Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty

Prehliadka

Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty

Vitajte v Xi'Ane, hlavnom meste provincie Shaanxi, v jednom zo štyroch starobylých hlavných miest. Tu sa začínala slávna Hodvábna cesta, mesto bolo tiež sídlom prvého cisára Qina, ktorý pred viac než 2000 rokmi túto veľmi rozsiahlu a rôznorodú krajinu po prvýkrát zjednotil. Dnes sem láka najväčší archeologický objav 20. storočia – známa Terakotová armáda. No aj Xi'An samotný má čo ponúknuť. Na svoje si príde každý…

Xi'an Počasie

jasná obloha

jasná obloha

18°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 06:49

Západ slnka 18:54

To naj hneď na úvod #

Do Xianu prichádzame s BUBO zväčša nočným vlakom medzi deviatou a desiatou ráno. Sme doružova vyspatí, klimatizovaný autobus so šoférom a miestnou sprievodkyňou nás vždy čakajú na stanici, takže môžeme vyraziť za svojím programom. Len ťažko by ste hľadali človeka, ktorý navštívil Xian a nevidel bájnu Terakotovú armádu prvého čínskeho cisára Qina, starú 2300 rokov. Keď cisár pochopil, že večne žiť sa mu asi nepodarí, dal túto armádu vybudovať na svoju ochranu po smrti.

Ešte predtým, ako sa dostaneme k samotnej armáde, čaká nás kratšia zastávka, kde sa dôkladne pripravíme a dočerpáme deficit kofeínu, ktorý po noci vo vlaku veľmi dobre padne. Približne po hodine cesty zastavujeme v továrni na výrobu terakotových vojakov, ktorí sa tu vyrábajú podobne ako tí pôvodní. Zriadenci nám vysvetľujú postup, od ťažby miestnej hliny tzv. terakoty, formovanie, schnutie, až po vypaľovanie v peci. Dnešní vojaci sa vyrábajú v sadrových formách. Tí pôvodný boli ževraj všetci robení ručne. Na tú dobu neskutočné umelecké dielo. V továrni taktiež obdivujeme nádherný čínsky nábytok, keramiku, či koberce. V strede hlavnej miestnosti sa nachádza provizórna kaviarnička, kde ponúkaju preso alebo kapučíno za tri eurá.

A potom už pokračujeme k naozajstným vojakom, ktorí sú vzdialení ešte ďalších 20 minút cesty. Prechádzame okolo malebných sadov granátového jablka, ktoré je miestnou špecialitou. Čerstvý ďžús z jabĺk, ktoré odšťavia priamo pred vami, ponúkajú všade. Cestou míňame nevýrazný kopček mierne pyramídového tvaru. To je mohyla, kde údajne doteraz odpočíva veľký cisár Qin. O chvíľu sme na mieste. Z parkoviska prejdeme asi desť minút do osvedčenej reštaurácie Old Xian. Je to veľká turistická reštaurácia, ktorá je zvyknutá na každodenný nápor ľudí, no aj napriek tomu je jedlo výborné a servis efektívny. Špecialitou je tu miestny jačmenný čaj, ktorý nedostanete nikde inde, alebo lokálne cestoviny Biang Biang, o ktorých vám poviem viac neskôr.

Číňania tvrdia, že ich Terakotová armáda je najväčší archeologický objav 20. storočia.

Po obede sme už pripravení na hlavný bod programu. Samotný areál armády je obrovský, stále sa rozrastajúci turistický komplex, plný reštaurácií, obchodov a suvenírov. Po zaplatení vysokého vstupného 150¥ (20) vás na turniketoch čaka prvá kontrola a skenery. Nasleduje sedem minútová prechádzka lesíkom k ďalšej kontrole, za ktorou je už samotný archeologický areál. Ten pozostáva z múzea napravo, kde sú vystavené zachovalé bronzové koče a je tam vysvetlená história celého projektu. Samotní vojaci sa nachádzajú v troch zakrytých jamách, tzv. pitoch. Za BUBO odporúčame začať s prehliadkou druhého pitu, ktorý je pred vami naľavo od múzea. Je odkrytý z jednej tretiny a na úvod je ideálny. Za sklom napravo sú vystavení najzachovalejší vojaci.

Hneď za druhým pitom sa nachádza najmenší - veliteľský pit číslo tri. Vedľa napravo sú toalety. To, na čo sa všetci tešia, príde nakoniec v pite číslo 1, ktorým vstúpite zozadu. Ak sa zvolí opačný smer prehliadky, hrozí úvodné ohúrenie a postupné sklamanie, kedže to najlepšie uvidíte hneď zo začiatku.

Pokračujeme ďalej pozdĺž jednej alebo druhej strany (tej, kde je práve menej ľudí), až prídete na začiatok pitu, odkiaľ sú tie najkrajšie pohľady i fotky. To, samozrejme, znamená najviac ľudí, tak sa nehanbite a pekne po čínsky tvrdé lakte dopredu.

Po prehliadke vojakov nasadáme naspäť do busu a vyrážame smer Xian. O necelé dve hodiny sme na hoteli, načerpáme síl a môžeme vyraziť na večerné dobrodružstvo.

Práve v Xiane sa začínala slávna Hodvábna cesta.

Ako sa povie salám alejkum po čínsky? #

Čína je domovom 56 národnostných skupín. Drvivú väčšinu tvoria Číňania, alebo správne Hanovia. V necelej desatine populácie sa tlačí zvyšných 55 etník. Tie žijú hlavne na západe krajiny. Jedným z najväčších etník sú moslimovia s názvom Hui. Po slovensky Chuejovia. Sú rozmiestnení po celej Číne, ale v provincii Shaanxi a hlavne v Xiane majú silnú základňu a početnú komunitu. Sú to veľkí gurmáni a radi sa o svoje kulinárske umenie delia s ostatnými. Ulica Chuejov alebo Huiminjie je spleť ulíc a uličiek, plných pouličného jedla a suvenírov, farieb, chutí a vôní. Je súčasťou starej moslimskej štvrte a je to aj najpopulárnejšia turistická destinácia. Návšteva Xianu by bez nej nebola kompletná.

Predtým ako sa pustíme do víru ulíc, čaká nás ešte jedna zaujímavá pamiatka. Ideme sa pozrieť do Veľkej Xianskej Mešity. Je jednou z najstarších, najväčších a najlepšie zachovaných islamských mešít v celej Číne. Aby sme sa tam dostali, musíme však prejsť cez spleť rušných ulíc, plných ľudí. Lákadiel je všade navôkol neúrekom a veľmi ľahko sa tu dá stratiť. Nám na prehliadku mešity a nákupy stačia dve hodiny.

Aby sme sa dostali k mešite, musíme ísť najprv pár metrov rovno po hlavnej ulici. Nezastavujeme sa pri stánkoch, na to bude čas potom. Na prvej odbočke zájdeme doprava. Ideme rovno, po pár minútach sa objaví po ľavej strane hore modrý nápis Xi’an Mosque. Zájdeme do úzkej uličky plnej suvenírov a ideme až na koniec na malé námestie. Tam kúpime lístky do mešity za 25¥ (4). Mešita sa zatvára o šiestej večer v zime, o ôsmej v lete.

Väčšina z vás už určite nejakú mešitu navštívila, ale garantujem vám, že nie takúto! Podľa rytiny na kamennej tabuli, nachádzajúcej sa vo vnútri, bola mešita postavená v roku 742, počas dynastie Tang. Za svoj vznik vďačí aj expandovaniu obchodníkov z Perzie a Afganistanu. Niektorí z nich sa usadili v Číne a oženili sa so ženami z národnostnej menšiny Han. Hovorí sa, že mešita pretrvala toľké stáročia aj vďaka svojej nenápadnej architektúre, ktorá dokonale splynula s okolím. Nájsť ju v tej spleti uličiek veru vôbec nie je jednoduché.

Tunajšia mešita je jednou z najstarších v celej Číne.

Čím ďalej postupujete, tým sa cítite pokojnejšie. Je to oáza ticha v divokej mestskej džungli. Na druhom nádvorí naľavo nie je toaleta, ale umývareň pre modliacich. Tam nevstupujeme. Toaleta je až na ďalšom nádvorí, ktorému dominuje najvyššia veža v mešite, slúžiaca ako minaret. Na úplnom konci je modlitebná miestnosť, kde majú pristup len veriaci. Priestory mešiyu mám veľmi rád, lebo si tu každý môže v tichom a upokojujúcom prostredí poriadne oddýchnuť, než sa vrhne do víru metropolného konzumu.

Keď skončíme prehliadku mešity, pokračujeme úzkou uličkou, plnou suvenírou ďalej poza mešitu. Na Huiminjie sa dajú okrem jedla kúpiť všetky možné aj nemožné suveníry. Je to vyslovený raj pre shopoholikov. Od fejkových starožitností a vejárov po lacné, ale celkom kvalitné ruksaky a kabelky. Takto sa o pár minút ocitnete priamo pod Bubnovou vežou, na druhom konci hlavnej ulice oproti Oblačnej bráne.

V raji chuťových pohárikov #

Prichádza náš hlavný bod programu. Predierame sa davom a obdivujeme exotické jedlá od výmyslu sveta. Na paličkách sa tu smažia banány, ale aj kalamáre, škorpióny či iné potvory. Na hákoch visia celé jahňatá a barany a pomaly z nich orezávaju mäso. Dookola sú vystavené obrovské okrúhle chleby Nang. Je to tradičný moslimský chlieb - ešte donedávna pre nás západniarov jediné jedlé pečivo v Číne. Odporúčam nebrať hneď prvý, ktorý vidíte, ale nájsť čo najčerstvejší

Davom sa tu nevyhnete ani v daždi. Číňania milujú jedlo. Moslimská štvrť je útokom na všetky zmysly . Video: Tomáš Horňák

Davom sa tu nevyhnete ani v daždi. Číňania milujú jedlo. Moslimská štvrť je útokom na všetky zmysly . Video: Tomáš Horňák

Xianskí moslimovia vám naservírujú intenzívny (nielen) gurmánsky zážitok.

V ďalšom obchode sa vedľa sušeného ovocia pečú obrovské orechy. Vo vedľajšom sa veľkými kladivami oháňajú chlapci v čiapočkách, zo zmesi orechov, ovocia a semiačok robia výborné sušienkové zmesi.

Ďalšou miestnou špecialitou je Xianský roujiamo (rou ťia mó)čo doslovne znamená mäso vtlačené do napareného chleba. Tak to presne aj vyzerá a je to výborné! Často sa mu hovorí aj čínsky hamburger. Do jemna uvarené hovädzie sa vloží do vyhriatej žemle a nakoniec zaleje trochou chilli a omáčky. V mori čínskej pouličnej exotiky je toto pre našinca zaručená istota. Všimnite si aj platenie mobilom, ktoré je v Číne dnes už samozrejmosťou. Mladí ľudia majú pri sebe hotovosť už len výnimočne.

Kto má chuť na sladké, tak na opačnej strane ulice sa naťahuje obrovská masa cukru, robia sa z nej tradičné sladkosti. Na výber je aj plno čerstvého ovocia či ovocné šťavy. Veľmi populárna je aj takzvaná pečená zmrzlina. Na extrémne vychladenú platňu sa dá zmrzlinová zmes a ostatné ingrediancie podľa chuti. Celé sa to na platni malou špachtlou zmieša, chvíľu “pečie”, zoškriabe a vytvorí to pekné zatočené kúsky zmrzliny, ktoré vám dajú do papierovej misky.

Keď sú naše konzumné potreby ukojené, stretávame sa pod Bubnovou vežou už značne vyšťavení, ale plní úžasných gastronomických zážitkov. O pol hodinu sme naspäť v hoteli. Náročný ale zážitkami nabitý deň v Xiane je za nami. Už teraz sa tešíme na ten zajtrajší…

Najzachovalejšie mestské hradby #

Náš kvalitný hotel Skytel Xian sa nachádza v úplnom centre mesta, takže na prvý bod druhého dňa prehliadky vyrážame o ôsmej ráno pešo. Centrum mesta ohraničujú majestátne mestské hradby, ktoré sú našou prvou zastávkou. O necelých desať minút po zaplatení vstupného 55¥ (7) vchádzame dovnútra Južnej brány. Na dôkladnú prehliadku hradieb budeme potrebovať približne dve a pol hodiny. Vyjdeme hore po schodoch na hradby, kde sa nám naskytne krásny výhľad na mesto.

Z jednej strany nízke domčeky a historické budovy, z druhej vysoké paneláky a mrakodrapy. Rozdiel je obrovský, výhľad nám odhaľuje pôsobivé kontrasty masta… Ideálne je byť na hradbách už pred deviatou ráno. Vtedy je tam ešte mininum ľudí a my si užívame nádhernú oázu pokoja nad rušným veľkomestom. Čaká nás jedinešný športový zážitok. Jazda bicyklom po obvode hradieb. Pred tým si ale o hradbách niečo povieme.

Impozantné hradby mesta dal postaviť prvý cisár dynastie Ming, Zhu Yuanzhang v 14. storočí, ktorý vlastne rozšíril už pôvodné hradby z dynastie Tang z 8. storočia. Ich pozostatok môžme vidieť na juho-západnom rohu, ktorý je ako jediný oblúkového tvaru. Ostatné tri rohy sú už štvorcové. Hradby sa týčia do výšky dvanásť metrov. Na vrchu sú široké 12-14 metrov, pri zemi 15-18 metrov. Svojou dĺžkou 13,7 kilometrov tvoria pekný, pravidelný obdĺžnik, s dlhšími stranami na juhu a severe a kratšími na západe a východe. Práve tento obdĺžnik bol ten starý Xian. Väčšina zástavby mimo hradieb sa už postavila za komunistov. Každých stodvadsať metrov bola postavená strážna veža, lebo šípy mali dostrel šesťdesiat metrov, takže mesto bolo dokonale chránené. Dohromady sa ich na hradbách nachádzalo až 98. Momentálne ich tam stojí väčšina a niektoré sa rekonštruujú. Práve vďaka týmto hradbám mesto nikdy nikto nedobyl. Ževraj naň ani nikto pre istotu neútočil. Preto sa Xianu 西安 - Západný Mier donedávna hovorilo Changan 长安 - Dlhý alebo Večný Mier.

Mestské hradby sú pýchou Xianu a ľudia sú na ne právom hrdí. Dôsledne sa o ne starajú a veľká časť mestského rozpočtu ide na ich opravu a údržbu. Aj americký prezident Bill Clinton pri svojej prvej návšteve Číny v roku 1998 si zvolil práve Xian ako svoju prvú zastávku. Uvítacia ceremónia sa odhrávala pod veľkolepo nasvietenou južnou bránou. Celé hradby sú po zotmení krásne osvetlené a robia mesto ešte krajším. Podobné hradby mali všetky hlavné mestá v starovekej Číne, no len tieto sa podarilo zachovať v takejto celistvej podobe. Napríklad hradby v Pekingu boli skoro celé zbúrané v 60-tych rokov minulého storočia kvôli výstavbe diaľničného obchvatu a metra.

Športom ku zdraviu a k zážitkom #

Keď sme sa už s hradbami zoznámili a máme čo to pofotené, ideme na bicykle. Na Južnej bráne ideme asi minútu na východ (v pravo) smerom od veže a tam najprv zaplatiť pri okienku. Platí sa 45¥ yuanov (6) na osobu na bicykel s možnosťou zajazdiť si aj na tandemovom pre dvoch, ktorý stojí 90¥ (12). Lokálny sprievodca sa postará o zaplatenie zálohy, ale ak idete sami, je potrebné zaplatiť aj zálohu 200¥ (26). Bicykle sa vyzdvihujú napravo od okienka. Väčšina z nich sú nové a majú veľmi nízko sedadlá. Ručne sa dvihnúť nedajú, preto treba požiadať obsluhu, nech vám s tým pomôžu. Chlapci sú od podstaty leniví, ale po chvíli neoblomnosti to pre vás spravia. Ak kľúč na nastavenie sedadla naozaj nemajú a nie je žiaden normálný bike na výber, tak zoberte jednoducho čo najschopnejší bicykel, môžte si ho vymeniť na ďalšej bráne.

Xian je jediné čínske veľkomesto, kde zostali hradby takto zachované.

Tí, ktorí sa na bicykel necítia, sa môžu prechádzať po hradbách. Po celom obvode hradieb sú rozmiestnené nové, čisté toalety. Dobrá vec na Číne je, že drvivá väčšina verejných záchodov je zadarmo. Ani tieto nie sú výnimkou. Sú tam tiež stánky s občerstvením, takže kľudne môžete ísť na kávičku alebo sa osviežiť pivom, ktoré stojí okolo troch eur. Ak niekto nechce byť celý čas na hradbách, môžu zísť dole a poprechádzať sa okolo hradieb zvonku. Nachádza sa tam vodná priekopa a množstvo pekných parkov, kde chodia miestni cvičiť, tancovať, spievať, alebo sa len tak poprechádzať. Dôležité ale je dohodnúť miesto a čas stretnutia. Kto už raz opustí hradby, naspäť ho nepustia.

Tak, a my, čo sme si trúfli na bicycle, môžeme vyraziť. Dávajte si pozor na brzdy, sú opačne, ako sme zvyknutí. Vľavo je zadná, vpravo predná. Pohodovým tempom aj s menšími zastávkami sa dá tento okruh stihnúť za necelé dve hodiny. Pravidlom je, že čím neskôr na hradby prídete, tým viac ľudí môžete očakávať. Je to predsa len svetoznáma turistická atrakcia, obľúbená aj medzi miestnymi. Často sa tam organizujú rôzne akcie, výstavy a samozrejme preteky. Okrem iného sa tu každoročne beží medzinárodný maratón, ktorý svojou polohou (celý sa beží na hradbách) nemá vo svete obdobu. No aj napriek tomu sa tu skoro ráno dajú nájsť aj takéto pokojné miesta, kde máte celá hradby len pre seba a môžete sa v kľude pár minút poopaľovať.

Je to zároveň aj obľúbené miesto pre mladé zamilované páry, ktoré si práve tu robia svadobné fotky. Pravidelne sa fotenia zúčastňujeme aj my a domov si odnášame super fotografie.

Rušný život pod nami, my si užívame pokoj na hradbách.

Rušný život pod nami, my si užívame pokoj na hradbách.

Postupne prejdeme okolo východnej a severnej brány, až dôjdeme k pamiatke, ktorá určite stojí za zastavenie. Tibetský budhistický kláštor zvnútra hradieb pri ich severozápadnom rohu je neprehliadnuteľný. Kláštor Guangren (voľný preklad Kláštor Veľkej Zhovievavosti) je nádherná stavba z 18. storočia s blyštiacou sa zlatou strechou, kombinujúca čínsku a tibetskú architekturu. Je to jediný tibetský kláštor v provincii a slúžil ako obydlie pre dalajlámu a ďalších vysokých lámov počas ich ciest do Pekingu. Viac o chráme alebo iných historických budovách a udalostiach sa môžte dozvedieť z informačných tabúľ, rozmiestnených pozdĺž celých hradieb.

Odtiaľ je to už len chľu okolo Západnej brány k už spomínanému kruhovému, juhozápadnému rohu hradieb z dynastie Tang a potom naspäťjužnej bráne. Odovzdáme bicykle, lokálny sprievodca zbiera kartičky od bicyklov. Nabití endorfínmi odchádzame. Niet nad poriadny pohyb! Kto potrebuje, môže ešte návštíviť toaletu dole na parkovisku. Nachádza sa tam aj príjemná čajovňa/kaviareň s výborným kapučínom za 38¥ (5).

Trochu kaligrafie nezaškodí #

V príade, že prší a bicykle neprichádzajú v úvahu, máme pripravenú jednu pohotovostnú, ale rovnako príjemnú zmenu programu. Severovýchodne od južnej brány hradieb stojí malá, pekne zdobená brána s názvom Shuyuanmen书院门. Je to asi päť minút pešo. Za ňou sa tiahne polkilometrová historická Kultúrna ulička brány Shuyuan, kde strávime približne pol hodiny.

Lingvisticko-kultúrne okienko: Men znamená dvere alebo brána. To isté Men ako v  Tian-an-men 天安门, teda Brána nebeského pokoja. Je to teda názov brány, nie námestia. Preto často používaný názov Námestie nebeského pokoja je nesprávny!  Samotné neslávne známe námestie sa správne nazýva 天安门广场 Tian an men guang-chang - Námestie Brány nebeského pokoja. Takže aj v tomto prípade sa veľmi často (a nesprávne) povie Shu-yuan-men a myslí sa tým ulička, nie samotná brána.

Shuyuanmen dostalo svoj názov po Guanzhong Shuyuan - Centrálnej akadémii provincie Shaanxi, založenej za Mingov. Bola to jedna z popredných akadémií v starovekej Číne a najvyššia inštitúcia v provincii počas dynastie Ming a Qing. Ulica je zrekonštruovaná v štýle architektúr posledných dvoch dynastií a je to ideálne miesto na nasatie pravej čínskej atmosféry. Je to tiež centrum kaligrafie, kde môžete obdivovať nádherné maľby a majstrovské diela čínskeho písma. Čínština je fascinujúci jazyk a toto miesto je toho dôkazom. Pozorujeme majstrov pri práci. Každý kaligraf má svojský vypracovaný štýl a so štetcom narába prirodzene a s ľahkosťou. Kreatívnejší jedinci si môžu otestovať svoje schopnosti, ale čoskoro je im jasné, že je to fakt veda a nechajú to radšej na profesionálov. Odporúčame zobrať si radšej suvenír vo forme priamo pred vami nakresleného znaku alebo slova.

Veda a umenie zároveň, to je čínska kaligrafia.

Veda a umenie zároveň, to je čínska kaligrafia.

Vedeli ste, že práve Xian je domovom najkomplikovanejšieho čínskeho znaku zo všetkých? Znak Biang sa skladá z neuveriteľných 62 ťahov a je to znak, ktorý nenájdete v slovníku, ani nenapíšete na počítači. Tento znak bol dokonca pred pár rokmi na jednej strednej škole v provincii Sichuan použitý ako trest pre záškolákov. Museli ho napísať tisíckrát. Už pri dvestom sa dušovali, že poza školu nikdy viac nepôjdu. Tu v Xiane a v celej provincii Shaanxi je to neoficálny, vymyslený názov pre obľúbené miestne cestoviny Biang Biang. Robia sa tak, že cesto sa stále naťahuje a plieska o stôl, a tak vydáva zvuk podobný biang. Sú skvelé a určite odporúčam.

Obed v divadle #

Po poctivom športovom (resp. intelektuálnom) výkone nám všetkým poriadne vyhladlo, takže smerujeme priamo na obed. Čaká nás asi 15-minútová jazda autobusom južne von zo starého mesta, za dobrým jedlom. Číny sme zvyknutí na typické točňové stoly, kde si každý vyberie, čo mu chutí, má možnosť zdieľať s ostatnými a ochutnať z množstva rôznych jedál. Je to osvedčený spôsob a ľudia to majú radi, aj keď zo začiatku bojujú s paličkami. Tentokrát však máme prichystané niečo úplne iné. Oddýchneme si od točenia a paličiek a ideme na poriadne švédske, alebo lepšie povedané, čínske stoly.

Obed v Xiane máme tradične v nádhernom divadle Tang Dynasty. Vstupujeme do luxusnej vstupnej haly, ktorá sama o sebe je zážitkom. Tang Dynasty Theater je populárne divadlo, kde sa večer a cez víkend pravidelne hrajú rôzne, väčšinou tradičné čínske predstavenia a zároveň je to miesto, kde sa usporadúvajú bankety a oslavy. Jedlo je pripravené a my s BUBO sme tam už o jedenástej, medzi prvými, aby sme sa vyhli neskorším davom.

Keď sa nám pošťastí, tak obedujeme priamo v krásnej červenej divadelnej sále. Jedla je na výber neúrekom a je rozdelené do dvoch častí: teplé jedlá napravo, studené plus dezerty naľavo. Na svoje si prídu všetci, od zarytých mäsožravcov po úplných vegánov. Je tu veľký výber lokálnej kuchyne, ktorá je známa po celej Číne. Veľkou pochúťkou, ktorú BUBO odporúča, je cestovinová polievka s ručne ťahanými cestovinami, ktoré sa pripravujú priamo pred nami pri vstupe do sály. Ako dezert si dajte milý koláčik v tvare prasiatka alebo vyprážaný banán. Na zahnanie smädu je k dispozícií pivo, ktorého môžte vypiť, koľko vám hrdlo ráči. Po tomto výdatnom obede, ktorý je v cene zájazdu, ponúkajú šarmantné dievčatá ešte kávu za extra 20¥ (3).

Niekedy, hlavne cez víkend je hlavná sála obsadená. Vtedy jeme taktiež v pekných, aj keď trochu menej slávnostných priestoroch o poschodie nižšie. Máme však zato možnosť vidieť veľkolepú svadbu alebo oslavu, ktorá práve prebieha v hlavnej sále. S BUBO sme tu zažili už dve svadby a jednu zaujímavú udalosť - oslavu stého dňa dieťaťa. V Číne sa odjakživa verilo, že keď dieťa prežije prvých najkritickejších sto dní, tak už bude v poriadku a prežije, čo je dôvod na oslavu. Teraz to síce až tak dramatické nie je a ľuďom sa žije oveľa lepšie, ale tradícia slávenia zostala. A keď neviete, čo s peniazmi (a že je takých ľudí v Číne naozaj dosť), môžete si na to objednať aj takýto luxusný priestor. Jeden prestretý stôl pre šiestich stojí 3300 yuanov čo je bezmála 450 eur. Nemám spočítané, koľko je tam dohromady stolov, ale je ich viac než dosť a sála vačšinou praská vo švíkoch. Po všetkej tej kráse a doslovnej hostine pre naše chuťové poháriky nadšení a dosýta najedení odchádzame na vlak.

V Xiane sme strávili jednu noc a približne jeden a pol dňa. Verím, že ste si túto prehliadku užili a už teraz sa tešíte, ako ju absolvujete naživo. Xian je ukážkové čínske veľkomesto a ponúka toho naozaj veľa. Nie je to len slávna Terakotová armáda. Či už sa jedná o históriu, kultúru alebo gastronómiu, objavíte tu veľa zaujímavého, vzrušujúceho, nového, neopakovateľného, aj kontrastného. Ešte veľa toho, čo sa nezmestilo do prehliadky, čo ponúka okolie Xianu a čo najviac vystihuje toto mesto si pozrite v nasledujúcich riadkoch.

Čo vidieť navyše: #

Pohorie Huashan

Ak už máte dosť mesta a žiada sa vám trochu turistiky, určite vyrazte na sever. 120 kilometrov od Xianu sa rozprestierajú posvätné taoistické hory Huashan. Sú známe svojimi nádhernými výhľadmi a úzkymi strmými chodníkmi. Dominuje im päť základných vrcholov, z ktorých každý má osobité kúzlo. Východ slnka si najlepšie vychutnáte z Východného vrcholu, Južný vrchol je nejvyšší, najkrajší je zas Západný. Hory sú taktiež domovom množstva taoistických chrámov, kam sa chodievali modliť a meditovať aj samotní císari.

Zázračné teplé pramene Huaqing

Iba pätnásť minút jazdy od Terakotovej armády sa nachádzajú známe liečivé teplé pramene Huaqing. Miestni vám povedia, že sú dokonca zázračné a boli veľmi obľúbené aj na cisárskom dvore. Kúpele zohrali dôležitú úlohu aj v moderných dejinách Číny. Na západe nie veľmi známa udalosť, ktorá však podľa viacerých historikov mala zásadný vplyv na Druhú svetovú vojnu. Xianský incident sa odohral v kúpeľoch v roku 1936. Vtedajší vodca Kuomintangu Čankajšek koketoval s myšlienkou spojiť sa s Japoncami a vytvoriť jednotný front. Pri návšteve Xianu ho zradili jeho vlastní podriadení a s pomocou komunistov Čankajška uväznili. Tak bol nútený od spolupráce s Japonskom odstúpiť a vytvoriť jednotný protijaponský front s komunistami. V podstate sa tým zastavil postup Japonska na západ a Rusko mohlo väčšinu svojich jednotiek smerovať na západný front. Ak by museli Rusi zároveň bojovať na západe a na východe, prebiehala by vojna určite trochu inak.

Xian Top 10 #

1. Terakotová armáda

Slávna terakotová armáda, stará viac než dvetisíc rokov sa nachádza hodinu a pol jazdy východne od mesta. Prehliadka sa dá spojiť s návštevou workshopu, kde sa oboznámite s procesom výroby vojakov a samozrejme, jedného takého krásavca si môžete aj kúpiť domov. Ideálne v nadživotnej veľkosti a s vašou podobizňou.

2. Bicyklom po hradbách

Najväčšou mestskou dominantou sú bezpochyby mestské hradby. Najlepšie si najzachovalejšie hradby na svete vychutnáte na bicykli. Keď BUBO začínalo chodiť do Číny, tak sa tu jazdilo prakticky len na bicykloch. Teraz je to bohatá, moderná krajina, kde autá už dávno hrajú prím, a máloktorý návštevník by sa odvážil s bicyklom kľučkovať v premávke. Na hradbách môžete v bezpečí zaspomínať na staré časy, mať celé mesto ako na dlani a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie.

3. Veže a Pagody

Xian je okrem hradieb známy aj ďalšími historickými stavbami. Majestátna Zvonová veža sa týči v úplnom strede mesta a je z nej nádherný výhľad. Neďaleko od nej sa nachádza jej trochu menšia sestra, Bubnová veža. Najkrajšie sú obe veže večer - pekne osvetlené. Zvonová veža sa nachádza v geografickom strede mesta, uprostred veľkého kruhového objazdu. Je to ozajstná dominanta vysoká 36 metrov, stojaca na takmer rovnako vysokej tehlovej základni. Je to zároveň najväčšia a najlepšie zachovalá veža tohto typu v Číne.

Hovorí sa, že počas dynastie Ming sužovali túto oblasť zemetrasenia. Veľa ľudí prišlo o život, nehovoriac o obrovských škodách. Ľudia verili, že pôvodcom týchto zemetrasení je veľký drak, ktorý žil v rieke pretekajúcej centrom mesta. Verili, že veľká veža draka zablokuje a prinesie mestu pokoj. A tak sa aj stalo. Po dostavaní veže vraj už žiadne zemetrasenie mesto nepostihlo. Veža ako najvyššia budova v meste mala veľmi dôležitú úlohu. V období mieru slúžila na ohlasovanie času ako aj otvárania a zatvárania padacích mostov. Počas vojny alebo obliehania mesta bola veliteľským centrom. Odporúčame návštevu Zvonovej veže za denného svetla kvôli výhľadu. V oboch vežiach si taktiež môžete niekoľkokrát denne vychutnať tradičné bubnové, resp. zvonové predstavenie.

Tri kilometre južne od hradieb nájdete Veľkú pagodu divej husi. Vidieť túto 54-metrovú stavbu zo siedmeho storočia je veľký zážitok. Ak sa vám nechce ísť tak ďaleko, môžete sa prejsť k o deväť metrov nižšej Malej pagode divej husi, ktorá je bližšie k centru.

4. Preskúmajte Shaanxi historické múzeum

Vďaka svojej výhodnej polohe bol Xian po stáročia na začiatku, respektíve konci Hodvábnej cesty. Neustály tok tovaru, ľudí a informácií mestu určite prospel a je to na ňom vidno. Viac o epickej histórii tohto mesta sa dozviete v tomto zaujímavom múzeu, ktoré bolo jedným z prvých veľkých, moderných múzeí v krajine.

5. Užite si mesto po zotmení

Ak vás náhodou Xian ako mesto neočarí počas dňa, dajte mu určite šancu večer. Tma zakryje rôzne chybičky krásy, viditeľné cez deň a dá možnosť vyniknúť nádhernému osvetleniu, ktoré zdobí hradby a väčšinu významných budov. Zvonová veža je určite miesto, ktoré treba vidieť a odfotiť večer.

6. Láska ide cez žalúdok

Čínska kuchyňa je známa po celom svete a Xian je vyhlásená kulinárska destinácia široko-ďaleko. Moslimské jahňacie, alebo tradičné chleby nang, vynikajúce miestne cestoviny biang biang, alebo skvelý burger roujiamo sú len zlomkom toho, čo toto mesto ponúka.

7. Spoznajte čínskych moslimov

Čína je domovom 56 národnostných skupín. Je to dynamická zmes kultúr, jazykov a náboženstiev. V Xiane sú už stáročia veľmi aktívni moslimovia s názvom Hui. Nadherná, historická mešita v centre mesta je toho dôkazom.

8. Zatancujte si s miestnymi

Číňania sa veľmi radi hýbu a radi robia veci spoločne. Či už je to tanec, thai
či, posilovanie alebo precvičovanie s mečmi. Je bežné vidieť dôchodcov už o
piatej ráno, ako sa svižne prechádzajú, tlieskajú si a naťahujú si kosti.
Najlepšie miesto na ich pozorovanie je v početných mestských parkoch.
Najzámejší park v Xiane, kde sa to hemží aktivitou, je Park revolúcie
v starom meste pri východnej bráne hradieb.

9. Naučte sa čínsku kaligrafiu

Alebo si to aspoň skúste. Ozajstné ovládnutie tohoto majstrovstva by vám
zabralo roky. V rukách kaligrafov to vyzerá veľmi jednoducho, ale opak je
pravdou. Každý ťah má svoj zmysel a postupnosť, nehovoriac o správnom
pritlačení štetca. V uličke Shuyuanmen máte možnosť si to precitiť na
vlastnej koži. Lebo ako hovoril už Konfucius, a držíme sa toho aj my
v BUBO: Kto nevyskúša, nepochopí….

10. Zajazdite si na rikši

Mierne adrenalínový zážitok a zaujímavá alternatíva k autobusu alebo
k taxíkom, sú miestne trojkolesové motorové rikše. Sú síce pomalšie a
odporúčame ich iba v teplom období, ale je to ozajstná zábava. Rikší bolo
niekedy veľa hneď pod Bubnovou vežou, no teraz sú z centra vytláčané,
takže je ich ťažšie nájsť. Väčšinou ich ale nájdete na križovatkách ciest
v moslimskej štvrti za mešitou. Cenu zjednajte dopredu, a držte si klobúky!

Tomáš Horňák

Tomáš Horňák

Tomáš Horňák

Tomáš je dobrodruh a objaviteľ telom a dušou a do sveta ho to ťahalo už odmalička. Všetky atlasy doma mal už dávno prstom precestované od začiatku do konca, ale namiesto obľúbenej geografie vyštudoval v Olomouci anglickú a čínsku filológiu a to mu otvorilo bránu do sveta. Čína a Ázia celkovo ho okúzlila a strávil tam dohromady šesť rokov. Okrem štúdia sa v Číne venoval výuke angličtiny a v Kambodži dokonca i čínštiny. Precestoval i veľkú časť Európy a nestratí sa ani na americkom kontinente. Všestranne nadaný a flexibilný, má rád prácu s ľuďmi, prírodu, jazyky a cestovanie, takže v sprevádzaní sa našiel.  V starých uličkách Pekingu vás vezme na najlepšie pivo v meste alebo najchrumkavejšiu pekingskú kačku. Rád si pochutná i na indickom curry alebo pálivej indonézskej kuchyni. Drží sa hesla že "je to v pohode" a "všetko dobre dopadne", o čom sa najlepšie presvedčíte sami na zájazdoch pod jeho vedením.
Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Čína, Tibet, Nepál, India

Zo zájazdu:

Tomáš Horňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 315

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4353

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek