Najvyššie budovy sveta

Najvyššie budovy sveta

Mrakodrapy - moderná architektúra zvyčajne presklených a do neuveriteľných tvarov vypracovaných budov, ktoré sú architektonickým skvostom technológií ostatných storočí. Budovy siahajúce do výšky, akú si naši predkovia nevedeli predstaviť ani v najdivokejších snoch. Hranica najvyšších budov sveta sa každoročne posúva a neustále ako z vody "rastú" nové mrakordapy, ktoré sa bijú o titul toho najvyššieho. Ktoré budovy sú aktuálne tie najvyššie na svete?

Kde hľadať najvyššie mrakodrapy a ľudskou rukou vybudované stavby, aké kedy vznikli? Mnoho ľudí za nimi zamieri do Číny, USA, Japonska či do krajín Arabského polostrova. V priebehu rokov držali titul najvyššej budovy sveta viaceré skvosty vrátane Empire State Building či už neexistujúcich dvojičiek. 

Dnes stačí za najvyššími budovami sveta zamieriť prakticky len do Ázie. A tam sa aktuálne "zrodila" aj druhá najvyššia budova sveta. Konkrétne v Kuala Lumpur už oficiálne nie sú najvyššou budovou Petronas Towers, po novom to je Merdeka 118. Blog najvyššie budovy sveta vydávame pri príležitosti toho, že Malajzia oslavuje 66. výročie nezávislosti a definitívne skompletizovanie a otvorenie mrakodrapu je otázkou niekoľkých týždňov.

Taipei 101 v noci - symbol Taiwanu.
Foto: Archív — BUBO

10. miesto: Taipei 101, Tchaj-pej (Taiwan) - 508 m #

Žiadna návšteva metropoly Taiwanu by nebola kompletná bez zástavky na mrakodrape TAIPEI 101, ktorý je už dnes symbolom a synonymom mesta. Ide o vôbec prvý mrakodrap, ktorý prekonal výšku 500 metrov. Niekoľko rokov sa vďaka tomu pýšil prívlastkom najvyššej budovy sveta. Aj keď dnes mu tento titul už nepatrí, je to stále jeden z najkrajších mrakodrapov planéty.

Ide tiež o skvelú ukážku toho, ako si Taiwan ctí čínske korene – celý mrakodrap je totižto pretkaný architektonickými odkazmi na čínsku kultúru. Zároveň ho navrhli v súlade so starobylým čínskym umením geomancie feng šuej. Rovnako tak je to extrémne ekologická budova, ktorej aj najnovšie mrakodrapy ťažko konkurujú.

Základné fakty o Taipei 101:

  • Výška: 508 m, z toho strecha 449,2 m, najvyššie poschodie 438 m a vyhliadka 449 m
  • Počet poschodí: 101
  • Kompletne zhotovená: 31. decembra 2004
  • Cena stavby: 1,9 miliardy USD

Pokiaľ využijete v Tchaj-peji metro, zvezte sa na zastávku Taipei 101 a nemusíte ani vystúpiť z vlaku, aby ste budovu videli. Reálne ju uvidíte z každého kúta mesta. Na vyhliadku, ktorá sa nachádza na 89. poschodí a stále je jednou z najvyšších na svete, sa dostanete výťahom z nákupného centra Taipei 101, ktoré zaberá prvých 5 poschodí budovy a nájdete tu najlepšie svetové značky a skutočne nádherné butiky.

Taipei 101 sa nachádza v modernej štvrti Xinyi, všade okolo vás sú moderné mrakodrapy a presklené budovy. Na prvý pohľad by ste vôbec nevedeli, že ste na ďalekom východe. Ale toto je Taiwan a tradícia tu žije s modernými vplyvmi v harmónii. BUBO o Taiwane

3 fotografie

Taipei 101 - 10. najvyššia budova sveta

9. miesto: China Zun, Peking (Čína) - 528 m #

China Zun Tower je supervysoká veža v Pekingu, hlavnom meste Číny. Ide o jednu z najznámejších budov v panoráme mesta a svoje meno nesie po spoločnosti CITIC (China International Trust Investment Corporation), štátnej investičnej spoločnosti v Číne. Po tom, čo ju dokončili, sa stala jej sídlom.

China Zun je vlastne prezývka veže, ktorá pripomína „Zun“ - akýsi staroveký čínsky bronzový artefakt na rituálne účely, presnejšie obradnú nádobu. Vertikálna forma budovy je zakrivená dovnútra, pás je výrazne tenší ako spodok a vrch.

Na rozdiel od zakriveného tvaru veže sú podlahové dosky veže jednoducho štvorcové so zaoblenými rohmi. Zaoblený štvorcový tvar môže dopomôcť k zníženiu zaťaženia budovy vetrom. Šírka jednotlivých podlahových dosiek sa mení od základne po vrch, čím sa pás veže stáva tenším ako ostatné časti.

Pôvodný návrh veže počítal s výškou 508 metrov, čím by dorovnala Taipei 101. Keďže ale vieme, aké napäté sú vzťahy Číny a Taiwanu... Áno, uhádli ste, Číňania potrebovali prekonať túto výšku, a tak v ďalšom návrhu presadili 528 m.

Základné fakty o China Zun:

  • Výška: 528 m
  • Počet poschodí: 109 + 8 pod zemou
  • Kompletne zhotovená: 30. septembra 2018
  • Cena stavby: 3,5 miliardy USD

Zaujímavosťou sú kontroverzie, ktoré budovu sprevádzali. Ti najvyššie poschodia obsadila národná bezpečnosť a úrady neskôr nariadili opravu budovy z bezpečnostných dôvodov. Hovorilo sa však aj o tom, že z najvyšších poschodí bolo vidno voľným okom centrálu Komunistickej strany Číny a ďalekohľadom aj každodenný život jej predstaviteľov. Potvrdiť to môže fakt, že tri najvyššie poschodia budú spravovať národné bezpečnostné orgány.

Tri najvyššie budovy "západného sveta":

Severná Amerika

  1. One World Trade Center (New York, USA) - 541 m
  2. Central Park Tower (New York, USA) - 472 m
  3. Willis Tower (Chicago, USA) - 442 m

Južná Amerika

  1. Gran Torre Santiago (Santiago, Chile) - 300 m
  2. One Tower (Balneário Camboriú, Brazília) - 290 m
  3. Yachthouse Residence Club (Balneário Camboriú, Brazília) - 281 m

8. miesto: Guangzhou CTF Finance Centre, Kuang-čou a Tianjin CTF Finance Centre, Tchien-ťin (oboje Čína) - 530 m #

Na túto priečku sme zaradili až dve čínske budovy, ktoré majú identickú výšku. Prvá z budov, teda finančné centrum v Kuang-čou, má 112 poschodí, hotel, kancelárske priestory a obchodné centrum. Megabudova má vo svojom okolí veľký centrálny park a disponuje podzemnou obchodnou halou.

Dizajn Guangzhou CTF Finance Center vznikol ako efektívna syntéza viacerých účelov budovy. Pozostáva zo štyroch hlavných bodov - kancelária k rezidencii, rezidencia k hotelu, hotel ku korune a koruna k nebu. Namiesto toho, aby sa zužovala, aby sa prispôsobila menším podlahovým doskám potrebným pre rôzne programy, veža ustúpi na štyroch šikmých parapetoch. Vďaka tomu vznikajú svieže nebeské terasy a dramatické strešné okná.

Finačné centrum v Tchien-ťine, rovnako od CTF, je vizuálne pôsobivejšie a na pohľad úžasnejšie moderné dielo. Budova navrhnutá ako jemne zakrivený sklenený plášť. Spája osem naklonených megastĺpov, ktoré v priam lyrickej línii spájajú stredy a rohy všetkých štyroch výšok. Unikátny dizaj pomáha budove odolávať všetkým seizmickým aktivitám.

Naozaj pôsobivá budova vyzerá ako futuristická presklená raketa mieriaca do vesmíru.

Základné fakty o Guangzhou CTF Finance Centre:

  • Výška: 530 m, najvyššie poschodie 448 m
  • Počet poschodí: 111 + 5 pod zemou
  • Kompletne zhotovená: v októbri 2016
  • Cena stavby: 1,5 miliardy USD

Základné fakty o Tianjin CTF Finance Centre:

  • Výška: 530 m, najvyššie poschodie 439 m
  • Počet poschodí: 97
  • Kompletne zhotovená: 22. septembra 2019
  • Cena stavby: 1,2 miliardy USD

7. miesto: One World Trade Center, New York (USA) - 541 m #

Oddýchneme si od Číny, ale len na chvíľu. Za najvyššou budovou na západnej pologuli musíme ísť do mesta snov - New Yorku. One WTC vznikla v bezprostrednej blízkosti miesta, na ktorom kedysi stáli Dvojičky (dnes Ground Zero). Bývalej ikone "Veľkého jablka" vzdáva tiež veľkú poctu a odkazuje, že Newyorčania nezabúdajú.

Vyhliadkovú plošinu veže postavili tak, že sklenený parapet siaha do výšky 1 368 stôp - to bola presná výška južnej a severnej veže The Twins. Projektanti a stavbári tiež dbali na každé konštrukčné a bezpečnostné zlyhanie Dvojičiek a starostlivo navrhli novú vežu tak, aby bola najbezpečnejšou kancelárskou budovou na svete. Vysokopevnostný betón vydrží sedemkrát väčší tlak ako ten štandardný. 

One World Trade Center má spolu 71 výťahov. Ísť hore môžu rýchlosťou až 35 km za hodinu. To znamená, že výťah dokáže prejsť z prízemia na 102. poschodie len za 60 sekúnd. Budova má tiež kubickú základňu a jej okraje tvoria osem rovnoramenných trojuholníkov. V jej strede tvorí veža dokonalý osemuholník. Potom vrcholí skleneným parapetom, ktorého tvar je štvorec orientovaný 45 stupňov od základne.

Kryštalická forma ako efekt zachytáva neustále sa vyvíjajúce zobrazenie lámaného svetla. Keď sa slnko "presúva" po oblohe alebo sa chodci pohybujú okolo veže, povrchy vyzerajú ako kaleidoskop a farby sa menia počas dňa, kedy sa menia aj svetelné a poveternostné podmienky. Takže počas každej etapy dňa vyzerá veža inak.

Základné fakty o One WTC:

  • Výška: 541 m, z toho strecha 417 m, najvyššie poschodie a vyhliadka 386 m
  • Počet poschodí: 94 + 5 pod zemou
  • Kompletne zhotovená: 3. novembra 2014
  • Cena stavby: 3,9 miliardy USD

3 fotografie

One World Trade Center - 7. najvyššia budova sveta

6. miesto: Lotte World Tower, Soul (Južná Kórea) - 555 m #

Lotte World Tower v Soule navrhli s koncepčným motívom inšpirovaným kórejskou keramikou a štetcami na písanie. Súčasťou veže so 123 poschodiami sú galérie, kaviarne a luxusný hotel, ako aj chodník a vyhliadková plošina. Je to jedno z najlepších miest, kde môžete oceniť úchvatný výhľad na živé svetlá Soulu.

Stavba v tvare štíhleho kužeľa s jemne zaoblenými stranami a pútavo farebnými oknami, inšpirovanými kórejskou keramikou, bola verejnosti otvorená v roku 2017. Prvých šesť poschodí zapĺňajú obchody, ďalších viac ako päťdesiat poschodí obsadili kancelárie. Nad nimi sú súkromné ​​byty, ešte vyššie luxusný hotel, ktorý má až 7 hviezdičiek (!!!) a na posledných troch poschodiach sa nachádzajú verejnosti prístupné vyhliadkové plošiny s famóznym výhľadom na celé hlavné mesto.

Základné fakty o Lotte World Tower:

  • Výška: 555 m
  • Počet poschodí: 123 + 6 pod zemou
  • Kompletne zhotovená: 3. apríla 2017
  • Cena stavby: 3,4 miliardy USD

Lotte World Mall, ktorý sa nachádza vedľa veže, ponúka Avenuel - komplex luxusných obchodných domov s pravou kórejskou kozmetikou či doplnkami, ktoré si budete chcieť zobrať domov. Juhokórejskú zábavu nielen vo filmovej či seriálovej forme môžete zažiť v množstve zábavných zariadení, akými sú kino, akvárium či koncertná sála.

Čo sa týka samotného výhľadu na Soul, BUBO však má iný tip, ktorý je favoritom našich sprievodcov a klientov.

Aj tak sa ale veľa mladých ľudí a romantikov chodí pozerať na západ slnka radšej na rozhľadňu s názvom N Soul Tower. Martin Šimko, BUBO

Veža v Soule je skutočne elegantná a čím je vyššia, tým viac sa zužuje a vytvára pôsobivý celok. Dizajn KPF spája modernú estetiku s formami inšpirovanými historickým kórejským umením keramiky, porcelánu a kaligrafie. Neprerušované zakrivenie veže a jemný zúžený tvar odrážajú kórejské umenie. Šev, ktorý prechádza zhora nadol konštrukcie, ukazuje smerom k starému centru mesta a naviguje tak návštevníkov mesta.

Tri najvyššie budovy východnej pologule mimo Ázie

Európa

  1. Lakhta Center (Moskva, Rusko) - 462 m
  2. Federation - východná veža (Moskva, Rusko) - 374 m
  3. OKO - južná veža (Moskva, Rusko) - 354 m

Afrika

  1. Iconic Tower (Káhira, Egypt) - 394 m
  2. Veža Mohammeda IV. (Rabat, Maroko) - 250 m
  3. Leonardo (Johannesburg, JAR) - 234 m

Austrália

  1. Q1 (Gold Coast) - 322,5 m
  2. Australia 108 (Melbourne) - 317 m
  3. Eureka Tower (Melbourne) - 297 m

5. miesto: Ping An International Finance Centre, Šenzen (Čína) - 599 m #

Túto budovu hľadajte v Šenzene v štvrti Futian. Ide o dielo, ktoré predstavuje novú generáciu prototypu ázijského mrakodrapu - veľmi vysoký, hustý a prepojený. Ping An Finance Center má prominentnú polohu v centre mesta a splýva so susednými komerčnými a rezidenčnými nehnuteľnosťami, ako aj s vysokorýchlostným železničným koridorom delty Perlovej rieky.

Ide o vežu symbolizujúcu mesto, ktoré za takmer štyri desaťročia, odkedy sa stalo prvou špeciálnou ekonomickou zónou v Číne, zaznamenalo inde nevídaný mestský rast – populácia tu narástla skokom z 300 000 ľudí na už vyše 17 miliónov (toto číslo stále rastie).

Základné fakty o Ping An IFC:

  • Výška: 599 m, z toho strecha a najvyššie poschodie 555 m, vyhliadka 562 m
  • Počet poschodí: 118 + 5 pod zemou
  • Kompletne zhotovená: 28. marec 2017
  • Cena stavby: 1,5 miliardy USD

Tvar veže je akoby silné oceľové lano, ktoré ťahá svojím smerom obloha i zem v rovnakom momente. V hornej časti veže sa fasády zužujú do pyramídy, čo je nádherný estetický prvok budovy, ktorá patrí medzi top 5 najvyšších na svete. Tento dizajn je nielen vizuálne príťažlivý, ale aj praktický. Efektívny tvar veže zlepšuje jej štrukturálne aj veterné vlastnosti, záťaž vetrom sa tu znižuje o rapídnych 35 %.

Jedným z najdôležitejších prvkov budovy je však jej fasáda - doteraz najväčšia z nehrdzavejúcej ocele na svete. Celkovo použili 1 700 ton nehrdzavejúcej ocele, a to špeciálne pre tento projekt pre jeho odolnosť proti korózii, ktorá udrží vzhľad Ping An Finance Center nezmenený. Nebyť tohto materiálu, vežu by zmenil prímorský vánok na nepoznanie.

Vedeli ste, že?... alebo Rekord dlhý 3 800 rokov!

Dnešný svet je rýchly a dynamický a platí to aj v architektúre, pretože najznámejšie svetové metropoly neustále medzi sebou súperia o to, kde budú stáť najvyššie budovy sveta. Vedeli ste však, že kontinuálne najdlhším rekordérom s titulom „najvyššia budova sveta“ bola Cheopsova pyramída v Gíze? Nechal ju postaviť faraón Cheops v priebehu 26. storočia pred Kr. a jej špička sa zastavila vo výške 146,5 metra.

Pyramída patrila spoločne s Lomenou a Červenou pyramídou v Dáhšhure medzi prvé budovy sveta, ktoré vôbec preťali 100-metrovú hranicu. Cheopsova pyramída v Gíze niesla titul „najvyššej stavby sveta“ nepredstaviteľných 3 800 rokov! Až v roku 1311 ju z trónu zosadila so svojimi 160 metrami katedrála v britskom meste Lincoln (tá bola najvyššou budovou sveta do roku 1549, kedy ju vystriedal Kostol sv. Olafa v estónskom Tallinne).

4. miesto: Hodinová veža Abraj Al-Bait, Mekka (Saudská Arábia) - 601 m #

Veža Abrāj al-Bayt, teda Kráľovská hodinová veža, je symbolom Mekky. Ide o viacvežový komplex mrakodrapov susediaci priamo s Veľkou mešitou v Mekke, teda posvätnom mieste, kam každý moslim musí dokráčať aspoň raz v živote.

Dokončili ju v roku 2012. Centrálna hodinová veža sa týči do výšky 601 metrov a má približne 16 miliónov štvorcových stôp podlahovej plochy - takmer rovnako ako plocha terminálu 3 medzinárodného letiska v Dubaji (mimochodom, najväčšej budovy na svete podľa podlahovej plochy).

Komplex pozostáva zo siedmich veží - 95-poschodovej centrálnej veže obklopenej šiestimi ďalšími vežami. Veľká časť priestoru je venovaná luxusným hotelom na ubytovanie čoraz väčšieho počtu návštevníkov Mekky.

Základné fakty o Abraj Al-Bait:

  • Výška: 601 m, z toho strecha 530 m, najvyššie poschodie 494 m, vyhliadka 484 m
  • Počet poschodí: 120
  • Kompletne zhotovená: v roku 2012
  • Cena stavby: 15 miliárd USD

V tomto gigantickom komplexe sa nachádzajú hotely, nákupné centrá, rezidenčné byty a modlitebňa schopná pojať tisíce veriacich. Celý projekt, ktorý navrhla a skonštruovala skupina Saudi Binladin Group spolu s množstvom ďalších saudských a medzinárodných firiem, stál údajne až tri miliardy dolárov.

Najvýznamnejším architektonickým prvkom veže Abrāj al-Bayt sú hodiny na vrchole jeho centrálnej veže. Ciferníky hodín majú priemer 43 metrov, čo je viac ako päťnásobok veľkosti ciferníka Big Ben v Londýne a v čase výstavby bol najväčším na svete. Hodiny boli vlastne až neskorým doplnkom k návrhu, pretože budova už bola vo výstavbe, aktivovali ich v auguste 2010, teda v prvý deň ramadánu.

Keď som uvidel Hodinovú vežu, rozbúšilo sa mi srdce. Ľuboš Fellner

4 fotografie

Shanghai Tower a okolie - 3. najvyššia budova sveta

3. miesto: Shanghai Tower, Šanghaj (Čína) - 632 m #

Šanghaj je mrakodrapovým unikátom a nájdete tu na malom priestore niečo, čo sa nikde inde vo svete nevyskytne. Ide o tri supervysoké mrakodrapy na jednom mieste (výška viac ako 400 m). Konkrétne sú to Jin Mao, Svetové finančné centrum (WFC) a Shanghai Tower - tretia najvyššia budova sveta.

Dodnes však drží zlatú priečku vo viacerých štatistikách. Disponuje najvyššou vyhliadkou na svete na 118. poschodí, konkrétne vo výške 562 metrov. BUBO sa pri Shanghai Tower môže pochváliť unikátnou štatistikou. S našimi turistickými skupinami sme tu boli prvý raz v čase, keď ešte ani nebola otvorená pre širokú verejnosť v 2016. Ide o jednu z najlepších vyhliadok kdekoľvek na našej planéte.

Základné fakty o Shanghai Tower:

  • Výška: 632 m, z toho strecha 587 m, vyhliadka 562 m
  • Počet poschodí: 128 + 5 pod zemou
  • Kompletne zhotovená: 2. februára 2015
  • Cena stavby: 2,4 miliardy USD

Celý mrakodrap navyše postavili supermoderne a použili pri ňom ekologické postupy a najnovšie technológie. Nájdeme v ňom veternú elektráreň a systémy na šetrenie energie. Zároveň je budova aj esteticky uspokojujúca a luxusne vyzerajúca nielen zvonku. Hneď po vstupe do vestibulu uvidíte, že sa nešetrilo ani na interiéri, kde sa dostanete do interaktívneho miniatúrneho múzea najvyšších budov planéty, a to aj výstavku o samotnej Šanghajskej veži.

Hore sa tu vyveziete najrýchlejším výťahom na svete, ktorý vás rýchlosťou 18 m/s dovezie na vyhliadku, ktorá je veľká a priestranná a zaberá až dve poschodia. Výťah vás touto rýchlosťou vyvezie hore len za 55 sekúnd. A cez okno potom uvidíte najkrajší výhľad na Šanghaj - moderné susedné mrakodrapy, historickú štvrť Bund či deltu slávnej rieky Yangtze vzdialenú 40 kilometrov.

2. miesto: Merdeka 118, Kuala Lumpur (Malajzia) - 679 m #

Malajzia ešte menej ako 20 rokov dozadu držala svetové prvenstvo. Menara Berkembar Petronas boli so svojimi 452 metrami najvyššími budovami sveta - od roku 1998 až do 2004. Malajské "dvojičky" teraz nie sú ani v top 10, no krajina sa s tým tak ľahko nezmierila a konkurovala mrakodrapom, ktorý sa rovno dostal na druhú priečku - Merdeka 118.

Budova je už na pohľad gigantická - 679 metrov má aj vďaka dlhej veži na streche mrakodrapu. Tá má až 160 metrov a aj vďaka nej svojím dizajnom nápadne pripomína vysielačku. Vežu dokončili už 30. novembra 2021 a malajský kráľ ju oficiálne inauguroval 10. januára 2024.

Nová najvyššia budova Malajzie a druhá najvyššia budova sveta.
Foto: Michal Wellbeck — BUBO

Základné fakty o Merdeka 118:

  • Výška: 679 m, z toho strecha 547 m, najvyššie poschodie 502 m a vyhliadka 566 m
  • Počet poschodí: 118 + 5 pod zemou
  • Kompletne zhotovená: 2023 (na oficiálne otvorenie sa ešte čaká)
  • Cena stavby: 1,2 miliardy USD

S projektom sa začalo počas februára 2016 - ceremóniou, ktorú viedol Datuk Seri Najib Razak, vtedajší malajzijský premiér. Skonštruovanie budovy bolo náročnou záležitosťou. Do mimoriadneho projektu sa zapojili tisíce robotníkov a v trópoch museli bojovať s prívalovými dažďami, dusnom a silnými búrkami s bleskami.

Trojuholníkové sklenené plochy na fasáde budovy inšpirovali vzory typické pre tamojšie umenie a remeslá — symbolicky však predstavujú „bohatú kultúrnu zmes, ktorá definuje ľudí v krajine“. Výraz Merdeka označuje aj hlavné námestie Kuala Lumpur a v preklade toto slovo znamená „slobodný“ alebo „nezávislosť“. Slovo je odvodené zo sanskritského maharddhika (महर्द्धिक), čo znamená „bohatý, prosperujúci a mocný“. Na malajskom súostroví tento výraz nadobudol význam „nezávislosť“. Jej vybudovanie si vyžiadalo finančné prostriedky vo výške viac ako jednej miliardy dolárov.

3 fotografie

Merdeka 118 - nový gigant

Čo vidieť v Kuala Lumpur - tipy sme spísali v našom BUBO blogu a aj vežu Merdeka 118, druhú najvyššiu budovu sveta, si budete môcť pozrieť na našich populárnych zájazdoch:

1. miesto: Burj Khalifa, Dubaj (SAE) - 828 m #

Zatiaľ stále neporazený gigant v blízkom a exotickom Dubaji. Budova mnohých naj sa začala stavať v roku 2004, dokončili ju o šesť rokov neskôr a až dodnes drží svetový primát. Valcová budova, ktorá sa postupne zužuje do čoraz väčších pilierov, je technickým zázrakom, aký zatiaľ nemá obdobu a je prioritným cieľom návštevníkov Dubaja.

Že takúto budovu nemohlo byť ľahké postaviť? Máte pravdu. Podložie pre budovu je v týchto končinách piesočnaté a treba tomu prispôsobiť základy. Aby sa o toto stavbári postarali, museli navŕtať 192 pilotov do hĺbky viac ako 50 metrov. Základová doska je tiež hrubá 3,5 m a použili na ňu 12 500 m3 betónu. Odolný základ by teda bol. Určite si tiež všimnete, že základná konštrukcia budovy pripomína písmeno Y.

Počas dňa či večera má Burj Khalifa stále svoje čaro.
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Základné fakty o Burj Khalifa:

  • Výška: 828 m, z toho strecha 739 m, najvyššie poschodie 585 m a vyhliadka 555 m
  • Počet poschodí: 154 + 9 pod zemou
  • Kompletne zhotovená: 4. januára 2010
  • Cena stavby: 1,5 miliardy USD

Rekordne vysoká budova má 200 poschodí, obývaných je 160. Pokiaľ chcete ísť na vyhliadku v Burj Khalifa, tá leží na 124. a 125. poschodí vo výške 456 metrov. Vstupenka na toto poschodie stojí zhruba 42 eur a užijete si krásne výhľady na Dubaj a jeho známe i obdivované konštrukcie ako The Frame, Burj Al-Arab, Palmový ostrov, Ain Dubai a staré mesto Bur Dubai - skrátka všetko, čo chcete vidieť počas prehliadky Dubaja.

Na vyhliadku sa dostanete buď vďaka aplikácii Dubai Mall (v tomto gigantickom nákupnom centre nájdete aj 1 200 obchodov, pozn.) či navigáciou pomocou tabuliek s nápisom AT THE TOP. Keď sa dostanete k jednému z 57 výťahov, vyvezie vás hore za rekordný čas - 60 sekúnd. 

Zaujímavosťou pri tejto budove je aj to, že umytie jej všetkých okien trvá zamestnancom tri mesiace - taká je obrovská a unikátna najvyššia budova sveta. Viac zaujímavostí o nej i meste samotnom sme zhrnuli v dvoch blogoch:

4 fotografie

Burj Khalifa - najvyššia budova na svete

Medzi najvyššie konštrukcie (nie budovy) by sa dostali aj:

  • Warsaw Radio Mast vo Varšave - 646 m
  • Tokyo Skytree v Tokiu - 634 m
  • KRDK-TV mast v Severnej Dakote, USA - 627 m
  • KXTV/KOVR tower v Kalifornii, USA - 624,5 m
  • KATV tower v Arkansase, USA - 609 m

Ide najmä o televízne veže, ktoré dosahujú gigantické výšky. Samozrejme, nedisponujú vyhliadkovou plošinou a medzi najvyššie budovy ich zaradiť nemôžeme, hoci do rebríčka najvyšších konštrukcií by sa dostali.

Nové výškové budovy pribúdajú ako huby po daždi a rebríček sa rokmi určite bude meniť viackrát a veľmi výrazne. Navštívte preto dané miesta, kým figurujú v zozname top 10. Aby ste si mohli povedať, že ste stáli pri jednej z desiatich najvyšších budov sveta!

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 3623

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3968
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.