Desať dôvodov na návštevu Islandu

Desať dôvodov na návštevu Islandu

Zopár rokov dozadu Slováci pri spomenutí ostrova Island ako destinácie pre letnú dovolenku len nechápavo krútili hlavou. V BUBO však tento prírodou unikátny severoeurópsky ostrov navštevujeme už viac než 20 rokov. Kombinácia nedotknuteľných brál s činnými sopkami, vodopádov v zelenej krajine a polárnej žiary v zime - to sú jedny z mála dôvodov, prečo si vybrať dovolenku na Islande.

Turistov, vrátane BUBO klientov, sem tiež lákajú termálne pramene, turistika v divočine vnútrozemia, kde sa cítia ako na mesiaci. Lákajú ich sem farebné vtáčiky puffiny, islandské koníky, veľryby, Dúhové hory a pocit, že ide o miesto na Zemi, kde ste zrazu akoby úplne sami.

To všetko sú známe magnety Islandu. Mňa ako človeka, ktorý vyštudoval škandinavistiku a severskou kultúrou sa profesionálne zaoberám už 30 rokov, fascinuje aj islandská spoločnosť a spôsob spravovania krajiny v štýle starých severských spoločností.

Prelet ponad Island - virtuálne kino, ktoré vás uchváti.

Prelet ponad Island - virtuálne kino, ktoré vás uchváti.

Turizmus si prešiel obrovskými zmenami #

Ja som prvýkrát prišiel na Island ešte v minulom storočí, keď som študoval v Nórsku a Island mal vtedy auru nedotknuteľnej exotickej krajiny v štýle Zeme Františka Jozefa. Vskutku sem vtedy chodilo len máličko turistov, nič tu nebolo vybudované, aj Modrá lagúna bola úplne prázdna, čo dnes už nehrozí. V baroch Reykjavíku obsluhovali Islanďania a nie Poliaci.

Ceny však boli šialené. Hoci som sem prišiel z drahého Nórska, Island bol v celkom inej lige a po návrate do Oslo mi Nórsko zrazu pripadalo cenovo celkom v pohode. Vtedy sme sem organizovali cesty v stanoch, chodilo sa trajektom z Dánska cez Faerské ostrovy, nulový komfort a veľa zážitkov.

Následne sme v BUBO začali na Island organizovať aj hotelové cesty, najprv v jednoduchých hoteloch mimo centra, dnes v najlepších hoteloch Islandu s najlepšou polohou. Turistov na Islande pribudlo. Z 250 000 v roku 2000 na 2,5 milióna teraz. Samotu treba hľadať trochu intenzívnejšie, ale nájdete ju.

Dôvodov, prečo navštíviť Island, je veľa. Zhrnul som však to najdôležitejšie do desiatich bodov, a teda TOP 10 Islandu.

Spoznávate jeden zo symbolov Islandu? Hora Kirkjufell.
Foto: Robert Taraba — BUBO

10. Reykjavík - pokoj hlavného mesta #

O Reykjavíku sa naozaj hovorí ako o jednom z najpokojnejších hlavných miest v Európe, čo človek precíti pri každej ďalšej návšteve viac a viac. Mestu dominuje kostol básnika Hallgrímssona so sochou objaviteľa Ameriky - Leifa Erikssona, mohutná stavba pripomínajúca islandskú sopku, z ktorej veže je krásny výhľad na mesto.

Krásne sú prechádzky pri pokojnom jazere Tjörnina, s ktorým kontrastuje moderná architektúra – najmä v podobe unikátnej koncertnej budovy Harpa. Prejdite sa k soche slnečného pútnika s výhľadom na Atlantik. A vystúpte na horu Esja, domovskú horu mesta, z ktorej je až neuveriteľný pohľad na islandské pobrežie.

3 fotografie

Čarovný Reykjavík

Odporúčam začať prehliadku Reykjavíku na pešej zóne v centre Laugavegur. Sú tu naozaj výborné reštaurácie s úžasným jahňacím, ale aj fermentovaným žralokom a často šialené bary. Áno, ulica je turistická a, áno, v noci je tu poriadne rušno, veď sa okolo nej točí život islandskej metropoly.

A napríklad študentská krčmička Prikkid, queer bar Kiki či uvoľnená Bravo sú stále cool. Reykjavíkom sa musíte nechať unášať a prijať silu okamihu. Raz sa vám na bare prihovorí chlapík, ktorý pozná Slovensko, lebo bol v Trenčíne na Pohode a počas rozhovoru zistíte, že tam nebol ako divák, a je to bubeník z kapely Sigur Rós.

Inokedy sa zrazu ocitnete na súkromnej párty alebo o tretej ráno tancujete na LGBT diskotéke dvojčiat. Treba mať len oči a dušu otvorené.

9. Vestmanské ostrovy #

Z južného pobrežia vedie na ostrovy krátky trajekt, ktorý vás prevezie na Island - taký, aký bol kedysi. Pokoj, pokoj, pokoj... Ak tu teda práve nevybuchuje sopka, ako sa stalo naposledy v roku 1973, keď jej výbuchom vznikol najnovší ostrov v celej Európe, kde vedci dnes skúmajú spôsob vzniku života.

V lete sú Vestmanské ostrovy známe ako hlavné hniezdisko farebných vtáčikov puffinov. Chodí sem stále málo turistov, a tak si môžete v pokoji sadnúť na vyhliadku na skalu a sledovať ich farebný život v hniezdach z bezprostrednej blízkosti.

8. Islandské plavárne a pláže #

Ak si chcete užívať Reykjavík ako domáci, choďte do mestských plavární. Väčšina turistov mieri v Reykjavíku do magickej, modernej a luxusnej Sky Lagoon, kde z nekonečného bazéna hľadíte na Atlantik. Ale s miestnymi sa stretnete v krásnej plávarni Sundholl v štýle art deco alebo v parku blízko futbalového štadióna.

Každý obyvateľ metropoly Islandu má svoju obľúbenú plaváreň a mnohí chodia do plavárne po práci každý deň. Keď prechádzate Islandom, na mnohých miestach vyviera horúca voda - či už do príjemných jazierok alebo do morských vĺn a vy sa tak môžete kúpať v ľadovom Atlantiku v celkom príjemne teplej vode.

Kúpanie sa v Modrej lagúne.
Foto: Robert Taraba — BUBO

7. Gejzíry #

Ako ďaleko je to od Reykjavíku ku gejzírom? Chvíľočku. Povinnou jazdou každého, kto príde na Island po prvý raz, je takzvaný Zlatý trojuholník. Za jeden deň uvidíte všetko, čím je Island typický. Priamo pred očami vám budú vybuchovať práve najslávnejšie islandské gejzíry.

Zastanete na kraji asi najkrajšieho islandského vodopádu Gullfoss, nazriete do krátera Kerid a prejdete sa trhlinou, ktorá oddeľuje Európu od Ameriky. Práve tu vznikol v roku 930 islandský parlament, na ktorý sa dodnes odvoláva islandská demokracia.

Islandské gejzíry sú samé o sebe dôvod na vycestovanie.

Islandské gejzíry sú samé o sebe dôvod na vycestovanie.

6. Islandské ľadovce #

Ľadovcov je na Islande naozaj veľa. Presne 269. A pokrývajú asi desatinu plochy Islandu. Najväčší z nich, Vatnajökull, je (mimo Špicbergov) najväčším európskym ľadovcom. Je veľký asi ako pätina Slovenska.

Asi najdostupnejší z ľadovcov je Sólheimajökull medzi slávnymi sopkami Katla a Eyjafjallajökull. O trošku ďalej leží nádherná ľadovcová lagúna Jökulsárlón a Diamantová pláž.

Seljalandsfoss - čarovný aj preto, že ho obídete celý a uvidíte obe strany padajúcej vody.

Seljalandsfoss - čarovný aj preto, že ho obídete celý a uvidíte obe strany padajúcej vody.

5. Islandské vodopády #

Ktorý z mnohých islandských vodopádov je ten najkrajší? Naozaj ťažká otázka. Ale skúsim na ňu odpovedať. Začnem tými, ktoré sú súčasťou nášho výletu na južné pobrežie. Nádherný vodopád Skogafoss a Seljalandsfoss. Pri oboch je zaujímavé, že útesy, z ktorých padajú, tvorili kedysi pobrežnú líniu Islandu.

Ide o akési Cliffs of Moher tohto ostrova. Nádherný vodopád je aj Dettifoss na severe, zrejme najmohutnejší európsky vodopád. Určite treba spomenúť čadičový vodopád Svartifoss, božský Godafoss alebo vodopád na polostrove Snaefellsness priamo pod horou známou zo série Hra o tróny.

Mohutný Skogafoss.

Mohutný Skogafoss.

4. Odkaz Atlantiku #

Islanďania sú národ moreplavcov. V žilách im prúdi vikingská krv a aj prví Európania, ktorí priplávali do Ameriky, boli Islanďania. Ich život bol vždy spojený s divokým Atlantikom a vy máte možnosť nadýchnuť sa vône divokého oceánu, napríklad na nádhernej čiernej pláži, kde vlny Atlantiku udierajú ničím nebrzdené na jeden z končiarov podmorského pohoria Stredoatlantického chrbtu.

Fascinujúce miesto leží aj na konci polostrova Snaefelsnes, kde si môžete sadnúť pod oranžový maják, počúvať škrekot čajok a ak ste doteraz neverili, že Zem je plochá a jestvuje čosi ako koniec sveta, tak tu minimálne zapochybujete, či ste ten koniec sveta nenašli.

Polárna žiara si tu na vás počká.
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

3. Polárna žiara #

Možno mnohých prekvapí, že Reykjavík s okolím je skutočne celoročnou destináciou. Jasné, v lete ponúka nekonečné dni a očosi lepšie počasie, ale vďaka Golfskému prúdu a polohe pri mori nie sú rozdiely v počasí až také veľké.

Sám som bol na Islande v zime s mojou šesťročnou dcérou, užila si guľovačku v centre Reykjavíku, kúpali sme sa v Modrej lagúne takmer bez ľudí, hľadali sme polárnu žiaru. Okrem toho Reykjavík ponúka množstvo indoorových aktivít.

Geniálny je virtuálny prelet nad Islandom, 6D kino, na ktoré nezabudnete, ale aj interaktívne prírodovedné múzeum, kde môžete cez ďalekohľad sledovať puffiny alebo sa prechádzať ľadovcovým tunelom. Island určite odporúčam aj deťom. Je to učebnica zemepisu a keď uvidia polárnu žiaru, pre ktorú máme vytýčený samostatný zájazd na Island, rozžiaria sa im očká ako hviezdy.

3 fotografie

Spoločnosť a pokoj Islandu

2. Islandská spoločnosť #

Áno, na druhé miesto v rebríčku dôvodov na návštevu Islandu som umiestnil islandskú spoločnosť. Islanďania po tisícky rokov húževnato bojovali o svoje miesto na ostrove čeliac silám prírody. Raz prišiel výbuch sopky, potom tuhá zima a následný hlad. Oni majú v DNA to, že bez vzájomnej pomoci na ostrove neprežijú.

Na jednej strane si nechávajú priestor a súkromie, na druhej nejestvuje, že by nezastali, napríklad, keď vidia pri ceste odstavené auto a nespýtali sa šoféra, či nepotrebuje pomoc. Island patrí ku krajinám, kde rovnoprávnosť pohlaví dosiahla vrchol, kde sa nikto nepozastaví nad tým, že prezidentkou je lesba, predsedkyňou vlády rozvedená mama štyroch detí, či starostom Reykjavíku človek liečený na detskej psychiatrii.

Na jednej strane rešpekt k individualite, na druhej súdržnosť - to je čosi ohromne inšpiratívne a ja si na Island vždy chodím dotankovať ľudskosť.

Panoráma dúhových hôr. Nádherná krajina.

Panoráma dúhových hôr. Nádherná krajina.

1. Dúhové hory Landmannalaugar #

Už cesta k nim je zážitkom. Musíte brodiť rieky a zíde sa vám šofér, ktorý má s islandskými cestami skúsenosti. Prechádzate okolo obrovských lávových polí. Všade okolo to buble a dymí.

Dúhové hory sú relatívne mladé, ešte nestihli zerodovať. A tak sú sfarbené po medi, síre, železe a doladené farbou machov a lišajníkov, čo miešajú rôzne odtiene žltej, oranžovej, hnedej, čiernej a zelenej. Šliapete rozprávkou krajinou a musíte si stále pretierať oči, či sa vám to sníva alebo ozaj vidíte krásu našej planéty.

Na Islande je úžasné aj to, že toto všetko sa dá stihnúť za 6 dní. Jeden krátky let z Viedne a čaká vás dovolenka, na ktorú budete na ňu dlho spomínať.

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 795

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Magický juh Islandu Prémiový blog

Prémiový blog Magický juh Islandu

Island sa zvyčajne delí do siedmich geografických regiónov vrátane oblasti hlavného mesta Reykjavík. Každý región sa mierne líši, pokiaľ ide o…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom Prémiový blog

Prémiový blog Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom

Krajina ohňa a ľadu - magický Island vábi svojou prírodou a atrakciami každoročne už viac ako dva milióny návštevníkov. Jedným z jeho najväčších…

Robert Taraba 8 min. čítania
Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta Reykjavik

Reykjavik Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta

Mesto, ktoré vás očarí viacerými tvárami. Tou tradičnejšou, vpečatenou ešte vikingskými predkami, v ktorej stále prevláda idylický rybársky ráz…

Robert Taraba 16 min. čítania
Islandský Diamantový okruh Blog

Blog Islandský Diamantový okruh

Hádam každý, kto navštívil Island, sa stretol s názvom Zlatý okruh. Jedna z najpopulárnejších atrakcií Islandu v sebe ukrýva národný park…

Robert Taraba 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Island pre rodiny
F

Európa  

Škandinávia, Island


náročnosť

6 dní

Trvanie

2295
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)

10.08. → 19.08.

náročnosť

10 dní

Trvanie

5240
K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +13 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1796 2395€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.