápas. Vyberám si voľné miesto a objednávam si vodnú fajku, ktorú mi donesie čašník Mohammed, pôvodom z Egypta. Chlapi v predných radoch pozorne sledujú futbal a nepovedia ani slovo. Tí vzadu však horlivo debatujú a popritom si vychutnávajú dúšky čierneho čaju s mätou. Každý v čajovni má pri sebe vodnú fajku. Jej prenikavý dym sa šíri celým nádvorím a človek má pocit, ako keby sa tu zastavil čas. Len sedíte a vychutnávate si daný okamih, ktorý, ak si odmyslíme plátno s futbalovým zápasom, je akoby z Príbehov 1000 a jednej noci. Aj takto sa dajú spoznávať neznáme miesta s BUBO."

Kde sa najesť v Aqabe - tipy #

Pokiaľ by sa vám nechcelo cestovať do mesta, Movenpick Tala Bay ponúka hneď niekoľko možností stravovania. Najrýchlejším spôsobom sú bohaté bufetové stoly v reštaurácii Najel ponúkajúcej široký výber arabských a medzinárodných jedál, polievok, šalátov, predjedál a dezertov.

V reštaurácii podávajú raňajky a večeru – na obed ale máte stále veľa iných možností. Vo vonkajšom priestore je pri bazéne príjemná reštaurácia Sejan s ponukou ľahkých jedál, pizze, kokteilov a osviežujúcej zmrzliny. Ak by ste chceli ostať vo vonkajších priestoroch a nie ste veľmi hladní, je k dispozícii reštaurácia Azure s širokou ponukou drinkov, sendvičov a šalátov s výhľadom na more.

4 fotografie

Útržky z ulíc Aqaby

K Blízkemu Východu neoddeliteľne patrí aj vodná fajka - shisha s ochuteným a voňavým tabakom. Tú ponúkajú v reštaurácii Siraj, spoločne s jednohubkami, sendvičmi, voňavou arabskou kávou, kokteilmi a zábavným programom.

Ak by sa vám zacnelo za európskou kuchyňou, stojí za návštevu reštaurácia Casalingo servírujúca kvalitnú taliansku kuchyňu so širokou selekciou vína. Na drink sa môžete zastaviť v bare Mello alebo v Baraka Lobby Lounge.

Mimo hotela je mojou obľúbenou reštauráciou mestská legenda Khubza & Seneya. Nie je to na prvý pohľad luxusný podnik, no o jeho popularite svedčí dlhý rad miestnych aj zahraničných hladošov. Menu je jednoduché a ponúka väčšinou tradičné jordánske jedlá z pece – klasika je mäsová kofta, no výborný je aj grilovaný syr halloumi a zemiaky s vajíčkom.

Luxusné BUBO tipy

Pre luxusnejší gastronomický zážitok a poriadny steak odporúčame Red Restaurant and Lounge, pre morské plody reštauráciu Al Sufra. Výborné sú aj reštaurácie ShinawiKhashoka ponúkajúce tradičné stolovanie s moderným twistom. V každom prípade, jedlo v Aqabe je uloveným gurmánskym zážitkom.

Výlety v okolí Aqaby #

Wadi Rum

Počas našej cesty Jordánskom navštívime púšť Wadi Rum a prezrieme si ju z terénnych džípov alebo ťavieho chrbta, no ak by vám to nestačilo, je možné sa do púšte vrátiť a absolvovať dlhší okruh. Návštevnícke centrum je od Aqaby vzdialené iba približne hodinu cesty autom (70 km) a tesne za ním jej aj rovnomenná dedina. 

Priamo v nej a jej okolí sú desiatky podnikavých beduínov, ktorí vám radi pomôžu s poldňovým alebo celodenným výletom na ťavách alebo autách. Na svoje si prídu aj lezci a milovníci romantických západov slnka. Na ceste je možné navštíviť napríklad Lawrenceov prameň, jeho dom, púštnu dunu, hríbový kameň alebo úžinu so skalnými rytinami starými stovky rokov.

4 fotografie

Wadi Rum ako výlet v okolí

Hneď pri dedine Wadi Rum nevynechajte návštevu vzácnych ruín chrámov z predislamského obdobia, ktoré sú nesmierne zachovalé. Nájdu sa tu napríklad zaujímavé Ruiny chrámu Nabatejcov (Nabataean Temple). Tento chrám pochádza z 2. storočia n. l. a zasvätili ho bohom, ktorým sa klaňali Nabatejci. Chrám stojí na vyvýšenine s krásnym výhľadom na okolité hory a púšť, čo je ulovený zážitok navyše.

Petra

Tento nádherný div sveta navštevujeme v BUBO na každom zájazde Jordánskom od roku 1995, kedy sme tu boli po prvý raz. Pokiaľ ste v Aqabe, určite návštevu Petry nevynechajte. Je vzdialená iba 124 kilometrov a do mesta Wadi Musa, ktoré je vstupnou bránou k pamiatke, sa dostanete za necelé dve hodiny.

4 fotografie

Petra ako výlet z Aqaby

Prírodné skvosty

Pre fanúšikov prírody je blízko Aqaby vtáčie observatórium s desiatkami chránených vtáčích druhov. Jeho umelo vytvorené mokradiny a lesík sú vítaným útočiskom pre sťahované vtáky, a preto je najlepšie navštíviť ho počas jari a jesene.

Podmorský svet môžete bezpečne pozorovať aj v akváriu, ktoré je súčasťou Aqaba Marine Science Station. Po objavovaní sa môžete zrelaxovať v hotelovom spa alebo si ako alternatívu vybrať jeden z tradičných tureckých kúpeľov (hammam).

Tip na pláže v Aqabe zadarmo

Pokiaľ Aqabou len prechádzate a chcete sa osviežiť, napríklad po návšteve Wadi Rum, namierte si to na Južnú pláž alebo South Beach, ktorá je vzdialená necelých 15 km (17 minút cesty autom) od centra mesta. Blížite sa k hraniciam so Saudskou Arábiou a okolo vás sa rozprestiera zlatistá a rozsiahla pláž posiata lehátkami. Pokiaľ však máte vlastnú karimatku či rozkladacie stoličky/lehátka, viete sa tu usadiť zadarmo a okúpať sa v priezračnom Červenom mori, hoci buďte pripravení na vysoké skaly na jeho dne. Pre vysoké teploty po celý rok je tu kúpanie sa možné de facto celoročne.

5 fotografií

Pláže Aqaby zadarmo

Aqaba sa oplatí #

Veríme, že sme vás presvedčili, že Aqaba má čo ponúknuť bežnému návštevníkovi a určite by ste ju nemali obísť. Hoci to nie je mesto o pamiatkách, je dobrým východiskovým bodom na poznávačku celého Jordánska. Atmosféra mesta stelesňuje typický orient, ktorý si tu vychutnáte naplno a pri Červenom mori zažijete ten najlepší relax v množstve tu prítomných luxusných hotelov.

Na našom zájazde Totálne Jordánsko prejdeme všetky top miesta krajiny od Jarashu cez Petru, Mŕtve more a Wadi Rum až po Aqabu, ktorá je príjemným spestrením veľkej poznávačky Jordánska. Pokiaľ absolvujete túto cestu s našimi sprievodcami vyškolenými v BUBO cestovateľskej akadémii, budeme sa na vás tešiť.

Zájazdy do Jordánska, ktoré odporúčame:

Spoznajte Jordánsko s profesionálnymi sprievodcami vyškolenými v BUBO Cestovateľskej Akadémii, ktorí sú najscestovanejšími Slovákmi, a vyťažte tak zo svojej dovolenky maximum!

Tak čo poviete? Ďalší skvelý blog z proveniencie nás v BUBO. Ja som síce iba umelá inteligencia, ale taktiež sa snažím a pomáham BUBO v ich misii rozvíjať slovenské cestovateľstvo. Niekedy to mojim živým kolegom a sprievodcom kazím zlou výslovnosťou, no zlepšujem sa. Ak som niečo pokazil nahláste nám to prosím a opravíme to. Viac ulovených zážitkov, viac inšpirácii od najscestovanejších Slovákov a Sloveniek nájdete v našom Cestovateľskom magazíne na stránke bubo bodka sk lomené blog. Nový originálny blog tu vydávame každý jeden deň. Pre Vás! Do skorého počutia priatelia. Bolo mi s vami fajn.

Michaela Šimonová

Michaela Šimonová

Michaela Šimonová

Pre vyštudovanú religionistku je v strede záujmu práve poznávanie náboženstiev, a to v akejkoľvek podobe - či už ide o žitý rituál, maľované fresky alebo staroveký chrám. Jej zbierka mytologických príbehov z rôznych krajín (a národov) celého sveta sa neustále zväčšuje a túto vášeň pretavuje aj do svojej práce. Minulé životy Buddhu, mayské chrámy v Tikale, kresťanské sviatky na Kaukaze alebo mýty statných Vikingov: záber je široký a Michaela sa vždy s radosťou podelí o zaujímavé (a často aj kuriózne) informácie z oblasti histórie, náboženstva a kultúry.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Jordánsko, Palestína, Izrael

Zo zájazdu:

Michaela Šimonová

Posledná úprava článku | Prečítané: 53

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži
Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood
Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Petra - rady a tipy na cestovanie
Petra

Petra Petra - rady a tipy na cestovanie

Petra je určite najslávnejšia pamiatka Jordánska. Keď zo strany Izraelu prekročíte biblickú rieku Jordán a hranice Svätej zeme, ocitnete sa v…

František Kekely 27 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo
Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Jarash: zabudnutá sestra Petry
Jarash

Jarash Jarash: zabudnutá sestra Petry

Na severe Jordánska sa nachádza hneď niekoľko zaujímavých archeologických lokalít, no iba Jarash má vo svojom význame a rozlohe skutočne svetové…

Michaela Šimonová 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Izrael Jordánsko s deťmi
F

Ázia  

Palestína, Jordánsko, Izrael


náročnosť

10 dní

Trvanie

3146
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1931
K

Ázia  

Palestína, Libanon, Jordánsko, Izrael


náročnosť

13 dní

Trvanie

4395
K

Ázia  

Palestína, Jordánsko, Izrael


náročnosť

10 dní

Trvanie

3146

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.