Kung-fu - bojové umenie a jeho duša

Kung-fu - bojové umenie a jeho duša

Autorom blogu je Ivana Žibritová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Svet podľahol bojovému umeniu, ktoré bolo v Číne populárne už viac ako dve tisíc rokov. Nazýva sa kung-fu. Fascinujúca minulosť čínskeho bojového umenia v Šaoline - rodiskom kung-fu bola prvýkrát zaznamenaná začiatkom 6. storočia nášho letopočtu a dodnes je súčasťou mnohých tréningových programov bojových umení. „Kung“ znamená energiu a „fu“ čas. Pripisuje sa indickému prorokovi, ktorý ho pôvodne zaviedol. Kung-fu sa skladá z 18 pohybov, ktoré sa učili v chráme Šaolin, aby sa vyvinulo a vybudovalo silné telo, ktoré malo zabrániť strážcom chrámovej stráže zaspať počas meditácie.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Bez ohľadu na to, či má toto bojové umenie ezoterickú alebo atletickú podstatu, je to tajomné a pútavé umenie. Pre jeho žiakov ide však o namáhavú cestu plnú prekážok a posiatu neúspechom. Na našich BUBO zájazdoch v Číne si v Akadémii Zlatého leva vychutnávame efektné predstavenie ako ukážku nezvyčajných zručností. Pozrite sa s nami, čo si myslí o sile kung-fu žiak majstra v Šaoline a kam sa spolu vydáme loviť naozaj luxusné zážitky.

Zručnosť bojovníkov #

Postupom času sa pojem kung-fu spojil s predstavami o statočných a výnimočných bojovníkoch. Môže to byť však aj dokonalosť v kaligrafii, maľbe alebo inej ľubovoľnej oblasti. Filozofia kung-fu učí schopnosti prechádzať z nehmotného do pevného stavu, čo v jednoduchosti znamená trpezlivo spoznať svoje vnútorné schopnosti, ktoré nevidno navonok. Túto myšlienku opisuje jedno čínske príslovie: „Krásne kvety, ale korene žiadne,“ ktoré poukazuje na krásu navonok, ale aj chýbajúci základ.

Bojové techniky sa obvykle radia do dvoch skupín. „Mäkké“ - vnútorné učenie a „tvrdé“ - vonkajšie učenie. Prvá skupina zahŕňa pomalé pohyby a ľahkosť, zatiaľ čo druhá skupina predstavuje rýchlosť a typické prudké údery. Všetky mäkké učenia vychádzajú z taoizmu a tvrdé učenia sa inšpirujú budhizmom.

Filozofia taoizmu zohráva významnú úlohu. Prvýkrát ju praktizovali čínski mnísi, ktorý neskôr založili chrám Šaolin. Taoizmus, ktorý založil Lao-Tzu, učí o živote v harmónii s prírodou, ľuďmi a sebou samými. V kombinácii s kung-fu ide o to uvedomiť si, že všetko je prepojené a všetko, čo robíme, ovplyvňuje dianie okolo nás. Cieľom kung-fu je udržať harmóniu a rovnováhu. Rovnako tvorí budhizmus každodennú náplň života mníchov v kláštoroch.

V skutočnosti väčšina škôl vyučuje kombináciu oboch tvrdých a mäkkých učení, ktoré vyvinula v 18. storočí sestra Ngmui z chrámu Šaolin. Študoval ich aj slávny Bruce Lee a tento štýl je obľúbený najmä u začiatočníkov, ktorí sa chcú rýchlo zdokonaliť. Dnes sa vyučuje viac ako 300 štýlov tohto bojového umenia.

Sledujeme výcvik bojovníkov z prvej ruky.
Foto: Ivana Žibritová — BUBO

Na našich BUBO zájazdoch spoločne pozorujeme, že bojové umenia sú oveľa viac, než len bojové techniky. Sú hlboko zakorenené v kultúrnych a historických aspektoch spoločností, z ktorých pochádzajú. Príbehy, ktoré sprevádzajú toto umenie, sa po generácie zachovávajú a pretvárajú do mýtov a legiend, ktoré slúžia nielen na pobavenie, ale ukazujú aj hodnoty a ponaučenia.

V priestoroch Šaolinu pozorujeme na našich prehliadkach, že šaolinskí mnísi sú synonymom pre zdatnosť v bojových umeniach. Legendy hovoria o ich neuveriteľnej sile, obratnosti a schopnosti odolávať extrémnej bolesti. Mýty o šaolinských mníchoch často zahŕňajú aj vývoj jedinečných štýlov v pozorovaní zvierat, čo viedlo k vytvoreniu kung-fu.

Študenti často hovoria, že ako postupujú vo svojom raste, zdá sa, že aj iné časti ich života sa zlepšujú. Žiaci v Šaoline sa riadia prírodným zákonom, ktorý hovorí, že iba najsilnejší prežíva. Osvojili si preto zručnosti, ktoré jednotlivým zvieratám pomáhajú prežiť.

Šaolin v priebehu rokov

11. st. p. n. l. 6. st. n. l. 7. st. 14. st.

polovica 16. st.

prelom 19. st. 1928 1940's 1966 1972 1982 1999 2010
Najstarší čínsky odkaz na bojové umenia Založený chrám Šaolin Trinásť šaolinských mníchov sú poctení cisárom za boj s odporcami dynastie Tang Chrám vyplienený nájazdníkmi

Šaolinskí mnísi pomáhajú bojovať proti japonským pirátom na čínskom pobreží

Bojovníci podnecujú Boxerské povstanie, aby spochybnili západný vplyv Vojvodca Shi Yousan podpálil šaolinský chrám a zničil jeho knižnicu vrátane textov starovekých bojových umení Šaolinskí mnísi prepadli japonských vojakov hliadkujúcich v blízkosti chrámu Červené gardy kultúrnej revolúcie pustošia chrám Šaolin a porazia zopár zostávajúcich mníchov Začína Kung Fu televízny seriál, ktorý Američanom predstavuje chrám Šaolin Jet Li zobrazuje hrdinského mnícha v Šaolin chráme, ktorý spúšťa šaolinské šialenstvo v Číne Shi Yongxin sa vracia ako 30. opát Shaolin chrámu Šaolin chrám sa stáva kultúrnym svetovým dedičstvom pod ochranou UNESCO
Vstupujeme do šaolinského chrámu.

Vstupujeme do šaolinského chrámu.

Chrám Šaolin #

Bojovní mnísi sú synonymom čínskeho umenia kung-fu. Bojové umenie a duchovný život tvoria každodennú náplň života mníchov v kláštore. Chrám založil mních Ba Tuo, ktorý v týchto umeniach vynikal. Jeden z jeho dvoch žiakov sa podľa legiend dokázal jedným skokom vyšvihnúť na strechu.

Na rozdiel od iných bojových umení v chráme Šaolin, bojové umenie pestuje zmysel pre zbožnosť a správny štýl života. Chrám otvorili mníchom, ktorí odmietali iné kláštory a stali sa aj útočiskom pre vojakov a žoldnierov, ktorí boli často zbehlí v bojových umeniach. Tento jav pomáhal chrániť chrám pred útokmi zvonku a vďaka rastúcej cisárskej podpore sa zväčšovalo jeho bohatstvo. Mnísi zo Šaolinu boli často vyzvaní, aby bojovali za cisársky dvor, a tak vznikla armáda mníšskych vojakov.

Chrám bol počas svojej histórie viackrát vyplienený a vypálený. Okolo chrámu sa ako huby po daždi rozmnožili školy bojových umení a ich študentov často zahliadneme aj na našich BUBO zájazdoch, ako cvičia v areáli chrámu.

V komplexe sa nachádza aj slávny Les pagod zhruba 200 metrov od chrámu. Každá zo stovky pagod pripomína pozoruhodného mnícha. Na tomto „cintoríne“ nájdeme takmer 250 zachovaných pagod patriacich budhistickým mníchom, odkiaľ sa vydajú na cestu reinkarnácie a oslobodenie duše. Pre taoistov sú pohreby vykonávané na inom mieste a pohreb sa uskutoční uložením tela do rakvy, preto ich nepochovávajú na jednom mieste.

Songshan #

Horská domovina legendárnych bojovníkov z kláštora Šaolin sa nachádza v provincii Chenan a je tiež ústrednou horou piatich posvätných taoistických vrcholov a miestom pravdepodobne najstaršej taoistickej svätyne v Číne – chrámu Zhongyue. Jeho pôvod siaha až do roku 215 p. n. l., avšak súčasné budovy sú omnoho novšie. Na hrebeň Songshan (hory na západe) sa vyveziete pohodlne lanovkou, kde sa môžete prechádzať medzi skalami a stromami a uloviť skvelý zážitok.

Legendy o kung-fu

Umenie kung-fu je opradené mnohými legendami. Keď prvýkrát prišiel zbožný mních, ktorý stál pri zrode Šaolinu kázať budhizmus, zistil, že tunajší mnísi nemajú dostatok telesnej sily k tomu, aby zvládli dlhé hodiny zenových meditácií. Na základe poznania indickej jogy vytvoril systém na zlepšenie telesnej zdatnosti mníchov.

Les pagod detailnejšie - jeden z najkrajších pohľadov.
Foto: Adam Záhorský — BUBO

Superstar alebo tieňoví hráči? #

V tieni legendárneho čínskeho chrámu Šaolin sa žiaci majstrov kung-fu stretávajú s meniacim sa svetom bojových umení. Budhistickí mnísi cvičia radi kung-fu aj na vrchole hôr, kde trávia svoj čas roky pre dosiahnutie svojich cieľov.

Tínedžeri na škole v Šaoline denne trénujú výpady pästí a nôh, aby si vybudovali výdrž. Mesto Dengfeng sa stalo hlavným mestom Číny v kung-fu a môže sa pochváliť viac ako 60 školami bojových umení s viac ako 35 000 študentmi z celej Číny, ktoré tu vyrástli za dve posledné desaťročia.

Študenti v komplexoch neďaleko pohoria Songshan patria k mimoriadnym osobám vo veľkom meradle. Žiaci vystúpili napríklad aj na otváracom a záverečnom ceremoniáli olympijských hier v Pekingu. Školy tu rastú ako kasína v Las Vegas. Areály sú zdobené nástennými maľbami bojovníkov kung-fu, drakov a tigrov.

Tieto školy zapĺňajú svoje rady chlapcami (a čoraz viac aj dievčatami) z každej provincie a sociálnej triedy, vo veku od 5 do 20 rokov. Študenti sa delia na svetských žiakov a bojových mníchov. Kto sa chce stať bojovým mníchom, musí vynikajúco ovládať kung-fu a byť oddaným budhistom. Tento titul žiakom udeľujú ich majstri. Nikto iný toto privilégium nemá.

Bojoví mnísi môžu svoju školu reprezentovať na vystúpeniach v zahraničí a prinášať jej tak česť a slávu. Kvôli extrémnej námahe, ktorú musia vynaložiť pre získanie tohto titulu, ho získajú len tí najlepší z najlepších. Nároky sa nezľahčujú, práve naopak, behom výcviku sa stupňujú.

Náročnosť tréningov sa časom stupňuje.

Náročnosť tréningov sa časom stupňuje.

Vždy sa berie do úvahy, či má adept na študenta dostatok nadania a schopností. Pozerá sa na jeho telesný a zdravotný stav a vzrast. Svetský žiak má byť zdravý a spĺňať určité kritéria výšky a hmotnosti. Iba mimoriadne silní jedinci s dobrou kondíciou a neochvejnou budhistickou vierou sa môžu usilovať o výcvik pre bojových mníchov. Požiadavky na svetských mníchov sú menej prísne. Najdôležitejšie je začať v čo najútlejšom veku. Šaolinské kung-fu síce nemá žiadne vekové limity, ale deti sa učia rýchlejšie a sú obratnejšie.

Niektorí prichádzajú v nádeji, že sa stanú filmovou hviezdou, alebo získajú slávu ako kickboxeri. Iní prichádzajú, aby sa naučili zručnostiam, ktoré im zabezpečia dobrú prácu v armáde, polícii alebo v súkromnom sektore ochrany. Niekoľkých posielajú rodičia, aby sa naučili disciplíne a tvrdej práci. Šesť dní v týždni, jedenásť mesiacov v roku areály ožívajú na úsvite zástupmi študentov oblečených v rovnakých teplákových súpravách cvičiacich kung-fu. Zborovo udierajú a kopú, ich hlasy prerušuje ranný kľud, keď opakujú kadenciu svojho majstra. V súčasnosti v škole v Šaoline vyučujú dvaja najznámejší veľkí majstri. Jeden vedie svetských žiakov a druhý je cvičiteľ bojových umení.

Na ceste k formovaniu všetkých týchto vlastností sa učia prijímať ťažkosti, napríklad aj v takých formách, že v noci študenti spia v nevykúrených izbách. Beh ohľadu na teplotu sa trénuje vonku, často pred východom slnka. Cvičia drep s ostatnými študentmi na svojich pleciach, aby získali silu do nôh. Denne žiaci trénujú dve hodiny základné cviky ohybnosti, aby svoje telo pripravili na techniky, ktoré ich čakajú počas dňa.

Momentka z najslávnejšieho chrámu Ríše stredu.
Foto: Adam Záhorský — BUBO

Po týchto cvikoch prichádzajú na rad bojové techniky bez zbraní aj so zbraňami. Jedno kolo trvá 40 sekúnd, ale precvičuje sa štyri hodiny. Každý výpad sa musí stať prirodzenou súčasťou žiaka. Musí byť kedykoľvek vedený bezchybne a plnou silou. Na konci výcviku musí každý žiak predviesť ľubovoľnú techniku, aby vynikla jeho individualita a prednosti.

Ohybnosť je rozhodujúca. Čím ohybnejší je žiak, tým viac bolesti dokáže zniesť. Čím viac bolesti znesie, tým rýchlejšie postupuje vpred. Prvý a druhý stupeň sa sústredí na ohybnosť. Odporúča sa začať v piatom alebo šiestom roku života. Ten, kto zvládne základnú úroveň, prejde do pokročilejšieho nácviku. Sila vôle je dôležitejšia, než telesný stav, a to odráža cieľ kung-fu.

Ako sa dostať do Šaolinského chrámu

V BUBO navštevujeme Šaolinský chrám (UNESCO) po prehliadke tradičných uličiek krásneho mesta Luoyang a jaskýň Longmen. Práve Luoyang je skvelým východiskovým bodom na návštevu chrámu Šaolinov.

Vyskúšajte naše zájazdy:

5 fotografií

Kung-fu, tréningy a vystúpenie

Strava bojovníkov je rovnako prostá ako ich spôsob života. Keďže denne absolvujú veľmi náročné tréningy, každá škola pripravuje pre svojich žiakov vegetariánsku stravu v školskej kuchyni. Podávajú sa napríklad sójové výhonky alebo knedličky varené na pare s ryžou. Keďže budhizmus nedovoľuje ubližovať živým bytostiam, budhisti sú vegetariáni. Mäso nejedia ani žiaci, ani majstri.

Majstri veria, že osvojenie si všetkých techník trvá dlhšie ako jeden ľudský život.

Pri prechádzaní areálu školy si všímame stromy, ktoré majú stovky rokov a nápadne vyhĺbené diery. Mnohí ľudia sa pýtajú, aké zviera takéto diery vytvára. Pravda je taká, že pri sústredení a učení sa techník trpezlivosti sa študenti prstami zapierajú do stromu a tie diery vytvárajú oni sami svojou silou. Vyzerá to ako nenáročné cvičenie. Prsty sú popretkávané nervami a tento spôsob nazývaný Piao Chang je ukážkou, ako posilovať ľudské prsty, ktoré sú mimoriadne citlivé na bolesť, a preto sa považujú za slabé.

Tieto cviky sa vykonávajú až dokým prsty nie sú dostatočne silné. Tlačí sa napríklad aj do fazule alebo hlinených nádob. Rovnako v chrámovom komplexe v hlavnej sieni je podlaha nerovnomerná, a to je dôsledok trénovania kung-fu techník. Kamenná podlaha sa „zvlnila“ v dôsledku neustálych tréningov.

Nikde sa nepíše návod, ako sa rýchlo a ľahko stať majstrom. Jedine nekonečné cvičenie, veľké úsilie a úplná oddanosť sú kľúčom k zvládnutiu techník kung-fu. Kung-fu bolo historicky výrazom pre zvládnutie nejakej činnosti. Výsada nazývať sa majstrom je len výsadou tých najlepších.

Prečo má budhistický mních ovládať kung-fu?

Legenda tvrdí, že pred 1 500 rokmi vybudoval oddaný cisár Siao Wen kláštor pre mnícha, ktorý pochádzal z Indie. Cisár bol oddaným budhistom. Kláštor sa ale nachádzal v odľahlej horskej oblasti a jeho obyvateľov ohrozovala divoká zver a lupiči. Mnísi preto kvôli sebaobrane začali cvičiť kung-fu. Ako zbrane im slúžili náradia, ktoré používali pri každodennom obrábaní pôdy. V horách nemali dostatok pomôcok na cvičenie, a tak používali všetko, čo mali k dispozícii. Nakoniec vybudovali jednoduchý, ale sústavný a dlhodobý režim výcviku, ktorý behom svojej histórie určil podobu kung-fu do dnešných dní.

Biely tiger a zelený drak #

Chrámy sú neoddeliteľnou súčasťou každej školy. Sú často postavené na úbočiach hôr. Nielen preto, že hory sú často popretkávané taoistickými alebo budhistickými mýtmi, ale tiež preto, že zelený drak a biely tiger sledujú horské hrebene a napĺňajú zem qi alebo „kozmickou energiou“.

Zásadný význam má harmónia. Yin (ženská, temná, chladná a mesačná sféra), ktorá by mala byť v rovnováhe s Yang (mužský, svetlý, teplý, slnečný a jasný princíp).

Yin a Yang #

Lao-Tzu (zakladateľ taoizmu) vytvoril koncept Yin a Yang, aby vysvetlil, že všetky veci majú dva aspekty. Oboje sú nevyhnutné a harmóniu možno dosiahnuť len hľadaním rovnováhy energií Yin a Yang. Príklady sú horúce a studené, svetlé a tmavé, muži a ženy. Toto je dôležitý koncept v kung-fu, pretože súvisí s rozvojom fyzickej sily v technikách bojového umenia. Tento pojem je zachytený v taoistickom symbole zloženom z vonkajšieho kruhu, ktorý reprezentuje vesmír.

Kruh je rozdelený na časť Yin (čierna) a časť Yang (biela), pričom zakrivená čiara tieto časti oddeľuje. Táto čiara symbolizuje stav toku (Qi). Tieto sily sú dobre predstavené v povahe vody, ktorá je slabá, ale zároveň nesmierne silná. Povaha vody je veľmi dôležitou súčasťou ústredného konceptu taoizmu, ktorý sa usiluje o vykonanie niečoho, alebo paradoxne „akcie bez konania“.

3 fotografie

Potulky Luoyangom a Šaolinom

V taoizme Qi znamená vzduch alebo dych a považuje sa za základ života. Veľmi zjednodušene povedané, je to druh životnej energie alebo sily, ktorá je tekutá a neustále sa mení. Qi je dôležitá energia, ktorú môžeme použiť na dosiahnutie rovnováhy.

V ľudskom tele energia Qi (krv a tekutiny) cestuje kanálmi známymi ako meridiány, ktoré vedú k orgánom. A tak Qi možno regulovať pomocou bodov pozdĺž týchto meridiánov na zlepšenie zdravia a pohody.

Kung-fu v spojení s tradičnými dychovými cvičeniami sa zameriavajú na zlepšenie toku Qi cez telo, a to má pozitívny vplyv na celkové fyzické a duševné zdravie. Okrem toho kung-fu bojovníci využívajú túto energiu, meridiány a tlakové body ako prostriedok sebaobrany a budovania zdravia.

Šaolinský chrám a legendy o kung-fu. Aj to je Čína.
Foto: Adam Záhorský — BUBO

Ďalšia legenda o kung-fu

Iná legenda zas hovorí, že pred 700 rokmi pozval jeden zo šaolinských budhistických vodcov do chrámu najlepších bojovníkov z celej planéty, aby sa tu podelili o svoje znalosti bojových umení. Spoločne potom vytvorili systém, ktorý združuje prednosti všetkých štýlov šaolinského kung-fu, ktoré vyžaduje duchovný intelektuálny aj telesný výcvik. A kung-fu toto všetko zahŕňa.

Kung-fu v kinematografi #

Ako vyhlásil Guiwu, žiak majstra Yanga: „Majster mi mnohokrát povedal o prebudení zo snov, v ktorých ho navštívili jeho predkovia bojových umení, dávno mŕtvi mnísi z chrámu Šaolin.“ Títo mnísi prišli s múdrosťou zhromaždenou po stáročia od generácií mužov, ktorých chodidlá vyryli do priehlbiny do dlažbových kameňov v tréningovej hale chrámu, a ktorých kosti sú uložené v Pagodovom lese za múrmi chrámu. Boli to oni, kto zdokonaľoval štýly kung-fu, ktoré posúvali ľudské svaly a kosti na hranice ich možností.

Dýchanie je základom pre lepšie poznanie a vieru v Zen budhizmus. Majstrovi najpokročilejší žiaci spoznávajú túto časť životného kolesa ako svoju poslednú lekciu pokory.

Guiwu tiež povedal: „Yang nesúhlasí s tým, ako sa kung-fu zvyčajne zobrazuje vo filmoch.“ Tvrdí, že ide o bezduchú oslavu násilia, ktorá ignoruje kľúčové princípy disciplíny, morálku a úctu voči protivníkovi. Tiež sa obáva o pasce slávy. Majster Yang napomenul svojho učňa predtým, ako zomrel v jeho veku 77 rokov, aby zostal pokorný, pretože pokora porazí pýchu.

„Pýcha vie poraziť človeka,“ tvrdil Yang. Na rozdiel od tých najväčších kung-fu akadémií, ktoré kladú dôraz na akrobaciu, kickbox a stávajú sa skôr atrakciou pre turistov, aby získali pre školu potrebnú publicitu a peniaze, sa malé školy v okolí Dengfengu snažia svojich študentov naučiť tradičné šaolinské formy kung-fu, kde je dôraz kladený na česť, schopnosti prijímať ťažkosti, rešpekt, ochotu, úctu a formovanie charakteru a disciplíny v tieni slávnych filmových hrdinov. Títo hrdinovia ostávajú v úzadí.

Najznámejšia rozprávka o kung-fu

V sérii animovaných filmov „Kung-fu Panda“ je divák uvedený do pulzujúceho sveta bojových umení. Pomocou humoru tieto filmy zobrazujú kung-fu a ukazujú jeho kultúrny význam. Bojové umenie kung-fu je rozdelené do piatich rôznych štýlov založených na zvieratách. Každé zviera je jedinečné a dopĺňa iné zviera, ale každé má svoj vlastný štýl a prednosti. Cesta pandy Po k zvládnutiu kung-fu sa začína skromnými začiatkami a srdcom plným odhodlania pod vedením majstra Shifu, ktorý otestuje jeho fyzické schopnosti a spochybňuje jeho vnútornú silu. Po sa učí cenné lekcie o disciplíne, vytrvalosti a sile vnútorného pokoja, podobne ako šaolinskí mnísi, ktorí sa vydávajú na celoživotnú cestu sebauvedomenia a duchovného rastu.

Vo svete „Kung-fu Panda“ je rozmanitosť štýlov prezentovaná prostredníctvom Poa a Zúrivej päťky. Každá postava Zúrivej pätky stelesňuje iný zvierací štýl, ktorý odráža ich osobnosti a fyzické vlastnosti. Rovnako aj šaolinskí mnísi praktizujú štýly kung-fu, z ktorých každý má svoje vlastné jedinečné vlastnosti a techniky, v ktorých vyniká.

Členovia Zúrivej päťky sa považujú za najskúsenejších bojovníkov v celej Číne a sú poctou piatim zvieracím technikám kung-fu: tiger, had, opica, modlivka a žeriav.

Pripravujem sa na najhoršie, ale dúfam v to najlepšie. Vo vnútri sme všetci rovnakí. Na niektoré veci som dobrý, na veľa vecí zlý. Nečakajte, že sa veci zmenia samé. Jackie Chan

Najznámejšia ikona kung-fu z Hongkongu

Svetoznámy čínsky filmový herec, režisér a producent. Vynikajúci kaskadér sa počas svojej netypickej kariéry stal filmovou hviezdou. Jackie Chan sa narodil v Hongkongu a preslávil sa kung-fu a akčnými filmami. Jackie Chan hral vo viac ako stovke filmov. Do sveta kinematografie priniesol nový štýl prepojenia kung-fu umenia, akčných filmov a humoru.

Vďaka jeho najznámejšim filmom ako napríklad Križovatka smrti, Akcia nemluvňa, Tuxedo, či Agent z Hongkongu sa stal jedným z najznámejších ázijských filmových hviezd na svete.

Jeho rodné mesto si ho uctilo aj na promenáde Avenue of Stars, kde na našich zájazdoch v Hongkongu môžete obdivovať jeho odtlačky rúk, kde sa spolu s ďalšími 115 celebritami hongkonského filmového priemyslu pripomína svojim fanúšikom.

Mohlo by vás zaujímať aj ďalšie BUBO blogy:

Bruce Lee dominuje večernému Honkongu.
Foto: archív — BUBO

Bruce Lee ako symbol solidarity

Rovnako na Avenue of Stars nájdeme aj bronzovú sochu prvého ázijsko-amerického herca Brucea Leeho, ktorý spopulárnil bojové umenia a stal sa najvplyvnejšou osobnosťou bojových umení 20. storočia. Venoval sa rôznym zmiešaným bojovým umeniam, ale aj kung-fu.

Bruce Lee vymyslel aj vlastné bojové štýly a prezývali ho „malý drak“, pretože sa narodil v roku Draka, ale hovorí sa, že aj preto, lebo jeho rýchle kopy boli príliš rýchle na to, aby ich kamery stíhali nahrávať počas nakrúcania.

Bruce Lee bol známy svojimi schopnosťami v bojových umeniach a pomohol spopularizovať filmy o bojových umeniach v 70. rokoch. Často sa o ňom hovorí aj ako o človeku, ktorý zmenil spôsob, akým boli ázijskí ľudia prezentovaní v amerických filmoch.

Vedeli ste, že...?

Pri vyhlasovaní najlepších hotelov sveta za rok 2024 sa Hongkong môže pochváliť až dvomi hotelmi v top 10? Mesto, ktoré má najviac mrakodrapov na svete, prekypuje luxusom a v BUBO ho milujeme. Prečítajte si našu prehliadku Hongkongu.

Cestovanie po Číne nie je len o pamiatkach či zložitých dejinách Ríše stredu. Práve aj prostredníctvom bojových umení a zážitkov s nimi spojenými prenikáme hlbšie do duše jednej z najzaujímavejších krajín sveta. Kung-fu k Číne skrátka patrí. Zažite ho v jeho rodisku priamo s BUBO. Čínu navštevujeme od roku 1997 a aj preto jej ako najscestovanejší Slováci rozumieme lepšie.

Tak čo, páčil sa Vám tento blog? Blogy v cestovateľskom magazíne BUBO píšu profesionáli, ktorí videli celý svet, v danej destinácii sú ako doma, opakovane sa sem vracajú a tak by mali byť naše blogy kvalitnejšie a zároveň aktuálnejšie. Zakladáme si na originálnych fotografiách a originálnych názoroch, nič nekopírujeme, čo je na Slovensku taktiež prevratný prístup.Blogy píšeme kvôli vám a rozvíjame slovenské cestovateľstvo. Môj hlas je hlasom umelej inteligencie, ale snažíme sa aby znel fajn. Čo poviete? Zároveň sa ospravedlňujem za chybičky, no sľubujem, že sa budem zdokonaľovať. Tak ako sa zdokonaľuje rok za rokom BUBO. Preto sme o triedu až dve lepší než akákoľvek konkurencia. Ďakujeme že ste s nami a počujeme sa o chvíľu! Nový cestovateľský blog v BUBO vydávame každý jeden deň!

Ivana Žibritová

Ivana Žibritová

Ivana Žibritová

Ivana vyštudovala ekonómiu na univerzite v Ostrave, avšak čísla v kancelárii vymenila za dobrodružstvá s BUBO klientmi. Je to človek plný pozitívnej energie a smiechu. Žije podľa motta: "Naučme sa žiť s tým čo máme, nie s tým čo si myslíme, že nám chýba."

Obľubuje výzvy, miluje vodu, prírodu a rada si privstane na východ slnka. Rada sa vydáva za dobrodružstvom pri adrenalínových športoch. Aktívny životný štýl si spríjemňuje jazdou na motorke. Ivana rada objavuje gastronomické zážitky od kuchárskeho umenia v Taliansku, cez nezabudnuteľné indické jedlá, až po ázijský streetfood.

Jej snom je spoznať súostrovie Tonga, kde chce zažiť potápanie s veľrybami.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
To najlepšie z Číny

Zo zájazdu:

Ivana Žibritová

Posledná úprava článku | Prečítané: 76

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka
Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska
Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne
Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu
Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty
Xi'an

Xi'an Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty

Vitajte v Xi'Ane, hlavnom meste provincie Shaanxi, v jednom zo štyroch starobylých hlavných miest. Tu sa začínala slávna Hodvábna cesta, mesto bolo…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3743 4990€
B

Ázia  

Pakistan, Afganistan, Irán, Čína, Kirgizsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

7990
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

25 dní

Trvanie

4388 6750€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.