Dubaj - mesto superlatívov

Prehliadka

Dubaj - mesto superlatívov

Prirovnanie mesto superlatívov sa absolútne hodí k Dubaju. Projekty, ktoré sú už hotové, alebo sa s ich výstavbou ešte len začne, prekonávajú hranice poznaného a neustále prekvapujú a inšpirujú celý svet. Keď som vyššie písal, že Dubaj je mesto superlatívov, mám tým na mysli najznámejšie projekty, ktoré môžeme vidieť na vlastné oči - Burj Al Arab, Palmový ostrov, Ain Dubai, Ski Dubai, Atlantis... A takisto momentálne najvyššia budova sveta - majestátny Burj Khalifa. Vymenoval som iba zopár najznámejších projektov, avšak Dubaj má širokú škálu toho, čím vás prekvapí, zaujme a verím, že aj inšpiruje.

Dubaj je tak známe mesto, že množstvo ľudí, aj tí, ktorí ho ešte nenavštívili, majú naň kritický názor. Ale s tým sa stretávame aj u ľudí, ktorí ho už navštívili opakovane, čo je pochopiteľné. Aj v odlišnosti je krása. 

My v BUBO sa snažíme ukázať a zažiť to najlepšie, najzaujímavejšie, čo daná lokalita ponúka. O to sa budem snažiť aj ja v týchto riadkoch - ukázať vám, že Dubaj má čo ponúknuť každému.

V BUBO radi robíme prehliadky, aby na seba nadväzovali a mali hlavu a pätu a aj preto sme si rozdelili Dubaj na “starý” a “nový”, kedy zažijete dva rozdielne svety v jednom meste. O starom Dubaji som spísal iný blog, určite teda neváhajte prečítať si ho - Ako si najlepšie užiť starý Dubaj.

Počas dňa či večera má Burj Khalifa stále svoje čaro.
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Dubaj je označovaný aj ako multikultúrne mesto. Viac ako 80 % z celkového počtu 3,3 milióna obyvateľov (rok 2022) sú prisťahovalci s najväčším zastúpením Indie a Pakistanu. Pri dlhšom pobyte si začnete všímať, že medzi obyvateľmi vládne vzájomný rešpekt a úcta, aj preto patrí Dubaj k najbezpečnejším mestám sveta.

Dubaj je destinácia vhodná pre každého. Poďme sa však pozrieť na to, ktoré stavby, atrakcie sú všeobecne momentálne to NAJ a ich návštevu by ste určite nemali vynechať.

Starý a nový Dubaj z unikátneho miesta #

Prehliadku začíname hneď ráno pred 9.00 h, kedy si dokážeme užiť našu prvú zastávku takmer osamote. Prvým bodom záujmu bude unikátny The Frame pripomínajúci obrovský rám obrazu - poskytujúci na jednej strane výhľad na starý, na druhej na nový Dubaj. Stavba zaujme už svojím vzhľadom pozláteného rámu obrazu. Všimnite si, že opláštenie Frame-u pripomína logo Expo 2020. Je to naozaj tak, elementy na opláštení boli použité aj pri tvorbe loga.

Stavba rámu začala v roku 2013 a za 5 rokov ju dokončili. Cena za túto ikonu sa vyšplhala až na takmer 59 miliónov eur a použili na ňu 2 000 ton železa. Stavbu postavili tak, že najskôr sa vybudovali bočné rámy a nakoniec sa dvíhal pomaly v jednom kuse pomocou žeriavov stredný panel. Na tejto stavbe celkovo pracovalo takmer 3 000 odborníkov rôznych profesií a vytvorili Dubai Frame.

6 fotografií

Dubai Frame - Dubajský rám

Odporúčam zakúpiť si lístky online na oficiálnej stránke, a tak nestrácať ráno čas s kúpou lístkov a vstúpiť medzi prvými. Po vstupe dovnútra vás privíta príjemná obsluha a zacítite príjemnú vôňu na mieru pre toto miesto. Po preukázaní lístkov a malej kontrole, či so sebou neprinášame nič nebezpečné, prechádzame ďalej, kde nás zastavia pri zelenom plátne a ponúknu nám urobiť si spoločnú fotku.

Túto spomienku si budeme môcť na konci prehliadky na konci zakúpiť (cena sa dá zjednať). Po odfotení sa vyjdeme eskalátorom navrch, kde už čaká mini múzeum reprezentujúce tradície a vznik mesta. Následne sa vyveziem výťahom na 48. poschodie a celá jazda nám zaberie 75 sekúnd až do výšky 150 metrov, kde nás opäť privíta uvádzač. Pred nami sa už týči cca 95 m dlhá chodba s panorámou.

Najväčšou skúškou odvahy je mliečne sklo (video vyššie) umiestnené v strede pozdĺž celej chodby a senzory snímajúce pohyb. Akonáhle vstúpite, sklo sa rozjasní a pod nohami sa zjaví 150-metrová priepasť. Je to niečo, čo musíte vyskúšať. Po pravej strane uvidíte ikonickú a zároveň najvyššiu budovu sveta Burj Khalifa, kde večer ukončíme našu prehliadku.

Na ľavej strane sa rozprestiera starý Dubaj, Dubai Creek, medzinárodné letisko a v diaľke ďalší emirát zvaný Sharjah. Prejdeme pomaly na druhú stranu, ale ešte pred koncom neďaleko od výťahov si na pravej strane všimnite rozsiahle sídlo, ide o palác Sheikha Mohammed ibn Rashid Al Maktoum. Odvezieme sa dole výťahom a plynule prechádzame až do suvenírového obchodu, z ktorého vyjdeme von a pokračujeme na ďalšie magické miesto.

Burj Al Arab (Madinat Jumeirah) #

Z našej prvej vyhliadky sa presúvame ďalej k Veži arabov, alebo už aj k nestarnúcej ikone - Plachetnica a.k.a. 7-hviezdičkový hotel. Ďalšie NAJ, ktoré v tento deň zažijeme. Jedna stavba výnimočnejšia ako druhá. Burj Al Arab v preklade znamená Veža arabov a s jej výstavbou sa začalo už v roku 1994. V tomto roku sa v Dubaji rozhodli, že postavia hotel, ktorý na svete nemá obdobu a, aby to nebolo také jednoduché, rozhodli sa, že ho postavia na umelo vytvorenom ostrove.

Tento fakt prináša so sebou opäť ďalšie výzvy a výskumy, ako by mali uskutočniť tento projekt. Po dlhých výskumoch začali s výstavbou ostrova a jedným z mnoha problémov, ktorým musia čeliť, sú vlny, ktoré by mohli narúšať a podmývať ostrov a následne by mohlo dôjsť ku kolapsu budovy. Po mnohých výskumoch prišli na riešenie takzvaných vlnolamov, ktoré majú vlny rozbiť a tým chrániť ostrov.

Tvar tohto vlnolamu prirovnám k špongii a jej pórom, kde voda vojde otočí sa, ako v práčke a dôjde k zlomu a je po vlne. Samozrejme, toto moje vysvetlenie je veľmi zjednodušené. Ide len o to, aby ste mali aspoň trochu predstavu, o aký náročný proces výstavby ide. Po prekonaní X ďalších problémov začínajú s výstavbou samotného hotela v tvare plachetnice, ktorá má dosiahnuť neuveriteľnú architektonickú výšku 321 metrov. Burj Al Arab dokončili 1. decembra 1999 a cena dosiahla astronomickú sumu 1 miliardu amerických dolárov.

5 fotografií

Foto point v Madinat Jumeirah s výhľadom na Burj Al Arab

Madinat Jumeirah je miesto, kde je fotogenický výhľad na samotný Burj Al Arab. Prejdeme cez klimatizovaný souk = trh až na miesto neďaleko kaviarne Costa Coffee, kde máme fotospot a možnosť si vychutnať jedinečný výhľad na Burj Al Arab s chutnou kávou v ruke.

Po fotkách pokračujeme ďalej a odporúčam si urobiť ešte minimálne fotozastávku vo vedľajšom hotelovom komplexe Jumeirah Al Qasr, kde vás hneď pri vstupe prekvapia pozlátené sochy koní a kúsok vyššie je malý most, z ktorého máte možnosť urobiť si fotku s mrakodrapmi v pozadí.

4 fotografie

Návšta susediaceho hotel od Burj Al Arab s názvom Al Qasr stojí za to!

The Point - Palmový ostrov #

Odchádzame z Al Qasr a po pravej strane sa nám naskytne pohľad na honosné sídla patriace rôznym členom kráľovskej rodiny. Obrovské komplexy sa tiahnu až takmer ku Palmovému ostrovu, ku ktorému smerujeme. Konkrétne sa ideme pozrieť na miesto zvané The Point, odkiaľ uvidíme krásny hotel Atlantis. Po stranách sa nachádzajú najväčšie fontány sveta zapísané v Guinessovej knihe rekordov, prekonali tak svojich predchodcov. Ako inak, boli to fontány pod Burj Khalifou.

S konštrukciou Palmového ostrova sa začalo v roku 2001 a financie na výstavbu pochádzali z ropného priemyslu. Výstavba mala svoje výzvy ako každý projekt vyrastajúci v Dubaji, avšak tento bol úplne odlišný. Odhodlali sa postaviť umelý ostrov, ktorý bude obývaný, s kompletnou infraštruktúrou a honosnými vilami a hotelmi.

Pri výstavbe mohli čerpať inšpiráciu už aj pri tvorbe menšieho ostrova pod Burj Al Arab, odtiaľto sa inšpirovali pri tvorbe vlnolamu, keďže plachetnicu dokončili v roku 1999. Ostrov vytvárali pomocou GPS súradníc, kedy piesok z dna Perzského zálivu naložili na lode a tie následne sypali množstvá piesku na presne určené miesta podľa súradníc.

Vďaka tomuto systému vyformovali ostrov do podoby palmy a po jej dokončení vzniklo v Dubaji až 520 kilometrov nových pláži. Do budúcnosti plánujú vybudovať až tri takéto ostrovy a prvý ostrov sa volá Palm Jumeirah. Jedným z problémov ostrova sa objavil neskôr už po ukončení stavby. Bol to problém s tým, že voda nemala žiadny prítok, a tak sa stala stojacou vodou a začala zapáchať, načo museli nájsť vhodné riešenie, ako tento závažný problém odstrániť. Riešenie bolo také, že do podkladu urobili otvory a tie umožnili prúdenie vody, a tým odstránenie nechceného zápachu.

Ako tak stojíme na The Point, môžeme si všimnúť, že ponad naše hlavy premáva takzvaný Monorail a ide smerom k hotelu Atlantis, konkrétne do jeho vodného sveta. Jedna zo zastávok je aj na The Point, kde sa jednoducho pomocou eskalátorov dostane na poschodie a následne si kúpiť lístok a nech sa páči môžete nastúpiť.

Monorail vás privedie, až k stanici metra, avšak pozor - na monorail sa kupuje iný lístok ako na metro. V prípade, ak ste viacčlenná skupina, navrhujem si stopnúť taxík a nechať sa odviezť k najbližšej stanici metra. Táto cesta vás vyjde lacnejšie ako lístok na monorail a následne na metro.

Urobíme posledné fotky na Palmovom ostrove a pokračujeme ďalej v lovení zážitkov. Necháme sa odviezť na ďalší umelý ostrov, tentokrát s názvom Bluewaters.

3 fotografie

The Point - ideálne miesto na záber hotela Atlantis

BUBO tip:

Ak by ste sa sem chceli vrátiť a vychutnať si pohľad z vtáčej perspektívy, odporúčam zájsť si na The View at the Palm, kde máte 360-stupňovú vyhliadku a dať si chutnú večeru s výhľadom napríklad v úžasnej reštaurácii Sushisamba Dubai.

Bluewaters a Ain Dubai #

Zopár kilometrov ďalej od Palmového ostrova dostávame na nový - umelo vytvorený ostrov s názvom Bluewaters. 5. 5. 2013 sa začali práce na mieste, kde vyrastú nové apartmány, hotely, reštaurácie a hlavne nová pýcha, a to opäť niečo NAJ. Tentokrát sa postavilo najväčšie koleso na svete s pôvodným názvom Dubai Eye, ale finálny názov je Ain Dubai. 

4 fotografie

Navyššie koleso sveta Ain Dubai.

Celý projekt je ohromný a taktiež fascinujúci tak, ako aj suma vynaložená na vybudovanie tohto komplexu. Na projekt Bluewaters sa investovalo 1,5 miliardy eur vrátane výstavby ostrova samotného vyhliadkového kolesa. Koleso Ain Dubai je momentálne mimo prevádzky pre rekonštrukciu a v prevádzke má byť opäť v polovici roku 2023. Počas jeho chodu je kapacita 1 750 pasažierov vezúcich sa v 48 Hi-tech kabínach.

Dostávame sa k tomu NAJ - Ain Dubai s jeho výškou 250 metrov je to najväčšie vyhliadkové koleso na svete. So svojou výškou pokorilo teraz už druhé najväčšie koleso nachádzajúce sa v Las Vegas s názvom Higher Roller s výškou cca 160 metrov. Ain Dubai postavili na počesť Expo 2020. Pre zaujímavosť, aj Eiffelovu vežu v Paríži postavili na počesť Expo z roku 1889.

Po Ain Dubai si dáme krátku prechádzku pred obedom a prejdeme z ostrova Bluewaters na jednu z najznámejších pláži JBR, kde nás čaká obed. Pláž JBR (skratka od Jumeirah Beach Residence) sa nachádza v Dubaj Maríne a teší sa veľkej obľube medzi návštevníkmi. Z ostrova na pláž vedia most spájajúci tieto dve miesta. Most je elegantne navrhnutý, má presklené “zábradlie”, a tak je krásne vidieť na široké okolie. Počas prechádzky po moste sú určené miesta na ideálne fotopauzy na celú panorámu JBR a Maríny.

To, že ide o obľúbené miesto značí aj to, že dennodenne nájdete pracovníkov starajúcich sa o čistotu tohto prechodu a leštia sklo a upratujú všetko, čo je potrebné. Počas obdivovanie úžasnej panorámy si dajte pozor na to, že sa prechádzate po moste, kade sa premávajú bicykle a často kolobežkári, a preto sa držte na strane vyhradenej pre chodcov.

Prešli sme na pláž JBR a dáme si čas na chutný obed a kávu. Jedno z osvedčených miest, kam sa oplatí ísť najesť, je talianska reštaurácia Fratelli La Bufala. V ponuke majú chutné pizze ako Diavola alebo cestoviny, prípadne ľahké šaláty. Ak by ste dostali chuť na pivo, v týchto reštauráciách ho nenájdete. Iba kúsok odtiaľto sa nachádza mini bar Azure Sheraton a v ponuke majú čapovanú Stella Artois.

Panoráma Dubaja.
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Burj Khalifa - vyhliadka na vrchu #

Po dobrom obede nás čaká presun na vyvrcholenie dnešného dňa, ideme sa sa pozrieť na “vrchol sveta” nachádzajúci sa v najvyššej budove sveta - Burj Khalifa s výškou 828 metrov. Ako sa dostaneme na vyhliadku v Burj Khalifa? Nachádzame sa v jednom z najväčších nákupných centier s počtom približne 1 200 nákupných jednotiek, a preto dostať sa na miesto môže byť trochu komplikovanejšie, ale my už vieme presne, kam ideme.

Dôležité je dostať sa na poschodie LG (lower ground) a nasledovať značenie AT THE TOP - ktoré vás nasmeruje až k samotnému vchodu. Tým, že je to obrovský komplex, nie všade je toto značenie, a preto ak ste v zhone, odporúčam použiť informačné kiosky a tie vám následne vykreslia cestu, kade sa tam dostanete. Prípadne jednoduchšia voľba je stiahnuť si do chytrého telefónu aplikáciu Dubai Mall, a tá má funkciu navigácie. 

Na At the Top sa dostaneme v poobedňajších hodinách, prejdeme cez kontrolu a ideme na vrchol. Je zakázané si zobrať so sebou napríklad zapaľovač, sklené alebo ostré predmety. Ak niečo také máte pri sebe, hneď vedľa vstupu vám bezplatne tieto predmety odložia a pri návrate si ich môžete vyzdvihnúť. 

Inštrukcie máme za sebou a teraz hurá na najvyššiu budovu sveta. Po kontrole lístkov a bezpečnostnej kontrole prechádzame uličkou, kde je znázornené, ako prebiehala výstavba Burj Khalifa. Po krátkej dobe nastupujeme do výťahu, a ten nás vyvezie až na 124. poschodie za rekordný čas - iba 60 sekúnd. Z výťahu naše kroky smerujú na pohľad smerujúci na fontány, Dubai Creek, atď...

6 fotografií

Burj Khalifa

Pozeráte sa z výšky 456 metrov a stojíte na najvyššej budove sveta - na 124. poschodí z celkovo 163. Tento skvost sa začal budovať už v roku 2004 a otvorenia sa dočkal v roku 2010. Je to ďalšie NAJ, čo počas prehliadky vidíme. Technický div sveta postavili výnimočným spôsobom, podmienky totiž neboli vôbec jednoduché.

Dubaj nemá ideálne podložie na výstavbu mrakodrapov ako napríklad časť Manhattanu v New Yorku. Dubajské podložie je väčšinou piesočnaté, a preto aj postup základov musí byť tomuto prispôsobený. Na to, aby si boli istí, že budova bude mať pevné základy, museli navŕtať 192 pilotov do hĺbky viac ako 50 metrov, a tým vytvoriť odolný základ. Základná konštrukcia Burj Khalifa pripomína písmeno Y a je oporou pre celú budovu.

Nezabudnite, že v cene vstupenky máte možnosť ísť aj na 125. poschodie a viete sa naň dostať po schodoch neďaleko výťahov, pri ktorých ste vystupovali. O poschodie vyššie sa môžete okolo celej budovy a za dobrej viditeľnosti vidieť všetko to, čo sme počas prehliadky navštívili - The Frame, Burj Al Arab, Palmový ostrov aj Ain Dubai. Všimnite si tiež umelo vytvorený ostrov Svet a prístav v Bur Dubai.

Zaujímavosti o Burj Khalifa

  • Základy pozostávajú zo 192 pilotov vŕtaných do hĺbky viac ako 50 metrov.
  • Počas výstavby - od jej príprav až po ukončenie - na tejto stavbe pracovalo viac ako 12 000 profesionálov z celého sveta. 
  • 124. poschodie sa nachádza vo výške 456 metrov.
  • Celkovo má Burj Khalifa až 200 poschodí, z nich je 160 obývaných.
  • V budove je 57 výťahov.
  • Umytie okien na celej budove trvá 3 mesiace.
  • Základová doska je hrubá 3,5 metra a bolo na ňu použitých 12 500 metrov kubických betónu.
  • Počas Ramadánu na najvyšších poschodiach musia obyvatelia počkať až 2 minúty dlhšie ako tí na prízemí, pokiaľ zapadne Slnko.
  • Výkyv budovy na najvyšších miestach môže dosahovať až 2 metre.

Máme za sebou najvyššiu budovu sveta a dnes nás čaká ešte užiť si tancujúce fontány pod Burj Khalifa. Po zotmení ich môžete vidieť každú pol hodinu až do 23.00 h. Hudba sa každé opakovanie mení a takisto aj tanec fontány sa prispôsobujú rytmu hudby. Ak by ste mali záujem, viete si prenajať elektrickú Abru a užiť si fontány priamo z vodnej hladiny.

Kto má ešte dostatok síl môže sa vrhnúť na nákupy a preskúmať časť z 1 200 obchodov, ktoré tu nájdete.

Zažite s nami aj vy na vlastnej koži mesto superlatívov a my vám ukážeme to najlepšie, čo Dubaj ponúka.

Čo zažiť navyše?

  1. Ski Dubai - zalyžujte si na krytom svahu v púšti. Krytý lyžiarsky svah nájdete v nákupnom centre The Mall of Emirates (aj na rovnomennej zastávke metra)
  2. Miracle Garden - záhrady plné kvetov ulahodia nielen ženskému oku. Krásne prostredie s kaviarňami a občerstvením.
  3. Púštne Safari - vydajte sa na off road do púšte pri západe Slnka a následne večeru s kultúrnym programom.
  4. Zoskok padákom nad Palmovým ostrovom - pre tých odvážnejších je nezabudnuteľným zážitkom zoskok padákom neďaleko JBR pláže.
  5. Akvárium v Dubai Mall - najväčšie vnútorné akvárium sveta sa nachádza v Dubai Mall a poteší hlavne tých najmenších návštevníkov.
  6. Návšteva múzea budúcnosti - uvidíte tu veci, ktoré ešte ani neexistujú v bežnom živote. Podrobnejšie informácie sa dozviete v blogu Múzeum budúcnosti.
  7. Plavba pri západe slnka - loď vypláva z Maríny a najčastejšie sa plaví okolo Palmového ostrova. Odporúčam si doplatiť balíček s večerou a prípadne konzumáciou alkoholu.
  8. Vodné dobrodružstvo v hoteli Atlantis - vybláznite sa v úžasnom vodnom sveta na Palmovom ostrove so svojimi ratolesťami.
  9. Let helikoptérou ponad Dubaj - 15 minút z vtáčej perspektívy je niečo, na čo nezabudnete celý život.
  10. Výlet do Abú Dhabí - celodenný výlet do Abú Dhabí vzdialeného 140 km po rýchlostných cestách. Za návštevu stoja napr. Grand mosque - mešita postavená na počesť Zayed bin Sultan Al Nahyan, prekvapí vás svojimi detailmi a veľkoleposťou. Svet Ferrari - odveziete sa najrýchlejšej horskej dráhe? Palác Emirátov (Qasr al Watan) tento až nereálny skvost musíte vidieť a bez jeho návštevy neodchádzajte. Pochopíte, čo je to ozajstný luxus.

7 fotografií

Malá ukážka z toho, čo môžete zažiť navyše v Dubaji

Michal Čičmanec

Michal Čičmanec

Michal Čičmanec

Študoval financie v Brne a po škole za zamestnal v bankovom sektore. Rýchlo pochopil, že extrovert ako on má miesto niekde inde. V teréne pri lovení zážitkov. Prácu v BUBO si užíva naplno a pre klientov sa snaží urobiť vždy maximum s dobrou náladou a úsmevom na tvári. Rád šoféruje a aj preto ho často stretnete na zájazdoch v USA, Kanade, alebo Afrike. Cestovanie je pre Michala najlepší prostriedok vzdelávania. V detstve už prešiel celú Európu a neskôr pobýval v Ázii a Severnej Amerike.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Kanada - západ

Zo zájazdu: India, Nepál

Michal Čičmanec

Posledná úprava článku | Prečítané: 1105

Mohlo by Vás zaujímať

Dubaj - mesto superlatívov Dubaj

Dubaj Dubaj - mesto superlatívov

Prirovnanie mesto superlatívov sa absolútne hodí k Dubaju. Projekty, ktoré sú už hotové, alebo sa s ich výstavbou ešte len začne, prekonávajú…

Michal Čičmanec 13 min. čítania
Ako najlepšie zažiť starý Dubaj? Dubaj

Dubaj Ako najlepšie zažiť starý Dubaj?

Keď niekto spomenie Dubaj, ako prvé nás napadne luxusné mesto s množstvom výškových budov a celé to "pozlátko", ktoré k tomu patrí a bez neho si to…

Michal Čičmanec 10 min. čítania
Metro v Dubaji - ako funguje? Blog

Blog Metro v Dubaji - ako funguje?

Dubaj je mesto inovácií a budúcnosti, ktoré neustále prekonáva samé seba, ale aj svetové krajiny a veľkomestá. Mesto je populárne aj u nás na…

Michal Čičmanec 6 min. čítania
Dubaj - Múzeum budúcnosti Blog

Blog Dubaj - Múzeum budúcnosti

Svet vecí, ktoré nenájdete v encyklopédiách, pretože ešte neexistujú...

Martin Karniš 7 min. čítania
TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom Blog

Blog TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom

Hľadáte pri cestovaní po svete unikátne a fascinujúce zážitky? Ste tu na správnom mieste, pretože presne o toto sa v BUBO už dlhé roky snažíme a…

Ťavy - kráľovné púšte Blog

Blog Ťavy - kráľovné púšte

Hoci sú ťavy v našich končinách pomerne neznámym zvieraťom, s človekom žijú už celé tisícročia. Fascinujúce tvory, dokonale prispôsobené životu v…

Martin Ferenčík 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

6569 8211€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

4247 4997€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

14045
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Spojené arabské emiráty


náročnosť

15 dní

Trvanie

5051 5740€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.