Šanghaj - Perla Orientu

Prehliadka

Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od začiatku. Len ťažko by ste hľadali lepší a žiarivejší príklad neskutočného čínskeho vzostupu ako tu. Pudong - východný breh rieky Huangpu, kde na zelenej lúke, alebo lepšie povedané, na močiari, vyrástol za tridsať rokov jeden mrakodrap za druhým, je výkladnou skriňou čínskeho režimu. Šanghaj je ale oveľa viac. Oproti je Puxi, západný breh, ktorým sa vinie legendárny Bund. Promenáda lemovaná nádhernými koloniálnymi budovami zo začiatku 20. storočia, kedy zažívalo mesto nebývalý rozmach a bolo prezývané aj “Parížom Orientu.”

Shanghai Počasie

jasná obloha

jasná obloha

17°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 05:59

Západ slnka 18:04

Krátko z histórie #

Shanghai (上海) znamená “Na mori”. Pôvodne to bola malá rybárska dedinka a vďaka svojej výhodnej polohe na delte Dlhej rieky sa postupne stávala čoraz významnejším obchodným centrom. Miesto na mape sveta si vydobyl v polovici 19. storočia, keď sa stal jedným z piatich prístavných miest, ktoré bol cisár nútený otvoriť Západu po prehratých Ópiových vojnách. Mesto rozkvitalo a prosperovalo a v 30. rokov minulého storočia bol Šanghaj komerčným a finančným centrom ázijsko-pacifického regiónu. Párty skončila, keď na Čínu zaútočili Japonci a po krvavej Bitke o Šanghaj v 37. roku, sa ho zmocnili. O 12 rokov neskôr, po vyhratej občianskej vojne, padlo mesto do rúk komunistom. Väčšina finančného aj ľudského kapitálu z mesta ušla už pred vojnou a nová garnitúra nepozerala na “buržoázne” mesto založené Západom práve s nadšením. Nasledovali dekády úpadku, ktoré zmenil až osvietený kormidelník Deng Xiao-ping a jeho ekonomické reformy v 90. rokoch. Spustil sa intenzívny rozvoj mesta, ktorého symbolom je práve východný breh rieky Huangpu - Pudong. Bola vytvorená zóna voľného obchodu, do mesta sa vrátil zahraničný kapitál a rozbehla sa Šanghajská burza - momentálne jedna z najväčších na svete. Šanghaj je opäť pýchou krajiny a pre mnohých bezkonkurenčne najkrajšie čínske mesto. 

Prierez histórie mesta a panoramatický pohľad na Pudong od polovice 19. storočia po súčasnosť. Video si môžete pozrieť pred vstupom do Šanghajskej veže.

Prierez histórie mesta a panoramatický pohľad na Pudong od polovice 19. storočia po súčasnosť. Video si môžete pozrieť pred vstupom do Šanghajskej veže.

Klíma a bezpečnosť #

Šanghaj sa nachádza v subtropickom podnebnom pásme. Najlepší čas na návštevu je preto buď jar alebo jeseň, kedy sú teploty najpríjemnejšie. Hlavne počas krátkej jesene je mesto najkrajšie a vy si uvedomíte, ako veľmi zelené mesto to je. V tomto prípade už žlto-zlato-oranžové. Hotová pastva pre očí a raj pre fotografov. Leto je vlhké a horúce, teploty neraz atakujú 40 stupňov a človek sa spotí už po prvej minúte na ulici. Zima je chladná, sychravá, upršaná a veterná. 

Zaujímavosťou Číny je fakt, že krajina je rozdelená na dve časti. Severnú a južnú, ktoré sa od seba líšia klímou, kultúrou, životným štýlom aj kuchyňou. S cieľom ušetriť, soudruzi sa v 50. rokoch rozhodli použiť historickú líniu pozdĺž rieky Huai a pohoria Qinling a rozdelili krajinu na Sever s centrálnym kúrením a Juh bez. Hlavným dôvodom bol nedostatok energie a časté výpadky prúdu vo vtedy veľmi chudobnej krajine. Aj keď je na tom Čína teraz už omnoho lepšie, toto historické rozdelenie stále platí a ľudia na Severe každú zimu trpia chronickým znečistením ovzdušia z uhoľných elektrární a ľudia na Juhu sa musia so zimou v bytoch popasovať vlastnými silami. Šanghaj sa nachádza v severnej časti Južnej Číny, čo je oblasť, ktorá to má počas zimy najťažšie. Nemusíte sa ale obávať s príchodom klímy a elektrických ohrievačov v hotelovej izbe mrznúť určite nebudete. 

Šanghaj, ako zvyšok Číny, je bezpečný a na ulici vám nič nehrozí. Obozretný treba byť akurát na miestach s vyššou koncentráciou ľudí, na vreckárov a na rôznych pouličných šmelinárov a “študentiek” angličtiny, ktoré vás budú pozývať na čaj. Tradičná čínska prax pouličného zárobku síce nie až tak bežná ako v minulosti, no ešte stále živá. Ak nechcete za čaj platiť stovky eur, radšej s úsmevom pozvanie odmietnite. 

Prehliadka mesta #

Maglev 
Šanghaj neostáva nič dlžný svojej povesti a hneď od začiatku nás začína ohurovať. Našim BUBO autobusom sa dopravíme na stanicu metra Longyang v Pudongu. Ak ste niekedy snívali o levitácii a o tom, že sa raz budete doslova “vznášať” nad zemou, Maglev vám tento sen splní v priebehu niekoľkých sekúnd. Maglev (z angl. Magnetic levitation) je najrýchlejším pozemským spôsobom transportu na Zemi. Šanghajský maglev je prvý komerčný úspešne prevádzkovaný transport tohto druhu na svete a od roku 2004 premáva na trase medzi mestom a šanghajským letiskom Pudong, ktoré je od mesta vzdialené cca 30 km. Za týmto obrovským pokrokom v oblasti dopravy stoja nemeckí inžinieri, od ktorých tento mechanizmus zakúpila čínska vláda a úspešne zaradila do svojho portfólia vysokorýchlostných vlakov v krajine. Trasu 30 km ste schopní zdolať v priebehu 7-8 minút. Ručička pomyselného tachometra sa zastaví na 432 km/h a takáto povznášajúca jazda za pomoci magnetov je veľký zážitok. 

4 fotografie

Jazda Maglevom je zážitok, ktorý si tak skoro nezopakujete

S magnetickou levitáciou sa už v 80. rokoch pohrávali Briti a Nemci, ale až Číňania ju pretavili do ako-tak úspešného projektu. Linka je od začiatku stratová, no slúži skôr ako dôkaz schopnosti čínskeho umu a inžinierstva (aj keď sa hovorí, že to ´odkukali´ od Nemcov). Maglev v Šanghaji je momentálne jediná komerčne prevádzkovaná linka magnetického vlaku na svete a aj napriek mnohým výhodám, ako napríklad lepšia stabilita, možnosť širších a pohodlnejších vozňov, či plynulejšej a tichšej jazdy, o ďalších projektoch tohto druhu veľmi nepočuť. Jeden čas sa zvažovala linka Šanghaj-Peking, z ktorej však nakoniec zišlo, takisto ako z viac pravdepodobnej linky Šanghaj-Hangzhou. Ak ste milovníci vlakov, technológií, dobrodružného adrenalínu a rýchlosti, tak maglev v Šanghaji je určite zážitok pre vás. Pamätajte však, že maximálnou rýchlosťou 432 kilometrov nepremáve počas celého dňa, iba ráno od 9 do 10:45 a poobede od 15 do 15:45. 

Šanghajská veža 
Po najvyššej rýchlosti prichádza ďalšie naj. Tentokrát pôjdeme do výšky. Na svete máme zopár miest, ktoré sa hrdia názvom Skyscraper city - Mrakodrapové mestá. Chicago, New York, Dubai, Hong Kong, Singapur, Tokyo sú všetko mestá rastúce do výšky s legendárnymi panorámami a výhľadmi. No (zatiaľ) iba v jednom meste na svete sa nachádzajú až štyri budovy presahujúce 400 metrov. Presne tak je to v Šanghaji. Najvyššou z nich a zároveň najnovším prírastkom v mestskej panoráme je Shanghai Tower, dokončená v roku 2015. So svojou výškou 632 metrov je suverénne najvyššou v krajine a druhou najvyššou na celom svete. Cesta do Lujiazui (čítaj Luťiazuej) - srdca moderného Pudongu trvá asi dvadsať minút. Autobus nás vyhodí priamo pod vežou, kde máme výbornú príležitosť na jedinečnú fotku. V jednom zábere máme okrem Šanghajskej veže aj vežu Jin Mao s výškou 421 metrov a Svetové finančné centrum, nazývaný tiež “otvárak” s výškou 496 metrov. Spolu s vašou hlavou máte selfie ako žiadnu inú. 

4 fotografie

Traja 400-vkári sú hneď vedľa seba. S uhlami fotenia sa dá pekne vyhrať. Výborná príležitosť na selfie. Foto: Tomáš Horňák BUBO

Vstup do najvyššej veže v Číne stojí 180 yuanov (24€). Lístky sa kupujú v okienku pred eskalátormi, ktoré vedú priamo ku vchodu o poschodie nižšie. Pri vstupe nás čaká kontrola. Zapaľovače a nožíky vám neprejdú. Môžete sa po nich vrátiť po skončení prehliadky. Po ľavej strane je veľká obrazovka, kde sa v pravidelných intervaloch premieta veľmi podarené video zobrazujúce meniacu sa panorámu mesta od polovice 19. storočia po súčasnosť. Rozhodne si to odporúčame celé pozrieť. Následne sa prechádza vstupnou informačnou halou, kde sa dozvedáme množstvo zaujímavostí o samotnej budove, ale aj celkovo o mrakodrapoch vo svete. Aj keď Veža nie je najvyššou, je považovaná za najvyššiu “zelenú” budovu na svete. 

3 fotografie

Historický záber, keď bola veža ešte len vo výstavbe a dva aktuálne z pravidelnej údržby. Pre milovníkov výšok dream job. Foto: Tomáš Horňák BUBO

Budova zachytáva dažďovú vodu, ktorú následne využíva na splachovanie, vyhrievanie a polievanie svojich až deviatich záhrad. Dizajn presklenej fasády okolo budovy, ktorá sa od spodu do vrchu otočí o 120 stupňov, slúži na zredukovanie náporov vetra. Ževraj až o štvrtinu. To viedlo k zníženiu použitého materiálu počas výstavby. Vo veži je až o štvrtinu menej ocele ako by bolo v konvenčnej veži podobnej veľkosti. Tento zaujímavý a elegantný architektonický prvok taktiež zredukoval potrebu klimatizácie priestoru. Vo vnútri nájdete obchody na prízemí, viac než 70 poschodí kancelárií, 26 poschodový luxusný hotel. 

3 fotografie

Pozerať sa na Šanghaj z viac než pol kilometrovej výšky neomrzí. Ak vám výjde počasie, uvidíte aj Dlhú rieku. Foto: Tomáš Horňák BUBO

#

Výťah nás za 50 sekúnd vynesie na 118. poschodie do výšky 546 metrov. Schodmi sa dá vyjsť o poschodie vyššie do výšky 552 metrov. Je to len o tri metre nižšie ako najvyššia vyhliadka na Burj Khalife v Dubaji. Na tomto 119. poschodí odporúčame dať si najvyššiu kávu v meste a pokochať sa nádhernými výhľadmi. Do budúcna sa plánuje otvoriť vyhliadka aj na 125. poschodí vo výške 580 metrov, a tým pádom najvyššia na svete. Výhľady z veže sú doslova dychberúce. Pol kilometra pod vami všade kde sa pozriete je nekonečné, obrovské mesto. 

Po dostatočnom vynadívaní sa, sa opäť zvezieme dole výťahom, ktorý nás vypustí (ako je to už na takýchto miestach zvykom) priamo pred vstupom do príjemného obchodu so suvenírmi. Nájdete tu prívesky všetkého druhu so šanghajskou tematikou. Po prehliadke veže ešte chvíľu ostaneme v Lujiazui a spoločne si pôjdeme vychutnať čerstvý vzduch a panorámu mesta. Päť minút chôdze za vežou Jin Mao sa nachádza vyvýšený chodník, z ktorého je krásny výhľad na modernú panorámu mesta. 

Na prvý pohľad je zjavné, že mesto má ucelený plán rozvoja a mrakodrapy pred nami spolu krásne ladia, vytvárajú veľmi príjemný, ucelený komplex. Dominantou je jednoznačne ďalšia šanghajská legenda a prvá výšková budova v meste - 468 metrov vysoká Perla Orientu, ktorá je aj doteraz najpopulárnejšou atrakciou mesta. Domáci nemajú problém počkať si aj dve hodiny, kým sa dostanú dnu. 

Šanghaj sa právom hrdí názvom Mrakodrapové mesto.
Foto: Tomáš Horňák - BUBO

Bund 
Nasadáme do autobusu a tunelom sa vraciame na západný breh rieky - Puxi. Zvyšok prehliadky už absolvujeme tam. Čaká nás obed v osvedčenej BUBO reštaurácii Z-Dragon na brehu rieky Huangpu. Reštauráciu vyberáme hlavne kvôli geniálnej polohe priamo pod Pamätníkom Šanghajských ľudových hrdinov, od ktorého je vynikajúci výhľad na Pudong - východný breh rieky, odkiaľ sme prišli. Práve odtiaľto vidíme ten klasický Šanghaj, na ktorý sa každý teší. Až tu naplno vidíme výšku Šanghajskej veže, ktorá vysoko prevyšuje všetko ostatné a hrdo tróni nad mestom. Veľmi často sa stáva, že jej vrchol je zahalený oblakmi. 

Západné nábrežie sa nazýva Bund. Je to poldruha kilometra dlhá promenáda popri rieke, lemovaná nádhernými koloniálnymi budovami z konca 19. a začiatku 20. storočia. Do doby, kým sa zo Šanghaja nestalo mesto mrakodrapov, bola to práve panoráma Bundu, ktorá bola hlavným symbolom mesta. Nič vás nevráti v čase o jedno storočie do “zlatých dobrých” čias Šanghaja, ako prechádzka po Bunde. Eklektická, ale zároveň jednotná zmes architektonických štýlov, zosobnená v 52 historických budovách, je vskutku nádherná. Dominuje obľúbený Art deco štýl, ktorý môžeme obdivovať v New Yorku alebo Miami. Budovy, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť sú budova HSBC banky, Custom House a Fairmont Peace Hotel. 

3 fotografie

Pohodová atmosféra na Bunde. Foto: Tomáš Horňák, Adam Záhorský - BUBO

Záhrady Šťastia 
Presúvame sa hlbšie do histórie. Šanghaj je síce hypermoderná metropola, no aj tu nájdeme kus histórie. Yu yuan alebo Záhrady Šťastia sú nádhernou ukážkou Mingských záhrad 16. storočia postavené v tradičnom Suzhou štýle. Mesto Suzhou susediace so Šanghajom je takzvaným hlavným mestom čínskych záhrad. Záhrady sú vítanou oázou pokoja v rušnom veľkomeste. Oddychujeme a obdivujeme ten neuveriteľný čínsky cit pre krásu a harmóniu. Záhrady s rozlohou dva hektáre pozostávajúce zo šiestich častí, ktoré sú rozdelené dračími stenami, sú učebnicami tradičnej záhradnej architektúry. Jazierka s rybami, niekoľkostoročné stromy, umelé kamenné steny a bludiská, pagody, altánky, obytné miestnosti a knižnice s nádherným dreveným nábytkom, dokonca aj strechy s hrdinskými príbehmy a drak s troma pazúrmi. Všetko má svoj zmysel a svoje pravidlá. V minulosti boli niektoré časti niekoľkokrát zdemolované – napríklad, počas prvej ópiovej vojny alebo Japoncami v roku 1942. To, že tieto záhrady sú vskutku významné ilustruje aj zaujímavosť, že posledné stretnutie medzi čínskym a francúzskym prezidentom prebehlo práve tu. 

7 fotografií

Po potulkách romantickými záhradami zabudnete, že ste ešte stále v najväčšom meste Číny. Foto: Tomáš Horňák, Adam Záhorský, Samuel Kĺč - BUBO

Vstup do záhrad je súčasťou rozmanitého Yuyuan bazáru, ktorý je ideálnou zastávkou pre nadšencov obľubujúcich čínske suveníry, ale aj hladných turistov, ktorí tu majú možnosť ochutnať lokálne špeciality. Yuyuan bazár ponúka množstvo suvenírov, ako napr. tradičné čínske lampióny, hodváb, šperky a keďže sme v Číne, zmrzlinu vám tu pripraví a dokonca naservíruje robot. 

4 fotografie

Jeden z mnohých obchodov v Yuyuan bazáre. Japonský vplyv je tu zjavný. Foto: Tomáš Horňák BUBO

Park Hotel 
Predtým, ako sa zotmie, nás čaká ešte jedna krátka zastávka. Ideme si pozrieť ikonický Park Hotel postavený v roku 1934. So svojou výškou 84 metrov to bol prvý mrakodrap v Ázii a výškové prvenstvo si udržal až do roku 1952. Status najvyššej budovy Šanghaja si udržal dokonca až do roku 1983. Pri pohľade na dnešný Šanghaj, sa tomu len ťažko dá uveriť. Čo je ale pre našinca zaujímavejšie, je jeho architekt. Ladislav Hudec sa narodil v roku 1893 v Banskej Bystrici, architektúru vyštudoval v Budapešti a počas Prvej svetovej vojny padol do ruského zajatia. Odtiaľ sa mu podarilo újsť a dostal sa až do Šanghaja. V dynamickom veľkomeste, ktoré práve zažívalo svoje zlaté obdobie sa mohol talentovaný architekt naplno prejaviť. Zanechal po sebe obrovské kultúrne a historické dedičstvo v takmer stovke budov po celom meste. Park Hotel v štýle art deco je najznámejšou z nich a krátka prehliadka jeho luxusného interiéru vás prenesie do štýlového medzivojnového obdobia. V malom múzeu na poschodí sa dozviete viac zo života tohto významného rodáka a aj niečo z histórie mesta. 

Nanjing road 
Asi najznámejšou ulicou v meste je Nanjing road alebo Nankingská cesta. Presnejšie jej východná časť začínajúca na Bunde a končiaca až podchodom do Ľudového parku v centre mesta. Táto poldruha kilometra dlhá pešia zóna je nákupnou tepnou mesta a od rána do večera pulzuje životom. My na ňu vstupujeme spomínaným podchodom, akonáhle vyjdeme na svetlo, sme vtiahnutí do deja. Všade plno ľudí, obchodov, vysvietených znakov. Presne takto si predstavujeme modernú Čínu. Približne po 400 metroch sa dostaneme na križovatku ciest, za ktorými sa nachádza námestie Century Square. Čas na rozchod a individuálne aktivity. Nakupovanie, prechádzky a nasávanie atmosféry, alebo čapované pivko na terase - ideálne miesto na podvečerný relax. 

Atmosféra a energia Nanjing road vás úplne pohltí.
Foto: chinaclickgo

Plavba 
A to najlepšie na záver. Po prechodenom dni si zaslúžime kvalitnú dávku relaxu. Ideálna predstava je len tak sedieť a kochať sa okolím. Niet lepšieho výhľadu na večerný Šanghaj ako z paluby lode. Na jednej strane nás očarí moderný Pudong a farebné mrakodrapy - vo večerných hodinách sú ešte krajšie, magickejšie. Na druhej strane zasa koloniálny Bund s do zlata vysvietenými budovami. Nádherný kontrast a vy neviete, kde sa skôr pozerať. Ideálne miesto chytiť manželku/partnerku za ruku a spoločne si užívať nočnú svetelnú šou, ktorú nám sprostredkúvajú vysvietené monumenty tejto očarujúcej čínskej metropoly. Keď si o pár rokov budete prezerať fotoalbum s fotkami zo Šanghaja, nebudete veriť, že ste raz naozaj stáli v objatí týchto veľkolepých moderných obrov a historických elegantných budov v romantickej časti Bundu. 

7 fotografií

Vysvietený Pudong magický z každého uhla a zlatý Bund na opačnej strane. Foto: Tomáš Horňák, Adam Záhorský - BUBO

Tajný BUBO tip: odporúčame priplatiť si 50 yuanov a ísť do VIP sektoru v prednej časti lode. Je to najlepšie miesto na kvalitné fotografie, pohodlným sedením a zaručeným súkromím. 

Po hodine plavby sa loď vráti do prístavu a my môžeme ísť plní zážitkov na hotel. Aj počas jedného dňa sa toho v najväčšom meste Číny dá stihnúť veľmi veľa. Na dokonalé precítenie a nasatie atmosféry odporúčame ešte jeden deň navyše. Naše BUBO tipy 'čo vidieť navyše' nájdete na konci článku. 

S BUBO sa nestratíte ani v Číne. Ba naopak, zažijete fantastickú poznávaciu dovolenku.
Foto: Adam Záhorský

Šanghajské naj #

Najväčší 
Šanghaj je spolu s Pekingom, Tianjinom a Chongqingom jednou zo štyroch mestských municipalít v Číne, ktoré sú pod priamou kontrolou vlády. S približne 25 miliónmi obyvateľov je to zároveň najväčšie mesto v Číne a jedno z najväčších na svete. To množstvo ľudí však “necítite” a mesto je vzdušné, organizované, doprava je na tom lepšie ako napríklad v samotnom hlavnom meste. 

Najbohatší 
Tipnete si koľko biliónárov má v meste trvalý pobyt? Podľa posledného sčítania ich bolo 46. Aj keď je to o zopár menej ako v hlavnom meste, šanghajská ekonomika je najväčšia v celej krajine. Hovorí sa, že kam kráča Šanghaj, tam ide celá Čína a jej ekonomika. 

Najdrahší 
Šanghaj láka obrovské množstvo ľudí, a to tlačí ceny hore - hlavne pozemkov. Len veľmi ťažko by ste našli v centre mesta byt za menej ako sto tisíc yuanov (13 000 eur) za meter štvorcový. Preto neprekvapí, že Šanghaj je najdrahšie mesto v Číne a piate v Ázii. Drahšie sa žije len v Soule, Tokyu, Singapure a Hong Kongu. 

Najkrajší 
Nech sa opýtate na najkrajšie mesto Číny hocikoho, kto má čínske mestá prejdené, s najväčšou istotou vám odpovie “Šanghaj”. Krása tohto mesta spočíva jednak v geniálnej a romantickej polohe na Dlhej rieke, práve neďaleko miesta, kde sa vlieva do Východočínskeho mora, a zároveň v kontraste moderného a historicko-koloniálneho šatu, ktorý lemuje pobrežie rieky. Pohľad z vtáčej perspektívy Shanghai Tower vás v tom ešte viac utvrdí. Šanghaj je jednoznačne najveľkolepejšie a najmagickejšie mesto Číny, ktoré treba vidieť a ktoré vám vyrazí dych. 

Najkozmopolitnejší 
Odkedy sa Čína začala otvárať svetu, bol to práve Šanghaj, kam prúdili ľudia z celého sveta. Už v tridsiatych rokoch minulého storočia tam odhadom žilo okolo 60 tisíc (hlavne obchodníkov zo Západu). Momentálne je ich do 200 tisíc. 

Najvyšší 
Číňania majú radi všetko naj a veľmi radi ohurujú. Z výšky 552 metrov sa určite ohúrení cítiť budete. Ak sa vám 552 metrov zdá privysoko, dokonca máte na výber. V Šanghaji sa totiž nachádzajú až štyri budovy presahujúce 400 metrov. Môžete si vybrať, na ktorú z nich sa vyberiete a užijete si Šanghaj z vtáčej perspektívy. 

Najrýchlejší 
Kde na svete sa dostanete na letisko najrýchlejšie? V Šanghaji vám to maglevom potrvá sedem minút. Som si istý, že Čína má ešte zopár és v rukáve - najmä čo sa týka hromadnej i osobnej dopravy. Chceli by ste byť pri najbližšom BUBO zájazde z Bratislavy na Schwechate za 14 minút?  

Najeurópskejší 
Po Ópiových vojnách zažilo mesto nebývalý rast hlavne vďaka príchodu “Diablov zo Západu”. Mesto bolo rozdelené na tri koncesie: britskú, francúzsku a americkú - autonómne oblasti, kde neplatilo čínske právo. Európania tu zanechali stopu výraznejšiu ako kdekoľvek inde v krajine a doteraz tu nájdete miesta, kde na chvíľu úplne zabudnete, že ste stále v Číne. 

Požehnanie od Budhu nie je nikdy zlý nápad.
Foto: Tomáš Horňák - BUBO

Čo vidieť navyše: #

Chrám Jadeitového Budhu 
Chrám jadeitového budhu patrí medzi moderné šanghajské budhistické chrámy a bol založený v roku 1882, kedy boli do Šanghaja importované dve sochy jadeitových budhov z Barmy po mori - jeden sediaci budha vážiaci cca 3 tony a vysoký 1,9 metra a menší ležiaci budha. Chrám už dnes ukrýva aj väčšie sochy ležiacich budhov z mramoru, ktoré boli privezené zo Singapuru

K tomuto chrámu sa viaže príbeh budhistického mnícha Huigena z hory Putao, ktorý sa ku koncu vlády dynastie Qing (1875-1908) vybral na púť do Tibetu. Po odchode z Tibetu navštívil Barmu, kde dostal ako dar päť jadeitových Budhov, z ktorých dvoch sa podarilo transportovať do Šanghaja. Krátko po návrate z Barmy mních zomrel. Chrám dnes pozostáva z niekoľkých miestností a nádvorí, v ktorých sú uložené sochy Budhov - Kaplnky štyroch nebeských kráľov, Veľkej haly a Kaplnky jadeitového Budhu. Pre nadšencov kaligrafie je tu možnosť vyskúšať si nakresliť historické čínske znaky čiernym atramentom v pokojnej a tichej miestnosti v rámci chrámového komplexu a zároveň si domov priniesť zaujímavý suvenír. 

4 fotografie

Veľkého Jadeitového Budhu je zakázané fotiť. Aj napriek tomu toho chrám ponúka veľa. Foto: Tomáš Horňák BUBO

Park ľudu 
Ak náhodou budete v Šanghaji cez víkend, určite by ste nemali vynechať návštevu Ľudového parku v centre mesta. Každú nedeľu sa tu totiž odohráva veľmi jedinečné a pre nás Európanov celkom bizarné stretnutie. Aj človeku neznalému miestnych pomerov a čínštiny musí byť pravidelné nedeľné stretnutie, zväčša starších ľudí, “podozrivé”. Okraje chodníkov lemujú položené otvorené dáždniky, na ktorých sú nalepené papiere s čínskymi nápismi. Za nimi posedávajú zväčša staršie dámy a pomedzi nich sa prechádzajú miestni a obzerajú. Všade vládne čulý ruch a príjemná, aj keď trochu napätá atmosféra. Prečo napätá? Až po detailnejšom preskúmaní nápisov zistíte, že posedávajúce babky a dedkovia ponúkajú svojich nezadaných potomkov na vydaj. Na papieri máte napísaný vek, vzdelanie, profesiu a dokonca aj mesačný príjem - údaj, ktorý je pre Číňanov veľmi dôležitý. Veľmi pomôže aj vlastníctvo bytu v meste. Aj keď sa čínska spoločnosť modernizuje závratnou rýchlosťou a Šanghaj je toho žiarivým príkladom, stále máte takto možnosť “pričuchnúť” k tradičnému spôsobu čínskej verzie dohodnutých sobášov. 

3 fotografie

Šanghaj je moderná svetová metropola a preto si niektoré "ponuky" môžete prečítať aj po anglicky. Foto: Tomáš Horňák BUBO

Ako môžete vidieť, naj mesto najväčšej krajiny sveta nie je nič dlžné svojej povesti. Na svoje si tu prídu milovníci luxusu, nakupovania, rýchlosti, gastronómie, histórie, kultúry, architektúry ale aj veriaci. Šanghaj je moderná svetová metropola, kde sa mieša čínska tradičná harmónia a moderná dravosť s európskou architektúrou a šarmom. Mesto, kde sa budete cítiť príjemne, aj keď vám nevyjde 100% počasie a určite sa budete chcieť vrátiť. Fakt, že v BUBO máme toto mesto veľmi radi, potvrdzuje aj to, že sme o ňom písali hneď dvaja. Ak sa chcete dozvedieť viac a pozrieť si Šanghaj očami môjho kolega Sama, máte možnosť. 

Tomáš Horňák

Tomáš Horňák

Tomáš Horňák

Tomáš je dobrodruh a objaviteľ telom a dušou a do sveta ho to ťahalo už odmalička. Všetky atlasy doma mal už dávno prstom precestované od začiatku do konca, ale namiesto obľúbenej geografie vyštudoval v Olomouci anglickú a čínsku filológiu a to mu otvorilo bránu do sveta. Čína a Ázia celkovo ho okúzlila a strávil tam dohromady šesť rokov. Okrem štúdia sa v Číne venoval výuke angličtiny a v Kambodži dokonca i čínštiny. Precestoval i veľkú časť Európy a nestratí sa ani na americkom kontinente. Všestranne nadaný a flexibilný, má rád prácu s ľuďmi, prírodu, jazyky a cestovanie, takže v sprevádzaní sa našiel.  V starých uličkách Pekingu vás vezme na najlepšie pivo v meste alebo najchrumkavejšiu pekingskú kačku. Rád si pochutná i na indickom curry alebo pálivej indonézskej kuchyni. Drží sa hesla že "je to v pohode" a "všetko dobre dopadne", o čom sa najlepšie presvedčíte sami na zájazdoch pod jeho vedením.
Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Čína, Tibet, Nepál, India

Zo zájazdu:

Tomáš Horňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 1662

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4353

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek