Pre milovníkov vína je dnes krajinou, ktorá je znakom najvyššej kvality, vinárskych inovácií a nezabudnuteľnej chuti tunajších odrôd. Hoci sa na vinárskej mape sveta ocitol Nový Zéland relatívne nedávno, už zhruba pred štyridsiatimi rokmi sa mu podarilo prepísať poučky o tom, ako vonia a chutí Sauvignon blanc. Vytvoril tak vinársku klasiku, ktorá dnes patrí k tým najobľúbenejším na svete.

Skvelé novozélandské vína sú, pochopiteľne, neodmysliteľnou súčasťou aj našich zájazdov do tejto čarovnej krajiny. Po noci, strávenej v meste Kaikoura na Južnom ostrove, ktorého meno v preklade z maorčiny znamená pokrm z langúst, vyrážame hneď ráno do najznámejšej vinohradníckej oblasti Nového Zélandu. Náš cieľ je jasný, chceme tieto famózne langusty zaliať tým najlepším, čo táto krajina ponúka...

Marlborough – kraj umelcov vína #

Ukázalo sa, že ranné vstávanie sa vyplatilo – stihli sme fascinujúce pozorovanie veľrýb, pre ktoré je zátoka pri Kaikoure známa. Úžasný zážitok vo forme dva a pol hodinovej plavby – exkluzívneho morského safari, ktoré nadchne všetkých. Vidíme veľryby a unikátne delfíny dusky, ktoré sú endemické práve pre Nový Zéland. Pozrieme sa na miesto, kde odpočívajú tulene, čaká nás príjemná cesta východným pobrežím Južného ostrova, ktorá nás po dvoch hodinách jazdy privedie do najväčšej a najznámejšej vinárskej oblasti Marlborough. Rozprestiera sa v dvoch úrodných údoliach Wairau a Awatere, kde 2395 hodín ročne svieti slnko. Kraj je preslávený dvoma odrodami Sauvignonu Blanc a Pinot Noir, ktorým sa tu darí jednoznačne najviac. Unikátne poveternostné podmienky, hory, príjemná prímorská klíma a dostatok slnka sú skvelé podmienky, ktoré umožňujú miestnym vinárom pristupovať ku každej jednej fľaške ako k umeleckému dielu. Do Marlborough chodíme s BUBO pravidelne na obľúbené ochutnávky, ktoré bývajú ozaj veľkým zážitkom a spájajú v sebe lásku k výbornému jedlu a dokonalému vínu.

Svetom sa náhle šírilo, že ani Austrália nevie spraviť taký iskrivý Sauvignon s trochou džezu a sexu v chuti, ako ho robia v Marlborough...

Kaikorura a príjemná cesta smerom do Malborough

Ako sa to celé začalo?Vinič priniesol do krajiny James Busby , rodák zo Škótska,  považovaný za otca austrálskeho vinárskeho priemyslu. O ďalší rozvoj vinohradníctva a vinárstva sa tu postarala, možno prekvapivo, katolícka cirkev. Práve tunajší duchovní tu  totiž založili vinárstvo v Hawke’s Bay – Mission Estate Winery, ktoré začalo ako prvé víno predávať a predáva ho dodnes. Z hľadiska vinárskej histórie je Nový Zéland stále úplným nováčikom, veď ešte v roku 1960 disponovala necelými 400 hektármi viníc. Vinohrady sa rozprestierali prevažne v Aucklande a pozdĺž zátoky Hawke's Bay. V roku 1980 už plocha viníc predstavovala 5 600 hektárov. V súčasnosti je na Novom Zélande vysadených viac ako 30 000 hektárov viníc. Na Novom Zélande je niekoľko oblastí, kde sa vínu skvele darí. Celkovo tu nájdeme desať hlavných vinohradníckych oblastí, ktoré sa tiahnu naprieč Severným aj Južným ostrovom, no najznámejšou oblasťou je jednoznačne Marlborough.

Rozmachu tunajšieho vinárstva pomohol do veľkej miery úspech dnes chýrneho novozélandského Savignonu Blanc na londýnskej výstave v roku 1976. Aj keď prvá doložená zmienka o tejto odrode na ostrove je už spred vyše dvesto rokov. Anglické noviny vtedy písali: Ovčiaci z Nového Zélandu dali na frak Francúzom a svetom sa šírilo, že „ani Austrália nevie spraviť taký iskrivý Sauvignon s trochou džezu a sexu v chuti.

Od roku 2007 nepretržite stúpa vývoz a obľuba novozélandského vína vo svete, pričom objem exportu vína Nového Zélandu v posledných rokoch vzrástol natoľko, že prekonáva aj exporty ovčej vlny.

Vinohrady oblasti Malborough
Foto: Robert Taraba — BUBO

Celebrita medzi vínami - Babich #

V roku 1916, keď bol novozélandský vinársky priemysel ešte v plienkach, vyrobil svoju prvú fľašu vína istý Josip Babich. Tým odštartoval jeden z najslávnejších vinárskych príbehov krajiny. Josip prišiel spolu so svojimi bratmi na Nový Zéland za lepším životom ako 14-ročný, v roku 1910. Keď jeho rodičia videli, že v Dalmácii ich nečaká radostná budúcnosť, za pomoci kňaza a celej dediny sa zložili na palubné lístky a piatich zo siedmich synov poslali na zasľúbený Nový Zéland... Prešli roky a dnes patrí vinárstvo Babich k najprominentnejším novozélandským rodinným vinárstvam, vyrábajúcim trinásť rôznych druhov vín.

Značka Babich je v súčasnosti kľúčovým hráčom novozélandského vinárskeho priemyslu s povesťou výrobcu naozaj svetových vín, vyvážaných do viac ako 35 krajín sveta. Joe Babich, známy ako jeden z najtalentovanejších a najrešpektovanejších novozélandských výrobcov vína a odborníkov na tento mok, sa pripojil k otcovi a bratovi Petrovi, pracujúcim v rodinnej firme v roku 1958 ako šéf výroby. Dnes je 70-ročný Joe výkonným riaditeľom vinárstva Babich, pričom je stále aktívne zapojený do výroby vína. Jeho brat Peter je prezident spoločnosti a Petrov syn David je generálny riaditeľ. K rodinnej firme sa zanedlho pripojí už tretia generácia mena Babich. Napriek tomu, že centrála spoločnosti Babich a taktiež hi-tech vinárstvo je situované vo východnej časti Aucklandu, Babich má 50% podielov aj v Marlboroughskom vinárstve a vlastní sedem viníc, strategicky situovaných po celej krajine tak, aby dopestovali to najkvalitnejšie hrozno. Meno Babich dnes  mnohonásobne presiahlo pôvodné sny zakladateľa vinárstva Josipa Babicha, ktorý na začiatku minulého storočia začal vysádzať na svahoch tohto krásneho kraja prvé sadenice viniča...

Nové trendy a edície Sauvignonov #

K aktuálnym pokladom vinárstva Babich patrí nová edícia Te Henga – veľmi príjemné, ľahké a k tomu aj cenovo dostupné víno, ktoré perfektne odzrkadľuje klasický novozélandský štýl Sauvignonov. Jeho výrazne ovocný buket s tónmi egrešov, marakuje, čiernych ríbezlí, limetky a citrónovej trávy plynulo prechádza do veľmi sviežej, neskutočne šťavnatej chuti, ktorá takmer identicky kopíruje vôňu. Víno si získalo svoj jedinečný názov Te Henga vďaka maorskému pomenovaniu lokálnej pláže Bethells, ktorú zvykla rodina Babichovcov po mnohé generácie navštevovať. Vďaka jej blízkosti k samotnému vinárstvu dodnes trávia Babichovci na Te Henga mnohé spoločné chvíle. Víno odporúčame servírovať ako aperitív, alebo v kombinácii s grilovaným kuracím mäsom, morskými plodmi či sladkovodnými rybami. Servírujte dobre vychladené pri teplote 8-10°C.
Víno z vinárstva Babich si môžete kúpiť exkluzívne u nášho partnera Provino.

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo je veľký sympaťák, ktorý si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Ako zachytiť leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Nový Zéland – Stredozem (Komfort)

Zo zájazdu: 3x naj Afriky

Beata a Dezider

Posledná úprava článku | Prečítané: 705x

SERIÁL BLOGOV O COVID-19

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

16 dní

Trvanie

4460
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

23 dní

Trvanie

5950
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

17 dní

Trvanie

4490
K

Austrália a Oceánia  

Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland


náročnosť

17 dní

Trvanie

6300

BUBO Covid garancia v cene

Preplatíme vám test aj domácu karanténu