Dubaj - Múzeum budúcnosti

Dubaj - Múzeum budúcnosti

Svet vecí, ktoré nenájdete v encyklopédiách, pretože ešte neexistujú...

Vstúpte do najkrajšej budovy na svete a nechajte sa uniesť do budúcnosti. Moderne pojaté múzeum ničím nepripomína klasické zbierky. Je minimalistické, nájdete tu interaktívne exponáty – ak sa to tak dá nazvať. Ponorte sa do budúcnosti a pozrite sa, ako by mohol svet vyzerať v roku 2071. Vojdite do sveta fantázie, vízie a technologických vymožeností, ktoré sa dnes javia ako neuskutočniteľné, ale čo nevidieť sa môžu stať skutočnosťou.

Aj dátum otvorenia múzea bol vybraný úmyselne a stanovený na 22.02.2022. Je to číselný palindrom - číta sa z oboch koncov rovnako – 22022022...

Samotná budova je unikátom. Získala množstvo ocenení za architektúru, design aj ekologickosť
Foto: Martin Karniš — BUBO

V lobby vás očarí výzdoba, ktorá korešponduje s exteriérom samotnej budovy. Stavba je považovaná za najkrajšiu budovu sveta a získala množstvo ocenení vrátane tých za ekologickosť. Táto 77 metrov vysoká budova bola navrhnutá architektonickou spoločnosťou Killa Design a skonštruovaná spoločnosťou Buro Happold. Samotná budova predstavuje ľudstvo, vŕšok na ktorom stojí Zem a prázdny priestor neznámu budúcnosť. Zdanlivo ornamentálny dizajn je v skutočnosti vyobrazený text v arabčine, respektíve tri citáty z básne dubajského panovníka Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum:

  • Nebudeme žiť stovky rokov, ale môžeme vytvoriť niečo, čo vydrží stovky rokov
  • Budúcnosť bude pre tých, ktorí si ju budú vedieť predstaviť, navrhnúť a postaviť, budúcnosť nečaká, budúcnosť sa dá navrhnúť a postaviť už dnes
  • Tajomstvo obnovy života, rozvoja civilizácie a pokroku ľudstva je jedným slovom: inovácia

S týmito slovami vojdete do budovy jedným z dvoch vchodov. Vchod je z oboch strán budovy. Tu nájdete recepciu, kiosky na kúpu lístkov, kaviareň, obchod so suvenírmi a vchod do expozície. Po zakúpení lístkov a vytlačení čipových náramkov si počkáte, nakoľko sa vstupuje v malých skupinkách.

Uvíta vás sprievodkyňa, ktorá bude objasňovať a vysvetľovať všetky súčasti jednotlivých zážitkov a skúseností. Jej avatar bude prítomný všade a bude sa vám prihovárať v každej miestnosti.

OSS Hope #

Prvá časť je venovaná „návšteve“ vesmírnej stanice OSS Hope, ktorá je v prevádzke v roku 2071 a vy budete jej súčasťou. Odletíte na stanicu a stanete sa členom posádky. Interaktívne atrakcie tu z vás spravia ľudí potrebných na prevádzku OSS Hope. Obzrite si jednotlivé exponáty, ako je detský pracovný skafander, exo-koža a podobne. Započúvajte sa do vysvetlenia možností, ako by takáto stanica mohla fungovať, kde brať energiu, ako komunikovať so Zemou a množstvo ďalších technických zázrakov, ktoré čakajú na svoje zhmotnenie. Keď prejdete celou vesmírnou stanicou, nastúpite do kapsule, ktorá vás bezpečne dopraví na Zem.

Heal Institute #

Prehliadku začnete na 5.poschodí. Oknom nahliadnete do budúcnosti a pozriete sa, ako by mohla vyzerať hlavná dubajská tepna Sheikh Zayed Road práve v roku 2071. Toto poschodie je venované ekológii, ochrane prírody pre budúce generácie a myšlienke ako našu Zem zachrániť. Pozriete sa na fascinujúci spôsob získavania informácii o cirkulácii látok v dažďovom pralese, v ktorom sa následne ocitnete. Jeho digitálna podoba vám predstaví, ako sú v lese „veci“ v pohybe. Po návšteve lesa vstúpite do „Laboratória“, alebo „Knižnice života“. Toto je jedno z najimpresívnejších miest v celej budove. 3D vyobrazenia živočíchov, rastlín a húb sú zaliate do malých valcov a tvoria akúsi databanku rozmanitosti nášho sveta. Ak ste hraví, požičajte si zariadenie na vyhľadávanie druhov a pokúste sa nájsť a naskenovať tie, ktoré sa vám v zariadení objavia. Úchvatné spracovanie priestoru vás tu bude držať dlhšie a nebude sa vám chcieť odísť. Ďalšia miestnosť je venovaná „liečeniu“ našej Zeme a jej jednotlivých súčastí. Ekológia sprevádza celú Vašu prehliadku a budova je hrdá na to, že je ekologická a sebestačná.

Nechajte sa preniesť do dažďového pralesa, kde prší, svieti slnko a upokojujúce zvuky lesa sú všade vôkol
Foto: Martin Karniš — BUBO

Al Waha #

Zostúpte o poschodie nižšie a pozrite sa na zázraky spojené s liečením človeka po fyzickej aj psychickej stránke. Aromaterapia, zvukoterapia, relaxácia... Otvorte a uvoľnite svoje zmysly. Zažijete niektoré z možností, ako sa o naše telo postarať na Zemi, alebo vo vesmíre. V oddelených miestnostiach sa vám predstavia tieto jednotlivé metódy a vy si tu môžete oddýchnuť a nechať svoje zmysly nasávať vnemy budúcnosti... Záverečná miestnosť je venovaná meditácii. Uložte sa na pripravené lôžka, alebo si sadnite do auditória a nechajte sa uniesť mimo reality sveta, ktorý je vonku za stenami tejto budovy. Pod dómom svetla a vody nechajte svoje myšlienky uniknúť. Pokiaľ len prechádzate, buďte v tejto sále ticho a len pokojne prejdite. Nerušte meditujúcich a odpočívajúcich.

Tomorrow Today #

Tretie poschodie je venované technológiám blízkej budúcnosti. Či už sú to metódy starania sa o kultúrnu krajinu, alebo o dopravu, nájdete tu viacero zaujímavých exponátov. Modely lietadiel a dronov, ktoré pomáhajú s dopravou alebo starostlivosťou o farmu. Hypermoderné osobné auto značky AUDI, alebo akýsi futuristický Volkswagen Transporter, dodávka budúcnosti. Robotické psy, hmyz, konštrukcie podporujúce telo a uľahčujúce pohyb, virtuálna realita, zariadenie na lietanie, alebo bicykel s až nepochopiteľným uchytením kolies. Tu si prídu na svoje milovníci inovácií a moderných technológií. Prejdite celou miestnosťou a nechajte sa skontrolovať monitorovacím zdravotníckym zariadením. Prečítajte si výsledok svojho aktuálneho stavu. Ste unavení, alebo zrelí na návrat k práci?

Na konci tejto sály nájdete dvere, za ktorými vystúpite o jedno poschodie vyššie a dostanete sa na vyhliadku „uprostred“ oka tejto budovy. V prípade potreby je tu aj výťah pre tých, ktorí by so schodmi mali problém. Naskytne sa vám zaujímavý pohľad na Sheikh Zayed Road a samotnú budovu múzea.

Future Heroes #

Druhé poschodie je určené pre deti do 10 rokov. Nachádza sa tu Kids club. Pokiaľ vaše dieťa nemá o múzeum záujem a hovorí po anglicky, môžete ho tu nechať sa zabávať pod dohľadom personálu a vy si tak môžete užiť tento priestor podľa svojich predstáv. Alebo sa usaďte a nechajte deti sa vyjašiť.

Záver v lobby #

Ak ste si pozreli všetky podlažia a nezabudli ste deti v kútiku, dostanete sa na prízemie a ste späť v lobby. Pri východe je akási „parfuméria budúcnosti“. Naprogramujete si vôňu, tú najdokonalejšiu podľa vašich predstáv. Prístroj po vyhodnotení vám pripraví flakón s namiešanou najideálnejšou vôňou práve pre vás. Vyskúšate?

V blízkosti nájdete aj obchodík so suvenírmi, ktoré majú súvis s týmto múzeom. Nakupovať môžete už počas čakania v rade pri vstupe a nákup si vyzdvihnúť pri odchode z múzea.

Naproti je kaviareň s drobnosťami a v opačnom rohu haly sú toalety. Pokiaľ je odpočinutý, nad hlavami vám bude lietať Festo – futuristický lietajúci tučniak. Objaví sa každých 30 minút a pod stropom tu krúži približne 10 minút. Ak máte šťastie pri vstupe do budovy, je to zaujímavé uvítanie a v momente vás to naladí na nôtu múzea.

Vnútorná výzdoba je unikátna a korešponduje s exteriérovým designom
Foto: Martin Karniš — BUBO

Kde sa múzeum nachádza a ako sa sem dostať? #

Múzeum je vybudované priamo na hlavnej tepne Sheikh Zayed Rd - Trade Centre - Trade Centre 2 – Dubaj. Najkomfortnejším spôsobom je metro, vlastné auto, alebo taxi. Autom sa k budove dostanete aj priamo z diaľnice, kde sú aj návesti k múzeu. Zo zadnej strany budovy sa nachádza poschodový parkovací dom. Od hlavnej ulice je miesto na nástup a výstup, ktorý slúži súkromným autám aj taxíkom. Pokiaľ sem idete taxíkom, tu vás vyloží a tu si ďalší môžete „chytiť“. Pokiaľ sa sem vyberiete metrom, vedie sem MRed (červená linka) vystúpte na stanici „Emirates Towers“. Klimatizovaný tunel vás privedie priamo do budovy múzea. Je možné sem prísť aj autobusovou hromadnou dopravou. Na zastávke Emirates Towers stoja linky č. 27, 29 a X22. môžete prísť aj na bicykli alebo elektrickej kolobežke. Stojany nájdete v parkovacom dome.

Múzeum bolo otvorené 22.02.2022 a tak je v začiatkoch určite potrebné si kúpiť lístky vopred. Nič nepokazíte tým, keď si váš vybraný termín rezervujete aj mesiac vopred. Počet lístkov je na každý deň obmedzený a vstup je pridelený na konkrétnu hodinu.

S potvrdenou rezerváciou prídete ku kiosku, ktorý vám vytlačí náramky s čipom, ktorý si dáte na zápästie. Každý je na konkrétne meno. Toto využijete pri „hraní sa“ vo vesmírnej stanici, kde bude Vaše meno spomínané po priložení čipu k čítačke. V kiosku máte možnosť zadať celé meno, povinný údaj je len krstné meno. Pokiaľ ste na rezervácii viacerí a chcete mať vlastný čip na zápästí, nechajte si ho overiť u personálu.

Na každom podlaží sú bezbariérové toalety s detským prebaľovacím zázemím. Všade, v každej sále alebo miestnosti a taktiež pri výťahoch nájdete personál, ktorý vám pomôže s akýmkoľvek problémom. Sú tu aj na to, aby dohliadali na kázeň a aby ste sa nedotýkali exponátov, ktoré na to nie sú určené.

V celom objekte je k dispozícii wi-fi sieť, heslo nájdete pri vstupe na informáciách, alebo u ktoréhokoľvek zamestnanca.

Návšteva pri bežnej prehliadke zaberie približne 1,5 hodinu. Pokiaľ sa veľmi ponáhľate a múzeum „prebehnete“, stihnete to za hodinu. Ak si ho však chcete užiť, venujte mu viac ako 2 hodiny. Nie je tu reštaurácia, kde by sa dalo najesť, za tým musíte ísť mimo múzea. Gastronómia v Dubaji je však samostatná súčasť tohto mesta, nemenej zaujímavá.

Ak sa chcete nechať prekvapiť a zažiť múzeum na vlastnej koži, tu skončite. Pokiaľ návštevu neplánujete, tu si môžete pozrieť ochutnávku z niektorých miestností. #

28 fotografií

Vydajte sa na prehliadku múzea v našom blogu

Chcete zažiť Dubaj a Múzeum budúcnosti na vlastnej koži? Vyberte si dovolenku v Dubaji a spoznajte nielen Emiráty, ale aj okolité krajiny

Martin Karniš

Martin Karniš

Martin Karniš

Vyštudovaný zoológ je v BUBO klientmi právom považovaný za najväčšieho odborníka na africké safari. Väčšinou sprevádza Keňu a Tanzániu, kde sa s Masajmi rozpráva svahilsky a aj jeho najobľúbenejšie zájazdy sú Keňa, Tanzánia Zanzibar a JAR Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Zambia. Od roku 2009 postupne začal sprevádzať aj poznávacie zájazdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okúzlila ho Rwanda, Uganda aj Etiópia. Zatiaľ sme nenašli bežnú otázku zo živočíšnej ríše, ktorú by Martin nedokázal zodpovedať. Keď si od neho zvieratá potrebujú oddýchnuť, sprevádza v Thajsku, Malajzii a Singapure, alebo v Austrálii, ktorú prešiel krížom krážom. Martinove koníčky sú príroda, história a spoznávanie nových ľudí. Vraví, že cestovanie a sprevádzanie sú najlepšia škola života. Klienti si ho na zájazdoch vážia kvôli empatii a trpezlivosti. Ako správny ranger je jeho najobľúbenejšou pochúťkou steak z impaly v Juhoafrickej republike. Od roku 2017 je trvale v kancelárii, kde sa venuje práci na oddelení Destinačných manažérov.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Keňa, Tanzánia, Zanzibar

Zo zájazdu:

Martin Karniš

Posledná úprava článku | Prečítané: 1391

Mohlo by Vás zaujímať

Dubaj - mesto superlatívov Dubaj

Dubaj Dubaj - mesto superlatívov

Prirovnanie mesto superlatívov sa absolútne hodí k Dubaju. Projekty, ktoré sú už hotové, alebo sa s ich výstavbou ešte len začne, prekonávajú…

Michal Čičmanec 13 min. čítania
Ako najlepšie zažiť starý Dubaj? Dubaj

Dubaj Ako najlepšie zažiť starý Dubaj?

Keď niekto spomenie Dubaj, ako prvé nás napadne luxusné mesto s množstvom výškových budov a celé to "pozlátko", ktoré k tomu patrí a bez neho si to…

Michal Čičmanec 10 min. čítania
Metro v Dubaji - ako funguje? Blog

Blog Metro v Dubaji - ako funguje?

Dubaj je mesto inovácií a budúcnosti, ktoré neustále prekonáva samé seba, ale aj svetové krajiny a veľkomestá. Mesto je populárne aj u nás na…

Michal Čičmanec 6 min. čítania
Dubaj - Múzeum budúcnosti Blog

Blog Dubaj - Múzeum budúcnosti

Svet vecí, ktoré nenájdete v encyklopédiách, pretože ešte neexistujú...

Martin Karniš 7 min. čítania
TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom Blog

Blog TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom

Hľadáte pri cestovaní po svete unikátne a fascinujúce zážitky? Ste tu na správnom mieste, pretože presne o toto sa v BUBO už dlhé roky snažíme a…

Ťavy - kráľovné púšte Blog

Blog Ťavy - kráľovné púšte

Hoci sú ťavy v našich končinách pomerne neznámym zvieraťom, s človekom žijú už celé tisícročia. Fascinujúce tvory, dokonale prispôsobené životu v…

Martin Ferenčík 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

Jemen, Spojené arabské emiráty


náročnosť

10 dní

Trvanie

2450
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

6569 8211€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

4247 4997€
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Spojené arabské emiráty


náročnosť

15 dní

Trvanie

5051 5740€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.