Pôjde pán F. do neba?

Pôjde pán F. do neba?

Fidel Castro očami skúseného sprievodcu, ktorý je aj dnes na Kube. Tu na Slovensku je náš pohľad na Fidela zrkadlovým odrazom slovenských médii. No ako vníma Fidela človek, ktorý vie perfektne španielsky a Kubu pozná dokonale? Na celom svete ťažko nájdete sprievodcu, ktorý prešiel najväčší ostrov Karibiku od západu na východ toľko razy ako Ivan. Iné cestovky to nechodia...Museli by ste opäť hľadať vo vodách BUBO medzi našimi sprievodcami. Blog je doplnený zaujímavými fotografiami. Ani tie nenájdete inde. Hasta la victoria siempre!

Pôjde pán Fidel do neba? Určite áno! Ak v nebo sám verí a rozhodne sa tam ísť, určite sa tam dostane. Neodporúčal by som nikomu mu v tom zabrániť, nech už má za sebou kohokoľvek. Mnohí sa prerátali. 

Keď chcel byť Fidel ako mladý právnik poslancom na Kube a Batista sa dostal vojenským prevratom k moci, voľby sa nekonali. Castrovci proti nemu zaútočili na 10-nasobnú prevahu v kasárňach Moncada, v meste Santiago de Cuba, ktoré ležalo v provincii Oriente. Táto provincia patrila k tým najzaostalejším na ostove. Povtanie nedopadlo dobre, Fidel bol jeden z mala tých, čo prežili. Jeho slávna obhajoba zakončená vetou: 

História ma oslobodí!

,súd neohúrila, dostal 15 rokov, ale za 2 roky už bol na slobode a odchádza do Mexika. 

Keď o rok neskôr pri vylodení na východe ostrova na začiatku revolúcie vládni vojaci pozabíjali väčšinu jeho mužov, prežil len tucet bojaschopných mladíkov a zdalo sa,  že Che Guevara mal pravdu,  keď Fidelovi vravel , že je trochu "loco",  keď si myslí,  že sa to môže podariť. A predsa,  do troch rokov režim podporovaný USA padá na kolená pred revolucionármi  a Batista v snahe zachrániť si holý život uteká z ostrova. Pokrstený potomok španielskeho imigranta, vychovaný v kresťanskej tradícii, prehlasuje pred kamerami na turné v USA,  že v žiadnom prípade nie je komunista. Pred revolúciou bol členom  antikomunistickej ortodoxnej Strany Kuby, revolucionári si v horách Sierra Maestra spievali fidelizmus áno, komunizmus nie, ...všetko sedí.

Vtedy nechcel byť  komunistom - nebol ním. Keď sa spoločnú reč  s USA nájsť nepodarilo, zostalo v čase studenej vojny málo možností. Prišla agrárna reforma, zoštátňovanie podnikov, koketovanie so ZSSR  zakončené veľkolepou svadbou z rozumu,  ktorej nevyhnutnou  súčasťou bolo aj prijatie ideológie. Fidel sa stáva marxistom -leninistom, pretože sa tak rozhodol.  A náboženstvo sa stáva ópiom  ľudstva, lebo musí. USA sa snaží sabotážami, podporou kontrarevolucionárov, pokusmi o atentáty, ekonomickým embargom, propagandou a dokonca veľkou neúspešnou inváziou v Zátoke svíň, odstaviť  Castra od moci, ale nič nepomáha. Súper je silnejší  než  si mysleli, a to, čo sa podarilo ľavou zadnou inde v Latinskej Amerike, proti Castrovi nevyšlo. Výsledok je opačný - moc si Fidel upevnil, takisto aj vzťah so ZSSR. 

Keď po takmer troch dekádach ideálne fungujúceho vzťahu štedrá partnerka z východu kolabuje a na ostrov prestáva prichádzať materiálna podpora v hodnote niekoľkých miliárd dolárov, hrozí problém. Kolaps dopravy, energetiky, nedostatok jedla, materiálu, techniky. Ideálny stav na nespokojnosť a odpor proti vláde. Nič nemáme, naša loď sa potápa v búrke, všetci nás opustili, krásne podmienky na vzburu. A v tom prichádza náš kapitán a tvrdí, že sme prežili aj väčšie búrky, že nikto iný by to nedal, ale my áno, lebo sme Kubánci, pozrime sa,  čo všetko sme dokázali, my svoju loď kvôli kúsku chrumkavého chleba nezapredáme,  a keď sme prežili, ako sa nám otočili chrbtom tí sprava, prežijeme aj to,  keď sa nám otočia tí zľava. 

Nehádžte kameňmi, skúsme dať ruky k sebe a pozrieť sa hore, tam nás vypočujú, tam majú  zakázané neodpustiť a verme,  že to vyjde, tak ako verili Kubánci v prvých rokoch kolonizácie na východe ostrova, kde sa stal zázrak a patrónka Kuby Virgen de la Caridad del Cobre posádku malej loďky pred búrkou zachránila. Aj my budeme spasení. 

A namiesto Marxa na ostrov opakovane prichádza Ján Pavol II., neskôr aj Benedikt a František, ktorý dnes vyjadril ľútosť nad úmrtím El Comandanteho a prehlasuje, že sa bude za jeho dušu modliť. Na kubánskych námestiach pápeži vítajú zmenu nálady voči veriacim a cirkvi, v ich prejavoch sa kritizuje dopad embarga na nevinný kubánsky ľud. Cirkev začína hrať dôležitú úlohu mediátora vo vzťahu k zahraničiu, kde sprostredkuje dohodu o vydávaní španielskych pasov disidentom, ktorí chcú opustiť Kubu, alebo stretnutia Raula Castra s Obamom. Do hlavného mesta prichádza aj Putin inaugurovať pravoslávny kostol a dokonca sa z havanského letiska stáva historické hniezdočko zmierenia a náboženskej tolerancie,  keď sa tam po viac ako tisíc rokoch oficiálne stretávajú hlavy rímsko-katolíckej a ruskej- ortodoxnej cirkvi. 

Lebo, viete, kto to umožnil? #

Pre niekoho diktátor, zlodej, vrah, či  prezliekač kabátov. Pre iného idol odvahy, vzdoru proti neporaziteľnému, bojovník proti rasizmu a nespravodlivosti, advokát chudobných, karibský Jánošík. 

Nech si teda história, ochranka nebeskej brány, alebo ktokoľvek iný dá pozor na svoj verdikt, aby si nespôsobil komplikácie, o ktorých sa im ani nesnívalo a radšej nech poslúchne. 

Ivan Strápek

Ivan Strápek

Ivan Strápek

Vyštudoval hotelový manažment v Prahe a v španielskom Valladolide. Skvelý sprievodca, ktorý má Kubu pod palcom a s absolútnym nadhľadom sprevádza klientov na cestách Strednou aj Južnou Amerikou a všade tam, kde treba mať božský pokoj, rozhľad a prirodzenú inteligenciu. Miluje hory a snowboard, len posledné roky má na ne menej času. Aktívny gurmán a športovec.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Ivan Strápek

Posledná úprava článku | Prečítané: 86

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.