Život Leonardo da Vinciho - po stopách génia

Život Leonardo da Vinciho - po stopách génia

Jeho extrémne množstvo vedomostí v niekoľkých oboroch, mu zaistilo miesto v historických knihách a školských učebniciach. Génius, renesančný človek so všestranným vzdelaním, vynálezca, Leonardo Da Vinci sa mohol pýšiť hneď niekoľkými titulmi, vo svete je však najväčšmi známy ako maliar. Viac ako päťsto rokov po jeho smrti stále obdivujeme jeho obrazy v tých najúchvatnejších galériách po celom svete a ceny jeho obrazov sa šplhajú do závratných výšok.

Leonardo da Vinci (1452-1519) bol maliar, architekt, vynálezca a večný študent všetkého vedeckého. Človek, ktorého dnes považujeme za veľkého umelca a génia svojho druhu, ostával často nepochopený, kým svet sa práve začínal deliť o vedomosti v knihách vyrobených pohyblivým písmom, on už dávno naplnil desiatky tajných zápisníkov svojimi vynálezmi, pozorovaniami a teóriami všakovakého druhu, od letectva až po anatómiu. Pojmy v jeho zápisníkoch sa často ťažko interpretovali, aj keď bol ako vychvaľovaný ako veľký umelec, jeho kolegovia nedocenili jeho genialitu. Kombinácia intelektu a ohromnej predstavivosti, mu umožnila vytvoriť vynálezy ako sú bicykel, helikoptéra a lietadlo, založené na fyziológii letu netopiera, aspoň na papieri.

Leonardo da Vinci sa narodil blízko mesta Vinci, ktoré mu dalo priezvisko. Vo svojej dobe sa volal aj „Leonardo di ser Piero da Vinci“, meno, ktoré znamenalo „Leonardo, syn pána Piera z Vinci“. Leonardo sám jednoducho podpisoval svoje práce „Leonardo“ alebo „Io, Leonardo“, Ja, Leonardo, čo ho v tej dobe preslávilo. Otec Leonarda da Vinciho, advokát a notár, a jeho roľnícka matka neboli nikdy navzájom zosobášení a Leonardo bol jediné nemanželské dieťa, ktoré mali spolu. S ďalšími partnermi mali spolu 17 ďalších detí, da Vinciho nevlastných súrodencov.

Posledná večera, pre mnohých historikov predstavuje najväčšie výtvarné dielo na svete. Nástenná maľba zobrazuje neuveriteľnú hru emócií a reakcií, hlavne keď sa dozvedia že jeden z nich je zradca.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Da Vinci nezískal žiadne formálne vzdelanie okrem základného čítania, písania a matematiky, ale jeho otec ocenil jeho umelecký talent a asi ako 15-ročného ho poslal na štúdia k známemu sochárovi a maliarovi Andrea del Verrocchio z Florencie. Asi desaťročie da Vinci zdokonaľoval svoje maliarske a sochárske techniky a trénoval sa v mechanickom umení. Keď mal 20 rokov, v roku 1472, cech maliarov z Florencie ponúkol da Vincimu členstvo, ale zostal s Verrocchiom, až do roku 1478, kým sa stal nezávislým majstrom. Okolo roku 1482 začal maľovať svoje prvé dielo na objednávku, Klaňanie troch kráľov, pre florentské San Donato, kláštor Scopeto. Da Vinci však toto dielo nikdy nedokončil, pretože krátko nato sa presťahoval do Milána, aby pracoval pre vládnuci klan Sforza, kde pôsobil ako inžinier, maliar, architekt, dizajnér dvorných festivalov a predovšetkým sochár. Rodina požiadala da Vinciho, aby vytvoril nádhernú takmer 5 metrov vysokú jazdeckú sochu z bronzu na počesť zakladateľa dynastie Francesca Sforzu. Da Vinci pracoval na projekte 12 rokov a v roku 1493 bol hlinený model pripravený na vystavenie. Hroziaca vojna však znamenala premenu bronzu určeného na sochu na delá a hlinený model bol zničený v konflikte po páde vládnuceho vojvodu Sforza.

Kde všade nájdete da Vinciho obrazy? #

Dielo Leonarda da Vinciho malo nesmierny vplyv na svet západného umenia. Zatiaľ čo väčšina jeho majstrovských diel sa nachádza v mestách v Taliansku, ako je Florencia a Miláno, existujú ďalšie kúsky na prekvapivých miestach po celom svete.

Tu je 10 miest, kde môžete na svojich cestách nájsť da Vinciho diela:

1. Kostol Santa Maria delle Grazie, Miláno, Taliansko

Leonardo da Vinci namaľoval svetoznáme dielo Il Cenacolo alebo „Posledná večera“ na stenu dominikánskeho kláštora susediaceho s kostolom Santa Maria delle Grazie v Miláne v Taliansku. Technika maľby “a secco”, čo znamená maľovať na suchú stenu, bola v tú dobu inovatívna. Zobrazuje veľkonočnú večeru, počas ktorej Ježiš Kristus oslovuje apoštolov a hovorí: „Jeden z vás ma zradí. Jednou z hviezdnych čŕt maľby je odlišný emotívny výraz a reč tela každého apoštola. Jeho kompozícia, v ktorej sa Ježiš nachádza uprostred, no zároveň izolovane od apoštolov, ovplyvnila celé generácie maliarov. Vďaka použitiu tejto novej metódy a environmentálnym faktorom sa však nástenná maľba z 15. storočia v priebehu času začala postupne rozpadať. Momentálne sa miestnosť udržiava vo vhodnej teplote, preto ju môže vidieť naraz iba 25 ľudí, takže si návštevu rezervujte s dostatočným predstihom.

Viac tipov na návštevu Milána nájdete v našom blogu

2. Múzeum princov Czartoryských, Krakov, Poľsko

Toto múzeum založila v roku 1796 princezná Izabela Czartoryska s cieľom zachovať poľské dedičstvo. Dva roky po založení odcestoval syn princeznej Czartoryskej do Talianska, kde si kúpil da Vinciho portrét Dáma s hranostajom – jeden zo štyroch portrétov žien, ktoré kedy da Vinci namaľoval. V tomto období sa múzeum nachádzalo v meste Pulawy, až v roku 1878 sa presťahovalo na svoje dnešné miesto v Krakove. 

Krásna a tajomná...

Cecilia Gallerani mala len pätnásť rokov, bola to krásna a vzdelaná mladá dáma, keď spoznala milánskeho vojvodu - Lodovica Sforzu. Pre Lodovica bola Cecilia „krásna ako kvet“, na rozdiel od jeho oficiálnej snúbenice, ktorú opísal ako „krásne malé stvorenie“. Z dvojice sa stali milenci. A tu začína záhada tohto obrazu. Čo znamená  hranostaj na portréte? Je to len dekoratívny prvok? Vôbec nie! Lodovico sa niekedy nazývalo Ermellino Bianco – Hranostaj biely a toto zviera bolo aj symbolom rodu Sforza. Súčasne je hranostaj v ženinom lone alegóriou materstva a podľa niektorých historických štúdií ho umelec namaľoval, aby zakryl Ceciliino tehotenstvo. Čoskoro po namaľovaní obrazu sa Cecilii narodil nemanželský syn Cesare.

Obraz mal od doby svojho vzniku mimoriadne ťažký osud, keď Cecilia musela opustiť palác, zobrala si obraz zo sebou, knieža Czartoryski ho kúpil ako dar svojej manželke Izabele. V časoch vojen, keď Izabela utekala pred ruskými vojnami ho ho ukrývala v pivnici, počas prvej svetovej vojny obraz skončil u spríbuznenej kráľovskej rodiny v Drážďanoch. Objavil sa aj v súkromnej zbierke Adolfa Hitlera, od neho ho však získal nemecký guvernér Krakova. Na konci vojny umelecké predmety zhabali Američania a vrátili ich Poliakom. Obraz môžeme verejne obdivovať až od roku 1992, odkedy bol na výstavách po celom svete a zaznamenal pozoruhodný ohlas.

Čo si všímať pri pozorovaní maľby?

Oči – Leonardo použil techniku ​​zvanú „catchlight“ – malý bod svetla odrážajúci sa v očiach modelky.

Krk - tienenie viditeľné na krku vytvárajú dojem trojrozmernosti.

Šaty – modrý pigment, ktorým boli šaty namaľované, bol extrémne drahý a ťažko dostupný, museli ho priviezť až z Afganistanu!

Neúmerne veľké ruky – Leonardo rád maľoval každú časť tela zvlášť. Možno použil skicu, ktorú predtým namaľoval. Alebo je to iný symbol?

Póza - statická a dynamická zároveň.

3. Louvre, Paríž, Francúzsko

Louvre,  jedno z najväčších múzeí na svete, je známe tým, že je domovom da Vinciho Mony Lisy, najskoršej talianskej maľby. Ako sa však také významné dielo talianskeho renesančného umelca dostalo do Francúzska? Namiesto toho, aby da Vinci odovzdal portrét objednávateľovi, priniesol obraz v roku 1517 so sebou do Francúzska, kde na ňom pokračoval – bol to jeho obľúbený obraz a neustále doň pridával detaily po zvyšok svojho života. Po umelcovej smrti, Monu Lisu zdedil umelcov asistent, ktorý ju predal Františkovi I. za 4000 zlatých, po čom bola pridaná do kráľovskej zbierky. Dnes tento jediný portrét navštívi každý rok 6 miliónov ľudí. Je to jedno z najznámejších umeleckých diel v dejinách výtvarného umenia.

Mona Líza je podobizeň mladej ženy na pozadí krajiny so vzdialeným hmlistým horizontom. Vlasy jej zakrýva čierny priesvitný závoj, keď sa na ňu lepšie pozriete, zistíte, že na tvári nemá žiaden chĺpok, žiadne obočie ani mihalnice. Je usadená v kresle, a prekrížené ruky, má ležérne položené na operadle. Najväčšie otázky však vyvoláva jej úsmev, podľa mnohých teórií sa šarmantná Talianka nemohla takto usmievať a ide iba o maliarovu predstavu. Ďalšia z teórií hovorí, že jej oči sú plné smútku a prezrádzajú, že táto dáma vôbec nebola šťastná.

3 fotografie

Zo zákutia parížskeho Louvre

4. Galéria Uffizi, Florencia, Taliansko

Galériu Uffizi musíte vidieť, hlavne vďaka výstave diel mladého da Vinciho. Všetky tieto maľby boli dokončené pred rokom 1482, v roku, keď umelec odišiel z Florencie maľovať pre vojvodu Ludovica il Moro v Miláne. V tejto miestnosti môžu návštevníci zachytiť rané štádiá umelcovej brilantnosti v čase, keď sa učil u veľkého maliara Andrea del Verocchio. “Zvestovanie” a “Klaňanie troch kráľov” sú dva z umelcových vrcholných diel, ktoré demonštrujú jeho akútny zmysel pre detail, techniku ​​dynamickej kresby a úžasnú schopnosť vykresliť pozadie krajiny.

Ponorte sa do rozsiahleho sveta florentskej histórie umenia s 1,5-hodinovou prehliadkou Galérie Uffizi, najstaršieho múzea na svete. Preskočte hlavné vstupné línie a obdivujte také ikonické diela ako Botticelliho Zrodenie Venuše, Leonardovo Zvestovanie a Michelangelovo Tondo Doni. Priplaťte si za sprievodcu múzea a užite si precízny výklad o najväčších majstrovských diel našej planéte.

Prečítajte si aj náš blog z perly Toskánska - Florencie

3 fotografie

Z legendárnej talianskej galérie Uffizi

5. Národná galéria, Londýn, Anglicko

Národná galéria v Londýne je domovom dvoch dôležitých diel od da Vinciho, nachádza sa tu Madona v skalách, Svätá Anna, Madona, dieťa a malý Svätý Ján, ktoré múzeum kúpilo. Ten je nakreslený uhľom a kriedou na ôsmich kusoch papiera zlepených k sebe a predpokladá sa, že ide o karikatúru k maľbe, hoci nebola objavená žiadna maľba založená priamo na tomto diele. V Národnej galérii sa nachádza celkovo viac ako 2 300 obrazov – zbierka svetovej úrovne, ktorá patrí britskej verejnosti a je k dispozícii zadarmo.

6. Národná galéria umenia, Washington DC, USA

Ďalším národným múzeom, ktoré má to šťastie, že má da Vinciho vo svojej zbierke, je Národná galéria umenia vo Washingtone DC. Portrét Ginevry de' Benci, je v skutočnosti jediným dielom da Vinciho, ktoré je v Amerike. Genevra bola dcérou bohatého florentského bankára, a portrét vznikol pravdepodobne v čase jej svadby. Portrét bol jedným z prvých Leonardových experimentov s olejomaľbou a na povrchu je niekoľko vrások, ktoré prezrádzajú, že sa túto techniku stále pokúšal zvládnuť.

Napriek tomu starostlivé pozorovanie prírody a jemná trojrozmernosť Ginevrinej tváre neomylne poukazujú na nový naturalizmus, ktorým Leonardo pretváral renesančnú maľbu. Ginevra je modelovaná postupne sa prehlbujúcim závojom dymového tieňa. Ginevrinu tvár obklopujú ostnaté, vždyzelené listy borievky, kedysi jasnejšia zelená časom zhnedla. Borievka predstavuje cudnosť, najväčšiu cnosť renesančnej ženy, a po taliansky znamená jej meno, borievka je totiž ginepro.

Galéria získala portrét v roku 1967 za sumu 5 miliónov dolárov – v tom čase rekordnú cenu.

Prevažná väčšina ženských portrétov bola objednaná pri jednej z dvoch príležitostí: pri zasnúbení alebo manželstve. Svadobné portréty sa zvyknú robiť vo dvojici, pričom žena je na pravej strane. Keďže Ginevra sa pozerá doprava, tento portrét pravdepodobnejšie pripomína jej zasnúbenie. Jej nedostatok zjavnej elegancie je však trochu prekvapivý. Šperky, luxusné brokáty a prepracované šaty boli súčasťou výmeny vena a zobrazovali rodinné bohatstvo.

7. Bazilika svätého Petra a Sixtínska kaplnka v Ríme, Taliansko

Svätý Hieronym v púšti, nedokončený obraz od da Vinciho, sa nachádza vo Vatikánskych múzeách v Ríme. Zobrazuje svätého Hieronyma, ako kľačí v skalnatej krajine v sýrskej púšti a hľadí na krucifix, ktorý je slabo načrtnutý v pravej hornej časti obrazu. Lev mu leží pri nohách a odkazuje na príbeh v životopise svätého Hieronyma, ktorý hovorí, že skrotil divoké zviera po vytiahnutí tŕňa z jeho laby. Vatikánske múzeá, založené na začiatku 16. storočia, vystavujú obrovskú zbierku umeleckých diel zhromaždených pápežmi v priebehu storočí. Okrem da Vinciho je tu zastúpených množstvo ďalších významných talianskych umelcov, medzi ktorých patria Giotto, Raphael, Michelangelo a Caravaggio.

Nevynechajte návštevu Vatikánu!  Odporúčam aj vynikajúci blog Rím pre skúsených, pokročilých cestovateľov

Krása tejto kaplnky je neskutočná a treba ju vidieť! Skúste pri návšteve pohľadať cenzúru na intímnych partiách postáv, ktorá musela byť pridaná práve pre prílišnú nahotu na takom svätom mieste. Spozorujete ju?
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

8. Alte Pinakothek, Mníchov, Nemecko

Mníchovská Alte Pinakothek je jednou z najstarších umeleckých galérií na svete s pôsobivou zbierkou starých majstrovských obrazov. Renesančný architektonický štýl budovy je umeleckým dielom sám o sebe. Výnimočným umeleckým dielom zbierky je da Vinciho Madona s karafiátom, ktorá je tu vystavená od roku 1889. Hoci bola pôvodne pripisovaná Andreovi del Verrocchiovi, historici umenia sa dnes zhodujú, že ide o dielo Leonarda da Vinciho. Je to jediné umelecké dielo talianskeho majstra trvalo vystavené v Nemecku.

9. Gallerie dell'Accademia, Benátky, Taliansko

Gallerie dell’Accademia v Benátkach má to šťastie, že sa nazýva domovom svetoznámej da Vinciho kresby tušom Vitruviánsky muž. Ako väčšina kresieb robených atramentom, aj umelcova geometrická štúdia proporcií ľudského tela sa zobrazuje len vo výnimočných prípadoch. To však neznamená, že táto galéria nestojí za návštevu. Jeho zbierka sa môže pochváliť aj majstrovskými dielami benátskej proveniencie až do 18. storočia, vrátane diel umelcov ako Tintoretto, Titian a Giorgione.

Leonardo dômyselne zobrazil muža so štyrmi nohami a štyrmi rukami, čo mu umožnilo zaujať 16 póz súčasne. Dielo, ktoré skúma myšlienky proporcií, je čiastočne umeleckým dielom a čiastočne matematickým diagramom, akoby taliansky majster povedal, všetko súvisí so všetkým.

10. Zimný palác, sídlo Štátneho múzea Ermitáž, Petrohrad, Rusko

Aj keď možno neočakávate, že v Rusku nájdete obraz da Vinciho, pôsobivo vyzerajúce múzeum Ermitáž v Petrohrade vás nesklame. Tu nájdete dielo Madona Litta, hoci je prisudzovanie obrazu predmetom sporu, múzeum je pevne presvedčené, že dielo vytvoril da Vinci. Obraz sa dostal do Ruska prostredníctvom grófa Littu z Milána, ktorý v januári 1865 predal štyri diela vrátane tohto Múzeu Ermitáž. Po nadobudnutí ho múzeum prenieslo z dreveného panelu na plátno. 

Tipy na návštevu historického cárskeho mesta - Petrohradu

3 fotografie

z potuliek po Ermitáži

Nechajte sa očariť krásou umeleckých diel a históriou kdekoľvek sa nachádzate. Do stálych expozícii Slovenskej Národnej Galérie sa dostanete bezplatne, a väčšina múzeí na Slovensku má vstup zadarmo prvú nedeľu v mesiaci. Vydajte sa loviť zážitky!

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1900

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.