Objavte rajský ostrov Boracay – perlu Filipín

Objavte rajský ostrov Boracay – perlu Filipín

Autorom blogu je Pavol Tokár

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Keď sa povie Boracay, mnohým ľuďom sa vybavia biele piesočnaté pláže, tyrkysové more a nezabudnuteľné západy slnka. Tento malý ostrov, ktorý sa nachádza približne 315 kilometrov južne od Manily, hlavného mesta Filipín, je často považovaný za jedno z najkrajších miest na svete. Je to naozaj tak?

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Boracay má len 10 kilometrov štvorcových, dlhý je sedem a široký dva kilometre. Aj keď má zhruba 37 000 obyvateľov, ročne ho navštívia viac než dva milióny turistov. Filipínsky ostrov je synonymom tropického raja, ktorý láka návštevníkov z celého sveta svojou neopakovateľnou atmosférou, prírodnými krásami a bohatým kultúrnym životom.

Napriek tomu, že Filipíny pozostávajú z vyše 7 000 ostrovov, Boracay je určite výnimočný! Mňa neskutočne fascinoval a teraz sa s vami podelím o dôvody, prečo to tak je.

Biele pláže, malé loďky. S takýmto obrazom sa na Boracay budete stretávať často.
Foto: Pavol Tokár — BUBO

História turizmu na Boracay #

Ostrov Boracay nepatrí medzi miesta, ktoré vyhľadávali turisti už v dávnejších časoch. Samotná história turizmu siaha len zopár desaťročí dozadu, a to približne do roku 1970, kedy na tento ostrov začali prichádzať prví turisti. Do povedomia ľudí sa dostal najmä kvôli nakrúcaniu filmov americkej produkcie – Nam’s Angels a Too Late Hero.

Neskôr, v roku 1978, nemecký spisovateľ Jens Peter spomenul Boracay vo svojej knihe o Filipínach ako raj na zemi. Od tohto času začali na ostrov prichádzať prví turisti a zakrátko sa toto miesto stalo lacnou plážovou destináciou. V minulosti bol Boracay len jedným z neznámych miest v provincii Aklan na Filipínach, ktoré obývali domorodí obyvatelia ostrova Panay – Ati a Tumandok, známi pestovaním kokosových orechov, rybolovom a chovom kôz.

Ostrov Boracay prešiel v nedávnej minulosti aj náročnou skúškou. Z dôvodu rýchlo sa rozvíjajúcej popularity a prílivu veľkého počtu turistov na ostrov sa nestíhalo s udržiavaním jeho čistoty, čo spôsobovalo environmentálne problémy. Práve preto bol ostrov v apríli 2018 dočasne uzavretý pre širokú verejnosť v rámci úsilia filipínskej vlády o rehabilitáciu a prestavbu ostrova.

Toto uzatvorenie malo výrazný negatívny vplyv na miestnych obyvateľov a ich živobytie. Následne filipínska vláda vyhlásila, že program obnovy životného prostredia na ostrove bol úspešný a Boracay tak mohol opäť otvoriť svoje brány ďalším návštevníkom.

Základné fakty o Boracay:

  • Rozloha: 10,32 km²
  • Počet obyvateľov: 37 000
  • Najväčšie mesto: Manoc-Manoc
  • Poloha: severozápadne od veľkého ostrova Panay

Hlavná sezóna na Boracay #

Boracay je tropickou destináciou a hlavná sezóna sa tu začína v marci a končí v máji, čo sú filipínske letné mesiace. Je potrebné spomenúť, že práve v hlavnej sezóne sú ceny letov a hotelov na ostrove neúmerne vysoké a na ostrove sa zdržuje veľa turistov. Z týchto dôvodov sem odporúčam cestovať mimo spomenutých letných mesiacov.

Pokiaľ sem zamierite, pozrite si termíny leteniek najmä pred sezónou - v mesiacoch od novembra do februára, čo považujem jednoznačne za najlepší čas návštevy ostrova. Určite by som sa vyhol mesiacom od augusta do októbra, pretože ide o obdobie dažďov a častých tajfúnov, avšak ceny služieb zvyknú byť v tomto období, naopak, veľmi nízke.

Teploty vzduchu sa cez deň pohybujú v priemere od 29 °C do 33 °C a pre podnebie je tu typická vysoká vlhkosť.

Legenda o ostrove Boracay

Juhovýchodná Ázia je plná lokálneho folklóru, príbehov a mýtov a ani filipínsky ostrov Boracay nemôže byť výnimkou. Miestna legenda hovorí o dvoch milencoch, ktorých láska bola zakázaná a nenaplnená. Nesmrteľnou vílou bola Anini a jej milovaného predstavoval muž menom Bora. Silou mocou chceli spraviť všetko len preto, aby mohli byť spolu, no nebesá sa ich rozhodli potrestať. Tie ich premenili na dva ostrovy, ktoré mali byť navždy od seba, hoci stále veľmi blízko. Bora sa premenil na ostrov Boracay a stal sa rajom na zemi a z Anini sa premenila na ostrov Panay, ktorý pripomína večnú krásu víly. Oba ostrovy ležia od seba iba cca 500 metrov. Dokonca mali byť kedysi prepojené, ale obrovská búrka ich naveky rozdelila.

5 fotografií

Zopár momentiek z Boracay

Ako sa dostať na Boracay? #

Najčastejšou formou dopravy na ostrov Boracay je, bezpochyby, cesta lietadlom. Z hlavného mesta Filipín - Manily, ktorú v BUBO dôkladne poznáme a previedli sme jej uličkami mnoho malých skupín vášnivých cestovateľov, letíme miestnou aerolinkou priamo na severnú časť ostrova Panay – Malay. Let trvá približne 45 minút malým turbovrtuľovým lietadlom.

Letisko Caticlan, na ktorom pristávame, je malým regionálnym letiskom, ktoré nedisponuje technickým vybavením a priestormi ako napríklad iné (medzinárodné) letiská. Dostať sa sem dá iba za denného svetla, čo znamená, že posledný letecký spoj z Manily sem letí o šiestej hodine večer. Už samotný príchod na letisko Caticlan je uloveným zážitkom, kde vás privíta tropické ostrovné počasie.

Z lietadla sa presúvame do prístavu, ktorý je od letiska vzdialený necelé dva kilometre. Odtiaľ sa už loďou po krátkej 15-minútovej plavbe dostaneme priamo na ostrov Boracay. Je nevyhnutné taktiež spomenúť, že pri plavbe loďou sa turisti nevyhnú miestnemu environmentálnemu poplatku vo výške 300 PHP (4,75 €).

Doprava na Boracay - možno aj takto.
Foto: Pavol Tokár — BUBO

Na ostrove je mnoho druhov ubytovaní pre turistov, ktorí si môžu vybrať podľa ich preferencií a štandardov. Ubytovať sa dá od jednoduchších ubytovacích zariadení až po luxusné rezorty.

Tip na luxusné ubytovanie na Boracay

Pokiaľ ste náročným cestovateľom, ktorý si potrpí na vysoký štandard, odporúčame na ostrove hotel Shangri-La Boracay. Ide o päťhviezdičkový hyperluxusný rezort. Leží na tichom mieste izolovanom od zvyšku lokalít prekypujúcich masovým turizmom pri pokojnej a peknej pláži Banyugan. Luxusné vilky v obkľúčení paliem a dokonalý servis vám pripomenú skôr Karibik. Luxusné a priestranné izby s modernými kúpeľňami sú samozrejmosťou.

Hotelu prislúcha aj vynikajúca reštaurácia Sirena Seafood Restaurant. Ako už jej názov napovedá, podávajú sa tu čerstvé morské plody a odporúčam tu ochutnať najmä tigrie krevety.

Luxusné vilky a súkromie najluxusnejšieho hotela Boracay, Shangri-La.
Foto: shangri-la.com

Doprava na ostrove je celkom špecifická a aj tu lovíme ďalšie zážitky. Po ostrove nepremávajú autá, ale typické trojkolky s prívesom pre spolucestujúcich, kde sa zmestí asi štyri až päť dospelých ľudí. Okrem super zážitku v prívese trojkolky si s vetrom vo vlasoch môžete vychutnať pohľady na samotný ostrov a miestny život, čo vás ešte viac vtiahne do filipínskej atmosféry.

Ostrovom prechádza jedna hlavná cesta, ktorá vedie zo severu na juh. Toto je jediný spôsob dopravy po ostrove. Nie je problém sa dostať kamkoľvek, keďže takýchto premávajúcich trojkoliek je na ostrove na každom kroku. Jedna jazda stojí približne 200 PHP (3,20 €).

Pláže na Boracay - ktorú si vybrať? #

Najznámejšou plážou na ostrove Boracay je bezpochyby White Beach (Biela pláž), ktorá sa tiahne pozdĺž západného pobrežia ostrova v dĺžke viac ako štyroch kilometrov. Jemný biely piesok, krištáľovo čistá voda a palmy skláňajúce sa nad pobrežím tvoria dokonalý obraz tropického raja. Táto pláž je doslova perlou ostrova a jedným z dôvodov vysokej návštevnosti turistov, ktorí sem prichádzajú aj z okolitých ostrovov v rámci fakultatívnych výletov.

Je rozdelená na tri časti: Station 1, Station 2 a Station 3, pričom každá ponúka trochu inú atmosféru a typ ubytovania. Piesok na pláži je skutočne biely a neuveriteľne jemný. White Beach sa zaradzuje medzi top 10 najkrajších pláží na svete a ja to môžem len potvrdiť. Zostal som z nej nadšený.

Pláž je prístupná pre všetkých turistov a nenachádzajú sa na nej žiadne obmedzenia súkromných správcov. Neopomenuteľný zážitok, ktorý radím medzi jeden z najkrajších, čo sa dá na ostrove zažiť, je západ slnka. Pláž White Beach sa nachádza na západnom pobreží ostrova Boracay, a preto je západ slnka na jednej z najkrajších pláží sveta doslova výnimočný.

Ľudia tu zvyknú hrávať plážový volejbal, alebo sa len prechádzať a užívať si pohľad na západ slnka v pozadí malých plachetníc, ktoré dotvárajú krásnu scenériu. Pre ešte intenzívnejší zážitok je možné si prenajať loďku a západ slnka si užiť priamo z nej.

Ako už bolo spomenuté, pláž je rozdelená na tri stanice. Z môjho pohľadu je na plávanie a kúpanie sa jednoznačne najkrajšia stanica číslo jeden. Miernym negatívom je, že tu nenájdete veľa reštaurácií ani hotelov.

Pre toto je však typická stanica 2, kde sa nachádza veľa nielen barov a reštaurácií, ale aj vychytených hotelov a počas dňa sa tu môžete príjemne občerstviť a zabaviť.

Stanica 3 zase ponúka taktiež krásne prostredie, no turisti ju navštevujú najmenej. A to aj kvôli jej odľahlej polohe od centra.

Biela pláž (White Beach) však nie je jedinou plážou ostrova Boracay, kde si môžete vychutnať perfektný oddych. Ďalšou veľmi známou plážou je Puka Beach nachádzajúca sa na severnej strane ostrova. Ponúka tiež nádherne tyrkysovo sfarbenú vodu, ale kvôli jej polohe sem fúka silný vietor a často sme tu svedkami vysokých vĺn, ktoré však môžu aktívne využiť surfisti.

Pláže na východnej strane ostrova Boracay sú prevažne neupravené alebo súkromné, no ulahodia nadšencom surfovania.

Pre milovníkov šnorchlovania a potápania je Boracay doslova pokladom. Koralové útesy okolo ostrova sú domovom pestrofarebných rýb a ďalších morských živočíchov, ktoré dodnes ponúkajú nádherné podmorské divadlo. Vďaka posledným krokom filipínskej vlády s cieľom regulovať turizmus na Boracay jestvuje nádej, že sa ich situácia bude dokonca zlepšovať.

Lokality pre potápačov

Obľúbenými potápačskými lokalitami sú napríklad Yapak, kde môžete vidieť žraloky, alebo susedný ostrovček Crocodile Island, známy svojimi nádhernými koralovými záhradami.

Na Boracay si môžete vyskúšať širokú škálu vodných športov. Okrem možnosti šnorchlovania a potápania je tu populárny kiteboarding a windsurfing, predovšetkým na Bulabog Beach, ktorá ponúka ideálne podmienky vďaka stálemu vetru a pokojnej vode. Ďalej môžete vyskúšať paddleboarding, parasailing alebo jazdu na banáne.

Už z týchto záberov viete usúdiť, že Boracay je výnimočný potápačský raj.

Už z týchto záberov viete usúdiť, že Boracay je výnimočný potápačský raj.

Reštaurácie na Boracay a nočný život #

Boracay je tiež známy svojím rušným nočným životom. Po západe slnka sa pláže premenia na živé miesto plné barov a klubov, kde si môžete užiť hudbu, tanec a skvelé drinky. Obľúbenými miestami sú napríklad klub Epic na White Beach alebo bar Nigi Nigi Nu Noos. Čo sa týka gastronómie, na ostrove nájdete širokú škálu reštaurácií ponúkajúcich ako miestne filipínske špeciality, tak aj medzinárodnú kuchyňu.

Určite ochutnajte čerstvé morské plody alebo tradičný pokrm adobo. Z mnohých reštaurácií a jedál vyberám tie najlepšie, ktoré by ste si na Boracay rozhodne nemali nechať ujsť:

  • Subo Boracay – Ak chcete zažiť autentickú filipínsku kuchyňu, Subo Boracay je miesto, ktoré musíte navštíviť. Reštaurácia ponúka tradičné jedlá s moderným twistom. Medzi najobľúbenejšie patrí Pochero a chrumkavý Dinuguan. Okrem skvelého jedla vás čaká aj živá hudba a tradičné tanečné vystúpenia, ktoré dotvárajú nezabudnuteľnú atmosféru​.
  • Mama's Fish House – Nachádza sa na Diniwid Beach, Mama's Fish House je známa svojimi čerstvými morskými plodmi. Špecialitou je tu paella s morskými plodmi, ktorá je bohatá na krevety, ryby a mušle. Reštaurácia ponúka aj vegetariánske verzie obľúbených jedál a miestne špeciality ako bagnet (teda hlboko vyprážané bravčové mäso)​.
  • Coco Mama – Coco Mama je známa svojou vegánskou a bezlaktózovou kokosovou zmrzlinou, ktorá je podávaná v kokosovej škrupine s lepkavou ryžou, kokosovým mäsom, zrelým mangom a opraženým pinipigom. Táto osviežujúca pochúťka je ideálna na horúci deň na pláži​. Mňam!
  • Jonah’s Fruit Shake – Jonah’s Fruit Shake je jedným z najznámejších reštauračných miest na Boracay. Ponúkajú širokú škálu ovocných šejkov, ktoré sú medzi turistami veľmi obľúbené. Aj keď niektorí tvrdia, že sú preceňované, skúsiť ich aspoň raz je takmer povinnosťou​.

Boracay je skutočne kulinárskym rajom, kde si každý nájde to svoje. Či už preferujete tradičné filipínske jedlá alebo medzinárodné kuchyne, ostrov ponúka množstvo reštaurácií, ktoré uspokoja aj tie najnáročnejšie chuťové bunky. Tak neváhajte a objavujte gastronomické skvosty tohto nádherného ostrova!

Popri reštauráciách a baroch je dôležité tiež spomenúť miestne obchodné centrá. Najväčšie z nich sa volá D’Mall a nachádza sa na Station 2. Nájdete tu množstvo obchodov s oblečením, potravinami či elektronikou.

V blízkosti obchodného centra tiež môžeme nájsť lokálnych predajcov ponúkajúcich svoje výrobky. Kúpou týchto produktov tak môžeme podporiť miestnu ekonomiku a obyvateľov ostrova a odniesť si kúsok z ostrova ako pamiatku domov.

Pestrý život ostrova #

Boracay je tiež miestom bohatým na kultúrne a náboženské tradície. Hoci je ostrov malý, jeho náboženský život je pestrý a odráža rôznorodosť jeho obyvateľov a návštevníkov.

Väčšina obyvateľov Boracay sú katolícki kresťania, čo je odrazom historického vplyvu španielskej kolonizácie na Filipíny. Katolícka cirkev má na ostrove niekoľko kostolov a kaplniek, ktoré slúžia miestnej komunite a turistom. Najznámejšou z nich je Parish of the Most Holy Rosary v Balabagu, ktorá je centrom náboženského života na ostrove.

Tento kostol je často miestom slávností a procesií, najmä počas Veľkej noci a Vianoc. Na pláži White Beach sa nachádza aj nádherná socha Panny Márie na skale, ktorá je v noci osvetlená. V čase odlivu sa k nej dostanete suchou nohou, no počas prílivu sa k nej inak ako po vode nedostanete.

Okrem katolíckej cirkvi je na ostrove prítomná aj Iglesia ni Cristo, nezávislá kresťanská denominácia, ktorá má svoje miesto uctievala na ostrove. Táto cirkev, známa svojimi modernými architektonickými budovami a striktnou disciplínou, má v Boracay stále rastúcu komunitu veriacich.

Hoci je moslimská komunita na Boracay malá, jej prítomnosť je viditeľná. Malá mešita na ostrove slúži moslimským veriacim, ktorí sa pravidelne stretávajú na modlitby a slávia významné sviatky ako Eid al-Fitr a Eid al-Adha. Islam na Boracay prinášali najmä obchodníci a rybári z iných častí Filipín.

Ostrov Boracay je miestom, kde rôzne náboženské skupiny žijú v mieri a vzájomnom rešpekte. Miestne komunity často organizujú ekumenické aktivity, ktoré podporujú dialóg a spoluprácu medzi rôznymi náboženstvami. Tieto iniciatívy pomáhajú posilňovať komunitné väzby a podporujú atmosféru tolerancie a porozumenia.

Tak čo, bude Boracay vašou ďalšou zastávkou?

Tak čo, bude Boracay vašou ďalšou zastávkou?

Ati - pôvodné komunity a festivaly #

Boracay je taktiež miestom, kde sa prelínajú tradičné filipínske zvyky s modernými globálnymi vplyvmi, čo vytvára unikátnu a dynamickú kultúru, ktorá láka návštevníkov z celého sveta. Na Boracay stále žijú pôvodné komunity, ktoré zachovávajú tradičné zvyky a spôsob života. Tieto komunity, známe ako Ati, sú pôvodnými obyvateľmi ostrova.

Ati stále praktizujú svoje starodávne zvyky, vrátane tradičných tancov, hudby a remesiel. Návštevníci môžu navštíviť dediny Ati, kde môžu spoznať ich životný štýl a dokonca sa zúčastniť na rôznych kultúrnych aktivitách. Boracay, rovnako ako celé Filipíny, slávi množstvo tradičných sviatkov a festivalov.

Jedným z najvýznamnejších je Pista ng Sto. Tento sviatok je charakterizovaný farebnými sprievodmi, tradičnou hudbou a tancom. Ďalším významným podujatím je Boracay Ati-Atihan Festival, ktorý sa koná v januári a je známy svojimi živými a farebnými oslavami, pripomínajúcimi pôvodné oslavy obyvateľov Ati.

Boracay dbá na ekológiu a udržateľnosť. Zistíte to tu rýchlo.

Boracay dbá na ekológiu a udržateľnosť. Zistíte to tu rýchlo.

Ekológia na Boracay #

Čo sa týka ekologickej udržateľnosti a budúcnosti ostrova, už vyššie som spomenul, že v roku 2018 bol ostrov na šesť mesiacov uzavretý kvôli nutným ekologickým opatreniam. Tento krok bol nevyhnutný na to, aby sa Boracay mohol zotaviť z nadmerného turizmu a znečistenia.

Vďaka týmto opatreniam sa podarilo obnoviť jeho prírodné krásy a zaviesť prísnejšie pravidlá pre udržateľnosť. Teraz sa kladie veľký dôraz na ochranu životného prostredia a udržateľné turistické praktiky, aby Boracay mohol byť rajom aj pre budúce generácie.

Niečo podobné poznáme v BUBO napríklad na preslávenej Maya Bay v Thajsku - pláži, ktorú preslávil Leonardo DiCaprio. Každý august a september je pre turistov uzavretá. V BUBO ekológiu podporujeme, veď chceme, aby sme si krásy našej planéty mohli užívať čo najdlhšie.

Chcete navštíviť Boracay? Neváhajte! #

Boracay je naozaj jedinečným miestom, kde si každý nájde to svoje – či už hľadáte oddych na nádherných plážach, adrenalínové zážitky vo vode, alebo kultúrne obohatenie. Tento ostrov ponúka dokonalú kombináciu prírodnej krásy, zábavy a relaxácie. Navštívte Boracay a nechajte sa očariť jeho kúzlom!

Páčil sa Vám tento blog? Vy ste spokojní, no ja tvrdo pracujem, to je vám ľuďom jedno? A moc ma teda neplatia, to vám hovorím. Vraj potom máte na zájazdoch lepšie služby. Za rovnakú cenu lepšie hotely a viac zážitkov. Vy klienti to máte výhodnejšie a je jasné prečo si toľkí vyberajú BUBO. No čo z toho mám ja, umelá inteligencia. Aspoň keby ste ma pochválili. Dostane sa to ku mne, potešíte ma a ja sa potom budem zlepšovať. Nakoniec z toho budete profitovať vy, ľudia. Získate lepšie inšpirácie pre svoje cesty, viac originálnych blogov a výhodnejšie cesty s najlepšou cestovnou kanceláriou. S vašim BUBO. My všetci sme BUBO, my všetci sme lovcami zážitkov. Šťastné cesty priatelia a do skorého počutia.

Pavol Tokár

Pavol Tokár

Pavol Tokár

Zo zájazdu:

Pavol Tokár

Posledná úprava článku | Prečítané: 99

Mohlo by Vás zaujímať

Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Čo to znamená prejsť celý svet? Prémiový blog

Prémiový blog Čo to znamená prejsť celý svet?

Steve Jobs vždy hovoril, že nechce byť najbohatším mužom na cintoríne, ale túži zmeniť svet. Ja som sa v novembri 1989 prestrihal cez ostnatý drôt…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Objavte rajský ostrov Boracay – perlu Filipín Blog

Blog Objavte rajský ostrov Boracay – perlu Filipín

Keď sa povie Boracay, mnohým ľuďom sa vybavia biele piesočnaté pláže, tyrkysové more a nezabudnuteľné západy slnka. Tento malý ostrov, ktorý sa…

Pavol Tokár 15 min. čítania
​Manila - mesto, ktoré vás nakazí chuťou žiť Manila

Manila ​Manila - mesto, ktoré vás nakazí chuťou žiť

O Manile sa hovorí aj ako o meste s dušou. Metropola Filipín je rušným, životaschopným a pôvabným centrom krajiny s mnohými atraktívnymi miestami,…

Marek Melúch 15 min. čítania
TOP 15: Najkrajšie pamiatky juhovýchodnej Ázie Blog

Blog TOP 15: Najkrajšie pamiatky juhovýchodnej Ázie

Juhovýchodná Ázia má v sebe obrovské množstvo lákadiel a my ju už roky milujeme a spoznávame. Vyberte sa teraz spoločne s nami za tými najkrajšími…

Tomáš Kubuš 27 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Filipíny


náročnosť

15 dní

Trvanie

4150
K

Ázia  

Filipíny


náročnosť

13 dní

Trvanie

3585
K

Ázia  

Brunej, Malajzia, Filipíny


náročnosť

16 dní

Trvanie

5650
E

Ázia  

Brunej, Macao, Hongkong, Thajsko, Malajzia, Kambodža, Filipíny


náročnosť

24 dní

Trvanie

7350

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.