Kde sa nakrúcal Pán prsteňov?

Kde sa nakrúcal Pán prsteňov?

Pán prsteňov a Stredozem. Fiktívny dej, postavy aj svet. Vidíte miesta ako Hobbiton, Rohan či Minas Tirith a želáte si, aby ste ich mohli vidieť aj v reálnom živote. Nie vždy je to úplne reálne, ale v tomto prípade áno. Možno nie všetky stavby, avšak prírodu, ktorú vidíte v trilógii Pán prsteňov či Hobbit, môžete vidieť aj na vlastné oči, hoci na druhom konci sveta.

Je všeobecne známou informáciou, že Pán prsteňov sa nakrúcal na Novom Zélande. Režisér Peter Jackson, štáb a herci tu strávili dlhé mesiace, aby preniesli na plátno populárne fantasy od J.R.R. Tolkiena. Podarilo sa to dokonale - Pán prsteňov je jedna z najobľúbenejších filmových sérií všetkých čias, získala 17 Oscarov a na Nový Zéland priniesla priam turistický ošiaľ.

Mnohé z miest, ktoré ste mohli vidieť na filmovom plátne, navštevujeme pravidelne. Veď BUBO je desiatky rokov najväčším organizátorov zájazdov na Nový Zéland. Pozrite si zoznam miest, ktoré poslúžili ako kulisa k jednotlivým scénam trilógie Pán prsteňov a Hobit a do krajiny s unikátnou prírodou sa budete chcieť vybrať okamžite.

Vitajte v Hobbitone!
Foto: Marek Melúch — BUBO

Hobbiton #

Naozaj niet lepšieho miesta na úvod tohto zoznamu ako na neuveriteľne krásnom mieste zvanom Hobbiton. Filmový štáb aj v skutočnosti postavil celú hobitiu dedinu na farme neďaleko mesta Matamata (len 16 km). Doplnil ju o hobitie príbytky zabudované do terénu. Hobbiton je, samozrejme, miesto, kde sa prvý diel - Spoločenstvo prsteňa - začína a predstavuje nám Hobitov, Gandalfa a Jeden prsteň.

Skutočný Hobbiton je otvorený aj pre verejnosť a dostupné sú prehliadky už od roku 2002. Takže ak ste vo filme obdivovali nízke obydlia, do ktorých sa vstupuje prostredníctvom malých kruhových dverí, ale aj úžasné zelené kopcovité okolie a malé vydláždené cestičky, určite tam zavítajte.

Miesto sa tiež dočkalo rozsiahlej modernizácie, keď ho opäť použili pre trilógiu The Hobbit od Petra Jacksona. Pri návšteve Hobbitona uvidíte hobitie diery rôznych mierok, ale predovšetkým Bilbov a Frodov domov Bag End.

Národný park Tongariro #

Známy národný park nájdete v strede Severného ostrova. Má rozlohu približne 796 km² a je domovom viacerých natáčacích miest, od pohľadu zrejme spoznáte, ktoré scény sa kde nakrúcali. Najpopulárnejšími a najnavštevovanejšími miestami tu sú Mount Ngauruhoe a vodopády Tawhai.

Mount Ngauruhoe - Hora osudu

Vďaka Pánovi prsteňov sa hora Ngauruhoe preslávila po celom svete. Dnes je najznámejšou prírodnou pamiatkou Nového Zélandu. Áno, táto hora poslúžila ako Mount Doom - Hora osudu, kde Sauron stvoril prsteň, ktorý vládol všetkým. A hlavný cieľ Frodovej misie - zničiť relikviu, ktorá by "horiacemu oku" prinavrátila moc.

Ngauruhoe je skutočná sopka ležiaca v parku Tongariro. Je vyše 2 200 metrov vysokou kopou popola, svojím vzhľadom pripomína sicílsku Etnu a túra hore nebude jednoduchá. Pochopíte, čo museli absolvovať Frodo a Sam v závere Návratu kráľa. Odporúčame tu vydať sa po turistickej trase Tongariro Crossing, ktorá ponúka jedny z najlepších výhľadov na Mount Ngauruhoe a umožňuje vám vyliezť aj na horu.

Vodopády Tawhai

V rozľahlom parku narazíte aj na fotogenické Tawhai Falls. Neveľký vodopád, skrz ktorý padá voda do krištáľovo čistého jazera, dnes ho nájdete aj na mapách pod prezývkou Gollum's Pool (Glumov/Glochov bazén). Ak si pamätáte scénu z Dvoch veží, kde Gloch loví ryby nevediac o tom, že Faramir a Strážcovia Ithilienu naňho mieria šípmi. Frodo mu v tom momente zachráni život.

Toto prostredie bolo pre film digitálne upravené vďaka technológii CGI, avšak je to skutočne pekné miesto samo o sebe aj bez efektov.

Mount Ruapehu

Slávna hora, trochu nezaslúžene v tieni Ngaurugoe. Lyžiarsky svah Tukino a táto hora boli perfektnou voľbou pre okolie brány do Mordoru - keď sa v Dvoch vežiach Frodo a Sam poobzerali po okolí predtým, ako začali zradný výstup. Niekoľkokrát tu aj zablúdili a točili sa v kruhoch.

Whakapapa

Možno si spomeniete na jednu z kľúčových scén na začiatku Spoločenstva prsteňov, ktorá naštartuje celý epický príbeh. Isildur odsekne Sauronovi ruku a usmrtí ho. Aspoň teda na zopár storočí. Lyžiarske pole Whakapapa stvárnilo miesto, kde sa táto bitka odohrala. Rovnako si však toto miesto môžete pamätať ako to, kde končí Návrat kráľa. Sama a Froda kráčajúc ku vchodu do Hory osudu napadne Gloch a začína sa záverečný boj.

Putangirua Pinnacles #

Temné a strašidelné miesto na úplnom juhu Severného ostrova. Aragorn, dedič trónu v Gondore, sa spolu s Gimlim a Legolasom vybrali získať si priazeň armády duchov, ktorá mala slúžiť následníkovi trónu. Keď hľadali prekliate miesto, zablúdili do Putangirua Pinnacles - na miesto, ktorého sa báli aj kone a vlastne všetko živé. V Návrate kráľa išlo o jeden z kľúčových elementov, ktorý naklonil misky váh v prospech dobra.

Táto oblasť v pohorí Aorangi na Severnom ostrove spôsobená eróziou trvajúcou viac ako stotisíc rokov sa vyznačuje bizarným zhlukom skalných vrcholov.

Regionálny park Kaitoke #

Kúsok od Wellingtonu bol regionálny park Kaitoke ideálnym miestom na nakrúcacie scén z Rokliny (Rivendell), hlavného sídla elfov, aj Arwen a Elronda. Peter Jackson použil niekoľko miest ako body pre Rivendell a jeho okolie. Kľukaté lesy so sviežimi zelenými stromami fungovali ako scenéria mimoriadne dobre ako domov pre najdominantnejších elfov v Stredozemi.

Miesto, ktoré patrí medzi vôbec tie najvyhľadávanejšie. Škoda, že samotné kráľovstvo je už dorobené počítačom. Nič to však nemení na fakte, že prostredie je krásne.

V blízkosti Upper Hutt je tiež Harcourt Park, ktorý použili v prvých filmových scénach Isengardu, domova Sarumana. Potom je tu rieka Hutt, jedna z riek používaných na scény z rieky Anduin.

Mavora Lakes Park #

Teraz zamierme na Južný ostrov a posledné scény z prvého filmu Spoločenstvo prsteňa. Mavora Lakes Park poslúžili ako priezračná rieka Anduin, kde sa Spoločenstvo vylodí a musí čeliť útoku Ohyzdov. V tejto oblasti sa tiež Boromir pokúsil ukradnúť Frodovi prsteň a Pipin s Chicom sa stali obeťami únosu. To všetko sa stalo v oblasti North Mavora.

V pokračovaní tejto scény v pokračovaní - Dve veže, použili polia a les pri jazere na scénu, kde Aragorn, Legolas a Gimli pátrajú po stratených Hobitoch na okraji lesa. V celej oblasti Mavora Lakes Park sa nachádzajú jazerá a rieky a zdá sa, že hory tvoria prstence okolo každej kvapky vody. Očaria vás svojimi bujnými lesmi a trávnatými plochami, ktorých korene siahajú až po okraj vody, kde sa chcú napiť.

Paradise

Na Južnom ostrove Nového Zélandu naozaj existuje miesto, ktoré sa volá Raj. Celkom príznačný názov pre mystický elfský les Lothlorien, kde sa Spoločenstvo po prvý raz stretlo s mocnou a krásnou Galadriel. Nachádza sa v blízkosti obľúbených turistických destinácií (aj u sprievodcov a klientov BUBO) ako Queenstown a Milford Sound.

South Mavora

Táto oblasť sa dokonale osvedčila aj na zobrazenie okraja Fangornského lesa. Možno si pamätáte scénu, keď Aragorn, Legolas a Gimli vystopovali Chicha a Pipina k hromade mŕtvych tiel orkov, ktoré zanechali jazdci z Rohanu. Vydesení Hobiti sa počas bitky ukryli, podarilo sa im utiecť do obávaného lesa, kde narazili na Entov (živé stromy). Pasienky premieňajúce sa na svieže lesy dokonale fungovali ako kulisa pre nočné bojové scény.

Kaňon Skippers #

Elfka Arwen je jednou z mála ženských postáv v trilógii. Jedna z najlepších scén Pána prsteňov však určite patrí jej. Keď Froda v Spoločenstve prsteňov napadli Nazguli, musela rýchlo utekať s ním na koni do svojej domoviny, aby ho ošetrila. Nazguli pritom dvojicu stále prenasledovali, Arwen ich však svojimi kúzlami "spláchla". 

Miesto, ktoré sa použilo pre túto scénu, sa nazýva Ford of Bruinen a nájdete ho v Skippers Canyon, ktorý sám o sebe vytvára dosť dobrý dojem. Kaňon v riečnom údolí pri Queenstowne je obzvlášť malebným miestom, cez ktoré preteká rieka Shotover a hory sa nachádzajú všade naokolo.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

Kawaru Gorge #

V jednej z na pohľad najúchvatnejších scén v celej trilógii, dokonca aj v porovnaní so všetkými úžasnými horami, pláva Spoločenstvo po rieke Kawarau a prichádza do Argonath na rieke Anduin. The Argonath je tiež známa ako Stĺpy kráľov - ide o gigantické obrnené sochy, z ktorých každá má predĺženú ruku a znázorňuje gesto „zastav“. Tu tiež posledný raz vydýchne Boromir.

Údolie Kawarau tiež ponúka miesto pre milovníkov adrenalínu - most Suspension Bridge, kde sa praktizuje populárny bungee jumping.

Národný park Fiordland #

Ďalšia vodná plocha, ktorá vo filmoch slúžila ako rieka Anduin, bola Rieka Waiau vo Fiordlande s mestom Te Anau. Táto rieka sa objavila v úvodných záberoch Spoločenstva prsteňa - pri predstavovaní Stredozeme. Peter Jackson chcel pre svoju scénu určitú zmes rieky, vysokých múrov a lesov a vybral si správne.

Svieže zelené svahy a steny dokonale poslúžili využitím prírodných krás Nového Zélandu, aby vyzerali presne tak, ako si mnohí ľudia predstavovali, že budú vyzerať najkrajšie časti Stredozeme.

Rovnako toto miesto znázornilo aj hrboľatý les Fangorn - konkrétne Snowdon Forest, ktorý bol ďalším domovom Entov, na ktorých neskôr narazili aj Aragorn, Legolas a Gimli a uvideli tu znovuzrodeného Gandalfa Bieleho.

Kepler Mire

Taktiež Mŕtve močiare si možno pamätáte z filmov, kde Frodo prepadne kúzlu ducha a spadne do močiaru, no Gloch ho zachráni. Kepler Mire vytvoril perfektnú polohu so svojím sklonom k hmlistému počasiu a zároveň a nízkej oblačnosti.

Filmový štáb nemusel takmer nič urobiť, aby rašelinisko vyzeralo ako strašidelné miesto plné duchov tesne pod vodnou hladinou. Fiordland má tiež Kepler Track, ktorý umožňuje malebnú turistiku. V okolí sú nádherné vodopády, hory a jazero Manapouri.

Hory Nového Zélandu - nádherné prostredie, ktoré poslúžilo ako Rohan.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Mount Sunday #

V druhom dieli Dve veže sa dočkáme postáv ako kráľ Theoden, Eomer a Eowyn. Veľkú časť filmu strávime v kráľovstve Rohan. Skutočne nesmierne fotogenické miesto a úrodné polia obkľúčené horami. Tou najvyššou tu je Mount Sunday. Jej okolité prostredie slúžio ako Edoras, hlavné mesto Rohanu, spočívajúce na kopci.

Štáb tu postavil scénu na nakrúcanie a potom všetko rozobral. Môžete tu dokonca zaparkovať v blízkosti hlavného miesta natáčania na Hakatere Potts Road v blízkosti jazier Ashburton. Následne vás čaká trek dlhý necelý kilometer až na vrchol a výhľady, ktoré sa naskytnú, budú presne ako z filmu. Miesto sa totiž nachádza v južných Alpách neďaleko veľkých hôr, ako sú Mount Taylor a Mount Cook, čo zaručuje naozaj fenomenálne výhľady.

Mount Aspiring National Park #

Pokračujeme v prehliadke národných parkov Nového Zélandu, ktoré využíva Peter Jackson, prichádzame do národného parku Mount Aspiring, kde sa natáčali rôzne scény. Tento veľký národný park na západnom pobreží Južného ostrova slúžil na najrôznejšie zábery krajiny vrátane rôznych zasnežených vrcholkov Hmlistých hôr.

O niečo dostupnejšie miesta na návštevu však zahŕňajú Dan's Paddock a Dart River Valley, ktoré použili pre krajinu okolo Isengardu, hoci údolie Dart River v postprodukcii dosť výrazne zmenili.

Rees-Dart Track

Predtým, ako Gandalf po prvý raz dorazí do Isengardu a odhalí zradu Sarumana, ktorý už v tom čase slúžil Sauronovi, najprv cestuje na koni po nádhernej ceste so zasneženými horami v diaľke. Peter Jackson hladko spojil Rees-Dart Track a národný park Mount Aspiring, aby vytvoril meniacu sa scenériu Gandalfovej veľkolepej jazdy.

Pozrite si našu ponuku zájazdov na Nový Zéland.

Ľadovec Františka Jozefa #

Franz Josef Glacier je celkovo jedným z najlepších miest na Novom Zélande a fakt, že je spojený aj s Pánom prsteňov, dodáva ďalší dôvod na návštevu. Samotný ľadovec sa vo filmoch neobjavil, skôr filmári využili scenériu z údolia ľadovca Franza Josefa smerom k Mount Gunn v údolí Waiho. Tento neuveriteľný pohľad je to, čo uvidíte, keď sa pozdĺž Bielych hôr rozsvietia majáky na vrchole hôr, ktoré volajú o pomoc Gondoru.

Mount Victoria #

Určite si pamätáte na scénu z prvého filmu, keď štyria Hobiti utekali pred Nazgulmi na koňoch, ktorí ich prenasledovali. Skutočne dramatická a nervydrásajúca scéna sa nakrúcala na Mount Victoria. Tu sa Hobiti schovávali pod koreňmi obrovského stromu pred sluhami Saurona. Ikonické stromy by ste pri prehliadke tohto miesta určite spoznali.

Mount Owen #

Dimrill Dale a bane v Morii - to je ďalšia lokalita, na ktorú nikto nemôže zabudnúť. Moria je miesto, kde Spoločenstvo príde o člena po "smrti" Gandalfa, ktorý sa pokúsi ochrániť členov skupiny a pošle do hlbokej jamy obrovského ohnivého démona zvaného Balrog.

Zatiaľ čo jaskyňa bola svojho času majstrovským dielom CGI, Mount Owen je oblasťou, kde sa skupina dostane preč z Morie po tom, ako Gandalfa stiahne Balrog so sebou do nekonečnej jamy. Postava, ktorú stvárnil Ian McKellen, tu však nepovedala svoje posledné slovo.

Mount Olympus a Jazero Boulder #

Saruman používal všetku mágiu, ktorú mal k dispozícii, aby ukončil existenciu Spoločenstva a získal prsteň. Oblasť Mount Olympus/Boulder Lake je miestom, kde Crebain, Sarumanove čierne vrany, hľadali deviatku, keď sa tá schovávala pod skalnatým výbežkom, aby ju nezazreli.

Rees-Dart Track #

Predtým, ako Gandalf po prvý raz dorazí do Isengardu a odhalí Sarumanovu zradu, ktorý už v tom čase slúžil Sauronovi, najprv cestuje na koni po nádhernej ceste so zasneženými horami v diaľke. Peter Jackson hladko spojil Rees-Dart Track a národný park Mount Aspiring, aby vytvoril meniacu sa scenériu na Gandalfovej veľkolepej jazde.

12-míľová delta #

Tábor Ithilien bol ďalšou krátkou, ale nezabudnuteľnou časťou Frodovej, Samovej a Glochovej cesty. Pri ceste k Hore osudu si potrebovali oddýchnuť, a tak našli kemp v krásnom zalesnenom prostredí. Tu tiež uvideli Faramira a Strážcov Gondoru, ako porazili armádu s obrovskými olifantmi (niečo medzi slonom a mamutom). Išlo tiež o vtipnú scénu, v ktorej sa riešilo, ako správne uvariť rybu a zemiaky.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 1378

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrajšia časť Nového Zélandu Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšia časť Nového Zélandu

Južný ostrov Nového Zélandu patrí k najkrajším prírodným miestam na svete. A jeho západné pobrežie je známe nádhernou prírodou, dažďovými pralesmi,…

Veronika Hulíková 10 min. čítania
Auckland - mesto plachiet Auckland

Auckland Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov…

Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Bora Bora, Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

10298
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

22 dní

Trvanie

7390
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

6653
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

5995

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.