Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Prehliadka

Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Najväčšie mesto Maroka, ktoré poznáme minimálne z rovnomenného filmu. Casa, ako domáci nazývajú mesto Casablanca, má zhruba štyri milióny obyvateľov a je ekonomickým centrom Maroka, keďže tu okrem iného nájdete obrovský prístav, ktorý je druhým najväčším v Afrike po Durbane (JAR). Vďaka tomu sa tu môžete cítiť ako v hlavnom meste. Nedajte sa však oklamať a poďte do Casablancy, ktorá má čo ponúknuť.

Casablanca Počasie

jasná obloha

jasná obloha

28°C

Predpoveď 27.Apr

Východ slnka 05:42

Západ slnka 19:06

Casa nie je hlavným mestom Maroka aj napriek tomu, že tu nájdete vynikajúco vybudovanú infraštruktúru, najfrekventovanejšiu dopravu, sídla veľkých firiem, spomínaný prístav, reštaurácie aj bohaté vilové štvrte pripomínajúce Beverly Hills.

Pokiaľ si myslíte, že Casablanca je hlavným mestom Maroka, nie ste jediní. Ide o častú geografickú chybu. Z osobnej skúsenosti ma dokonca aj dvaja taxikári priamo z Casablancy presviedčali, že sa práve nachádzam v hlavnom meste. Možno aj preto, že je Casablanca skutočne veľkolepá, krásna a celosvetovo známa, tento dojem vzbudzuje.

Casablance v minulosti hovorili aj Anfa a má svoj osobitný marocký šarm. Vonia inak, vyzerá inak a má mnoho ťahákov, pre ktoré by ste sa sem chceli vracať opakovane. Pokiaľ sem zamierite, nachystali sme viacero tipov, čo vidieť a ako sa tu zorientovať.

Veľký pografitovaný nápis - Milujeme Casablancu. Je to pravda.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Casablanca ako ideálny východiskový bod #

Náš BUBO okruh Marokom sa začína práve v Casablance. Potulky touto nádhernou krajinou s púšťou i vysokými horami zároveň odporúčame začať práve v Casablance. Toto mesto sa totiž najviac podobá na tie naše európske, a tak nedostanete okamžite kultúrny šok.

Kultúrna zmena po prílete je takto skutočne  pozvoľnejšia a aklimatizácia na krajinu plynulejšia. Staré mesto nie je také výrazné ako napríklad v prípade Marakéša či Fezu, avšak sem si turisti chodia vychutnávať architektúru v štýle art deco. Viete si tu hneď uvedomiť, ako veľmi sa tu v minulosti udomácnili Francúzi.

Od roku 1912 až do roku 1956 bolo Maroko pod silným vplyvom Francúzka. V praxi to znamenalo nielen to, že sem Francúzi cestovali na dovolenky, ale hlavne budovali krajinu. Pozývali si sem najlepších architektov a inžinierov z Francúzka, aby posunuli Maroko bližšie k vlastnému videniu sveta.

Vybudovali, železnice, stavali cesty, razili tunely, priniesli technológie aj životný štýl. Po celej krajine preto dnes môžeme pozorovať pozostatky francúzskeho rozmachu z prvej polovice 20. storočia.

Doprava v Casablance #

Alebo aj celom Maroku sa dá pomenovať skrátka ako organizovaný chaos. Doprava je tu v štýle „nájdi si svoju cestu a drž sa jej” alebo, ako mi povedal kamarát, že ho učili v autoškole: „predpokladaj, že všetci ostatní na ceste sú blázni a ty si jediný rozumný”. Kto zažil dopravu v Ázii alebo Afrike, vie, o čom hovorím. Kto nie, odporúčam zažiť.

Priznám sa, že mám pred dopravou v Casablance špeciálne veľký rešpekt, aj keď sa na to dá zvyknúť. Autá trúbia, pchajú sa pred vás, lížu si nárazníky a napriek tomu sú šoféri usmiati a tolerantní. Každopádne, za volantom je to tu na cestách trošku stres.

Ak nechcete riskovať, že vám napravia plechy na požičanom aute, odporúčam ho odparkovať a zobrať si taxi. Nie je nič jednoduchšie. Všadeprítomné červené Dacie nazývané Petit Taxi sa chytajú ako v New Yorku - zdvihnutím ruky a zakričaním. Nasleduje licitácia ceny. Niekedy sa podarí sumu zjednať, inokedy sú taxikári neoblomní.

Každopádne, treba to skúsiť. A je namieste aj stratégia „keď nie ty, tak si nájdem lacnejšieho“. Vtedy na vás pri odchode zvyknú ešte kričať, že vás zoberú za menej. Ak je vás viac, viete tu fungovať aj na Grand Taxi. Sú béžové a princípom je, na cestu sa zloží celé auto. Nastúpite doň a čakáte, kým sa naplní ľuďmi, ktorí idú rovnakým smerom ako vy.

Kde sa ubytovať?

V Casablance bývame v BUBO bežne v hoteli Ibis Casablanca City Center, ktorý má skvelú polohu. Leží hneď vedľa železničnej stanice Casa Port a zároveň je pri pobreží, takže máte výhľad buď na prístav, alebo na centrum mesta - podľa toho, akú izbu tu vychytáte.

Hneď za cestou sa začína staré mesto, ktoré sa v Maroku všeobecne nazýva Medina. Dobrá poloha, fajn služby a primerane veľké izby. Pekný a nie príliš drahý hotel, s ktorým budete určite spokojní.

Tip na luxusný hotel

Pokiaľ ste náročnejší klient, vašim požiadavkám vyhovie päťhviezdičkový Casablanca Marriott Hotel neďaleko Ibisu. Zrenovovaný a krásne vybavený hotel splní vaše štandardy, nech už sú akokoľvek vysoké. Klienti tu oceňujú najmä úžasné raňajky, ktoré sú skutočne bohaté, ale aj oveľa väčší komfort.

4 fotografie

Luxusný hotel Casablanca Marriott

Prehliadka Casablancy #

Námestie Mohammeda V.

Ako ideálne začať prehliadku Casablancy? Medina je v mnohých prípadoch prvou zastávkou turistov, avšak v Casablance odporúčam začať putovanie trochu iným spôsobom. Ideálne by bolo, keby vás prvé kroky zaviedli smerom na juh.

Prejdite sa po bulvári Mohammeda V. a celkovo časti, ktorú sa oplatí prejsť a skontrolovať, ako ulice budované v štýle Art Deco odolávajú času. Odporúčam prejsť sa okolo kina Rialto, jedného z najstarších kín v Maroku.

Prechádzky námestím plným holubov. VIDEO: Adriana Terifajová, BUBO

Prechádzky námestím plným holubov. VIDEO: Adriana Terifajová, BUBO

Postavené bolo toto kino ešte v roku 1929 a bolo súčasťou kultúrneho rozmachu mesta pod vplyvom francúzskeho protektorátu. Je pomerne veľké a celková kapacita je 1 300 miest, kde mohli diváci vidieť skutočne svetoznáme osobnosti. V kine vystupovala napríklad Édith Piaf alebo sa doň chodili zabávať americkí vojaci počas II. svetovej vojny.

Túlanie sa „novým francúzskym mestom“, ako Casablance hovoria, odporúčam ďalej smerovať na juhozápad k Námestiu Mohammeda V., kde začína aj naša prehliadka v rámci zájazdov do Maroka s BUBO. Je to význačné miesto vybudované hneď na začiatku protektorátu v roku 1916. Nachádza sa neďaleko od mediny, ktorá je historicky centrom mesta, no pre Francúzov sa práve toto námestie stalo centrom ich európskeho života v Case.

3 fotografie

Námestie Mohammeda V.

V strede námestia stojí „Holubia fontána” a môžete trikrát hádať prečo sa tak volá. Stačí len vystúpiť a už ste zo všetkých strán obklopení týmito vtákmi, ktoré dúfajú, že od vás dostanú nejakú drobnosť pod zub. Východne od fontány stojí budova súdu a hneď vedľa je vybudovaný francúzsky konzulát a radnica. V opačnom rohu stoja budovy pošty a banka.

Určite však neprehliadnete ani modernú budovu divadla CasArt. Je to totiž nádherný architektonický počin a zároveň najväčšie divadlo v Afrike s kapacitou pre 1 800 divákov.

Arab League Park a Katedrála Sacré Coeur

Hneď cez cestu sa oplatí ísť oddýchnuť si do krásneho parku Arabskej Ligy. Sú tam symetricky vysadené stromy a celý park pôsobí veľmi príjemným dojmom. Napravo od neho určite neprehliadnete kresťanskú katedrálu Sacré Coeur, ktorú si tu Francúzi postavili v 30. rokoch a, ako inak, tiež v štýle Art Deco (v kombinácii s neogotickým).

Kostol Najsvätejšieho srdca (v doslovnom preklade) je bývalý rímskokatolícky kostol postavený v roku 1930 francúzskym architektom Paul Tournonom. Podľa prednej fasády sa zdá, ako keby bola tvorená dvoma vysokými minaretmi. Katedrála prepája kresťanský svätostánok a je zároveň inšpirovaná islamskou architektúrou.

Arab League Park v Casablance. VIDEO: Patrik Barry, BUBO

Arab League Park v Casablance. VIDEO: Patrik Barry, BUBO

Slúžila ako hlavné miesto uctievania pre katolícku komunitu, ktorá mala takmer 40 000 veriacich, keď sa počas francúzskeho protektorátu medzi rokmi prisťahovalo obrovské množstvo Francúzov do Maroka.

Zaujímavosťou však je, že katedrála nikdy nebola vysvätená. Na bohoslužby prestala slúžiť po vyhlásení nezávislosti Maroka v roku 1956. Postupom času bola zmenená na kultúrne centrum a dnes slúži ako pekný priestor pre podujatia rôzneho druhu.

Maják El Hank

Maják na pobreží Casablancy nesie názov po mieste, kde ho postavili a je zároveň najvyšším majákom v Maroku s výškou 51 m. Na jeho súčasnom výzore, ktorým má pripomínať stredoveké minarety, sa najviac podieľal francúzsky architekt Albert Laprade ešte v roku 1916 a do plnej prevádzky vstúpil o štyri roky neskôr.

Návšteva majáku je možná, veď hovoríme o jednej z top atrakcií Casablancy. Na to, aby ste sa dostali na vyhliadku, potrebujete sprvu zdolať 256 schodov. Výhľady odtiaľto na mešitu Hassana II. sú však luxusom samé o sebe.

Pokiaľ sa sem chcete dostať z námestia Mohammeda V., oplatí sa pouvažovať nad taxíkom. Ak sa na toto miesto dostanete počas dňa, budete okrem narážania vĺn na skaly aj svedkami kontrastu medzi bohatstvom a chudobou. Stačí prejsť od vyššie spomínanej reštaurácie doprava k oceánu a ani sa nenazdáte a budete sa pozerať na chudobnú štvrť. Tá sa dá popri pobreží obísť a z pravej strany cípu sa vám naskytne pohľad na druhú najväčšiu mešitu v Afrike.

Inak je to miesto kam aj domáci chodia na prechádzky a radi tu odpočívajú. Spoznáte to najmä podľa zvýšeného množstva odpadkov na zemi. Nenechajte sa však odradiť. S výhľadom na mešitu, otvoreným priestorom a oceánom je to oproti mestu príjemná zmena.

3 fotografie

Výhľad od majáku na mešitu ukrytú v hmle

Mešita Hassana II.

Najväčšou atrakciou pre turistov v Casablance je, jednoznačne Hassanova mešita. Je to vskutku impozantná moderná stavba, ktorú nechal postaviť kráľ Hassan II. v 80. rokoch minulého storočia, a preto nesie aj jeho meno. Mal naponáhlo, a tak viac ako 10 000 remeselníkov pracovalo na stavbe vo dne aj v noci 7 rokov. Dokončená bola v roku 1993.

Ide o modernú stavbu, v ktorej nechýba otváracia strecha, titánové vráta alebo výťah do skoro najvyššieho minaretu týčiaceho sa až 210 m priamo nad vašou hlavou. O návrh mešity sa postaral francúzsky architekt Michell Pinseau. 

Materiál použitý na stavbu a dekoráciu je takmer výhradne z Maroka. Výnimkou sú kúsky bieleho mramoru a lustrov z Talianska, na hlavné brány použili titánium z Ruska, lebo nekoroduje a je dostatočne ľahké na to, aby sa dvere mohli vysúvať smerom nahor.

Pri mešite Hassana II. - jednej z najkrajších na svete. VIDEO: Dominika Szalmová, BUBO

Pri mešite Hassana II. - jednej z najkrajších na svete. VIDEO: Dominika Szalmová, BUBO

Mnohí si pri návšteve Casablancy neuvedomia, aký unikát vidia pred sebou. Ide o tretiu najväčšiu mešitu na svete (väčšie sú len v Mekke a Alžíri), no zároveň je to jediná mešita v Maroku, kam môžu vstúpiť aj turisti – nemoslimovia. Veriacich sa dovnútra zmestí až 25 000, vonku je to ďalších 80 000 (zaplnená len počas najväčších sviatkov).

Mešita ležiaca priamo nad Atlantickým oceánom bola inšpirovaná veršom z Koránu, v ktorom sa píše: „Boží trón bol vystavaný nad vodou“. Čarovná je nielen hlavný obrovský minaret, svojho času najväčší na svete, ale aj nádvorie priamo pred mešitou plné zelene.

Ak sa vám podarí mešitu vidieť počas noci, všimnite si aj laser umiestnený na vrchu minaretu. Ten smeruje do vzdialenosti 30 kilometrov. Viete, kam ukazuje? Smerom na najposvätnejšie miesto moslimov - Mekku.

4 fotografie

Až 210 metrov vysoký minaret

Mešitu z veľkej časti postavili z verejnej zbierky, do ktorej prispelo 12 miliónov Maročanov. Pred vstupom sa musíte vyzuť. Následne už vám nič nebráni fotiť – nie je to tu zakázané. A budete fotiť o106, pretože už prvý pohľad dovnútra vám vyrazí dych a až tu si uvedomíte, aké obrovské je toto veľdielo.

Podlaha z mramoru, stĺpy z ružovej žuly, strecha pokrytá vzácnym cédrovým drevom s nádhernými ručne vytesanými ornamentmi, 50 obrovských lustrov, z ktorých každý jeden váži 1 200 kg. Strop v strede mešity ju akoby rozdeľuje na dve časti. Počas leta sa totiž dá strecha otvoriť a efektívne vyvetrá vnútorné priestory.

7 fotografií

Detaily mešity Hassana II.

Po prehliadke vnútorných priestorov sa obujete a pozriete si poslednú časť mešity, ktorá sa celý čas nachádzala pod vašimi nohami. Ide o umývacie miestnosti, kde sa moslimovia pred modlením rituálne umyjú a následne sa odoberú k modlitbe. Tieto priestory sú pokryté 41 obrovskými fontánami v tvare lotosového kvetu.

Súčasťou mešity sú taktiež parné sauny hammam a tiež maličké múzeum. Na prehliadku mešity Hassana II. si vyhraďte aspoň hodinu či dve. Tieto priestory vám učarujú a bude sa vám odtiaľto odchádzať len veľmi ťažko.

Stojí za to prezrieť si aj vnútorné priestory mešity.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Rick's Café - kam za filmom Casablanca

Jeden z najznámejších podnikov v Casablance, ktorý poznajú milovníci známeho filmu, sa volá Rick´s Cafe. Nachádza sa asi 15 minút chôdze od hotela Ibis (a do 20 min peši od mešity) a leží akoby na rohu mediny. Ide o podnik, ktorý je výnimočný tým, že práve tu sa odohráva hollywoodsky trhák Casablanca z roku 1942.

Trošku sa teraz hrám so slovíčkami, pretože odohrával neznamená nakrúcal. Podnik Rick´s Cafe vznikol v roku 2004 ako priestor inšpirovaný filmom, a teda reštaurácia naozaj pripomína kulisy z filmu. Milovníkom filmu a estetiky odporúčam skočiť sem aspoň na kávu a uloviť ďalší zážitok počas prehliadky Casablancy.

Dokonalý interiér vám tu navodí príjemnú atmosféru a v prípade záujmu vám tu uvaria aj veľmi dobré jedlo. Skúste tajine so slivkami alebo niektoré špeciality stredomorskej kuchyne. Určite si však spravte rezerváciu vopred.

Kam na jedlo v Casablance #

Keď už sme načali tému jedla, poďme spolu za gurmánskymi zážitkami v Maroku. Čo sa týka jedla, ak by ste mali chuť na niečo veľmi lokálne v skromnejšom prostredí, nazrite do Casa Fish. V malej krčme lokálci pozerajú telku pri čajíku a viete si tam posedieť na peknej terase. Samozrejme, aj tu vám (ako na väčšine miest) ponúknu najmä nealko. Odporúčam dať si tu sladučký mätový čaj, ktorý vám prenesie chuťové poháriky do iného sveta a každý nálev vám bude chutiť inak.

Ak vám po prechádzke veľmi vyhladlo a máte chuť na marockú kuchyňu, mám pre vás dva tipy v okolí. Prvý je reštaurácia Des Fleurs, kde ochutnáte najlepšie marocké špeciality. Na výber je tu tradične z viacerých druhov tajine - od vegetariánskeho cez kurací až po jahňací. Samozrejme, k tomu kuskus alebo pastila. Výhoda Des Fleurs je okrem dobrého jedla hlavne poloha, pretože je blízko nášho hotela Ibis.

Čo sa týka marockej kuchyne, mám ešte jeden tip, ktorý som objavil pri potulkách v okolí Námestia Mohammeda V. Reštaurácia Al-Mounia sa nachádza za budovou súdu a v jej menu som naposledy našiel aj pastilu z holuba.

Sme však pri oceáne, a preto neznie ako zlý nápad ísť ochutnať aj nejaké tie morské potvory. Corniche by Palmeraie je miesto, kde ulovíte okrem ustríc a chobotnice aj gurmánsky zážitok. Nachádza sa na pobreží pod majákom a máte z nej pekný výhľad na oceán. Príjemnú atmosféru dopĺňa živá hudba. V našom prípade to bola diva, ktorá si nás získala aj pesničkou od Tiny Turner.

3 fotografie

Marocké gurmánstvo

Dva gurmánske tipy navyše

Reštaurácia Brasserie Le Tour (Casablanca) známa gastronomická firma v Casablance so špecialitami z francúzskej a marockej kuchyne. Reštaurácia je súčasťou hotela Sofitel a jedlo vám tu nielen že krásne naservírujú, ale aj výborne chutí. V BUBO odporúčame jahňacie kotlety, rizoto s mušľami alebo mušle na hráškovom pyré.

Reštaurácia Le Jasmine (Casablanca) hrá všetkými orientálnymi tónmi. Interiér pripomína rozprávky Tisíc a jednej noci a obklopia vás nádherné detaily. Le Jasmine sa špecializuje na jedlá marockej kuchyne v modernom prevedení - dokonalý kuskus, tajine na rôzne spôsoby, grilované kura a mnohé ďalšie. Za obed či večeru tu zaplatíte 30 až 40 eur na osobu.

Čo ešte vidieť v Casablance - bonusové tipy #

V základnej prehliadke Casablancy sme pre vás zhrnuli tie najklasickejšie a najzaujímavejšie pamiatky, ktoré za žiadnych okolností nesmiete vynechať a bez problémov si ich pozriete aj za jeden deň. Ak však pobudnete v Casablance dlhšie a budete z nej chcieť vyťažiť viac, tu je 10 bonusových BUBO tipov.

  1. Medina Casablanca - Hoci je medina vo Feze významnejšia, ani staré mesto Casablancy by ste nemali vynechať. Veľká časť centra je dnes bazárom, kde remeselníci predávajúci kožené výrobky, olejčeky, bielizeň, obuv, korenie či arganový olej - teda presne to, čo chcete nakúpiť v Maroku. Nezabudnite zjednávať, tu je to priam povinné.
  2. Hodinová veža - Vstupnou bránou do mediny je hodinová veža La Tour de l'Horloge na jednej zo vstupných brán do starého mesta. Je vysoká 20 metrov a je pomerne nová - rok dokončenia 1993. Je však spomienkou na starú vežu, ktorá bola zdemolovaná v roku 1948.
  3. Námestie Spojených národov - Námestie obklopené modernými budovami na skok od hodinovej veže. Pokojná štvrť s modernými budovami, ktorá však zároveň pripomína časy Maroka z dôb, kedy patrilo pod Francúzsko.
  4. Katedrála Notre Dame - Celým názvom Eglise Notre Dame De Lourdes je krásny kostol v Casablance. Elegantná architektúra a, ako už jej názov napovedá, mnoho francúzskych prvkov, hoci v modernejšom prevedení ako klasické katedrály Notre Dame z pevninského Francúzska.
  5. Kráľovský palác - Rezidencia marockého kráľa, ktorú navštevuje pri zvláštnych príležitostiach. Napríklad v roku 1985 tu došlo k stretnutiu s vtedajším pápežom Jánom Pavlom II. Palác je postavený v maurskom štýle a obklopujú ho krásne záhrady. Po Rabate je druhým najvýznamnejším sídlom kráľa.
  6. Mahkamat al-Pasha - Budova mestského súdu, ktorá však ani zďaleka nie je obyčajná. Tunajšia keramika, mozaiky a celkový tvar budovy vás nemôžu neuchvátiť. Kedysi to bolo sídlo guvernéra.
  7. Vila umení - Pekná záhradka, pokojné prostredie a k tomu vnútri diela umelcov z celého sveta. Milovníci umenia si tu prídu na svoje.
  8. Muzeum Abderrahmana Slaouiho - Milovníci múzeí by nemali vynechať toto konkrétne, v ktorom najlepšie spoznajú marockú históriu a tradície krajiny.
  9. Muzeum marockého judaizmu - Ponúka skvelý pohľad v spojitosti s históriou a kultúrou marockých Židov. Nájdete ho v srdci židovskej štvrte.
  10. Park Sindibád - Dobrý tip na výlet (nielen) s deťmi. Horské dráhy, vodné atrakcie, kolotoče -to všetko tu nájdete a ako napríklad v poľskej Energylandii, aj tu by ste vedeli stráviť celý deň a nenudiť sa.

Casablanca je v BUBO začiatkom našej cesty naprieč Marokom. Je to pekné mesto, kde môžeme vidieť, ako veľmi sa Francúzi v Maroku udomácnili. Budete počuť francúzštinu a tunajšie Art Deco vás skutočne nadchne. A keď sa z Casablancy vyberiete ďalej, budete už viac prispôsobení kultúrnemu šoku v podaní Maroka. No Casa vám zaručene bude chýbať a na prvý i posledný pohľad si ju zamilujete. 

Michal Repta

Michal Repta

Michal Repta

Michal už ako malý listoval encyklopédie a objavoval jeninečné miesta našej planéty. Dnes obrázky z knižiek premieňa na skutočnosť. V USA zažil nádhernú prírodu národných parkov ale aj ruch veľkomiest. V Katalánsku zase navnímal ako beží život v menších mestečkách na pobreží Stredozemného mora. Čas strávený v Palestínskom utečeneckom tábore ho naučil nesúdiť knihu podľa obalu a dobrovoľníctvo v Sumatranskej džungli mu ukázalo, čo všetko nie je samozrejmosť. Každá jedna cesta mu však priniesla poznanie, že najdôležitejšie je rešpektovať divrezitu spoločnosti na našej malej planéte a užívať si inakosť všetkých tých miest a hlavne ľudí. Verí, že práve toto je kľúč k loveniu zážitkov.

Zo zájazdu:

Michal Repta

Posledná úprava článku | Prečítané: 288

Mohlo by Vás zaujímať

Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania
Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne Casablanca

Casablanca Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Najväčšie mesto Maroka, ktoré poznáme minimálne z rovnomenného filmu. Casa, ako domáci nazývajú mesto Casablanca, má zhruba štyri milióny…

Michal Repta 13 min. čítania
Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka Blog

Blog Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Severná Afrika má mnoho „diamantov“, ale jedným, pre mňa špeciálnym, je určite pohorie Vysoký Atlas. Tento podmanivý svet, kde sa formovala arabsko…

Matej Bučko 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
B

Afrika  

Maroko


náročnosť

10 dní

Trvanie

4285
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.