Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri bežnej poznávacej návšteve akéhokoľvek mesta sa stretneme s takpovediac “povinnou jazdou” tých najznámejších pamiatok a o tom, o čo sme prišli, sa často dozvieme až neskoro. V tomto blogu vám predstavím tipy na Londýn pre pokročilých. Niečo, čo ľudia nevyhľadávajú.

Vďaka tejto téme sa detailnejšie pozrieme na zopár miest (rozhodne nie všetky!), ktoré sa dajú vidieť v Londýne, avšak okrem obligátnych pamiatok z predchádzajúcich blogov či tipov, ktoré nájdete na bežných stránkach. V Londýne sa BUBO pohybuje dlhodobo, a tak poznáme neznáme kúty, ktoré vám vyrazia dych.

Naše (klasickejšie) tipy na Londýn nájdete v blogu Londýn - pamiatky a tipy.

God's Own Junkyard

God’s Own Junkyard #

Prehliadku skrytých pokladov začneme hlboko vo východnom Londýne - vo štvrti Walthamstow. Tu, ďaleko od overturizmu centra mesta, nájdeme jedno z obľúbených miest lokálnej komunity - God’s Own Junkyard. “Domov najsexi neónových nápisov” - svojrázne múzeum neónov pomenované podľa kritického ľavicového románu od Petera Blakea. Múzeum založil prijemný chlapík menom Chris Bracey, známy aj ako "Neon Man."

Chris zbiera neóny už takmer 40 rokov a v jeho zbierke sa nachádzajú okrem iného aj nápisy použité vo filmoch ako Batman či Charlie a továreň na čokoládu.

Okrem múzea možeme v tomto industriálne pôsobiacom areáli nájsť aj niekoľko mikropivovarov, kde sa po prehliadke neónov možeme príjemne osviežiť lokálnym pivom. Odporúčam vyskúšať niektorý zo sezónnych špeciálov. Často je vyrobených len niekoľko sudov a várka sa málokedy zopakuje. V lete tu môžeme objavovať najmä svetlé pivá, ktorým dominujú ovocné chute. V chladnejších mesiacoch skôr v Británii tradičný dark, ale prípadne aj porter.

Čo sú tzv. "Hidden Gems"

Sú svätým grálom cestovateľov. V dobe internetu však mnohé z nich strácajú svoje čaro a v krátkom čase sa z nich stávajú "prevarené" lokality plné turistov. BUBO je však aj vďaka vyše 30-ročným skúsenostiam a pestovaním kontaktov priamo v destináciach schopné tomuto trendu čeliť, nájsť ešte internetom málo známe lokality, a tak svojim zákazníkom poskytnúť jedinečné zážitky. 

Výhľad na panorámu Londýna z Point Hill.

Výhľad na panorámu Londýna z Point Hill.

Point Hill #

Prekročíme Temžu (na východ od Tower Bridge je tento úkon trošku komplikovanejší) a vstúpime do pulzujúcej štvrte Greenwich v juhovýchodnom Londýne. Miestny Greenwich Park je v povedomí väčšiny návštevníkov Londýna zapísaný najmä ako miesto, kde sa dá stáť na západnej aj východnej pologuli naraz. Ponúka však oveľa viac.

Keď sem prídeme v správnom období, najlepšie okolo apríla a zájdeme hlbšie do parku, v jeho juhozápadnej časti nájdeme uličku “Greenwich Cherry Blossom,” kde sa môžeme prejsť pod nádherne rozkvinutými sakurami. V juhovýchodnej časti parku je dobrá šanca naraziť na miestne jelene.

Západne od Greenwich Parku, po krátkej prechádzke cez rezidenčnú štvrť, nájdeme drobný parčík Point Hill - ponúkajúci jeden z najkrajších a najobsiahlejších výhľadov na Londýn. Okrem londýnskych mrakodrapov odtiaľto možeme zazrieť aj superznáme pamiatky Tower Bridge a St. Pauls Cathedral.

3 fotografie

Sakury v Greenwich Parku

Prechádzam sa Londýnom už 30 rokov a každý deň objavím niečo nové. Sir Walter Besant

St. Dunstan in the East
Foto: archív — BUBO

St. Dunstan in the East #

Z východného Londýna sa presunieme priamo do centra - neďaleko Tower Bridge a Tower of London, kde miliónom turistov priamo pod nosom uniká krásne a atmosferické miesto, ktoré na vás dýchne históriou dávno minulou, ale aj tragédiami pomerne nedávnej doby. 

Kostol St. Dunstan in the East postavený okolo roku 1100, vážne poškodený počas Veľkého londýnskeho požiaru v roku 1666, zrekonštruovaný začiatkom 18. storočia a opäť zničený v roku 1941 počas nemeckého bombardovania.

3 fotografie

St. Dunstan in the East

V 60. rokoch minulého storočia sa mesto rozhodlo, že kostol sa (na rozdiel od svojho bezprostredného okolia) opäť rekonštruovať nebude a namiesto toho sa stane verejným parkom.

A tak St. Dunstan zostal malou spomienkou na jedno z najtemnejších období našich dejín. Tichá záhrada priamo v centre mesta, na jar plná kvetín, na jeseň s krásnymi farbami, skrytá v uličkách, kam neznalý turista nezablúdi.

St. Katharine Docks
Foto: archív — BUBO

Sky Garden #

Jedným z fascinujúcich miest v centre Londýna je aj Sky Garden - oáza v korune londýnskeho neba nachádzajúca sa na vrchole ‚‚Walkie Talkie‘‘. Sky Garden je jedným z najlepších spôsobov, ako zažiť nádherný výhľad na Londýn a zároveň si užiť okamih pokoja a pohody. Táto moderná záhrada bola otvorená v roku 2015 a rýchlo sa stala jedným z najžiadanejších miest na návšteve v Londýne.

Najväčším lákadlom Sky Garden je bezpochyby úchvatný výhľad, ktorý ponúka na londýnsku krajinu. Akonáhle vstúpite do priestoru Sky Garden, budete doslova ohromení panoramatickým výhľadom na mesto. Uvidíte ikonické budovy, ako sú Tower Bridge, Shard, Gherkin a mnoho ďalších z úplne novej perspektívy. Či už sa rozhodnete navštíviť počas dňa alebo v noci, výhľad je vždy zážitok vyrážajúci dych a ponúka nespočetné príležitosti na fotografovanie.

Je to ideálne miesto na to, aby ste si oddýchli od zhonu a hluku londýnskeho života. Môžete si tu posedieť, čítať knihu alebo si len užívať pokojný okamih. Takže, až sa ocitnete v Londýne, nezabudnite sa vydať do Sky Garden a nechajte sa uniesť krásou a pohodou tohto nebeského raja vo veľkomeste. Avšak nezabudnite si návštevu rezervovať s čo najväčším predstihom, pretože tento výhľad je zadarmo, čím prispieva k zvýšenému záujmu turistov, a tak sa stáva jedným z najvyhľadávanejších miest v Londýne.

Nádherná a moderná Sky Garden vám ukáže Londýn z inej perspektívy.
Foto: Shutterstock

St. Katharine Docks #

Opäť priamo v centre, doslova zopár metrov od Tower Bridge, nájdeme jedinú marínu v centre Londýna, ktorá vznikla v 60. rokoch 20. storočia na základoch bývalých nákladných dokov. 

Doky svätej Kataríny, otvorené v roku 1828, bývali jedným z najrušnejších dokov svojej doby a dovážal sa sem najmä luxusný exotický tovar ako rum, korenia, alebo parfémy.

Príchodom väčších moderných lodí sa však stali ťažko dostupnými, a tak boli v roku 1968 zatvorené a dnes je z nich štvrť s luxusnými hotelmi, bytmi aj reštauráciami.

Po príjemnej prechádzke cez marínu odporúčame dať si pintu bitteru v The Dickens Inn - historickom pube postavenom začiatkom 18. storočia. Každý piatok na obed sa tu možete zastaviť aj na pravidelnom street food trhu a ak budete mať štastie, uvidíte štart regaty, prípadne cesty okolo sveta na plachetnici, ktoré tu často začínajú.

Ak prídete v septembri, môžete sa zúčastniť na pravidelnom festivale klasických lodí.

Neal's Yard
Foto: archív — BUBO

HMS Belfast #

Temža nám odkryje pohľad na HMS Belfast - jednu z najvýznamnejších vojnových lodí, ktorá je dôležitou súčasťou britskej námornej histórie. Táto ťažká krížniková loď bola postavená v roku 1936 v Severnom Írsku a slúžila v rôznych námorných konfliktoch, vrátane druhej svetovej vojny a kórejskej vojny.

Počas druhej svetovej vojny hrala HMS Belfast kľúčovú úlohu. Bola súčasťou britského kráľovského námorníctva a zúčastnila sa námorných operácií v Atlantiku i Severnom mori. Najznámejšia však bola jej účasť v Normandskej invázii v roku 1944, kedy podporovala spojenecké sily vylodené na plážach v Normandii.

Po viac ako tridsiatich rokoch aktívnej služby bola loď zachránená od zošrotovania a premiestnená na rieku Temžu v Londýne, kde sa stala významnou pamiatkou pripomínajúcou veľkú odvahu a obetavosť námorníkov slúžiacich na tejto lodi.

Momentálne je HMS Belfast otvorená verejnosti ako múzeum na vode prinášajúce fascinujúci pohľad na život na palube vojnovej lode. Múzeum poskytuje návštevníkom jedinečnú možnosť preskúmať túto historickú loď, ktorej význam počas druhej svetovej vojny bol nenahraditeľný.

Jednou z najzaujímavejších častí návštevy HMS Belfast je možnosť preskúmať rôzne časti lode. Návštevníci môžu prejsť palubou, kde budú môcť vidieť dôležité časti lode, ako sú delá, komunikačné zariadenia a ubytovacie priestory posádky. Existuje aj možnosť navštíviť kapitánsky mostík, odkiaľ boli riadené operácie lode.

Návšteva HMS Belfast je nielen výletom do minulosti, ale aj príležitosťou pochopiť dôležitú úlohu, ktorú táto loď hrala počas druhej svetovej vojny. Je to symbol odvahy a odhodlania, ktoré pomohli víťazstvu spojencov. Pokiaľ ste v Londýne a máte záujem o vojenskú históriu, určite by ste nemali túto úžasnú pamiatku minúť. HMS Belfast vám poskytne fascinujúci pohľad na vojnovú históriu a dôležitú časť britského námorníctva.

Neal's Yard #

Postúpime v rámci centra Londýna trošku západnejšie, konkrétne na Covent Garden, čo je opäť jedna z turistických klasík. A len o dve ulice ďalej nájdeme Neal’s Yard. Malé pestrofarebné námestíčko je akoby vystrihnuté z hipsterských snov, ktoré by opäť očiam neznalého turistu zostalo navždy skryté.

Všetky miestne podniky dbajú na ekológiu a udržateľnosť. Po nákupe etickej a organickej kozmetiky v Neal’s Yard’s Remedies sa zastavíme na kávu a sendvič v Jacob the Angel, príjemne sa necháme hýčkať masážou, prípadne sa necháme ostrihať alebo spraviť nechty v Hair by Fairy a deň zakončíme vo vínárničke Compagnie Des Vins Surnaturels. 

Kompletný zážitok na jednom mieste a v krásnom prostredí. Bomba.

Kyoto Gardens v Londýne.
Foto: archív — BUBO

Nástenná maľba Spirit of Soho #

Od Covent Garden je to len kúsok ku Spirit of Soho' mural. Nástenná maľba je živým vyjadrením toho, čo Soho znamená pre mesto Londýn. Je to umelecký poklad a dôležitá súčasť histórie tejto štvrte, ktorá sa stala domovom pre mnoho tvorcov a slobodných duší. Príďte si ho sami prezrieť a pochopíte, prečo je Soho také jedinečné.

Nástenná maľba Spirit of Soho bola vytvorená komunitou Soho a dokončená v roku 1991. Zobrazuje život Soho a je venovaná ľuďom v Soho. Nástenná maľba zobrazuje svätú Annu predsedajúcu miestnym významným osobnostiam; jej sukňa a spodničky ukazujú mapu Soho, remeselníkov a londýnskych pamiatok.

Zospodu sú zarámované portréty mnohých slávnych postáv Soho. Psy a zajace sú rozptýlené, čo predstavuje čas, keď bolo Soho kráľovským poľovným revírom.

Socha princeznej Diany v Kensingtonskom paláci #

Kensingtonský palác nájdeme pri blízkom a známom Hyde Parku. Dňa 1. júla 2021 by oslávila princezná Diana 60. narodeniny a kráľovská rodina túto príležitosť oslávila dlho očakávaným debutom jej sochy v Kensingtonskom paláci. Socha zobrazuje Dianu s rukami okolo dvoch detí, pričom tretie dieťa je v pozadí. Toto viedlo fanúšikov kráľovskej rodiny k tomu, aby sa polemizovalo nad identitou týchto detí.

Deti pridané do sochy bol spôsob, ako oceniť Dianinu zvláštnu schopnosť spájať sa s mladými ľuďmi. Cieľom sochy je odrážať teplo, eleganciu a energiu princeznej Diany. Portrét a štýl obliekania vychádzali z posledného obdobia jej života, keď nadobudla dôveru vo svoju úlohu veľvyslankyne pre humanitárne účely a jej cieľom je vyjadriť svoj charakter a súcit.

Diana úzko spolupracovala s mnohými charitatívnymi organizáciami zameranými na mládež a bola patrónkou detskej nemocnice Greater Ormond Street v Londýne. Cena Diana, ktorá vznikla v roku 1999, špeciálne oceňuje mladých ľudí, ktorí pracujú na zlepšovaní životov iných. Charita bola založená na počesť Dianinej viery, že mladí ľudia majú moc zmeniť svet.

Princ Harry a princ William sa prvýkrát po mesiacoch stretli, aby odhalili sochu svojej zosnulej matky na malej ceremónii, na ktorej sa zúčastnili aj Dianini súrodenci. Bratia údajne plánovali toto odhalenie takmer štyri roky, od 20. výročia Dianinej smrti v roku 2017.

Holland Park a Kyoto Gardens #

Od Kensingtonského paláca smerom na západ nájdeme o niečo menší Holland Park. Centrom parku je zachovalá zrúcanina takzvaného Holland House postaveného v roku 1605. Kedysi sídlo viacerých bohatých rodinných klanov však zničili v roku 1940 počas bombardovania Luftwaffe a v roku 1952 ho spolu s priľahlými pozemkami kúpil magistrát a spravil z neho už spomínaný park.

Asi najkrajším miestom v Holland Parku sú Kyoto Gardens - tradičné japonské záhrady darované mestom Kjóto začiatkom 90. rokov minulého storočia na znak priateľstva medzi Veľkou Britániou a Japonskom.  

Camden Town #

Neobyčajné miesto v Londýne asi 7 km od Holland Parku. Mesto, ktoré vás ohromí svojou originalitou a energiou. Camden Town je miesto, kde sa stretávajú rôzne kultúry, umelci a nadšenci z celého sveta. Keď budete v Londýne, nezabudnite si vyhradiť čas aj na návštevu tejto unikátnej časti mesta, ktorá vás zaujme svojou bohatou paletou zážitkov. Nie nadarmo sa považuje za skutočný klenot Londýna.

Camden Town je populárny pre svoju alternatívnu atmosféru, ktorá priťahuje umelcov, hudobníkov, hipsterov a všetkých, ktorí túžia po odlišnom zážitku z Londýna. Akonáhle vstúpite do tejto časti mesta, budete omotaní zmesou vôní, zvukov a vizuálneho umenia.

Jednou z najznámejších tržníc v celom meste a zároveň aj srdcom tejto časti Londýna je Camden Market. Prechádzka uličkami tržnice je ako cesta okolo sveta – nájdete tu exotické jedlá, módne doplnky, výrobky lokálnych umelcov a mnoho ďalšieho. Je to miesto, kde sa stretávajú rôzne kultúry a kde môžete ochutnať chute z celého sveta.

Okrem toho je tiež domovom pre niektoré z najlepších hudobných scén v Londýne. Keď si prejdete ulice, budete počuť rôzne hudobné žánre – od punku až po reggae. Nie je náhodou, že táto časť mesta bola v minulosti obľúbeným miestom pre koncerty známych hudobníkov.

Touto časťou Londýna preteká malý kanál Camden Lock. Je to skvelé miesto na prechádzku, relaxáciu alebo dokonca na plavbu na pramici. Môžete si tu oddýchnuť od rušného mesta a preskúmať krásny kanál obklopený historickými budovami.

Camden Town je známy svojim street artom a umeleckou scénou. Môžete tu objavovať rôzne umelecké diela na uliciach a verejných priestranstvách. Je to miesto, kde sa kreativita stáva súčasťou každodenného života.

Dve múzeá ako povinná jazda #

Múzeum Madame Tussauds

Nie sú to tipy úplne pre pokročilých, no tieto múzeá napriek tomu, že sú známe, ľudia často obchádzajú. Madame Tussauds je pritom miesto, ktoré zaručene stojí za návštevu. Múzeum známe po celom svete - Múzeum voskových figurín Madame Tussauds - bolo založené v roku 1835 rovnomennou francúzskou sochárkou. Vedeli ste, že Marie Tussaud vytvorila prvú voskovú sochu Ľudovíta XVI.? Toto múzeum je známe po celom svete pre svoje umelecké majstrovstvo a pozoruhodný realizmus figurín. Keď prechádzate zbierkou, budete mať pocit, že ste sa ocitli uprostred hollywoodskeho červeného koberca.

Jednou z najväčších atrakcií Madame Tussauds je možnosť stretnúť sa s vašimi obľúbenými celebritami. Môžete si urobiť selfie s Bradom Pittom, posedieť s britskou kráľovnou alebo sa dostať na pódium s Beyoncé. Voskové sochy sú tak realistické, že budete mať pocit, že ste so skutočnými celebritami. Okrem moderných celebrít ponúka Madame Tussauds aj exkluzívny pohľad do histórie. Môžete tu obdivovať voskové sochy historických osobností, ako boli Napoleon Bonaparte, Albert Einstein či William Shakespeare.

Múzeum taktiež ponúka interaktívnu zábavu pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Môžete sa napríklad zúčastniť Superhero Academy a stať sa superhrdinom na chvíľu, prípadne prejsť hollywoodskym štúdiom s okamžitým efektom veternej búrky. Ale múzeum nie je len o zábave, ale aj o učení. Môžete sa dozvedieť o procese tvorby voskových sôch a o živote Marie Tussaud. To je príležitosť pre návštevníkov, aby si priblížili svet umenia a tvorby.

Madame Tussauds v Londýne je jedinečné miesto, ktoré kombinuje umenie, zábavu a vzdelanie. Je to miesto, kde môžete vstúpiť do sveta slávy a prežiť deň s vašimi obľúbenými celebritami. Či už ste fanúšikmi filmov, hudby alebo histórie, určite si tu nájdete niečo, čo vás nadchne. Madame Tussauds je nielen múzeom, ale aj jedinečným zážitkom.

3 fotografie

Z Madame Tussauds

Natural History Múzeum

Medzi symbolmi mesta sa nachádza aj miesto, ktoré je doslova bránou ku kráse prírody a histórie planéty Zem – Natural History Museum. Toto múzeum, nachádzajúce sa v strede Londýna, je skvostom, ktorý musíte navštíviť, ak ste milovníkom prírody a histórie.

Natural History Museum má v zbierkach takmer 80 miliónov exponátov, a tak si môžete byť istí, že sa tu vždy dozviete niečo nové a fascinujúce. Jedným z najvýznamnejších exponátov je exemplár druhu Tyrannosaurus rex, známy ako „Sophie“.

Ale múzeum nie je len o dinosauroch. Nájdete tu aj fascinujúcu zbierku minerálov a drahých kameňov, a dokonca aj meteority, ktoré prišli na Zem z vesmíru. Môžete sa zoznámiť s históriou planéty Zeme, vrátane sopečných erupcií, tektonických dosiek a vývoja života na našej planéte.

V múzeu nechýba ani expozícia súčasnej prírody. Môžete preskúmať modely životného prostredia a dozvedieť sa viac o momentálnom stave našej planéty a výzvach, ktorým čelíme v oblasti ochrany životného prostredia.

Natural History Museum si tiež kladie za cieľ zaujať deti a mladších návštevníkov. Existuje mnoho interaktívnych expozícií a aktivít, ktoré deťom umožnia učiť sa a skúmať prírodu zábavným spôsobom.

Nájdete tu aj kmeň sekvoje obrovskej. Tie stromy patria medzi najväčšie žijúce druhy na Zemi. Tento kolosálny plátok kmeňa bol odobratý zo 100 metrov vysokého stromu Marka Twaina. Keď bol tento strom v roku 1891 vyrúbaný, takmer 70 % svetovej pôdy tvorilo prirodzené prostredie vrátane stromov a lesov.

Navštíviť Natural History Museum v Londýne znamená podniknúť cestu cez čas a prírodu, a to všetko v nádhernom prostredí. Je to miesto, kde sa dozviete viac o histórii planéty Zem a kde budete môcť obdivovať jej najväčšie poklady. Ak ste v Londýne, nezabudnite na tento klenot prírodného a historického dedičstva. Ďalší ulovený zážitok.

Ďalšie prehliadky z kategórie pre pokročilých:

Bonus: Korčuľovanie v Somerset House #

Hoci Somerset House nepovažujem tak úplne za hidden gem, korčuľovanie na jeho nádvorí je rozhodne nevšedným zážitkom.

Palác samotný bol postavený v polovici 16. storočia vojvodom zo Somersetu, po jeho poprave však prešiel do rúk koruny a v priebehu histórie tu žilo viacero členov kráľovskej rodiny.

Dnes funguje ako kultúrne centrum a v zimných mesiacoch je na nádvorí verejne dostupné klzisko.

V pozadí svieti vianočný stromček, hrá hudba, a my sa s pohárikom šampanského značky Moët korčuľujeme na nádvorí 500-ročného paláca, v ktorom bývali princezné. Po ľahkom športovom výkone možeme doplniť stratené kalórie fantastickou horúcou čokoládou z Chocmobile.

Jedinečný zážitok zo zimnej návštevy Londýna, ktorý si rozhodne neradno nechať újsť.

Toto mesto s takmer 2 000-ročnou históriou ponúka ešte ďaleko viac pokladov. Napokon, ako povedal významný britský novelista 19. storočia, Sir Walter Besant: “Prechádzam sa Londýnom už 30 rokov a každý deň objavím niečo nové.” 

Poďte spoznať Londýn spolu s odborníkmi z BUBO a objavte ďalšie skryté krásy 3. najnavštevovanejšieho mesta na svete. Odporúčame aj zájazd Londýn, Oxford a orientálne Anglicko.

Matej Kolman

Matej Kolman

Matej Kolman

Matej je lovec zážitkov, alebo ako by povedali v jeho milovanom Londýne, thrill-seeker. Kde sa dá niečo nevšedné zažiť, tam chce byť. Či už je to predieranie sa nekonečnou trstinou dunajskej delty v kanoe, plávanie s delfínmi v Indickom oceáne, alebo kvalitný futbalový zápas priamo na štadióne (ideálne na legendárnom Wembley). Miluje ruch pulzujúceho veľkomesta, ale aj pokoj a harmóniu miest, kde široko-ďaleko niet živej duše.

Je presvedčený, že cestovanie je kľúčom nielen k objavovaniu neznámeho, ale aj k lepšiemu pochopeniu toho, čo sme si mysleli, že poznáme dokonale.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Totálne Thajsko

Zo zájazdu:

Matej Kolman

Posledná úprava článku | Prečítané: 924

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta Blog

Blog Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta

Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Európa  

Veľká Británia, Írsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2153 2760€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1880 2685€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.