Nakupovanie v Maroku - čo si zobrať domov z trhov?

Nakupovanie v Maroku - čo si zobrať domov z trhov?

Souq, souk alebo súk. Taký je spoločný názov pre (nielen) marocké trhy, ktoré sú hlavnou črtou života miestnych Maročanov. Patria medzi najväčšie atrakcie krajiny. Každé mesto má svoj osobitý souk. Veľké mestá ako Fez a Marakéš disponujú labyrintmi trhovísk, každý zapĺňa viacero ulíc alebo celé námestie a často sa venuje konkrétnemu remeslu. Mimo veľkých miest, na vidieku, sú stovky trhovísk týždenne, každý deň v inom meste alebo regióne. Poďme sa na ne pozrieť spoločne a zodpovedať si základnú otázku - čo kúpiť v Maroku?

Či už ste vášnivým nákupcom alebo nie, návšteva souku je kultúrnym zážitkom, ktorý by ste si na výlete do Maroka nemali nechať ujsť. Keď vojdete do mediny, vstúpite do atmosféry plnej remeselných obchodov, arabského luxusu, aromatických pekární a nadšených obchodníkov.

V BUBO tieto trhy milujeme a našim klientom už 30 rokov odporúčame, na aké souky zamieriť a čo nakúpiť. A permanentne ide o top zážitky ulovené v Maroku, kedy si kus krajiny odnesiete aj domov.

Atmosféra v Maroku pri trhoch vás dostane.
Foto: Andrea Švecová — BUBO

Prvé súky a ich rozdelenie #

Prvé trhy alebo súky neboli nič iné ako malé vyhradené časti mimo mesta, kde obchodníci vystavovali a predávali svoj tovar. Ako rástla mestská populácia, rástli aj tunajšie trhy. Dnes sa súky stali dôležitou súčasťou sociálnej kultúry a fungujú ako srdce každého veľkého marockého mesta.

Niektoré trhy sú sezónne alebo ročné, zatiaľ čo iné, ako napríklad trh Jemaa el-Fna v Marakéši, sú známe okrem tradičných obchodov s kobercami, keramikou, šperkami, oblečením, aj zaklínačmi hadov, rozprávačmi, hudobníkmi a dynamickými akrobatickými podujatiami.

Námestie Jemaa el-Fnaa začína žiť po zotmení.

Námestie Jemaa el-Fnaa začína žiť po zotmení.

Niektoré z dedín alebo oblastí medzi dedinami sú pomenované podľa trhových dní, takže je ľahké uhádnuť, kedy sa konajú.

Napríklad:

  • Souq el-Had – nedeľa (prvý trh)
  • Souq el-Tnine – pondelkový trh
  • Souq el-Taláta – utorkový trh
  • Souq el-Arba – stredajší trh
  • Souq el-Khamees – štvrtkový trh
  • Souq el-Sebt – sobotný trh

Zaujímavosť

Isto ste si všimli, že piatok som nezahrnula. Má to dôvod. V piatok sa totiž koná málo dedinských trhov. Počas hlavných piatkových modlitieb v mešitách a El Djemma – „zhromaždenia“, sú trhy väčšinou zrána zatvorené a po zvyšok dňa len niektorí obchodníci otvoria svoj obchod. Keďže sú veľmi poverčiví, veria, že otvorenie obchodu v piatok im prinesie nešťastie.

Dedinské súky sa začínajú popoludní - jeden deň pred dňom trhu, keďže ľudia sem cestujú z celého regiónu. Tí, ktorí bývajú bližšie, sem vyrazia skoro ráno v deň konania trhu.

Na trhovisku sa môžete cítiť tak trochu ako v labyrinte a je ľahké sa stratiť. V súku sú rôzne sekcie, ktoré sa špecializujú na jedinečnú zručnosť alebo remeslo. Sú rozdelené napríklad na textilný trh, kobercový trh, šperkový trh, látkový trh, korenia a kožený trh.

Čo nakupovať v Maroku #

Z Maroka sa toho dá doniesť domov pomerne veľa a možno vám nebudú stačiť ani dva obrovské kufre. A možno sa svojho nákupu dočkáte až neskôr - kým po vlastnej linke príde k vám domov.

Koberce v Maroku

Jedna z marockých špecialít a najvyhľadávanejší doplnok do domácnosti. Ak hľadáte koberec, ktorý bude nielen ozdobou vášho domova, ale výrazne prispeje k orientálnemu charakteru vášho interiéru, Maroko je pre vás to pravé kobercové nebo.

Nezabudnuteľnou súčasťou návštevy souku, je návšteva obchodníka s kobercami. Pripravte sa, že vypijete tri alebo štyri poháre sladkého mätového čaju a strávite v obchode aspoň pol dňa, aby ste sa dozvedeli všetko o jednom z top produktov Maroka.

Vstúpiť do obchodu s kobercami znamená vstúpiť do obchodu so vzormi, z ktorých nie sú dva rovnaké. Existuje aspoň pätnásť druhov marockých kobercov - od koberčekov z Vysokého Atlasu až po pobrežie Atlantiku - vyrobených zo 100 % vlny, farbené rastlinnými farbami, až po tkané a vyšívané orientálne koberce nazývané Kelim.

Ich ceny sa líšia podľa stupňa práce - od 25 eur až po tisíce € za koberec z Vysokého Atlasu či za obojstranný koberec (s letnou a zimnou stranou). Pekný Kelim však zoženiete aj za 150 €. Ceny sú vo všeobecnosti polovičné až tretinové v porovnaní s cenami v USA alebo Európe. S obchodníkmi je možné dohodnúť aj prepravu a doručenie, ktoré bude zahrnuté v dohodnutej cene.

Väčšina kobercov v Maroku pochádza z berberských dedín a sú skôr tkané ako viazané. Niektoré z jemnejších kobercov s arabskými vzormi nájdete vo Feze a Rabate. Marocké koberce alebo Kelimy sú obzvlášť známe pre svoje bohaté priadze a lesklé farby vytvorené z henny, indiga, šafranu a iných organických prvkov.

Hoci sú drahé, vysoké ceny marockého koberca sú opodstatnené tým, že majú životnosť až niekoľko stoviek rokov. V závislosti od kvality koberca môžu jeho odtiene zostať takmer také živé ako v deň, keď ste si ho kúpili na svojom marockom dobrodružstve.

Marocké koberce prichádzajú v mnohých prevedeniach. Tkané Kelimy alebo berberské koberce sa vyznačujú geometrickými vzormi a sú najdrahšie, pretože sa farbia rastlinnými farbivami. Každý kmeň má svoj vlastný jedinečný dizajn a vzor. Sieť obchodov Maison Berbere v mestách Ouarzazate, Tinerhir a Rissani je obchodom, kde zaručene kúpite krásne Kelimy.

4 fotografie

Svet kobercov v Maroku

Lacnejšia cesta

Keďže niektoré berberské koberce môžu začínať na cene vyššej ako tisíc dolárov za meter štvorcový, možno budete hľadať lacnejšiu alternatívu.

Mimo Rabatu nájdete veľa kmeňových kobercov, ako sú známe koberce Zanafia a Glaoua, ktoré sú ploché a nadýchané. Medzi ďalšie možnosti patria ploché tkané koberce alebo vlasové koberce. Dostupné sú aj berberské prikrývky - foutahy alebo couvertures, ktoré sú celkom nápadné s pásmi červenej a čiernej farby. Pochádzajú z oblasti Tetouanu a Chefchaouen na okraji pohoria Rif.

Vypočujte si náš podcast o Maroku:

Šperky v Maroku

Väčšina šperkov v Maroku sa dodáva z vysokokvalitného zlata a striebra. Výroba strieborných šperkov výrazne upadla po tom, ako Maroko prišlo o židovskú populáciu, ktorá po 2. svetovej vojne odišla hromadne do Izraela.

Židia boli nielen dobrými majstrami v oblasti drahých kovov, ale aj remesiel vo všeobecnosti. Na juhu krajiny môžete nájsť nádherné berberské náhrdelníky a náramky, veľmi robustné s odvážnymi kombináciami polodrahokamov a niekedy aj plastových kameňov a korálikov. Marakéš, Fez, Essaouira a Ouarzazate majú obzvlášť dobré klenotnícke trhy. Pre zlaté šperky je najlepšou voľbou mesto Fez.

Najznámejšia je strieborná ruka Fatimy. Fatima bola dcéra proroka Mohameda, o ktorej sa hovorí, že chráni svojich nositeľov pred nešťastím a chorobami.

Strieborné šperky sú považované za typické marocké, pretože ich často vyrábajú marockí domorodí Berberi. Tradičné berberské ženy naďalej nosia strieborné šperky. Prenášajú sa z generácie na generáciu ako rodinné dedičstvo hlavne pri svadobných obradoch, avšak zlato sa stalo novou preferenciou a tiež modernejšou verziou bohatstva marockej ženy.

5 fotografií

Šperky a kovy z Maroka

Kovy v Maroku

Mosadz, meď a striebro patria medzi najobľúbenejšie kovy. Keďže marockí remeselníci sú v tejto oblasti veľmi talentovaní, každý nákup na trhu s kovovými predmetmi bude naozaj vysokokvalitný. Rôzne mestá v Maroku sa špecializujú na rôzne druhy kovoobrábania.

Ak chcete striebro, urobte si výlet do Tiznitu alebo Taroudanntu. Nájdete tam strieborné dýky, inkrustované predmety a muškety. Najobľúbenejším suvenírom turistov, vrátane BUBO klientov, je kanvica na čaj. Strieborné podnosy a svietniky, mosadzné rámy a lampy sa nachádzajú aj v Marakéši, Feze a Tetouane. Vo Feze môžete sledovať remeselníkov vo svojom živle, ako ubíjajú a formujú lesklé kovy.

Mohli by vás zaujímať prehliadky marockých miest:

Drevo a keramika v Maroku

Drevená intarzia je ďalším z remesiel, ktoré máte možnosť uvidieť v Maroku. Výslednými produktmi sú rôzne vykladané stoly alebo police, no najľahšie exportovateľnými predmetmi sú škatule a šachové súpravy vyrobené z krásne vykladaných farebných častí z cédrového dreva.

Keramika je farebná, no často aj veľmi jednoducho vyrobená. Modro-biele vzory Fezu a viacfarebné hrnce z Chefchaouenu sú veľmi atraktívne. Hlavné marocké keramické centrum sa nachádza v Safi a môže sa pochváliť niekoľkými obchodmi plnými farebných tanierov, tajinovačov a záhradných nádob.

Safi tajinovače sú vo všeobecnosti dekoratívnejšie. To najlepšie na varenie vyrába keramika Oulja v Sale pri Rabate z obyčajnej červenohnedej kameniny. Tieto hlinené tajinovače nájdete aj vo veľkých mestských trhoch v Marakéši, Feze, Casablance, Meknese, Ouarzazate alebo Tangeri.

5 fotografií

Marocká keramika

Odevy a kožené výrobky v Maroku

Marocké oblečenie sa dá ľahko kúpiť. Tradičný odev krajiny sa nazýva djellaba - druh plášťa. Djellaby sa dodávajú v troch štýloch:

  1. Arabský - veľký, splývavý odev
  2. Berberský - s rovnými líniami
  3. Pasha - dvojdielny odev, ktorý sa nosí na špeciálne udalosti

Djellaba je dlhý, voľne priliehajúci vonkajší župan s kapucňou a plnými rukávmi. Djellaby sa vyrábajú v mnohých tvaroch a farbách. Vo všeobecnosti nosia muži svetlé farby, ktoré sú dôležité, pretože pomáhajú odrážať silné marocké slnko. Muži tiež tradične nosia červený fezový klobúk a mäkké žlté špicaté papuče - baboosh.

Pre ženy sú k dispozícii jasnejšie farby, ako je ružová, modrá, ale často ich môžete vidieť aj v klasickej čiernej. Kapucňa je životne dôležitá pre obe pohlavia, pretože chráni nositeľa pred slnkom a je tiež ochranou proti piesku, ktorý fúka do tváre silný púštny vietor.

Nie je nezvyčajné, že kapucňa sa používa ako neformálne vrecko v čase pekného počasia. Djellaby sú vyrobené zo širokej škály materiálov - od bavlnených letných verzií djellab až po hrubú vlnu pre zimné djellaby. Vlna sa zvyčajne zbiera z oviec žijúcich v okolitých horách a potom sa vykonáva dlhý proces premeny vlny na priadzu, tak aby sa z nej vytvoril tento tradičný odev.

Djellaby nosia muži aj ženy - pánsky štýl je vo všeobecnosti voľnejší, prevláda v tmavších odtieňoch a má jednoduchší strih. Dámske djellaby sú užšie a môžu mať prepracované ozdobné prešívanie v rôznych farbách. Ženy si občas k tomuto odevu zladia aj šatku.

Moderné djellaby sú v súčasnosti navrhnuté tak, aby oslovili aj cudzincov, aj mladé marocké ženy v mestách. Tieto módne djellaby sú často vyrobené z bavlny, umelého hodvábu alebo novej verzie hodvábu z kaktusových vláken, sú vyšívané flitrami alebo vyrobené z damašku s nádhernými veľkými vzormi.

3 fotografie

Djellaba a baboosh

Takmer všetky djellaby oboch štýlov obsahujú vrecúška s kapucňou nazývanou „klas“, ktorá siaha až k zadnej časti. Djellaby tradične siahajú až po zem, ale v súčasnosti sú čoraz štíhlejšie a kratšie.

Islamské náboženstvo v Maroku je tiež kľúčovým faktorom v rámci spôsobu, akým sa Maročania obliekajú. Djellaba zakrýva celé telo a je teda prijateľným skromným outfitom.

Kaftany, tradičné dámske šaty, ktoré majú vpredu často drobné gombíky v tvare V, sú dostupné v rôznych štýloch a materiáloch od bavlny cez polyester až po hodváb. Ceny djellab a kaftanov začínajú na hranici 25 eur a niekedy sa vyšplhajú až na 1 000 eur za odev – využívaný najmä na špeciálne príležitosti a pre skutočne náročnejších klientov.

V Maroku nakúpite na BUBO zájazdoch:

Kožené výrobky sú v Maroku vynikajúcej kvality, pretože sú ručne farbené, väčšinou prírodnými rastlinnými farbivami, predávajú sa na trhoch po celej krajine a sú k dispozícii v rôznych odtieňoch hnedej, ako aj ostroružovej, limetkovozelenej, tyrkysovej, očarujúcej červenej, kanárikovej žltej a purpurovej.

Klasickým artiklom na nákup kože v Maroku sú baboosh - topánky, ktoré sú na päte otvorené. Sú nesmierne pohodlné a vyrábajú sa v tradičnej žltej, bielej, červenej (pre ženy), šedej a čiernej farbe.

Najlepší výber koženého tovaru nájdete vo Feze a Marakéši. Mesto Fez je domovom rozsiahlej garbiarne, jednej z najfotografovanejších lokalít severnej Afriky. Peňaženky, kožené ťavie hračky s flitrami alebo opicami, mäkké papuče... To všetko sú najobľúbenejšie výrobky garbiarní.

Garbiareň vo Feze a ručná ťažká drina.
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Potravinárske výrobky v Maroku

V Maroku existuje jedinečná rozmanitosť potravinárskych výrobkov, ktoré je ťažké nájsť doma a ktoré sú vynikajúcimi darčekmi a suvenírmi. Miestne vyrábaný olivový olej má neuveriteľnú výraznú silnú chuť.

V údolí Souss nájdete lahodný sladký arganový olej. Ide o olej vyrobený z jadier endemického arganového stromu, ktorý je cenný pre svoje výživné, kozmetické a mnohé liečivé vlastnosti. Strom, reliktný druh z treťohôr, je mimoriadne dobre prispôsobený suchu a iným environmentálne náročným podmienkam juhozápadného Maroka.

Druh Argania kedysi pokrýval severnú Afriku a teraz je ohrozený a pod ochranou UNESCO. Arganovník rastie divoko v polopúštnej pôde, jeho hlboký koreňový systém pomáha chrániť pred eróziou pôdy a severným postupom Sahary.

Arganový olej zostáva jedným z najvzácnejších olejov na svete vďaka malej a veľmi špecifickej pestovateľskej ploche. Má tiež blahodarné účinky a pomáha napríklad proti suchým vlasom či pokožke. Najmä u žien tak ostáva nesmierne obľúbeným artiklom.

Olivy v Maroku prichádzajú v mnohých druhoch, rovnako ako mandle, vlašské orechy a korenie. Maroko je pozoruhodné aj šafranom, ktorý sa pestuje v oblasti východne od Taliouine.

V Maroku sú známe aj koláče, sladkosti a sušienky. Niektoré z najlepších sladkostí možno nájsť v súkoch a tiež doma vyrobené počas náboženských sviatkov, ako je Ramadán alebo na marocký Nový rok, teda Aïd el-Kebir.

Slovo na záver #

Nech už sa v Maroku vydáte kamkoľvek, zablúdite do rôznych trhových uličiek a domov si zoberiete nádherné suveníry. Či už do domácnosti alebo ako oblečenie. Alebo niečo chutné na zjedenie. Maroko prekypuje unikátnymi výrobkami top orientálnej kvality na všetkých frontoch a pokiaľ pôjdete s nami na zájazd, odporučíme vám tie najlepšie dary.

Andrea Švecová

Andrea Švecová

Andrea Švecová

Andrea začala cestovať hneď ako sa otvorili brány do sveta po nežnej revolúcii. Precestovala Európu, Ameriku aj Austráliu. Na Islande bola medzi prvými turistami po výbuchu sopky Eyjafjallajokull. V každom kúte sveta si vie získať nových priateľov a vytvoriť si nový domov. Žila v Londýne, New Yorku, Melbourne, Aténach, Neapole, na francúzskej riviére, či na Islande. Jej najnovším domovom je Káhira a Dahab na Sinajskom polostrove. Zbožnuje atmosféru trhov, korenín, starožitností a miestnych špecialít. Má hlboký a veľmi blízky vzťah k hudbe, preto rada vo voľnom čase organizuje Cairo Jazz Festival v Egypte alebo hudobný festival Hevhetia na Slovensku. Andrea miluje teplé krajiny, slnko a more, rada spoznáva nových ľudí, ich zvyky a kultúry, učí sa nové jazyky. Andrea vyštudovala manažment turizmu a hoteliérstva. Rada pomáha ľuďom, v budúcnosti chce začať pracovať s deťmi v krajinách tretieho sveta, ale hlavne uloviť čo najviac nových zážitkov pre klientov BUBO.

Zo zájazdu:

Andrea Švecová

Posledná úprava článku | Prečítané: 567

Mohlo by Vás zaujímať

Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania
Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne Casablanca

Casablanca Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Najväčšie mesto Maroka, ktoré poznáme minimálne z rovnomenného filmu. Casa, ako domáci nazývajú mesto Casablanca, má zhruba štyri milióny…

Michal Repta 13 min. čítania
Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka Blog

Blog Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Severná Afrika má mnoho „diamantov“, ale jedným, pre mňa špeciálnym, je určite pohorie Vysoký Atlas. Tento podmanivý svet, kde sa formovala arabsko…

Matej Bučko 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
B

Afrika  

Maroko


náročnosť

10 dní

Trvanie

4285
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.